Dodaj do ulubionych

Bardzo dziwne informacje docieraja z nad Nilu.

07.11.13, 20:43
1.Wladze Egiptu planuja zakupic w Rosji najnowoczesniejszy sprzet wojskowy na 4 mlrd baksow.Co jest bardzo ciekawo,kase na zakupy ma wylozyc jedno z panstw arabskich .
2. Rosja ,z kolei,planuje zbudowac w Egipcie swoja baze morska,jak podaje DEBKAfile ,inicjatorem powrotu Rosji na BW jest Arabia Saudyjska (!).

Nawet nie wiem ,jak to skomentowac.Moze ktos wie,o co w tym wszystkim chodzi?

--
===================
Wody w usta nabiera zwykle ten, kto źle pływa w potoku słów.
Obserwuj wątek
    • 5magna Re: Bardzo dziwne informacje docieraja z nad Nilu 07.11.13, 21:09
      Proste USA zaczyna klasc lage na Saudi Arabie. Mysla ze majac ta oil shale obejda sie bez ich ropy. Saudi musza szukac szybko innego poplecznika.....
      • kylax1 USA nie potrzebuje saudyjskiej ropy. 07.11.13, 21:16
        Całkowity import ropy przez USA na sierpień 2013 to ok. 316 mln baryłek miesięcznie. Z Arabii Saudyjskiej tylko ok. 41 mln baryłek. Zaledwie 13% amerykańskiego importu.

www.eia.gov/dnav/pet/pet_move_impcus_a2_nus_ep00_im0_mbbl_m.htm
        • igor_uk kylax,czyli juz widzisz koniec Izraela? 07.11.13, 21:20
          Bo wycofanie Stanow z BW jest rownoznacznie z koncem tego panstwa.
          • kylax1 Nie. 07.11.13, 21:26
            Igor powiedz mi jedno. Czy zwierzęcy antysemityzm to cecha determinująca współczesnego Rosjanina?

Izrael nie przestanie być sojusznikiem USA, bo jest państwem cywilizacji zachodniej. Jednymi, którzy mogą zacząć się bać to Arabia Saudyjska i inne islamskie państwa Zatoki Perskiej.

USA zaczynają dogadywać się z Iranem, bo mają już dość bliskowschodniego burdelu, który przez dekady tylko się pogarszał.

Izrael musi to zaakceptować, ale nic mu nie grozi. Atak na Izrael=atak na USA.
            • igor_uk Co moje pytanie ma do antysemityzmu? 07.11.13, 21:32
              Ja tylko stwierdzam fakt,ze Izrael w tak wrogim okrazeniu,bez wsparcia USA nie przetrwa.
              Czy w tym rozumowaniu widzisz cos antysemickiego?

p.s. USA nie maja sojusznikow ,maja tylko interesy.
              • kylax1 A nazwałeś lenta.ru "żydowską" stroną. 07.11.13, 21:34
                Zgodnie z rosyjskim rozumowaniem, że krytyk Putina i Kremla to automatycznie (do wyboru): żyd, gej, Czeczen, pindos, Poliak......
                • igor_uk Nazwalem zgodnie z prawda. 07.11.13, 21:50
                  Zydowski portal pilnuje zydowskie interesy ,co w tym dziwnego i co w tym stwierdzeniu antysemickiego?
                  Bo widzisz li,kylax,dla ciebie jest czyms naturalnym,ze zydowskie interesy sa ponad wszystko,ale Rosjanie maja prawo miec w tym temacie odmienne zdanie i jednak kierowac sie wlasnymi interesami.Czy uwazasz to za cos nagannego?
                  • kylax1 Naturalnym? 07.11.13, 21:55
                    To dlaczego popieram USA w ich działaniach, ku znormalizowaniu relacji z Iranem, a nie Izrael, który chce bombardować???
                    • igor_uk Re: Naturalnym? 07.11.13, 21:57
                      Bo jestes prawdziwym polakiem,dla ktorego interesy Stanow ponad wszystko.
                      • kylax1 Zdecyduj się wreszcie, igor. 07.11.13, 21:59
                        Czy jestem w końcu Polakiem, czy Żydem, bo już sam się gubię.....
                        • igor_uk Re: Zdecyduj się wreszcie, igor. 07.11.13, 22:19
                          Nie napisalem,ze jestes Polakiem.
                          • kylax1 Nie? 07.11.13, 22:53
                            igor_uk napisał:

forum.gazeta.pl/forum/w,50,147927308,147928836,Re_Naturalnym_.html?t=1383861208538
                            • igor_uk Czytaj uwazniej. 07.11.13, 23:07
                              Napisalem,ze jestes prawdziwym polakiem (celowo z malej litery).
                              Czy wiesz kim sa prawdziwe polace (z malej litey)?
                              • wojciech.2345 Re: Czytaj uwazniej. 07.11.13, 23:10
                                igor_uk napisał:
                                > Napisalem,ze jestes prawdziwym polakiem (celowo z malej litery).
                                > Czy wiesz kim sa prawdziwe polace (z malej litey)?
                                -----------------------------
                                Igorku,
                                nie nauczyli Cię w Łubiance dlaczego pisze się wyrazy z wielkiej
                                lub małej litery?

Jak Ty tego nie umiesz, to po co przyszedłeś na polskie forum?
            • vladexpat @kylax1 08.11.13, 16:26
              kylax1 napisał:

> Igor powiedz mi jedno. Czy zwierzęcy antysemityzm to cecha determinująca współ
              > czesnego Rosjanina?
              >
              Pozwolę sobie wtrącić swoje 3 grosze.
              Po pierwsze - uważać Igora za reprezentanta Rosjan to kompletne nieporozumienie. Bez obrazy, ale może on reprezentować tylko siebie.
              Po drugie - moja, dosyć dobra, znajomość Rosji wskazuje, że rosyjski antysemityzm w dzisiejszych czasach ledwo zipie. Rosyjski szowinizm ma teraz innego wroga - "czarnych". Żydzi mało komu wadzą. I całkiem nieźle w Rosji funkcjonują, nie kryjąc ani nie afiszując się ze swoim pochodzeniem.
              • igor_uk Re: @kylax1 08.11.13, 16:46
                vladexpat napisał: wskazuje, że rosyjski antysemityzm w dzisiejszych czasach ledwo zipie.

A to tak jak i w Polsce.Tylko jedna ciekawostka,zaden z kandydatow w wyborach nie ma najmniejszych szans,o ile deklaruje sie,jako Zyd.

Co do tego,ze moi poglady nie moga byc rownoznacznymi z pogladami wszystkich Rosjan,to calkowita racja .
                • vladexpat Re: @kylax1 08.11.13, 17:28
                  igor_uk napisał:

> A to tak jak i w Polsce.Tylko jedna ciekawostka,zaden z kandydatow w wyborach n
                  > ie ma najmniejszych szans,o ile deklaruje sie,jako Zyd.

Nie bardzo rozumiem sensu twojej wypowiedzi.
                  W wyborach w Polsce czy w Rosji?
                  W Polsce w trakcie wyborów swoją narodowość deklarują tylko Niemcy i ewentualnie Ślązacy. Żadnych innych deklaracji nie widziałem.
                  W Rosji o narodowości mówi się zupełnie otwarcie. No może z małymi wyjątkami - matka Żyrynowskiego była Rosjanką a ojciec prawnikiem. Jest tam mnóstwo Żydów wśród polityków, także tych pochodzących z wyboru i jakoś mało kogo to dziwi.
                  • igor_uk Re: @kylax1 08.11.13, 17:46
                    W Polsce,oczywiscie.Bo jeden z "hakow" na konkurenta,to odszukanie jego korzenie zydowskie .
                    W Rosji obecnosc Zydow w zyciu publicznym jest tak wszechobecna,ze Rosjanie po prostu z tym pogodzili sie,chociaz jestem pewien tego,ze na Prezydenta Rosji zadnego Zyda nie wybiora,bo co maja Rosjanie w glowach,tego Ty nie wiesz,Vlad.
        • brat_ramzesa Re: USA nie potrzebuje saudyjskiej ropy. 08.11.13, 09:51
          amerykanie uniezalezniaja sie od importu z krajow arabskichw przeciwienstwie do Chin.Jesli wybuchnie wojna, Rosja bedzie wielkim rozgrywajacym
    • wojciech.2345 Re: Bardzo dziwne informacje docieraja z nad Nilu 07.11.13, 21:31
      igor-z-uk napisał(a):
      > 2. Rosja ,z kolei,planuje zbudowac w Egipcie swoja baze morska...
      ----------------
      Igorku,
      ale Wasze okręty są dziurawe.
      Dopłyną do tej bazy?

Szkoda Waszych marynarzy, potopią się chłopaki.
      • kylax1 Egipt stanie się zielony. 07.11.13, 21:35
        Jak wiemy, gospodarowanie w stylu kremlowskim doprowadzi do tego, że na Saharze zabraknie piasku.... :)
        • 5magna Re: Egipt stanie się zielony. 07.11.13, 21:46
          Israel straszy swiat opcia Samsona. Jak my bedziemy ginac to pociagniemy wszystkich za soba.Na kazda stolice europejska mamy bombe wodorowa. Szaleni Zydzi maja 300 bomb nuklearnych....
        • igor_uk I tak bylo. 07.11.13, 21:55
          Bo to dzieki "ruskim" powstala Wysoka Tama,ktora ozielenila Egipt.

p.s. na pewno o tym nie wiedziales,bo jak by wiedziales,to by z tak glupim zartem nie wyskoczyl :-)
          • kylax1 Igor, jesteś za bardzo techinczny... 07.11.13, 21:56
            Kogo obchodzi, kto zbudował tamę Asuańską kilkadziesiąt lat temu???
            • igor_uk Jak to kogo obchodzi? 07.11.13, 21:58
              Obchodzi tych,komu ta tama sluzy.
          • wojciech.2345 Re: I tak bylo. 07.11.13, 22:05
            igor_uk napisał:
            > Bo to dzieki "ruskim" powstala Wysoka Tama,ktora ozielenila Egipt.
            -------------------------
            Dżunglaszwili zbudował w Warszawie Pałac Kultury i Nauki,
            który spowodował w Polsce rozwój kultury i nauki.

Bez tego pałacu bylibyśmy III światem.
          • brat_ramzesa Re: I tak bylo. 08.11.13, 09:55
            "jak wiemy" wypowiada sie za wszystkich , szczycac sie swoja glupota
            • wojciech.2345 Re: I tak bylo. 08.11.13, 10:10
              brat_ramzesa napisał:
              > "jak wiemy" wypowiada sie za wszystkich , szczycac sie swoja glupota
              -----------------
              Nawet dzieci z piaskownic wiedziały, że zabawka rosyjska jest do bani.
              Myliły się?
    • ubiquitousghost88 Igruszka, zamiast oblać wieść 0,5l Putinovki... 07.11.13, 21:48
      ...ty się o los Izraelu przestraszyłeś?
      Zmierz temperature!
      • 5magna Re: Igruszka, zamiast oblać wieść 0,5l Putinovki. 07.11.13, 23:10
        archive.org/details/Sampson_Option
    • eva15 Re: Bardzo dziwne informacje docieraja z nad Nilu 08.11.13, 00:31
      igor-z-uk napisał(a):

> 1.Wladze Egiptu planuja zakupic w Rosji najnowoczesniejszy sprzet wojskowy na
      > 4 mlrd baksow.Co jest bardzo ciekawo,kase na zakupy ma wylozyc jedno z panstw a
      > rabskich .
      > 2. Rosja ,z kolei,planuje zbudowac w Egipcie swoja baze morska,jak podaje [url=
      > www.debka.com/article/23414/As-Kerry-met-Egyptian-and-Saudi-leaders-plan
      > ning-advanced-for-a-Russian-naval-base-in-Egypt-]DEBKAfile [/url],inicja
      > torem powrotu Rosji na BW jest Arabia Saudyjska (!).
      >
      > Nawet nie wiem ,jak to skomentowac.Moze ktos wie,o co w tym wszystkim chodzi?

Parę dni temu czytałam na ten temat artykuł w dość nieprawidłowych mediach i też nie wiem, co myśleć i jak się w tym wszystkim połapać. Czyżby rzeczywiście junta wojskowa Egiptu wymówiła Siłom Demokracji posłuszeńsstwo?
      • elka-sulzer Re: Bardzo dziwne informacje docieraja z nad Nilu 08.11.13, 00:54
        Nie wiem jak ty Ewka ale ja podchodze bardzo podejrzliwie do tego co pisze debka ... To mi pachnie ... brudna intryga. Byc moze chodzi o "usadzenie na swoim miejscu" tych paru bliskowschodnich przyjaznych "demokracji" ktore sa przeciez dosc kosztowne dla "sil dobra".
        A jak to zrobic?
        Ano uwiklac ich w ten czy w inny sposob z odwiecznym wrogiem - Rosja!

• eva15 Re: Bardzo dziwne informacje docieraja z nad Nilu 08.11.13, 01:01
          No przecież ja stawiam znak zapytania w tytule postu. Jak "Debka" coś pisze, to trzeba to ostrożnie konsumować.

• misterpee Re: Moim zdaniem, nie ma nic antyizraelskiego 08.11.13, 02:35
            USA jest tak wydrenowana wszystkimi wojnami , ze postanowila podzielic sie kosztami bezpieczensytwa Izraela z Rosja, i Rosja jest w tym wypadku sojusznikiem USA, i razem sa wykonawcami woli Izraela. To jest tak jasne z nawet tlumaczyc nie mozna. Niedawno Rzeczpospolita ( slynny dziennik z Warszawy ) nazwal cala Rosje bardakiem, niewatpliwie prawda, ale Rosji jest daleko jeszce dop bardaku amerykasnkiego , kdzie wszystko peka w szwach, Putin jaki jest stan Rosjin taki jest, ale nic wszystkie pekniecia Putin klei jak moze tak dobrze ze ekonomia sie nie rozlatuje. Igor wierzy w Obame, i ja podzielam ta opinie. Sadze wiec ze jest 'chemistry' pomiedzy tymi dwoma wodzami i razem zrobia wszystko zeby pomoc Izraelowi. Postawienie armi Rosyjskiej w Egipcie da nowe zajecie Rosyjskim turystom , ktorzy od dawna tlumnie wylegauja sie na plazach Hurgaty, Amerykanie beda mogli spokojnie wrocic do kraju i zarejestrowac sie jako bezdomni/bezrobotni itd. Jezeli Kylax to zrozumie , to stanie sie naszym, najwiekszym przyjacielem.
          • igor_uk Ewa,Elka. 08.11.13, 16:34
            Ja podalem dwie informacje ,z dwoch roznych zrodl .Pierwsza o zakupach broni i finansowaniu tej transakcji przez jakies panstwo arabskie pochodzi ze zrodel rosyjskich .Zamiary Egiptu zrobic zakupy w Rosji jest informacja oficjalna,a to co dotyczy finansowania,to przeciek.
            Jak by nie bylo tej pierwszej informacji,to rewelacje debki nie mieli by wiekszej wartosci,ale w tym przypadku warto bylo by odniesc sie do niej z mniejszym podejrzeniem.
            Czy sa podstawy,zeby w te informacje uwierzyc? Sadze,ze tak .
            Stany niewatpliwie slabna,co nie moze byc niezauwazono przez Arabow i tak jak bylo w swoim czasie,kiedy patronem Arabow byl ZSRR,ci pierwsi odwrocili sie od ZSRR z tego powodu,ze wyczuli jego slabosc.

p.s. Rosja juz od jakiegos czasu rozglada sie za kolejna baza w regionie,Egipt byl by najbardziej dogodnym miejscem lokalizacji.
    • brat_ramzesa to jakis fake, zobaczymy co sie urodzi 08.11.13, 09:49

• misterpee Re: Czas na zmiane 08.11.13, 10:07
        Hasbara powinna sie teraz przestawic z nienawisci do Putina , na przeciwny biegun. Wowka bedzie teraz glownym straznikiem egzystencji Ojczyzny Hasbary.
        • brat_ramzesa Re: Czas na zmiane 08.11.13, 10:30
          no to by byly jaja
          • wojciech.2345 Re: Czas na zmiane 08.11.13, 10:50
            brat_ramzesa napisał:
            > no to by byly jaja
            --------------------
            Muzułmanie rosną w siłę.
            Spójrz na moją sygnaturkę.
        • igor_uk I tak moze byc. 08.11.13, 16:48
          W cale by nie zdziwil sie temu,ze Izrael bedzie szukac ratunku w Rosji.
          • wojciech.2345 Re: I tak moze byc. 08.11.13, 18:00
            igor_uk napisał:
            > W cale by nie zdziwil sie temu,ze Izrael bedzie szukac ratunku w Rosji.
            ------------------
            Na pewno Izrael będzie żebrał o MIG-i.
            Nie chce już F16.
      • igor_uk W cale nie koniecznie. 08.11.13, 16:41
        Debka nie jest zrodlem,ktore wrzuca w przestrzen informatyczna zwykle fake.

p.s. Izraelu nie zalezy na skloceniu Stanow z Saudyjczykami.
    • wojciech.2345 czy to ma być dar? 08.11.13, 18:03
      Rosja zainteresowana jest dostawami broni do Egiptu, pytanie tkwi tylko w jego wypłacalności – poinformował w piątek przedstawiciel Rosoboroneksportu ...

polish.ruvr.ru/2013_11_08/Rosja-gotowa-jest-dostarczac-bron-Egiptowi/
    • igor_uk John Kerry ostrzegl Izrael. 08.11.13, 18:14

Przed miedzynarodowa izolacja i trzecia intifada,o ile rozmowy z Palestyna skoncza sie niczym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka