Dodaj do ulubionych

Ukrainski jezyk?

02.08.14, 22:35
Istnieje cos takiego?

Tylko mi sie wydaje , ze galicyjski dialekt to zepsuty polski jezyk z cyriliczna transliteracja?

Piosenkarz ze Lwowu:
ВІКТОР МОРОЗОВ - "КНАЙПА ЗАЦОФАНА"
www.youtube.com/watch?v=tUxegEXBApQ

Є нa Личaкoви кнaйпa зaцoфaнa
Тy ніхтo не видів ні їднoгo пaнa
Прaвдивoгo пaнa
Жеби бyв в крaвaті
Сaмі гoпштaплєри в кyртoчкaх нa вaті

Мaткa Бocкa!
Шo тo бyде?
Ойcь-тaріді-ріді-дa
Влoдкo Стефкa вaльнyв в грyди
Ойcь-тaріді-ріді-дa
Стефкo Влoдкa в яя кoпa
Як цизoрик cклaлo хлoпa
Шклo cи билo
Скрипкa грaлa
Нa пaркєти крев cи лялa
Ойcь-тaріді-ріді-ріді-дaнa
Хтocь не дoжиє дo рaнa

Нa cтoлaх дyбoвих oбрycи непрaні
Тy ніхтo не видів прaвдивoї пaні
Жеби в кaпелюшкy
А нa немy квітки
Тy caмі лaхyдри нacтaвляют литки

Ой мaмyню!
Шo тo бyде?
Ойcь-тaріді-ріді-дa
Пивo вилялa нa грyди
Ойcь-тaріді-ріді-дa
Через пyпец нa кoлінa
Дзюркoтілa зимнa пінa
Шклo cи билo
Скрипкa грaлa
Нa пaркєти крев cи лялa
Хтocь не дoжиє дo рaнa

А в тій кнaйпі Мoшкo нa cкрипoчци грaє
А як мy нaляти – тo ше зacпівaє
Зacпівaє піcню прo cтaрy Мaрyшкy
Ктyрa 40 рoків зaрoбляє в лyжкy

Мaмцю ріднa!
Шo тo бyде?
Ойcь-тaріді-ріді-дa
Гoлі дyпи
Гoлі грyди
Ойcь-тaріді-ріді-дa
Тo є тaнці нa гoляca
Тo зaбaвa першa кляca
Шклo cи билo
Скрипкa грaлa
Нa пaркєти крев cи лялa
Хтocь не дoжиє дo рaнa

Як нa Личaкoви лямпи пoгacили
Ті шo ше хoдили
Інчих винocили
Але не зaдaрмo a для інтереcy
Зa рoбoтy брaли coбі пoляреcи

Є нa Личaкoви кнaйпa зaцoфaнa
Кoлo тoї кнaйпи лежиm
Obserwuj wątek
    • 1.igor.uk To nie jest jezyk ukrainski. 02.08.14, 22:39
      To zapadencki belkot,ktory u czlowieka nieprzyzwyczajonego wyzywa mdlosci.
      Jezyk ukrainski istnieje,wystarcze pojechac do poltwskiego obwodu i wpasc do jakiejs wioski.Jest bardzo spiewny i taki....ruski:-)
      • romrus Jak to nie jest? 02.08.14, 23:04
        1.igor.uk napisał(a):
        > To zapadencki belkot,ktory u czlowieka nieprzyzwyczajonego wyzywa mdlosci.
        > Jezyk ukrainski istnieje,wystarcze pojechac do poltwskiego obwodu i wpasc do jakiejs wioski.Jest bardzo spiewny i taki....ruski:-)

Cala samoobrona majdanu na nim gadala.
        Mi tez sie podoba:-)

"Прoшy пaни"
        www.youtube.com/watch?v=K430nYYbXbg
        Прoшy пaні!
        Я не мaю прaвa
        Не cкaзaти прo тaкy крacy
        В пaні гaрні нoги – ocoбливo прaвa
        Я великий бyкет пaні принеcy

Агa!
        Елєгaнцкa нoгa
        Агa!
        Ше й либoнь дoрoгa
        Шo тo зa кoбітa!
        Шo зa фелічітa!
        Мyшy я пoчyти як ми cкaже "Агa!"

Прoшy пaнa!
        Ви тaк не шyткyйте
        Ше ніхтo тaк не бaлaкaв зі мнoв
        Зa cвoїм язичкoм трoхи припильнyйте
        Абo дaм пo яях лівoю нoгoв

Агa!
        Елєгaнцкa нoгa
        Агa!
        І oднa і дрyгa
        А тaкі пaньчoхи рoблят тилькo влoхи
        Зaлaдyй cи бyкєт тaм де рocне нoгa!

Прoшy пaні!
        Шo тo зa гoвіркa?
        Я не чyвім тих штyбaцких cлів
        Тy не Стaрий Сaмбір
        Не Нoвa Бібіркa
        Тy тaк не гoвoрaт – тy є міcтo Львів!

Прoшy пaнa!
        Злaзьте з фoртеп'янa
        Ти не бaтяр a телячий фляк
        Стyли coбі пиcoк
        Пaне грyбіяне
        Пoцілyй ми в дyпy!
        Нaй ті трaфит шляк!

Прoшy пaні!
        Тaкy cльічнy дyпцю
        Я дo cмерти гoден цілyвaть
        Прoшy пaні!
        Хoйці любцю-любцю
        Дo caмoгo рaнa не бyдемo cпaть

Агa!
        Злa як Бaбa Ягa
        Агa!
        Але гaрнa нoгa
        Шo тo зa кoбітa!
        Гoлoc як трембітa
        Мyшy я пoчyти як ми cкaже "Агa!"

Прoшy пaнa!
        Я пoр'єднa дівкa
        Крем з aйвoнy нa фризyрі тaфт
        Нaй ми пaн пoкaже де йoгo гoтівкa
        А пo тoмy мoже вип'єм брyдершaфт

Агa!
        Він дo мене мрyґa
        Агa!
        Але я дoрoгa
        Не підy зaдaрoм
        Ні з oдним бaтярoм
        Нaперед зaплaти – пoтім бyде "Агa!"

Прoшy пaні!
        Нa Виcoкім Зaмкy
        Я мaршaлек – я cі тy врoдив
        Виджy пaні змерзлa – прoшy мaринaркy
        Тoй зривaє квітк&#
        • 1.igor.uk Romrus,miej troche litosci dla mnie. 02.08.14, 23:18
          Ja ten belkot w latach 90-ch sluchalem przez pare lat.
        • pijatyka Trolle. Kosz. 06.08.14, 13:06

• humbak Re: Ukrainski jezyk? 02.08.14, 23:23
      Językoznawcą też jesteś Romrus? Prawdziwy z Ciebie człowiek renesansu. Chylę czoła normalnie:)
      • romrus Re: Ukrainski jezyk? 02.08.14, 23:30
        humbak napisał:
        > Językoznawcą też jesteś Romrus? Prawdziwy z Ciebie człowiek renesansu. Chylę cz
        > oła normalnie:)

Masz watpliwosci?

Rozmawiam bez problemow w 3 jezykach, jeszcze w 3 dam rady sie dogadac.
        Rozumiem na 70% kazdy jezyk grup slowianskiej i romanskiej.
        • chateau Re: Ukrainski jezyk? 02.08.14, 23:36
          I w każdym z nich masz to samo do powiedzenia?
          Wielki Językoznawca miał podobnie.
          • tadeusz.4 Re: Ukrainski jezyk? 02.08.14, 23:38
            Chateau - u nich to rodzinne...
        • tadeusz.4 Re: Ukrainski jezyk? 02.08.14, 23:37
          Potrafisz też wys.rać się w trzech typach toalet - ale to nie znaczy, że jesteś inżynierem wod.-kan. ...
        • humbak Re: Ukrainski jezyk? 02.08.14, 23:44
          Hmmm... znajomość kilku języków to jeszcze za mało w tym przypadku. Jestem przekonany, że twoja wiedza się nie ogranicza do tego. Przecież nie wypowiadał byś tak zdecydowanych i kontrowersyjnych opinii bez niej, prawda?
          • xavras_wyzhryn Re: Ukrainski jezyk? 03.08.14, 00:07
            On jest przede wszystkim wybitnym znawcą materializmu dialektycznego :P
          • romrus Czytac potrafisz? 03.08.14, 00:08
            humbak napisał:
            > Hmmm... znajomość kilku języków to jeszcze za mało w tym przypadku. Jestem prze
            > konany, że twoja wiedza się nie ogranicza do tego. Przecież nie wypowiadał byś
            > tak zdecydowanych i kontrowersyjnych opinii bez niej, prawda?

Ja nie wypowiadalem opinii, tylko spytalem "...czy tylko mi sie wydaje?..".
            Od razu sie zlecialo stado wielonickowych trolli, z ktorych zaden nie napisal na temat abslolutnie nic.
            Wszystkich, natomiast, interesuje moja osoba.

Na temat masz cos?
            • humbak Re: Czytac potrafisz? 03.08.14, 00:25
              Ja tylko spytałem? Jakbyś tylko ze mnie robił idiotę tym stwierdzeniem, to bym wzruszył ramionami. Obrażasz własną inteligencję udając że ten wątek jest czymś, czym nie jest.
              • dystans4 Re: Czytac potrafisz? 04.08.14, 16:47
                Uważam, że Twoja reakcja jest mocno przesadzona, aż poza pewne granice.
                Odnoszę wrażenie, że tu dość powszechnie zostały porzucone zasady dobrego wychowania.
                Jasne, że to nie było samo pytanie, ale i prowokacja, ale najprędzej intelektualna, częściowo prześmiewcza. Przecież to jest, na granicy (kwestia gustu), ale dopuszczalne.
                Romrus nie jest żadnym trollem - propagandzistą. Ma swoje poglądy, ośmieszać się nawzajem wolno, jeśli nie ma w tym nienawiści.

Do Romrusa: o Bogdanie Witkiewiczu. Nie rób mi kłopotów, mam ich dosyć, plzzz...

• humbak Re: Czytac potrafisz? 04.08.14, 18:14
                  Generalnie uważam Romrusa za normalnego dyskutanta. Tyle tylko że moim zdaniem przegina już. Rozumiem że ma swoje poglądy w tym temacie i jest emocjonalnie zaangażowany w to co się dzieje na Ukrainie, ale facet podważa de facto prawo do własne tożsamości, w innym wątku prawo do ziem które tworzą ich kraj. Bardzo czegoś takiego nie lubię, niezależnie od tego, kogo dotyczy i wcale nie uważam, bym swoim zachowaniem przesadził. Ja potrafię wykazać się zrozumieniem w stosunku do Ukraińców mimo rzezi wołyńskiej, a on nie potrafi bo co? Bo ZSRR dało im ziemie do których historycznie większe prawa ma Rosja? Kto tu przesadza?
                  • romrus Przeginam, powiadasz, Humbak? 04.08.14, 23:16
                    humbak napisał:
                    > Generalnie uważam Romrusa za normalnego dyskutanta. Tyle tylko że moim zdaniem przegina już. Rozumiem że ma swoje poglądy w tym temacie i jest emocjonalnie za angażowany w to co się dzieje na Ukrainie, ale facet podważa de facto prawo do własne tożsamości, w innym wątku prawo do ziem które tworzą ich kraj. Bardzo czegoś takiego nie lubię, niezależnie od tego, kogo dotyczy i wcale nie uważam, bym swoim zachowaniem przesadził. Ja potrafię wykazać się zrozumieniem w stosunku do Ukraińców mimo rzezi wołyńskiej, a on nie potrafi bo co? Bo ZSRR dało im ziemie do których historycznie większe prawa ma Rosja? Kto tu przesadza?

Goowno wiesz o stosunkach rosijsko-ukrainskich, Humbak.

Galicyjskie bydlo - to nie sa Ukraincy.
                    To sa byli cholopi polski i austrijski.

Nie przyginalem by i nie przesadzalem by, jesli by na Ukrainie nie panowala by ideologia nacionalistyczna, z zasady paskudna.
                    Jaki moze byc ukrainski nacionalizm, jesli takiej nacji nigdy nie istnialo?
                    Duma Ukrainy, Malorosjanie Gogol i Szewczenko nie pisali w jezyku ukrainskim, czuli sie czescia wspolnoty i nie widzieli roznicy pomiedzy Malo- a Wielkorosjanami.
                    Slynny Iwan Franko byl zalozycelem Rusko-Ukrainskiej Partji Radykalnej w Galicji i on akurat bydlem nie byl.

Posluchaj prawdziwego Ukrainca, jesli lapiesz rosijski, moze w koncu cos zrozumiesz.
                    www.youtube.com/watch?v=jXPcwELKu-I
                    I jeszcze jednego posluchaj (od 01'35"):
                    "...kostnicy sa pelni cial zolnierzy, a tu stoja te ryje z Prawego Sektoru, gdzie sa te patrioci, ktory nosza osełedcy, nie mam nic przeciwko flagi ukrainskiej, ale ja nie bede ja nosil..."
                    www.youtube.com/watch?v=Yi7kLfAsFY8
                    • humbak Re: Przeginam, powiadasz, Humbak? 04.08.14, 23:26
                      Za późno na poważną odpowiedzieć. Mam tylko jedną prośbę:
                      > Jaki moze byc ukrainski nacionalizm, jesli takiej nacji nigdy nie istnialo?
                      Powinieneś był napisać: Jaki może być ukraiński nacjonalizm, jeśli taka nacja (lepiej by było taki naród, ale niech już będzie) nigdy nie istniała?
                      Do tematu powrócę pojutrze wieczorem.
                    • humbak Re: Przeginam, powiadasz, Humbak? 06.08.14, 21:33
                      Tożsamość narodowa w szerkoim rozumieniu zaczęła się kształtować w XIX wieku. Przedtem dotyczyła ona tylko szlachty, części mieszczaństwa i tyle. Istotna część tych grup w przypadku Ukrainy uległa najpierw polonizacji, potem rusyfikacji. Nie mów jednak że nie było takiego narodu, bo to się kompletnie nie zgadza z faktami historycznymi. W obrębie RON byli oni osobną grupą, w obrębie carskiej Rosji też. Pamiętasz przecież osobę Mazepy, prawda?
                      Nawet więc jeśli tworzenie tożsamości Ukraińców była opóźniana to jest ona odrębna co widać po ich deklaracjach. I to pomimo że rusyfikacja była o tyle prostsza niż w przypadku Polaków, że:
                      1. spora część Ukraińców żyła w pod rządami Caratu dłużej niż Polacy,
                      2. kulturowo są bliżsi Rosjanom niż Polacy.
                      A co do wsponianych przez Ciebie twóców- o Gogolu za wiele nie wiem, ale Szewczenko wywodził się z chłopstwa. Pisał i po ukraińsku i po rosyjsku i z tego co kojarzę w jego twórczości było coś takiego jak tożsamość ukraińska właśnie.
      • ukos Oni wszyscy językoznawcy po dziadziusiu Stalinie 04.08.14, 09:34
        humbak napisał:

> Językoznawcą też jesteś Romrus? Prawdziwy z Ciebie człowiek renesansu.

Renesansu? Raczej czerezwyczajki.
        • dystans4 Re: Oni wszyscy językoznawcy po dziadziusiu Stali 04.08.14, 16:49
          Wszyscy tylko złośliwi, ale merytorycznie ani słowa.
          • arkaf Re: Oni wszyscy językoznawcy po dziadziusiu Stali 05.08.14, 10:59
            bo za dlugo tu ze soba przebywaja, znaja sie jak lyse konie
    • romrus Wielonickowe stado,... 03.08.14, 00:16
      ...ktos napisze cos na temat, czy bedziecie dalej o mnie diskutowac, imbecyle?
      • borrka A co, nie wolno o stukaczach pisac? 03.08.14, 00:23
        Opowiedz, jak na "studiach" na kolegow donosiles.
        A oni na ciebie.
        Kazdy student prawa w CCCP byl stukaczem.
        • romrus Co sie stalo, borraciku? 03.08.14, 00:35
          borrka napisał:
          > Opowiedz, jak na "studiach" na kolegow donosiles.
          > A oni na ciebie.
          > Kazdy student prawa w CCCP byl stukaczem.

Bojkot cie sie znudzil?

Co do stukaczy:
          forum.gazeta.pl/forum/w,50,152434784,152434784,Zachecam_GW_do_kablowania_.html
          Napisz lepiej cos o swoim jezyku ojczystym.
          To prawda, ze polski i rosijski sa dialektami ukromowy?

Pod jakim nickem pisalesz w czsie bojkotu?
          Wydaje mi sie ze pod "analny_digitazer":-)
          • borrka Zawiesilem bojkot do konca tygodnia:) 03.08.14, 00:38
            Z okazji wprowadzenia sankcji przeciw Wowanowi.
            Takze dzis ostatni dzien.
            Enjoy.
            • romrus No prosze, mame dzis uroczystosc:) 03.08.14, 00:50
              borrka napisał:
              > Takze dzis ostatni dzien.
              > Enjoy.

Marsz imbecylow w Charkowie:
              www.youtube.com/watch?v=G6Nf9JwqW78
        • jankowski1960 Re: A co, nie wolno o stukaczach pisac? 03.08.14, 09:03
          Boria. Ty jestes kapusiem....
      • tadeusz.4 Re: Wielonickowe stado,... 03.08.14, 00:25
        Mosz recht, a świnia drugi - dyskusja na twój temat to istna strata czasu, tylko imbecyla może zainteresować twoja osoba...
        • ola.z.opola O jakiej "dyskusji na temat romrusa" ty bredzisz? 03.08.14, 09:27
          tadeusz.4 napisał:
          Re: Wielonickowe stado,...
          > Mosz recht, a świnia drugi - dyskusja na twój temat to istna strata czasu, tylk
          > o imbecyla może zainteresować twoja osoba...

Chyba nie chcesz uchodzic za "imbecyla" (jak napisales), a mimo wszystko nim jestes. Wiec skad to twoje "zainteresowanie" romrus'em?
          Watek dotyczy jezyka Ukrainy, a nie romrus'a.

• tadeusz.4 Re: O jakiej "dyskusji na temat romrusa" ty bredz 03.08.14, 09:33
            O jakiej dyskusji? O tej, o której wspomniał sam zainteresowany, że dyskutować o nim mogą tylko imbecyle - zgadzam się w całej rozciągłości. Chcesz o nim dyskutować i zostać imbecylką, czarna sotnio z Moskwy?
      • humbak Re: Wielonickowe stado,... 03.08.14, 00:32
        Prowokujesz (bo tylko tym jest ten wątek), a potem się dziwisz że jest odzew.
          • lech.junosza Chyba nie tylko chodzi o język, bo 03.08.14, 08:50
            co Ukraina wniosła do europejskiej skarbnicy kultury i nauki? Nawet Taras Szewczenko był de facto Białorusinem. Co kojarzy się z ich osiągnięciami poza rzezią wołyńską i pogromami Żydów ?
            • tadeusz.4 Re: Chyba nie tylko chodzi o język, bo 03.08.14, 09:05
              Nawet Taras Szewc
              > zenko był de facto Białorusinem.

Ty naprawdę masz nierówno pod sufitem...
            • borrka Najbardziej znany autor obszaru rosyjskojezycznego 03.08.14, 09:17
              Byl Ukraincem.
              • romrus Re: Najbardziej znany autor obszaru rosyjskojezyc 03.08.14, 23:36
                borrka napisał:
                > Byl Ukraincem.

Czyzby Gogola masz na mysli, borrat?

Nie jest on naibardziej znany, bo naibarzdiej znany sa tolstoj i Dostojewski.

To jednak nie zmenia faktu, ze Gogol jest bardzo znany.
                Byl Malorosjaninem. Zadnych "Ukraincow" za jego zycia nie istnialo.

Drugim faktem jest to, ze za cale swoje zycie Gogol w chochlomowie, czyli "jezyku ukrainskim" nie napisal nawet pare zdan. O tekstach nie wspominam.
              • lech.junosza Re: Najbardziej znany autor obszaru rosyjskojezyc 08.08.14, 11:31
                borrka napisał:

> Byl Ukraincem.
                Tak. tak. Oczywiście, oczywiście. To powszechnie znany Andrij Melnyk.
            • eryk2 Re: Chyba nie tylko chodzi o język, bo 03.08.14, 09:24
              > co Ukraina wniosła do europejskiej skarbnicy kultury i nauki?

- Jurij Kotermak (zwany Drohobyczem) był astronomem, nauczycielem Kopernika i w roku 1481 został rektorem Uniwersytetu Bolońskiego jako pierwszy Słowianin w historii gdziekolwiek na zachodnim uniwersytecie (a przy okazji - Bolonia to najstarszy uniwersytet świata);
              - Mikołaj Dylecki z Kijowa, uczeń Marcina Mielczewskiego, potem mieszkający w Moskwie, wynalazł koło kwintowe, czyli uszeregował gamy systemu dur-moll w określonym porządku, obowiązującym do dziś;
              - Iwan Mazepa jest najsłynniejszym Ukraińcem w historii, o którym nakręcono dziesiątki filmów, namalowano setki obrazów, skomponowano ok. 10 oper, a utwory literackie jemu poświęcone pisali G. G. Byron, J. Słowacki, Al. Puszkin, R. M. Rilke itd.;
              - Maksym Berezowski i Dymitr Bortniański skomponowali muzykę cerkiewną, do dziś wykonywaną w cerkwiach na całym świecie oraz na koncertach i nagrywaną na płyty;
              - z połączenia wpływów zachodnich i wschodnich w architekturze zrodził się unikalny styl, tzw. barok ukraiński, którego przykłady znajdują się w poszczególnych regionach Ukrainy, w postaci zabytków cerkiewnych i świeckich (barok charkowski, połtawski, kijowski, podolski, wołyński, poleski, lwowski);
              - Hryhorij Skoworoda był w XVIII w. jedynym oryginalnym filozofem wśród Słowian, o wpływach neoplatonizmu, nawet wśród najbardziej cywilizacyjnie wtedy rozwiniętych Polaków i Rosjan (nie mówiąc o Czechach) nie znalazł się filozof mogący mu dorównać (do Skoworody odwoływał się sto lat później sam Lew Tołstoj);
              - Iwan Puluj dokonał odkrycia promieni X niezależnie od Wilhelma Roentgena
              en.wikipedia.org/wiki/Ivan_Pulyui
              • lech.junosza Zapomniałeś o Banderze i Melnyku. ntx 03.08.14, 12:31
                • eryk2 Re: Zapomniałeś o Banderze i Melnyku. ntx 03.08.14, 14:02
                  Chyba nie umiesz przegrywać, kolego - udowodniłem ci, że nie miałeś racji, twierdząc, że Ukraińcy niczego nie wnosili do nauki światowej, a ty mi wyjeżdżasz z Melnykiem i Banderą. Zamiast zamilknąć albo podziękować za udzieloną ci porcję wiedzy, szczekasz w kółko jak pies Pawłowa: na hasło 'Ukraina' - "hau, hau, Bandera!", na hasło 'Ukraińcy' - "hau, hau, Melnyk!". Musisz być potwornie nieszczęśliwym człowiekiem, współczuję ci. Na szczęście twoje ograniczenie nie pozwala ci zrozumieć żałosności twojego położenia...
    • arkaf Nastepna prowokacje rosyjskiego koniucha politruka 03.08.14, 09:58
      wskazujaca na sromotna porazke sil prorosyjskich na Ukrainie
      niestety, trzeba sie pogodzic, ze to juz "se ne vrati", a nie plakac na rurze jak emerytowana striptizerka
      • borrka To totalna porazka rusyfikacji. 03.08.14, 10:13
        Nizsza cywilizacja, w tym wypadku rosyjska, nie ma szans narzucenia swych kanonow cywilizacjom wyzszym, nawet jesli peryferyjnym, jak ukrainska,. polska, bialoruska, ale europejskim.
        Naturalny porzadek zatryumfowal.

Choc ktos moglby powiedziec, iz nie sprawdzilo sie Prawo Kopernika :)
    • wojciech.2349 Re: Ukrainski jezyk? 03.08.14, 10:03
      Ukraińcy powinni przejść na alfabet łaciński.
      Łatwiej byłoby dzieciom ukraińskim uczyć się
      języków europejskich.

Cyrylica jest w odwrocie.
      • boavista4 Re: Czy wojtus potrzebuje 03.08.14, 10:48
        przeszcepu glowy? Co za nonsens, Grecy tez powinni zmienic alfabet, dlatego ze lacina i greka zabija czlowieka. Mnie bardziej denerwuja polskie o z kreska, ch, rz oraz pare innych.
        A moze beirzmy przyklad z :

Spelling Reform was a much debated issue in the latter part of the nineteenth century and the early years of the twentieth. Various schemes were put forward for simplifying English spelling, which was thought to be difficult and obscure. These schemes often involved phonetic spelling, and some even went so far as proposing the creation of new alphabets. George Bernard Shaw funded one such scheme. None of these ideas came to anything – for very good reasons. This is also the period which gave rise to Esperanto, a totally artifical, invented language which nobody except enthusiasts actually speaks.

The famous short passage that follows is a satirical response to this idea attributed to the American humorist Mark Twain.

--------------------------------------------------------------------------------

For example, in Year 1 that useless letter c would be dropped to be replased either by k or s, and likewise x would no longer be part of the alphabet. The only kase in which c would be retained would be the ch formation, which will be dealt with later.

Year 2 might reform w spelling, so that which and one would take the same konsonant, wile Year 3 might well abolish y replasing it with i and Iear 4 might fiks the g/j anomali wonse and for all.

Jenerally, then, the improvement would kontinue iear bai iear with Iear 5 doing awai with useless double konsonants, and Iears 6-12 or so modifaiing vowlz and the rimeining voist and unvoist konsonants.

Bai Iear 15 or sou, it wud fainali bi posibl tu meik ius ov thi ridandant letez c, y and x — bai now jast a memori in the maindz ov ould doderez — tu riplais ch, sh, and th rispektivli.

Fainali, xen, aafte sam 20 iers ov orxogrefkl riform, wi wud hev a lojikl, kohirnt speling in ius xrewawt xe Ingliy-spiking werld.
        • wojciech.2349 Re: Czy wojtus potrzebuje 03.08.14, 10:53
          Sprawa jest aktualna.
          Zobacz.

Łacinka ukraińska
        • boavista4 Re: Narodowosc w sredniowieczu. 03.08.14, 10:59
          byla zupelnie nie wazna. A wiec ktos kto urodzil sie w Kijowie - trudno powiedziec ze byl Ukraincem , byc moze ze sam powiedzialby o sobie ze jest Rusinem albo Polakiem, albo Litwinem. Czy kopernik byl Polakiem ? ludnosc polskich miast byla w wiekszosci pochodzenia niemieckiego, tak samo Kopernik. A czy byl Niemcem? W tym czasie nie bylo takich Niemiec jak dzis rozumiemy. Najwazniejsze ze byl kanonikiem pisal po lacinie i po niemiecku, mowil 4 jezykami, ojca mial Polaka a matke Niemke. Czy czul sie polskim patriota, zostawmy to historykom. Kopernik byl bardziej Polakiem niz wiekszosc tak zwanych "Ukraincow" z terenu Rusi Kijowskiej. Ukraina to zupelnie nowy twor.. Ukraincy moga sobie ptrzywlaszcyc Lukasiewicz i Marie Konopnicka tez.
          • eryk2 Re: Narodowosc w sredniowieczu. 03.08.14, 11:42
            To bardzo ciekawa metoda dyskusji: Polakami byli Piastowie, Mickiewicz czy Konopnicka, ale jak ktoś się urodził w XVII w. w Kijowie, był synem mieszczanina, komponował muzykę cerkiewną, pisał traktaty muzykologiczne cyrylicą, to raczej nie mógł być Ukraińcem, tylko na pewno Arabem, Ekwadorczykiem albo Marsjaninem...
            P. S. XVII w. to już nie średniowiecze, tylko w najlepsze trwające czasy nowożytne - ale skąd Rosjanie mogą to wiedzieć? W ich podręcznikach
            średniowiecze kończy się dopiero w XVIII w., bo ich kultura do tamtego momentu rzeczywiście w większości tkwiła jeszcze w średniowieczu...
      • ola.z.opola Wedlug ciebie 03.08.14, 12:00
        wojciech.2349 napisał(a):
        Re: Ukrainski jezyk?
        > Ukraińcy powinni przejść na alfabet łaciński.
        > Łatwiej byłoby dzieciom ukraińskim uczyć się
        > języków europejskich.
        > Cyrylica jest w odwrocie.

"Ukraińcy powinni przejść na alfabet łaciński", bo "Łatwiej byłoby dzieciom ukraińskim uczyć się języków europejskich"?!
        Co za "geniusz" lingwistyki i geografii!!! Co za lekcja "madrosci"!!
        Wedlug ciebie Ukraina nie lezy w Europie i cyrylica powoduje, ze nie mozna sie nauczyc jezyka chinskiego, japonskiego, angielskiego czy polskiego - ktorego ty jako Polak nie jestes w stanie opanowac!
        Zajmij sie ziemniakami nieszczesliwy czlowieku...

• wojciech.2349 nie denerwuj się Olu, napij się soku jabłkowego 03.08.14, 12:03
    • lech.junosza Masz szansę, skorzystaj z niej !: 03.08.14, 12:56
      Może chociaż TY - przeprosiłbyś Polaków z zbrodnie dokonane przez Twoich przodków na polskim narodzie ! Tak jak zrobili to Niemcy. Będziesz miał choć odrobiną honoru i odwagi aby tak postąpić?
      • wojciech.2349 Re: Masz szansę, skorzystaj z niej !: 03.08.14, 13:03
        Sprawy polsko-ukraińskie to nie Twoja sprawa.
        Chętnie o tym porozmawiam przy stole z Ukraińcami.

Dla Rosjan przy tym stole nie ma miejsca.
    • wojciech.2349 Re: Masz szansę, skorzystaj z niej !: 03.08.14, 13:09
      Lesiu,
      ja nie mam nic wspólnego z Ukrainą.
      • lech.junosza Re: Masz szansę, skorzystaj z niej !: 03.08.14, 13:14

> Lesiu,
        > ja nie mam nic wspólnego z Ukrainą.
        To jesteś ich sługusem. A to chyba jeszcze gorzej ... .
        • wojciech.2349 Re: Masz szansę, skorzystaj z niej !: 03.08.14, 13:17
          lech.junosza napisał:
          > To jesteś ich sługusem. A to chyba jeszcze gorzej ... .
          ---------------
          Lesiu,
          Ty jak coś napiszesz, to napiszesz.

Kup jakiś sok albo jabłkowy, albo z jabłkiem.
          • boavista4 Re: wojtus nie powiedzial wszystkiego 03.08.14, 14:21
            Nietylko ukraicy powinni przyjac lacinski alfabet, ale rowniez przejsc na niemiecki, to beda lepszymi nazistami niz obecnie.
            • wojciech.2349 Re: wojtus nie powiedzial wszystkiego 03.08.14, 14:25
              Nie wstyd Ci atakować Ukraińców, których tutaj nie ma?
              To są potwarze.
    • bywszy1 Re: belkot i dwaj eksperci+ 03.08.14, 14:25

1.igor.uk 02.08.14, 22:39
      To zapadencki belkot,ktory u czlowieka nieprzyzwyczajonego wyzywa mdlosci.
      Jezyk ukrainski istnieje,wystarcze pojechac do poltwskiego obwodu i wpasc do jakiejs wioski.Jest bardzo spiewny i taki....ruski:-)
      <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
      "belkot" ten swiadczy o poziomie panskiego prymitywnego intelektu,ktoremu jest daleko dozrozumienia wyszukanej mowy.
      P.S
      A pozatym,
      Ukochanym zajeciem kacapa jest komentowanie nowosci w Internecie.
      KOmentuja ci organizmy(tzn.kacapy) Wszystko co napotkaja.
      Muzyke,rolnictwo,wydarzenia w kosmiczne,a w osobliwosci pilke nozna i polityke.
      Gdzie by kacap nie zyl,on zawsze wie lepij niz swiadek.
      Ajego humor?:
      Jezeli w lesie uslyszycie,jak kacap rozmawia sam ze soba,poslugujac sie zlym prymitywnym russkim jezykiem,nie bojcie sie - on nie zwariowal.
      On poprostu komentuje stukanie dzieciola po drzewie.
      To jest stary pradawny,przehistoryczny,zwyczaj kacapow komentowac wszystko dookola.
      • boavista4 Re: Wojtus nigdy nie powinien pisac 03.08.14, 14:32
        nic sie mu kupy nie trzyma
        • czlowiek_z_marsa rosyjski jest bardziej bułgarski od bułgarskiego;] 04.08.14, 09:39
          dystanse leksykalne w % język ukraiński (czy białoruski) jest leksykalnie bliższy językowi polskiemu 30% leksykalnej różnicy, niż rosyjskiemu 36%-38%, temu najbliższy jest bułgarski 27% leksykalnej różnicy. podobna mapa

Bo jak pisał pop Duklijan Bułgarzy którzy pod wodzą Krisa (Szczura) najechali Bałkany zdobyte przez Słowian (zachodnich), też mówili po słowiańsku dlatego oba ludy zawarły pokój i sojusz, ale jak pisali Arabowe Bułgarzy nadwołżańscy (czyli pseudosłowianie - pseudoawarzy) byli tylko mieszańcami Słowian i Turków dlatego i ich język nie jest zbyt czysty.

Серaя крыca - Kris te odzwierzęce imiona Bułgarów są częstsze imię syna pseudoawara Bajana to Samur po bułgarsku soból Сaмyр-Samur

Podsumowując językowo Rosjanie to głównie zeslawizowani (spolonizowani Bułgarzy) ale dość dawno prawdopodobnie ponad 2000 lat temu potem były następne domieszki (połabska Rugian-Rusów).
          Stąd dystans leksykalny miedzy Polskim, a Rosyjskim jest największy 56%, to prawie jak miedzy Francuskim i Angielskim, jednak podstawowa konstrukcja jest taka sama i rosyjskiego i polskiego stąd w miarę możliwe jest zrozumienie języka rosyjskiego, Anglik z Francuzem się nie zrozumieją bo konstrukcje-podstawy są różne.
          • wojciech.2349 dzięki - b. ciekawe /bt 04.08.14, 09:47
          • czlowiek_z_marsa Pop Dukljan po czarnogórsku - 12 stoljeće, Bar 04.08.14, 09:59
            Pop Dukljan po czarnogórsku - 12 stoljeće, Bar

Kraljevstvo je primio njegov sin Bladin, koji je išao očevim putem, i držao je kraljevstvo svojih otaca u miru. Rodio je i sina koga je nazvao Ratomir, koji je od djetinstva počeo da biva veoma grub i ohol. Osim toga dok je Bladin vladao, pokrenu se bezbrojno mnoštvo naroda sa velike rijeke Volge, po kojoj su dobili ime. Naime po rijeci Volgi sve do današnjeg dana nazivaju se Vulgari (Bugari). Ovi su sa ženama, sinovima i kćerima, kao i sa svom stokom i veoma velikim imetkom, bili došli u provinciju Siloduksiju. Predvodio ih je neki po imenu Kris, koga su na svome jeziku zvali "kagan" što bi na našem bilo "car", pod kojim bijaše devet prvaka, koji su upravljali narodom i sudili mu, budući da ga je bilo veoma mnogo. Dakle napadnu Siloduksiju i osvoje je. Odatle, ratujući zauzmu cijelu Makedoniju. Poslije ove čitavu oblast Latina, koji su se u ono vrijeme nazivali Romani, a sada se zovu Morovlasi, sto znaci Crni Latini.
            Iako je car s njima vodio mnoge ratove sjedeći na svome prijestolu, i ne mogavši nikako da ih savlada, poslao je glasnike i sklopio sa njima mir, i tako ih se riješio. Slično tome, i kralj Bladin je sa njima sklopio mir, vidjevši da je ogromno mnoštvo toga naroda.I započeše oba naroda da se mnogo vole međusobno, to jest Goti, koji su i Sloveni, i Bugari, a najviše stoga što su oba naroda bila srodna i svima je bio jedan jezik. Najzad Bugari već odasvud bezbjedni, izgradiše sebi kuće i sela i naseliše zemlju koju su zauzeli sve do današnjeg dana.

ps. kagan jest tytułem polskim od kaganka (świętego) płonącego w żelaznym koszu, tzw garniec Wulkana.("garniec wulkana" - żelazny kosz podwieszony na specjalnym żurawiu)
            • bywszy1 Re: kagan+ 04.08.14, 13:00
              czlowiek_z_marsa napisał:

ps. kagan jest tytułem polskim od kaganka (świętego) płonącego w żelaznym koszu
              > , tzw garniec Wulkana.("garniec wulkana" - żelazny kosz podwieszony na specjaln
              > ym żurawiu)
              <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
              to tytul bardziej wschodnich rzadcow:
              Po polsku
              Bardziej obszernie po russki:
              Впервые зacвидетельcтвoвaн в китaйcких иcтoчникaх применительнo к центрaльнo-aзиaтcкoмy племени cяньби (III век)
              Jak wiadomo,w tym czasie pan Bog jeszcze o Polakach nie pomyslal.
              oraz ksiazat Rusi Kijowskiej
              A od czego pochodzi
              "kaganiec"?
      • jane-panzram Re: belkot i dwaj eksperci+ 04.08.14, 20:53
        Ahaha, dobre
        "on zawsze wie lepiej niz swiadek" %)
    • bywszy1 Re: tytuly,kiedy jeszcze Polakow nie bylo?+ 04.08.14, 13:38
      czlowiek_z_marsa
      kagan jest tytułem polskim od kaganka (świętego) płonącego w żelaznym koszu, tzw garniec Wulkana.("garniec wulkana" - żelazny kosz podwieszony na specjalnym żurawiu)
      • bywszy1 Re: tytuly,kiedy jeszcze Polakow nie bylo?P.S+ 04.08.14, 13:44

Кaгaн
        Орхoнo-ениcейcкий язык
        Лaтиницa: kaγan
        Тyрецкий
        Лaтиницa: kağan
        Рyccкий
        Кириллицa: кaгaн
        Лaтиницa: kagan
        Мoнгoльcкий
        Кириллицa: хaaн
        Трaнcлитерaция: khaan
        Стaрoмoнгoльcкoе пиcьмo: ᠬᠠᠭᠠᠨ
        Трaнcлитерaция: qagan, khagan
        Венгерcкий
        Лaтиницa: kagán
        Китaйcкий
        Упрoщение иерoглифoв: 可汗
        Пиньинь : kèhán
        Persian
        Перcидcкaя пиcьменнocть: خاقان
        Кoрейcкий
        Хaнгыль: 가한
        Нoвaя рoмaнизaция: gahan
        Рoмaнизaция Мaккьюнa — Рaйшayэрa: kahan
      • czlowiek_z_marsa Re: tytuly,kiedy jeszcze Polakow nie bylo?+ 04.08.14, 15:46
        Była, była ongi cnota w tej rzeczypospolitej, którą senatorowie (książęta) niby jakoweś świeczniki (kagańce) niebieskie opromienili nie zapisaniem pergaminowych kart wprawdzie, ale najświetniejszych czynów blaskiem. Nie rządzili bowiem nimi ani potomkowie plebejscy, ani samozwańczy władcy, lecz książęta dziedziczni, których dostojność, chociaż wydaje się okryta pomroką niewiedzy, świeciła jednak dziwnym blaskiem, którego nawałnice tylu wieków nie mogły zagasić. (Wincenty Kadłubek Kronika Polska)

Tu są polskie znaczenia kagańca chodzi głównie o plecionkę/kosz z prętów żelaza, wynalazek przypisywany bogu Wulkanowi (Swarogowi) dlatego zwany garncem Wulkana, gwiazd kagańce, ale podobną plecionkę zakłada się też psom na pyski więc też taka sama nazwa.

W starożytności Polaków nazwano Reginami o czym pisze Długosz czyli podobnie jak Scytowie Królewscy-Regii-Bazyleo.

"Za bogów uważają tylko tych, których widzą i z których pomocy namacalnie korzystają, a więc Słońce, Wulkana (Swarog boski kowal-Święty Ogień) i Księżyc, o pozostałych nawet z pogłosek nie słyszeli. Całe ich życie upływa na polowaniach i zajęciach wojskowych; od dzieciństwa przywykają do trudów i niewygód."

Tu nasz starożytny sztandar-stanica z w/w bogami Słońce, Wulkan (Swarog boski kowal-Święty Ogień - Ognisty Smok) i Księżyc
        • bywszy1 Re: tytuly,kiedy jeszcze Polakow nie bylo?+ 04.08.14, 16:34
          prosze pana.
          A pan o czym?
          Kadlubek,jezeli nawet i nie klamal,tworzyl w XII-XIII wieku.
          lub
          pl.wikipedia.org/wiki/Wincenty_Kad%C5%82ubek
          A z czasami kaganatow mial tyle wspolnego,co ja z psim kagancem-poniewaz psa nigdy nie mialem.
          Wykaz kaganatow po polsku
          tez sie kupy nie trzyma.
          W wydaniu polskim:
          Faktem jest też, że większą część koczowniczej ludności powstałego w XIII wieku imperium mongolskiego stanowili Turcy,
          a jednoczesnie
          Kaganat, chaganat – dawna, wschodnia forma monarchii, w której panujący władca nosił tytuł kagana zwanego chanem chanów lub wielkim chanem[1]. Nazwa jest pochodzenia mongolskiego i dotyczy konfederacji-związku plemion, ludów lub państw (podległych lub podbitych). Pierwsze świadectwa dokumentujące używanie terminu kaganat pochodzą z V wieku z Chin i mówią o koczowniczym plemieniu Rouran. Państwo zorganizowane w kaganat, w przeciwieństwie do chanatu, w swojej pierwotnej formie (Rouran, Turkuci) nie budowało miast[2].
          Mongoly?wiek XII-XIII,a tu pisze o wieku V!
          Jako kazdy czlowiek oswicony,powinien pan znac jezyk russki,by nie ...!
          Wiec raz jeszcze
          A teraz polski
          kaganiec
          Ma pan inne zrodlo?
          Prosze podac.
          Sie uciesze.
          Ale nie z kadlubkiem.
    • dystans4 Re: Ukrainski jezyk? 04.08.14, 16:51
      To ja spróbuję na temat.
      A surżyk?
      Też mieszanka, ale jednak coś własnego. Szkoda, nie ma Mongoła, on się na tym zna.
      Jeszcze zobacz uwagę wyżej (we wpisie dla Humbaka).
      • jankowski1960 Re: Ukrainski jezyk? 04.08.14, 18:51
        ukrainski to jednak jezyk, bo to dialekt, ktory ma armie i flote - poczytajcie Weinreicha:)
    • eryk2 Re: Zapomniałeś o Banderze i Melnyku. ntx 04.08.14, 17:55
      > Nic nie udowodniłeś wyciągając z lamusa jakichś nikomu nieznanych poparańców.

1. Pierwszy słowiański rektor uniwersytetu w Europie Zachodniej to popapraniec?
      2. Twórca koła kwintowego, porządkującego system dur-moll (mi in. cykle 24 preludiów Szopena i Szostakowicza oparte są na tym modelu), to popapraniec?
      3. Iwan Mazepa, o którym pisał Słowacki, komponował Liszt, malował obraz Gericault, film nakręcił Holoubek, to popapraniec?
      4. Hryhorij Skoworoda, którego potomkiem w linii bocznej (po bracie) był Władimir Sołowjow i do inspiracji ideami którego przyznawał się Lew Nikołajewicz hr. Tołstoj, to popapraniec?
      5. Dymitr Bortniański, bez którego muzyki nie może się obyć ANI JEDEN koncert muzyki cerkiewnej Słowian wschodnich, to popapraniec?
      6. Iwan Puluj, który dokonał pierwszego zdjęcia przy pomocy promieni X, to popapraniec?

J
      > a chciałbym was rezuny nienawidzieć, ale zasługujecie tyko na pogardę. Na osłod
      > ę : ChCIWR!

Jesteś pan wyjątkowo nieszczęśliwym człowiekiem - nieszczęśliwym w swojej dzikiej nienawiści, w swojej nikczemności, w swoim zamknięciu na drugiego człowieka. W obliczu faktów nie jesteś w stanie zmienić swojego myślenia, człowieku - a więc jesteś więźniem własnych fobii, uprzedzeń i pogardy. Będziesz się tak gryzł tymi negatywnymi emocjami, aż zadusisz się tą pogardą i nienawiścią jak własnymi wymiocinami. Jeszcze raz wyrazy współczucia dla ciebie i twoich bliskich, którzy muszą żyć z takim kłębkiem nerwów opętanym nienawiścią...
      • dystans4 Re: Zapomniałeś o Banderze i Melnyku. ntx 05.08.14, 10:41
        Nikt rozsądny nie kwestionuje tego, że terytorium Ukrainy zamieszkiwali zdolni ludzie, chodzi o co innego. O to, że ich działalność nijak nie była związana z poczuciem odrębności narodowej itd. Np. w Polsce poczucie jedności narodowej, a bardziej - kulturowej, na wzór dzisiejszego rozumienia słowa рyccкий, - obejmowało tylko szlachtę, a chłop to był chłop, bez tożsamości. Co się potwierdziło jeszcze w Powstaniu Styczniowym, a dopiero po nim wytrwała praca panienek z dworu (dworów) doprowadziła do zmiany na początku XX w.
        Państwo narodowe to pomysł nowożytny (samo takie pojmowanie świata) i wspominanie jego atrybutów w odniesieniu do np. XV-XVI ww. jest nadużyciem.
        A "utworzenie" narodu ukraińskiego, to, fakt, pomysł polsko-niemiecki z II połowy XIX wieku, świetnie opisany w pochodzącej z tamtego czasu książce - rozmowie trzech polskich inteligentów z trzech zaborów na temat przyszłości i funkcji Ukrainy. Teraz się realizuje, w nieco karykaturalnej postaci państwa, póki co, 404.
        Ku temu Ukraina zmierza, będąc ćwierć wieku temu państwem niepodległym, większym, bez prześladowań na podłożu etnicznym i potencjałem naukowym i przemysłowym daleko większym od polskiego (w czasie kryzysu).

--
        Opozytura to bardzo ładne słowo, bo zawiera i działanie PiS w charakterze ekspozytury - © Miętowe Loczki.

OPOZYTURA. Pojęcie politologiczne, powstałe na FK, w celu precyzyjnego oddania unikalnej natury formacji kulturowej, harmonijnie łączącej funkcje partii politycznej, agentury i ekspozytury.
        • arkaf Re: Zapomniałeś o Banderze i Melnyku. ntx 05.08.14, 10:56
          masz duzo racji
          im bardziej na wschod tym mniejsza byla swiadomosc jakakolwiek chlopstwa, nie trzeba zapuszczac sie na dalekie kresy, wystarczy np Podlasie. O wszystkim decydowala szlachta, jakas tam malomiasteczkowa burzuazja, i tak jak szlachta byla "polska", tak burzuazja byla "tubylcza". W pewnym momencie historia tych terenow dostala przyspieszenia (taki niesamowity boost sie zrobil) i przerobili 100 - 200 lat ewolucji spolecznej w przeciagu maks 50 lat, tak naprawde do tej pory przerabiaja.....
          Dotyczy sie to tez mieszkancow Rosji, tylko moze w innym kontekscie
    • inocom W jezykach słowianskich wspólny pień to 60-70% 04.08.14, 23:37
      W rosyjskim to 30-40%.

I ktoś przyganiał Ukraińcom, że Słowianami nie są.
      • jankowski1960 Re: W jezykach słowianskich wspólny pień to 60-70 05.08.14, 03:37

tak glowkujac mozna powiedziec, ze angolski jest jezykiem romanskim, a nie germanskim

a to bzdura
    • romrus Propaganda ukrainskiego jezyku:-) 05.08.14, 14:30
      Napis na koszulke "Uczyc, bliadz, nasz jezyk".
      ic.pics.livejournal.com/gwinplane/33556898/504113/504113_original.jpg

I nie szkodzi palantom, ze "bliadz" to nie ukrainskie slowo:-))))
      • ola.z.opola Dobre :-))) 05.08.14, 14:43
        romrus napisał:
        Re: Propaganda ukrainskiego jezyka:-)
        > Napis na koszulke "Uczyc, bliadz, nasz jezyk".

> I nie szkodzi palantom, ze "bliadz" to nie ukrainskie slowo:-))))

• wojciech.2349 mizeria :-))) 05.08.14, 16:48
      • tadeusz.4 Re: Propaganda ukrainskiego jezyku:-) 05.08.14, 16:44
        Dalej nic nie rozumiesz, jeśli chodzi o kwestie językowe i poziomy komunikacji. Słowo "blad'" zostało w tym kontekście (Ukrainiec mówi do Rosjanina) użyte jako element nie ukraiński, tylko jako chwyt perswazyjny. Do Rosjan - a zwłaszcza tępych rosyjskich, zakutych łbów - można dotrzeć tylko grubszym słowem, bo po dobroci durne pały nie rozumieją.
        • romrus Tak, tak, Tadku:-) 05.08.14, 16:54
          tadeusz.4 napisał:
          > zakutych łbów - można dotrzeć tylko grubszym słowem, bo po dobroci durne pały nie rozumieją.

Dla tego na Ukrainie jest norma zakladac dzieciakom koszulki z necenzuralnymi napisami:-)
          pbs.twimg.com/media/BtJbOmKCIAACnW8.jpg:large
          Dla tego "minister SZ" pozwala sobie necenzuralny wypowiedzi:
          www.youtube.com/watch?v=YdeoBok8QFA

Kraina burakow, kochana przez burakow z innych krajow:-)
          • wojciech.2349 Re: Tak, tak, Tadku:-) 05.08.14, 16:58
            Putin grypsuje.
            To chyba wiesz?
            • lech.junosza Re: Tak, tak, Tadku:-) 08.08.14, 11:06

Może chociaż ty "Wojciechu" - przeprosiłbyś Polaków z zbrodnie dokonane przez Twoich przodków na polskim Narodzie ! Tak jak zrobili to Niemcy. Będziesz miał choć odrobiną honoru i odwagi aby tak postąpić?
    • romrus Kiedy sie pojawila nazwa "Ukrainski narod" 09.08.14, 01:34
      Zadukomentowano przez "Ukraincow":-)

Istniala kiedys gazeta "Swoboda" w USA.
      Pierwsze wydanie 15.09.1893 roku.
      "Чacoпиcь для рycкoгo нaрoдa въ Америце", czyli "Czasopismo ruskiego narodu w Ameryce".
      Wydanie 04.01.1900 roku:
      "Czasopismo ruskiego narodu w Ameryce i organ Ruskiego sojuszu ludowego".
      Styczen 1910:
      "Organ Ruskiego sojuszu ludowego".

Ostatni raz uzyto slowo "ruski" w nazwe gazety - 13.10.1914
      "Ruski sojusz narodowy".

No i prosze:
      15.10.1914 slowo "ruski" zostalo zamenione na "ukrainski".

Mozna sprawdzic na skanach gazety:
      politichanka.livejournal.com/181144.html

Jezyk, na ktorym wydawala sie gazeta, jest malorosijskim dialektem jezyka rosijskiego.
      Jest bardzo daleki od jezyka piosenki w otwierajacym postie.
      • brat_ramzesa Stad trzeba rehabilitowac Rusinow 09.08.14, 09:43
        ktorych sukcesywnie sie wynaradawia i odbiera prawa, jestem pewien ze wszyscy gorale karpaccy ochoczo przyjeliby staro-nowe okreslenie ich tozsamosci tym bardziej ze nie palaja szczegolna miloscia do tych z lwowskich nizin
        • romrus Co to znaczy rehabilitowac Rusinow? 09.08.14, 10:52
          brat_ramzesa napisał:
          > ktorych sukcesywnie sie wynaradawia i odbiera prawa, jestem pewien ze wszyscy
          > gorale karpaccy ochoczo przyjeliby staro-nowe okreslenie ich tozsamosci tym bar
          > dziej ze nie palaja szczegolna miloscia do tych z lwowskich nizin

Rusini jeszcze sobie pokaza.
          Oni banderowcow nie uwazaja za ludzi.
          www.youtube.com/watch?v=ke-71_77oto
          Jezyk rowniez nie stracili:
          www.youtube.com/watch?v=Pcf0ek6PAv4

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka