Dodaj do ulubionych

Panstwo Palestyna i multum ...

07.02.15, 16:24
emocji z tym zwiazanych. Uwazam za sluszne powstanie panstwa palestynskiego, ktore byloby domem i matka rownoczesnie dla tej blakajacej sie od wiekow spolecznosci. Od wiekow ...

Dluga historia i zasadne pytanie: Od jakiego momentu nalezy historie tego ludu zwanego Filistynami liczyc i wiazac z okreslonym terenem? Czy na to pytanie mamy jednoznaczna odpowiedz?

Przeciez "Palestyna" to slowo hebrajskie, a wiec?
Obserwuj wątek
    • smuta2015 Re: Panstwo Palestyna i multum ... 07.02.15, 16:38
      Palestyna nie jest słowem hebrajskim, tę nazwę regionowi nadali Rzymianie od Pfilistynów (Filistynów), po rozgromieniu i wypędzeniu Żydów.
      Obecni Palestyńczycy nie mają nic wspólnego z historycznymi Filistynami - to trochę tak, jakby dzisiejszych Tunezyjczyków uważać za potomków Kartagińczyków.
      • blueelvic2 Moze masz racje, ... 07.02.15, 16:45
        a moze i nie.

Filistyni (hebr. פלשתים Plisztim - "obcy, wędrowcy", eg. Peleset)

Hebrajski i storoegipski jezyk wyjasniaja w racjonalny sposob pochodzenie tego slowa.

Czy masz jakies lepsze wyjasnienie?
        • blueelvic2 Ps. ... 07.02.15, 16:49
          Zapomnialem jeszcze o lacinie, ktora tamtym slowom nadala obecne brzmienie.
      • blueelvic2 Mam jedno pytanie ... 07.02.15, 16:52
        Na jakiej podstawie twierdzisz, ze tamci Filistyni nie maja nic wspolnego z obecnymi Palestynczykami? Czy mozesz swoj wywod potwierdzic jakims opracowaniem na ten temat?
        • j-k nie maja - bo nie byli semitami... 07.02.15, 17:18
          portalwiedzy.onet.pl/9653,,,,filistyni,haslo.html
          • br0f Re: nie maja - bo nie byli semitami... 07.02.15, 17:29
            chazarowie semitami nie byli tylko turkami
          • blueelvic2 Wow, czyli nie semici ... 07.02.15, 20:07
            Obcy, wedrowcy ... Niektorzy badacze sugeruja pochodzenie indoeuropejskie.

Zydzi, narod semicki. Czyli dwie rozne nacje ...

Wiadomymrowniez jest, iz kazdy narod na swiecie jest pochodna roznych zywiolow etnicznych.
        • smuta2015 Re: Mam jedno pytanie ... 07.02.15, 17:25
          Już w czasach rzymskich zniknęli ze sceny jako odrębny lud. A od tamtych czasów na tych terenach dużo się zmieniało - ludy wędrowały i się mieszały, zwłaszcza, że Filistyni nie byli licznym narodem.
          Nie znam opracowania na temat losów biblijnych Filistynów po upadku Rzymu i opieram się na swojej znajomości historii jedynie.

Ps. wyżej napisałem błędnie "Pfilistynów" a powinno być Philistynów od Philistine.
          • blueelvic2 Generalnie sie zgadzam ... 07.02.15, 20:10
            Prawda jednak jest taka, ze Zydzi sa narodem semickim, a Filistyni takowym nie byli.

I to jest wlasnie punkt wyjscia dyskusji o Palestynie.
            • smuta2015 Re: Generalnie sie zgadzam ... 07.02.15, 20:47
              Nie bardzo rozumiem ten "klucz" rasowy do dyskusji o Palestynie. W czasach współczesnych Filistynom (biblijnych) wiele różnych plemion zamieszkiwało Kanaan, również niesemickich.
              Wyżej wspomniałem, że nazwę "Palestyna" nadali Rzymianie, jak gdyby chcąc zatrzeć wspomnienie o Żydach w tym regionie wybrali nazwę od Filistynów, niewielkiego ludu z nadbrzeżnych miast..
              Filistyni nie mają nic wspólnego z współczesnymi Palestyńczykami i to wszystko.

blueelvic2 napisał:
              >Prawda jednak jest taka, ze Zydzi sa narodem semickim, a Filistyni takowym nie byli.
              I to jest wlasnie punkt wyjscia dyskusji o Palestynie.<
              • blueelvic2 Spokojnie ... 07.02.15, 20:56
                Tu nie ma zadnego "klucza" ... jest tylko chronologia.

Zakladam, ze znasz problem zwiazane z powstaniem panstwa palestynskiego i "argumentami" wysuwanymi ze strony Palestynczykow, swiata arabskiego i nie tylko po roku 1945.

Historia tej ziemi jest dluga i burzliwa. W zwiazku z tym zadalem pytanie:

Od jakiego momentu nalezy historie tego ludu zwanego Filistynami/Pelestynczykami liczyc i wiazac z okreslonym terenem?
                • smuta2015 Re: Spokojnie ... 07.02.15, 21:27
                  Nie rozumiem tego: "Spokojnie"
                  Jeśli masz na myśli Filistynów (nie Palestyńczyków), to trzeba liczyć od czasów biblijnych. Według nauki Filistyni osiedlili się na wybrzeżu Kanaanu w czasach około mojżeszowych, a skąd przyszli do dziś jest dyskutowane.
                  • blueelvic2 Nie rozumiesz? ... 07.02.15, 21:33
                    Wyjasniam wiec: cierpliwosci.

Nazwa Palestyńczycy/Filastyni pochodzi od indoeuropejskich Filistynów, zasiedlających w starożytności wąski, nadmorski pas ziemi, obejmujący Strefę Gazy i jej północne przyległości z miastami Aszdod i Aszkelon.
                    • smuta2015 Re: Nie rozumiesz? ... 07.02.15, 21:43
                      Co do tego ma "Spokojnie"?

Jeśli chodzi o pochodzenie Filistynów, to jedną z najbardziej znanych teorii jest, że pochodzą z Krety i wysp egejskich, gdzie dotarli jako Achajowie wyparci z Grecji przez Dorów. Czyli Filistyni byliby potomkami Achajów walczących pod Troją i ich historia wydłużyłaby się do okresu heroicznego w starożytnej Grecji - lata ok. 2000-1500 pne.
                      • blueelvic2 Po raz drugi wyjasniam ... 07.02.15, 21:53
                        Napisales tak: Nie bardzo rozumiem ten "klucz" rasowy do dyskusji o Palestynie. W czasach współc ...

Byc moze tego nie rozumiesz, ale to ja steruje dyskusja i wybieram chronologiczne fakty, ktore maja udokumentowac historie tej ziemi. Dlatego wlasnie napisalem "spokojnie" czyli prosilem o zachowanie pewnej cierpliwosci. Ok?

Nie bardzo rozumiem ten "klucz" rasowy do dyskusji o Palestynie.

Jezeli dla ciebie jest to bez znaczenia, to chcialbym zwrocic twobie uwage, ze dla mnie ma to sens.
                        • smuta2015 Re: Po raz drugi wyjasniam ... 07.02.15, 22:10
                          No to poczekam do jakich wniosków dojdziesz:)
                          • blueelvic2 Do interesujacych ciebie wnioskow ... 07.02.15, 22:17
                            doszedlem dawno, dwano temu.

Dzisiaj, po raz kolejny, chcialem uslyszec tych, ktorzy na temat Palestyny wiedza znacznie wiecej ode mnie, pisza, krzycza i wskazuja palcem niegodziwcow zapominajac o historii tej ziemi.

Od jakiego momentu nalezy historie tego ludu zwanego Filistynami lub tego zakatka BW liczyc i wiazac z okreslonym terenem? Czy na to pytanie mamy jednoznaczna odpowiedz?
                            • smuta2015 Re: Do interesujacych ciebie wnioskow ... 07.02.15, 22:24
                              Według archeologów najstarszym miastem w tym regionie jest Jerycho w okolicy którego odkryto siedliska sprzed ok. 11 tyś. lat. Jerycho zdobył Jozue ok. 1100 lat pne. o wcześniejszych mieszkańcach niewiele wiemy.
                              • blueelvic2 Szkoda, ze archeologia ... 07.02.15, 22:36
                                nie moze powiedziec wiecej, ... ale to zalezy od dobrej woli obu stron.

Ale byl Abraham, Izaak i Jakub, protoplasci "narodu wybranego", ktorych zycie przypadlo na XIX/XVIII stulecie przed Chrystusem.

Ps. historia Felistynow rozpoczyna sie od XII wieku p.n.e.
                                • smuta2015 Re: Szkoda, ze archeologia ... 07.02.15, 22:50
                                  Abraham, Izaak i Jakub byli koczownikami nie związanymi z konkretnym terenem. Abraham przybył z nad Eufratu, a w czasie suszy miał dojść ze swoimi stadami do Egiptu. Dopiero Mojżesz wskazał te tereny jako "obiecane" przez Jahwe.
                                  • blueelvic2 Wiem o tym, ... 07.02.15, 23:03
                                    ale czy tego chcemy czy tez nie, biblijne dzieje Izraela obejmuja epoke od patriarchow Abrahama, Izaaka i Jakuba ... do zaglady Jerozolimy i utraty panstwowosci w roku 70.
                                    • smuta2015 Re: Wiem o tym, ... 07.02.15, 23:14
                                      To że czasy biblijne obejmują patriarchów nic nie znaczy, bo oni wędrowali po terenach zasiedlonych przez inne ludy. Podbój rozpoczął Mojżesz z Jozuem, ale i oni nie zdobyli całości, tylko fragmenty, co można wyczytać w księdze sędziów. Dopiero Dawid i Salomon podporządkowali sobie region, ok X w pne.
                                      • indeed4 Wielonickowy czubie <smagliczka> ty dalej swoje? 08.02.15, 00:29
                                        Uwaga - stuknięty świr znów stworzył sobie klona do podbijana wątków i gadania z samym sobą.
                                        • smuta2015 Re: Wielonickowy czubie <smagliczka> ty d 08.02.15, 00:34
                                          Podlecz się indyk!
                                          Jaczejka skarżyła się intensywnie na mnie i w krótkim czasie kilka nicków straciłem:/
                                          pozdr.
                                          dupetek
                                          • indeed4 Re: Wielonickowy czubie <smagliczka> ty d 08.02.15, 00:37
                                            Mogłem się tego spodziewać - nikt inny by z tym wielonickowym żeńsko-męskim świrem nie dyskutował, poza naiwniakami z FzD :-)))

Bye.
                                            • smuta2015 Re: Wielonickowy czubie <smagliczka> ty d 08.02.15, 00:39
                                              No fakt, z tobą nikt normalny już nie chce gawędzić:)
                                              • indeed4 Re: Wielonickowy czubie <smagliczka> ty d 08.02.15, 00:55
                                                Ależ gawędźcie sobie, nie mam zamiaru wam przeszkadzać - pasujecie do siebie idealnie :-))) Doproś resztę towarzystwa z FzD ;-)

EOT.
                                                • smuta2015 Re: Wielonickowy czubie <smagliczka> ty d 08.02.15, 00:57
                                                  Kompleksiki?:)
                                                  • indeed4 Re: Wielonickowy czubie <smagliczka> ty d 08.02.15, 01:01
                                                    Stuknij się w baniak - jeszcze nie zauważyłeś, że nikt sensowny tu z nim nie gada? Jeśli, to tylko trolle i wielonickowe świry na takim samym poziomie jak on.

Definitywne EOT.
                                                  • indeed4 Re: Wielonickowy czubie <smagliczka> ty d 08.02.15, 01:08
                                                    PS. weź sobie numeruj dupetka - lepiej modyfikować stary login, zamiast odpalać nicki z czapy
                                                  • smuta2015 Re: Wielonickowy czubie <smagliczka> ty d 08.02.15, 01:12
                                                    numerowane nicki łatwo podrabiać, a na to forum motyw "smuty" jest bardzo na czasie. Możliwe, że skorzystam z twojej rady, ale nie na to forum.
                                                  • indeed4 Re: Wielonickowy czubie <smagliczka> ty d 08.02.15, 01:25
                                                    Spoko - zmodyfikowanych nicków (na zakładanie wątków po blokadach) miałem od groma i jakoś nikt nigdy nie podrabiał.

3mka.
                                                  • smuta2015 Re: Wielonickowy czubie <smagliczka> ty d 08.02.15, 01:29
                                                    Ja mam blokady na zakładanie i na pisanie:/
                                                  • smuta2015 Re: Wielonickowy czubie <smagliczka> ty d 08.02.15, 01:31
                                                    ps. nie mogę tamtymi nickami zakładać wątków ani pisać w watkach na Świecie i na Kraju - na innych forach nie sprawdzałem.
                                                  • indeed4 Re: Wielonickowy czubie <smagliczka> ty d 08.02.15, 01:36
                                                    Ryj też tak miał na FK. I co? Pisze dalej. Jak nie będziesz łamał regulaminu na nowym zmodyfikowanym loginie nikt cię nie ruszy.
                                                  • smuta2015 Re: Wielonickowy czubie <smagliczka> ty d 08.02.15, 01:44
                                                    Nie narzekam, tylko piszę jak jest.
                                                    Czasem polecę wiazanką i nie zamierzam się zmieniać:)
                                      • blueelvic2 Dla Zydow znaczy bardzo wiele ... 08.02.15, 00:41
                                        i wcale nie chodzi tu o zdobycze wojenne i terytorialne, podporzadkowanie ... Chodzi o historie narodu, ktora byla i jest ich spoiwem. Wlasnie miedzy innymi i to zaswiadcza o tym, ze Zydow musimy z ta ziemia laczyc ... czy tego chcemy, czy tez nie.
                                        • smuta2015 Re: Dla Zydow znaczy bardzo wiele ... 08.02.15, 00:51
                                          W sensie korzeni narodowych, na pewno patriarchowie mają duże znaczenie dla Żydów, ale to że wędrowali pomiędzy Eufratem a Nilem ma takie samo znaczenie terytorialne jak podróże Ibrahima ibn Jakuba po Europie Środkowej i kraju Mieszka I, czy podróż Marco Polo do Chin.
                                          • blueelvic2 Ale pewnego dnia ... 08.02.15, 01:01
                                            ich wedrowka sie skonczyla.

W 539 r. przed Chr. wladca perski Cyrus wydal dekret zezwalajacy Izraelitom na powrot do ojczyzny. Swiatynie odbudowano i rozpoczal sie tzw. okres Drugiej Swiatyni, a glownym osrodkiem odradzania sie zycia religijnego i politycznego stala sie wlasnie Jerozolima i przylegla do niej Judea.
                                            • smuta2015 Re: Ale pewnego dnia ... 08.02.15, 01:28
                                              Tzn. wyżej pisałem o wędrówkach patriarchów!
                                              Od czasów Saula Izraelici na tych terenach osiedlili się, do uprowadzenia 10 plemion Izraela przez Asyryjczyków i później Judejczyków wymieszanych z Symeonitami przez Babilon.
                                              Piszesz o powrocie Judejczyków i Symeonitów, bo reszta (10) plemion zaginęła, czyli zasymilowała się z Asyryjczykami, Babilończykami i innymi.
                                              • smuta2015 Re: Ale pewnego dnia ... 08.02.15, 01:35
                                                Errata. Od czasów Jozuego osiedlili się. Z rozpędu napisałem Saula:/
                • blueelvic2 Troche niewygodne pytanie, ... 07.02.15, 21:28
                  ale szalenie istotne dla tego zakatka BW.
        • antyk-acap Re: Mam jedno pytanie ... 07.02.15, 17:29
          Z Filistynów nie zostało nic po Aleksandrze.
          • blueelvic2 Jedynie historia ... 07.02.15, 20:11
            i o niej wlasnie mowa.
    • br0f Re: Panstwo Palestyna i multum ... 07.02.15, 17:22
      www.juancole.com/images-ext/2010/03/map-story-of-palestinian-nationhood.jpg
      hej niebieski nie deformuj historii . blakal sie inny narod (chazarowie) dopoki nie ukradl ziemi palestynczykom
      • kaszebe12 -"Blakajaca sie od wiekow spolecznosc..." 07.02.15, 18:26
        - Uronie kilka lez nad blakajaca sie od wiekow spolecznoscia , blum. -Ale od 1948-ego roku ta "spolecznosc" nie musi sie chyba juz blakac ?
        • blueelvic2 Rozsadniej byloby ... 07.02.15, 21:02
          jebe, zebys zaplakal nad wlasna ignorancja w tym temacie.
          • kaszebe12 Blumcio ... 07.02.15, 21:28
            ...jestes daleki od obrazania mojej inteligencji , jak ja jestem daleki od znajomosci twoich "ojczystych" stron tudziez zupelnej ignorancji tematu.
            • blueelvic2 Jebe, ... 07.02.15, 21:37
              twoja inteligencja, ktora pod niebiosa probujesz wyspiewac, zwyczajnie na wstecznym po elektryfikacji kres zmierza.

Teraz wiadomo dlaczego w dyskusji nie bierzesz udzialu, tylko za inteligencje wlasna sie chowasz.

Odslon sie jebe.
      • blueelvic2 Hej Br0f - przestan szalec ... 07.02.15, 20:47
        O historii mow nieco ciszej, bo ze zlosliwym chichotem palec srodkowy tobie pokaze.

Chazarowie powiadasz?

Analizy obaliły m.in. hipotezy, że wschodnioeuropejscy Żydzi byli potomkami Chazarów – ludu z okolic Morza Kaspijskiego, którego część przeszła na judaizm we wczesnym średniowieczu. W rzeczywistości Aszkenazyjczycy mają te same cechy genetyczne, co Żydzi z innych regionów.

Przeczytaj, a pozniej pisz.
        • br0f Re: Hej Br0f - przestan szalec ... 08.02.15, 02:23
          moj drobi blauwitz

w dzisieszym swiecie pelno expertow na kazda okazje a to global worming a to global cooling flu i inny syf. tak to dzis sie perdoli ludziom w glowach naukowo z tytulem . i co zaden z nich niec przewidziec nie moze po latach wychodzi. “He who controls the past controls the future. He who controls the present controls the past.” po to sa ci experci by zajmowac sie bullshitem radze samemu sprawdzi o chazarach gdybys mial jakies wyrzuty sumienia bedac starozakonnym bratem masi aszkenazyjskiej. zycze produktywnego szukania . nie podsuwam linku zeby nie byc oskarzonym o stronniczosc
          • blueelvic2 No i popatrz ofiaro, swiat nijak ... 08.02.15, 14:21
            nie chce ciebie docenic, moze zrobi to po twojej smierci.

Pisze ofiaro majac na mysli stan psychiczne w jakim sie znalazles. Ty wiesz, oni nie maja pojecia, chcialbys swiat poinformowac, a tu ... kazdy tobie srodkowy palec pokazuje. Frustracja popycha ciebie do czynow i slow nieprzewidywalnych.

Czy depresja rowniez ciebie juz dopadla? Pytanie retoryczne, znam odpowiedz.
    • br0f i gdzi ma tp panstwo powstac? 07.02.15, 20:38

• blueelvic2 Chcialbym abys ... 07.02.15, 20:59
        ty to zrobil.
    • blueelvic2 Br0f, tez wklejam mape ... 07.02.15, 21:09
      www.historyinthebible.com/supplementary_pages/graphics/800BC_Detail_Two_Kingdoms.png
      Co ty na to?
      • blueelvic2 Zwroc uwage Br0f na Jerozolime ... 07.02.15, 21:21
        Historia krwia pisana ...
      • br0f Re: Br0f, tez wklejam mape ... 07.02.15, 23:01
        bvardzo ladnie kazdy dzis maluje sobie swoja mapki na uzytek wlasny.
        marza sie tobie wielkie wedrowki ludow.
        poszukaj najpierw grobu krola Dawida, postaci mitycznej. generalnie trudno dyskutowac z ludzmi ze swiatopogladem z ksiag swietych
        • kaszebe12 Blumcio , skowronku... 07.02.15, 23:14
          -Ja rozumiem , ze nie moge , jako zwyczajny goj , siegac zenitu twojej wiedzy -to oczywiste. - Ja tylko osmielilem sie na zadanie tobie , znawcy tematu , malego pytania. -Trudno mowic o jakiejkolwiek dyskusji , gdy ty , reprezentant rasy wyzszej, za kazdym razem odmawiasz odpowiedzi na proste pytania prostego goja.
          • blueelvic2 Przegapilem jebe to ciekawe pytanie ... 08.02.15, 00:35
            Ale od 1948-ego roku ta "spolecznosc" nie musi sie chyba juz blakac ?

Wlasnie od tego roku zaczyna sie ich wedrowka ... od jednego obozu dla uchodzcow do drugiego.

Sami wybierali droge zycia.
        • blueelvic2 Sa jeszcze inne mapy ... 08.02.15, 00:29
          Dla tych ktorzy nie znaja historii ...

Oto mapa podzialu Mandatu Brytyjskiego z 1921 r. na Ziemie Izraelska i panstwo arabskie - Transjordanie.

www.hirhome.com/israel/pal_mov_maps.htm#1
          • indeed4 Co za czub, chryste :-))) 08.02.15, 00:33
            • indeed4 No, dawaj - teraz świeżutki klon smuta2015 08.02.15, 00:35
              i jedziesz :-)))
              • smuta2015 Re: No, dawaj - teraz świeżutki klon smuta2015 08.02.15, 00:38
                Odwal się od smuta2015 baranie!
                • blueelvic2 Pozwol glupocie wyc ... 08.02.15, 00:44
                  On i tak wyglada jak osiol na parkurze.
                • indeed4 Re: No, dawaj - teraz świeżutki klon smuta2015 08.02.15, 00:53
                  No już dobrze, dobrze - wielonickowy ignorant wywalony z forum "Polityka i Gospodarka" za zakładanie bzdurnych wątków właśnie w ten sposób podbija swoje bełkotliwe produkcje i nawija sam ze sobą. Musi być niezmiernie uszczęśliwiony, że nie musi już tego robić, bo znalazł pożytecznego idiotę :-)))

• indeed4 EOT. 08.02.15, 00:56
    • br0f Re: Panstwo Palestyna i multum ... 08.02.15, 02:15
      zaczales ubolebac na brakiem panstwa dla palestynczykow . pokazujesz jakies mapki to wreszcie wypluj z siebie gdzie jest miejsce na ich panstwo ja zapytam jakim cudem chazarowie (genetycznie potwierdona wiekszosc ashkenazi) maja do ziemi na ktorej nigdy nie byli. ja rozumiem ze nasi starsi bracie wywiezli by ich za eurat w wagonach z klima. humanitarniej niz wagony bydlece budujac ta chazarska Lebensraum
      • blueelvic2 Br0f, powiedz mi ... 08.02.15, 02:26
        dlaczego Palestynczycy nie zgodzili sie na proponowany przez ONZ podzial?

www.globalsecurity.org/military/world/israel/images/map-israel-1947.jpg

Oferta ONZ, na ktora o zgodzil sie Izrael bez warunkow wstepnych byla uklonem w strone Palestynczykow.

Odrzucono ja ... Dlaczego? Jakie to przyczyny sklonily Palestynczykow i Wysoki Komitet Arabski aby propozycje odrzucic?

Przeciez granice nakreslone w plani podzialu byly wyjatkowo niekorzystne dla Izraela, a pomimo tego Ben Gurion bez zadnych warunkow wstepnych natychmiastsie na nia zgodzil.
        • br0f Re: Br0f, powiedz mi ... 08.02.15, 02:51
          o czy z toba gadac gdy historia zaczela sie dla ciebie po drugiej wojnie swiatowej. wszystko przed wypelniasz swietymi ksiegami i mapkami malowanymi przez xkertow. jak jahve mial dac ziemie obiecana to da . nie musicie mordowac jej mieszkancow czy trymac za murem najwiekszego obozu koncentracyjnego swiata. i to na tyle . zaczales ten temat to wreszcie wypluj z siebie gdzie chcecie ich wywiesc za eufrat czy na madagaskar?
          • blueelvic2 Jestes glupszy niz ustawa ... 08.02.15, 14:07
            przewiduje.

Brak wiedzy historycznej zastepujesz swoimi chorymi fobiami. Analfabata z pala w dloni, ktory w zaleznosci od humoru narodowosc adwersarzom rozdaje. Burak by tego nie zrobil.

Miales szanse wykazac swoja blyskotliwosc, wiedze, ukladnosc ... Mogles przekonac i wskazac miejsca w ktorych sie myle albo mam niewystarczajaca wiedze. Dlaczego tego nie zrobiles?

Powiem tobie dlaczego: ty jestes zaprogramowanym przez spiskowe teorie facetem, do ktorego nie dociera odrobina logiki.

W miejsce rzeczowej dyskusji wprowadziles ... sline i inwektywy.

Brawo, jestes geniuszem.
            • br0f Re: Jestes glupszy niz ustawa ... 08.02.15, 20:53
              juz ci tlumaczylem wielokrotnie jestes zwyklym chamemktory slome wychodzaca z butow prubuje przykryc eklektyczna nowomowa i to na tyle go and fuck yourself
              • blueelvic2 Zacznij myslec frustracie ... 08.02.15, 21:05
                Nie dokonales zadnego merytorycznego wpisu, a twoje komentarze to totalna negacja historycznych wydarzen. Nie odpowiedziales na zasadnicze pytania, ktore zadalem, a ktore to sa podstawowe w poruszonym temacie.

Nie chciales dyskutowac na ten temat ... To ja sie ciebie pytam po co tu przyszedles. Obrazac?

Dostales taka odpowiedz na jaka zaluzyles i nie placz baranku.

Moze mi i sloma z buta wychodzi, moze. Ale zeby nie bylo juz zadnej watpliwosci, to ta sloma i tobie rowniez wychodzi ... wszystkimi otworami glowy.

Daj ci boze zdrowie ...
      • blueelvic2 Mam mieszane uczucia ... 08.02.15, 02:31
        Moze rozszerzona strefa Gazy ... A co ty o tym myslisz?

www.google.pl/maps/place/Okręg+Gazy/@31.4102459,34.3886928,11z/data=!3m1!4b1!4m2!3m1!1s0x14fd844104b258a9:0x7e8955cbe285984e
        • br0f Re: Mam mieszane uczucia ... 08.02.15, 02:58
          znowu wychodzi z ciebie starozakonny Übermensch. nie hamoj sie wypluj z siebie ze najchtniej trzymalbys Palestynchykow w Tel Aviv Zoo jak slonie czy malpy

www.youtube.com/watch?v=flfUvPyLVZI
          • blueelvic2 Daj se siana ... 08.02.15, 14:10
            Wszystko to juz bylo, moze tylko konkretow, faktow historycznych i dobrej woli wymiany zdan na ten temat u ciebie zabraklo.
            • kaszebe12 -Nie denerwuj sie , blum... 08.02.15, 14:35
              -Nie moge tobie zaprzeczyc pieknej frazeologii , ale uspokoj sie i przeczytaj twoj wlasny watek wyjsciowy...-Piszesz o blakajacej sie od wiekow spolecznosci , a gdy zadaje tobie pytanie o owa spolecznosc , odpowiadasz ,ze chodzi o spolecznosc blakajaca sie od 1948-ego roku. -Piszesz ,ze slowo "Palestyna" jest slowem hebrajskim , ale co robisz z lacinskojezyczna epoka Herodota ?
              -Badz powazny...-o co tobie chodzi w tym watku ?
              • blueelvic2 Jebe, do tanga potrzeba dwojga ... 08.02.15, 14:52
                Ale do rzeczy. Jak myslisz: o kogo chodzi w tym zdaniu?

Uwazam za sluszne powstanie panstwa palestynskiego, ktore byloby domem i matka rownoczesnie dla tej blakajacej sie od wiekow spolecznosci.

Teraz twoje pytanie: Ale od 1948-ego roku ta "spolecznosc" nie musi sie chyba juz blakac ?

Kogo masz na mysli w tym pytaniu ... w swietle tego co napisalem w watku otwarcia? Czy napewno dostatecznie dobrze sprecyzowales swoje pytanie?
              • blueelvic2 Jak ty rozumiesz to ... 08.02.15, 15:18
                pytanie:

Dluga historia i zasadne pytanie: Od jakiego momentu nalezy historie tego ludu zwanego Filistynami liczyc i wiazac z okreslonym terenem? Czy na to pytanie mamy jednoznaczna odpowiedz?

Co kloci sie z twoja logika? Historia rzeczywiscie dluga .... burzliwa i krwawa.

Zydzi to nacja, ktora byla na tej ziemi wczesniej od Filstynow ... Zalaczone mapy historyczne nie pozostawiaja zadnych zludzen. Wiec w watku otwarcia pytam:

Od jakiego momentu nalezy historie Palestynczykow liczyc i wiazac z okreslonym terenem? Czy na to pytanie mamy jednoznaczna odpowiedz?
            • br0f Re: Daj se siana ... 08.02.15, 15:49
              bo nie chcesz ich dostrzec. dlatego niechetnie angazuje sie w dialogowanie z wami bo prowadzi do nikad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka