de_oakville
30.04.16, 14:18
Jako nastolatek lubilem "grzebac" w pozolklych ksiegach i wydawnictwach z czasow stalinizmu, ktore w PRL-u dawno juz wtedy przeminely. Bawily mnie wypisywane tam glupoty oraz obelgi pod adresem Zachodu. Trudno bylo uwierzyc, ze mogli byc w jakimkolwiek kraju na swiecie czytelnicy, ktorzy w takie bzdury wierzyli. A jednak musieli byc, bo trudno przyjac, ze taka "makulature" drukowano tylko w celu ponizenia normalnego czytelnika.
Przed kilkoma dniami, w Kanadzie, robilem zakupy w jednym z polskich sklepow. Przegladalem polskie czasopisma. Moja uwage przykul "Goniec Polski" - "tygodnik patriotycznej Polonii kanadyjskiej". Moglbym ewentualnie zaliczyc rowniez i siebie do takowej, poniewaz czuje sentyment do Polski i zycze i Polsce i Polakom wszystkiego najlepszego. Nie jestem jednak pewny, czy to wystarczy aby zasluzyc sobie na opinie patrioty u osob piszacych w owym tygodniku. Ocencie sami. Na szczescie "Goniec" dostepny jest rowniez w internecie. Dobry jest artykul o tym, ze za 10 lat Polska (40 mln) moze byc potezniejsza od Niemiec (80 mln). A inne sa jeszcze lepsze.
www.ngopole.pl/wydaniaspecjalne/GlosPolski/GP%202016.2_S.pdf
www.ngopole.pl/wydaniaspecjalne/GlosPolski/GP%202016.3_S.pdf