Dodaj do ulubionych

Patriotyzm

18.10.13, 20:22
Ogladnalem kilka meczow polskiej druzyny futbolowej z 1974 i mi roslo polskie serce.

Lubie serie TV NCIS, ktora pokazuje ludzi dumnych ze swojego patriotyzmu i ze sluzby Ojczyznie.

Z drugiej strony niezbyt widze, jak mam pozostac polskim patriota zyjac we Francji. I niezbyt widze, jak moge stac sie francuskim patriota, bo zbytnio sie od Francuzow roznie. I oni ode mnie. I jeszcze ja jestem tego swiadom a sa tacy jak rodzina Dibrani, Cyganow wydalonych wlasnie z Francji o ktorej nie wadomo czy sa Wlochami, Kosovarami czy kims jeszcze innym.

Czy juz istnieje a moze powstaje patriotyzm europejski? Czy patriotyzm ma sens, czy to jest zanikajace i wczorajsze pojecie, ktore odejdzie wraz z moim pokoleniem?

Jesli patriotyzm ma obecnie sens to jaki?

PF
Obserwuj wątek
    • superspec Jestem dumny z polskich prawdziwych 18.10.13, 20:56
      przedsiębiorców a oni podobno patrioci i wychodzi z tego, że ja też.
      • polski_francuz Pisalismy 18.10.13, 21:06
        juz o tym. Przedsiebiorcy sa glownie patriotami zysku. Ale moze jakis sens to ma: inwestowac w Polsce, tworzyc miejsca pracy w Polsce...Ale czy przedsiebiorcy tak naprawde mysla, w to troche watpie.

PF
        • wojciech.2345 Re: Pisalismy 18.10.13, 21:16
          polski_francuz napisał:
          > juz o tym. Przedsiebiorcy sa glownie patriotami zysku. Ale moze jakis sens to m
          > a: inwestowac w Polsce, tworzyc miejsca pracy w Polsce...Ale czy przedsiebiorcy
          > tak naprawde mysla, w to troche watpie.
          --------------
          Sytuacja jest bardzo poważna. Być może najgorsza od 1989 r.
          Osiągnęliśmy prawie maksimum emigracji zarobkowej przy niżu.
          Staniszkis na domiar tego mówi o nowej wielkiej emigracji zarobkowej.
          Maksimum przed nami?

"Ludzie świadomi powagi sytuacji są coraz bardziej załamani. I mimo zastraszania i dzielenia środowisk eksperckich (nie mówiąc już o innych środowiskach, jeszcze bardziej zależnych od władzy) mnożą się ostrzeżenia. A młodzi głosują nogami i przygotowują się do nowej fali wielkiej emigracji. "

wiadomosci.wp.pl/kat,36474,title,Prof-Jadwiga-Staniszkis-to-sa-glowne-problemy-Polski,wid,16070474,wiadomosc.html
          • polski_francuz Pani Staniszkis 18.10.13, 21:48
            jest troche trudna do zrozumienia. Moze to jezyk, ktory nie jest moim jezykiem.

Na jednym ze swoich wpisow na ktore zerknelem przy Twoim linku stwierdzila, ze "Angela Merkel to tylko - świetnie wykształcona - gospodyni domowa. Stąd zresztą jej zrozumienie dla kogoś takiego jak Donald Tusk."

Nie sadze, zeby taka byla Merkel: jest ona zimnym graczem politycznym nowego pokolenia. Takim, ktory dobrze rozumiemi humory wyborcow. Dosc podobnie jak jej partner Seehofer i, jak w Polsce, Tusk.

Mozna to nazwac koniukturalizmem, zastapieniem wlasnego zdania zdaniem wyborcow...ale na pewno nie jest to postawa gospodyni domowej.

Trudno mi zatem zdaniu pani Staniszkis zaufac.

PF
            • wojciech.2345 Re: Pani Staniszkis 18.10.13, 22:22
              Staniszkis rzeczywiście czasami dziwnie pisze i ma delikatnie
              mówiąc hermetyczny język. Ale można się od niej dowiedzieć
              co się mówi na salonach warszawskich.
              • borrka Kupilem kiedys jej ksiazke. 18.10.13, 23:18
                Politologiczna.
                Po trzy razy czytale "wersety" i nie rozumialem.
                Mozgi mamy na szczescie zupelnie inne.
                • wojciech.2345 Re: Kupilem kiedys jej ksiazke. 18.10.13, 23:25
                  borrka napisał:
                  > Politologiczna.
                  > Po trzy razy czytale "wersety" i nie rozumialem.
                  > Mozgi mamy na szczescie zupelnie inne.
                  ----------------
                  Ona kiedyś pojechała do Chin na jakieś stypendium.
                  Po powrocie mówiła dziwne rzeczy.
                  Odnosiło się wrażenie, że wspiera naszych czerwonych.

Dawne czasy.
          • melord Re: Pisalismy 18.10.13, 21:53
            wojtek...zastanawia mnie to stwierdzenie
            "nieracjonalności komunizmu i po wyprzedaży majątku,"

skad ten majatek,sprzedawany od prawie 25 lat (i jeszcze troche zostalo) jesli panowal nieracjonalizm(w ogolnym pojeciu)....chyba ,ze ja mam bledne pojecie o tym terminie
            • wojciech.2345 Re: Pisalismy 18.10.13, 22:17
              melord napisał:

> wojtek...zastanawia mnie to stwierdzenie
              > "nieracjonalności komunizmu i po wyprzedaży majątku,"
              >
              > skad ten majatek,sprzedawany od prawie 25 lat (i jeszcze troche zostalo) jesli
              > panowal nieracjonalizm(w ogolnym pojeciu)....chyba ,ze ja mam bledne pojecie o
              > tym terminie
              ---------------
              Komuniści zabrali ludziom po wojnie praktycznie wszystko co posiadali.
              Na tej masie majątkowej po 1989r. po części uwłaszczyli się postkomuniści i ze sprzedaży
              jego finansowano przemianę ustrojową.
              • melord Re: Pisalismy 18.10.13, 22:41
                wojciech.2345 napisał:

> Komuniści zabrali ludziom po wojnie praktycznie wszystko co posiadali.
                > Na tej masie majątkowej po 1989r. po części uwłaszczyli się postkomuniści i ze
                > sprzedaży
                > jego finansowano przemianę ustrojową.

nie do konca...zapomniales o reformie rolnej
                nie wiem dokladnie jaki procent,ale przynajmniej polowa ziemi byla w rekach prywatnych

u mnie na wsi (rzut beretem z W-wy) chlop od ktorego kupilem dzialke w 70 latach dostal z reformy 7 h(dnia na to nie pracowal)....polowe przepily dzieci,druga przepijaja wnuczki,dzielac i sprzedajac na dzialki...prawnuczkom to juz pewnie zmywak w Anglii pozostanie
                • wojciech.2345 Re: Pisalismy 18.10.13, 22:46
                  Najpierw była reforma rolna, a potem zmuszali chłopów do tworzenia
                  PGR-ów. Ziemię utrzymali, ci którzy ją mieli przed reformą
                  w Kongresówce. Zobacz co się działo na zachodzie Polski.

• des4 Re: Pisalismy 18.10.13, 22:44
            po 1986 z Hiszpanii wyjechało 5 mln osób
            • polski_francuz No wlasnie 19.10.13, 10:30
              Ciagle biore ich za przyklad. Idziemy ich droga z 20-letnim opoznieniem. Ekonomicznie mamy sie chyba, dzieki bliskosci Niemiec, lepiej.

PF
    • melord Re: Patriotyzm 18.10.13, 21:21
      polski_francuz napisał:

> Ogladnalem kilka meczow polskiej druzyny futbolowej z 1974 i mi roslo polskie s
      > erce.

serce roslo to fakt
      hmm...czy byl to patriotyzm czy raczej nacjonalizm , trudno jednoznacznie stwierdzic
      "polskie orly dokopaly/wywalily z MS zarozumialych angoli" i podobne teksty tego czasu o patriotyzmie raczej nie swiadcza
      • polski_francuz Pilkarski patriotyzm 18.10.13, 21:51
        ma duzo wspolnego z nacjonalizmem - pelna zgoda. Ale kto ten nacjonalizm promowal? Ciszewski ze swoim "sprawiedliwosci stalo sie zadosc", jak moneta padla na strone wybrana przez polska druzyne:)

Czyli byl to taki nacjonalizm nieszkodliwy.

PF
        • melord Re: Pilkarski patriotyzm 18.10.13, 22:08
          > Czyli byl to taki nacjonalizm nieszkodliwy.

generalnie tak
          choc w meczach z Niemcami, szczegolnie z ZSRR przeradzal sie w szowinizm,wiec z patriotyzmem nie mial wiele wspolnego

obecnie...to juz wylacznie szowinizm,rasizm i bandytyzm kiboli kazdego klubu europejskiego i nie tylko
          • wojciech.2345 Re: Pilkarski patriotyzm 18.10.13, 22:14
            Daruj sobie polski nacjonalizm.
            Coś takiego w Polsce nie istnieje.

Poszukaj go u Rosjan.
            Tak aż kipi od nacjonalizmu.
            • des4 Re: Pilkarski patriotyzm 18.10.13, 22:46
              istnieje, hołota spod znaku NOP i różnych klubów smoleńsko-rydzykowych

wojciech.2345 napisał:

> Daruj sobie polski nacjonalizm.
              > Coś takiego w Polsce nie istnieje.
              >
              > Poszukaj go u Rosjan.
              > Tak aż kipi od nacjonalizmu.
              • wojciech.2345 Re: Pilkarski patriotyzm 18.10.13, 22:48
                des4 napisał:
                > istnieje, hołota spod znaku NOP i różnych klubów smoleńsko-rydzykowych
                ------------
                Bez przesady.
          • polski_francuz Dokopac 18.10.13, 22:16
            bylym okupantom to jest bardzo w polskim duchu. Z tym, ze stosunek do Niemcow sie bardzo zmienia. Dodajmy jednak, ze na boisku pilkarskim panuje troche inna sytuacja. W Niemczech graja turceccy pilarze i zaczynaja zmieniac postawe Mannschaft w bardziej kominujaca a mniej zdyscyplinowana..

A Polacy, no Polacy dzisiaj nie potrafia stworzyc druzyny pilkarskiej.

W koncu, na boiskach pilkarskich sa kibole. I to juz NIC wspolnego nie ma z patriotyzmem.

PF
    • przyjacielameryki Re: Patriotyzm 18.10.13, 22:33
      Twoje dylematy to klasyczne dylematy pierwszego pokolenia emigracji. Takie zawieszenie w próżni.
      Moi znajomi Polacy, już Niemcy(emigracja do Niemiec z roku 1986, lekarze)oglądają do dzisiaj wszystkie polskie seriale, cieszą cię z polskich sukcesów, są dumni z polskiego gigantycznego skoku cywilizacyjnego, ale ich córka czuje się już Niemką, utożsamia się z Niemcami , z kulturą niemiecką i państwem niemieckim zdecydowanie. Ale polskość w żadnym wypadku w niczym jej nie przeszkadza. Odwrotnie, on czerpie z tej polskości bardzo dużo, jest z niej dumna, nie ukrywa jej a jej narzeczony(już Szwajcar ale niemieckojęzyczny) uczy się j. polskiego z wielkim zaangażowaniem i bardzo interesuje się Polską.
      Tacy ludzie jak ty PF, i wasze dzieci są fantastycznym łącznikiem różnych europejskich narodowości z polskością. Wykorzystaj tę szansę, skoro promujesz integrację europejską.!!!
      • melord Re: Patriotyzm 18.10.13, 22:51
        > Twoje dylematy to klasyczne dylematy pierwszego pokolenia emigracji

po cholere ten belkot,amigo
        piszemy o latach 70-tych ,dyskutujac czy byl to patriotyzm czy nacjonalizm jak rowniez szowinizm kibicow w niektorych przypadkach
        czytaj ze zrozumieniem
        • przyjacielameryki Re: Patriotyzm 18.10.13, 23:02
          melord napisał:

> po cholere ten belkot,amigo
          > piszemy o latach 70-tych ,dyskutujac czy byl to patriotyzm czy nacjonalizm jak
          > rowniez szowinizm kibicow w niektorych przypadkach
          > czytaj ze zrozumieniem

Cytuję PF:
          "Z drugiej strony niezbyt widze, jak mam pozostac polskim patriota zyjac we Francji. I niezbyt widze, jak moge stac sie francuskim patriota, bo zbytnio sie od Francuzow roznie. I oni ode mnie. I jeszcze ja jestem tego swiadom a sa tacy jak rodzina Dibrani, Cyganow wydalonych wlasnie z Francji o ktorej nie wadomo czy sa Wlochami, Kosovarami czy kims jeszcze innym. "

To chyba nie o latach 70-tych? To jak z tym zrozumieniem?

A to PF założył ten wątek!!!
      • polski_francuz Zwieszenie w prozni 19.10.13, 10:27
        Podyskutujmy lepiej po mojemu, z przykladami.

W Barcelone w czerwcu tego roku, kolega po fachu prawie-emigrant z Iranu do Niemiec zagadal mnie czy sie czuje Polakiem czy Francuzem. W domysle, pytal, czy mozna sie zintegrowac w cudzoziemskim kraju. Bo rozwaza decyzje o emigracji z Iranu. Ja mu na to, ze sie czuje Polakiem i ze w pierwszym pokoleniu nie mozna zintegrowac.

Ale dodalem mu moje ale. Mnie jest o wiele latwiej bo moge dzialac w kierunku integracji europejskiej. Tak aby moj patriotyzm polski, ktory mam, ale ktory jest dziwny bo w Polsce nie mieszkam zblizyc do patriotyzmu francuskiego, ktorego nie mam mimo ze we Francji mieszkam i pracuje. I zreszta ta konferencje zorganizowala asocjacja europejska, ktora wraz z innymi kolegami zalozylem.

I mysle, ze taka jest moja odpowiedz i takie jest moj, posredni patriotym. Wlasnie europejski. Sadze, ze nie jestem w tym sam. Miedzy wierszami zeitgeista czytam dosc podobne rozwazania. Tyle, ze jako humanista, pisze i mysli bardziej poetycko...

Pozdro

PF
        • przyjacielameryki Re: Zwieszenie w prozni 19.10.13, 11:19
          polski_francuz napisał:

W Barcelone w czerwcu tego roku, kolega po fachu prawie-emigrant z Iranu do Nie
          miec zagadal mnie czy sie czuje Polakiem czy Francuzem. W domysle, pytal, czy m
          ozna sie zintegrowac w cudzoziemskim kraju. Bo rozwaza decyzje o emigracji z Ir
          anu. Ja mu na to, ze sie czuje Polakiem i ze w pierwszym pokoleniu nie mozna zi
          ntegrowac.

Ale dodalem mu moje ale. Mnie jest o wiele latwiej bo moge dzialac w
          kierunku integracji europejskiej
          . Tak aby moj patriotyzm polski, ktory mam,
          ale ktory jest dziwny bo w Polsce nie mieszkam zblizyc do patriotyzmu francusk
          iego, ktorego nie mam mimo ze we Francji mieszkam i pracuje. I zreszta ta konfe
          rencje zorganizowala asocjacja europejska, ktora wraz z innymi kolegami zalozyl
          em.

I mysle, ze taka jest moja odpowiedz i takie jest moj, posredni patrioty
          m. Wlasnie europejski. Sadze, ze nie jestem w tym sam. Miedzy wierszami zeitgei
          sta czytam dosc podobne rozwazania. Tyle, ze jako humanista, pisze i mysli bard
          ziej poetycko...

Pozdro

PF

Oczywiście, że patriotyzm to miłość do własnego kraju ale poparta pracą, odpowiedzialnością, uczciwością - również płaceniem podatków czy aktywnością społeczną i akceptowaniem tego państwa niezależnie od opcji politycznej która akurat rządzi krajem.
          Ty, czy ci moi przyjaciele z Niemiec macie dość łatwą sytuację, ponieważ mieszkacie blisko kraju i mieszkacie w państwach jednak mocno zbliżonych kulturowo do Polski. Ten Irańczyk emigrując do Europy znajdzie się w zupełnie innym, obcym otoczeniu, innej kulturze i może mieć spore kłopoty z asymilacją. To jednak inna sytuacja.

A tak na marginesie, ciekawe skąd u wielu Polaków na emigracji tyle nienawiści do Polski, do polskich przemian jak np. u Evy15, melorda, magny, vigila, . . . . . ? Czym można wytłumaczyć tę patologiczną nienawiść do Solidarności, polskiej niepodległości czy USA? Nienawiść nie jest poglądem, to uczucie, . . . . ! Zupełnie nie potrafię sobie tego racjonalnie wytłumaczyć a ci wszyscy moi znajomi czy przyjaciele z Niemiec czy Holandii mają niezwykle pozytywny, patriotyczny stosunek do Polski, pomimo wielu jeszcze niedoskonałości i patologii w naszym kraju, również popierają UE.
          • polski_francuz Inni 19.10.13, 12:03
            "...Evy15, melorda..."

Zostanmy prz tych dwoch. Emigracja powoduje, ze sie "wraca do zrodel" staje sie "kim sie rzeczywiscie jest" zanim sie zacznie budowac nowa egzystencje mentalna. Ewa zrozumiala, ze jest Rosjanka. I jak z tego widac, rosyjska mentalnosc (podobnie jak i skadinad zydowska) pozostawia trwaly slad i zlowrogi na psychice poddanych imperium.

Melorda dobila Solidarnosc i na nia i jej wyznawcow jest zly. Nie sadze, zeby mial negatywne sentymenta co do Polski. Jezdzi do Polski systematycznie i utrwala polski jezyk na forum jak i ja sam.

PF
    • g-48 Re: Patriotyzm 18.10.13, 22:36
      Facet co ty wiesz o patriotyzmie jezeli zwiales z POlski?
      • des4 Re: Patriotyzm 18.10.13, 22:47
        to coś tak jak Kościuszko, Mickiewicz, Sikorski etc...
        • melord Re: Patriotyzm 18.10.13, 22:54
          des4 napisał:

mecz Radwanskiej w Izraelu....jak okreslisz reakcje kibicow?
    • ich.bin.danziger Re: Patriotyzm 18.10.13, 23:22
      @ polski_francuz - skoro mieszkasz we Francji, jesz francuski chlebuś, pijesz francuskie wina, więc bądź francuskim patriotą, takim jak śpiewają w Marsyliance. Kochaj Francję! Wstąp do Frontu Narodowego, największej francuskiej partii! Kosmopolityzm (internacjonalizm) zostaw komunistom i wsiakiej innej swołoczy jakby to powiedział Igor kochajacy swoją Rosję.
      • polski_francuz Zerknij 19.10.13, 10:31
        na odpowiedz na wpis p.a. Moge popierac integracje europejska i trojkat weimarski.

I popieram!

PF
    • borrka Patriotyzm... 18.10.13, 23:32
      To praca i placenie podatkow bez ofszoryzacji:).
      Wychowanie dzieci.

Patriotyzm emigracyjny ... hmmm ... trudna sprawa.
      A co ma z tym wspolnego 11 facetow w spoconych podkoszulkach na wielkim trawniku z liniami, to juz umyka memu zrozumieniu!
      • polski_francuz Re: Patriotyzm... 19.10.13, 10:28
        " To praca i placenie podatkow bez ofszoryzacji:). Wychowanie dzieci."

Podobnie mysle

"trudna sprawa"

Pisanie o latwych sprawach zostawmy web-brygadzie.

PF

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka