Dodaj do ulubionych

Rosyjski lud żąda krwi. Chce by Putin zaatakował U

07.05.14, 08:46
trzeba docenić nowy artykuł wyborczej choćby za długość ;] Rosyjski lud żąda krwi. Chce by Putin zaatakował Ukrainę

Można było przewidzieć, że będzie trochę złośliwości barwy stonki "Kokardy w tych samych barwach przypominających umaszczenie chrząszcza z Kolorado, czyli stonki ziemniaczanej, noszą uzbrojeni prorosyjscy separatyści z Doniecka i Ługańska, dlatego na Ukrainie nazywa się ich powszechnie "koloradami". Czyli na Ukrainie mam inwazję stoni zemiaczanej;]

Opinie putinowskiego eksperta kretyna Ekspert podkreśla: "W tych regionach mieszka 10 razy więcej ludzi niż na Krymie, a gospodarka jest w tak samo fatalnym stanie jak na półwyspie. To znaczy, że efektem byłyby kolosalne wydatki z budżetu państwa, który ich po prostu nie wytrzyma.
To są uzasadnienia dla tchórzostwa, prawdziwym zagrożeniem są sankcje zachodu czyli UE i USA itd. wschód Ukrainy jest najbogatszą jej częścią, efekt gospodarczej synergii dla Rosji byłby niewątpliwe tylko dodatni.

Ale to jest najfajniejsze, jakaś nadzieja, że w końcu obecne elity handlarzy ropą i gazem, staną się dla ludu Rosji zdrajcami ;] Dla wielu Rosjan ogarniętych patriotycznym entuzjazmem takie tłumaczenia graniczą ze zdradą. Oni nie godzą się z tym, że Moskwa milczy, kiedy ich braciom "faszyści z Kijowa" urządzają "nowy Chatyń" i "nowe Auschwitz".

Parę razy pisałem, że Janukowicza w zasadzie obaliła Moskwa dusząc go (gospodarkę Ukrainy) wysokimi cenami gazu, i zmuszając do podpisania umów z "Unią Euroazjatycką", co sprowokowało zamieszki i pucz na Ukrainie. Niech piją piwo które sami nawarzyli.
Obserwuj wątek
    • igor_uk Typowy belkot Wacka. 07.05.14, 08:57
      Gosc,jak widac,jest wielbicielem ukrainskiego barszczu.Wszystko,co przeczytal w rosyjskiej prasie i zobaczyl w rosyjskiej TV,wrzucil do swojego garnku(artykulu),doprawiajac wlasnym sosem.Wyszlo paskudne zarcie dla tych,kto na smaku prawdziwego ukrainskiego barszczu nie zna sie.
      • marko125 Re: Typowy belkot Wacka. 07.05.14, 09:09
        Igorku to już i tak koniec. Federaliści zwijają się z mariupolu. Opuścili budynki rządowe, barykady są rozbierane. Rebelia zamiast rosnąć w siłę coraz szybciej zaczyna się zwijać. Efekt bardzo łatwy do przewidzenia.
      • pijatyka Typowe obszczekiwanie igorka 07.06.14, 19:22

• przyjacielameryki Re: Rosyjski lud żąda krwi. Chce by Putin zaatako 07.05.14, 09:10
      Odpowiedz jest tylko jedna. Rosja to chory kraj a rosyjskie społeczeństwo to chore społeczeństwo. Ale czy można się dziwić? Rosjanie wychowani na propagandzie a nie na rzetelnej wiedzy, w nieustannym strachu, stale zniewalani na przestrzeni wieków nie potrafią samodzielnie i krytycznie myśleć o władcach i władzy Rosji.
      • melord czy to jest naprawde sprawa Polski i Polakow? 07.05.14, 09:17
        co dzieje sie na Wschodniej Ukrainie?
        jesli juz to b. obawialbym sie pretensji terytorialnych w stosunku do Polski, tych z Zachodniej Ukrainy
        • czlowiek_z_marsa Re: czy to jest naprawde sprawa Polski i Polakow? 07.05.14, 09:34
          melord napisał:

> co dzieje sie na Wschodniej Ukrainie?
          > jesli juz to b. obawialbym sie pretensji terytorialnych w stosunku do Polski, t
          > ych z Zachodniej Ukrainy

Ale parę (może nawet kilkańaścienaście) milionów Polaków ma rodziny na całej Ukrainie, ja sam kiedyś jako dzieciak byłem właśnie u rodziny (kuzynek) w okolicach Ługańska ich ojciec to Polak matka Ukrainka, tam zresztą dowiedziałem się, że barszcz zwany u nas ukraińskim na burakach, to w zasadzie barszcz białoruski, ten ukraiński to bardziej jakaś pomidorówka z kapustą itp., więc wielu Polaków to obchodzi.
          • melord Re: czy to jest naprawde sprawa Polski i Polakow? 07.05.14, 09:44
            > Ale parę (może nawet kilkańaścienaście) milionów Polaków ma rodziny na całej Ukrainie

chyba troche przesadzasz z tymi milionami
            czesc Polakow zostala wyrznieta,zdecydowana wiekszosc przesiedlili po wojnie
            pewnie troche zostalo,wiec jakies szczatkowe powiazania napewno istnieja ale czy az tak emocjonalnie silne by tym miala sie przejmowac wiekszosc Polakow??(przynajmniej forumowa i mas mediow)...mowa o Wsch. Ukrainie
            • czlowiek_z_marsa Re: czy to jest naprawde sprawa Polski i Polakow? 07.05.14, 10:10
              melord napisał:

> > Ale parę (może nawet kilkańaścienaście) milionów Polaków ma rodziny na ca
              > łej Ukrainie
              >
              > chyba troche przesadzasz z tymi milionami
              > czesc Polakow zostala wyrznieta,zdecydowana wiekszosc przesiedlili po wojnie
              > pewnie troche zostalo,wiec jakies szczatkowe powiazania napewno istnieja ale cz
              > y az tak emocjonalnie silne by tym miala sie przejmowac wiekszosc Polakow??(prz
              > ynajmniej forumowa i mas mediow)...mowa o Wsch. Ukrainie

Na wschód od Bugu do Dniepru mieszkało w 1920 roku 6.5 miliona Polaków do 1939 roku przyrost naturalny to z 30% czyli było z 9 milionów, repatriacja ze wschodu to najwyżej 5-6 milionów obejmowała ona też mieszane małżeństwa, większość pochodziła z Ukrainy, mój ojciec pochodził znad Wisły.

Ludność Polski zwiększyła się po 1945 z 24 milionów do 38 milionów. Liczba kilkunastu milionów ludzi mająca częściowo pochodzenie 50%-25% z Ukrainy nie jest wcale zawyżona, ja mam 50% pochodzenie z Ukrainy mój syn 25%, bo żona jest z zachodniej Polski.
        • czlowiek_z_marsa co do pretensji terytorialnych 07.05.14, 09:55
          to ja mam do Podola, panieńskie nazwisko moich kuzynek to Krukowskie gdzie szukają tego nazwiska Krukowscy Trembowla no i tam urodziła się moja matka, jako 5 letnia dziewczynka, przyjechała do zachodniej Polski, ale moja babka często mówiła po co te Kacapy, do nas przyszli, powinni wrócić za Zbrucz... gdyby słuchali głosu ludu, dziś pewnie nie było by tego co mamy na załączonym obrazku.

Ale widzisz jak ich Niemcy brali masowo do niewoli, i pędzili całymi kolumnami gdzieś na wschód to dawała im wodę do picia, choć to było niebezpieczne, bo eskortowali ich kolumny tacy faceci z automatami i swastykami i nie pozwalali, by im podać nawet szklankę wody.
          • melord Re: co do pretensji terytorialnych 07.05.14, 10:09
            > moja babka często mówiła po co te Kacapy,

podobnie mowila moja babcia (Wolyn),dopoki nie poznala "wolnosci" w Generalnej Guberni
            ale to stare sprawy,znane nam jedynie z przekazow rodzinnych..
            sentymentu do tych terenow nie mam obecnie zadnych
            jakes 10 lat temu wybralem sie w tamte okolice wraz z bracmi by odszukac dom/miejsce rodzinne dziadkow,niestety nie udalo sie,miejscowi nie byli zbyt rozmowni i symaptyczni.
            planowalismy w tym roku(nie mieszkam w Polsce),tym razem z dokladymi mapami,GPS itp.
            znow nic nie wyszlo, sytuacja polityczna to uniemozliwil i postanowilismy dac sobie z tym spokoj
            czy jednak ten spokoj moga zapewnic mojej rodzinie w Polsce,Ukraincy(czesc) domagajacy sie rewizji granic polsko-ukrainskich??
            • czlowiek_z_marsa Re: co do pretensji terytorialnych 07.05.14, 11:05
              melord napisał:

> > moja babka często mówiła po co te Kacapy,
              >
              > podobnie mowila moja babcia (Wolyn),dopoki nie poznala "wolnosci" w Generalnej
              > Guberni
              > ale to stare sprawy,znane nam jedynie z przekazow rodzinnych..
              > sentymentu do tych terenow nie mam obecnie zadnych
              > jakes 10 lat temu wybralem sie w tamte okolice wraz z bracmi by odszukac dom/mi
              > ejsce rodzinne dziadkow,niestety nie udalo sie,miejscowi nie byli zbyt rozmowni
              > i symaptyczni.
              > planowalismy w tym roku(nie mieszkam w Polsce),tym razem z dokladymi mapami,GPS
              > itp.
              > znow nic nie wyszlo, sytuacja polityczna to uniemozliwil i postanowilismy dac s
              > obie z tym spokoj
              > czy jednak ten spokoj moga zapewnic mojej rodzinie w Polsce,Ukraincy(czesc) dom
              > agajacy sie rewizji granic polsko-ukrainskich??

A niech się domagają, a nawet napadną na Polskę, zobaczymy czy dobrze na tym wyjdą;]

Na Wołyniu było gorzej, bo tam było tylko 20-30% Polaków, na Podolu były tereny z 50-60% ludnością Polską. W zasadzie katolicką, tam mówiono dialektem polskoruskim (polskogreckim), zresztą już Długosz pisał, że to polskie tereny które odpadły od Polski, z powodu różnicy greckiej wiary, nie chodzi tu o czasy po unii lubelskiej itd., tylko wcześniejsze Długosz (ur. 1 grudnia 1415 w Brzeźnicy, zm. 19 maja 1480.) Nie doczekał powrotu Podola do małopolskiej macierzy.

Ja mam resentymenty historycznie do Ukrainy i nawet Rosji, mam nawet taki paternalistyczny do nich stosunek, to dla mnie odpadła od Polski ciemnota/dzieci którzy nie znają, ani nie mają historii, Rurykowicze to dla mnie, tacy sami puczyści jak dziś, dla Rosjan banderowcy.

Oczywiście Polacy w większości też nie znają swojej historii, taki mały jej przedostatni fragment to stolica ruiny olbrzymiego grodu, Stulsko na Iławskiej Górze, stara stolica Polski Iława, ta nazwa jest przez Bałkańczyków (ludność greckoprawosławna) jest wymawiana jako Ilaha, stąd na wschodzie najpewniej nasza nazwa Lachy, tak jak Moskale od Moskwy, Rzymianie od Rzymu itp., w każdym bądź razie tak będę utrzymywał, że dowiedziałem się tego od słowiańskiego Boga;]
              • darekvtb Re: co do pretensji terytorialnych 07.05.14, 11:28
                "Nie doczekał powrotu Podola do małopolskiej macierzy."

Z calym szacunkiem, ale..
                Na 100 lat przed Chrztem Polski, Rusowie juz walczyli z Konstantynopolem i niezle sie oblowili..
                Wydaje mi sie ze te tereny (Podole) kontrolowal Kijow 100 lat przed pojawieniem sie Polski..
                • czlowiek_z_marsa Re: co do pretensji terytorialnych 07.05.14, 11:39
                  darekvtb napisał:

> "Nie doczekał powrotu Podola do małopolskiej macierzy."
                  >
                  > Z calym szacunkiem, ale..
                  >
                  > Wydaje mi sie ze te tereny (Podole) kontrolowal Kijow 100 lat przed pojawieniem
                  > sie Polski..

Ale dla mnie Polska przed chrztem Polski też istniała, dla mnie bohaterami są tacy władcy jak Krak, czy Ardagast-Radogost (lui Adragast şi Musaios (probabil 594), którzy zdobywali Bałkany i podbijali Grecję (Bizancjum). Dla mnie czasy chrześcijańskie są czasami zamętu i zaprzaństwa;]

Co potwierdzają badania genetyczne...

linka z wp.pl nie daje bo mam komunikat o spamie oraz ekspansją Słowian, którzy mogą być dostarczycielami owych północnych genów.

Jak się okazało, wydarzenia z tego okresu miały też wpływ na DNA Greków. Mniej więcej w latach 720-1140 n.e. doszło w Grecji do mieszania się odmiennych genetycznie populacji z udziałem ludów śródziemnomorskich (63 proc.) i ludów o genach podobnych do polskich (37 proc.). Badacze wiążą to oczywiście z ekspansją Słowian, która wedle danych historycznych sięgnęła daleko w głąb Grecji.
                • czlowiek_z_marsa Re: co do pretensji terytorialnych 07.05.14, 11:56
                  darekvtb napisał:

> "Nie doczekał powrotu Podola do małopolskiej macierzy."
                  >
                  > Z calym szacunkiem, ale..
                  > Na 10
                  > 0 lat przed Chrztem Polski, Rusowie juz walczyli z Konstantynopolem i niezle si
                  > e oblowili..

> Wydaje mi sie ze te tereny (Podole) kontrolowal Kijow 100 lat przed pojawieniem
                  > sie Polski..

Przeczytaj uważniej tzw. kroniki Nestora on wyraźnie pisze o grodach Lachów i o wojnach z Białymi Chorwatami w 992 roku, Stulsko w czasach Kijowa było od niego kilkanaście razy większe bo miało 250ha w wałach, a Kijów 17ha, piszą też kroniki greckie i arabskie o takim państwie jak Artanija/Biała Chorwacja która sięgała do Dniepru. To samo pisze Długosz czy Kadłubek o podleganiu tych ziem Polsce.

Kijów był zresztą zdobyczą Rurykowiczów i to dość późną bo po 880 roku.

A tu masz plemiona rannosłowianskie(wczesnosłowianskie) V_VI wieku, to w zasadzie terytorialnie to samo co królestwo polskie z XIV wieku z Podolem, ale bez Litwy tam byli Bałtowie (o czym świadczy hydronimia bałtycka, nazwy wodne).

to są naukowe ustalenia rosyjskie-rosyjskojęzyczne
                  • czlowiek_z_marsa znów poprawka co do rosyjskiej mapki 07.05.14, 12:08
                    > A tu masz plemiona rannosłowianskie(wczesnosłowianskie) V_VI wieku, to w
                    > zasadzie terytorialnie to samo co królestwo polskie z XIV wieku z Podolem, ale
                    > bez Litwy tam byli Bałtowie (o czym świadczy hydronimia bałtycka, nazwy wodne)
                    >

To nie jest 1500 lat temu tylko z 2500 lat temu, tak czy inaczej Polska to państwo starożytne, reszta tzw., słowiańszczyzny to efekt jej ekspansji.

to są naukowe ustaleni a rosyjskie-rosyjskojęzyczne
              • czlowiek_z_marsa Re: co do pretensji terytorialnych poprawka 07.05.14, 11:29
                > już Długosz pisał, że to polskie tereny które od
                > padły od Polski, z powodu różnicy greckiej wiary, nie chodzi tu o czasy po unii
                > lubelskiej itd., tylko wcześniejsze Długosz (ur. 1 grudnia 1415 w Brzeźnicy, z
                > m. 19 maja 1480.) Nie doczekał powrotu Podola do małopolskiej macierzy.
                >

Chodziło mi o całe Podole z Podnieprzem, bo już wcześniej toczyliśmy o nie z Litwą i Tatarami walki, i wchodziło ono w skład Polski jeszcze za Długosza, Długosz pisał o czasach dla niego historycznych sprzed wieków, a nawet starożytności.

"W 1569 Podole znalazło się całkowicie w składzie Polski (Korony), w wyniku włączenia do Polski wschodniej jego część, tzw. Podole ukrainne – województwo bracławskie ze stolicą w Bracławiu i głównym miastem Winnicą. Podole obejmowało w przybliżeniu województwa podolskie i bracławskie z czasów I Rzeczypospolitej."
        • pijatyka Re: czy to jest naprawde sprawa Polski i Polakow? 24.05.14, 20:41
          Naprawdę, ruski trollu.
    • szwampuch58 Re: Typowy belkot.. 07.05.14, 09:13
      ..bohaterskiego styropianu znad Wisly.
      • igor_uk Re: Typowy belkot.. 07.05.14, 09:19
        To dla przyglupow proamerykanskich,ktore jezykow obcych nie znaja i polegaja wylacznie na wackow.
        • darekvtb Biedny pan Wacek.. 07.05.14, 11:10
          Ja czasem spotykam Radziwinowicza na polskiej mszy w kosciele katedralnym na Malej Gruzinskiej. Kiedys nawet zrobilem z nim zdjecie i wrzucilem do sieci.. Od tego czasu on ucieka ze mszy jako pierwszy i sie chowa w bocznym wyjsciu. Biedny czlowiek - dla kasy jest zmuszony mieszkac i pracowac we wrogim sobie kraju. Ilekroic go widze - kwasna mina, przestraszone spojrzenie, oglada sie na prawo-lewo..
          • igor_uk Darek. 07.05.14, 11:35
            Czy Wacek tyle pije, na ile wyglada? :-)
            • eva15 Re: Darek. 07.05.14, 11:41
              Skąd Darek ma wiedzieć? No w kościele to on chyba nie pije:-)
              • igor_uk Re: Darek. 07.05.14, 11:46
                Ale moze przychodzic skacowanym ,a to czuc.
                • eva15 Re: Darek. 07.05.14, 11:55
                  Może dlatego stoi z boku, z dala od ludzi?
                  • darekvtb Re: Darek. 07.05.14, 13:03
                    Wyglada, jak go opisal Igor. Ale nie dam gwarancji ze jego wyglad to wynik pijanstwa (choc to bylaby i nie dziwota). Moze ma takie geny albo charakter? Wody od niego nie czuc..
                    Jak bedzie okazja to postaram sie z nim zagadac :-))
    • pijatyka Re: Rosyjski lud żąda krwi 10.05.14, 14:21
      W sumie nic dziwnego - jak się miesiącami szczuje wściekłą sobakę...
    • pijatyka Re: umaszczenie chrząszcza z Kolorado 13.05.14, 00:32
      pbs.twimg.com/media/Bnce6l-CMAEUxB0.jpg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka