malkontent6 11.11.13, 04:58 W Polsce święto. Czas zadumy, nostalgii, radości... Polska znowu niepodległa. Wszystkiego najlepszego, Rodacy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
5magna Re: 11 listopada. 11.11.13, 05:49 Co sie stalo? Wystapila z Unii? Czy wyciagnela wuja i naszczala na malko? Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Stalowa Wola 11.11.13, 10:19 Trudne swieto dla mojego pokolenia. Jakos nauczana historia nie podkreslala wystarczajaco odzyskania niepodleglego bytu panstwowego. Nie uczono nas jakim wielkim czlowiekiem byl Pilsudski jakim wielkim ekonomista byl minister Grabski, jacy wspaniali inzynierowie budowali Gdynie i Stalowa Wole. Co prawda, brzmi to haslo "Polak potrafi" troche zuzyte, ale jestem gleboko przekonany ze wlasnie tak jesti ze wlasnie teraz ma Polska szanse pokazac wlasnie teraz, ze jest Wielkim Narodem. PF Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Plock. - Poeta Broniewski i Marszalek Pilsudski... 11.11.13, 12:21 polski_francuz napisał: Nie uczono nas jakim wielkim czlowiekiem byl Pilsudski W moich rodzinnym (od pokolen do 1926.go) Plocku na pieknym placu Obroncow Warszawy stoja dwa pomniki. - Poety Broniewskiego - majacego 10 m wysokosci (ktorego zreszta bardzo lubie...) - i Marszalka Pilsudskiego - majacego 3 m wysokosci. Z calym szacunkiem dla obu: - proporcje powinny byc chyba jednak odwrotne ? pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Pomnik_broniewskiego_plock.jpg www.ump.pl/images/s_pilsudski.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
yurek11111 11.11. -dla mnie potrojne swieto... 11.11.13, 14:39 Polska-Swieto Niepodleglosci Kanada-Remembrance Day, dzień hołdu i pamięci o żołnierzach Prywatnie -jestem zrodzony z jedynek,11.11.1....,stad ich tyle w moim nicku...:-))) Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Wszystkim Polakom. 11.11.13, 17:01 Z okazji Swieta Niepodleglosci pragne zlozyc zyczenia pomyslnosci i nadziei na lepsze jutro. Odpowiedz Link Zgłoś
przyjacielameryki Re: 11 listopada. 11.11.13, 17:54 Dzięki malkontent. Tyle, że znowu tzw. narodowcy którym pozwolono na zorganizowanie własnej demonstracji, z własną ochroną(bez policji) robią gigantyczną zadymę na ulicach Wa-wy, są bijatyki, podpalenia, itp. Oczywiście tych ludzi kompletnie nie interesuje święto niepodległości, miłość do kraju który jest wolny i niepodległy, szacunek dla Piłsudskiego czy Dmowskiego a tylko bijatyki, zadymy, wyzywanie Tuska i Komorowskiego od zdrajców itd. W związku z chuligaństwem i bijatykami narodowców(kiboli), miasto rozwiązało ten ich marsz. Mam nadzieję, że już nigdy nie dostaną pozwolenia na jakiekolwiek marsze. Te ich działania są w 100% antypolskie! Uroczystości z prezydentem Komorowskim były bardzo ładne, było dużo kulturalnych, normalnych ludzi na uroczystościach. Nie można pozwolić, żeby tak ważne święta były zdominowane przez chuliganów i kiboli(narodowcy) Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: 11 listopada. 11.11.13, 23:18 Tak, widziałem te zadymy na internecie i rozmawiałem przez Skypa z rodziną. Bajzel w całym mieście. Przykro, że ten dzień dzieli Polaków zamiast jednoczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
1blueelvic Dziekuje i Tobie ... 11.11.13, 23:12 generale Jozefie Hallerze ... Blekitna Armia przyniosla tak bardzo upragniona wolnosc, a jej malutki fragmencik odnalazlem przypadkowo ... w Niagarze on the Lake. Niech zyje Polska wolna, spokojna i dostatnia. Odpowiedz Link Zgłoś