Dodaj do ulubionych

Das TV-Duell Merkel - Steinbrück

01.09.13, 22:30
Obejrzałem właśnie pojedynek o władzę w Niemczech. Było kulturalnie, jak na polskie standardy. Bardziej mnie przekonywał Steinbrück, ale to podobno norma, bo według badań, mężczyźni lepiej ocenili jego, natomiast kobiety dokładnie na odwrót.

Gdybym mógł głosować to oddał bym głos na Steinbrücka, ale na szczęście dla Niemców, nie mogę tego uczynić;)

Ciekaw jestem opinii forumowych Niemców, no i zobaczymy, co napiszą nasi medialni znawcy. Podejrzewam, że ci ostatni "zagłosują" na Merkel, jest bardziej proamerykańska.
Obserwuj wątek
    • igor_uk lubat. 01.09.13, 22:39
      Czytalem wczesniej ten artykul
      wyborcza.pl/1,75477,14531394,Merkel_kontra_Steinbr%C3%BCck__Dzis_wieczorem_telewizyjna.html
      I czekalem na podobny watek,chociaz Niemce mnie zbyt nie interesuja,jednak wybory w nich sa wazne dla nas wszystkich.
      Jak sadzisz,czy Steinbruck dostosowal sie do rad ,zawartych w zalinkowanym przez mnie artykule?
      • pimpus18 Re: lubat. 01.09.13, 23:01
        Steinbrück za mało nagrzany?

W Pomrocznej nie mają pojęcia o niczym, o czym zresztą świadczy aktualny stan POgiętych, PiSdzielców i całej reszty.

O podatkach, płacach, związkach zawodowych nie ma co nawet mówić.
    • sowietolog1 Re: Das TV-Duell Merkel - Steinbrück 01.09.13, 22:40
      www.rp.pl/artykul/26,1043966-Steinbrueck-zarzucil-Merkel-marazm--Podczas-debaty.html
    • eva15 Re: Das TV-Duell Merkel - Steinbrück 01.09.13, 22:50
      Merkel była socjalizowana w innym systemie i nie lubi takich pojedynków, walk konkurencyjnych, zabiegania o głosy. Również i w tym programie było widać, że jest w tym słaba. Ja mam wrażenie, że ona w głębi ducha tak naprawdę tym gardzi, uważa za niepotrzebne.

Ale to nic nie szkodzi, ona i tak wygra. Merklowa ma talent do kołysania Niemców do snu, do śpiewania im uspokajających kołysanek na zasadzie: śpij dziecko śpij , o nic się nie martw, Mutti wszystkim się zajmie. Całkiem jak za komuny, gdy naród miał spokojnie spać, bo partia czuwała:-) Ona działa na ten nieszczęsny naród jak środek uspokajający. Niestety takie środki mają to do siebie, że otępiają.

Ja nie oddałabym głosu na żadną z tych dwóch osób, nawet gdyby mi grożono wyrwaniem języka:-)
      • pimpus18 Re: Das TV-Duell Merkel - Steinbrück 01.09.13, 23:04
        Właśnie sobie wysłuchałem (przy okazji) tego Twojego idola.

Wyrzygać się można.

Ale obecnym ciemniakom się podobało.

Czego oni tych ludzi w szkołach właściwie uczą?!

homment.com/lucke-muenchen
        • eva15 Re: Das TV-Duell Merkel - Steinbrück 01.09.13, 23:22
          Jak już się wyrzygasz, przedyskutuj problem moich idoli z marą. Ona twierdzi, podobnie jak wszelkie forumowe bystrzaki, że moim idolem jest Putin, ostatnio dodaje, już tylko od siebie, że także Erdogan. Ty twierdzisz, że Lucke.

Ustalcie to między sobą. ilu ja mam tych idoli:-)
          • pimpus18 Re: Das TV-Duell Merkel - Steinbrück 01.09.13, 23:25
            Już Ci wspominałem, że mnie ciągnie tylko do mądrych dziewczyn.

Ona będzie musiała ustalać z kimś innym.
            • eva15 Re: Das TV-Duell Merkel - Steinbrück 01.09.13, 23:27
              Błąd, że nie chcesz, pasujecie mentalnie do siebie jak ulał. Argumenty o idolu dokładnie te same.
              • pimpus18 Re: Das TV-Duell Merkel - Steinbrück 01.09.13, 23:39
                I don't think so.
                • eva15 Re: Das TV-Duell Merkel - Steinbrück 01.09.13, 23:47
                  so do mara:-)
                  Ale i tak faktem jest, że pasujecie do siebie w egzegezie mojej osoby:-)
                  • eva15 Re: Das TV-Duell Merkel - Steinbrück 01.09.13, 23:48
                    Sorry:
                    so does mara
                  • pimpus18 Re: Das TV-Duell Merkel - Steinbrück 01.09.13, 23:54
                    Z Tobę już dawno nie można się powymieniać myślami.

Nie śledzę tego, ale nie sądzę, żeby Mara miała wobec Ciebie ten sam zarzut.
    • eva15 Lubacie, tylko raz polityk powiedział prawdę 01.09.13, 23:13
      Ten cyrk dla ludu oglądałam tylko jednym okiem a i to jedynie we fragmentach. Nie warto.

Tak naprawdę tylko raz usłyszałam od polityka coś, z czym się w pełni zgadzam.
      W maju Horst Seehofer (bawarska CSU) powiedział w tv prawdę:

"Diejenigen, die entscheiden, sind nicht gewählt und diejenigen, die gewählt werden, haben nichts zu entscheiden!"

Czyli :

"Ci, którzy decydują, nie są wybierani a ci, którzy są wybierani, o niczym nie decydują"

Bingooo!

Do obejrzenia w oryginale poniżej, 4:42 minuta :

www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=f1XJ9v6iV4Q
      • pimpus18 Re: Lubacie, tylko raz polityk powiedział prawdę 01.09.13, 23:22
        Oh Gott, a było to w programie satyrycznym znanego telewizyjnego błazna.

Ciekawe że na Lucke nie zrobiło to żadnego wrażenia. Jego klienteli też by się to pewnie podobało.
        • eva15 Re: Lubacie, tylko raz polityk powiedział prawdę 01.09.13, 23:29
          Blazen, dawniej trefniś, był specjalistą od bezkarnego mówienia prawdy na dworze.
          • pimpus18 Re: Lubacie, tylko raz polityk powiedział prawdę 01.09.13, 23:39
            Właśnie, im pozwalano więcej niż innym.

Myślę jednak, że sprawy zaszły już tak daleko i stały się tak poważne, że najwyższy czasz porzucić ten polityczny wrestling (Scheinkämpfe) i przejść na zupełnie inny modus.
            • eva15 Re: Lubacie, tylko raz polityk powiedział prawdę 01.09.13, 23:49
              Zrób to wreszcie, zamiast tylko myśleć i kontestoiwać.
              • pimpus18 Re: Lubacie, tylko raz polityk powiedział prawdę 02.09.13, 00:00
                Gdybym był jeszcze bardziej złośliwy, to samo poleciłbym Tobie.

Dlaczego właściwie ja mam mieć za zadanie zbawić świat i tłumaczyć wokoło kto się w czym myli?

Na mnie ludzie sprawiają wrażenie zadowolonych z teraźniejszości.

Ja miałbym ich tego uczucia pozbawiać? Skąd Ci to przyszło na myśl?
      • mara571 To zjawisko ma juz swoja nazwe postdemokracja 02.09.13, 19:43

• misterpee Re: Niemcy powinni glosowac 02.09.13, 21:50
          wedlug rad Felusia. Jezeli Felus powie ze Merkel jest dobra, to znaczy ze trzeba glosowac o 180 stopni w druga strone.
          • eva15 Re: Niemcy powinni glosowac 02.09.13, 22:09
            Niemcy po raz pierwszy mają a(A)lternatywę . Jeśli z niej nie skorzystają, sami sobie będą winni.
            • mara571 Re: Niemcy powinni glosowac 02.09.13, 22:15
              tak sobie mysle, ze Felusiak znajac program AfD tez glosowalby na nia.
              My tez, ale glosu nie mamy.
    • jorl Re: Das TV-Duell Merkel - Steinbrück 02.09.13, 22:05
      Ja tej debaty nie ogladalem chodzby dlatego ze nie mam telewizora. Ale przyznaje wlasnie sobie kupuje!
      Nie bardzo mnie takie cos interesuje. A wybory? Dla mnie optymalnie byloby Wielka Koalicja. CDU czyli Merkel kanzlerz a SPDowiec minister spraw zagranicznych. Merkel od gospodarki a Steinmeier bedzie od Rosji. I Swiat bedzie znowu w porzadku. Bo Merkel ma z Rosja tez nie wszystko po kolei w glowie.
      I mam nadzieje ze tak bedzie. Ja glosowac nie bede bo tego 22go siedze na Rodos, wracam pozno w nocy wtedy, mysle ze tak wypadnie wlasnie. Dobrze jak ta AfD dostanie troche glosow, nawet lepiej jak wiecej, bo wtedy CDU/SPD bedzie musiala byc.

Pozdrowienia
      • mara571 jest jeszcze mozliwosc oddania glosu 02.09.13, 22:13
        poczta.
        Trzeba sie tylko zglosic, w NRW mozna przez internet. Tak zrobili moi koledzy, ktorzy tez jada na urlop w tym czasie.
        • jorl Re: jest jeszcze mozliwosc oddania glosu 02.09.13, 22:27
          Wiem mara, nie przygladalem sie temu dokladnie ale moze to zrobie. Bo mnie cora bedzie gonic abym glosowal. A cora jest jedyna osoba na Swiecie ktora sie boje!
          Moze na AfD zaglosowac? Bo wtedy Wielka Koalicja bardziej prawdopodobna? Moze na SPD chociaz bylaby to katastrofa jakby byli przed Merkel. Bo by zaraz zabrali sie za psucie gospodarki. Oni, poza Schröderm, jemu chwala za to na wieki wiekow, maja to we krwi. FDP won, ci sa cwaniacy dbajacy tylko o kieszen adwokatow prawnikow i niestety jak moj ziec doradcow podatkowych. No i lekarzy! Moja cora nie moze, probowala, mnie zmusic do glosowania na FDP ale bedzie chciala abym glosowal na CDU. Taki mam jak co z nia wywalczony kompromis. Ciezko wywalczony.
          Tak, tak, i to sie ma nazywac demokracja? Jak dziecko ojca szczuje i zabiera mu wolnosc wyboru?? Do d.. z takim systemem! Dyktatury sa lepsze!

Pozdrowienia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka