Dodaj do ulubionych

Lista grzechów Rosji

23.05.16, 10:44
Kolega uu1 zainspirował mnie do założenia tematu tego wątku. Ponieważ sam nie miał odwagi, więc musiałem to zrobić ja.

Lista zawiera interwencje Rosjan mające na celu utrzymanie autorytarnych rządów komunistycznych lub innych albo po prostu miały na celu spacyfikowanie ludności.
Lista jest niekompletna ze względu na to, że nie miałem czasu w weekend, dlatego prośba o dopisywanie pominiętych przeze mnie "osiągnięć" Rosjan. Na koniec będzie można zrobić finalną listę.
1939 Finlandia
1939 Polska
1940 Litwa
1940 Łotwa
1940 Estonia
1950-1953 Korea
1953 NRD
1956 Węgry
1956 Polska
1957 Algieria
1968 Czechosłowacja
1970 Egipt
1973 Syria
1975 Angola
1977 Etiopia
1977-1992 Mozambik
1979 – 1989 Afganistan
1990 Azerbejdżan
1991 Litwa
1992 Mołdawia
1992 Abchazja
1992 Tadżykistan
1994 Czeczenia
1999 Kosowo
1999 – 2009 Czeczenia
2008 Osetia Południowa
2008 Gruzja
2014- Ukraina
2015- Syria
Obserwuj wątek
    • uu1 Re: Lista grzechów Rosji 23.05.16, 12:17
      > 1956 Polska
      Czy mógłbyś przybliżyć na czym polegała ta interwencja/pacyfikacja?
      -----------------------------
      • enter2016 Nie pamiętasz? 23.05.16, 13:21
        historia.newsweek.pl/pazdziernik-1956-i-radziecka-interwencja-zbrojna-w-polsce-newsweek,artykuly,348815,1.html
        • uu1 Re: Nie pamiętasz? 23.05.16, 13:35
          Nie pamiętam. Dużo na ten temat czytałem, rozmawiałem z uczestnikami tamtych zdarzeń.
          Za komentarz nich posłuży zalinkowany przez Ciebie fragment:
          Wydarzenia rozwijały się lawinowo, jedna plotka goniła drugą i po latach niełatwo oddzielić fakty od mitów. Na pewno – jedyny raz w dziejach PRL – zaczęła się radziecka interwencja zbrojna w Polsce. Przemieszczające się z Dolnego Śląska i Pomorza Zachodniego jednostki pancerne Północnej Grupy Armii Radzieckiej ostatecznie zostały zatrzymane niespełna 100 km od Warszawy.
          Czyli - interwencja zbrojna bez jednego wystrzału.
          -------------------------
          • enter2016 Interwencja była czy nie? 23.05.16, 13:49
            Groźba użycia siły to według ciebie jest normalna sprawa? I nie była to hipotetyczna groźba tylko realna czołgi były w drodze.
            • uu1 Re: Interwencja była czy nie? 23.05.16, 14:25
              enter2016 napisał(a):

> Groźba użycia siły to według ciebie jest normalna sprawa?
              Oczywiście, że nie.
              > I nie była to hipotetyczna groźba tylko realna czołgi były w drodze.
              Zgoda. Tylko widzisz, jest różnica pomiędzy każdą groźbą a każdą interwencją w której giną ludzie. Tak jak dzień najgorszego pokoju jest lepszy od dnia najlepszej wojny. Na liście którą zamieściłem, są wyłącznie sytuacje w których zginęli ludzie - żołnierze i cywile
              PS - dalsza licytacja nie ma żadnego sensu.
              -------------------------------------------
              Nie ma bowiem takiej podłości, dla której usprawiedliwienia nie można by znaleźć jakiegoś wzniosłego albo świętobliwego uzasadnienia
              • enter2016 Licytację zacząłeś ty 25.05.16, 11:45
                Ja nigdy nie chwaliłem amerykańskich interwencji, ale nie lubię wtrącania w każdy wątek jaki tylko się założy argumentów: a w Ameryce biją murzynów.
                • uu1 Re: Nieprawda. 25.05.16, 12:44
                  enter2016 napisał(a):

> Ja nigdy nie chwaliłem amerykańskich interwencji, ale nie lubię wtrącania w każ
                  > dy wątek jaki tylko się założy argumentów: a w Ameryce biją murzynów.
                  A ja nie lubię gdy każdy wątek to rusofobia w czystej postaci.
                  btw - na przyszłość - jeżeli będziesz chciał porozmawiać, przygotuj się merytorycznie i odpuść sobie wycieczki personalne. miłego dnia ;-)
                  • enter2016 Rusofobia mówisz? 25.05.16, 12:52
                    Ciekawe. Czyli pisanie o faktach nazywasz rusofobią?
                    Jak na razie to żadnych argumentów merytorycznych z twojej strony nie było.
                    • uu1 Re: Tak mówię/piszę. 25.05.16, 13:05
                      enter2016 napisał(a):
                      > Ciekawe. Czyli pisanie o faktach nazywasz rusofobią?
                      Nie zadawaj infantylnych pytań, pliiiz.
                      > Jak na razie to żadnych argumentów merytorycznych z twojej strony nie było.
                      Argumentów za czym lub przeciwko czemu?

---------------------------
                      • enter2016 I znów zaczyna się przykrywanie tematu 25.05.16, 13:14
                        personalnymi wycieczkami.
                        Widzę, że z tobą nie da się dyskutować na żaden temat.
                        • uu1 Re: Nauczyłeś się pisać 25.05.16, 13:31
                          enter2016 napisał(a):
                          > personalnymi wycieczkami.
                          po polsku, naucz się jeszcze rozumieć to co czytasz.
                          > Widzę, że z tobą nie da się dyskutować na żaden temat.
                          Dyskutować - tak, wykłócać - nie.
                          ---------------
                          • enter2016 I znów to samo. 25.05.16, 13:40
                            Szkoda mi czasu na gierki z tobą.
                            • uu1 Re: I znów to samo. 25.05.16, 13:47
                              enter2016 napisał(a):

> Szkoda mi czasu na gierki z tobą.
                              Rozumiem Cię, ciągłe przegrywanie frustruje.

---------------------
                              • enter2016 Sugerujesz, że frustracje Rosji są spowodowane 03.06.16, 11:14
                                porażkami w budowaniu cywilizowanego kraju?
                                • uu1 Siedem dni zajęło Ci 03.06.16, 12:39
                                  wymyślenie tak dowcipnej odpowiedzi. Słabiutko. ;- (
                                  --------------------------
                                  • enter2016 W przeciwieństwie do ciebie nie siedzę 03.06.16, 12:56
                                    na forum całymi dniami, bo mi nikt za to nie płaci.
                                    Tak więc słabiutko jak na twój 24 godzinny dyżur na forum.
                                    • uu1 Re: W przeciwieństwie do ciebie nie siedzę 03.06.16, 13:03
                                      enter2016 napisał(a):

> na forum całymi dniami, bo mi nikt za to nie płaci.
                                      Skoro nie siedzisz na forum to skąd masz informacje na mój temat?
                                      Wyobrażasz sobie, że ktokolwiek mógłby płacić za Twoją twórczość? To triumf wyobraźni nad rzeczywistością. Ale śnij dalej. :- )

--------------------------
                                      • enter2016 Malutki rozumie - spróbuj choć chwilę 03.06.16, 13:20
                                        wytężyć resztki logiki i będziesz wiedzieć skąd wiem, że masz całodobowy dyżur na forum.
                                        Dzięki za rady, ale patrząc po efektach jakie dzięki nim osiągasz nie skorzystam z nich.
                                        Na przyszłość: jeśli nie masz nic sensownego do napisania to polecam nie zaglądać do moich wątków, chyba, że od tego zależy twoja wypłata, wtedy trudno jakoś ciebie zdzierżę.
                                        • uu1 Re: Proponuję 03.06.16, 13:40
                                          abyś podciągnął się z obcego Ci języka ... polskiego.
                                          -------------------
                                          • enter2016 Rozumiem, znów zabrakło argumentów 03.06.16, 13:52
                                            Przyzwyczaiłem się, że tak to już z tobą jest.
      • de_oakville Re: Lista grzechów Rosji 25.05.16, 13:45
        Najwyzszymi dowodcami wojskowymi w PRL-u byli w owym czasie Konstanty Rokossowski i Stanislaw Grochow-Poplawski, obaj Rosjanie z domieszka polskiej krwi (albo zrusyfikowani Polacy, jak kto woli). I oczywista jest rzecza, ze rozkazy odbierac musieli glownie z Moskwy (bo w Warszawie to raczej sami je wydawali).

A ow Popolawski jak glosi Wikipedia:

"W czerwcu 1956 dowodził oddziałami wojska tłumiącymi wystąpienia robotnicze w Poznaniu ? był bezpośrednio odpowiedzialny za śmierć co najmniej 74 osób (według danych oficjalnych) i ponad pół tysiąca rannych."
        • enter2016 Rosjanin uznał, że nie było ofiar w 1956 25.05.16, 14:08
          Niestety zawsze wypierają się swoich zbrodni.
          • uu1 Re: Taki Rosjanin jakTy Polak 25.05.16, 14:14
            enter2016 napisał(a):
            > Niestety zawsze wypierają się swoich zbrodni.
            Mówiłem Ci - naucz się rozumieć to co czytasz. W czerwcu 1956 r. Popławski dowodził rosyjskimi wojskami?

----------------
            • enter2016 Uderz w stół a nożyce się odezwą 25.05.16, 14:20
              Gdzie napisałem, że to ty? Ale skoro twoja reakcja była szybka to znaczy, że to prawda.
              Nie wstydź się swojej narodowości, podobno Rosjanie są dumni ze swojej ojczyzny.
              • uu1 Re: Własnie się odezwaleś 25.05.16, 15:13
                enter2016 napisał(a):

> Gdzie napisałem, że to ty? Ale skoro twoja reakcja była szybka to znaczy, że to
                > prawda.
                > Nie wstydź się swojej narodowości, podobno Rosjanie są dumni ze swojej ojczyzny
                Przestań błaznować i stosować erystykę z piaskownicy. Zaliczyłeś glebę i zastanów się dlaczego.

--------------------
                • enter2016 Nie brnij dalej, bo z każdym postem toniesz 25.05.16, 15:21
                  w oparach absurdu.

uu1 napisała:
                  >Taki Rosjanin jakTy Polak

Akurat ja jestem Polakiem, więc z twojej deklaracji wynika jasno, że jednak jesteś Rosjaninem albo Rosjanką, bo ustawienia konta wskazują na tą drugą opcję. To kim naprawdę jesteś u?

• uu1 Re: Jak w piaskownicy. 25.05.16, 15:30
                    enter2016 napisał(a):

> w oparach absurdu.
                    >
                    > uu1 napisała:
                    > >Taki Rosjanin jakTy Polak
                    >
                    > Akurat ja jestem Polakiem,
                    Powtarzaj to sobie przed zaśnięciem.
                    > więc z twojej deklaracji wynika jasno, że jednak jes
                    > teś Rosjaninem albo Rosjanką, bo ustawienia konta wskazują na tą drugą opcję. T
                    > o kim naprawdę jesteś u?
                    Musisz sam do tego dojść.
                    btw - jakimi wojskami dowodził Popławski w czerwcu 1956 r?

----------------------
                    • enter2016 Nadal wstydzisz się swojej narodowości? 26.07.16, 14:15
                      Do ww listy można doliczyć parę zamachów w Europie i Turcji.
    • uu1 Re: Lista grzechów Rosji 23.05.16, 13:04
      > 1992 Abchazja
      Czas 14 sierpnia 1992 – grudzień 1993
      Miejsce Abchazja
      Terytorium Abchazja
      Przyczyna konflikt o przynależność państwową Abchazji do Gruzji lub jej niepodległość
      Wynik militarna klęska Gruzji
      Strony konfliktu
      armia gruzińska, ochotnicy ukraińscy -
      oddziały abchaskie, ochotnicy czeczeńscy, inguscy, kabardyjscy, siły rosyjskie

-----------------------
    • szwampuch58 Re: robisz dzisiaj za admina? 23.05.16, 13:27
      bystrzak czy ten z nozyczkami to twoj dobry kumpel?
      • enter2016 A co wycieli ciebie? 23.05.16, 13:39
        Jeśli napisałeś coś w swoim stylu to się nie dziwię. Nie widziałem ani jednego merytorycznego postu napisanego przez ciebie.
        • pijatyka Re: A co wycieli ciebie? 23.06.16, 12:04

Za mało, za mało...
    • czizus Z tych napadanych przez Rosje państw 23.05.16, 14:17
      przynajmniej 10 to kraje europejskie. USA zawsze pomagały Europie, nigdy jej nie zniewalały. Nawet okupacja w Niemczech po 1945 r. umożliwiła Niemcom normalny rozwój. USA nie są święte i wszyscy to wiedzą ale porównywanie z tą hydrą z tą odrażającą bestią i nieludzką ziemią jaką był ZSRR a teraz stara się być Rosja jest porażająco niekompetentne.
      • uu1 Re: Z tych napadanych przez Rosje państw 23.05.16, 14:29
        czizus napisał:

> przynajmniej 10 to kraje europejskie. USA zawsze pomagały Europie, nigdy jej ni
        > e zniewalały.
        Już Ci w innym wątku napisałem - nieważne jest gdzie giną ludzie.
        Nawet okupacja w Niemczech po 1945 r. umożliwiła Niemcom normalny
        > rozwój. USA nie są święte i wszyscy to wiedzą ale porównywanie z tą hydrą z tą
        > odrażającą bestią i nieludzką ziemią jaką był ZSRR a teraz stara się być Rosja
        > jest porażająco niekompetentne.
        Skoro tak twierdzisz ...

---------------
      • wiktor_jerofiejew Re: Z tych napadanych przez Rosje państw 23.06.16, 17:34
        100/100
        Mozna przypomniec Plan Marshalla dla Europy i zablokowana pomoc USA dla Polski przez ZBIRa moSSkala
        USA prowadzila wojne z Niemcami , Korea czy Japonia i jak te kraje dzisias funkcjomuja ?
        Japoni USA napisala nawet Konstytucje i dzis te ktaje sa najbogatrze na swiecie ...
        A co Demiludy mialy po 45 latach RWPG i karmieniu moSSkwy ?
        Widac to dzisiaj np na Kubie czy Wenezueli bieda i kartki na 5 jajek na miesiac ?!
        Ktory kraj chcialby wrocic pod "skrzydelka " SSojuza widac po krajach baltyckich , Wietnamie czy wspomnianej juz KUbie ktora powraca do wspolpracy z USA
        W tym roku USA sprzeda Kubie zywnosc za ponad 1,5 miliarda dolarow ,glownie miesa ktorego na Kubie nie ma , zborze ,soje itp.
        A no co moze liczyc z roSSji ? Armaty ? i granaty ?
        • enter2016 Rosja chętnie wyśle bomby kasetowe, bomby fosforow 09.08.16, 15:19
          tak jak obecnie robi to w Syrii.
          Donbas już zniszczyli teraz wzięli się za Syrię.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka