Dodaj do ulubionych

Wielkoduszna Rosja

27.10.13, 16:58
igor napisał coś co powinno przejść do annałó tego forum.
Otóż zapodał wszem i wobec, ze Rosja nie podbijała lecz wchłaniała pokojowo.
Poprostu inne narody były tak urzeczone Rosją, że same pukały do bram aby ta litościwie i miłościwie je przyjęła. Cała wschodnia Rzeczpospolita dobijała się do bram trzy razy osiągając wreszcie sukces. Niestety zachodnia Rzeczpospolita padła ofiara podboju Prus i Austrii a szkoda.
Trudno powiedzieć dlaczego nie chciała wejść w skład Rosyjskiego Imperium.
Obserwuj wątek
    • johnny-kalesony Rosja łaskawie wyzwalała! 27.10.13, 17:03
      Rosja łaskawie wyzwalała! Wyzwalała uciśnione społeczeństwa spod tyranii czasu (zegarki) i przestrzeni (rowery) ...

Pozdrawiam
      Keep Rockin'
      • igor_uk Nu juz widze,jak tu zbiegna sie rusofoby 27.10.13, 17:14
        i zaczna leczyc swoi kompleksy.
        felus,bravo!Dzieki tobie bedzie zebrany wspanialy material dla psychiatry.Nie jeden psychiatra na podstawie tego,co beda pisac rozne borraty,,wojtki ,asmalle ,kalesony i oczywiscie ty sam,zrobia kariere naukowa.
        Co ciejkawo,czym jest historia,dla zadnego z was nie jest pojeciem znanym.I zaden z was nie potrafi mnie wskazac na to,w trakcie jakiej wojny polsko-rosyjskiej Rosja przylaczyla czesc Polski do Imperium.
        Widzisz li felus,sprawa jest na tyle przykra,ze nawet nie wiem jak to napisac:Polske rozbierali kilkakrotnie sasiedzi,poniewaz polskie piekielko doprowadzalo do tego,ze dla jednego Polaka okupant byl lepszy ,niz inny Polak. I w tym nie ma winy Rosjan,Austrijakow,czy prusakow.Rowniez zadne kosmity temu nie sa winni.Dzisiejsza obserwacja tego,co dzieje sie w Polsce ,przekonuje mnie w tym,ze Polak Polakowie najwiekszy wrog.
    • borrka Zlasowanie sowieckich mozgow. 27.10.13, 17:06
      Ich tak uczyli w szkolach i w domu.
      Niewiedze biora za prawde historyczna, a proby korygowania definiuja , jako "rusofobie".
      W Rosji powszechnie funkcjonuje "inna" historia, niz na swiecie i proby zrozumienia tego kraju nalezy zaczac od przyjecia do wiadomosci stanu rzeczy.
      • borrka Mlodych ludzi malo to obchodzi. 27.10.13, 17:10
        Starsi przezywaja wstrzas, gdy okazuje sie, ze delikatnie mowiac, swiat mysli inaczej.
        Przewaznie natychmiast wlacza sie system "brudy pierzemy w domu" i zachodzi zjawisko zwane "klamstwem patriotycznycm" :)))
        Klamia na kazdym kroku.
    • mara571 w kilku watkach z ostatniego tygodnia 27.10.13, 17:14
      jest pelno takich wpisow.
      Nie mam czasu, aby zestawic i zanalizowac zlote mysli Evci o Putinie.
      • borrka Effcia jest bystra... 27.10.13, 17:22
        I tylko od czasu do czasu sie "omsknie".
        Inni komsomolcy sa malo inteligentni i ciagle wypisuja jakies dyrdymaly, bo kto to bedzie kontrolowal?
        Im zaciera sie roznica miedzy prawda i klamstwem.
      • tojabogdan lekarze (też są) przerażeni! 27.10.13, 17:40
        gdy tu klikam, widzę przede wszystkim informację o tym, że lekarze są przerażeni. Instynktownie kurczy mi się żołądek, jeży (pozostały jeszcze) włos a puls przyspiesza.
        Igor, poruszyłeś zbyt śliski temat. I to jeden z wielu tematów, na które za wcześnie, by traktować je z dystansem.
        Przedstawiłeś Twój punkt widzenia, to musisz się liczyć z taką konfrontacją. I z rusofobią to nie niczego wspólnego.
        Polacy, Polska też miała swoje wielkie i wielkopaństwowe ambicje, sięgała od morza do morza, okupowaliśmy Moskwę, czego się niemiaszkom nie udało, a Napoleon wprawdzie osiągnął cel, ale było to zwycięstwo purrysowe i początek upadku. Ale miłości ze strony zaborców Polacy nie zaznawali. Wręcz przeciwnie.
        Lata powojenne to zupełnie inny rozdział. I konsekwencja perwersji wyłącznie ze strony naszych zachodnich sąsiadów, co, poprzez wypędzenie Palestyńczyków z ich stron rodzinnych i stworzenie tam państwa dla ofiar niemieckich perwersji, do dzisiaj odbija się czkawką na niemal całym świecie
        • igor_uk Bogdan. 27.10.13, 17:53
          A co jest w tym sliskiego? Czy Polace nie wiedza o tym,ze Polska nie byla zdobyta droga zbrojna,a tylko rozebrana? Rosja wchlanila swoja czesc do Imperium i oczywiscie nie pytala na to zgody u Polakow.
          felus dopuscil sie manipulacjji,przypisujac mnie to,czego ja nie napisalem.Ja a nie slowem nie wspomnialem o tym,ze wchlaniane narody prosili sie do Rosji.
          Zreszta w swoim czasie dokladnie opisalem,jak to bylo:
          forum.gazeta.pl/forum/w,50,119651517,,Imperium_Rosyjski_mity_i_fakty_.html?s=0
          • tojabogdan śliskość tematu 27.10.13, 18:04
            czyli potrzeba dystansu.
            Historycy winnie wypowiedzieć się na ten temat, chociaż pozostawałby spekulacją .
            Co byłoby, gdyby Rosja (też Austrowęgry), zachowały się wtedy pasywnie.
            Jasne, że całe terytorium (bezboronnej) Polski wchłonęłyby Prusy. Z konsekwencjami pewnie do dziś. Pisalibyśmy teraz do siebie po niemiecku. M.in. Nicht wahr?
            • igor_uk Re: śliskość tematu 27.10.13, 18:30
              Dystan jest potrzebny.I ja probuje jego zachowac.Dla tego nie pisze nic o wchlanianych narodach,poniewaz zdaje sobie sprawy z tego,ze bylo roznie,a do tego nie zawsze o tym jest milo wspominac.
    • igor_uk felus,a swoja droga. 27.10.13, 17:21
      Wiem,ze masz juz swoi lata,wiem,ze przezywasz trudny okres w swoim zyciu,ale nic nowego ja nie napisalem.
      To co ty cytujesz,juz od dawno na forum jest:
      forum.gazeta.pl/forum/w,50,119651517,,Imperium_Rosyjski_mity_i_fakty_.html?s=0
      Tak co,felus,jak zwykle wywarzasz otwarte drzwi.
      • mara571 oczywiscie, ze nie napisales nic nowego 27.10.13, 17:42
        zapewne nieswiadomie stosujesz metody Goebelsa.
        "Kłamstwo powtórzone tysiąc razy staje się prawdą."
        "Zwykła propaganda ma niewiele wspólnego z obiektywizmem i jeszcze mniej z prawdą."
        "Im większe kłamstwo, tym ludzie łatwiej w nie uwierzą."
        • igor_uk Mara,a Ty wiesz. 27.10.13, 17:56
          kiedy rozpoczela sie wojna polsko-rosyjska,na skutek ktorej Rosja skolonizowala Polske?
          Jak wiesz,to podaj szczegoly tej wojny.Bede cie niezmiernie wdzieczny.
          • mara571 oczywiscie, ze wiem 27.10.13, 18:00
            juz ci odpowiedzialam.
            • igor_uk Mara. 27.10.13, 18:19
              To nie jest prawidlowa odpowiedz.
              • mara571 ty masz tupet! 27.10.13, 18:54

• igor_uk a ty brak wiedzy. 27.10.13, 18:56
                  forum.gazeta.pl/forum/w,50,147740209,147740715,tam_bylismy_glownie_agresorem.html
                  • mara571 braki w wiedzy jednego z forumowiczow 27.10.13, 19:01
                    to nie moja wina.
                    • igor_uk A kto jest winien twojej niewiedzy? 27.10.13, 19:04
                      Moze felus?
                      • mara571 Re: A kto jest winien twojej niewiedzy? 27.10.13, 19:14

• mara571 Ja WIEM, 27.10.13, 19:15
                        a rosyjska wersja historii Polski mnie nie interesuje.
                        I uzyje twoich slow bijesz piane.
      • felusiak1 Re: felus,a swoja droga. 27.10.13, 17:49
        Samochwała w kącie stała
        I wciąż tak opowiadała:

"Zdolna jestem niesłychanie,
        Najpiękniejsze mam ubranie,
        Moja buzia tryska zdrowiem,
        Jak coś powiem, to już powiem,
        Jak odpowiem, to roztropnie,
        W szkole mam najlepsze stopnie,
        Śpiewam lepiej niż w operze,
        Świetnie jeżdżę na rowerze,
        Znakomicie muchy łapię,
        Wiem, gdzie Wisła jest na mapie,
        Jestem mądra, jestem zgrabna,
        Wiotka, słodka i powabna,
        A w dodatku, daję słowo,
        Mam rodzinę wyjątkową:
        Tato mój do pieca sięga,
        Moja mama - taka tęga
        Moja siostra - taka mała,
        A ja jestem - samochwała!"
        • igor_uk felus,a moze ty wiesz. 27.10.13, 17:55
          Po jakiej wojnie polsko-rosyjskiej Polska stala czescia Imperium Rosyjski?
    • krzysiozboj Re: Wielkoduszna Rosja 27.10.13, 17:38
      Teza powstała w dyskusji ze mną i tak do końca słuszności bym jej nie odmawiał, przynajmniej w okresie bolszewickiego ZSRR. Obawiam się że niestety sporo czerwonoarmistów wierzyło w walkę klas i w to że uciśnionych Polaków wyzwalają z czegoś tam, tu byłoby nie tylko pokojowe wchłonięcie ale nawet ratowanie narodów z własnym poświęceniem. Myślę że to działa na podobnej zasadzie jak wojna ojczyźniana a Niemcami, możliwe że sporo Rosjan do dzisiaj nie dopuszcza do siebie informacji że ZSRR był jednym z państw które wywołało tą wojnę i które przed wojną z Niemcami napadło na inne państwa a zrobiło to po wcześniejszych uzgodnieniach z hitlerowskimi Niemcami. Aaaa, przy II wś też widziałem zdania że ZSRR w 1939 ratował zachodnie ziemie RP przed Niemcami.

Ot kwestia punktu widzenia i solidnego prania mózgu. Szkoda że Igor ponoć znający odrobinę Polskę i Polaków wypisuje takie dyrdymały odnośnie tych pokojowych wchłonięć ziem polskich (i nie tylko polskich) przez ten wspaniały rodyjko-radziecki kraj, a ja na szybko zapytany kto wyrżnął więcej Polaków, Niemcy czy Rosja/ZSRR nie potrafiłbym odpowiedzieć.
      • igor_uk Krzysio,nie pisz o moich mozgach. 27.10.13, 17:42
        Podaj mnie date rozpoczecia wojny,na skutek ktorej Rosja podbila Polske.
        Bo tylko tym mozesz zaprzeczyc mojej tezie.Reszta,to tylko bicie piany i zaprzeczenie rzeczywistosci,ktora nie zawsze jest przyjemna.
        • krzysiozboj Re: Krzysio,nie pisz o moich mozgach. 27.10.13, 18:45
          Inicjatywa rozbiorów Polski w XVIIIw o ile wiem powstała u brata na wschodzie, wykorzystał słabość kraju, niech mu będzie, każdemu agresorowi i imperialnych zapędach wolno. To tak jak z samochodem na ulicy z kluczykami w stacyjce, ktoś zostawił znaczy że można zabrać i wszystko gra, ja mam ciut inne podejście do tego tematu. I o braku walk bym nie pisał, miałeś i Kościuszkę i kilka zrywów niepodległościowych po których setki tysięcy Polaków lądowały na Sybirze. Jeśli sięgać historią głębiej wstecz to ... mogę się mylić ale zaryzykowałbym tezę że Rosja czy jakkolwiek zwać to co początek Rosji dało to nigdy na tyle mocne nie było by miało się z czym wybierać na tereny Polski, więc i pisać o czym nie ma.

A jeśli chcesz koniecznie daty to 17 września 1939 i mam już głęboko gdzieś czy Ty uważasz Rosję za spadkobiercę ZSRR czy nie, Polska okresu PRL się z taką zaciekłością nie wypiera mimo że jej rządy były marionetkę sterowaną z Moskwy, ZSRR niczyją marionetkę nie był, było to suwerenne mocarstwo którego trzonem była RSRR.

Ja przynajmniej nie przypominam sobie okresu w historii Polski w którym mocna Rosja nie byłaby dla nas zagrożeniem a tym bardziej była sojusznikiem, wbrew temu co piszesz były okresy kiedy mocne Niemcy były naszym sojusznikiem, że o tym nie wiesz a twierdzisz że historię Polski znasz to już nie mój problem. Więc proszę po raz któryś, nie rób ze mnie idioty wmawiając mi że w interesie Polski leżą jakieś koneksje z mocarstwową Rosją, że wielka imperialistyczna Rosja to coś dobrego dla nas. Historia uczy że tylko słaba Rosja to bezpieczna Rosja dla Polski, takie okresy akurat mogę w historii wskazać, okresy kiedy Mongoły z Tatarami robiły na Rusi co chciały to były czasy kiedy ze strony Rosji nic specjalnie złego nam nie groziło.
          • igor_uk Nu i widzisz,Krzysio. 27.10.13, 18:50
            Trudno jest zmierzyc sie z wlasna historia,ja to wiem i mam to juz za soba.AleTy masz to przed soba .
            • krzysiozboj Re: Nu i widzisz,Krzysio. 27.10.13, 18:53
              Baju baju bojki, Rosja do dzisiaj nie podjęła problematyki własnej historii i własnych zbrodni (na swoim i na innych narodach), z mojego punktu widzenia to ich/Wasz a nie mój problem a to co piszesz o mierzeniu się z własną historią potraktuję jak dowcip.
              • igor_uk Re: Nu i widzisz,Krzysio. 27.10.13, 18:59
                temat zastepczy ,Krzysio.Nie potrafiles dac onpowiedz na dosc proste pytanie,to zdenerwowales sie i zmieniles temat.
                Przeciez Ty nic nie wiesz o Rosji.Twoja wiedza opiera sie wylacznie na tym,co Cie zydki pod nos podsuna,w postaci publikacje prasowe.
                W Rosji okres zbrodnie komunistyczne jest dokladnie zbadany i o nim nie wieda tylko ci,ktore nie chce wiedziec.
          • krzysiozboj Re: Krzysio,nie pisz o moich mozgach. 27.10.13, 18:51
            uzupełnię
            także słaba i bankrutująca Rosja/ZSRR na przełomie lat 80tych i 90tych stała się furtką do wolności dla wielu narodów, po krwawym Breżniewie nastąpił okres bajzlu który to sporo narodów wykorzystało by się z bratniego uścisku wyzwolić.
            • yurek11111 igorczikowa manipulacja tkwi w slowach: 27.10.13, 20:47
              "pokojowe wchloniecie" Polski przez Rosje carska,on sam,nie odnosi sie do tego,ze Polacy zgody na to "pokojowe wchloniecie" nigdy nie wyrazili,a o uwolnienie sie spod rosyjskiego jarzma,walczyli zbrojnie do momentu uzyskania niepodleglosci....

PS.Smieszy mnie tytul watku-Imperium Rosyjski-mity i fakty. Autor: igor_uk ,gdyz zgodnie z tytulem watek powinien zawierac jakies fakty,gdy tymczasem bazuje tylko na mitach....:-)))
      • przyjacielameryki Re: Wielkoduszna Rosja 27.10.13, 18:00
        On nie wypisuje dyrdymałów. On uprawia świadomą propagandę, mającą na celu mącenie, skłócanie. Do tego co napisał F1 i borka warto jeszcze dodać jego nieustanne ataki antyżydowskie i antyizraelskie. Przecież to świadome działanie bo liczy na poklask niektórych Polaków tu na FŚ, co czasami udaje mu się. Oczywiście Izrael i Żydów trzeba zwalczać bo to sojusznicy USA.
        Doszło nawet do tego, że to nie Rosjanie a Żydzi, Polacy, Łotysze i Gruzini są odpowiedzialni za bolszewicką rewolucję i masowe mordy obywateli ZSRR. Podobne opinie wypowiada Kreml!
        • borrka Srodowiska emigrantow rosyjskich... 27.10.13, 18:46
          Zawsze byly penetrowane przez ochrane, czeka, fsb.
          Taka maja tradycje.
          Porzadni nieraz ludzi lamia sie pod naciskiem, naciskiem ktory dzis lamie raczej tchorzy, bo subtelny.
          A to"nie wpuszcza", a to "nie wypuszcza", jakby Matuszka jakims rajem utraconym byla:)
          Kiedys szlo o sprawy podstawowe.
          Dzis nie jest to grozne, ale na szmaciarzy dziala.
    • kylax1 Rusofilius totalitus. 27.10.13, 19:37
      To choroba występująca często wśród komsomołu...
    • brat_ramzesa Sprawa jest banalnie prosta 27.10.13, 20:07
      Polska cierpi na imperialne ambicje a odzyly one po oslabieniu Rosji
      Widac to po zachowaniu i wypowiedziach politykow i nie tylko, stad to nieudolne plucie i szarpanie za nogawke Rosji
      • mara571 Re: Sprawa jest banalnie prosta 27.10.13, 20:20
        jakich politykow?
        Tuska? Komorowskiego?
        Milera, Kwasniewskiego?
        Czy moze Walesy, Kaczynskich?
      • eva15 Re: Sprawa jest banalnie prosta 27.10.13, 20:32
        brat_ramzesa napisał:

> Polska cierpi na imperialne ambicje a odzyly one po oslabieniu Rosji
        > Widac to po zachowaniu i wypowiedziach politykow i nie tylko, stad to nieudolne
        > plucie i szarpanie za nogawke Rosji

To jest prawda. Polska wyraźnie dąży do pozycji protektora terenów wschodnich podlegającego jeszcze niedawno Rosji (ZSRR). Wehikułem wspomagającym te ambitne ale przerastające polskie możliwości plany ma być EU. Obojętne o jaki obóz polityczny chodzi pod tym wzuględem nie ma żadnych różnic - wszystkim marzy się to samo. Partnerstwo Wschodnie jest ważnym etapem tych zamierzeń.
        • brat_ramzesa Re: Sprawa jest banalnie prosta 27.10.13, 22:36
          no to jest wlasnie zalosne, totalny brak percepcji roznicy potencjalow, moze stad wlasnie Rosja jest jaka jest i Polksa jest gdzie jest ;)
          • eva15 Rosja liczy na siebie, PL na sojuszników 27.10.13, 23:20
            brat_ramzesa napisał:

> no to jest wlasnie zalosne, totalny brak percepcji roznicy potencjalow, moze st
            > ad wlasnie Rosja jest jaka jest i Polksa jest gdzie jest ;)

Myślę, że główna różnica polega na tym, że Rosja liczy tylko na siebie, a Polska na zachodnich sojuszników. To się od wieków nie zmienia, tylko sojusznicy są inni.

Kto wie, czy historycznie rzecz biorąc nie bierze się stąd właśnie różnica potencjałów w efekcie końcowym? W każdym razie - jest to jedna z ważnych przyczyn tych różnic.
      • krzysiozboj Re: Sprawa jest banalnie prosta 27.10.13, 21:28
        Nie wiem czy Polska aż tak mocno cierpi na imperialne ambicje, ja jakoś nie widze tutaj co trzeciego tematu o odradzającej się wielkiej imperialnej Polski. A ile się czasem płaci za "imperializm" to pokazali Ukraińcy na Wołyniu, Rosja jeszcze chyba nie oberwała w ten sposób od ludów które wcześniej "dobrowolnie" weszły w jej objęcia.

I imperializm imperializmem, ktoś ma mrzonki i zachcianki to niech ma, jego sprawa, byle mi tylko pierdół nie opowiadał o tym jaką to dla nas wspaniałą będzie odrodzona imperialna i wielka Rosja. Dla mnie to Rosja w swoich zapędach imperialistycznych może nawet dotrzeć do obu Ameryk w marszu na wschód, ważne by tylko Buga nie przekraczała w tych zapędach.
        • mara571 Re: Sprawa jest banalnie prosta 27.10.13, 21:33
          moge sie tylko pod twoimi slowami podpisac. I to "obydwiema recami".
          Niestety Rosja nigdy dobrowolnie nie zrezygnuje z utraty wplywow w Polsce, chyba, ze zabraknie jej pieniedzy na kupowanie agentow wplywu lub sily militarnej.
        • brat_ramzesa Re: Sprawa jest banalnie prosta 27.10.13, 22:35
          To byl celowy zabieg, oczywiscie nie marzy mi sie Rosja podbijajaca sasiadow, ale zeby jako tako grac trzeba byc realistami, Polacy nie sa
          Dobrze jesli Rosja bedzie silna gospodarczo i stabilna i tylko tyle i z calego serca im kibicuje bo i my bedziemy
    • eva15 Wielkoduszna Rosja. Raz tak, raz nie 27.10.13, 20:23
      Było i tak i tak i jeszcze inaczej.
      Niektóre tereny Rosja wchłaniała bez specjalnego oporu, bo były praktycznie prawie niezamieszkałe (np. po części Syberia), inne podbijała orężem (np. Czeczenię) jeszcze inne tereny/kraje same pchały się do niej i prosiły o pomoc, patronat i/lub interwencję. Do tych ostatnich zalicza się np. Gruzja i niestety ... Polska. Radzę poczytać o choćby o Konfederacji Targowickiej.
      • igor_uk Re: Wielkoduszna Rosja. Raz tak, raz nie 27.10.13, 20:35
        Na Kaykazie bylo bardzo skomplikowani,Ewa.Tam soerali sie interesy roznycjh krajow,narodow,plemion.Rosja jednych bronila,a drugich sila rzeczy zwalczala. To kociol,w ktorym gotowalo sie orzed Rosja i tylko Stalkin potrafil zaprawadzic porzadek na chwile,w skali historycznej.Ale jakim koszteem,a do tego nie bylo to rozwizanie stale.
        Wyobraz sobie,jak ciezko jest Rosji godzac stosunki z Armenia i Azerbajdzanom. Tak tam bylo zawsze.
        • eva15 Re: Wielkoduszna Rosja. Raz tak, raz nie 27.10.13, 20:43
          Zgodsa, nie mówię, że nie. Mówię tylko, że tam były rosyjskie działania zbrojne.
      • borrka Klamiesz dosc nieudolnie, Effciu. 27.10.13, 20:44
        Malo Ci kompromitacji z Ursa ?

To sa brednie sowieckich historykow, nawet w mniejszym stopniu carskich.
        Zapomnialas dodac, jak Pribaltyka poprosila o zaszyt przyjecia do szczesliwej rodziny narodow sowieckich:)))

Jedynym krajem, ktory dobrowolnie przyjal moskiewska okupacje byla Ukraina .
        Pare lat po Perejeslawiu probowali sie wycofac .
        • eva15 Borrcia mam w głębokim poważaniu twoją wersję hist 27.10.13, 20:48
          i nie chce mi się dzisiaj z tobą przepychać, bo mam inne, ciekawsze zajęcia. Jeśli dla ciebie kłamstwem jest zwrócenie się Gruzji o patronat cara oraz zwrócenie się Polaków - Targowiczan o to samo, to to już twój problem. Naprawdę szkoda mi czasu na tłumacznie histotycznych oczywistości, zresztą to nic nie da, bo jako prowokator dalej będziesz kłamać i iść w zaparte.
          • borrka Polacy targowiczan powiesili. 27.10.13, 20:51
            Niestety nie wszystkich.
            Wola agentow nie przeklada sie na wole narodu.
            Ty jestes agentka wrogiego Polsce sasiada i sadzisz, ze Twoje marzenia sa moimi marzeniami?
            • eva15 Manipulatorku- Targowiczanie to Polacy 27.10.13, 22:32
              A nie jacyś księżycowi ludzie powieszeni rzekomo przez Polaków. To były polskie elity władzy decydujące o losie narodu.
              • brat_ramzesa ale wśród nich bylo pelno agentow radzieckich 27.10.13, 22:43
                to oni zmanipulowali Polakow, a brzoze scieto wczesniej, przed wkroczeniem ruskich
                • mara571 ale wśród nich bylo pelno agentow rosyjskich!!! 27.10.13, 22:49
                  ktorym ambasadorowie Rosji niezle placili.
                  Sam Hugo Kollataj byl na tej liscie.
                  • eva15 Prawdziwi Polacy agentami? Chyba z przymusu? 27.10.13, 23:09
                    No ba i Rosjanie karabinem przy skroni zmuszali polskich patriotów do brania wielkich sum pieniędzy. Dobrowolnie prawdziwi Polacy by tego nie zrobili:-).
                    Prawdziwi Polacy wg borrci wieszali "nie-Polaków" za naganne czyny:-)

Tja, ponoć nawet Kościuszko był na liście płac rosyjskiego dworu.
                    • borrka Byly dziwniejsze rzeczy. 27.10.13, 23:58
                      Ruscy sobie wprowadzili dobrowolnie komunizm i zameczyli kilkadziesiat milionow ... swoich.
                      A potem Gorbi rozpuscil caly cyrk i zmarnowal "dorobek" 400 lat krwawych jatek.
                      Dzialanie ludzkie bywa irracjonalne.
                      • borrka Jakby tego bylo malo... 28.10.13, 00:00
                        Dzis czcza pomniki oprawcow.
                        Swoich oprawcow.
                        Na tym tle degeneracja polskich elit przedrozbiorowych, to pryszcz.
                        • eva15 Jakby tego bylo malo, to prowokują ... 28.10.13, 00:20
                          Przypominają, że jednym z największych oprawców Rosjan był Polak.

Strach pomyśleć , kiedy pójdą z tym do sądu w Strasburgu i zażądają odszkodowań. Owszem, nie wygrają, jak rodziny katyńskie, ale hałas medialny też byłyby niezły:-)
                      • eva15 Najdziwniejsze rzeczy są w twojej głowie... 28.10.13, 00:17
                        Tu ci się nawet komuna i Gorbi z Targowicą miesza. A to już zupełnie bez sensu.
        • borrka Schemat zawsze ten sam: 27.10.13, 20:48
          Agenci Kremla "prosili" o protekcje i zaczynala sie krwawa okupacja.
          Najlepsze, ze sowiecka trzodka w to wierzyla!
      • jk2007 Re: Wielkoduszna Rosja. Raz tak, raz nie 27.10.13, 20:50
        eva15 napisała:
        > inne tereny/kraje same pchały się do niej i prosiły o pomoc, patronat i/lub interwencję.

naprzyklad Serbia, Mongolia, Tuwa
    • lubat Re: Wielkoduszna Rosja 27.10.13, 20:49
      felusiak1 napisał:

> igor napisał coś co powinno przejść do annałó tego forum.
      > Otóż zapodał wszem i wobec, ze Rosja nie podbijała lecz wchłaniała pokojowo.
      > Poprostu inne narody były tak urzeczone Rosją, że same pukały do bram aby ta li
      > tościwie i miłościwie je przyjęła. Cała wschodnia Rzeczpospolita dobijała się d
      > o bram trzy razy osiągając wreszcie sukces.

Z 99% Polaków niemożliwa jest dyskusja na ten temat, bo wszyscy mają ukształtowany obraz stosunków polsko-rosyjskich, a w szczególności sytuacji "wschodniej Rzeczpospolitej" przez trylogię Sienkiewicza, która z realiami społecznymi ma tyle wspólnego, co piernik z wiatrakiem.

Nie wiem natomiast, czy choćby 0,001% Polaków zna prace francuskiego historyka Daniela Beauvois, świetnego znawcy stosunków polsko-ukraińsko-rosyjskich. On, ale także wielu innych nieotumanionych polską mitologią historyków, piszą oczywiste oczywistości, że cała ludność tubylcza wschodniej Rz-plitej mówiła po rusku, wyznawała prawosławie, a napływowa ludność polska była takim samym elementem, jak Francuzi w Algierii. I podobnie jak w przypadku Algierii było tylko kwestią czasu, kiedy kolonizatorzy zostaną wyrzuceni.
      • borrka Klamstwo, albo tylko glupota, Lubacik. 27.10.13, 20:55
        Naplywowa ludnosc pochodzila w masie glownie z Mazowsza i bardzo szybko "chlopiala" do cna.
        Potem bywali Kozakami.
        Warstwa szlachecka byla w duzym stopniu pochodzenia lokalnego, ale utozsamiala sie z Polska.
        • lubat Re: Klamstwo, albo tylko glupota, Lubacik. 27.10.13, 21:06
          borrka napisał:

> Naplywowa ludnosc pochodzila w masie glownie z Mazowsza i bardzo szybko "chlopi
          > ala" do cna.
          > Potem bywali Kozakami.
          > Warstwa szlachecka byla w duzym stopniu pochodzenia lokalnego, ale utozsamiala
          > sie z Polska.

Pierdu, pierdu, borratu! Do czasów rozbiorów z Mazowsza czy innej dzielnicy mogli napływać tylko jako żywy inwentarz sprzedawany na sztuki lub hurtem. Zdarzały się też ucieczki, ale one nie miały wymiaru masowego, raczej wyjątkowe sytuacje.

A co do utożsamiania się miejscowej szlachty z Polską, to może jednak warto zajrzeć do Daniela Beauvois, a nie pieprzyć dyrdymały, jak to nas Ukraińcy kochali. Chociaż zapewne tacy się też zdarzali. Wszak w przywołanej Algierii wielu Arabów też czuło się Francuzami.
          • felusiak1 lubat znowu dyrdymalisz 27.10.13, 22:32
            Polska nie kolonizowała wschodu gdyż takiej potrzeby nie było.
            To był 18-ty wiek i świadomość narodowa istniała wśród szlachty a pańszczyźniany chłop takowej nie posiadał. Imperia były chciwe na terytorium i ludność bo to zwiększało dochody imperatora a wojsko miało wiecej rekrutów na prowadzenie nowych podbojów.
            Przypisujesz dwudziestowieczne warunki osiemnastowiecznej rzeczywistości.
            Ponadto w tamtych czasach wyznanie religijne było tym czym narodowość w XX wieku.
            Szlachta na Ukrainie, Białorusi i Litwie była całkowicie zpolonizowana.
            Imperia nie kolonizowały podbitych krajów ościennych to stało się dopiero za stalina.
            Kiedyś rozmawiałem z rosjaninem w wilnie, po polsku. zapytałem go skąd zna polski język a on na to, przyjechałem tu w 1946 i w innym języku nie można było się tu z nikim dogadać.
          • brat_ramzesa banderoidzi nie wiedza do teraz 27.10.13, 22:47
            z kim chca sie utozsamiac, jak z jednym wariatem co mieszka w Polsce rozmawialem i powiedzialem mu ze ma polsko brzmiace nazwisko(banderowiec)to sie bardzo mocno oburzyl
            • brat_ramzesa Re: banderoidzi nie wiedza do teraz 27.10.13, 22:48
              ze jest z szlacheckiego rodu ukrainskiego
    • jk2007 różnie było 27.10.13, 21:11
      Чyкчи... «Черкеcы Сибири» – тaк в мемyaрaх нaзвaл чyкчей нaблюдaвший их бывший ccыльный пoльcкий пoвcтaнец-«кocтюшкoвец» Ю. Кoпoть. Тo еcть cрaвнивaл c кaвкaзcкими гoрцaми. «Нaрoд cильный, рocлый, cмелый, крепкoгo cлoжения, (…) вoинcтвенный, любящий cвoбoдy, (…) мcтительный» – этo oценкa Дмитрия Пaвлyцкoгo, oднoгo из герoев нaшегo пoвеcтвoвaния. А oн c чyкчaми непocредcтвеннo вoевaл.
      argumenti.ru/history/n409/289747
    • mara571 Wybacz Felusiak, le musze to zrobic 27.10.13, 21:37
      Watek Lubata wyladowal na Oslej laczce:

Napisales w nim:
      Po pierwsze orzełku jest to ustawa wniesiona przez Putina.
      Po drugie nie napadaj zanim nie zweryfikujesz
      Po trzecie aby zweryfikować trzeba nauczyć się szukać.

ITAR-TASS 9/10/13: The State Duma lower house of the Russian parliament might review, on October 15, the 1st reading of the presidential bill proposing to commit relatives of terrorists to reimburse the damage they caused. On Wednesday, the house committee for security supported the presidential initiative.
      ITAR-TASS 23/10/13: Russia’s State Duma by the end of this week will pass a law that will make the families of terrorists answerable for the damage caused by the committed attacks.
      RT 25/10/13: Гocдyмa в пятницy cрaзy вo втoрoм и третьем чтениях принялa президентcкий зaкoнoпрoект, кoтoрый ycтaнaвливaет yгoлoвнyю oтветcтвеннocть зa пoдгoтoвкy бoевикoв в лaгерях, coздaние террoриcтичеcких oргaнизaций и cooбщеcтв.

w odpowiedzi na wpis lubata:
      Orzełki-ścierwojady na kaczych łapkach rzuciły się, a że poza śliną nic im do ust nie przychodzi, "dyskusja" jako się rzekło, wyzionęła ducha. To dobra podpowiedź, jak należy postępować z tymi orłami yntelektu. Olewać ich!

A swoją drogą to im współczuję, bo jeśli "onet" podaje taki humbug i powołuje się przy tym na jakieś zachodnie źródła - nie rosyjskie, broń Boże - to skąd oni mogą mieć jakieś zdanie, wiedzieć, że ich się robi w bambuko.

Wydawało mi się, że w miarę regularnie śledzę tok wydarzeń politycznych w Rosji, ale zawsze można coś przegapić. Przejrzałem więc cały harmonogram prac Dumy w dniu, kiedy rzekomo powstała ustawa, a także dzień wcześniejszy, i ani słowa o ustawie anonsowanej przez Onet, na którą się rzuciły forumowe niedorajdy. Zresztą może coś przegapiłem, więc podaję link, można mnie skorygować.

www.duma.gov.ru/
      Skąd więc pomysł rzekomej ustawy? Podejrzewam, że inspiratorem dla naszej żurnalii jest sam Żirinowski, który rzeczywiście taką myśl wyraził na konferencji prasowej. Ale przedstawiciele innych frakcji Dumy, mocno się od tego pomysłu zdystansowali.

Tylko tak mozna zamknac usta propagandzistom.
      PS. Watki na Oslej Laczce sa od odtworzenia wylacznie na serwerach NSA
    • krzysiozboj Re: Wielkoduszna Rosja 28.10.13, 09:33
      Co prawda tematyka zupełnie inna bo tyczy historii od której Igor odżegnywałby się na ile to tylko możliwe by tylko snuć wspaniałe wizje na przyszłość braterskiej współpracy RP z Rosją

wyborcza.biz/biznes/1,101716,14853545,Ile_zaplacilismy_za_gazowy_monopol_Gazpromu_.html#BoxSlotIIMT
      Otóż ta braterska miłość wygląda mniej więcej tak jak w linku, ja bynajmniej nie mam żalu do Rosji o to że doi naszych idiotów bezwzględnie, mam tylko żal do rodzimych imbecyli że to nie Gazprom pod ścianą z dobrze u nas funkcjonującymi alternatywnymi dostawcami gazu. Bo niestety z Rosją inaczej nie można, tylko i wyłącznie na twardych warunkach z jasno określoną granicą na Bugu jeśli idzie o strefę wpływów czy przejęcia kapitałowe polskich firm przez rosyjskie. Gaz też pokazuje że ani rozbiory ani wrzesień 39 nie były "incydentalne", te państwa rewelacyjnie się dogadywały przy skubaniu innych i robią to nadal.
      • mara571 Re: Wielkoduszna Rosja 28.10.13, 10:04
        weglowodory.pl/drogi-gaz-norwegia/
        www.pb.pl/1383137,12236,leszek-miller-kontrakt-norweski-byl-niewykonalny
        rybitzky.salon24.pl/161800,krotka-i-prosta-historia
        Wracamy do pojecia agenta wplywu.
      • wojciech.2345 Re: Wielkoduszna Rosja 28.10.13, 10:39
        No cóż? Jak Matuszka mówi, że kogoś kocha to należy pilnować
        portfela.

A na poważnie. Zjawisko łupienia krajów na cenach gazu już miało
        swoje apogeum. Jest monitorowane przez Brukselę i każdy rok
        daje więcej okazji państwom UE by zagrać Kremlowi na nosie.

Jestem ciekaw po jakim czasie zwróci się gazoport w Świnoujściu.
        Obstawiam 2-3 lata.
        • krzysiozboj Re: Wielkoduszna Rosja 28.10.13, 10:55
          Tu nawet nie chodzi o zwrot kosztów a o bezpieczeństwo państwa, ludzie którzy sabotowali to bezpieczeństwo powinni stanąć przed plutonem egzekucyjnym za zdradę stanu.

A jak ktoś zacznie mi tu bajki opowiadać że taka zależność jest bezpieczna bo czymś tam gwarantowana to przypomnę Słowację z czasów kryzysu rosyjsko-ukraińskiego - zamykane szkoły, odcinany gaz do fabryk, w blokach temp poniżej 10 stopni C i państwo na kolanach, skomlące o jakąkolwiek pomoc by przynajmniej ciepło w domu ludziom zapewnić. By było zabawniej to Słowacja jest chyba najbardziej prorosyjskim państwem w UE. Eva by pewnie napisała że łżę tak jak kiedyś to zrobiła.
          • wojciech.2345 Re: Wielkoduszna Rosja 28.10.13, 11:04
            Pamiętam jak prezydent/premier Słowacji z czapką w garści
            na Kremlu prosił Putina o włączenie gazu i pamiętam,
            że Bułgarom pozamarzały instalacje centralnego ogrzewania.

W 2009 powinny ruszyć z kopyta budowy wielu gazoportów.
            Zrobili to Holendrzy, ale nie wiem czy ta heca Gazrurki była
            istotną przesłanką w decyzji Holendrów.
          • igor_uk Coz ,felus,musze Tobie podziekowac. 28.10.13, 16:42
            I chociaz zdaje sprawe z tego,ze miales zamiar osmieszyc to co ja pisze,rowniez osmieszyc mnie osobiscie,efekt uzyskales odmienny od zamierzonego.
            Po pierwszych:
            podtwierdzili sie moi slowa o tym,ze Rosja inaczej, niz inne Imperia,poszerzala sie.Nie wykorzystywala sily zbrojnej,a tylko inne metody .Bo nikt nawet nie sprobowal obalic moi slowa.
            Po drugich:
            osmieszyli sie ci wszysci,kto dal sie nabrac sie na twoja manipulacje,zeby nie napisac klamstwa. Oni wykazali sie tym,ze historie wlasnego panstwa znaja na poziomie hasel antyrosyjskich .

O micie ,ktory upadl w innym watku,ktory zalozylem,jako odpowiedz na ten,wspominac nie bede.

Pomijajac wszystko :
            Dziekuje tobie felus,za twoj wysilek :-)

p.s. Wracajac do twoich klamstw.
            Nigdy nie napisalem,ze (cytuje ciebie) :"Poprostu inne narody były tak urzeczone Rosją, że same pukały do bram aby ta litościwie i miłościwie je przyjęła. Cała wschodnia Rzeczpospolita dobijała się do bram trzy razy osiągając wreszcie sukces." Natomiast pisalem,ze podobne slowa sa "goowno prawda" :
            "rowniez slyszalem i takie opinii,ze to inne narody CHCIELI byc pod opieka Rosji(rowniez goowno prawda)"
            Ale to drobiazg,mowiac slowami rusofobow,odpisze tobie w taki sposob;
            To jest normalnie,ze ty,jako Zyd,klamiesz,bo to masz we krwi.
            -
            Zapraszam wszystkich,komu Rosja lezy na sercu,jak rowniez tych,kto od samego tego slowa dostaje drgawek,na forum "Rosja i swiat"

forum.gazeta.pl/forum/f,154812,Rosja_.html
            • wojciech.2345 Re: Coz ,felus,musze Tobie podziekowac. 28.10.13, 16:52
              igor_uk napisał:
              > ... podtwierdzili sie moi slowa o tym,ze Rosja inaczej, niz inne Imperia,poszerzala
              > sie.Nie wykorzystywala sily zbrojnej,a tylko inne metody .Bo nikt nawet nie sp
              > robowal obalic moi slowa.
              -----------------
              Rosja zawsze miała największą lub prawie największą armię świata.
              Ta armia to Armia Zbawienia.

Wypełniała zawsze misje podobne do misji wojsk ONZ.
    • jk2007 Buchara 1920 28.10.13, 13:13
      Der rote Sturm auf Buchara
      Frunses »Turkfront« und die Eroberung des Emirats 1920
      www.mgfa.de/html/einsatzunterstuetzung/downloads/zmgheft42012komplett.pdf
      i dla web-brygady
      navoine.ru/redbuhara.html
      • 5magna Re: Buchara 1920 28.10.13, 17:04
        Z gazem lupkowym w Polsce coraz lepiej. Wzieli sie za to ci z amerykanskim obywatelstwem......

wyborcza.biz/biznes/1,100896,14853584,Interes_ze_spolka_Karen_nie_wyszedl__Stanislaw_P_.html#BoxBizTxt
    • jk2007 Tusk trzyma kciuki, fotka 29.10.13, 11:04
      wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Niepublikowane-dotad-zdjecie-Donalda-Tuska-i-Wladimira-Putina-na-okladce-tygodnika-W-Sieci,wid,16114793,wiadomosc.html?ticaid=11191b

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka