Dodaj do ulubionych

Czy nastąpi odrodzenie Rusinów ?

31.01.14, 10:38
Dawniej przerabiano ich na Ukraincow, mocno wynaradawiano, Rusini maja dawna historie.Tereny przez nich obecnie zajmowane to nie tylko Zakrapacie (Rus Zakarpacka) to takze Huculszczyzna(Huculy zaliczani sa do Rusinow), Rusini to takze Bukowina.Niestety do Zakarpacia i Bukowiny rosza sabie prawa Wegrzy i Rumunii
Swiat jakby o nich zapomnial, jesli ktos chce sie przekonac jak funkcjonuja zdrowe tradycyjne spoleczenstwa radze tam sie wybrac, ta wspaniala kraina jest toz za miedza
Mam nadzieje ze kto w koncu upomni sie o ich prawa
Obserwuj wątek
    • eva15 Re: Czy nastąpi odrodzenie Rusinów ? 31.01.14, 10:44
      Ja tej nadzei nie nie mam. Nikt sie nie upomni, co najwyzej uzyje sie ich instrumentalnie, bo wiekszosc przewrotow a czesto i wojen odbywa sie w "obronie uciskanej mniejszosci".
      • brat_ramzesa Re: Czy nastąpi odrodzenie Rusinów ? 31.01.14, 11:02
        szkoda, bo maja oryginalny jezyk i kulture.
        Zwiedzalem ta kraine w zeszlym roku w czerwcu, jesli Galicja dosc niemilo mnie zaskoczyla swoim balaganem i brakiem gospodarnosci to tam wrecz odwrotnie, doliny gorskie jak w Szwajcarii albo Norwegi, fakt biednie ale dominowal raczej czystosc , porzadek i pracowitosc, piekne zadbane male cerkiewki i budynki uzytecznosci publicznej w swoistym stylu ludzie w tradycyjnych strojach; powiem szczerze nawet gdyby Ukraina calkiem sie rozpierniczyla ich to nie dotyczy, naprawde goraco polecam
        ps
        Rosji ma interes w odrodzeniu Rusinow
        • borrka Zaryzykowalbym, ze forumowiczow xxxx obchodzi ... 31.01.14, 12:34
          Interes Rosji:)))
    • slava_rossii Re: Czy nastąpi odrodzenie Rusinów ? 31.01.14, 10:53
      Rusini mogą (przy pomocy Polaków)reaktywować dawno zapomniany projekt
      pl.wikipedia.org/wiki/Rzeczpospolita_Trojga_Narod%C3%B3w
      • brat_ramzesa Rusini powinni miec mozliwosc samostanowienia 31.01.14, 11:03
        przynajmniej czesciowej autonomii
      • pijatyka Re: Rzeczpospolita Trojga Narodów 31.01.14, 13:25
        Syrenie śpiewy putinsynów czyli bajki z mchu i Łubianki ;->
    • wojciech.2349 Rosja mogła mieć udział w zbrodniach na Majdanie 31.01.14, 10:57
      To już kolejna zbrodnia, o którą są podejrzewani agenci Rosji działający na Ukrainie. Dmytro Bułatow, 35-letni lider organizacji kierowców blokujących kijowskie urzędy, powiedział w piątek, że bandyci, którzy go torturowali, mieli wyraźnie rosyjski akcent.

www.rp.pl/artykul/40,1083400-Rosja-mogla-miec-udzial-w-zbrodniach-na-Majdanie.html
      • romrus Ale jaja:-) 31.01.14, 12:16
        wojciech.2349 napisał(a):
        > bandyci, którzy go torturowali, mieli wyraźnie rosyjski akcent.

"Rosijski akcent" w kraju, gdzie 70% obywacele deklaruja, ze sa rosijskojezyczny i rosijski uzywaja w zyciu codziennym.

Tylko polska gazeta moze wypisywac taki jaja:-)
        • borrka Brak ci inteligencji na czekiste. 31.01.14, 12:32
          Twierdzisz, ze Ukrainic nie wyczuje roznic miedzy "ukrainskim", a wielkoruskim rosyjskim ?
          Sam jakas trasianka mowisz ?
          • kylax1 Myślę, że zależy skąd. 31.01.14, 12:34
            Obywatele Ukrainy mieszkający przy granicy rosyjskiej, raczej mówią takim samym rosyjskim, jak Rosjanie. Zresztą często nimi są.
            • borrka To prawda, ale mowie o jakiejs sredniej. 31.01.14, 12:52
              Roznice sa na poziomie Krakow versus Warszawa, wiec nie oszalamiajace, ale wyczuwalne dla native speakera.
              Generalnie, Ukrainiec odrozni Rosjanina bez wiekszego trudu.
          • romrus Re: Brak ci inteligencji na czekiste. 31.01.14, 12:40
            borrka napisał:
            > Twierdzisz, ze Ukrainic nie wyczuje roznic miedzy "ukrainskim", a wielkoruskim rosyjskim ?
            > Sam jakas trasianka mowisz ?

Znalezc ci twoj post, palantie, gdzie piszesz ze nie ma roznicy pomiedzi rosijskim (nie surzykiem), uzywanym na Ukrainie, a uzywanym w Rosji?

Bo to ja pisalem, ze zawsze rozpoznam rosijskojezycznego mieszkanca Ukrainy, a ty darlesz morde, ze to nie mozliwe?

Bladzisz w swoich klamstwach i propagandzie.
            Zapisuj co i kiedy sklamalesz, bo sie gubisz.
            • borrka Nigdy tak nie pisalem. 31.01.14, 12:47
              Bo wiem ze sa roznice i nie o surzykach mowie.
              • romrus Pisalesz, banderowcu, 31.01.14, 13:03
                borrka napisał:
                > Bo wiem ze sa roznice i nie o surzykach mowie.

...ale nie mam zamiaru piatkowy wieczor tracic na odnalezenie twoich klamstw.

Punktuje twoi dzisejszy posty, i kiedy bede mial czas znajde co pisalesz wczesniej.

Juz cie, durniu, tlumaczylem - mam zawodowa pamiec na klamstwa.
                • borrka Pamiec stukacza ? 31.01.14, 13:06
                  Czy ja wiem, czy kapus potrzebowal w CCCP dobrej pamieci?
                  Fantazji raczej:)
                  • romrus Re: Pamiec stukacza ? 31.01.14, 15:35
                    borrka napisał:
                    > Czy ja wiem, czy kapus potrzebowal w CCCP dobrej pamieci?
                    > Fantazji raczej:)

Nie martw sie, znajde.

Jak juz bylo z "klubem nocnym w Petersburgu", gadaniem w jezyku swiedskim, etc.

Twoi klamstwa sa policzony i leza w archiwym forum.
                    Bedzie mial czas to cie urzadze fajerwerk.
                • wojciech.2349 Re: Pisalesz, banderowcu, 31.01.14, 13:39
                  romrus napisał:
                  > Juz cie, durniu, tlumaczylem - mam zawodowa pamiec na klamstwa.
                  ------------
                  No i masz skłonność do pomówień.
    • brat_ramzesa Wreszcie zauwazono Rusinow 05.02.14, 09:33
      polish.ruvr.ru/2014_02_04/Rusini-nie-chca-miec-nic-wspolnego-z-ideami-EuroMajdanu/
    • pijatyka Czytaj: kacapia w poszukiwaniu 05.02.14, 09:43
      ...drugiego Naddniestrza ;->

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka