kaszebe.12 31.01.15, 19:42 -Manify we wszystkich miastach.- Pretekstem jest wprowadzenie platnosci za wode , ale sloganem dominujacym jest "Bankom juz zwrocono". Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nibir.u Re: -Teraz Irlandia... 31.01.15, 19:55 Zaraz beda ich lac sikawkami bo wody tam pod dostatkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
kaszebe12 Przepraszam , k..zet, 31.01.15, 20:03 ...powinienem wiedziec , ze dla ciebie swiat dzieli sie na Rosje i...Rosje. Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 jakos nie potrafie wspolczuc Irlandczykom 31.01.15, 20:54 kaszebe.12 napisał(a): > -Manify we wszystkich miastach.- Pretekstem jest wprowadzenie platnosci za wode > , ale sloganem dominujacym jest "Bankom juz zwrocono". 200 do 400 euro rocznie przy ponad 30 tys placy rocznej brutto to raczej niewiele. Odpowiedz Link Zgłoś
krzyysioo Re: jakos nie potrafie wspolczuc Irlandczykom 31.01.15, 21:35 Myślę że nie problem w kwocie a w zasadach. Przy bankach nie tylko ich wydymano ale jeszcze później zakpiono z nich tłumacząc jakoby to ich uratowano przed czymś. Tu powinna być z ich strona ostra reakcja nawet przy próbie "dymania" na 1 euro a nie na 200-400. Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 Re: jakos nie potrafie wspolczuc Irlandczykom 01.02.15, 17:19 krzyysioo napisał: > Myślę że nie problem w kwocie a w zasadach. Przy bankach nie tylko ich wydymano > ale jeszcze później zakpiono z nich tłumacząc jakoby to ich uratowano przed cz > ymś. Tu powinna być z ich strona ostra reakcja nawet przy próbie "dymania" na 1 > euro a nie na 200-400. Nie uwazam, ze ich "wydymano". Sami Irlandczycy byli i sa nadal beneficjentami specjalnych praw, ktore sobie wywalczyli w umowie akcesyjnej. Tysiace z nich pracowalo w tych bankach i potulnie robilo to, co zarzad chcial. Jakos nie moge uwierzyc, ze nie bylo wsrod nich inteligentnych maklerow, ktorzy nie wiedzieli co robia. Caly irlandzki dobrobyt oparty jest o pieniadze, ktore plyna w zielona wyspe z calej Europy. Tamze placone sa podatki, ktore wlasciwie powinny zasliac urzedy skarbowe m.i. w Polsce. Przypomne ci tez, ze jeszcze w czerwcu 2008 odrzucili w referendum traktat lizbonski, a ponad rok pozniej po uzyskaniu specjalnych gwarancji w nastepnym referendum go przyjeli. Gdybysmy my tak mogli zadbac o nasze interesy skakalabym do nieba ze szczescia. Odpowiedz Link Zgłoś
krzyysioo Re: jakos nie potrafie wspolczuc Irlandczykom 01.02.15, 18:46 www.youtube.com/watch?v=zDtOouqU5nQ Ja skakał z radości nie będę jak mnie czy moim dzieciom ktoś każe spłacać długi które obecnie są radośnie zaciągane przez Polskę z argumentacją ze coś an tym też skorzystałem. Dołożę cegiełkę do tego by ten dług był problemem banku i tego kto go zaciągał nie pytając mnie o zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 Re: jakos nie potrafie wspolczuc Irlandczykom 01.02.15, 18:51 krzyysioo napisał: > www.youtube.com/watch?v=zDtOouqU5nQ > Ja skakał z radości nie będę jak mnie czy moim dzieciom ktoś każe spłacać długi > które obecnie są radośnie zaciągane przez Polskę z argumentacją ze coś an tym > też skorzystałem. Dołożę cegiełkę do tego by ten dług był problemem banku i teg > o kto go zaciągał nie pytając mnie o zdanie. Tez jestesmy sami sobie winni, bo nadal chcemy wybierac rzadzaca sitwe. wpolityce.pl/polityka/232081-po-zachowuje-przewage-ale-wciaz-traci-pis-goni-platfrme-ale-rowniez-gubi-zwolennikow Odpowiedz Link Zgłoś
krzyysioo Re: -Teraz Irlandia... 31.01.15, 21:38 Kilka lat wstecz bałem się że bangsterka może podpuścić na siebie narody w Europie, wygląda na to że narody nie takie głupie i protesty idą w dobrym kierunku. Że to nie idzie w kierunku "złego innego narodu" a zaczyna uderzać w bangsterów i kundli na ich smyczy w postaci polityków. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 bo wszystkiemu winni są banksterzy 01.02.15, 18:38 albo zydzi. a że żydzi to banksterzy to huzia na józia. ludzie, propaganda zrobiła wam wodę z mózgów. wasze rządy pożyczają do nadmuchanych budżetów w waszym imieniu i mówią wam, że robią to dla waszego dobra i wy na nich głosujecie bo wam robią dobrze a potem dziwicie się, że wam się system finansowy wali na mordę. austerity to dla was brudne słowo, austerity jest w waszym mniemaniu złem piekielnym. przecież wy nawet nie wiecie co to jest austerity. w waszym pojeciu pieniądze biorą się z nieba, rząd ma swoje pieniądze, wy macie swoje itd. a w pacanowie kują kozy i koszałek opałek z sierotką marysią spiewają kołysanki. Odpowiedz Link Zgłoś
krzyysioo Re: bo wszystkiemu winni są banksterzy 01.02.15, 18:51 ... > wasze rządy pożyczają do nadmuchanych budżetów w waszym imieniu i mówią wam, że > robią to dla waszego dobra i wy na nich głosujecie bo wam robią dobrze a potem > dziwicie się, że wam się system finansowy wali na mordę.... Otóż i to, ktoś dobrze rozgrywa ludzką głupotę, krótkowzroczność i chciwość. Ale ja byłbym zdania że gdy przyjdzie spłacać te długi to ja bankierowi kazałbym szukać tego co te pieniądze brał od niego. Gdyby bankier został na lodzie to może następnym razem zastanowiłby się czy dawać komuś kto bierze na konto innych, zastanowiłby się może czy ci inni zechcą to płacić. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: bo wszystkiemu winni są banksterzy 01.02.15, 19:53 Co to jest bank i jaka jest jego rola w gospodarce? Otóż jedynym zajęciem banku jest pożyczanie pieniedzy na procent. Tak jak krawiec szyje, praczka pierze, bank pożycza i stad czerpie dochody. Generalnie bank udziela pożyczek zabezpieczonych czylipożyczka na kupno domu jest zabezpieczona tymże domem. Pożyczki dla rządów udzielane są poprzez zakup rządowych obligacji a te są wystawiane w imieniu państwa. Te nie posiadają żadnego zabezpieczenia poza zaufaniem. Ponadto bank nie ma obowiązku utrzymywania rezerwy gdyż obligacje uwazane są za instrumenty płynne czyli mogą być odsprzedane na rynku bez wiedzy pożyczkobiorcy. Inna kwestia to czyje pieniądze bank pożycza państwu? Twoje, moje, kaszebe itd. Pieniądze tych, którzy w banku deponuja swoje oszczędności. Rzecz jasna pożycza na wyższy procent niż procent płacony oszczędzajacym. Nie bez przyczyny depozyty klientów banku to pasywa a pożyczki to aktywa. Odpowiedz Link Zgłoś