Dodaj do ulubionych

Czas oddać Białoruś.

12.06.14, 06:09
Rozmawiałem ostatnio ze znajomym z Mińska.
Przyznam, zaskoczył mnie niechęcią do rosyjskiej napaści na Ukraine i determinacja w dystansowaniu się od Moskwy.
Żadnych "słowiańskich" więzi, wzmocnienie roli języka białoruskiego i europeizacja Biaalorusi;
Rosja powoli wycofuje się z Europy. Zrezygnowała z Ukrainy, zrezygnowała z rozwoju Kaliningradu, odpuści Bialorus - to jedynie kwestia czasu. Jego słowa, ja nie jestem tak pewien.
Z drugiej strony, swiadczyloby to wręcz o pewnym otrzeźwienie, bo stosunkowo mały naród nie jest w stanie konsolidować terytorium od Europy do Kamczatki.
Obserwuj wątek
    • polski_francuz Natura nie znosi prozni 12.06.14, 09:11
      I sadze ze Europa (w domysle Polska) ruszy powoli na wschod.

PF
    • przyjacielameryki Re: Czas oddać Białoruś. 12.06.14, 09:32
      Ja z kolei ciągle słyszę podobne opinie wypowiadane przez Białorusinów studiujących w Polsce. Oni podobnie jak Ukraińcy są zachwyceni rozwojem cywilizacyjnym Polski po 1989 r. i po przystąpieniu Polski do UE i właśnie ta ładna, nowoczesna, demokratyczna Polska z autostradami, drogami ekspresowymi i szybkimi kolejami i szybkimi bezpośrednimi połączeniami z Berlinem, Wiedniem, Pragą, bez żadnych granic, będzie już zawsze przyciągała Białoruś i Białorusinów do Europy. Kolejny Majdan, tym razem na Białorusi to tylko kwestia czasu. Program Bildta i Sikorskiego Partnerstwo Wschodnie dobrze się rozwija w przypadku Ukrainy i trzeba go kontynuować w przypadku Białorusi, Mołdawii i Gruzji. Trzeba też dofinansować i wzmocnić zasięg TV Biełsat, żeby lepiej walczyć z bezczelną, zakłamaną rosyjską propagandą.

Rosja przegrywa i przegra z jednej prozaicznej przyczyny - nie ma kompletnie nic do zaproponowania poza szantażem gazowym(tani rosyjski gaz to tylko przepustka do szantażu), jest krajem szalenie mało atrakcyjnym, ma feudalny niereformowalny ustrój, nie ma żadnej przyszłości, fatalne wszystkie wzkazniki zaczynając od średniej długości życia przez gigantyczną korupcję a kończąc na fatalnej ochronie środowiska.
      Nawet dzieci prominentów rosyjskich nie chcą żyć w Rosji i zwiewają na zachód. Dlaczego więc nie mogłaby tego uczynić cała Białoruś.?
    • wojciech.2349 Re: Czas oddać Białoruś. 12.06.14, 18:37
      No nie dziwię się.
      Szantaż Kacapii już przestaje działać.

Białorusinom życzę powodzenia.
    • j-k Nie szalejcie... - Rassija bedzie Druga Canada... 12.06.14, 18:46
      mlekiem i miodem plynaca...

pisze tu o tym od lat...

- oczywiscie nie za obecnego kierownictwa

i gdy ODKLEI sie od Ukrainy i Zakaukazia...
      • przyjacielameryki Re: Nie szalejcie... - Rassija bedzie Druga Canad 12.06.14, 19:02
        j-k napisał:

> mlekiem i miodem plynaca...
        >
        > pisze tu o tym od lat...
        >
        > - oczywiscie nie za obecnego kierownictwa
        >
        > i gdy ODKLEI sie od Ukrainy i Zakaukazia...

Czyli za wieczne nigdy.

To Ukraina i Zakaukazie mają taki wielki wpływ na gigantyczną korupcję, na marazm, na bałagan, na feudalne rządy, na jedną z najniższych na świecie średnich życia mężczyzn, na olbrzymie rozwarstwienie społeczne, na to że Rosja to kraj surowcowy, . . . . . . . . ., na pijaństwo?
        • j-k Amigo... 12.06.14, 19:06
          bylem w W-wie, ale krotko.
          moze bede w sierpniu.
          gdy masz ochote wypic pivo - to wal dane na priv.

J.K.
      • wojciech.2349 Re: Nie szalejcie... - Rassija bedzie Druga Canad 21.10.14, 18:28
        Jotka,
        Ty zakładasz rozsądek władz Rosji.
        Ja w to nie wierzę.
    • pijatyka Re: Rosja powoli wycofuje się z Europy 24.10.14, 00:13
      ...tyle, że kręci przy tym niemożebne, bezsensowne piruety; zwracają na to uwagę nawet co przytomniejsi komentatorzy rosyjscy (Łukianow)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka