Dodaj do ulubionych

Ogłoszono projekt "planu Marshalla" dla Ukrainy

03.03.15, 21:22
Powstanie Agencji ds. Modernizacji Ukrainy ogłosił w Wiedniu publicysta i filozof Bernard-Henri Levy. Celem agencji jest - jak poinformowano - "plan Marshalla" dla tego ogarniętego wojną kraju.

- Ukraina jest dotknięta trzema plagami - sowietyzmem, korupcją, wojną - wskazał Levy i podkreślił, że trzeba się tym plagom przeciwstawić, odbudowując gospodarkę na wzór programu amerykańskiej pomocy gospodarczej dla Europy po II wojnie światowej.

wiadomosci.onet.pl/swiat/ogloszono-projekt-planu-marshalla-dla-ukrainy/3p2r8
Obserwuj wątek
    • polski_francuz BHL 03.03.15, 21:25
      to taki paryski "zbawiacz swiata". Bylbym sie od niego trzymal na dystans.

PF
    • antyk-acap Re: Ogłoszono projekt "planu Marshalla" dla Ukrai 03.03.15, 21:31
      Wygląda obiecująco.
    • melord "odpowiedni" czlowiek dla Ukrainy 03.03.15, 21:51
      wojciech.2349 napisał(a):

> - Ukraina jest dotknięta trzema plagami - sowietyzmem, korupcją, wojną - wskazał Levy

The Jerusalem Post named Lévy 45th on a list of the world's 50 most influential Jews.

przeciez te wszystkie plagi to domena tych....most influential
      • patz.in.palatz Re: "one of the world's 50 most influential" 09.03.15, 16:19

Oby.
    • szwampuch58 Re: "do tanga trzeba dwojga" 09.03.15, 16:33
      wtedy Europa chciala a czy Ukraina dzisiaj chce smiem watpic
      • wojciech.2349 Re: "do tanga trzeba dwojga" 09.03.15, 16:48
        szwampuch58 napisał:
        > wtedy Europa chciala a czy Ukraina dzisiaj chce smiem watpic
        ---------------------
        Ty tak na serio? Ukraina bardzo chce, a UE mówi niewykluczone.
        Oczywiście zielone ludziki próbują tłumaczyć to inaczej.
    • br0f swietlana przyszlosc tuz za rogiem 09.03.15, 20:06
      forsal.pl/artykuly/857892,nieuchronna-katastrofa-emerytur-polska-wydaje-na-nie-najwiecej-na-swiecie.html
      • 5magna Re: swietlana przyszlosc tuz za rogiem 09.03.15, 20:09
        Tu potrzeba bedzie 6 Letni Wielki, Wielki Plan....

new header.png

March 09, 2015

The Great Lie of a Recovery is Coming to Light

By basing the whole “recovery” argument on fraudulent data, the Fed and Federal Government have backed themselves into a corner.

After all, anyone with a functioning brain knows that the unemployment data, and, GDP growth data are massaged at best and totally bogus at worst. By using these data points as bricks to build the argument that somehow spending $4 trillion in newly printed money (and issuing $11 trillion in new debt) was needed only reinforces one of two things:

1) None of the people in charge of steering the economy have a clue what they’re doing …

Or…

2) The whole thing was in fact a giant lie used to cover up the fact that none of the money was spent to try and generate economic growth.

How do we know the US is not in recovery? It’s really quite simple. If it were, the Fed wouldn’t have any issue with raising rates. Take a look at the below chart. Every other recession going back to 1954 saw rates begin to rise a few years into the recovery.

3-8-15.png

Here’s our latest “recovery.” We are now five to six years into it and rates are effectively at zero. The old adage says “actions speak louder than words.” You could literally skip all of the Fed FOMC minutes, speeches, and Q&A sessions. The below chart is exponentially louder than anything Yellen or the other Fed leaders could say.

fredgraph-2.png

The Fed and Feds can talk about recovery all they want. But it’s just talk. If the US was truly in recovery, interest rates would be rising.

So… if the money wasn’t spent on creating growth, why was it spent?

To stop the bond bubble from blowing up.

The bond bubble was $80 trillion going into 2008. Today it’s over $100 trillion. The US had $5 trillion in public debt going into 2008. Today it has over $18 trillion.

Part of this money went towards expanding the already bloated government with endless programs and social spending. But a significant portion of it went towards rolling over old debt. The US never had an extra $5 trillion lying around to pay off its old debts to begin with. And so it has been issuing new debt to cover for old debt that was coming due.

Indeed, between October and November of last year, the Federal Government issued $1 trillion in new debt… because it didn’t have the money to pay back old debt that was coming due. That’s just $1 trillion. Total US debt is above $18 trillion.

There is no recovery. There is only the bond bubble. And everything has been done to prop it up because when it bursts (as all bubbles do), entire countries (including the US) will go bust.

• karbat Re: swietlana przyszlosc tuz za rogiem 09.03.15, 20:23
          >***- Ukraina jest dotknięta trzema plagami - sowietyzmem, korupcją, wojną -
          >wskazał Levy i podkreślił, że trzeba się tym plagom przeciwstawić, odbudowując
          >gospodarkę na wzór programu amerykańskiej pomocy gospodarczej dla Europy
          >po II wojnie światowej.***

filozof sie przeciwstawi ... ukrainskim plagom ...

plaga sowietyzmu na Ukrainie , jako przyklad ... filozof moze podac ...
          oligarche Poroszeke z jego fabrykami , miliardami

plaga korupcji na Ukrainie, filozof proponje zamknac pol Ukrainy w wiezieniu .... ?

plaga wojny na Ukrainie , filozof prponuje ta wojne ... podtrzymac ? ( by nie wygasla )
          by jego organizacja miala racje bytu , pole do popisu ..

• br0f nowomowa 09.03.15, 20:17
      Ogłoszono projekt "planu Marshalla" dla Ukrainy
      [Podziel się] [Przypnij na Pinterest]

- Ukra­ina jest do­tknię­ta trze­ma pla­ga­mi - so­wie­ty­zmem, ko­rup­cją, wojną - wska­zał Levy i pod­kre­ślił, że trze­ba się tym pla­gom prze­ciw­sta­wić, od­bu­do­wu­jąc go­spo­dar­kę na wzór pro­gra­mu ame­ry­kań­skiej po­mo­cy go­spo­dar­czej dla Eu­ro­py po II woj­nie świa­to­wej.
      REKLAMA

Ma to na­stą­pić z udzia­łem czo­ło­wych po­li­ty­ków ostat­nich lat. Jak in­for­mu­je au­striac­ka agen­cja APA, były ko­mi­sarz unij­ny ds. roz­sze­rze­nia Gu­en­ter Ver­heu­gen ma pra­co­wać nad mo­de­la­mi zin­te­gro­wa­nia Ukra­iny z UE, a były nie­miec­ki mi­ni­ster fi­nan­sów Peer Ste­in­bru­eck ma się zająć za­gad­nie­nia­mi po­dat­ków i fi­nan­sów. W "pla­nie Mar­shal­la" dla Ukra­iny były unij­ny ko­mi­sarz ds. han­dlu Peter Man­del­son zaj­mie się pro­ble­ma­ty­ką han­dlu, a były fran­cu­ski mi­ni­ster spraw za­gra­nicz­nych Ber­nard Ko­uch­ner, le­karz i za­ło­ży­ciel or­ga­ni­za­cji Le­ka­rze bez gra­nic - ob­sza­rem służ­by zdro­wia. Do walki z ko­rup­cją po­zy­ska­no by­łe­go pol­skie­go pre­mie­ra Wło­dzi­mie­rza Ci­mo­sze­wi­cza.

Za­ło­ży­cie­la­mi Agen­cji ds. Mo­der­ni­za­cji Ukra­iny są: Levy, bry­tyj­ski kon­ser­wa­ty­sta lord Risby oraz nie­miec­ki de­pu­to­wa­ny z ra­mie­nia CDU Karl-Georg Wel­l­mann.

APA od­no­to­wu­je, że za "mózg" tego pro­jek­tu uwa­ża­ny jest ukra­iń­ski mi­liar­der Dmy­tro Fir­tasz. Ofi­cjal­nie pa­tro­nu­je on pro­jek­to­wi, a nie­ofi­cjal­nie mówi się, że wziął na sie­bie jego fi­nan­so­wa­nie.

W marcu 2013 roku Fir­tasz zo­stał aresz­to­wa­ny w Wied­niu na wnio­sek FBI (zo­stał póź­niej zwol­nio­ny za kau­cją wy­so­ko­ści 125 mi­lio­nów euro); w USA toczy się prze­ciw niemu do­cho­dze­nie w związ­ku z po­dej­rze­niem o ko­rup­cję na skalę mię­dzy­na­ro­do­wą.

Plan dla Ukra­iny, obej­mu­ją­cy mo­de­le re­form w ta­kich dzie­dzi­nach jak po­dat­ki, go­spo­dar­ka i kon­sty­tu­cja, ma po­wstać w ciągu 200 dni. Na­wią­zu­jąc do spra­wy fi­nan­so­wa­nia pro­jek­tu, Fir­tasz mówił o spe­cjal­nym fun­du­szu, który opie­wał­by na 300 mi­liar­dów euro. Nie wia­do­mo jed­nak na razie, skąd mia­ły­by po­cho­dzić te środ­ki.

Levy pod­kre­ślał, że jest czymś "nie­wy­obra­żal­nym", żeby Ukra­ina nie wy­szła zwy­cię­sko z obec­ne­go kon­flik­tu z Rosją. - UE i cały świat stoją za nami - ak­cen­to­wał.

(ks)
      • 5magna Re: nowomowa 09.03.15, 21:03
        A jaki Plan Lewy szykuje dla USA ?

www.reuters.com/article/2015/03/09/us-usa-fiscal-cbo-idUSKBN0M51IY20150309

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka