Dodaj do ulubionych

Terrorystom nalezy odebrac to, co ich motywuje ...

15.11.15, 17:31
Wiare. Ich mozg zostal wyprany i dlatego sa swiecie przekonani, ze po zabiciu niewiernych pojda sobie bez zbednej zwloki do raju dymac ... Wierza, ze orgazm z 72 dziewczynami bedzie trwac po wiecznosc.

Poniewaz dzisiaj niedziela, wiec bardzo prosze potraktowac watek z odrobina humoru.

A wiec,... terrorystom nalezy pokazac naszego "polskiego wala" i powiedzic: A goowno prawda.

Wiemy, ze w Islamie swinia i pies, to zwierzeta nieczyste. Wiemy rowniez i to, ze dusze islamskie nie wejda do raju, jezeli ich doczesne szczatki zostana spalone przed uplywem 24 godzin. No i teraz ...

Smarujemy deliwenta polplynnym smalcem ... Jadra mozemy wyciac i rzucic psom na pozarcie, a reszte pozostalosci szybciutko palimy ... No i raj taki facio ma z glowy.

Oczywiscie, ze nasz new rules postepowania z terrorystami odpowiednio naglasniamy i przekazujemy do wiadomosci islamskiej spolecznosc. Taki przekaz winien miec charakter poprawny, ale zdecydowany.

Brak raju i j.bania po wieki byc moze bedzie pewnym hamulcem.
Obserwuj wątek
    • misterrob A wie kolega, ze jestem za !!! 15.11.15, 17:42
      Pomysl, jak na niedziele przystalo, jest bardzo realistyczny.
      • blueelvic2 On juz zostal w praktyce ... 15.11.15, 17:45
        sprawdzony. Ponoc dziala.
    • blueelvic2 Errata ... 15.11.15, 17:51
      Winno byc: kopulowania - sorry.
    • tojabogdan katatymia małego dyzia 15.11.15, 18:05
      o wiele skuteczniej będzie się w przyszłości nie mieszać tam, gdzie panuje inna mentalność i mierzyć innych własną ciasnoumysłową miarą.
      • j-k bzdety... 15.11.15, 18:10
        Prawo Sily bedzie obowiazywac zawsze, a silniejszy zawsze bedzie sie mieszac w sprawy slabszego.

Jedno co moga zrobic islamuski to takie zamachy.
        - ale w odwecie dostana kolejne bombki:
        www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swiata,2/nalot-przez-wpis-w-sieci-nalot-na-dzihadystow,548631.html
        • kaszebe12 -Znowu macisz , blum ? 15.11.15, 18:23
          -Piszesz o "naszej , kochanej Polsce" , teraz chcesz pokazywac "naszego , polskiego wala" ? -Tobie blizsi powinni byc Arabowie , przeciez oni tez sa Semitami. -Bardzo mozliwe , ze Polska byla kiedys wasza...bardzo mozliwe, ha,ha,ha !
          • j-k znowu placzesz, niczym Panienka i Internatu ? 15.11.15, 18:41
            polityka swiatowa - to nie zajecie dla slabeuszy i pieknoduchow.
            • blueelvic2 Bogus to nierozgarniety odbiorca ... 15.11.15, 19:44
              Zbrodnia i Kara jestem prawdziwym tematem tego watku.

Czy wypada stwierdzic, iz kara powinna byc adekwatna do zbrodni? Dlaczego nie mozemy postawic znak rownosci i napisac: jaka zbrodnia taka kara?

Motywacja terrorysty na sekundy przed zbrodnia i duchowe odczucia niewinnych ludzi na chwile przed smiercia.

Tylko idiota moze nad tymi problemami przeskoczyc wzorem bogusia.
          • blueelvic2 Twoja mentalnosc jebe ... 15.11.15, 18:47
            jest wyjatkowo kaszubska i tu pojawia sie wlasnie konflikt, o ktorym slusznie wspomina Pan Ossowski (jeden z najwiekszych polskich socjologow), a mianowicie, ze wy w swojej kaszubskosci nie postrzegacie sie jako czesc Polski. Wiec przestan pizdzic o Polsce i Polakach.

• tojabogdan to dopiero bzdety... 15.11.15, 18:24
          bombki za bombki, i tak bez końca.
          A ponieważ okcydent nie przepada za umieraniem, ma słabsze karty od orientu.
          A że silniejszy też dostaje w tyłek, jest na to sporo dowodów z historii najnowszej (USA i ZSRR odczuły to na własnej skórze)
          • j-k alesz to prawda 15.11.15, 18:43
            trzeba brac przyklad z Izraela.

po ostatnich atakach rakietowych na Izrael
            - Zydzi rozwalili 1/4 budynkow w strefie Gazy.

pomoglo ?

- pomoglo.

• tojabogdan a Izrael bierze przykład ze swego mistrza 16.11.15, 10:37
              jeszcze krwawszego okupanta niemieckiego.
              Wówczas też tak było, że w odwecie stosowano odpowiedzialność zbiorową bez wdawania się w szczegóły, burzono, palono domy. Szczególnie w Polsce i ZSRR.
              Tyle, że Palestyńczykom zabrania się budowania nowego domu w miejscu karnie zburzonego przez okupanta.
      • blueelvic2 Daj se siana idioto ... 15.11.15, 18:33
        Twoj super-duper umysl nie zdazyl czegos zarejestrowac. Do Wachocka na lewo od mostu Bogus.
        • tojabogdan zainstaluj sobie polskie czcionki, dyzio 15.11.15, 18:40
          u was w rzykach może nie ma, ale w andrychowie pewnie dostaniesz
          • kaszebe12 Re: zainstaluj sobie polskie czcionki, dyzio 15.11.15, 18:48
            Dyzio z GIYUS'a...nawet sympatycznie brzmi.
            • blueelvic2 Jebe z Kaszub tez niezle ... 15.11.15, 18:52
          • blueelvic2 Walnij sie czcionka w leb bogus ... 15.11.15, 18:49
            Byc moze wowczas twoje IQ podskoczy.
      • krzysiozboj Re: katatymia małego dyzia 15.11.15, 18:50
        tojabogdan napisał:

> o wiele skuteczniej będzie się w przyszłości nie mieszać tam, gdzie panuje inna
        > mentalność i mierzyć innych własną ciasnoumysłową miarą.

Trafiłeś niżej na takich, którzy nie wypatrzą na sytuację, gdzie ktoś żyje sobie po swojemu obok, nie daj Bóg jak jeszcze jakieś bogactwa naturalne ma. A że nie chcą mieć sami ubrudzonych rączek, to wszelkimi metodami wcisną innym, że to także ich wojna.

I jestem dokładnie tego samego zdania co Ty - każdy ma prawo żyć po swojemu, nawet jeśli z mojego punktu widzenia niektóre kultury są drastyczne (piszę o kulturach a nie patologiach typu ISIS). Tego samego oczekuję od innych, by uszanowali mój sposób na życie i system który funkcjonuje w moim kraju.
        • blueelvic2 Chcialbym zwrocic uwage na dwie sprawy ... 15.11.15, 19:04
          Tytulem wstepu przypominam, ze tematem glownym jest terror.

Po pierwsze, to mam prawo byc aktami terroru oburzony do granic zniesmaczenia. To sa moje indywidualne odczucia i mam prawo o nich rozmawiac z pominieciem politycznej poprawnosci.

Po drugie, w ramach demokracji mozna wysmiewac religie katolicka, portretowac Mahometa, ... a oburzenie budzi pol zartem, pol serio pisany watek o religijnej motywacji terrorystow i mozliwosci ich zapobiegania? Wolne zarty.

Powiedz to rodzinom tych co zgineli.

• blueelvic2 Mam pytanie do czytajacych ... 15.11.15, 19:10
            Dlaczego ten watek bulwersuje was bardziej niz sam akt terroru w Paryzu?

Jestem bardzo ciekaw waszych opinii. Interesuja mnie psychosocjologiczne aspekty waszej osobowosci. A wiec ...

• krzysiozboj Re: Mam pytanie do czytajacych ... 15.11.15, 19:50
              Wątek mnie nie bulwersuje, napisałbym że dziwi mnie Twoja naiwność przy proponowanych "rozwiązaniach" ale ja w tą naiwność nie wierzę. Skłaniam się raczej ku tezie, że chciałbyś konflikt jeszcze mocniej zaostrzyć. Powody pewnie te same co i u Michnika, który robi co może by i nam rzesze "uchodźców" zaserwować, do czegoś ten burdel i poczucie strachu pewnie potrzebne jest.

Podpytywałem Cię o podejście Izraela do kwestii "uchodźców", nie odpisałeś. Moim zdaniem mają bardzo skuteczny i dobry, zastosuj podobny we Francji i masz po problemie.
          • krzysiozboj Re: Chcialbym zwrocic uwage na dwie sprawy ... 15.11.15, 19:44
            Moim zdaniem dokujesz swoistej manipulacji. Skupiasz sie wyłącznie na aktach terroru a równo olewasz ich podłoże. Wydaje mi się też że jako lekarstwo na terroryzm chcesz aplikować dokładnie to co do terroryzmu doprowadziło.

W omawianym wypadku zaryzykowałbym tezę że główne przyczyny są dwie.

1. Rozwalenie kilku krajów (Libia, Irak i Syria) w celu zagrabienia ich bogactw naturalnych
            2. Porażka multi-kulti, brak asymilacji. W przypadku Francji to też pochodna jej kolonializmu z przed lat. To nie jest przypadek że tam napływowej ludności z Afryki jest więcej niż w innych krajach.

Więc możesz się oburzać, możesz się wściekać, możesz pytać i robić analizy psychologiczne innym a i tak nie zmienisz tego, że Franca obudziła się z rączkami w nocniku. W obu w/w przypadkach złamała zasadę "żyj i pozwól żyć innym", to o czym pisze też Bogdan. Nie pozwolono żyć innym, to inni nie pozwalają dawnemu oprawcy/agresorowi.

Ileś lat wstecz pisałem, że numery takie jak np fosfor w Faludży to idealny przepis na przyszłych terrorystów. Odbierz tysiącu ludzi wszystko a jakiś procent z nich stanie na głowie, by oddać Tobie tym samym.

A możliwość zapobiegania terroryzmowi? A mniej więcej to co proponuje Orban czy PiS. Skoro inni mają inne pomysły to niech je realizują. Bajeczek o braku pomocy dla potrzebujących nie pisz, jest u nas obecnie ok pół miliona Ukraińców i w miarę sensownie ich przyjęliśmy gdy u nich źle. To ilość porównywalna z ilością "Syryjczyków" w całej UE.
            • blueelvic2 Manipulowac mozna rowniez przyczynami/podlozem ... 15.11.15, 20:03
              1. Rozwalenie kilku krajów (Libia, Irak i Syria) w celu zagrabienia ich bogactw naturalnych

Aktow terroru dokonowano i przed tymi wydarzeniami, pamietasz prawda? A moze powinnismy cofnac sie do ery kolonializmu, ale co powiedzialaby wowczas Hiszpania, ktora pobijana przez Arabow byla?

2. Porażka multi-kulti, brak asymilacji. W przypadku Francji to też pochodna jej kolonializmu z przed lat. To nie jest przypadek że tam napływowej ludności z Afryki jest więcej niż w innych krajach.

Brak asymilacji? Ciekawe dlaczego? Dlaczego piszesz, ze Francja sie obudzila z reka w nocniku ... Przeciez wedlug twojej wykladnia ona z nia spi od dziesiecioleci.

Znam emigracje i powiedzenia "zyj, daj innym zyc" ma wiele znaczen. To emigrant decyduje jak bedzie zyl w nowych warunkach.

• krzysiozboj Re: Manipulowac mozna rowniez przyczynami/podloze 15.11.15, 20:14
                blueelvic2 napisał(a):

> 1. Rozwalenie kilku krajów (Libia, Irak i Syria) w celu zagrabienia ich bog
                > actw naturalnych

>
                > Aktow terroru dokonowano i przed tymi wydarzeniami, pamietasz prawda? A moze p
                > owinnismy cofnac sie do ery kolonializmu, ale co powiedzialaby wowczas Hiszpani
                > a, ktora pobijana przez Arabow byla?

A o tym już pisałem w innym wątku, wspomniałem Irlandczyków, Basków i Żydów, to tak w odpowiedzi na sugestię jakoby islam miał monopol na terroryzm. Otóż przyczyny bywają różne.

>
                > 2. Porażka multi-kulti, brak asymilacji. W przypadku Francji to też pochodna
                > jej kolonializmu z przed lat. To nie jest przypadek że tam napływowej ludności
                > z Afryki jest więcej niż w innych krajach.

>
                > Brak asymilacji? Ciekawe dlaczego? Dlaczego piszesz, ze Francja sie obudzila z
                > reka w nocniku ... Przeciez wedlug twojej wykladnia ona z nia spi od dziesiecio
                > leci.

Dokładnie, śpi z nią od dawna, tyle ze do tej pory nie było tak drastycznie, niestety może być jeszcze gorzej. Ot taka kolej ewoluowania multi-kulti. Bo chyba mi nie napiszesz że do tej pory we Francji nie było aktów terroru czy ostrych burd ulicznych wywoływanych przez "kolorowych".

> Znam emigracje i powiedzenia "zyj, daj innym zyc" ma wiele znaczen. To emigrant
                > decyduje jak bedzie zyl w nowych warunkach.
                >

To jest coś na co krew mnie zalewa a zdajesz się to serwować i Ty, u Michnika to wręcz nachalne jest. Jest ostra próba przemodelowania dotychczasowego porządku pod modłę imigrantów. Coś przed czym taki Izrael broni się jak może.
                • blueelvic2 Rozpoczne od konca ... 16.11.15, 02:23
                  Nie czytam i nie mam wiedzy co Michnik pisze, ale wiem czym jest asymilacja i znam sens powiedzenia "zyj i daj zyc innym".

Panstwo stworzylo takie czy inne warunki ekonomiczno - polityczne oraz socjalne, ktore powinno sie zaakceptowac lub ... poszukac sobie innego miejsca w swiecie. Mozna na drodze wyborow walczyc o pewne zmiany, ale o tym zawsze decyduja wybrana wiekszosc.

Kto ma sie asymilowac? .... Przeciez chyba nie panstwo:))

Zyj, daj zyc innym - zarabiasz, daj zarobic innym. Mozna tu jeszcze mowic: o spokoju ducha, o religii, o uprzejmosci i o tolerancji ...

Nie wiem jaki wplyw na twoje cisnienie ma to co napisalem?

Odnosnie pozostalej reszty: zemsta, zadawnione animozje nie sa wystarczajcym powodem tlumaczacym i usprawiedlajacym akt terroru ... zwlaszcza dla mlodych ludzi urodzonych na przyklad w Belgii. Gdzies indziej bylo podobnie.

W sprawie Baskow, Irlandii - to calkiem inna para kaloszy. Walczyli na swoim gruncie. Jezeli chodzi o Zydow, to jest temat rzeka i wymaga osobnego watku.
                  • krzysiozboj Re: Rozpoczne od konca ... 16.11.15, 08:51
                    blueelvic2 napisał(a):

> Nie czytam i nie mam wiedzy co Michnik pisze, ale wiem czym jest asymilacja i z
                    > nam sens powiedzenia "zyj i daj zyc innym".
                    >
                    > Panstwo stworzylo takie czy inne warunki ekonomiczno - polityczne oraz socjalne
                    > , ktore powinno sie zaakceptowac lub ... poszukac sobie innego miejsca w swieci
                    > e. Mozna na drodze wyborow walczyc o pewne zmiany, ale o tym zawsze decyduja wy
                    > brana wiekszosc.
                    >

Nie wiem czy dobrze to czytam. Rozumuję tak, mamy jakiś ład społeczny, otwarty na imigrantów, imigranci mają to samo prawo do powiedzenia "żyj i daj żyć innym", więc nam tak jak chcemy tu gdzie przyszliśmy. Lata temu pisałem że kiedyś w którymś zachodnich krajów w wyniku demokratycznego głosowania zostanie ogłoszony szariat, i co wtedy? Demokratyczna większość ustali zasady współżycia. Ja zwyczajnie tego w Polsce nie chciałbym.

Może to co mi się podoba jest zaściankowe, małostkowe, niehumanitarne ale mi system otwarty na imigrantów nie podoba się, podobnie jak i przesadnie otwarty dom dla każdego kto chce do niego wejść. Szwajcarzy, Australijczycy czy Kanadyjczycy aż tacy otwarci nie są, szczególnie Helweci tutaj mi się podobają.
              • krzysiozboj Re: Manipulowac mozna rowniez przyczynami/podloze 15.11.15, 20:28
                blueelvic2 napisał(a):

...
                > Brak asymilacji? Ciekawe dlaczego? Dlaczego piszesz, ze Francja sie obudzila z
                > reka w nocniku ... Przeciez wedlug twojej wykladnia ona z nia spi od dziesiecio
                > leci.
                ...

Bardzo chętnie dałbym Tobie do poczytania pewien wywiad z Liderem naszych Tatarów z przed kilkunasty laty, zamieszczony w Rzepie. Niestety nie wiem jak go odszukać. Dość ładnie tłumaczył co zachód robi źle, jak za to zapłaci i dlaczego na nie wolno wpuszczać imigrantów w sposób niekontrolowany. Kaszebe zwraca an to uwagę w swoim wątku - taka dziwna sytuacja, gdzie prawie wszyscy rozgarnięci wiedzieli czym to śmierdzi, co się stanie, nikt zamachami specjalnie nie jest zaskoczony a mimo to brnięto w to. Piszę to po raz któryś - burdel był banalnie prosty do przewidzenia, wręcz oczywisty, najwyraźniej jest on komuś do czegos potrzebny.
                • blueelvic2 W tej sprawie pelna zgoda ... 16.11.15, 02:26
                  Pisalem o tym kilka razy i ostrzegalem.
    • blueelvic2 Mam pytanie do czytajacych ... 15.11.15, 19:11
      Dlaczego ten watek bulwersuje was bardziej niz sam akt terroru w Paryzu?

Jestem bardzo ciekaw waszych opinii. Interesuja mnie psychosocjologiczne aspekty waszej osobowosci. A wiec ...
      • kaszebe12 -Bierzesz Polakow za idiotow , blum ? 15.11.15, 20:42
        - Twoj watek ma nas bardziej bulwersowac od tragedii paryskiej , propagandzisto GIYUS'a ? -Za kogo ty sie bierzesz ? -Uwazasz ,ze nikt nie zauwazyl twego podszywania sie pod Polaka ? - Kto tobie dal prawo pisania o stosunku Kaszubow do polskiej Macierzy ? - Na nasze kaszubskie szczescie , wasze stopy zatrzymaly sie jedynie w Gdansku, a dowiedz sie o tym ,ze Wielki Ksiaze Swietopelk byl wiernym sluga Korony , ze Kaszub Eryk byl krolem Danii , Szwecji i Norwegii , ze wlasnie Kaszub byl autorem Hymnu Polski...a teraz , blumku , uzyj sobie w waszym stylu , popluj , poobrazaj , powyzywaj od " brudnych paluchow , kaszubskiego goowna , wystraszonych kundli i klamliwych oszczajmurkow"...
        • blueelvic2 Nie Polakw tylko Kaszubow takich jak ty ... 15.11.15, 21:57
          Za kogo sie uwzam (biore - haha - za ciebie), za czlowieka brzydzacym sie glupota i wybiorczoscia.

Kto tobie dal prawo pisania o stosunku Kaszubow do polskiej Macierzy ? - Tacy jak ty i Prof. Ossowski.

A tak naprawde, to mam twoje udokumentowne pisemne upowaznienie i prosze o tym pamietac.

Zawsze adekwatnie do przemowcy.
      • kaszebe12 Jestem szczesliwy , blum... 15.11.15, 20:47
        -Moj mlodszy syn mieszka przy samym Saint Denis...odezwal sie wczoraj o 16,30. -Jest w porzadku , ale to szczescie poglebia mysli o Tych , ktorzy zostali zamordowani. - Jezeli masz dzieci , zastanow sie nad idiotyzmem i hipokryzja twoich zdan...
        • blueelvic2 W tej sprawie wyrazilem sie jasno ... 15.11.15, 22:02
          za co zreszta podziekowales.

Czytaj ze zrozumieniem czytanego tekstu, a dostrzezesz, ze pisze o wielkiej tragedii i przykladnym ukaraniu winnych.

Zbrodnia musi byc surowo ukarana, bardzo surowo. Brednie i idiotyzmy to twja dzialka, podobnie jak teorie spiskowe.

Podrawiam
      • kylax1 Dlatego, że proponujesz metody faszystowskie 15.11.15, 21:55
        Tak jakby Holocaust zwalczać Holocaustem.
        • blueelvic2 Czy odpowiadasz na ta czesc pol zartem, ... 15.11.15, 22:05
          czy raczej na pol serio? To kolosalna roznica.

To to wiec napisz o zbrodni i karze - bardzo prosze. Jakie sa twoje przemyslenia? Jak zbrodni zapobiec i jak ja ukarac.
          • kylax1 Dzisiaj w Syrii zginęło pewnie 10 razy więcej ludz 15.11.15, 22:08
            i, niż w zamachu w Paryżu. I tak jest codziennie od kilku lat. M.in. dzięki działaniom Francji, która wpieprza się w nieswoje sprawy.

Jak zatem ukarać amerykańskich, rosyjskich, francuskich i brytyjskich zbrodniarzy?
            • blueelvic2 To ty przemycasz tutaj ... 15.11.15, 22:10
              stwierdzenie, ze to jest arabska zemsta. Mam racje?
              • kylax1 Nie arabska, ale muzułmańska. Ale masz rację 15.11.15, 22:11
                Częściowo można to traktować w kategorii zemsty. Zauważ, że muzułmańscy terroryści atakują głównie USA, Rosję, Francję i Wlk. Brytanię. Czyli imperia kolonialne.
                • blueelvic2 No dobrze ... 15.11.15, 23:07
                  Dostrzegam tutaj dwa problemu i w zwiazku z tym mam pytania.

Jakim rodzajem zemsty mozemy wytlumaczyc fakt islamskiego terroru wobec Stanow wiedzac, ze zamchy na amerykanskie celebyly juz w latach 90-tych ubieglego wieku.

Skoro to zemsta, to pytniam zasadnym wydaje sie byc pytanie: iloma jeszcze aktami terroru jest limitowana ta zemsta oraz ... Kto powinien skaitulowac i ja jakich warunkach?

Prosze o szczera i konkretna odpowiedz. Dziekuje.

• kylax1 Odpowiadam. 15.11.15, 23:16
                    blueelvic2 napisał(a):

> Jakim rodzajem zemsty mozemy wytlumaczyc fakt islamskiego terroru wobec Stanow
                    > wiedzac, ze zamchy na amerykanskie celebyly juz w latach 90-tych ubieglego wiek
                    > u.

Od początku Zimnej Wojny, zarówno USA, jak i ZSRR prowadziły wojny, wspierały dyktatorów i pośrednio, oraz bezpośrednio przyczyniły się do śmierci MILIONÓW ludzi na Bliskim Wschodzie, w Afryce i w Azji. A może nawet DZIESIĄTEK MILIONÓW.

> Skoro to zemsta, to pytniam zasadnym wydaje sie byc pytanie: iloma jeszcze akta
                    > mi terroru jest limitowana ta zemsta oraz ... Kto powinien skaitulowac i ja jak
                    > ich warunkach?

forum.gazeta.pl/forum/w,29,159289164,159289164,Terroryzm_to_bron_biednych_i_ucisnionych_.html
                    • blueelvic2 To nie jest odpowiedz, to jest gleboki unik ... 16.11.15, 01:59
                      Kylax, na milosc cioci Klary odpowiedz prosze konkretnie. Prosze bez zbednych slow.
                      • kylax1 Kto powinien pierwszy skapitulować? 16.11.15, 11:37
                        Nikt, po prostu Zachód i Rosja powinny wyp***ć z Bliskiego Wschodu i Afryki, to i zamachy się skończą.

Jak napisałem wcześniej, nikt nie atakuje np. ambasad Brazylii, Kolumbii, Nowej Zelandii czy Japonii w świecie islamu.
    • wasyl_szuja A i zarobilibyśmy na tym. 15.11.15, 20:53
      Eksport świńskich skór, w które zaszywane byłyby truchła islamistów, to niezły biznes byłby ;)
    • polski_francuz Co ich motywuje 15.11.15, 21:58
      to pewnie ich "panstwo" Daech, ktore lowi ludzi bez korzeni i bez przekonan na Zachodzie.

Ale jako, ze traktujesz sprawe z humorem, to przyznam Ci racje. Ja ciagle nie moge sobie wyobrazic co przechodzi przez glowe "czlowieka", ktory strzela z kalacha do nieuzbrojonych. Jak czystko umyslowa musieli mu zrobic by sie tak zachowywac.

Jedyne porownanie, ktore mozna przywolac to hitlerowcy z czasow 2 ws. ktorych tak indoktrynowano, ze pewnie kategorie ludzi, ludzmi wlasnie nie sa ale podludzmi. Tyle, ze hitlerowcy sie niestety sami nie wysadzali w powietrze.

PF

• krzysiozboj Re: Co ich motywuje 15.11.15, 22:08
        No dokładnie jakbym PF widział w czasie rozwalania Libii, przebierał nóżkami z radości ile wejdzie. I wychodzi równie głupio jak z Niemcami, wygląda na to ze Francja sama się wysadza tymi wojenkami poza swoim terytorium.

Też ciężko było mi zrozumieć, jak można się cieszyć z upadku jakiegoś kraju, z tego że najlepiej funkcjonujący kraj w Afryce doprowadzało się do poziomu Somalii czy Iraku, z tego że tam się szykują setki tys ofiar. Nie 130 a setki tysięcy, jak dołożyć Syrię i Irak to mamy już miliony ofiar tzw "demokratyzacji", która tak bardzo PF się podoba. Hipokryta to za delikatne określenie.
        • blueelvic2 Odpowiem tobie Krzysiu nieco pozniej ... 15.11.15, 22:12
          W tym miejscu, w ktorym przerwalismy dyskusje.
        • polski_francuz Nadzieje i beznadzieje 16.11.15, 07:35
          Wiosna arabska byla, dla mnie, nadzieja, ze mlodzi Arabowie chce wreszcie prowadzic demokracje u siebie. Nadzieja, ktora sie dla mojego pokolenia Polakow zamienila sie w mojej Ojczyznie na rzeczywistosc poprzez dojscie Solidarnosci do wladzy w 1989. I jak tez tak im zyczylem u siebie: demokracji a nie dyktatorow. I moze sie Tunezja zblizyla do tego idealu. Dlaczego? sam nie wiem.

Gdzie indziej skonczylo, tak jak skonczylo w Rosji - na nadziei.

Nie dyskutujesz ze mna bo nie starasz sie zrozumiec i nie sluchasz. Dyskutujesz ze soba nie ze mna. Szkoda czasu i atlasu na takie rozmowy. Albos webbrygadzista albo nie potrafisz rozmawiac. Moze jak kaszubek masz jakas zolc do wylania i ja wylewasz.

PF
      • blueelvic2 Dobre pytanie ... 15.11.15, 22:09
        Ja ciagle nie moge sobie wyobrazic co przechodzi przez glowe "czlowieka", ktory strzela z kalacha do nieuzbrojonych. Jak czystko umyslowa musieli mu zrobic by sie tak zachowywac.

Wlasnie to pytanie wiekszosc omija szerokim lukiem i tylko z cicha cos brzeczy pod nosem o zemscie Arabow. Totalna bzdura.
        • krzysiozboj Re: Dobre pytanie ... 15.11.15, 22:27
          Odbierz 100 ludziom wszystko co mają, łącznie z sensem życia, postaw obok nich cyników którzy dbając o własne interesy wytłumaczą nieszczęśnikom że mogą sie zemścić na sprawcy swoich nieszczęść, masz kilku gotowych. Schemat idealnie pasuje do tzw "czeczeńskich/czarnych wdów", często były po utracie rodzin i po gwałtach które uniemożliwiały im dalsze życie u siebie, dokładano indoktrynację.

Nie jedyny przepis ale dobry. Są i inne, ale już chyba 2-3 razy pisałem o tym jak to zadziała u urodzonych i wychowanych w gettach na zachodzie.
          • blueelvic2 W sprawie zemsty Krzysiu ... 15.11.15, 23:10
            O nia rowniez chcialem i ciebie zapytac. Przeczytaj i odpowiedz.

Jakim rodzajem zemsty mozemy wytlumaczyc fakt islamskiego terroru wobec Stanow wiedzac, ze zamchy na amerykanskie celebyly juz w latach 90-tych ubieglego wieku.

Skoro to zemsta, to pytniam zasadnym wydaje sie byc pytanie: iloma jeszcze aktami terroru jest limitowana ta zemsta oraz ... Kto powinien skaitulowac i ja jakich warunkach?

Prosze o szczera i konkretna odpowiedz. Dziekuje.
            • krzysiozboj Re: W sprawie zemsty Krzysiu ... 15.11.15, 23:20
              Ciężko mi pisać bardzo konkretnie ale odpowiem podobnym pytaniem - a przed 1990 USA nie wywijało ostrych numerów w świecie islamskim? To przypadkiem nie USA z GB obsadzili władzę w Iranie w latach 50-tych? Obawiam się że to nie był ich jedyny numer jeśli idzie o islam i ciut starszą historię współczesną.

I to tylko jeden z czynników, już Tobie pisałem ileś razy, ich jest więcej. Jakimś czynnikiem będzie koran, dojdą jeszcze jakieś inne, islam nie ma monopolu na terroryzm choć w tym przoduje. Zemsta to tylko jeden z wielu.
              • blueelvic2 Nie nie nie, prosilem o konkrety ... 16.11.15, 01:46
                Wlasnie za ta odpowiedzia kryje sie, moim skromny zdaniem, prawdziwy powod.

Przeciez my tylko sprzedajemy tutaj swoje wlasne odczucia, a dyskusja o nich przybliza nas do lepszego zrozumienia tego skomplikowanego zagadnienia.

A wiec ...
      • kylax1 Kwestia osobowości i poglądów. 15.11.15, 22:10
        Fakt, że jeden człowiek nie potrafi sobie wyobrazić strzelania do nieuzbrojonych, nie ma żadnego znaczenia do tego, że inny człowiek potrafi to bez problemu zrobić, bez najmniejszych emocji.
        • blueelvic2 Kwestia osobowości i poglądów? 15.11.15, 22:13
          Zawezasz problem okrutnie.
          • kylax1 Nic nie zawężam. 15.11.15, 22:18
            Po prostu ludzie są różni. Jeden człowiek mdleje na widok kropli krwi, a inny potrafi poderżnąć gardła tysiącom mężczyzn, kobiet i dzieci i nie wywołuje to w nim żadnej reakcji.
            • blueelvic2 Wiesz dobrze jakie to ... 15.11.15, 23:13
              czynniki wplywaja na osobowosc czlowieka. Tak mysle.
              • kylax1 Czynniki czynnikami, ale ludzie są różni. 15.11.15, 23:19
                Nigdy nie będzie tak, że ludzie będą podlegać jakiejś "normie" wymyślonej przez psychiatrów, bo to twór teoretyczno-książkowy, w dodatku podlegający jedynie zachodnim "normom kulturowym".
                • blueelvic2 Lepiej nie mow nic kylax ... 16.11.15, 01:38
                  pl.wikipedia.org/wiki/Osobowość
    • krzysiozboj Re: Terrorystom nalezy odebrac to, co ich motywuj 15.11.15, 22:40
      Jeden z zamachowców miał chyba 15 lat. Też fajny temat do dyskusji, tu fajna do analizy mogłaby być Afryka (np Boko Haram). Tam na potęgę porywano dzieci by z nich później robić bojowników, te dzieci często później wyrzynały też i własne plemienia. Były konkretne powody dla których dzieci do tego się świetnie "nadawały".

Może tylko część samobójców ma przed oczami te 72 dziewice, pewnie to jakiś taki bonus, nagroda. Myślę że część z nich tego nie potrzebuje, starczy indoktrynować grupy podatne na indoktrynację, nadać jakiś sens temu co mają zrobić.

Zaczepię jeszcze o coś innego z małym wspólnym mianownikiem - oddanie własnego życia dla jakiejś idei, w tym wypadku nawet nie trzeba wierzyć że ona jest dobra. Sowieckie szturmy w czasie IIwś i karabiny NKWD z tyłu. Nieszczęśnik ginac ratował swoją rodzinę, jeśli zaryzykował ucieczkę lub cofanie się to przeżycie i tak było wątpliwe a rodzina zaliczała gułag.

Ktoś kto chce zorganizować zamach zawsze znajdzie kogoś kto założy ładunek wybuchowy na siebie, uzasadnienie może być różne. Ty chcesz uderzyć w tych co niosą ładunki, ja twierdzę że albo błąd/niewiedza albo ... w Twoim wypadku cynizm z nastawieniem "króliczka nie należy złapać, jego trzeba łapać". Więc i nie uderzymy realnie w ISIS, w jego liderów i sponsorów.
      • blueelvic2 Nasze rozwazanie zataczaja coraz ... 15.11.15, 23:15
        szersze kregi. Chyba zaczynamy rozmydlac nasz temat.
        • krzysiozboj Re: Nasze rozwazanie zataczaja coraz ... 15.11.15, 23:23
          Może masz rację, ja nie mam pewności co do swojej tutaj akurat. Powiem szczerze - przy złapanych terrorystach nawet byłbym za zaryzykowaniem metody którą proponujesz choć nie wierzę w jej skuteczność. Moim zdaniem zbyt upraszczasz problem oraz ... nie usuwasz przyczyn, walczysz wyłącznie ze skutkami.
          • blueelvic2 Chcialbym przypomniec tylko, ... 16.11.15, 01:51
            ze pislam pol zartem, pol serio. Ale czy sadzisz, ze ta drastyczna metoda w polaczeniu z "usuwaniu przyczyn" nie bylaby pewnym hamulcem w podejmowaniu samobojczych atakow?
            • krzysiozboj Re: Chcialbym przypomniec tylko, ... 16.11.15, 08:41
              Napisałem już, mam spore wątpliwości co do jej skuteczności. Skutek może być podobny jak z podrzucaniem świńskich głów do meczetów - czyli żaden. Starczy że indoktrynujący wytłumaczy "ochotnikowi" ze to nie ma znaczenia, że najważniejsze jest to co zrobił.

A zupełnie osobnym tematem bedzie - "kim jesteśmy jeśli stosujemy takie metody?"

A przy źródłach tych zamachów już będziemy mniej zgodni. Ja sporą ich część widzę w rozwaleniu Libii, Syrii i Iraku. Tam ekstremiści byli też kiedyś, tyle ze dyktatorzy trzymali to krótko za pysk, były i ofiary wtedy. Część z ofiar dyktatorów to też porządni ludzie kwestionujący dyktaturę, mam tego świadomość.

W zachodniej Europie dojdzie problem idiotycznych założeń multi-kulti, braku asymilacji napływowych. Tego już dzisiaj prosto nie usuniesz, nie wywalisz z Francji milionów ludzi, często urodzonych już tam. Zaczyna się zamykanie niektórych meczetów, prawdę powiedziawszy metoda trochę z tych które żartem proponujesz tyle że łagodniejsza, ciekaw jestem reakcji drugiej strony na to.
              • blueelvic2 Przekornie odwroce twoje slowa ... 16.11.15, 15:05
                Kim bedziemy jesli bedziemy zbyt bierni?

Multikulturowosc jest faktem dokonanym i tego juz nie zmienimy. Jedyne co nam pozostalo, to zastanowic sie nad rozwiazaniem rodzacych sie problemow z tym zwiazanych. A teraz wyraze swoja koncowa opinie o temacie, ktory tutaj poruszalismy.

Moim skromnym zdaniem najwiekszym zagrozeniem dla Zachodu jest atmosfera defetyzmu i chcialbym to mocno zaakcentowac. Atmosfera uglaskiwania i zalamania sie kultry rzucasie islamistom w oczy. Zachod tak do konca jeszcze nie pojal, ze najwiekszym zagrozeniem nie jest sam akt terroru. Jest nim ideologia, ktora jest sila napedowa terroryzmu. Sama walka z terrorem, to jeszcze nie wszystko, choc jest ona istotna.

Glownym polem bitwy jest swiat idei i islamisci o tym doskonale wiedza. Wiedza, ze to jest wojna psychologiczna - wzniecanie strachu, paranoi, oburzenia, histerii i demoralizacj. To jest ich najefektywniejsza bron !!! Zawladnac ludzkim umyslem i zmusic go do walki na rzecz nienawisci i klamstw.

Liberalny Zachod oddajac czesc rozsadkowi po prostu odmawia przyjecie do swiadomosci faktu, ze idee moga zabijac.

Zwalczac ideologie, ktora rozsiewa klamstwa i sieje nienawisc, to moim zdaniem jedyna drogado powstrzymania jej natarcia w wolnym swiecie i obrone naszych wartosci.

• krzysiozboj Re: Przekornie odwroce twoje slowa ... 16.11.15, 15:53
                  Ileś razy już tu pisałem - by zwalczyć ideologię to trzeba przeciwstawić jej inną mocną ideologię, katolicka, czy szerzej chrześcijańska jako siła przeciwstawna dla islamu jest całkiem niegłupia. I nie jestem fanem radykalnych postaw religijnych, też i chrześcijańskich, niemniej tu mogłyby się przydać.

Dochodzimy do miejsca
                  Atmosfera uglaskiwania i zalamania sie k
                  > ultry rzucasie islamistom w oczy.

> Liberalny Zachod oddajac czesc rozsadkowi po prostu odmawia przyjecie do swiado
                  > mosci faktu, ze idee moga zabijac.

W których bardzo chętnie się z Tobą zgodzę. Na agresywny islam odpowiedzią jest bezbronny system "wartości humanitarnych", mocno rozmytych, przy czym z mocnym naciskiem na prawa wszelakich jednostek. On może jest i fajny ale nie w konfrontacji z brutalną i agresywną ideologią.

Zazwyczaj człowiek który jest atakowany/napastowany cofa się, unika konfrontacji, nie potrafi określić granicy gdzie nie zrobi do tyłu nawet pół kroku. Radykalny islam będzie to widział i będzie podchodził. Inna reakcja będzie w Polsce, w zasadzie jest już obecnie, jest ostry odpór na możliwość wpuszczenia imigrantów.

I mimo że jestem katolikiem to znam fantastycznych ludzi będących ateistami, od strony etycznej sporo lepsi niż przeciętny katolik. Ale obawiam się że w stosunku do islamu mieliby podobne problemy co am zachód. Brak konkretnej linii oporu i brak czegoś co by ich jednoczyło. Ja (w domyśle katolik) tu mam łatwiej, tu mam wspólną " nieprzekraczalną granicę" z podobnymi do mnie - symbolika religijna, za którą w Polsce prawdopodobnie pójdą masy i pójdą bezkompromisowo, co jest bardzo ważne. Tu będziesz miał naprzeciw siebie dwóch ekstremistów, jeden będzie wierzył w 72 dziewice jeśli zaprowadzi swój ład, drugi będzie wierzył w wieczne szczęście jeśli obroni swój, u ateisty tej determinacji nie znajdziesz, będzie się cofał.

I piszę to nieco luźno, absolutnie niczego pewny nie jestem.
    • krzysiozboj Re: Terrorystom nalezy odebrac to, co ich motywuj 15.11.15, 22:55
      Chociaż ... jeśli w opowieściach o gen Pershingu, dwóch świnkach i 50ciu islamskich terrorystach jest sporo prawdy to może masz i rację a ja się mylę.
      • blueelvic2 Przykro mi, ale nie znam ... 16.11.15, 01:56
        tej opowiesci, a przed zgadywaniem broni mnie wrodzony instynkt. A tak na marginesie to powiem, ze ja szukamracji ... Chce tylko poznac opinie innych ludzi, bo i temat jest bulwersujacy.
        • krzysiozboj Re: Przykro mi, ale nie znam ... 16.11.15, 09:09
          Chyba legenda, wpisz sobie gen Pershing i pigs to wyskoczy sporo. Ot ponoć złapał 50 terrorystów na początku 50 wieku, przywiązał do słupów, zabił dwa świniaki, amunicja "skąpana" w krwi świniaków i rozstrzelano 49. Później wrzucono do dołu, na nich wnętrzności świniaków i zasypano. 50-tego puszczono wolno.

Temat jest bulwersujący, prawdopodobnie potwierdzi się taki czy inny udział ISIS w tym wszystkim. Ale mnie mniej bulwersują same zamachy, one są drastyczne bo na naszym podwórku, bo realne zagrożenie ze trafi na nas lub ludzi nam bliskich. Mnie bardziej bulwersuje wspieranie ISIS przez USA (broń, szkolenia i pieniądze), AS, ZEA, Katar ( ci trzej głównie ochotnicy i pieniądze) a też i Turcję (kupowanie ropy i traktowanie PI jako sojusznika w walce z Kurdami). Mnie bardziej bulwersuje bierne przyglądanie (a nawet nie bierne, zaryzykowałbym tezę że pomoc PI) się jak PI wyrzynało chrześcijan, jazydów i Kurdów, robiono to z większym bestialstwem niż zamachy w Paryżu, na wiele większą skalę.

Fajny komentarz widziałem po nocnych nalotach Francuzów na Rakkę - Francuzi w tak błyskawicznym czasie zlokalizowali ośrodki ISIS? Czy jednak wiedzieli o nich dawno a pozwalali na rzeź jazydów i chrześcijan?
    • br0f Re: Terrorystom nalezy odebrac to, co ich motywuj 16.11.15, 01:59
      niebieski, nie po to tworzono islamistow by ich likwidowac (nie mogliby zaistniec bez kasy) oczywiscie nikt nie pyta skad maja kase. na jaki ch..., przeciez to nie wypada. sa przeciaz uzyteczni. pozwalana na wojne z niedefiniowalnym przeciwnikiem w nieskonczonosc. i to jak poczytasz znanych cenionych politykow dowiesz sie ze w casie wojny transformacja spoleczna nabieta niesamowicie tempa. i bedziemy obserwowac. radze sledzic odbieranie isniejacych jeszcze praw. wykrywacze m etalu beda wszedzie moze nawed kaza ci wstawic we wlasne drzwi.
      • blueelvic2 Jeszcze ciebie tutaj brakowalo ... 16.11.15, 02:35
        Zaruje. Chetnie pogadalbym z toba przy dobrym winie lub urodziwym piwie.

Wyobraz sobie, ze jestes prezydentem 80 milionowego narodu. Masz konstytucyjny i moralny obowiazek stac na strazy bezpieczenstwa i pomyslnosci ... Sytuacja pogarsza sie z kolejnym samobojczym atakiem, w ktorych ginia 400 osob ... Panika. Dwa miesiace ciszy i kolejna zsynchronizowana akcja przynosi znowu setki ofia. Czasucieka i musisz podjacnatychmiastowe dycyzje. Co robisz?
        • br0f Re: Jeszcze ciebie tutaj brakowalo ... 16.11.15, 07:57
          nic straconego bede w st caterines gdzies miedzy teraz a latem w 2016

ja siet tymi zamachami specjalnie nie przejmuje , co co wokol nas sie dzieje to teatr cos na ksztalt jakiegos reality show jak the truman show ukazujacego zupelnie dysfunkcjonalnom spolecznosc. .. ale to doskonale srodowisko na przgladanie sie ludzkim emocjom i zachowaniom. co co mnie najbardziej zdumiewa ze niczego sie nie ukrywa , wszystko jest dostepne tyle ze podaje sie to chamom inaczej poukladane i zapakowane. i to zo dumiewa nikt kura , no moze niewielu potrafi ta scieme zdekonstruowac. ja do tego nie dorabiam ideologiichodzi mi tylko o przypomnienie ludzion co to jest oburzenie na robienie w xooya. wielu zapomnialo
          • krzysiozboj Re: Jeszcze ciebie tutaj brakowalo ... 16.11.15, 09:28
            Ja bym to br0f uzupełnił o coś i wtedy to co piszesz nie będzie takie dziwne. Znajomy znajomego (zaczyna się jak plotka, ktoś musi to patrzeć na to z przymrużeniem oka) specjalizuje się w badaniach reakcji mas na czynniki z zewnątrz (robi to w GB), jak takimi masami sterować by uzyskiwać satysfakcjonujące wyniki. Np - chcemy by ludzie w metrze szli wyznaczoną ścieżką. Namalowanie linii na podłodze sprawi że np 30 % dostosuje się, jak dołożymy napisy na ścianach to będzie to 45%, bądą jeszcze wiszące banery z sufitu to zrobi się np 60%, będą jeszcze komunikaty głosowe to zrobi się 80% itd. Pewna część i tak tak sie nie dostosuje. To samo można zrobić z dowolnym referendum czy dowolnymi wyborami, np do parlamentu, trzeba dobrać tylko ileś bodźców by uzyskać to co chcemy. Chodzi wyłącznie o uzyskanie oczekiwanego zachowania mas, nieważne na co.

Takie podejście sprawi, że w zasadzie nie trzeba niczego ukrywać, że stosując demokrację (większość decyduje) i tak będziesz mial to co chcesz. Mała wisienka na tort - ów specjalista chciał przeanalizować głębiej ok 10% osobników która nie jest podatna na te numery. Zabroniono mu tego robić, ci niepodatni byli do niczego nieprzydatni, starczyło ich zmarginalizować, ważne co zrobi (jak zareaguje) 90%. Więc jeśli ktoś trzeźwo widzi i mówi to starczy go zakrzyczeć, zbagatelizować, zmarginalizować.
    • piter_rom_rus Chodzi o amerikanska kase, ktora ich motiwuje?b/t 16.11.15, 10:53
    • blueelvic2 Slow kilka na zakonczenie ... 16.11.15, 15:09
      Kim bedziemy jesli bedziemy zbyt bierni?

Multikulturowosc jest faktem dokonanym i tego juz nie zmienimy. Jedyne co nam pozostalo, to zastanowic sie nad rozwiazaniem rodzacych sie problemow z tym zwiazanych. A teraz wyraze swoja koncowa opinie o temacie, ktory tutaj poruszalismy.

Moim skromnym zdaniem najwiekszym zagrozeniem dla Zachodu jest atmosfera defetyzmu i chcialbym to mocno zaakcentowac. Atmosfera uglaskiwania i zalamania sie kultry rzucasie islamistom w oczy. Zachod tak do konca jeszcze nie pojal, ze najwiekszym zagrozeniem nie jest sam akt terroru. Jest nim ideologia, ktora jest sila napedowa terroryzmu. Sama walka z terrorem, to jeszcze nie wszystko, choc jest ona istotna.

Glownym polem bitwy jest swiat idei i islamisci o tym doskonale wiedza. Wiedza, ze to jest wojna psychologiczna - wzniecanie strachu, paranoi, oburzenia, histerii i demoralizacj. To jest ich najefektywniejsza bron !!! Zawladnac ludzkim umyslem i zmusic go do walki na rzecz nienawisci i klamstw.

Liberalny Zachod oddajac czesc rozsadkowi po prostu odmawia przyjecie do swiadomosci faktu, ze idee moga zabijac.

Zwalczac ideologie, ktora rozsiewa klamstwa i sieje nienawisc, to moim zdaniem jedyna drogado powstrzymania jej natarcia w wolnym swiecie i obrone naszych wartosci.
      • krzysiozboj Re: Slow kilka na zakonczenie ... 16.11.15, 15:57
        blueelvic2 napisał(a):

...
        > Zwalczac ideologie, ktora rozsiewa klamstwa i sieje nienawisc, to moim zdaniem
        > jedyna drogado powstrzymania jej natarcia w wolnym swiecie i obrone naszych war
        > tosci.

Teza fajna, pytanie w jaki sposób? Czym?

Szerzej było w innym miejscu, tu krótko - masz w zasadzie dwie możliwości, albo inną ideologią za która pójdą masy (tego an zachodzie już chyba nie ma), albo totalną inwigilacją i praktycznie państwem policyjnym (do czego chyba to zmierza).
        • blueelvic2 Chcialoby sie powiedzic: Oto jest pytanie ... 16.11.15, 16:06
          Teza fajna, pytanie w jaki sposób? Czym?

Temat ciekawy i mozna byloby poswiecic mu troche wiecej czasu, ale nie dzisiaj. Mam inne terminy.
    • pijatyka Tatarzy odbierają Krym ;-> 23.11.15, 14:01

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka