Dodaj do ulubionych

Czy ma sens

20.12.14, 00:08
mowic dzisiaj o Slowianach, jak Polacy czy Czesi? Czy mowic o ludach lacinskich jak Wlosi czy Francuzi. Albo mowic o Skandynawach jak Szwedzi czy Norwegowie?

Czy tez moze wszystkie te etnie zaczynaja sie mieszac z innymi i powstaje jakis rodzaj magmowatej "kultury" czy "cywilizacji" usrednionej do niczego szczegolnego nie podobnej. W ktorej wszystko zaczyna sie upodobniac?

I moze dlatego oczy wielu zwrocone sa na Rosje, bo widac tam taki cyrk i takie przedstawienie, ktore faktycznie rozni sie od innych. Moze ich "kultura" jest faktycznie inna i warto ja zachowac, przynajmnie by sie moc posmiac albo za glowe chwycic, ze takie durnoty moga istniec.

Przeciez do cyrku tez sie chodzi od czasu do czasu i wstydu zadnego w tym nie ma.

PF
Obserwuj wątek
    • br0f Re: Czy ma sens 20.12.14, 00:46
      sa tylko dwa gatunki jak w vehikule czasu: Eloi i Morlocks
      Eloi to Chamy
      Morlocks to Wierchorzka
    • wojciech.2349 Re: Czy ma sens 20.12.14, 01:03
      Ja myślę, że w Rosji mamy dalszy ciąg upadku ZSRR.
      Dokąd się Rosjanie z tym nie uporają - rozmowy, układy, negocjacje, ...
      nie mają sensu.

A ten krasnal to jakaś pomyłka dziejowa.
    • br0f Re: Czy ma sens 20.12.14, 06:06
      www.youtube.com/watch?v=8GKZSTbtBgo
      www.youtube.com/watch?v=oMXyG2flDnM
      • br0f Re: Czy ma sens 20.12.14, 06:39
        www.youtube.com/watch?v=EUohfhwi01A
    • amg10 kosz !!!!. Dla szowinizmu 20.12.14, 06:57
      i szowinistow nie powinno byc miejsca tu na forum.
      • pijatyka Zgupłeś?... 26.12.14, 10:35

• mrs.courvoisier a Chiny ci nie przeszkadzają? 20.12.14, 07:33
      Coś się tak uwziął na Rosjan? W Azji jeszcze dziwaczniejsze kultury od rosyjskiej i cyrk jeszcze bardziej egzotycznych gatunków ludzkich.
      • antyk-acap Re: a Chiny ci nie przeszkadzają? 20.12.14, 08:08
        A czy Chiny grożą Polsce głowicami jądrowymi?
      • polski_francuz Re: a Chiny ci nie przeszkadzają? 20.12.14, 08:51
        Byl tu kiedys krotko na forum Polak zyjacy w Chinach. Zlych wspomnien o nim nie mam. A bardziej ogolna (w moich oczach) roznica miedzy Chinami a Rosja jest jak roznica miedzy murem a drutem kolczastym. Jedni buduja mur by im dano spokoj u siebie a inni produkuja drut kolczasty by odgrodzic coraz to nowe podbite tereny.

PF
    • karbat Re: Czy ma sens 20.12.14, 09:48
      polski_francuz napisał:
      > mowic dzisiaj o Slowianach, jak Polacy czy Czesi? Czy mowic o ludach lacinskich
      > jak Wlosi czy Francuzi. Albo mowic o Skandynawach jak Szwedzi czy Norwegowie?

> Czy tez moze wszystkie te etnie zaczynaja sie mieszac z innymi i powstaje jakis
      > rodzaj magmowatej "kultury" czy "cywilizacji" usrednionej do niczego szczegoln
      > ego nie podobnej.

np tak jak , - polski francuz we Francji ... jego potomkowie beda sie mieszac ....
      z ludami lacinskimi . Tworzac ... jakis rodzaj magmowatej lultury , cywilizacji
      usrednionej do niczego nie podobnej .
    • polski_francuz Pilot 20.12.14, 12:35
      Rosja przypomina samolot: rządzi jeden pilot, a reszta rzyga - powiada moskiewski socjolog .

Chyba jednak Rosjanom sie ten cyrk niezbyt podoba.

Eh, zuliki, zuliki, nie wybiera sie goscia na wiecej niz 10 lat. Chcielista to mata.

PF
      • karbat Re: Pilot 20.12.14, 12:46
        polski_francuz napisał:
        >Rosja przypomina samolot: rządzi jeden pilot, a reszta rzyga - powiada moskiewski socjolog

pf , cytuje ... kacapa ...

> Chyba jednak Rosjanom sie ten cyrk niezbyt podoba.

dlatego trzeba ruskiemu wprowdzic 100 rzadzacych ( prezydentow ) ,
        tak jak to robia w innych licznych krajach na swiecie

> Eh, zuliki, zuliki, nie wybiera sie goscia na wiecej niz 10 lat. Chcielista to mata

problem ruska . zatroskany pf ... jaki ty masz z tym problem ...
        przeciez im ruskiemu gorzej ... , tym pf i mu podobni ... czuja sie lepiej
        • wojciech.2349 Re: Pilot 20.12.14, 12:54
          karbat napisał:
          > dlatego trzeba ruskiemu wprowdzic 100 rzadzacych ( prezydentow ) ,
          > tak jak to robia w innych licznych krajach na swiecie
          -------------------------------------------------------
          Rosja jest rządzona przez władcę absolutnego.
          Gospodarka rosyjska przypomina armię.
          Tam jeszcze długo nie będzie demokracji.

Skutki tego zawsze są opłakane.
          • j-k brak zgody, Woytek... 20.12.14, 12:59
            wojciech.2349 napisał(a):
            > Rosja jest rządzona przez władcę absolutnego.

Rosja rzadzi petersburski oddzial FSB.
            gdyby np. Putin zginal w wypadku, to wladze przejmie Miedwiediev, lub kto z tego oddzialu i polityka wiele sie nie zmieni.

Ci z FSB zawlaszczyli wladze w wiekszym stopniu, niz potrafili to kiedys zrobic komunisci.
    • j-k No troche ma... PF... 20.12.14, 12:52
      zauwazylem ze Germanie (Niemcy, Anglicy, Skandynawowie) sprawnie - wprowadzaja w zycie dyrektywy bandy UE z Brukseli...

Slowianie i Poludniowcy ciagle cos zapominaja i placa kary za balagan i opieszalosc
      - jak ostatnio Polska :)

PS. Do lozka z Niemra - nie raz zdarzylo mi sie pojsc, ale zyc z taka na stopie oficjalne/slubnej
      tobym nie chcial...
      nie znosze zbyt duzej organizacji i porzadku.
      jakis procent chaosu i balaganu musi w zyciu byc :)
      • polski_francuz Troche 20.12.14, 13:00
        pewnie ma. Ale nie wiecej.

A co do Niemek w lozku, to szkoda ze tu Jorla nie ma bobys se wiecej pogadal. Moim zdaniem, troche organizacji jeszce nikomu nie zaszkodzilo.

Pozdro

PF
        • j-k Troche tak... ale... 20.12.14, 13:06
          viem - bo przed laty o tym rozmawialismy.
          - Ty tesknisz za Niemcami - bo lubisz ich organizacje.
          ja mam jej przerost i dlatego tesknie za Francja, bo lubie w zyciu troche balaganu...
          (no ale nie tyle - co we Wloszech :)))
          • polski_francuz Re: Troche tak... ale... 20.12.14, 13:23
            Du hast alles verstanden:)

Pozdro

PF
            • karbat Re: Troche tak... ale... 20.12.14, 13:53
              j-k napisał:
              > - Ty tesknisz za Niemcami - bo lubisz ich organizacje.
              > ja mam jej przerost i dlatego tesknie za Francja, bo lubie w zyciu troche balag
              > anu...(no ale nie tyle - co we Wloszech :)))

przerost organizacji w ... niemczech

masz na mysli Ber lotnisko, opere w Hamburgu, stan infrastuktury drogi mosty ,
              a moze stan niemieckiej armii ( samoloty, smiglowce itd itp ), a moze masz na
              mysli rokrocznie dziesiatki miliardow panstwowej kasy topionej w blocie.

uzupelnij ta ww wyliczanke o niemieckiej organizacji , posmiejemy sie razem ;)

• j-k mam na mysli mandaty.... 20.12.14, 14:18
                ...karbat napisał:
                cos bez znaczenia...

mam na mysli mandaty....
                ktore ciagle place,
                bo moj Parkausweis/Parkvignette
                znowu niechcacy przykrylem czapka :)
                • karbat Re: mam na mysli mandaty.... 20.12.14, 14:35
                  j-k napisał:
                  > mam na mysli mandaty....
                  > ktore ciagle place,
                  > bo moj Parkausweis/Parkvignette
                  > znowu niechcacy przykrylem czapka :)

mozesz sie od mandatu odwolac , lub...
                  jesli to zjawisko wystepuje tak czesto, robic cos ze swoja skleroza ;)

w niemczech jest bezrobocie, wiec na ulice wysyla sie mnostwo ludzi ,
                  by ..jakos na siebie zarobili .

• mara571 Re: No troche ma... PF... 20.12.14, 15:13
        j-k napisał:

> zauwazylem ze Germanie (Niemcy, Anglicy, Skandynawowie) sprawnie - wprowadzaja
        > w zycie dyrektywy bandy UE z Brukseli...

A nie przychodzi ci na mysl, ze to wlasnie Germanie przeforsowuja te dyrektywy w momencie, kiedy sa przygotowani do ich realizacji?
        Komu zawdzieczamy te idiotyczne regulacje z "odnawialnymi zrodlai pradu"?
        Glownie Niemcom, ktorzy wczesniej zdazyli wpakowac setki milionow w opracowanie technologii produkcji paneli i wiatraczkow i tworza przyz dyrektywe rynek zbytu na swoje produkty.Z panelami to jednak nie wyszlo, bo Chinczcy okazali sie tansi. Zostaly wiatraki, ktorymi niszczy sie krajobraz.
        Dyrektywe mozna latwo uchwalic, jezeli stoi za nim lobby i rzad duzego panstwa. Na posluchanie ekspertow, ktorzy powiedzieliby, ze najpierw trzeba stworzyc wspolna europejska siec energetyczna. Byc moze eksperci powiedzieliby, ze wiatrakow nie powinno sie stawiac w Europie Srodkowej, solarow na polnocy, ale UE jest jak RWPG: dyrektywa i nakaz wdrozenia.
        W obydwu instytucja za nakazami stali zawsze ideolodzy. To sie nie zmienilo po dzien dzisiejszy. Jedynie centrala opuscila Moskwe i przeniosla sie do Brukseli.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka