Dodaj do ulubionych

( ' ) ( ' ) ( ' )... 1 lisopad...

01.11.14, 13:02
( ' ) ( ' ) ( ' )... 1 lisopad...

Święto zmarłych, dziady, zaduszki...jednym słowem
najbardziej melancholijne ze świąt, zapowiedź
rozpłakanej deszczami jesieni i wspomnień, wspomnień,
wspomnień...Właśnie wspominam najbliższych mi ludzi,
którzy, chcę w to wierzyć, czekają na mnie po drugiej
stronie - rodzice, przyjaciele, bliscy. Oto epitafium,
które Wam również być może przypomni najbliższych i
wywoła refleksję...

www.youtube.com/watch?v=QTyhy6yXseM&hd=1
Obserwuj wątek
    • luzerski Re: ( ' ) ( ' ) ( ' )... 1 lisopad... 01.11.14, 13:48
      www.youtube.com/watch?v=QTyhy6yXseM&hd=1
    • lubat Re: Nieczęsto chwalę USA... 01.11.14, 21:10
      ...ale jeśli jest tam coś sensownego, to czynię to.
      Dzisiaj w Polskim Radio słyszałem jakąś pogawędkę o największym polskim cmentarzu w USA, w Chicago. Wg tej relacji cmentarz wygląda (wg. polskich standardów) jak ostatnia nędza, bo wszystkie groby są przykryte płytami kamiennymi czy z jakichś tworzyw, ale nie wystają ponad powierzchnię ziemi, by kosiarki mogły bez przeszkód kosić trawę.
      Ale najważniejsze: nie wolno palić zniczy! Podobno ze względu na bezpieczeństwo. Jakiekolwiek by były powody, uważam to za bardzo dobry pomysł.

Polskie obyczaje cmentarne wynaturzyły się do absurdu. Już pal licho, że nawet biedacy, nie mówiąc o (nowo)bogatych, muszą zbudować swoim zmarłym taki grobowiec, żeby sąsiadka czy jakiś inny nielubiany typ zwijał się z zawiści. To przynajmniej nakręca jakiś sektor biznesu. Ale zupełnie nie rozumiem "potrzeby" spalania setek tysięcy, a może i miliony ton chemikaliów w postaci zniczów. Ambicją każdego jest, by paliło się nie kilka, ale kilkanaście, często kilkadziesiąt zniczy - a im większe, tym większy splendor.
      Kiedyś poszedłem na duży cmentarz wieczorem, pogoda była angielska, mgła i żadnego ruchu powietrza i panował niemiłosierny swąd. Nie można było wprost oddychać.
      Dziwię się, że nikt z licznych sekt ekologicznych nie protestuje przeciwko takiemu zatruwaniu środowiska.

Dlatego bardzo mi się podoba podejście do tego Amerykanów, obojętnie czym ono jest podyktowane.
      • wiarusik Re: Nieczęsto chwalę USA... 01.11.14, 22:24
        czy dzisiaj nad grobem wypiłeś wódeczkę i zakąsiłeś ogóreczkiem? jeśli nie to masz jutro szansę.
      • nie-tak Re: Nieczęsto chwalę USA... 01.11.14, 22:59
        Lubat co jak co ale takiego zwyczaju polskich nagrobkow w Niemczech nie ma, jest regulamin i scisle okreslony porzadek cmentarny i tak jest dobrze. Co do swiat zmarlych, sadze ze raz w roku nie powinno byc ku temu sprzeciwow, tak wymaga tradycja jak i chrzescijanska kultura ktora jest tradycja jak i kolebka Europy.
    • wiarusik Re: ( ' ) ( ' ) ( ' )... 1 lisopad... 01.11.14, 22:19
      tyle śmierci i zniszczenia przynieśli rosjanie na ukrainę.
      tyle rosyjskich matek straciło synów na "ćwiczeniach".
      podumajmy o tym.
    • wiarusik wacek mądrze pisze 02.11.14, 13:30
      wyborcza.pl/1,75968,16902259,7_minutowa_ofensywa_rubla__Moskiewski_Katyn__czyli.html#CukGW
      w samej tylko akcji polskiej zginęło 100 tys. polaków.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka