Dodaj do ulubionych

Pierwsze wrażenia po filmie wszelkich filmów:-)

15.03.15, 22:53
Film zrobiony świetnie, wg wszelkich współczesnych (hamerykańskich, ha, ha) reguł kina akcji, a mimo to mądry zmuszający do zastanowienia, refleksji.

Dla zachodnich Europejczyków, zwłaszcza Niemców, będzie nieczytelny, bo głęboko patriotyczny, przepojony miłością ojczyzny i gotowością poświęcenia dla niej życia. Ten młody chłopak, który podjeżdza swoim autem pod wóz bojowy armii ukraińskiej, bo go staranować to niesamowite. Cudem przeżył, ale zmarł wrótce po tej akcji na serce....

Niemieckie i zachodnioeuropejskie społeczności multi-kulti, wolne od patriotycznych przesądów żywcem z XIX w. tego nie pojmą, prędzej Amis, bo oni tikają podobnie. A najprędzej kumać będą pewnie Zydzi.

Dla mnie, w dość uważnie śledzącej wydarzenia na wschodzie, było w tym filmie kilka niespodzianek - nowych informacji. Np. ta, że jedyna jednostka ukraińska, która broniła się przed przejęciem przez krymskich Rosjan i musiała być szturmowana (acz bez ofiar w ludziach - chapeau bas!) była jednostką... NATO! Tak, tak NATO. Na Krymie była jednostka podporządkowana bezpośrednio rozkazom NATO i szkolona przez NATO.

Ale i z NATO wredne Ruskie sobie poradziły:-)
Obserwuj wątek
    • wasyl_szuja Re: Pierwsze wrażenia po filmie wszelkich filmów: 15.03.15, 22:56
      O Zachodzie masz mgliste pojęcie, umówmy się ;) Z Olgino mało co widać.
    • wojciech.2349 Re: Pierwsze wrażenia po filmie wszelkich filmów: 15.03.15, 23:00
      ewa-1.5 napisał(a):
      > ... jedyna jednostka ukraińska,
      > która broniła się przed przejęciem przez krymskich Rosjan i musiała być szturmo
      > wana (acz bez ofiar w ludziach - chapeau bas!) była jednostką... NATO! Tak, tak
      > NATO. Na Krymie była jednostka podporządkowana bezpośrednio rozkazom NATO i szkolona przez NATO.
      ------------------------------------
      Effciu,
      nie wiem o jakim filmie mowa, ale ten tekst dowodzi, że masz haluny.
      Co dzisiaj jadłaś, piłaś i paliłaś?
    • eva15 Re: Pierwsze wrażenia po filmie wszelkich filmów: 15.03.15, 23:01
      Fajne były też sceny z "Nocnymi Wilkami". To fascynujące, jak Putinowi udało się wprząc takich anarchistów w służbę ojczyźnie. Wiem, wiem, jeździł razem z nimi na motorze, znam to z wcześniejszych filmów. Putin ma talent pozyskiwania nawet najbardziej trudnych ludzi, Chirurg jest jego:-)
    • smuta2015 Re: Pierwsze wrażenia po filmie wszelkich filmów: 15.03.15, 23:03
      Falbana się napala, a ten film, to świetny dowód dla Trybunału w Hadze!
      • frompiter Jakiego trybunalu w Hadze? 15.03.15, 23:08
        smuta2015 napisał:
        > Falbana się napala, a ten film, to świetny dowód dla Trybunału w Hadze!

Masz chociaz minimalne pojecie o czym piszesz?
        • smuta2015 Re: Jakiego trybunalu w Hadze? 15.03.15, 23:25
          Wiem o czym piszę, a kacapski kapuś jaki masz problem?
      • jankowski1960 Re: Pierwsze wrażenia po filmie wszelkich filmów: 16.03.15, 06:33
        za to pewnie, ze nie bylo ofiar...
    • j-k Evelein - kogo ten Krym obchodzi ? 15.03.15, 23:05
      bo nawet mnie - NIE.
      A przecietny Amerykanin i Europejczyk ma go serdecznie w d...
      i nawet nie bardzo wie - gdzie on jest.
      • eva15 Ciebie nikt o zdanie nie pyta, idź spać 15.03.15, 23:09
        Natomiast fakt, że Putin odebrał Amis ich, hamerykański Krym, boli USA niewyobrażalnie.
        Nawet z jednostką NATO na Krymie sobie poradził. To bardzo dla mocarstwa nieprzyjemne, tego USA Rosji nie darują.
        • j-k Z toba zawsze. 15.03.15, 23:11
          proponujesz maly seksik, czy duzy ?
          • eva15 Re: Z toba zawsze. 15.03.15, 23:19
            Łapki na kołderkę i spadaj.
            • j-k Nada Z toba zawsze. 15.03.15, 23:21
              nawet Nie zamierzam.
              dawaj buzi i nie smec.
        • wasyl_szuja Re: Ciebie nikt o zdanie nie pyta, idź spać 15.03.15, 23:12
          Najlepiej to wymyślić sobie bzdury a później ich bronić ;) Niestety rosyjskie społeczeństwo jest zbyt ograniczone intelektualnie, by pojąć jakimi manipulacjom jest poddawane ;)
        • marko125 Re: Ciebie nikt o zdanie nie pyta, idź spać 15.03.15, 23:13
          A USA odebrało Putinkowi resztę Ukrainy to dopiero boli eunuchów z Kremla :) Krym przy całej UA to wydmuszka.
        • x2014 Re: Ciebie nikt o zdanie nie pyta, idź spać 16.03.15, 14:38
          .. Natomiast fakt, że Putin odebrał Amis ich, hamerykański Krym, boli USA niewyob
          > rażalnie.,,
          haha
      • swiblowo Re: Evelein - kogo ten Krym obchodzi ? 15.03.15, 23:11
        To wielka szkoda Jasiu. Szczegolnie jesli tyczy sie Europejczykow. Poniewaz jest szczegolnie pouczajacy - w jakiej chcesz sferze - niech bedzie, ze nawet propagandowej. Choc oczywiscie nie tylko.
        • j-k Krym nie ma dzis zadnego militarnego znaczenia 15.03.15, 23:20
          swiblowo napisała:
          > To wielka szkoda Jasiu. Szczegolnie jesli tyczy sie Europejczykow.

Krym nie ma dzis zadnego militarnego znaczenia
          podobnie jak i Donbass.
          i dla Europy nie ma zadnego wiekszego znaczenia.
          jest to dla Europy wewnetrzna sprawa miedzy Rosja - a Ukraina.
          i pisze o zwyklych ludziach oraz BIZNESIE.
          • wasyl_szuja Re: Krym nie ma dzis zadnego militarnego znaczeni 15.03.15, 23:40
            Sewastopol jest znacznie lepszą bazą niż Noworosyjsk, ale faktycznie pozostaje pytanie do czego on potrzebny?
            Bosfor może zablokować Turcja, a wraz z wojną w Syrii FR traci wpływy na Morzu Śródziemnym. Także nie zapowiada się na powstanie Southstream, więc nie ma czego kontrolować.
            Jedynym powodem zajęcia Krymu, jest chęć zaszkodzenia Ukrainie i odciągnięcia uwagi społeczeństwa rosyjskiego od wewnętrznych problemów. Na Kremlu przewidywano jakie ceny osiągnął paliwa.
            • j-k nadal: Krym nie ma zadnego militarnego znaczenia 15.03.15, 23:52
              jako chyba jedyny na tym foro nie stoje, ani po stronie Ukrainy, ani Rosji w tym konflikcie.

i po raz kolejny powtarzam:
              niech Rosja i Ukraina sie dogadaja.

- gdyz na razie to na tym konflikcie korzystaja tylko USA i CHiny.

a UE za niego placi (wiec i ja) - na co nie mam szczegolnej ochoty.
    • swiblowo Niestety masz racje, 15.03.15, 23:07
      film niesie ladunek emocjonalny, ktorego zwylki zjadacze chleba nie beda w stanie udzwignac.
      Wychodzi na jaw pare faktow zatajanych przez RF ale przyznac trzeba, ze majstersztyk byl wykonany. MI 6 powiedzialaby o Putinie jak o Bondzie - WY eto WY.
      • wasyl_szuja Re: Niestety masz racje, 15.03.15, 23:09
        Pomyłka: zwykli zjadacze pokrzyw;) To taki bonus za "krymnasz" ;)
        • frompiter Opowiedz szczerze,... 15.03.15, 23:11
          wasyl_szuja napisał:
          > Pomyłka: zwykli zjadacze pokrzyw;) To taki bonus za "krymnasz" ;)

...po jaki ch@j ty piszesz tswoi brednie?

Za kase?
          Przeciez sam nie wierzysz w to co piszesz.
          • wasyl_szuja Szczerze jak u popa na spowiedzi. 15.03.15, 23:14
            Nie jestem w stanie poważnie podejść do waszego zachwytu nad propagandówką ;) Dorośli ludzie a takie głupolki ;)
            • swiblowo Re: Szczerze jak u popa na spowiedzi. 15.03.15, 23:26
              No wiesz - zalezy jak cos sprzedajesz.....Jak dobra reklama to kupuja. W tym cala fiszka.
        • swiblowo Re: Niestety masz racje, 15.03.15, 23:12
          I zjadacze pokrzyw i krymnasz tyczy sie jednej nacji. D
          • swiblowo Re: Niestety masz racje, 15.03.15, 23:15
            Dla kogo wiec bonus - bo nie rozumiem?
            Wasyl - pare razy mignely mi nawet nieglupie twoje wystapienia na tejze arenie. Po co wiec starasz sie bardziej niz trzeba?
            Film widziales?
          • wasyl_szuja Re: Niestety masz racje, 15.03.15, 23:16
            Zatem smacznego. Życzenie przyda się, bo czeka was dłuuuuuugie zaciskanie pasa aż...aż oddacie Krym ;)
            • swiblowo Re: Niestety masz racje, 15.03.15, 23:23
              Fakt faktem. W odroznieniu do niektorych nie bede zaprzeczac. Dzieki.
              • eva15 Re: Niestety masz racje, 15.03.15, 23:26
                swiblowo napisała:

> Fakt faktem. W odroznieniu do niektorych nie bede zaprzeczac. Dzieki.

Nie zaprzeczasz, że Rosja odda Krym? A w domu wszyscy zdrowi?:-))
                • swiblowo Nie zaprzecam, ze 15.03.15, 23:49
                  sankce troche bola.
                  Oczywiscie, ze zdrowi. W domu.
                  • eva15 Re: Nie zaprzecam, ze 16.03.15, 00:06
                    Sankcje boleć będą i to chyba nie tylko trochę. Ale - kto będzie o nich za 5-10 lat pamiętał, a tym bardzie - kto za lat 50? A Krym będzie dalej rosyjski, jak od prawie 3 wieków...

Różnica między politykierem-aparatczykiem a mężem stanu polega właśnie na celu i perspektywie czasowej jego działań. Aparatczyk patrzy, jak nabić sobie kabzę w okresie posiadania władzy tak, by starczyła na 2-3 pokolenia, mąż stanu patrzy, jak ustawić państwo i naród na 2-3 pokolenia do przodu.
                    • swiblowo Re: Nie zaprzecam, ze 16.03.15, 00:40
                      Widze, nie spisz. Chyba zadzwonie do ciebie zaraz.
      • eva15 Re: Niestety masz racje, 15.03.15, 23:16
        Putin po filmie mówi, że (chodzi o sankcje) nie można przeliczać życia ludzi na pieniądze i zyski.
        Tego anglosaski świat nie zrozumie. Niemiecki pod anglosaskim butem również nie.

Film jest emocjonalny aż do bólu, ale taka jest miłość ojczyzny, jeśli jest....
        • wasyl_szuja Re: Niestety masz racje, 15.03.15, 23:18
          Oligarsze niczego nie brak, o to się nie martw. Po tyłku dostają ci, do których filmik był skierowany, czyli do prostego luda.
        • swiblowo Re: Niestety masz racje, 15.03.15, 23:22
          Opierajc sie pokusie, zeby otworzyc po nim /filmie/ szampana, pije tylko biale wino. :)))
          W.Putin jest graczem, nawet nie wabank. Przeraza mnie mysl, ze to moze i nawet szczere jak cholera jest. To byloby porazajace we wspolczesnej polityce.
          • eva15 Re: Niestety masz racje, 15.03.15, 23:37
            Moim zdaniem to jest szczere....
        • marko125 Re: Niestety masz racje, 15.03.15, 23:26
          Ojej jaki on dobry. Ciekawe czemu nie byl taki hojny jak banderowcy okładali DOnbas z artylerii ? Co wtedy było z Putinkiem ?
          • swiblowo Re: Niestety masz racje, 15.03.15, 23:34
            Niestety nie znam odpowiedzi na twoje pytanie. Nie siedze w glowie u Putina. Moze przygotowywal sie do roli ojca? Cos o tym pisze zachodnia prasa?
            :))
        • x2014 Re: Niestety masz racje, 17.03.15, 06:26
          Putin po filmie mówi, że (chodzi o sankcje) nie można przeliczać życia ludzi na pieniądze i zyski.

ze ten qervyson ma czelnosc, swiat staje na glowie
    • wojciech.2349 o jakim filmie mowa? 15.03.15, 23:13
      Czy to był Pan Wołodyjowski?
      • swiblowo Re: o jakim filmie mowa? 15.03.15, 23:17
        Nie, to byly Gwiezdne wojny.
        • wojciech.2349 Re: o jakim filmie mowa? 17.03.15, 20:30
          swiblowo napisała:
          > Nie, to byly Gwiezdne wojny.
          ------------------------------
          Ale ja naprawdę nie wiem o jakim arcydziele
          Effcia bredzi.
    • nie-tak Re: Pierwsze wrażenia po filmie wszelkich filmów: 15.03.15, 23:23
      Eva jak nazywal sie film po rosyjsku?
      • eva15 Re: Pierwsze wrażenia po filmie wszelkich filmów: 15.03.15, 23:30
        Крым. Пyть нa Рoдинy
        Czyli.
        Krym. Powrót do ojczyzny/macierzy.

russia.tv/brand/show/brand_id/59195

Pewnie pojawi się za jakiś czas z niemieckimi lub angielskimi napisami. Bardzo warto obejrzeć.
        • nie-tak Re: Pierwsze wrażenia po filmie wszelkich filmów: 15.03.15, 23:38
          Dzieki moze cos znajde w necie a moja druga polowa znajdzie wiecej czasu jak i pobytu na ladzie by mi cos z tego tlumaczyc, j. rosyjski, angielski, (w sumie 7 biegle), dla niego zaden problem z wzgledu na prace.
          • eva15 Re: Pierwsze wrażenia po filmie wszelkich filmów: 16.03.15, 00:38
            nie-tak napisała:

> Dzieki moze cos znajde w necie a moja druga polowa znajdzie wiecej czasu jak i
            > pobytu na ladzie by mi cos z tego tlumaczyc, j. rosyjski, angielski, (w sumie 7
            > biegle), dla niego zaden problem z wzgledu na prace.

Czy on pracuje dla KGB?:-)))
            • jankowski1960 Re: Pierwsze wrażenia po filmie wszelkich filmów: 16.03.15, 06:37
              ja tez:)
              Znam osiem jezykow obcych, nie liczac ukr i bialoruskiego....
            • nie-tak Re: Pierwsze wrażenia po filmie wszelkich filmów: 16.03.15, 23:47
              eva15 napisała:

> nie-tak napisała:
              >
              > > Dzieki moze cos znajde w necie a moja druga polowa znajdzie wiecej czasu
              > jak i
              > > pobytu na ladzie by mi cos z tego tlumaczyc, j. rosyjski, angielski, (
              > w sumie 7
              > > biegle), dla niego zaden problem z wzgledu na prace.

>
              > Czy on pracuje dla KGB?:-)))
              -------------------------
              Idac mysla rusofobicznych prymitywow my wszycy jestesmy Moskale z KGB bo nie popieramy tego co robia Stany jak i unia obecnie wobec Rosji, a tym przede wszystkim wobec samej Europy europejskiego narodu!!!

Dokad prowadzi ta droga?
              Do wojny ku chwale i sutej kasie wybranych narodow, do totalnego zuborzenia narodow ku chwale i zadowoleniu bankierow z wybranego narodu jak i stanow?
            • x2014 Re: Pierwsze wrażenia po filmie wszelkich filmów: 17.03.15, 06:28
              no popatrz taki uzdolniony a krowe kryje
        • jkropow Re: Pierwsze wrażenia po filmie wszelkich filmów: 09.08.15, 22:48
          eee... ja nie gustuje w takich filmach, aczkolwiek lubie miec wybór - jakies wideo na życzenie jak z tvzapp czy coś. ;))
          • towlasnieja86 Re: Pierwsze wrażenia po filmie wszelkich filmów: 14.08.15, 00:02
            no i zarządzanie programem telewizyjnym tez w tym jest.
      • swiblowo Re: Pierwsze wrażenia po filmie wszelkich filmów: 15.03.15, 23:30
        nie-tak napisała:

> Eva jak nazywal sie film po rosyjsku?

- Крым пyть нa рoдинy -
    • sawa.com płonie monaster Nowodziewiczy... 15.03.15, 23:27
      Czyz to nie jest znak od Boga, ze mu sie nie podoba okupacja Krymu! Ateiści z Zachodu tego nie pojmą... ale mentalnie zakodowani XiX wiecznym mistycyzmem Rosjanie... kto wie co sobie teraz myslą...
      W kazdym badź razie ten pozar w przede dniu pierwszej rocznicy agresji na Ukraine i zajęcia Krymu nic dobrego Rosji i Rosjanom nie wrózy
      • nie-tak Re: płonie monaster Nowodziewiczy... 15.03.15, 23:30
        sawa.com napisała:
        > W kazdym badź razie ten pozar w przede dniu pierwszej rocznicy agresji na Ukra
        > ine i zajęcia Krymu nic dobrego Rosji i Rosjanom nie wrózy
        -----------------------
        Krymianom przynioslo to wiele i dziekuja za to Putinowi ze nie musza prowadzic wojny bratobojczej jak kijowskoamerykanska junta na Ukrainie ja prowadzi mordujac Ukraincow.
      • wasyl_szuja Re: płonie monaster Nowodziewiczy... 15.03.15, 23:32
        Dokładnie. Ja Europejczyk z ubytkiem mistycyzmu nie pojmę, jakie ten pożar fatum przynosi. Wysłać tam stare babki ze świętymi ikonami! Modły całą noc!
      • j-k Z calym szacunkiem Sawa, ale 15.03.15, 23:34
        jestesmy za stowarzyszeniem Ukrainy z Unia Europejska i otwarciem granic.
        (ale i ich kontrola - jak z Turcja)

nie mierzamy bowiem, przykro mi, dzielic sie dotacjami unijnymi z Ukraina.
        • sawa.com Re: Z calym szacunkiem Sawa, ale 15.03.15, 23:37
          j-k napisał:

> nie mierzamy bowiem, przykro mi, dzielic sie dotacjami unijnymi z Ukraina.

Dotacje maja swój kres niezaleznie od tego czyUkraina wejdzie do UE czy nie. Czas kiedy staniemy sie płatnikiem netto zbliza sie wielkimi krokami.
          • j-k nie 15.03.15, 23:54
            sawa.com napisała:
            > Dotacje maja swój kres niezaleznie od tego czy Ukraina wejdzie do UE czy nie.

- ale ich wysokosc od tego zalezy.

Czas kiedy staniemy sie płatnikiem netto zbliza sie wielkimi krokami.

Nie . zbliza sie malymi krokami.
            i nie nastapi wczesniej, niz za 20 lat.

Dr. J.K.
            ekonomista.
        • eva15 Jasiu-głuptasiu 15.03.15, 23:40
          Ukraina jest na najlepszej drodze do dostania znacznie więcej miliardów euro z EU niż Polska, mimo, że ona (Ukraina) nie jest członkiem EU. Ale jest znacznie bardziej ważna geopolitycznie niż Polska.
          • wasyl_szuja Evuniu, ucz się. 15.03.15, 23:45
            Polska pozostanie najważniejszym państwem w Europie Środkowej, ze względu na swoje położenie i będzie stanowić plecy i silnego partnera dla młodych wschodnich demokracji. Ukraina jest ważna dla Polski, nie dla USA. USA na Moskwę nie wybierają się (my zresztą też). No chyba że nas zmusicie.
            • nie-tak Re: Evuniu, ucz się. 15.03.15, 23:54
              wasyl_szuja napisał:

> Polska pozostanie najważniejszym państwem w Europie Środkowej, ze względu na sw
              > oje położenie i będzie stanowić plecy i silnego partnera dla młodych wschodnich
              > demokracji. Ukraina jest ważna dla Polski, nie dla USA. USA na Moskwę nie wybi
              > erają się (my zresztą też). No chyba że nas zmusicie.
              ------------------------
              :-)))))))))))))))
              od kiedy?

Bialorus wydzgala juz Polske tam gdzie jest polskie miejsce.

przez to chca miec na sile tomahawki by je utylizowac za pieniadze polskiego podatnika gdy stany beda czscic magazyny z zlomowiska.
          • j-k Bajdurzenia Evelein, as usual. 16.03.15, 00:15
            Ukraina ma znaczenie dla USA tylko jako panstwo frontowe
            i sluzy tylko do oslabienia Rosji.
            nie jest zadnym geopolitycznie waznym obiektem w regionie
            gdyz nie jest i nie bedzie STABILNA
            - a tym obiektem dla USA jest STABILNA Polska.
            • eva15 Jesteś z gruntu głupiutki 16.03.15, 00:23
              Po co USA państwa stabilne? Najlepiej rządzi sią słabymi i niestabilnymi. To wiadomo najpóźniej od czasów Cesarstwa Rzymskiego.
              Niemcy już przestają być stabilne, Polska jest w następnej kolejności. Niemców rozwala multi-kulti, Polskę rozwalą setki tys., jeśli nie miliony uciekinierów z Ukrainy. Uciekinierów - banderowców, bo przecież Donbas do Polski skumanej z banderowcami uciekał nie będzie.
              • j-k durnota wieje na odleglosc. 16.03.15, 00:28
                ale dobrze, ze nie potrafi latac :)

otusz, Dziewcze Niedrogie, w 21.szym wieku dla USA panstwa niestabilne nie maja zadnego znaczenia - gdyz same USA sa NIESTABILNE i utracily zdolnosc rzadzenia kimkolwiek.
                moga tylko liczyc na WSPOLPRACE.

Buenas Noches.
                • eva15 No właśnie, idź wreszcie spać 16.03.15, 00:30
                  j-k napisał:

> Buenas Noches.
      • frompiter Jaka radosc! 16.03.15, 06:07
        sawa.com napisała:
        płonie monaster Nowodziewiczy...
        > Czyz to nie jest znak od Boga, ze mu sie nie podoba okupacja Krymu! Ateiści z Z
        > achodu tego nie pojmą... ale mentalnie zakodowani XiX wiecznym mistycyzmem Rosjanie... kto wie co sobie teraz myslą...

Ja wiem.
        Mysla ze wam sie pala zapalony z nienawisci mozgi.

> W kazdym badź razie ten pozar w przede dniu pierwszej rocznicy agresji na Ukraine i zajęcia Krymu nic dobrego Rosji i Rosjanom nie wrózy

Ahahaha:-)
        A jesli by nie bylo pozaru, to wrozyliscie by?
        Wystarcze poczytac ten forum, zeby sie dowiedziec kto i co wrozy, kto i co zyczy:-)
    • drugiwojwa Re: Pierwsze wrażenia po filmie wszelkich filmów: 15.03.15, 23:34
      Popłakałem się z wrażenia a szczególnie kiedy ten facet mówił że złapali sabotażystów morderców co chcieli zatruć zbiornik z wodą ! Mieli jakies tam próbówki z chemikaliami !?
      • antyk-acap Re: Pierwsze wrażenia po filmie wszelkich filmów: 15.03.15, 23:42
        Pytanie czy sabotażyści byli Czeczenami i mentalnymi Ukraińcami.
    • humbak Re: Pierwsze wrażenia po filmie wszelkich filmów: 15.03.15, 23:42
      Jaki film?
    • sawa.com z dedykacją dla evy 16.03.15, 00:41
      www.youtube.com/watch?v=N5F90erv3ts
      • swiblowo Re: z dedykacją dla evy 16.03.15, 00:50
        Mysle, ze dziewczyna bedzie pod wrazeniem twojej rozdwojonej z lekka jazni.
        Z jednej strony wrozenie z fusow odnosnie pozaru, z drugiej strony ten filmik. Ojojoj!!!
      • drugiwojwa Re: z dedykacją dla evy 16.03.15, 11:00
        Rosyjskie filmy wzorując się na filmach ZSRR są bardzo dobre. Dlatego chetnie je ogladam.
        Jednak film propagandowy o przyłączeniu Krymu do Rosji w sytuacji gdy w Donbasie giną Rosjanie (naród) nie wygląda ciekawie.. w sensie moralnym...
        Putin podzielił Rosjan na lepszych i gorszych. Bo jedni jako obywatele Ukrainy mieszkali na Krymie, a drudzy jako obywatele Ukrainy mieszkają bliżej Rosji.
        Nawet na filmie jeden z bohaterów mieszkający na Krymie mówi że pojechał na Ukrainę działać i organizować opór. Tym samym namawiał do oporu zbrojnego.
        Jak się nie ma szans na działania powstańcze to po cholerę zaczynać walkę ?
        Zrozumiał to nawet minister obrony Donieckiej Republiki Ludowej Striełkow Igor.
        Dla Putina sama nazwa "Ludowa" jest nie do przyjęcia.
        On reprezentuje interesy bogatych Rosjan a nie biednych.
    • darekvtb Re: Pierwsze wrażenia po filmie wszelkich filmów: 16.03.15, 09:04
      Eva, dzieki za recenzje!
      Ale ja bym zwrocil uwage na pewien szczegol o ktorym nie napisalas, a mi sie rzucil od razu w oczy (moze dlatego ze tu mieszkam?). Swiblowo potwierdzi! :-)))
      Rosjanie, podobnie jak Polacy, w typowych sytuacjach nie przejawiaja zbyt czesto szlachetnych cech charakteru. Krytykuja wladze, biurokracje, korupcje, rzad, panstwo. Biedni - oligarchow, bogaci - lumpenow. Animozji w spoleczenstwie jest ogrom! Ale w przypadkach ekstremalnych, realnego zagrozenia, Rosjanie sa gotowi na ofiary i wszelkie animozje znikaja!
      I film to swietnie pokazuje.
      Najlepszym przykladem jest "chirurg". Stracil noge gdyz zamiast isc na opercje - ratowal Krym, kierowal opolczeniem, pomagal miejscowym walczyc z dywersantami. On stracil noge, ale teraz z duma moze powiedziec: "Krym - nasz!".
      Pamietasz scene kiedy ludzie na peronie w Symferopolu czekali na "pociag przyjazni" z Kijowa? Tarcze im przygotowali miejscowi kowale. W jednym szeregu "ramie w ramie" staneli w obronie swego miasta ochotnicy: i ci sami kowale i biznesmeni co przyjechali swoimi samochodami klasy lux i murarze co przyszli z budowy pieszo. Staneli w jednym szeregu i nikt nie pytal, kto jest kto? Kto proletariusz a kto kapitalista, kto urzednik a kto handlarz. Tam na peronie w jednym szeregu stal NAROD. Oni nie znali, co ich czeka - moze wygraja, a moze ich pozabijaja, bo dla kuli bez roznicy: przebija cialo murarza czy biznesmena.
      • darekvtb Re: Pierwsze wrażenia po filmie wszelkich filmów: 16.03.15, 09:26
        I jeszcze jedno!
        Ciag dalszy wojtusiowej dyskusji - "kto jest Rosjaninem"?
        Wojciech zyje wedlug swoich szablonow i twierdzi ze jesli dziecko rodzi sie w rodzinie tatarskiej, to ono juz nie jest Rosjaninem.
        Ten film pokazuje, jak mylne sa takie wnioski.
        Kto dowodzil pierwsza grupa opolczenia ktora wdarla sie na lotnisko i blokowala pas startowy zeby uniemozliwic ladowanie ukrainskich samolotow desantowych?
        100% - Ormianin. Przybiegli na lotnisko z trzonkami od lopat! A kiedy znalezli sie pod lufami automatow ochrony lotniska, byli pewni ze to ich koniec..
        Ormianie ktorzy gotowi sa zginac za Rosje, to jeszcze Ormianie, czy juz Rosjanie?
        Organizator pierwszego multinarodowosciowego oddzialu opolczenia to kto? - Tatarzyn!
        To kiedy on ryzykowal zdrowiem (moze i zyciem) w obronie Rosji, byl jeszcze Tatarem czy juz Rosjaninem?
        Kierowca z "Nocnych wilkow", ktory swoim samochodem porwal gen. Kowala - urodzil sie w centralnej Ukrainie. To on Ukrainiec czy Rosjanin?

Te wszystki przyklady jeszcze raz dowodza: Rosjanin - to nie genetyka krwi w zylach, to nie narodowosc przodkow, to nie miejsce urodzenia.
        Rosjanin - to stan swiadomosci!
        Rosjanin moze miec ormianski nos, sniada jak Tatar skore i ukrainski akcent - ale to nijak nie uszczupla jego "rosyjskosci". jesli ktos tego nie rozumie, to nigdy nie zrozumie Rosji..
        • eva15 Re: Pierwsze wrażenia po filmie wszelkich filmów: 16.03.15, 10:11
          Darek, dzięki za uzupełnienia, trudno mi było wszystko naraz napisać, byłby z tego tasiemcowy post.
          W pełni się z Tobą zgadzam, co do definicji Rosjanina - tam naprawdą ludzie różnego pochodzenia, różnych etni walczyli razem o wyrzucenie banderowców i przyłączenie do Rosji. To rzeczywiście kwestia wspólnej świadomości ojczyzny a nie koloru skóry czy włosów.

Piękny film o sile i determinacji ludzi zwązanych wspólną ideą i solidarnością. Baaarzo emocjonalny i baaardzo patetyczny, dla E. Zachodniej będzie dziwny, trudny do zrozumienia. Wielu pewnie uzna, że Putin kazał wymyślił patriotycznego gniota.-) .

Jak piszę - pewnie tylko Amis (i Zydzi) to zrozumieją. Amis mają podobny patetyczno - patriotyczny styl w kinematografii.
          • eva15 Daaarek!!! 16.03.15, 10:22
            Gdzie można znaleźć ten film w internecie? Na YouTube nie widzę...
            • kaszebe12 Oj , Ewciu , Ewciu... 16.03.15, 10:29
              Nasi "obrzezani" stawiaja Tobie tak niedwuznaczne propozycje....zaczynam byc zazdrosnym.
              • eva15 Re: Oj , Ewciu , Ewciu... 16.03.15, 10:47
                ? Kogo masz na myśli?
            • frompiter Nie jestem Daaarek:-) 16.03.15, 10:31
              eva15 napisała:
              > Gdzie można znaleźć ten film w internecie? Na YouTube nie widzę...

Ale chyba nie szkodzi:-)
              www.youtube.com/watch?v=t42-71RpRgI
            • eva15 Re: Daaarek!!! 16.03.15, 10:38
              Już znalazłam.

P.S. Darek, nogę stracił nie "Chirurg" a jego kolega.
              • darekvtb Re: Daaarek!!! 16.03.15, 17:37
                "Darek, nogę stracił nie "Chirurg" a jego kolega. "

Owszem. To skromny rosyjski chlopak - Aleksander Miedwiediew prezydent krymskich "Nocnych wilkow"
                • eva15 Daaarek!!! To jest "Chirurg" 16.03.15, 21:43
                  Dałeś zdjęcie "Chirurga", a przy okazji "Chirurg" to rzeczywiście lekarz z zawodu.
              • eva15 Miszka, Romrus dzięki 16.03.15, 10:43
                W międzyczasie też już znalazłam, ale dziękuję za szybką pomoc.
                • misza_kazak Nie ma za co :) 16.03.15, 10:47

• wasyl_szuja Dzieci ruskie, to jest propagandówka, rozumiecie? 16.03.15, 15:49
              Trzeba prostym ludziom, tacy jak wy, przecież wytłumaczyć czemu państwo zabiera waszych synów, którzy już nie wracają i dlaczego zaczyna w waszych domowych budżetach powstawać dziura.
              Oligarchom dzieci do woja nie biorą, a kawior jedzą nawet ich koty. I to jest smutna konkluzja, jak to rosyjski naród Kreml robi w ch#ja.
        • misza_kazak Dzkieki Darku. Swietnie to ujales! 16.03.15, 10:35
          darekvtb napisał:

> Te wszystki przyklady jeszcze raz dowodza: Rosjanin - to nie genetyka krwi w zy
          > lach, to nie narodowosc przodkow, to nie miejsce urodzenia.
          > Rosjanin - to stan swiadomosci!
          > Rosjanin moze miec ormianski nos, sniada jak Tatar skore i ukrainski akcent -
          > ale to nijak nie uszczupla jego "rosyjskosci". jesli ktos tego nie rozumie, to
          > nigdy nie zrozumie Rosji..

Dzkieki Darku. Swietnie to ujales!
          Dawno miszkasz w ROsji i dlatego tak dobrze nas poznales!

Pozdro!
          Misza
          • darekvtb Re: Dzkieki Darku. Swietnie to ujales! 16.03.15, 11:12
            Спacибo..
            Dzieki 3 rosyjskim zonom, to ja jestem potrojny Rosjanin :-)))
            • eva15 Re: Dzkieki Darku. Swietnie to ujales! 16.03.15, 11:19
              No przecież sam piszesz, że Rosjanin to nie pochodzenie etniczne lecz stan świadomości !

P.S.. Zon to chyba sobie trochę dodałeś:-)))
              • darekvtb Re: Dzkieki Darku. Swietnie to ujales! 16.03.15, 15:35
                Zona - nie ma nic do pochodzenia (nie jest przodkiem :-)
                Zona - to stan swiadomosci!

P.S.
                Nic nie dodalem - spytaj Swiblowo ;-)
                • eva15 Re: Dzkieki Darku. Swietnie to ujales! 16.03.15, 20:29
                  A Swiblowo wszystko o Tobie wie?
            • misza_kazak Re: Dzkieki Darku. Swietnie to ujales! 16.03.15, 12:04
              darekvtb napisał:

> Спacибo..
              > Dzieki 3 rosyjskim zonom, to ja jestem potrojny Rosjanin :-)))

No to ja na razie tylko podwojny :))
            • pimpus18 Re: Dzkieki Darku. Swietnie to ujales! 16.03.15, 13:24
              Czy to te z pussy riot?
              • darekvtb Re: Dzkieki Darku. Swietnie to ujales! 16.03.15, 15:38
                W grupe "pussy riot" nie ma kobiet, to co to za pytanie?
    • markvanreesk Re: Pierwsze wrażenia po filmie wszelkich filmów: 16.03.15, 13:53
      Film byl rzeczywiscie bardzo dobry,nie nazwal bym go filmem wszelkich filmow dokumentalnych ale "de gustibus non est disputandum".Wiele nowych informacji nieznanych na zachodzie .Tutaj w Holandii ale takze w innych krajach najbardziej piorunujace wrazenie zrobilo oswiadczenie Putina ze caly arsenal atomowy rosyjski byl postawiony w stan najwyzszej gotowosci bojowej. Mowia o tym dzisiaj wszystkie media Euronews,BBC World,Tagesschau 24 ,prasa oraz wszystkie telewizje i rozglosnie radiowe w Holandi.W Polsce ani slowa o tych fragmentach filmu.W Polsce sie mowi o tym jak to Putin nieslusznie oskarzal Polske o szkolenie banderowcow. Te same malpy ktore pol roku temu mowily o tym i nawolywaly do tego, dzisiaj twierdza ze nikt nie ma dowodow na to. Dodam od siebie ze nie ma tez dolwodow na to ze w Polsce byly wiezienia CIA.Denne bezwstydne miernoty! Z zapartym them ogladalem film ,brakowalo mi pokazania zbrodni majdanskich bandziorow.Posiadam kolekcje filmow z You Toube ktore to pokazuja. trzeba bylo to wykorzystac.Miejmy nadzieje ze moze powstanie osobny film o zbrodni majdanskiej ktory to pokaze.
      • smuta2015 Re: Pierwsze wrażenia po filmie wszelkich filmów: 16.03.15, 14:07
        Ciekawe czy kacap przy tym filmie wytrzymał z jedną pieluchą, czy musiał zmieniać?
      • darekvtb Re: Pierwsze wrażenia po filmie wszelkich filmów: 16.03.15, 15:46
        "oswiadczenie Putina ze caly arsenal atomowy rosyjski byl postawiony w stan najwyzszej gotowosci bojowej. Mowia o tym dzisiaj wszystkie media Euronews,BBC World,Tagesschau 24 ,prasa oraz wszystkie telewizje i rozglosnie radiowe w Holandi."

Kazdy zainteresowany moze obejrzec samodzielnie ten film po rosyjsku lub angielsku i moze sie przekonac ze nic podobnego PU nie mowil. Dla kogo te plewy?
        1. PU powiedzial ze sily jadrowe sa zawsze gotowe.
        2. Powiedzial ze wszyscy starali sie aby nie doprowadzic sytuacji do stanu "karaibskiego kryzysu".
        • markvanreesk Re: Pierwsze wrażenia po filmie wszelkich filmów: 16.03.15, 20:00
          darekvtb- podaje jeden z tysiaca linkow ,ten ukazal sie 2 godziny temu:
          www.telegraaf.nl/binnenland/23807697/___Uitlatingen_Poetin_tromgeroffel___.html

Zycze duzo duzo zdrowia i znajomosci jezykow obcych! Serdecznie pozdrawiam !
        • boavista4 Re specjalnie dla Jane Psaki 18.03.15, 23:04
          Film jest tlumaczony na 35 jezykow.
          Дoкyментaльный фильм Андрея Кoндрaшoвa "Крым. Пyть нa Рoдинy" бyдет переведен нa 30 языкoв, в тoм чиcле нa yкрaинcкий и крымcкo-тaтaрcкий. Пoкaз ленты пoкa c aнглийcкими cyбтитрaми yже нaчaлcя вo мнoгих cтрaнaх, в тoм чиcле и в Сoединенных Штaтaх.
      • eva15 Re: Pierwsze wrażenia po filmie wszelkich filmów: 16.03.15, 21:57
        markvanreesk napisał:

> Film byl rzeczywiscie bardzo dobry,nie nazwal bym go filmem wszelkich filmow do
        > kumentalnych ale "de gustibus non est disputandum".

Przecież dałam smajlika w tytule... Nie zauważyłeś?
      • boavista4 Re: ja to takich glupich filmow nie ogladam 14.08.15, 04:32
        jak tylko przeczytame recenzje w bystrzakow, to taki mnie smutek i niepokoj opadl jak naszego najlepszego redaKTORA PANA Adama Michnika po objeciu prezydentury przez Andrzeja Dude, ktory idzie zupeknie w slady Putina i tego okropnego Wegra. Duda zamiast byc wdzieczny NATO i wiernej polskiej przyjaciolce Ameryce, , niewdziecznie ubliza im tak jak ten wstretny Putin. Na szczescie rzady globalne sa w rekach Ukry i miejmy nadzieje jednego dnia Porioszeko z Aresenium zaprowadza porzadek nietylko w Waszyngtonie ale w Warszawie.
    • stan-faktyczny Co to za dokument skoro 99% to rekonstrukcja 16.03.15, 15:01
      zdarzeń. Pokazano wyimaginowany obraz wydarzeń w oczach rosyjskiej propagandy.
    • antyk-acap "Surrealistycznie jednostronny" 16.03.15, 20:11
      W filmie dokumentalnym Krym. Droga do ojczyzny, wyemitowanym w niedzielę przez telewizję państwową Rossija 1, prezydent Rosji wyjaśnił, w jakich okolicznościach i dlaczego zdecydował o aneksji Półwyspu Krymskiego, a także opowiedział o operacji specjalnej, której celem było wywiezienie obalonego prezydenta Ukrainy Wiktora Janukowycza z Doniecka na wschodzie kraju, gdzie ukrył się po ucieczce z Kijowa 22 lutego.

Autor dokumentu, Andriej Kondraszow, przyznał po premierze, że największą trudność w realizacji blisko trzygodzinnego filmu stanowiła rekonstrukcja zdarzeń, która wymagała gry aktorskiej. Dodał też, że dziennikarzy poraziła fenomenalna pamięć Władimira Putina. Film w głównej mierze składa się z tych dwu elementów: rekonstrukcji zdarzeń i wywiadu z rosyjskim prezydentem. Dzięki temu wyjaśniło się, że mieszkańcy Krymu pozbyli się wszelkich powiązań, jakie były między nimi a Ukrainą, komentuje serwis Russia Today.

Wielu komentatorów stwierdziło, że 2,5-godzinny film był jawnie propagandowy i zakłamany.

- Entuzjastyczna opowieść Putina o przyłączeniu Krymu wiosną 2014 roku może być zbyt optymistyczna, a przynajmniej może nasuwać pytania. O Donbas, o gospodarkę, o wewnątrzpaństwową izolację i o wiele innych rzeczy. Także lepiej się zabezpieczyć i poprosić Putina, żeby zmienił krawat i w innym pokoju nakręcić Posłowie. Wówczas entuzjastyczne wspomnienia zmienią się w prawdziwy entuzjastyczny dokument podsumował dokument Oleg Kaszyn, niezależny rosyjski dziennikarz i bloger, który wyemigrował do Szwajcarii.

Propagandowy epos o dobrym Putinie i słonecznym Krymie - tak film dokumentalny skomentował rosyjski dziennikarz Ewgienij Babuszkin z portalu Snob.ru. Bitwę o Krym wygrała Rosja i na Rossiji 1 pokazali epos, który podsumował smak zwycięstwa - czytamy dalej. To gigantyczne kino: 170 minut z przerwami na reklamy o innych patriotycznych filmach. Wiadomym jest, że nocą w roboczy poniedziałek nikt nie zdoła obejrzeć tego do końca. Ale w naszych czasach eposy istnieją nie dlatego, żeby się w nie wczytywać. One po prostu istnieją.

Również zagraniczne media wytknęły jednostronność filmu.

Nawet podczas tajemniczej nieobecności Władimira Putina rosyjska telewizja przekazała Rosjanom i obcokrajowcom jasny komunikat: Putin mocno trzyma władzę i jest gotów użyć sił wojskowych swojego kraju, żeby chronić interesów Rosji i Rosjan - pisze agencja Associated Press. Dla zewnętrznego obserwatora, który był na Krymie w szczycie zeszłorocznego kryzysu związanego z aneksją, produkcja państwowej telewizji była rażąco, a czasem wręcz surrealistycznie jednostronna.

Pojawiły się tam zaskakujące, ale nie podparte faktami twierdzenia, jak rzekomy spisek ukraińskich nacjonalistów, którzy mieli zatruć zbiornik, z którego mieszkańcy Krymu czerpali wodę pitną.

Przez cały trwający 2,5 godziny dokument Putin stara się zarazem uzasadnić swoje działania - które większość państw Zachodu uważa za niezgodne z międzynarodowym prawem i które doprowadziły do sankcji gospodarczych pogarszających recesję w Rosji - i chwalić się nimi
    • ubiquitousghost88 Re: Pierwsze wrażenia po filmie wszelkich filmów: 16.03.15, 22:03
      Do produkcji takich socrealistycznych chał zmusza przerażająco niski poziom intelektualny przeciętnego zjadacza papki medialnej XXI wieku, ofiary TV, internetu i komórki.
      Ale dla młodzieży godne polecenia - trochę prawdy nie zaszkodzi...

• eva15 Re: Pierwsze wrażenia po filmie wszelkich filmów: 16.03.15, 22:11
        Czyli prawda jest socrealistyczną chałą? Nawet nie widzisz, jak pleciesz i plączesz się w sprzecznościach.
        • ubiquitousghost88 Wyciągasz wnioski zbyt powierzchownie... 17.03.15, 09:28
          Tymczasem nie możesz sobie wyobrazić z jak mieszanymi uczuciami oglądałem ten film.
          On jest zrobiony dla ludzi pozbawionych naturalnego (u mniejszości, przyznam), krytycznego podejścia do tego co im się w mediach serwuje.
          Przyznaję również, że żeby z obiektywnej prawdy wyprodukować dzieło wartościowe artystycznie potrzebni są i artyści, i reżyserzy wysokiej rangi.
          Wystarczało suche cytowanie faktów plus poprawne jak tutaj odegranie scen masowych, czy rozmów z uczestnikami wydarzeń.
          Na końcu bohater tego dzieła :) powinien był ukazać się na ekranie sam, samiusieńki, z twarzą chłodną i spojrzeniem lodowatym - i podnieść ściśnięty kułak pod brodę.
          Największą zasługą Putina jest to, że od czasu do czasu daje Amerykanom powąchać kułak.
          Tak było w Gruzji, tak jest na Ukrainie i tak będzie jeszcze, to tu, to tam.
          To jedyna gwarancja pokoju, bo oni za nahajką przepadają...:-)
          Flirtowanie z xyjami i ich wasalami, przy serii podśmiechów w stylu "Albo on go mnie, albo ja go niemu" skrzydeł Putinowi nie doda.

• x2014 Re: Pierwsze wrażenia po filmie wszelkich filmów: 17.03.15, 04:02
      od czsow hitlera i stalina to najwieksze gowno wyduszone przez znowu zbotoxowanego fjuta
    • eva15 Re: Film dla Rosjan i o Rosjanach.... 17.03.15, 10:36
      jeszcze raz:

film ma ogromny ładunek emocjonalny, jest silnie patetyczno-patriotyczny. W ten sposób filmy kręcą głównie Amerykanie i Rosjanie. To jest tzw. "imperialny kod".
    • ubiquitousghost88 Wojna i Pokój to temat ogólnoświatowy... 17.03.15, 11:23
      ...a tu była okazja, żeby zrobić coś bardziej ambitnego od wykładu Putina o wydarzeniach.
      Czym się kończy rosyjskie flirtowanie z Zachodem przekonała się Rosja (i Świat...) i w 1812, i w 1941, i w 1991.
      "My wiedzieliśmy, że oni szkolą bojówkarzy"
      Co Ty nie powiesz Wowa. Cały świat o tym wiedział.
      Przedtem w Budapeszcie (na Belgrad), teraz w Polsce i na Litwie (na Kijów)...
      I co?
      Nikomu z cwaniaków jakoś za to do dziś korona z głowy/ą nie spadła.

Flirtujcie dalej z palantami.
      Tylko kto potem film zrobi?

• eva15 Re: Jeszcze raz,Ewo 17.03.15, 11:27
      Tu miałam na myśli technikę robienia filmu, ujęcia, sposób filmowania, tworzenia napięcia, szybkie kadry etc. , słowem pracę reżysera i operatora (kamerzysty).
      • darekvtb 2 Eva: 17.03.15, 18:59
        Swiblowo wie o mnie duzo.. :-)))
        Nie moge znalezc zdjecie Aleksandra Miedwiediewa :-(

2 markvanreesk:
        Poch.. mi tlumaczenie, skoro ja ogladalem premiere tego filmu w jezyku oryginalu?

Film skonczyl sie okolo 24:00 a moskwicze klada sie spac mniej wiecej w tym czasie, wiec wszyscy co chcielo - to go obejrzeli.
        • eva15 Re: 2 Eva: 17.03.15, 19:48
          Swiblowo to jak NSA, o mnie też wie duuużo....
    • eva15 Najważniejsze:film ma już prawie 2mln kliknięć!Ale 17.03.15, 19:47
      Ale to poważny błąd propagandowy, że nie przygotowano od razu wersji z angielskimi, niemieckimi, francuskimi i hiszpańskimi napisami i nie wrzucono ich do internmetu informując wcześniej na Sputniku i RT. To naprawdę błąd...
      • gobo2 to nie jest blad, to jest stwierdzenie faktu,ze 19.03.15, 11:40
        krym, to sprawa w rodzinie, a innym, wara od tego....!

eva15 napisała:

> Ale to poważny błąd propagandowy, że nie przygotowano od razu wersji z angielsk
        > imi, niemieckimi, francuskimi i hiszpańskimi napisami i nie wrzucono ich do int
        > ernmetu informując wcześniej na Sputniku i RT. To naprawdę błąd...
    • eva15 Re: To jest blad 17.03.15, 21:53
      Ja to wszystko sama na tym wątku kilkakrotnie napisałam, więc nie musisz mnie przekonywać. Sama piszę, że dla zachodnich Europejczyków będzie on trudno zrozumiały. Mimo to uważam, że powinien być natychmiast przetłumaczony, bo bez tego to niestety ludzie na Zachodzie skazani są tylko na propagandową sieczkę medialną odnośnie tego filmu.
      Sądzę, że i tak pojawią się tłumaczenia, więc szkoda, że nie od razu.
      • nie-tak Re: To jest blad 17.03.15, 23:57
        Wlasnie eva15 szkoda ze nie ma tlumaczenia na jezyki obce. Kolega pochodzacy z Rosji ogladal ten film i opwiwdal nam przy stole obiadowym w pracy o nim, bylo wielkie zainteresowanie, koledzy wykazali wielkie zainteresowanie i pytali sie gdzie mozna obejrzec orginal z tlumaczeniami na jezyk niemiecki.
        To co pisza media dla nich nie wystarczy, oni chcieliby sami zobaczyc ten film by sobie wlasne stanowisko zbudowac a nie medialna interpretacje. Mam nadzieje ze kiedys dotrze to do Rosji i bedzie dostepna bezplatna wersja wielojezykowa.
        • eva15 Re: To jest blad 18.03.15, 00:12
          Piszę o tym poniżej do Melorda..
        • eva15 FAZ wykorzystał niewiedzę 18.03.15, 00:19
          Ponieważ ludzie nie mieli dostępu do filmu, mogą się tylko oprzeć na tym, co im miedialna propaganda poda.
          FAZ dysponując niemiecką wersją filmu dał nawet całkiem inteligentny artykuł, ale oczywiście zwrócił uwagę tylko na interesujące zachodnich polityków i media aspekty:

www.faz.net/aktuell/politik/ausland/europa/ein-film-ueber-wladimir-putin-zeigt-die-krim-annexion-13486861.html
    • eva15 To jest blad 17.03.15, 22:40
      Zainteresowanie jest zawsze największe na początku danego wydarzenia, później inne, nowe informacje zaleją mainstream. Zainteresowanie mediów to rzecz bardzo ulotna.
      • eva15 Re: To jest blad 17.03.15, 22:56
        Piszę to na podstawie własnych spostrzeżeń. Po uwagach w tv odnośnie tego filmu Niemcy z mojego środowiska pytali mnie, czy film można gdzieś z niemieckimi napisami obejrzeć. Ano nie można. Więc mogłam im tylko opowiadać, co w filmie jest i złośliwie dodać, że to w sumie i tak nie dla nich, bo zbyt patetyczne i patriotyczne, a takie podejście do ojczyzny im wykorzeniono.

Ha, ha, domyślam się, że niejeden Niemiec chciałby w gruncie rzeczy zobaczyć, jak wygląda patriotyzm, w jego kraju już zapomniany, wręcz zakazany...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka