borrka 26.04.14, 13:26 Nie wiem, czy wlasciwe posuniecie. Bardzo kacapskie, wiec mam watpliwosci. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marko125 Re: Woda na Krym zakrecona. 26.04.14, 13:30 Romrus to jest już desant w Chersońskim ? Odpowiedz Link Zgłoś
romrus Re: Woda na Krym zakrecona. 26.04.14, 13:37 marko125 napisał: > Romrus to jest już desant w Chersońskim ? Nie ma, bo wode zakreczyli w zapalonym mozgu banderowca, ktory jak i reszta jego rodakow dostaje orgazmu z tego powodu. Wode odciac jest niemozliwe ze wzgliadow technicznych. Zmniejszono dostawy i tyle, tragedji nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
marko125 Re: Woda na Krym zakrecona. 26.04.14, 13:41 Romrus pogodziłeś już się, że w przyszłości w okolicach DOniecka będą bazy USA. Mozenawet jakaś antyrakietowa? Odpowiedz Link Zgłoś
pijatyka Re: Nie wiem, czy wlasciwe posuniecie 26.04.14, 15:15 Oby to był element jakiegoś bardzie przemyślanego, większego planu - a nie emocjonalne, krótkowzroczne posunięcie. Odpowiedz Link Zgłoś
br0f nastepny skrot myslowy mareczka 26.04.14, 19:45 forum.gazeta.pl/forum/w,50,150704696,150704815,Re_Jak_tamwielkie_protesty_na_wschodzie_.html Odpowiedz Link Zgłoś
chateau Re: Woda na Krym zakrecona. 26.04.14, 13:42 Wg. mnie złe. Nerwowy ruch, który odbija się na zwykłych ludziach. Ale zawsze można odkręcić np. na prośbę ukraińskich obywateli mieszkających na Krymie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
l_zaraza_l Re: Woda na Krym zakrecona. 26.04.14, 13:52 chateau napisał: > Wg. mnie złe. Nerwowy ruch, który odbija się na zwykłych ludziach. > Ale zawsze można odkręcić np. na prośbę ukraińskich obywateli mieszkających na > Krymie ;-) > Zawsze mogą odkręcić jak zostaną ustalone warunki, na których Rosja będzie tę wodę kupować. Odpowiedz Link Zgłoś
europitek Re: Woda na Krym zakrecona. 26.04.14, 13:59 Przecież to "zwykły biznes" - nie płacą to im odcięli dopływ towaru. Zrobili, jak Rosja z gazem. Ciekawsze jest to jak to zostanie rozwiązane, po jakiej cenie i kto będzie płacił. Odpowiedz Link Zgłoś
chateau Re: Woda na Krym zakrecona. 26.04.14, 14:14 Że Gazprom to "zwykły biznes" to był dowcip? Na miejscu Ukrainy nie zakręcałbym kurka z wodą tylko cierpliwie naliczał należności z odsetkami. Odpowiedz Link Zgłoś
europitek Re: Woda na Krym zakrecona. 26.04.14, 14:39 Smutny dowcip, jak sama polityka. Czekanie i naliczanie opłat to nie był dobry pomysł, ponieważ najprawdopodobniej woda była mocno dotowana z ukraińskiego budzetu centralnego (elektrycznośc tez). Całościowe dofinansowywanie Krymu to były rocznie duże kwoty (chyba 2 mld $). Dlaczego Kijów miałby finansować nową rosyjską prowincję? Pewnie dojdzie do podwyżki opłat za wodę i energię elektryczną, a i z gazem może być podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
chateau Re: Woda na Krym zakrecona. 26.04.14, 14:53 Wiem. Ale Krym to jednak parę lat państwa ukraińskiego. Dobry PR jest wart więcej niż parę wirtualnych mln. Odpowiedz Link Zgłoś
europitek Re: Woda na Krym zakrecona. 26.04.14, 15:52 chateau napisał: > Dobry PR jest wart więcej niż parę wirtualnych mln. Te ćwierć wieku niepodległej Ukrainy zostało zawalone. Na Krymie to jeszcze był pozytywny efekt w postaci możliwości powrotu Tatarów na swoje dawne ziemie - Rosja dopiero teraz chce przeprowadzać ich rehabilitację. Jaki PR skoro tam większośc ludności jest nastawiona prorosyjsko? To w dużej części, jesli nie w większości, byli wojskowi radzieccy i rosyjscy oraz ich potomkowie. Takie środowisko ma swoje specyficzne podejście do życia i otoczenia. Poza tym, kremlowscy zaraz by sobie pomyśleli, że "boją się, znaczy szanują". A tak to wiedzą, że wzięli terytorium wraz z zyskami i stratami z tego wynikającymi. Dokonali wrogiego przejęcia, więc Ukraina nie musi być dla nich miła. Zresztą sami też straszą wyłączeniami gazu z powodu długów. Nie chcą mieć dobrego pijaru na Ukrainie? Odpowiedz Link Zgłoś
chateau Re: Woda na Krym zakrecona. 26.04.14, 15:56 Gdyby nie zostało zawalone to by nie było Majdanu, bo i po co. Nie ma o co krzeseł łamać, po prostu uważam, że akurat tę sprawę Ukraina mogła załatwić lepiej. Choć rozumiem powody decyzji i w sumie nie wiem, czy sam postąpiłbym inaczej, gdyby to mnie przyszło decydować. Odpowiedz Link Zgłoś
romrus Jestem pod wrazeniem i bardzo wzruszony... 26.04.14, 19:35 europitek napisał: > Na Krymie to jeszcze był pozytywny efekt w postaci możliwości powrotu Tatarów na swoje dawne ziemie - Rosja dopiero teraz chce przeprowadzać ich rehabilitację. ...z dobroci ukrainskiej:-) Tatarzy krymscy wracali na Krym od 1989 roku dzieki dekretu Gorbiego, kiedy zadna Ukraina nie istniala. W ciagu 23 lat Chochly dla Tatarow nie zrobili absolutnie nic, w tym nie uznali za ofiary represji, oprocz proby zmiany pisowni nazwisk na sposob ukrainski i przymusowej nauki jezyka ukrainskiego. Reszta represjonowanych narodow w Rosji byla rehabilitowana okolo 20 lat temu. Kiedy czytam takie brednie, naprawde jestem pod wrazeniem:-) Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Romrusie, 26.04.14, 19:53 czy orientujeszsię, co mówi prawo międzynarodowe i ONZ odnośnie celowego pozbawiania ludności cywilnej wody? Odpowiedz Link Zgłoś
pijatyka Re: co mówi prawo międzynarodowe i ONZ 26.04.14, 20:21 Oho, dzieje się - ruska ścierka przypomniała sobie raptem i o prawie międzynarodowym, i o ONZ... LOL Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2349 Re: Romrusie, 26.04.14, 21:36 eva15 napisała: > czy orientujeszsię, co mówi prawo międzynarodowe i ONZ odnośnie celowego pozba > wiania ludności cywilnej wody? ----------------------------- Jeszcze Ukraina może wyłączyć prąd, tak jak to zrobiliście Berlińczykom w 1948 r. Odpowiedz Link Zgłoś
romrus Na razie, Ewo,... 26.04.14, 23:42 eva15 napisała: > czy orientujeszsię, co mówi prawo międzynarodowe i ONZ odnośnie celowego pozbawiania ludności cywilnej wody? ...nie ma powodow do stosowania "prawa miedzynarodowego", bo zadnej tragedji nie ma. Dostawy wody sa zmniejszony, odciac calkowicie jest niemozliwe. Chodzi nie o wode pitna, tylko o wode dla rolnikow. Kiedys madrali zadecydowali, ze na Syberii ma rosnac kukurydza, a na Krymie ryz. Ryz w tym roku nie bede rosl. Tak objektywnie wyglada sprawa. Kiedy beda powody do stosowania "prawa miedzynarodowego" desant juz opanuje zrodla wody, a my z z Toba o tym sie dowiemie od Pana Lawrowa:-) Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Celowe dzialania USA/junty kijowskiej na Krymie? 27.04.14, 00:46 Podobno rolnicy na Krymie to głównie Ukraińcy i Tatarzy, czy to prawda? Jeśli tak, to Rosja dostanie wielu niezadowolonych, pozbawionych dochodów z rolnictwa ludzi, nieetnicznych Rosjan. Czyż nie o to dokładnie tu chodzi? Czemu nie można całkiem dostaw wody odciąć, by wszyscy Krymczanie byli niezadowoleni?. Piszesz, że to niemożliwe...Czemu nie? Wg mnie dlatego, że nie to chodzi... Tu chodzi raczej o to, by krymskich Ukraińców i Tatarów podjudzić przeciw Rosji. Odpowiedz Link Zgłoś
bddominik Re: Celowe dzialania USA/junty kijowskiej na Krym 27.04.14, 00:54 > Podobno rolnicy na Krymie to głównie Ukraińcy i Tatarzy, czy to prawda? Jeśli t > ak, to Rosja dostanie wielu niezadowolonych, pozbawionych dochodów z rolnictwa > ludzi, nieetnicznych Rosjan. Czyż nie o to dokładnie tu chodzi? Skutek może być również odwrotny. Pro ukraińscy tatarzy odwrócą się od Kijowa. Tam ich nie ma tak dużo by mogli zasiać jakiś większy ferment. Jak się patrzy na poczynania Tyrczynowa i spółki to oni serią dążą do konfliktu z Rosją. Rosja znów gromadzi siły zbrojne w okolicach grnaicy z Ukrainą, nie są to jednak jeszcze sił zdolne na operację na Ukrainie. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Celowe dzialania USA/junty kijowskiej na Krym 27.04.14, 01:05 Rosja jest w stanie rozwalić militarnie puczystów w kilka dni. Junta kijowska będzie uciekać równie szybko, jak junta Saaki w Gruzji i żreć krawaty... Ale - za jaką cenę to wszystko, i co dalej? Odpowiedz Link Zgłoś
bddominik Re: Celowe dzialania USA/junty kijowskiej na Krym 27.04.14, 01:12 > Ale - za jaką cenę to wszystko, i co dalej? Według mnie najlepszy rozwiązaniem jest podział Ukrainy bezkrawy oczywiście. Ale z obecnej sytuacji jakoś w ogóle nie widzę wyjścia :/ Rosja nie może sobie pozwolić aby ktoś w butach wchodził w ich bezpośrednie strefy wpływów itp. To nawet już nie jest Serbia to jest przy samej FR. Odpowiedz Link Zgłoś
romrus Re: Celowe dzialania USA/junty kijowskiej na Krym 27.04.14, 01:53 eva15 napisała: > Podobno rolnicy na Krymie to głównie Ukraińcy i Tatarzy, czy to prawda? Czesciowo. Tatarzy tak, z Ukraincami roznie. >Jeśli tak, to Rosja dostanie wielu niezadowolonych, pozbawionych dochodów z rolnictwa ludzi, nieetnicznych Rosjan. Czyż nie o to dokładnie tu chodzi? Moze i tak, ale nic z tego. Wyplaca odszkodowanie i tyle. Zeby bylo jasne co do Ukraincow na Krymie, z tego samego fo Sebastopolu, gdzie byli smieszny obrazki: "...teszczowa mam na 100% Ukrainke, szczerze mowiac zawsze ja obawialem sie....kiedy poszli plotki przed referendum ze ktos tam z Ukrainy wyruszyl w kierunku Krymu odkopala w ogrodku cos takiego (nie powiem, bo juz zakopala z powrotem), ze nie oczy, tylko okulary mi na leb wylazli...powiedziala ze tu w kazdym razie jest jedna droga z Czongaru i za ch...a przez ta wies nikt nie przejdzie...i tak samo pol wsi siedzialo na odkoponaej broni - Ruscy, Tatarzy, Chcochly...na moje pytanie "Mamo, przeciez jestescie Ukrainka" odpowiedziala ze o banderowcach nie bedzie rozmawiac, nie przejda tu i tyle...teraz nie mozna powiedziec ze ja sie obawiam, bo po prostu leje w gaci na jej widok..." :-) forum.sevastopol.info/viewtopic.php?f=11&t=787251&sid=fe7f54b6ee357eedebd20c6ff791d812&p=18732321 > Czemu nie można całkiem dostaw wody odciąć, by wszyscy Krymczanie byli niezadowoleni? Odciac calkowicie mozna tylko razem z czescia obwodu Chersonskiego. W taki sposob jest zbudowany ten kanal. Odpowiedz Link Zgłoś
europitek Re: Na razie, Ewo,... 27.04.14, 20:30 romrus napisał: > Tatarzy krymscy wracali na Krym od 1989 roku dzieki dekretu Gorbiego, > kiedy zadna Ukraina nie istniala. Wracali już wcześniej, mimo że było to nielegalne. > W ciagu 23 lat Chochly dla Tatarow nie zrobili absolutnie nic, w tym > nie uznali za ofiary represji, oprocz proby zmiany pisowni nazwisk > na sposob ukrainski i przymusowej nauki jezyka ukrainskiego. A co niepodległa Ukraina miałaby robić? To nie Ukraina i nawet nie Uukraińska SRR represjonowały Tatarów przez kilkadziesiąt lat. Za represje odpowiadał ZSRR i rehabilitację powinien wykonać jego nastepca prawny, czyli Rosja. W kwestii języka to już tu niedawno pisałem, że wszędzie tak było na terytorium carskiej Rosji i ZSRR. Wszystkie byłe republiki ZSRR są pełne tłumów ludzi ze zruszczonymi nazwiskami. > Reszta represjonowanych narodow w Rosji byla rehabilitowana okolo 20 lat temu. Tatarów będą, jak dobrze pójdzie, rehabilitować dopiero teraz. > Dostawy wody sa zmniejszony, odciac calkowicie jest niemozliwe. > Chodzi nie o wode pitna, tylko o wode dla rolnikow. Jak zwykle wypisujesz historyjki "ku pokrzepieniu serc", które nie mają pokrycia w realiach. Woda dostarczana Kanałem Północnokrymskim jest w ok. 80% zużywana przez rolnictwo, ale pozostałe 20% ma istotne znaczenia dla terenów zurbanizowanych. Przykładem jest Teodozja, która jest zaopatrywana w wodę właśnie przez tan kanał od początku lat 70. XX wieku. I nie widać innej możliwości zapewnienia jej dostatecznej ilości wody. Odtworzenie starego wodociągu ze żródeł Subaskich może pokryć tylko 60% dzisiejszego zapotrzebowania miasta. Kanał Północnokrymski Teodozja Oznacza to, że bez wody z Dniepru będzie 40-procentowy deficyt w 70-tysięcznym mieście. Przeliczając to na "ludzkie" wielkości, oznacza brak 9000 m3 wody na dobę. Ten sam kanał zaopatruje w wodę również Kercz i Sudak oraz wiele mniejszych miejscowości. > Kiedy czytam takie brednie, naprawde jestem pod wrazeniem:-) Może to "wrażenie" kiedyś zachęci cię do porzucenia propagandowych bajek, które mają uspokajać ludzi w przypadku jakichś problemów. jak tylko jest jakiś realny problem to zaraz zaczysz swoje "wszystko jest pod kontrolą - proszę bez paniki", zapożyczone z hollywóodzkich filmów. Odpowiedz Link Zgłoś
romrus Mrzonki 27.04.14, 21:39 europitek napisał: > > W ciagu 23 lat Chochly dla Tatarow nie zrobili absolutnie nic > A co niepodległa Ukraina miałaby robić? Nie wiem. To ty twierzisz ze powrot Tatarow jest ich zaslagu, a to brednie. > W kwestii języka to już tu niedawno pisałem, że wszędzie tak było na terytorium carskiej Rosji i ZSRR. Wszystkie byłe republiki ZSRR są pełne tłumów ludzi ze zruszczonymi nazwiskami. W XIX wieku. Na dzis idziesz do urzedu stanu cywilnego i mozesz sie zapisac jako Mao Zedong. Jak napiszesz na kartce, wlasnie w ten sposob bedzie napisano w paszporcie. Tylko pomylency na Ukrainie, Litwie i Lotwie w nacjonalistycznym amoku zmuszaja ludzi do zmiany pisowni nazwisk. > Tatarów będą, jak dobrze pójdzie, rehabilitować dopiero teraz. Raz jeszcze, 14.11.1989 zrehabilitowano wszystkich. Tatarzy chceli specjalnego dekretu wylacznie o Tatarch. Zeby nie mysleli ze sa wyjatkowi, to 21.02.2014 jednym dekretem zrehabilitowano wszyscy narody, ktory byli wysiedleni z Krymu - Grekow, Bulgarow, Niemcow, Ormian i Tatarow. > Jak zwykle wypisujesz historyjki "ku pokrzepieniu serc", które nie mają pokrycia w realiach. > I nie widać innej możliwości zapewnienia jej dostatecznej ilości wody. Tak. Bitwa madrego rzadu Ukrainy oraz polskich kibicow vs debile z Kremla. Przeciez nikt nie myslal przed dolaczeniem Krymu, bo Ruscy sa tepy z zasady, co sie stanie, jesli Ukraina odetknie prad i wode. Krym przyczolga sie na kolanach do Jaceniuka i Turczynowa. Czekajcie. Zycze sukcesow. Odpowiedz Link Zgłoś
europitek Re: Mrzonki 30.04.14, 18:49 romrus napisał: > Jak napiszesz na kartce, wlasnie w ten sposob bedzie napisano w paszporcie. Podobno mieszkałeś w Polsce, więc powinieneś wiedzieć, że nie wszystko da się zapisać rosyjskim alfabetem lub jest trudno utrzymać zgodność z oryginałem. A zruszczanie pisowni występowało do połowy lat 90., czego sam wielokrotnie doświadczyłem. > Tylko pomylency na Ukrainie, Litwie i Lotwie w nacjonalistycznym > amoku zmuszaja ludzi do zmiany pisowni nazwisk. Nie jest to eleganckie, ale małe nowo powstałe państwa tak maja, ze strasznie boją się o wszystko. I przez to popadają w różne przesadyzmy, a czasami nawet śmieszność. > Tatarzy chceli specjalnego dekretu wylacznie o Tatarch. > Zeby nie mysleli ze sa wyjatkowi, to 21.02.2014 jednym dekretem > zrehabilitowano wszyscy narody, ktory byli wysiedleni z Krymu - > Grekow, Bulgarow, Niemcow, Ormian i Tatarow. Ci Tatarzy to rzeczywiście bezczelna zgraja. Przejechali się za darmo do Azji Centralnej i jeszcze marudzą. Przecież nie było masowych rozstrzeliwań i chowania zwłok w bezimiennytch grobach, więc to już jest oczywiste przegięcie z ich strony. > Przeciez nikt nie myslal przed dolaczeniem Krymu, bo Ruscy sa > tepy z zasady, co sie stanie, jesli Ukraina odetknie prad i wode. Wszystko zależy od tego co ten "nikt" myślał, a nie czy w ogóle myślał. "Nikt" mógł sobie liczyć na inny obrót sytuacji... i te obliczenia mu na razie niezbyt wychodzą, więc jest problem. Krym Ukrainie nie jest niezbędny (czy w ogóle potrzebny), ale może na nim teraz zarobić dyktując swoje "ceny rynkowe". I jeśli "nikt" nie zechce płacić, to będzie nieciekawie. Odpowiedz Link Zgłoś
yurek11111 ewcia,a orientujesz sie co mowi prawo miedzynarodo 27.04.14, 22:38 ..we na temat zaglodzenia przez ruskich ok 10-15 milionow Ukraincow ? Moze by jakies odszkodowanie Rosja wyplacila.... eva15 napisała: > czy orientujeszsię, co mówi prawo międzynarodowe i ONZ odnośnie celowego pozba > wiania ludności cywilnej wody? Odpowiedz Link Zgłoś
5muchomor Izrael pomoże 26.04.14, 13:50 Рyкoвoдcтвo Крымa нaмеренo привлечь изрaильтян к решению прoблемы вoдocнaбжения пoлyocтрoвa. С этoй целью, зaмеcтитель предcедaтеля Сoветa миниcтрoв Крымa Ленyр Иcлямoв прoвел вcтречy c пoчетным кoнcyлoм Изрaиля в Крымy Янoм Эпштейнoм и генерaльным директoрoм изрaильcкoгo хoлдингa EMI Technologies and Financing Игoрем Литвиным. EMI Technologies and Financing oкaзывaет пoлный cпектр ycлyг в cфере передoвых изрaильcких технoлoгий, в тoм чиcле, в oблacти ирригaциoнных и мелиoрaтивных рaбoт. Сейчac грyппa кoмпaний, вхoдящих в хoлдинг, реaлизyет прoекты бoлее чем в 50 cтрaнaх мирa нa пяти кoнтинентaх. (izrus.co.il) www.regnum.ru/news/1793436.html#zagolovok2 Odpowiedz Link Zgłoś
cumentator Waaaw, borrce zostały reszteczki człowieczeństwa! 26.04.14, 14:10 borrka napisał: > Nie wiem, czy wlasciwe posuniecie. > Bardzo kacapskie, wiec mam watpliwosci. Jak widac pod grubymi warstwami zaczadzenia propagandowego pozostaly jakies reszteczki człowieczeństwa. Oczywiscie minimalne bo tylko jakies wtapliwosci i jak zwykle musi byc dodane 'kacapskie'. Dla normalnego czlowieka jest to kolejne potwierdzenie ze kijowska junta to psychopatyczne bandziorstwo. Jest tylko jedno pytanie: Czy to jest oryginalny pomysł tych zbójów, czy jest w tym tez i zemsta CIA na populacji bo się wywinęła i ma ich teraz w nosie. Najlepsze że o tym milcza natowscy obroncy praw czlowieka. Wszystko w ramach strategii "nam potrzebna baza wypadowa na Rosje a populacja Krymu to element do wybicia". Odpowiedz Link Zgłoś
yurek11111 Re: Woda na Krym zakrecona. 26.04.14, 14:20 Na hooy im woda,jak maja rosyjskie paszporty,wystarczy ze bimber maja....:-))))) borrka napisał: > Nie wiem, czy wlasciwe posuniecie. > Bardzo kacapskie, wiec mam watpliwosci. Odpowiedz Link Zgłoś
ubiquitousghost88 yurek, tak po przyjacielsku... 26.04.14, 14:49 ...zmień toto z Figaro... Poszukaj źródła, które nie jest przedłużeniem francuskiego wydania faszyzmu, bo po co ci to. Na prawicy jest dużo porządnych ludzi... Odpowiedz Link Zgłoś
arkaf Re: yurek, tak po przyjacielsku... 26.04.14, 14:53 widac zes le Figaro nigdy w zyciu nie czytal... Odpowiedz Link Zgłoś
yurek11111 Re: yurek, tak po przyjacielsku... 27.04.14, 22:24 Ani nie jestem znawca Figaro,ani czytelnikiem,ani przeciwnikiem,niemniej gdzies w necie mi to wpadlo w oko,a ze sentencja pasuje mi do mojego postrzegania Putina,o ktorym czesto pisze,jako czlonku komuchow rosyjskich,az do momentu rozwiazania ich partii,to i zdecydowalem sie haslo powielac i wzialem je sobie za sygnaturke,niemniej doceniajac Twoje przyjacielskie rady , cos zmieniam natychmiast.... :-)))) ubiquitousghost88 napisał: > ...zmień toto z Figaro... > Poszukaj źródła, które nie jest przedłużeniem francuskiego wydania faszyzmu, bo > po co ci to. > Na prawicy jest dużo porządnych ludzi... Odpowiedz Link Zgłoś
ubiquitousghost88 Woda czy wodka?... 26.04.14, 14:45 Nie lej, borrka! Od wody żaby w brzuchu się lęgną! Odpowiedz Link Zgłoś
zgred-zisko Re: Woda czy wodka?... 26.04.14, 19:02 Zupełnie słusznie. Woda której nie dostaną mieszkańcy Krymu zostanie wyeksportowana do Sanów za grube dewizy. Ci Ukraińcy to mają łeb do interesów! Odpowiedz Link Zgłoś
sawa.com Re: Woda czy wodka?... 27.04.14, 07:39 zgred-zisko napisał: > Zupełnie słusznie. Woda której nie dostaną mieszkańcy Krymu zostanie wyeksporto > wana do Sanów za grube dewizy. Ci Ukraińcy to mają łeb do interesów! Czy masz na myśli polski San? A tak nawiasem mówiąc wody potrzebuje Lwów. Odpowiedz Link Zgłoś
br0f diagnoza 26.04.14, 19:43 forum.gazeta.pl/forum/w,50,150702159,150705016,diagnoza.html Odpowiedz Link Zgłoś
cumentator Ale jednak 26.04.14, 20:09 br0f napisał(a): > forum.gazeta.pl/forum/w,50,150702159,150705016,diagnoza.html Ale jednak ma przeblyski normalności !:) Odpowiedz Link Zgłoś
lubat Re: Romrusie 26.04.14, 20:30 eva15 napisała: > czy orientujeszsię, co mówi prawo międzynarodowe i ONZ odnośnie celowego pozba > wiania ludności cywilnej wody? Wątpię, by jakiekolwiek prawo międzynarodowe regulowało tak szczegółowo, w tym pozbawianie ludności cywilnej wody. Jest natomiast wiele precedensów interwencji zbrojnych tak pod egidą ONZ jak i "prywatnych" interwencji (np. francuskich) pod pretekstem zapobieżeniu katastrofy humanitarnej. Odcięcie wody dla ok. 2 mln. ludzi podpada pod taki paragraf. Jeśli będzie występował dotkliwy brak wody, a do tego Rosjanie zrobią umiejętną kampanię z "gustownymi" zdjątkami zdychających zwierząt i (nie daj Bóg) z umierającymi staruszkami z powodu odwodnienia, to będą mieli jeszcze większe wsparcie opinii publicznej i wolną rękę w przyłączeniu do Krymu ujęcia wody na Dniestrze. PS. Jeśli zaś chodzi o "prawo międzynarodowe" - to jego fikcję opisał A. Wielomski: nczas.com/wyroznione/prawo-miedzynarodowe-jest-fikcja/ Odpowiedz Link Zgłoś
dobrymzimu Re: Romrusie 26.04.14, 20:36 Rozwalic 5 Ukrainskich elektrowni atomowych i na 500 lat mamy spokój Ukraińskie ku... będa świecić przy szosach z kilometra.A i zakręcic im gaz. Ni e ch w hutach wytapiaja w dymarkach na węgiel drzewny. Odpowiedz Link Zgłoś
sawa.com Re: Romrusie 27.04.14, 07:59 dobrymzimu napisał: > Rozwalic 5 Ukrainskich elektrowni atomowych i na 500 lat mamy spokój Ukraińskie > ku... będa świecić przy szosach z kilometra.A i zakręcic im gaz. Ni e > ch w hutach wytapiaja w dymarkach na węgiel drzewny. oj nienawidzisz ty Ukraińców, nienawidzisz. Wczoraj w necie znalazłam. Rosjanie nie tylko, że nie są Ruskimi, ale nawet nie są Słowianami. Rosyjskość to tataro-mongolizm na substracie ugro-fińskim Mari, Merja, Murom, Mordwa) i tiurkskim (Wielki Bulgar) z domieszką krwi germańskiej (Rurykowicze i Romanowowie, a zwłaszcza od XVII w. bardzo duża liczba cudzoziemskich oficerów). W rosyjskiej populacji jest licznie reprezentowana haplo grupa DNA R1a1a, która ma proweniencję lacką - lechicką (Wiatycze i Radymicze) wzmacnianą potem gwałtami na Słowiankach z jasyru uprowadzanego z Polski i z Rusi. Język rosyjski nie ma nic wspólnego z językiem ruskim. Język ruski był w XV-XVI wieku bardzo podobny do polskiego (porównaj Metrykę Litewską, a zwłaszcza język statutów litewskich (pierwszego z 1529, drugiego z 1566 i trzeciego z 158. Moskale języka ruskiego nie rozumieli. Dla nich język ruski, jako słowiański język zapisywany cyrylicą był językiem obcym i nazywali go litewskim. Doszło do tego, że władca moskiewski tekst III Statutu Litewskiego z 1588 r. sporządzony po rusku kazał przetłumaczyć na rosyjski. Do dzisiaj Rosjanie słabiej znają ukraiński, aniżeli Polacy... Ruscy (Rutheni) byli obywatelami I RP w ramach Wielkiego Księstwa Litewskiego, tak jak Rosjanie (Moskale) byli obywatelami Wielkiego Księstwa Moskiewskiego. Obydwa te wielkie księstwa pozostawały wrogie wobec siebie i prowadziły ze sobą liczne wojny, w których Polacy wspomagali Ruskich, a nie Rosjan. Rosjanie nazywają siebie Ruskimi, chociaż Ruskimi nie są. Używają języka rosyjskiego, ale nazywają go ruskim, chociaz ruskim on nie jest. Rosjanie uważają, że herbem Rosji jest dwugłowy orzeł, chociaż jest to herb ukradziony Bizancjum (Cesarstwu Rzymskiemu od V do XV w położonemu na Bałkanach - tuż obok Królestwa Polskiego). Nieerudowani Polacy sprawiają wielką radość Moskalom nazywając ich Ruskimi, a obrażają znaczną część polskiej szlachty, która ma ruskie korzenie (gente Ruthenus natione Polonus) i ponosiła największe ofiary dla Polski (od represji popowstaniowych XIX w., poprzez legiony Dowbora Muśnickiego w I w.św., po Katyń) i największe zasługi (Kościuszko, Mickiewicz, Moniuszko, Piłsudski). Ofiarami rzezi wołyńskich byli przeciez nie wyłącznie polscy osadnicy wojskowi i członkowie ich rodzin, ale przede wszystkim Rusini przywiązani do polskiej kultury, do polskiego języka i do polskiej tożsamości. Polakom wmawia się rusofobie, ale to nie prawda. Problem relacji polsko ruskich ma tradycję już ponad tysiącletnią. Rusini w 981 odebrali plemionom lechickim (Lendzianom) Grody Czerwieńskie, które później przechodziły z rąk do rąk, aby od 1387 r. (aż do rozbiorów w XVIII w.) znajdować się w Królestwie Polskim. Ukraińcy (Rusini) bronili Polskę (I RP) przed agresją tatarską i turecką. Bronili też Polski w 1920 r. (ataman Petlura). Robili to dobrze. Polska chciwość stłumiła rozsądek. Zamiast stworzyć stały rejestr 40.000 wolnych kozaków woleliśmy wpychać ich w pańszczyznę. Skończyło się zwycięskimi powstaniami na Ukrainie (ataman Chmielnicki) i akcesem Ukraińców do Rosji (Rada Perejasławska z 1654 r., która przypomina mechanizm dzisiejszej aneksji Krymu przez Rosję - historia lubi się powtarzać). Jest kilku Polaków, którzy wyciągnęli stosowne wnioski z wiedzy o przeszłości (Piłsudski, Giedroyć, Brzeziński, Sikorski): Nigdy nie będzie wolnej Polski, jeśli Ukraina nie będzie samostijna. Odpowiedz Link Zgłoś
tojabogdan Izrael może i pomoże, 26.04.14, 20:50 ale na pewno ma doświadczenie w zakręcaniu kurka z wodą jako broni i środka nacisku na okupowanych. A ONZ, EU i inne organizacje jedynie stękają i apelują. Może w przypadku Krymu zareagują Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Lubacie, w tym jazgocie półgłówków dałeś ciekawy 27.04.14, 00:28 Lubacie, w tym jazgocie półgłówków dałeś ciekawy link. Dzięki zań. Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 Swego rodzaju rewanz za ceny gazu 26.04.14, 21:25 Krym moza zapewnic wlasnej ludnosci 1/4 dotychczasowego zuzycia, co oznacza koniecznosc racjonowania wody. To bedzie najbardziej dotkliwe dla zyjacych z rolnictwa Tatarow. Beda musieli odbudowac stare systemy nawadniania. Czy ktos z webbrygady przypadkiem wie, czy Rosja proponowala Ukrainie jakies rozmowy na temat dostaw wody, pradu i gazu na Krym? Jesli nie, to wydlada na to, ze z gory zalozono opanowanie wschodniej i poludniowej Ukrainy. Nie rozumiem, co ma do tego wszystkiego prawo miedzynarodowe. Wedlug wszelkich umow Krym jest nadal czescia Ukrainy. Odpowiedz Link Zgłoś
br0f Re: Swego rodzaju rewanz za ceny gazu 26.04.14, 21:51 przeciez chyba rozumiesz ze ruscy raczej wczasniej niz pozniej uniezaleznia krym od kijowskich kaprysow. czy to rura z woda czy to przejeciem jugo-wostoku. woday bedzie w brod w krymskich kurkach. sprawa czasu. 'reformy ekonomiczne " beda bolesne i trzymanie ukraniskich chamow za ryj bedzie wazniejsze dla ekipi kijowskiej. takie rozwiazanie daloby krainie miedzynarodowej spolecznosci pretekst do dalszych antyruskich sankcji. przerzuc jeszcze niepozolkle gazety i poszukaj keiedy zaczeto demonizowac rosje jeszcze dlugo przed olimpiada. przygotowywano grunt pod to co wydarzylo sie pozniej. takie kryzysowe sytuacje sluza do wpychanoa chamom w gardla rzeczy ktorych by nie przelkneli w normalnych warunkach. taka juz jest psychologia tlumu. Odpowiedz Link Zgłoś
cumentator Re: Swego rodzaju rewanz za ceny gazu 26.04.14, 22:11 mara571 napisała: > Krym moza zapewnic wlasnej ludnosci 1/4 dotychczasowego zuzycia, co oznacza kon > iecznosc racjonowania wody. To bedzie najbardziej dotkliwe dla zyjacych z rolni > ctwa Tatarow. Bzdura, najwiecej to z rolnictwa w Krymie zyje Ukraincow. Junta pokazuje im jak ich kocha. > Czy ktos z webbrygady przypadkiem wie, czy Rosja proponowala Ukrainie jakies ro > zmowy na temat dostaw wody, pradu i gazu na Krym? Nie rob z siebie idioty. Rosja bez przerwy wzywa junte do opamietania i podjecia rozmow. Niestety junciarze okazali sie banda debili. Gdyby Rosja byla tak samo bezwzgledna to poprosilaby ze 2 mln Ukraincow pracujacych w Rosji zeby pojechali na urlop i zrobili porzadek w Kijowie. Ale Rosja kieruje sie wzgledami humanitarnymi. > Nie rozumiem, co ma do tego wszystkiego prawo miedzynarodowe. > Wedlug wszelkich umow Krym jest nadal czescia Ukrainy. Jakich umow? Cala sprawa nie ma tez nic wspolnego z cenami gazu. Rosja dostarcza gaz po cenach uzgodnionych w umowie podpisanej przez Tymoszenko. Na te ceny Rosja udzielila czasowego rabatu chcac pomoc Ukrainie ale rabat sie skonczyl. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Rewanż? Całkiem na głowę upadlłaś? 27.04.14, 00:57 Ukraina od dawna nie płaci za pobierany gaz, obojętnie, czy po cenie wyższej, jak przed Janukiem, czy jak za Januka po niższej oraz aktualnej. Nie płaci i już. W zamian za to ma wg ciebie prawo zabić 2 mln ludzi, (wziąć ich jako rosyjskich zakładników) odbierając im prawo dostępu do wody na półwyspie? Odpowiedz Link Zgłoś
kzet69 Re: Woda na Krym zakrecona. 27.04.14, 00:58 Nie jest to dobre ale niestety konieczne.... Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Rosja to terrorysta. Chce by jej płacić za gaz! 27.04.14, 01:31 Absolutnie koniecznie - ze słuszniej zemsty junty kijowskiej za to, że junta nie płaci za pobierany z Rosji gaz. Rosja domagając się płatności za swój produkt jest terrorystą!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2349 Re: Rosja to terrorysta. Chce by jej płacić za ga 27.04.14, 08:13 Ciekawe czy Krym płaci za gaz? Gaz dostarcza Krymowi Ukraina. Odpowiedz Link Zgłoś
pijatyka Re: Rosja to terrorysta. 10.05.14, 19:25 Zgadza się ;-> youtu.be/8OcF8R6X1pM Odpowiedz Link Zgłoś
zgred-zisko Re: Woda na Krym zakrecona. 27.04.14, 05:52 Zaoszczędzoną wodę rozda się biednym ukraińskim dzieciom. Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2349 drobna uwaga 27.04.14, 08:06 W wątku toczy się dyskusja o odcięciu wody. Krym ma trochę własnej wody słodkiej (chyba 15% zapotrzebowania). Ukraina zaopatruje także Krym w energię elektryczną i gaz. Co by się działo gdyby wszystko naraz zostało wyłączone? Tak jak w 1948 r zrobili to Rosjanie z Berlinem. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Pogarda dla Rosji wyklucza stosowanie jej metod. 27.04.14, 09:46 Bandyckich metod, dlatego mam watpliwosci, co do zakrecania wody. Odpowiedz Link Zgłoś
br0f Re: Pogarda dla Rosji wyklucza stosowanie jej met 27.04.14, 20:49 www.youtube.com/watch?v=R0WDCYcUJ4o en.wikipedia.org/wiki/United_States_embargo_against_Cuba Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2349 Re: Pogarda dla Rosji wyklucza stosowanie jej met 27.04.14, 20:56 borrka napisał: > Bandyckich metod, dlatego mam watpliwosci, co do zakrecania wody. ---------------- Zgadzam się. Jednak Ukraina powinna na krótko wyłączyć wszystkie 3 media (wodę, gaz i prąd) by uświadomić mieszkańcom Krymu naturalność przynależności Krymu do Ukrainy. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Trudno ocenic, czy to prawda. 27.04.14, 21:48 Ale ukazal sie taki "news": www.pravda.com.ua/rus/news/2014/04/27/7023810/ W ten sposob Rosja chce zniechecic mieszkancow Krymu do Ukrainy. Odpowiedz Link Zgłoś
swiblowo Re: Woda na Krym zakrecona. 27.04.14, 21:50 Krym sam sie zaopatrzy w wode. news.mail.ru/politics/18001361/ Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2349 Re: Woda na Krym zakrecona. 27.04.14, 21:56 swiblowo napisała: > Krym sam sie zaopatrzy w wode. ------------------ Jest jeszcze gaz i prąd. Jedno i drugie jest z Ukrainy. Odpowiedz Link Zgłoś
romrus Re: Woda na Krym zakrecona. 27.04.14, 22:00 wojciech.2349 napisał(a): > Jest jeszcze gaz i prąd. > Jedno i drugie jest z Ukrainy. Gaz sie wydobywa na Krymie. Prad zostanie podany kablem ze strony Noworosijsku, 5 km. pod woda to zadna sztuka. Problem wody za 2 miesiacy przestanie istniec raz i na zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2349 Re: Woda na Krym zakrecona. 27.04.14, 22:10 romrus napisał: > Gaz sie wydobywa na Krymie. > Prad zostanie podany kablem ze strony Noworosijsku, 5 km. pod woda to zadna szt > uka. > Problem wody za 2 miesiacy przestanie istniec raz i na zawsze. ---------------- Trzeba coś zrobić, zbudować, ... by Krym funkcjonował. Ergo. Krym nie jest rosyjski, Odpowiedz Link Zgłoś
brat_ramzesa Cos czuje ze South Stream pojdzie przez Odesse 27.04.14, 22:17 wszystkie problemy same sie rozwiaza Odpowiedz Link Zgłoś
kzet69 Re: Cos czuje ze South Stream pojdzie przez Odess 27.04.14, 22:32 z kieszeni rosyjskiego podatnika, którego nikt o zdanie nie pyta... taka ci to cywilizacja i demokracja... Odpowiedz Link Zgłoś
sawa.com Re: Woda na Krym zakrecona. 27.04.14, 22:20 borrka napisał: > Nie wiem, czy wlasciwe posuniecie. > Bardzo kacapskie, wiec mam watpliwosci. Oczywiście, ze jest to właściwe posunięcie. Rosja włączyła Krym do swojej państwowości i teraz ona odpowiada za zaopatrzenie infrastrukturalne obywateli i za ich bezpieczeństwo. Nie ma innego wyjścia... trzeba rozmawiać z Ukrainą... Inaczej mówiąc Rosja posadziła Krym na swoich bagnetach... Ciekawa jestem jak długo wytrzymają to mieszkańcy Krymu? Warto by przeprowadzić sonadaż czy mieszkańcy Krymu są szczesliwi z Putinem? Odpowiedz Link Zgłoś
yurek11111 Re: Woda na Krym zakrecona. 27.04.14, 22:52 Jak ruscy beda robic sondaz,to wyjdzie ze mieszkancy Krymu,ze szczescia przynaleznosci do Rosji, wody nie potrzebuja....:-)))) RE: Warto by przeprowadzić sonadaż czy mieszkańcy Krymu są szczesliwi z Putinem? Odpowiedz Link Zgłoś
zgred-zisko Re: Woda na Krym zakrecona. 30.04.14, 19:48 Ciekawe, co teraz Ukraina zrobi z wodą, którą mogła sprzedać na Krym? Sprzeda do Stanów? A może wyleje do Morza Czarnego? A co im tam, przecież to bogaty kraj. Skarb państwa aż trzeszczy od nadmiaru gotówki a i skarbiec się nie domyka od nadmiar złota. Odpowiedz Link Zgłoś