Dodaj do ulubionych

Potęga Chin a Rosja

18.11.14, 10:31
marucha.wordpress.com/2014/11/18/potega-chin-zasilana-rosyjskimi-surowcami-bedzie-rosla-szybciej/ps
Wszystko byloby dobrze ale obawiam sie, ze przy wysokich cenach surowcow Rosja zatrzyma reformy, potrzebne jest duze wsparcie dla przedsiebiorczosci, odbudowa infrastruktury, wysokotechnologicznego przemyslu, programow rozwoju obszarow wiejskich....no wlasnie oby ropa byla tania
Obserwuj wątek
    • antyk-acap Re: Potęga Chin a Rosja 18.11.14, 10:48
      Po pierwsze - przy jakich wysokich cenach? Ceny surowców właśnie dołują;
      Po drugie - to spadek cen spowoduje zahamowanie modernizacji rosyjskiej gospodarki. Bo niższe ceny surowców to mniej kasy na nowe technologie.
      Po trzecie - co do tego mają Chiny? Skolonizowanie Syberii przez Chińczyków nie musi im wyjść na dobre. Przykład - Włochy w latach 30' podbiły Abisynię. I okazało się że ceny surowców na wolnym rynku międzynarodowym są niższe niż ceny surowców sprowadzanych z kolonii. Dziś decyduje technologia. A z tą Chiny są na bakier. Owszem kopiują ile się da. Tak robiła Korea i Singapur. Tyle że one zrobiły kolejny krok. Zaczęły robić własne technologie. Jak? Posłużyły się nauką. Natomiast Chińczycy traktują naukę nieufnie. Od czasu palcu Tienanmen. Zresztą wcześniej też. I co z tego że mają superkomputery skoro one nie pracują? Sam widziałem.
      • ramzesa_brat Re: Potęga Chin a Rosja 18.11.14, 12:08
        1 I niech nie wzrastaja co najwyznej pomniejszone o inflacje dolara
        2 sPowodawo i juz powoduje odbudowe rodzimego przemyslu
        3Chiny=gospodarka
        4Tak powstaje port kosmiczny kolo Chin www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1532791&page=50
        • ramzesa_brat Port kosmiczny im.Konstantyna Ciolkowskiego,Polaka 18.11.14, 12:11
          sercem z Rosja, zdjecie na samej gorze
        • antyk-acap Re: Potęga Chin a Rosja 18.11.14, 12:20
          Rosja nie odbuduje przemysłu bo nie ma za co.
          • ramzesa_brat Dumny jestes z dokonan Ciolkowskiego 18.11.14, 12:23
            i ze go doceniaja Rosjanie??
            • antyk-acap Re: Dumny jestes z dokonan Ciolkowskiego 18.11.14, 12:24
              Jako Polaka? Nie był Polakiem.
              • ramzesa_brat W takim razie Sklodowska-Curie tez nie byla 18.11.14, 12:57
                ehh trole, mam wrazenie ze podszywasz sie pod Polaka
                • antyk-acap Re: W takim razie Sklodowska-Curie tez nie byla 18.11.14, 13:06
                  Już pisałem - narodowość to kwestia indywidualna. Nie jest zapisana w genach. W przeciwnym razie nie byłoby narodu Amerykańskiego. Skłodowska uznawała się za Polkę, Ciołkowskie nie.
    • igor-uk4 Brat.... 18.11.14, 11:13
      Walkujesz ten temat po raz ktorys.
      Zaraz bystrzaki naleca i zaczna cos glindzic o okupacji Rosji przez Chiny.Bo oni nie potrafia myslec kategoriami partnerstwa.Oni umieja robic laske Panu i uwazaja,ze tylko taki model stosunkow miedzypanstwowych jest mozliwy.
      • antyk-acap Re: Brat.... 18.11.14, 11:15
        Partnerstwa? Takiego jak na Ukrainie?
      • ramzesa_brat Re: Brat.... 18.11.14, 12:02
        Trole sa i znikaja ale nie wyzwania, widzisz dzieki UE Polska ma nowe drogi, oczyszczalnie, medrnizowana jest infrastruktura jak wodociagi, kanalizy, otwarte sa fajne kredyty na rozowoj przedsiebiorczosci w malych miastach i wsiach, trosze to przypomina symboliczna wioske potiomkinowska gdyz "realny przemysl" kuleje o czym swiadczy stale bezrobocie, ale jednak JEST, tego ciagle brakuje w Rosji.Widzisz ja mam plany wzgledem Obwodu z wielorakich przyczyn, i niestety ciagle mnie cos przeszkadza w realizacji celow i to mnie wkurza
        • antyk-acap Re: Brat.... 18.11.14, 12:08
          Lepsza jest Rosja gdzie jest tylko ropa i dziwki?
          • ramzesa_brat Re: Brat.... 18.11.14, 12:13
            co na to twoja stara?
        • boavista4 Re: partnerstwa 18.11.14, 12:10
          takiego jak w Iraku, Kosowie, Libi, Kolumbi, Mexico, Haiti, na Ukrainie tez jest to samo partnerstwo, top nie ruski maja swoje kacapstwo w KIJOWIE, to cowboje i moski tam rzadza.
    • baltazar-polski W Twoim wpisie jest pewna niejasność. 18.11.14, 12:54
      Martwisz się o Rosję czy o Chiny?
      Jeśli o Chiny to masz problem z głowy, bo Chiny zawsze sobie radę dadzą, a poza tym są wielokrotnie bardzie efektywne we wszystkim niż Rosja.
      • ramzesa_brat czy ja sie o cos martwie? 18.11.14, 13:00
        wskazuje ze swiat sie mocno zmienia i wiele krajow tego nie rozumie lub nie chce zaakceptowac
        Geostrategicznie wniosek raczej nieciekawy da UE, dla Rosji natomiast pewne ostrzezenie vide podatnosc na holenderska chorobe
        • baltazar-polski Re: czy ja sie o cos martwie? 18.11.14, 15:44
          Mam "troszkę" inne zdanie na ten temat. :)
      • igor-uk4 Z Baltazara polskiego niezly jajcarz. 18.11.14, 15:16
        najbardziej nieefektywnym narodem sa Chinczyki.Ich 1 mld 350 mln,maja baaardzo dluga historie i ciagle spia.
        Rosjan jest ca 140 mln i to Rosja przoduje w wiele dziedzinach.To Putina nazywaja najbardziej wplywowym czlowiekiem na swiecie.To Rosja sprzedaje Chinom wysokie technologii,lub Chiny ich u Rosji kradna.
        • antyk-acap Re: Z Baltazara polskiego niezly jajcarz. 18.11.14, 15:17
          W myśl twojej definicji Hitler też był wpływowym człowiekiem...
        • baltazar-polski Re: Z Baltazara polskiego niezly jajcarz. 18.11.14, 15:47
          Naiwniaku, gdzie Ty żyjesz?
    • dupeteczek Re: Potęga Chin a Rosja 18.11.14, 13:19
      Z surowcami w dzisiejszym świecie nie ma problemu dla takich państw jak Chiny, problemem może być tylko cena. Chiny cały czas zwiększają swoje udziały w światowych złożach np. w Afryce i Rosja tylko z olbrzymim upustem cenowym może być dla Chin atrakcyjna.
      Teza artykułu jest nieco głupawa, bo nie słychać było, żeby dotychczas Chiny miały problem z surowcami.
    • ubiquitousghost88 OtpoprostuImperiumWschodurośniewsiłę... 18.11.14, 13:39
      ...wmiarętegojakBagnoZachodusiępogłębia...
      Icotudużogadać...
      Apodjakimisztandarami-cotozaproblem?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka