Dodaj do ulubionych

Herra punkt widzenia-rosyjski ekspert

03.09.13, 10:08
geopolityka.org/wywiady/2419-po-syrii-nastepnym-krokiem-bedzie-region-morza-kaspijskiego
Obserwuj wątek
    • brat_ramzesa Re: Herra punkt widzenia-rosyjski ekspert 03.09.13, 10:13
      Od dawna tez glosze teze o celowym podpaleniu swiata przez posrednio USA
      • brat_ramzesa Re: Herra punkt widzenia-rosyjski ekspert 03.09.13, 10:24
        Byc moze Rosja liczy na potknięcie tzw Zachodnich Elit, stad daje im wolną rękę by w odpowiednim czasie zaznaczyc swoją obecność
        • eva15 Re: Herra punkt widzenia-rosyjski ekspert 03.09.13, 10:51
          Sytuacja jest podobna do tej z 1938 r. Wowczas ZSRR tez bardzo glosno protestowal przeciw rozszarpaniu Czechoslowacji. Nic to nie pomoglo, mocarstwa uznaly w Monachium, ze Hitler jak najbardziej ma prawo to zrobic.
          Co sie dalej wydarzylo? Czy ZSRR wywolal wobec tego wojne? Nie, mimo, ze jego owczesne elity nie mialy majatkow na Zachodzie:-)))
          ZSRR zrobil dokladnie odwrotnie - zawarl pakt z diablem, co dawalo mu czas na przygotowanie sie do wojny (inna rzecz, ze diabel uderzyl szybciej, niz przypuszczano).
          Gadanie, ze Rosja dlatego nie wycelowuje rakiet w USA/Zachod, bo jej elity maja na Zachodzie majatki jest trywializacja zlozonego problemu.
          • herr7 problem leży gdzie indziej... 03.09.13, 14:17
            Ostatnie wydarzenia wokół Syrii pokazują bankructwo rosyjskiej polityki względem Zachodu. Zachód zwyczajnie ignoruje Rosję jako partnera i widzi w nim jedynie wasala. Dlatego słowa Putina o zachodnich "kolegach i partnerach" brzmią szczególnie groteskowo w ustach polityka, który właśnie dostał od owych "Kolegów i partnerów" niezłego kopniaka w tyłek. W Rosji każdy kto choć trochę myśli to widzi. A widzi to również armia.

Porównanie z sytuacją ZSRR i obecną Rosji jest o tyle mylące, że wówczas na czele stał człowiek o ogromnej sile woli i jasnym, pozbawionym złudzeń umyśle. Z kolei obecna rosyjska elita nadal nie wie kim Rosja ma być. Jeżeli Rosja ma być silnym krajem prowadzącym niezależną politykę to trzeba się zdecydować żeby ponosić koszty takiej polityki, a są to koszty bardzo wysokie. Jeżeli chce się prowadzić politykę zbliżenia z Zachodem to oznacza to w istocie rezygnację ze swoich ambicji, czyli zgodę na rolę już nie drugorzędną, ale trzeciorzędną w świecie. Tutaj nie ma drogi pośredniej.

Teraz mamy jeszcze rosyjskie realia, czyli starzejącego się Putina, który nigdy nie słynął z umiejętności podejmowania szybkich i śmiałych decyzji, polityka który decydując się na swoją trzecią prezydenturę nie potrafił Rosjanom przedstawić dlaczego to robi, a na koniec, polityka który ma coraz mniejsze poparcie w łonie rosyjskiej elity i który nie potrafi wytyczyć jednego spójnego kierunku. To wszystko sprawia, że Putin obecnie przypomina postrzeloną kaczkę, której jedyną ambicją jest przeżycie a nie wysokie loty. Tyle tylko, że za rok-dwa sytuacja Rosji będzie jeszcze trudniejsza.
            • wojciech.2345 Re: problem leży gdzie indziej... 03.09.13, 16:33
              Podoba mi się ta analiza.
              Umiałbyś wskazać coś co się nazywa habitusem dla Rosji?
            • pijatyka Re: o ogromnej sile woli i jasnym umyśle 05.04.14, 14:54
              Młodszym czy mniej zorientowanym czytelnikom czytelnikom wyjaśniamy, iż mowa tu o Iosifie Wissarionowiczu Dżugaszwilim, szerzej znanym jako Stalin - jednym z największych ludobójców wszechczasów.

Ten "jasny, pozbawiony złudzeń umysł" prowadził w swoim kraju politykę krwawego terroru, a osłabiwszy uprzednio własną armię absurdalnymi czystkami związał się ze śmiertelnym wrogiem paktami przyjaźni.
              Ponosi odpowiedzialność nie tylko za wszelkie zbrodnie sowieckie, ale także za sprowokowanie agresji Hitlera na własny, osłabiony przezeń kraj, i wszystkie jej następstwa.
            • pijatyka Re: Mamy starzejącego się Putina 09.04.14, 20:08
              Portret Doriana Kagiebowicza Graya

larussophobe.files.wordpress.com/2008/11/9955bea6a2b782e760fa7a20a7681cba_full.jpg
      • eva15 Re: Herra punkt widzenia-rosyjski ekspert 03.09.13, 10:43
        A ja od dawna pisze, ze celem ostatecznym tych "demokratycznych wiosen" sa Rosja i Chiny , a po drodze, po zalatwieniu Syrii, Iran.
        • herr7 miauczący Putin? 03.09.13, 10:52
          Pani od dawna piszę? Ja też o tym piszę, tyle że nie potrafię zrozumieć, jak "potężny" Putin może pozwolić na to, żeby w stosunku do jego kraju wróg konsekwentnie stosował taktykę "salami"? A może to nie jest potężny Putin (potężny to był najpopularniejszy rosyjski polityk - Józef Stalin) a jedynie miauczący Putin, który bezzębym staruszkom z głubinki jedynie wciska kit, że od niego coś jeszcze w świecie zależy? Jak pokazuje rozwój wypadków, od Putina nic już nie zależy...
        • wojciech.2345 Re: Herra punkt widzenia-rosyjski ekspert 03.09.13, 10:55
          eva15 napisała:
          > A ja od dawna pisze, ze celem ostatecznym tych "demokratycznych wiosen" sa Rosj
          > a i Chiny , a po drodze, po zalatwieniu Syrii, Iran.
          ----------------
          Rosyjskie kolonie w Kaukazie to anachronizm.
          Rosja będzie musiała uciekać stamtąd.
    • herr7 a co na to nasza Eva15 i IgorekUK? 03.09.13, 10:26
      Napiszą, że Iwaszow to "bystrzak", albo że mu odbiło?
      • brat_ramzesa Re: a co na to nasza Eva15 i IgorekUK? 03.09.13, 10:57
        Herr on jest jednym z wielu ekspertow i tak jak kazdy ma swoja doope tak kazdy ma swoje zdanie
        • herr7 Re: a co na to nasza Eva15 i IgorekUK? 03.09.13, 11:05
          Iwaszow jest ekspertem wojskowym. On zajmuje się strategiami. Ale ma ogromną wiedzę i jest na tyle niezależny że może głosić swoje poglądy otwarcie. Przynajmniej na razie. Iwaszow nigdy nie miał żadnych złudzeń co do intencji zachodniej elity, tych, jak to określa Putin "zachodnich kolegów i parnerów" względem Rosji. Doskonale rozumie, że Zachód chce z Rosją zrobić to samo co chciał kiedyś zrobić Hitler. Tyle że strategia Zachodu już dużo bardziej finezyjna i oparta jest w pierwszym rzędzie na korumpowaniu rosyjskiej elity. Stalin kazał by tę elitę po prostu rozstrzelać i to w całości. Ponieważ Putin nie jest Stalinem Rosja zapłaci rozpadem kraju i dużo większymi ofiarami niż "wielka czystka".
          • brat_ramzesa Re: a co na to nasza Eva15 i IgorekUK? 03.09.13, 13:59
            Ja mysle ze prawda jest po srodku, akurat tak jest obecnie swiat uksztaltowany ze "rosyjskie elity"(malo o nich wiemy) graja na tyle na ile moga, mysle ze w przyszlosci beda chcieli wiecej dla siebie ugrac, mysle ze po cichu licza na potkniecie zachodnich elit finansowych
            BTW ja zupelnie nie rozumie postawy Chin, moze cos wiedza o czym my nie wiemy??
            • herr7 mogą się jedynie modlić do Pana Boga 03.09.13, 14:21
              żeby ten ukarał Amerykę. Ale Pan Bóg raczej karze tych co są ze swojej winy słabi.

www.utro.ru/articles/2013/09/03/1141295.shtml
              Amerykanie zapowiedzieli już, że operacja potrwa dłużej i będzie użyte więcej środków. Czyli, że modłów rosyjskich polityków i ekspertów się nie wystraszyli.
          • brat_ramzesa Re: a co na to nasza Eva15 i IgorekUK? 03.09.13, 14:01
            I dlaczego zaraz rozpadem kraju??Przeze wiecej straca owe elity rosyjskie, myslisz ze tego nie wiedza?
            Za daleko przepowiadasz
      • romrus Iwaszow to rosijski McCain 03.09.13, 13:52
        herr7 napisał:
        > Napiszą, że Iwaszow to "bystrzak", albo że mu odbiło?

Czesciowo.

Nieudany kandydat w prezydenty, stary komuszy jastrzeb, ktoremu marzy sie nowy Kubanski krizys.
        • herr7 nie zapomnij wywiesić białej flagi 03.09.13, 14:22
          ty potomku Własowa!
          • romrus Idz poskakac z kangurami, stalinisto:-) 03.09.13, 18:32
            herr7 napisał:
            > ty potomku Własowa!

Raz juz do ciebie napisalem, oszlomie, ze moja rodzina walczyla za Rosje od czasow Iwana Groznego.

To mojego dziadka:
            fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3499724
            .....a dziadek zony jest Bohateren ZSSR.

Nie badz, pajacu, bardziej Ruski, niz wlasciwy Ruscy.

Siedzisz na eukaliptusie jak koala i op@dalasz Rosjan ze nie ida umierac za Syrie, zeby ty mog swoi komuszy kompleksy troche podleczyc.

Kups ie bilet do Domaszku i jazda.

• igor_uk Iwaszow nie jedna pare spodnie, 03.09.13, 16:31
          przetarl na dupie,bedac pracownikiem MO ZSRR.Takiemu latwo wzywac do wojny,bo sam nigdy z nia nie mial doczynienia.
          Romrus,nie widze zadnego sensu dyskutowac z herrem. Moim zdaniem to albo wariat,sfiksowany na punkcie Putina ,albo prowokator.Bardziej sklaniam sie do tego pierwszego.
      • igor_uk Nie wiem co napisze Ewa,ale ja powiem jedno. 03.09.13, 16:13
        To tylko jeden z wiele punktow widzenia,dodam bardzo powierszchniowy. Kiedy chce podraznic sie z bystrzakow,sam pisze ,ze trzeba bronic Damaszek,bo za nim nastepna Moskwa.

problem jest o wiele bardziej zlozony. Rosje nie da sie lyknac,czemu dowod dali lata 90-te ubieglego wieku.Wydawalo sie,ze Zachod ma wszystko w rekach,zeby oglosic ostateczne zwyciestwo .Rosja wtedy byla calkowicie osamotniona i co?Znow gadamy o tym,ze Zachod ma za cel zdobyc Moskwe.Moze i chce,ale rowniez moze chciec skolonizowac Slonce.

p.s. To tylko publicystyka,Moze ciekawa,moze dla wielu jest bardzo wiarygodna .Ale ja wiem jedno,droga na Moskwe nie lezy przez Damaszek czy Teheran.Droga na Moskwe lezy przez kazdego z Rosjan z osobna.Zeby zdobyc Moskwe,oni musza zdobyc Romrusa.
        • herr7 Rosjanie będą umierać za Czubajsa i jego interesy? 03.09.13, 16:24
          Coś mi się wydaje, że raczej nie. Poza tym Zachód nie powtórzy błędów Napoleona i Hitlera idąc na otwartą agresję. Ta agresja przybrała inne formy. Jest to m.in. walka o demokrację, prawa człowieka, prawa gejów itp. Mając mętlik w głowie i przy braku skutecznej państwowej propagandy Rosjanie sami "otworzą bramy i wpuszczą wroga do miasta...". Jaką propagandę możecie im przeciwstawić, że Putin złowił szczupaka? Rosja ulega rozkładowi od wewnątrz, gdyż prozachodnia część społeczeństwa żyje iluzją, że w Rosji można zaprowadzić takie same porządki, jak w Luksemburgu. A tego się nie da zrobić.
          • igor_uk Rosjanie nie beda umierac,a beda walczyc. 03.09.13, 16:26
            beda walczyc za siebie,za swoich bliskich i za swoja Ojczyzne.
            To nie na twoja glowke,herr.
            • herr7 tzn. kto? 03.09.13, 16:41
              ci biedacy co służą w wojsku, czy też synowie oligarchów studiujący w UK czy USA? Żyjesz mirażami. Zachód stawia na rozkład wewnętrzny, a konkretnie na Gorbiego-bis i nową pierestrojkę. Nie będzie napadał Rosji, gdyż nie ma takiej potrzeby. Rosja jak dojrzałe jabłko sama wpadnie mu w ręce. A moskiewska inteligencja będzie się cieszyć z upadku Rosji, jak cieszyła się z upadku ZSRR.

Leonid Iwaszow jest jedynie realistą. Plan Zachodu jest w miarę przejrzysty. Teraz Syria, potem Iran. Kiedy opanują Iran będą mieć kontrolę nad ropą i Chiny będą pozostawione w sytuacji, jak wcześniej Japonia. Będą musiały przejąć jakieś zasoby, a te leżą na waszej Syberii. Ale do tego czasu Syberię sami już opanują.
              • brat_ramzesa Re: tzn. kto? 03.09.13, 17:18
                Brzezinski , bis, opanowywanie zloz, blokada zloz , opanowywanie Syberii przez Chinczykow, herr; absurd!
                Zapominasz o najwazniejszym, ze to WLASNIE ZACHOD ULEGA ROZKLADOWI, moralnemu, spolecznemu, ekonomicznemu, zdje sie ze Rosja nie chce isc ta droga, mimo duzego spustoszenia po okresie komunizmu
                • brat_ramzesa Re: tzn. kto? 03.09.13, 17:28
                  i jeszcze jedno, scenariusz moze byc taki ze Rosja i Chiny aciesnia wspolprace, Rosja zprzeda rope i gaz China, cala, a zdestabilizowany bliski wschod zostwi Zachodowi. moze byc taki scenariusz ?
                • wojciech.2345 Re: tzn. kto? 03.09.13, 17:42
                  brat_ramzesa napisał:
                  > Zapominasz o najwazniejszym, ze to WLASNIE ZACHOD ULEGA ROZKLADOWI, moralnemu, spolecznemu, ekonomicznemu...
                  -------------
                  Ten Zachód tak się już rozkłada przez jakieś 150 lat.
                  Chyba będzie się nadal rozkładał przez następne 150 lat.
                  • pijatyka Re: się już rozkłada przez jakieś 150 lat 25.04.14, 09:56
                    Fakt - rozkład permanentny ;->
          • pijatyka Re: Rosjanie będą umierać za Czubajsa? 17.04.14, 13:38
            Nie - za Rotenbergów ;->
        • wojciech.2345 Re: Nie wiem co napisze Ewa,ale ja powiem jedno. 03.09.13, 16:26
          igor_uk napisał:
          > Rosje nie da sie lyknac...
          ----------------
          Kitajce już kawałek łyknęli.
          Umowy na ropę i gaz.
          Ile? Ja nie wiem.
          ---------------
          > Znow gadamy o tym,ze Zachod ma za cel zdobyc Moskwe.Moze i chce,ale rowniez moze chciec skolonizowac Slonce.
          --------------
          A po co im Moskwa.
          Giermańcy nie chcą kupić Kaliningradu za 1 rubla.
          Inne czasy.
          Poniał?
          ------------
          > Zeby zdobyc Moskwe,oni musza zdobyc Romrusa.
          ------------
          Ale my nie chcemy "Romrusa" w UE.
          Jaki pożytek z niego?
    • wojciech.2345 Rosjanie pozbywają się rubli? 03.09.13, 10:47
      Dzisiaj mamy rekord roku.
      33.4127 (usd/rub).
    • superspec Ten wątek to pułapka! 03.09.13, 11:58
      Autor dał goły link,odpowiada sam sobie. Hucpa niesłychana.

A merytorycznie to ten ekspert Ameryki nie odkrył.
      • igor_uk To nie pulapka. 03.09.13, 16:24
        To bardzo powierszchniowa ocenka tego,co dzieje sie na swiecie ,z punktu widzenia czlowieka,ktory uwaza sie za pepek Ziemi.
    • igor_uk brat_ramzesa . 03.09.13, 16:22

Leonid Iwaszow jest czlowiekiem,ktory od dawno krytykuje kazde poczynanie Putina.On jest emerytowanym wojskowym,ktory cale swoje zycie siedzial na dupie .Jemu marzy sie powrot do czasow,kiedy podobne na niego ludzi wysylali radzieckich zolnierze we wszystkie zakatki swiata.Czym to skonczylo sie w ostatecznosci,dobrze wiemy.
      Zalinkowany przez ciebie tekst nie rozni sie w niczym od tego,co reprezentuja rosyjskie komuchy najbardziej lewych pogladow . Dla nich swiat dzieli sie na Rosje i reszta,ktora jest Rosji wroga.
      Oni nie widza Chin,ni nie widza Iranu.Dla nich na swiecie jest tylko Rosja,ktora otoczona wylacznie przez wrogow.To paranoja.
      • brat_ramzesa Re: brat_ramzesa . 03.09.13, 16:27
        Tym nie mniej uwazam ze ma sporo racji a herr w kresleniu przyszlosci sie zacietrzewil, troche to smieszne
        • igor_uk Re: brat_ramzesa . 03.09.13, 16:38
          W czym ma racje? To ze zachod chcial by miec kontrol nad regionem morza Kaspijskiego? Pewnie ze chce.Ale w tym regionie musi zmierzyc sie oprocz z Rosja,rowniez z Chinami i Iranem.I o Indiach nie wolno zapominac.Nawet Pakistan ma wlasne interesy,ktore nie maja wiele wspolnego z interesami Stanow.
          Podobna paranoje mozno obserwowac w Izraelu,ale Zydzi maja ku temu podstawe,poniewz rzeczywiscie sa otoczone o wrogie im Kraje.
          herra przyszlosc,to wojna domowa w Rosji,ktora zmiecie wszystkich oligarchow,a zwlaszcza Putina,a ich majatek bedzie sprawiedliwie podzilelony miedzy ludem pracujacym.Cos podobnego Rosja juz przezyla,jak dobrze pamjetam - w 1917 roku.
          • igor_uk I jeszcze ,brat_ ramzesa. 03.09.13, 16:44
            Iwaszow nie jest ekspertem.On jest politykiem,dodam opozycyjnym wobec Putina.Jego opozycyjnosc ma podloze osobistej krzywdy,ktora on doznal od Putina.Bo to wlasnie Putin zwolnil jego,wraz z innymi prykami,ktore przecierali spodnie do dziur,siedzac w Ministerstwie Obrony Rosji.

p.s. Oprocz tego on jest populista.
          • brat_ramzesa Re: brat_ramzesa . 03.09.13, 17:11
            A w tym ma racje ze wszyscy wisza na pasku tzw swiatowej finansjery, ja sobie za bardzo nie wyobrazam jak w obecnych warunkach prowadzic calkowita niezalezna polityke, jakby chcial herr, nawet Chinczyki na takowa nie moga sobie pozwolic, ale przyslze zmiany moga to zmienic, nie wydaje mi sie aby zachodnim elita udalo sie przeprowadzic plan calkowicie po ich mysli
          • johnny-kalesony Re: brat_ramzesa . 03.09.13, 22:36
            igor_uk napisał:

> herra przyszlosc,to wojna domowa w Rosji,ktora zmiecie wszystkich oligarchow,a
            > zwlaszcza Putina,a ich majatek bedzie sprawiedliwie podzilelony miedzy ludem pr
            > acujacym.Cos podobnego Rosja juz przezyla,jak dobrze pamjetam - w 1917 roku.

Nareszcie to zauważyłeś ... A już chciałem sam pisać odpowiednią wypowiedź.

Pozdrawiam
            Keep Rockin'
            • igor_uk Re: brat_ramzesa . 03.09.13, 22:40
              kalesony,ja to zauwazylem juz dawno .
        • herr7 Re: brat_ramzesa . 03.09.13, 16:49
          Iwaszow ma rację, a ja się zacietrzewiłem? OK. Jest w tym niespójność, gdyż jeżeli moje poglądy są zbliżone do tych co ma je Iwaszow, i ty się z tymi poglądami zgadzasz to moje "zacietrzewienie" nie ma tu znaczenia, lub uczciwiej jest wtedy napisać o zacietrzewieniu evy15 i pozostałych politruków, którzy bronią tej przegranej sprawy.
          • brat_ramzesa Re: brat_ramzesa . 03.09.13, 17:15
            herr zacietrzewnienie przedstwia sie u ciebie w przeswiadczeniu nieuniknionego konca, nakreslonego przez ciebie, jest masa roznych wypadkowych kotrych nie bierzesz pod uwage bo i nawet nie mozesz, be watching, tyle radze
            Wlasnie, piszesz ze "sprawa przegrana" a jak tak nie uwazam
            • herr7 Re: brat_ramzesa . 03.09.13, 21:42
              Mam takie wrażenie, że wielu Rosjan nadal żyje mitem dawnej świetności, ale wystarczy przeanalizować ostatnie 20 lat i zobaczyć jak daleko w tym czasie zaszły Chiny i jak bardzo Rosja drepcze w miejscu. A także jak bardzo Putin nie ma pojęcia w jakim kierunku należy pójść. Putinizm to taki jelcynizm w stylu maczo, tyle że ów "maczo" się banalnie zestarzał i obecnie wzbudza już głównie drwiny.
              • igor_uk Re: brat_ramzesa . 03.09.13, 21:54
                Ten sam zestaw slow,te same "przemyslenia",czego by dyskusja nie dotyczyla,herr pisze zawsze to samo. brat_ramzesa pisze o jednym,a herr po raz setny powtorzyl to,co wyuczyl na pamjec,nawet nie zostanowiajac sie przez chwile nad tym,co napisal jego wspolrozmowca i w zaden sposob nie odniosl sie do jego slow.
                • herr7 Re: brat_ramzesa . 03.09.13, 22:12
                  Ty się też igorze powtarzasz. Nie wytykaj więc tego innym.
                  • igor_uk Re: brat_ramzesa . 03.09.13, 22:19
                    herr,czemu w zaden sposob nie odniosl sie do slow brata.....?
                    • herr7 Re: brat_ramzesa . 03.09.13, 22:35
                      Tak sobie myślę Igorze, że za dużo jest wzajemnych ataków w tych dyskusjach. Sądzę, że Putin stoi przed wielkimi wyzwaniami i jak sobie z nimi poradzi będzie zależeć jego los, a być może i los Rosji. Uważam też że musi zmienić swoją politykę i to dość radykalnie, inaczej go utopią w łyżce wody.
                      • igor_uk Re: brat_ramzesa . 03.09.13, 22:38
                        A odpowiedzi jak nie bylo,tak i nie ma.
                        Co do charakteru dyskusji,to jak najbardziej jestem za.Trzeba zmienic.
                        Cio do Putia-w zaden sposob on nie powinien nic radykalno zmieniac.Radykalizm prowadzi do rewolucje i wojen domowych.Sadze,ze nie chcialbys byc swiadkiem zaglady Rosji.

p.s. Wlasnie to chcial by zachod-zeby Rosja sama sie zabila.Nie pomogaj zachodowie w tym.
                        • herr7 Re: brat_ramzesa . 03.09.13, 22:42
                          Mylisz radykalizm, który raz jest dobry a kiedy indziej nie. Radykalne zmiany nie muszą wyjść z pod kontroli. Radykalne zmiany zaszły w Chinach w ostatnich 30 latach. I czy osłabiły one Chiny? Masz chyba problemy z rozumieniem polskiego?
                          • igor_uk Re: brat_ramzesa . 03.09.13, 22:49
                            W Chinach zaszli zmiany ewolucyjnie.Dla tego oni potrzebowali mnostwo czasu,ale dzieki temu efekty widac wyraznie.
                            Rosja nie Chiny,juz pisalem tobie o tym.W Rosji nie ma kilkaset rolnikow,dla ktorych pelna miska ryzu jest oznaka dobrobytu.Bo to wlasnie oni wyciagneli Chiny,pracujac ciezko i za marny grosz.

p.s.Czy pamjetasz kiedy w Chinach rozpoczeli sie reformy gospodarcze?
                            • igor_uk Re: brat_ramzesa . 03.09.13, 22:50
                              Oczywiescie mialo byc kilkaset milionow rolnikow ...
      • wojciech.2345 Re: brat_ramzesa . 03.09.13, 16:44
        igor_uk napisał:
        > Zalinkowany przez ciebie tekst nie rozni sie w niczym od tego,co reprezentuja r
        > osyjskie komuchy najbardziej lewych pogladow . Dla nich swiat dzieli sie na Ros
        > je i reszta,ktora jest Rosji wroga.
        > Oni nie widza Chin,ni nie widza Iranu.Dla nich na swiecie jest tylko Rosja,ktor
        > a otoczona wylacznie przez wrogow.To paranoja.
        ---------------
        Igor,
        na poważnie, ale dla Was (Ty, Ewa, Walter, Darek, Ramzes,...) świat też tak
        się dzieli Rosja i zło na zewnątrz.
    • jk2007 Rosja jest zbyt slaba 03.09.13, 22:34
      nie moze obronic wlasnych obywateli
      Рoccия в пocледние гoды пocтoяннo пытaлacь пoзициoнирoвaть cебя, кaк oдин из мирoвых пoлюcoв cилы. Пoчемy же, кoгдa делo дoхoдит дo зaщиты интереcoв рoccийcких грaждaн, дaже мизерaбельные coюзники США cчитaют вoзмoжным не cчитaтьcя c нaми?
      svpressa.ru/politic/article/73639/
    • aby Re: Putin z innej perspektywy 06.04.14, 01:41
      "Mamy ... starzejącego się Putina, który nigdy nie słynął z umiejętności podejmowania szybkich i śmiałych decyzji... Putin obecnie przypomina postrzeloną kaczkę, której jedyną ambicją jest przeżycie a nie wysokie loty."

Dla Herrn7 tłem tych negatywnych ocen są perspektywy wewnętrznego rozwoju Rosji.
      Zwróćmy jednak też uwagę, jak postrzegany jest z zewnątrz. Dwa przykłady.
      1/ W Anglii, sercu Zachodniej Europy, Nigel Farage, polityk bardzo inteligentny i 'populistyczny' (to znaczy potrafiący stać się wyrazicielem uczuć i przekonań wielu zwykłych ludzi, tzw. Middle England) przyznał, że Putin mu imponuje. Wywołało to oburzenie i moralne zgorszenie w 'miarodajnych' mediach, od lewa do prawa (BBC, Guardian, Telegraph). Można było oczekiwać, że w drugiej debacie Farage pokornie się cofnie. A tu niespodzianka, pół kroku do tyłu i krok do przodu:
      Farage: "The situation in the Ukraine, in Syria, in Libya, these aren't simple black and white issues, and just to assume that if you support the rebels, you're supporting the good guys, frankly flies in the face of history and we should not, we should not be intervening. I am not, I don't admire Putin, what I said was he'd outwitted and outclassed you all over Syria. I also said, I didn't like him as a human being and I wouldn't want to live in Russia. Let's not meddle, let's not meddle. (...)
      Dimbleby: The question was: "Which current world leader do you most admire?" "As an operator, I would say Putin."
      Farage: Yes. And I then went on to say, David, that as a human being, and with what he was doing, imprisoning journalists, I did not support the man at all. (...)
      Farage: Well I think if Putin had not pointed out that the use of sarin gas had not necessarily come from the Assad regime, if he hadn't done that, I suspect the back bench rebels would not have defeated you Nick in stopping us from going - you wanted us to go to war again.
      Clegg: (...) Now let's be quite clear what Nigel Farage said, he said about Putin: "The way he played the whole Syria thing: brilliant." (...)
      Gdy Clegg rozwodził się nad nikczemnością Putina i jego odpowiedzialnością za katastrofę humanitarną w Syrii linia na dole ekranu telewizora, rejestrująca na żywo aprobatę jego zwolenników, pikowała w dół. Też znamienne.
      2/ Z reportażu TVP Info z Mołdawii, najbiedniejszego kraju Europy, mogliśmy się dowiedzieć, że większość zwykłych ludzi boi się bardziej Europy niż Rosji, a bohaterem 'ulicy' jest Władimir Putin (!). [Reportaż powstał podczas wizyty premiera Tuska w Kiszyniowie]
      Podsumowując, Putin jest też postrzegany jako silny, przebiegły 'gracz', zręcznie ogrywający swoich przeciwników. To zaskarbia mu uznanie u jednych, sympatię u drugich (pomijam oczywiście tych, którym działa na nerwy lub wywołuje paroksyzm nienawiści).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka