Dodaj do ulubionych

Solaris do przodu

18.07.16, 14:29
Solaris wchodzi do Indii. Brawo.

next.gazeta.pl/next/7,151003,20416144,polskie-autobusy-beda-produkowane-w-indiach.html#BoxBizCz
Obserwuj wątek
    • pijatyka "Solaris z tytułem Bus of the Year 2017" 23.08.16, 17:35

Najlepszym autobusem miejskim roku 2017 został elektryczny Solaris Urbino 12.
      To pierwszy taki tytuł dla polskiego producenta i jednocześnie pierwsza w historii tego konkursu nagroda dla pojazdu bateryjnego.

www.infobus.pl/solaris-z-tytulem-bus-of-the-year-2017-_more_87046.html
    • pimpus18 Re: Solaris do przodu 23.08.16, 17:47
      Nie jeżdżę autobusami.

To dla plebsu.

I chyba tanie też nie jest.
      • malkontent6 Re: Solaris do przodu 23.08.16, 19:04
        W Rosji komunikacja autobusowa jest bardzo popularna. Dużo tam plebsu. :)
        • pimpus18 Re: Solaris do przodu 23.08.16, 20:04
          Masz nieświeże dane.

Wyobraź sobie Solarisem czy inną taczanką chociażby z Moskwy na Ural!?

Znajdź mi jakiś zachodni tekst, w którym te Polarisy tak chwalą!?

A jeśli nie znajdziesz, to zastanów się, dlaczego.

• malkontent6 Re: Solaris do przodu 23.08.16, 20:25
            pimpus18 napisał:

> Znajdź mi jakiś zachodni tekst, w którym te Polarisy tak chwalą!?

Mam zdjęcie więc jakis pozytywny tekst też musiał się gdzieś ukazać.

www.michaeltaylor.ca/bus-de/berlin/bvg-4284-mt.jpg
            • pimpus18 Re: Solaris do przodu 23.08.16, 20:30
              Właśnie na to czekałem.

A spoza obszaru niemieckiego?

Hę.

Ten Solaris ma coś z Niemcami wspólnego.
              • malkontent6 Re: Solaris do przodu 23.08.16, 20:43
                pimpus18 napisał:

> Właśnie na to czekałem.

I doczekałeś się.

> A spoza obszaru niemieckiego?

"Oprócz eksportu do Europy, w tym Bułgarii czy Serbii, w ubiegłym roku Solaris rozpoczął sprzedaż do Izraela. Przewoźnik z Nazaretu, United Bus Services, kupił u nich łącznie 116 autobusów miejskich międzymiastowych. Pojazdy z Bolechowa można już spotkać w tak egzotycznych lokalizacjach jak wyspa Reunion na Oceanie Indyjskim, czy Zjednoczone Emiraty Arabskie."

forsal.pl/artykuly/775943,rekordowy-rok-solarisa-w-2013-kwitla-sprzedaz-i-eksport.html

> Ten Solaris ma coś z Niemcami wspólnego.

Tak.
                • pimpus18 Re: Solaris do przodu 23.08.16, 20:56
                  Tak ale ja Ciebie prosiłem o artykuły obcojęzyczne, ta Ty cytujesz tu znowu coś polskiego.

Nic po angielsku nie znalazłeś o Polarisie?

O takiej sławnej firmie coś podejrzanie cicho.
                  • malkontent6 Re: Solaris do przodu 23.08.16, 21:08
                    timesofindia.indiatimes.com/city/delhi/JBM-Auto-to-invest-Rs-300cr-with-Polands-Solaris-Bus-Coach/articleshow/53288451.cms
                    • pimpus18 Re: Solaris do przodu 23.08.16, 22:15
                      To Ci się udało - jak kurze.

Ale mnie to jakoś nie przekonuje. Piszą tam o europejskiej technologii itd, a ja wciąż nie wiem, skąd tyle tej technologii u Solarisa?

W Polsce były przecież San i Jelcz z tradycjami, a tu naraz Poznań, jak na pustynii.

Jak mi to ktoś wyjaśni, będę wdzięczny.
                      • malkontent6 Re: Solaris do przodu 24.08.16, 05:37
                        pimpus18 napisał:

> Ale mnie to jakoś nie przekonuje.

Nie dziwi mnie to. Ja też nie rozumiem dlaczego Polska nie korzysta teraz ze sprawdzonej technologii radzieckiej:

omni-bus.eu/joomla/index.php?option=com_content&view=article&id=1792&Itemid=24
                      • pijatyka Re: a tu naraz 24.08.16, 13:45

Specjalnie dla durnego pimpka., który nie umie nawet znaleźć informacji w Wikipedii

Od stycznia 1982 r. w berlińskiej fabryce firmy "Neoplan" był zatrudniony inż. Krzysztof Olszewski.
                        W 1985 r. został on dyrektorem tego zakładu, zaś od roku 1994 łączył tę pracę z prowadzeniem samodzielnego Biura Handlowego w Warszawie, a później firmy Neoplan Polska Sp. z o.o., będących przedstawicielstwami firmy "Neoplan". Pod koniec lat 90. Krzysztof Olszewski liczył na rozwój współpracy z firmą "Gottlob Auwärter GmbH", która w grudniu 1999 roku kupiła 30% akcji Neoplan Polska. Planowano wspólną produkcję w Polsce do 600 sztuk autokarów "Neoplan" rocznie. Po przejęciu firmy "Gottlob Auwärter GmbH" przez MANa, te plany się nie powiodły.
                        Dlatego we wrześniu 2001 roku Krzysztof Olszewski odkupił od "Neoplana" jego udziały w swojej firmie, i zmienił jej nazwę na Solaris Bus & Coach Sp. z o.o.

A reszta już tu:

pl.wikipedia.org/wiki/Solaris_Bus_%26_Coach#Historia_i_wsp.C3.B3.C5.82czesno.C5.9B.C4.87
                        • malkontent6 Re: a tu naraz 24.08.16, 13:52
                          pijatyka napisała:

>
                          > Specjalnie dla durnego pimpka., który nie umie nawet znaleźć informacji w Wikipedii

On to umie znaleźć tylko udaje, że nie wie o co chodzi. Komunistom trudno jest się pogodzić z faktem, że polska gospodarka ma się dobrze po upadku ZSRR.
                          • pijatyka Re: On to umie znaleźć tylko udaje, że nie wie 30.03.17, 07:58

A ja udaję, że nie wiem, że on wie ;)
                            • buldog2 Re: On to umie znaleźć tylko udaje, że nie wie 20.04.17, 21:53
                              Ale szkoda gadać z prowokatorem, jeśli matoł.
          • mara571 Re: Solaris do przodu 30.03.17, 09:27
            Kretyn. Solaris to autobusy miejskie, sporo ich w NRW, nikt nie narzeka. Wlasciciel Solarisa kupil kiedy Neoplan od wlascicieli, bo nie mieli komu przekazac. Wczesniej byl inzynierem w firmie Neoplan.
            PS Chyba mieszkasz w pipidowie, bo w wiekszych miastach szybciej dojedziesz autobusem, tramwajem lub metrem
    • malkontent6 Re: Solaris do przodu 24.08.16, 05:40
      szwampuch58 napisał:

> powoli z tym Solarisem w mediach zbiera na wymioty od tego bicia piany

Naucz się z tym żyć. Solaris robi autobusy i tramwaje. I nie jest jedyną polską firmą, która się tym zajmuje. Niektóre polskie fabryki eksportują pojazdy komunikacji miejskiej nawet do Rosji!
      • szwampuch58 Re: Solaris do przodu 24.08.16, 12:46
        Ucze sie pilnie,kurza twarz ,mam pierwsze sukcesy i z radoscia przekazuje tobie:
        next.gazeta.pl/next/7,151003,20591011,warzywo-ktore-nie-jest-warzywem-to-polski-hit-eksportowy.html#BoxBizImg
        • pijatyka To, szambuch, wykuj sobie na blachę ;-> 24.08.16, 13:36

Polska produkcja rośnie, mimo embarga na rynek rosyjski
    • szwampuch58 Re: Solaris ma w plecy 30.03.17, 13:22
      "cus" mi siEm wydaje panowie i panie....teraz bijemy piane o Ursusie,hehehe,setki,tysiace miliony autobusow
      next.gazeta.pl/next/7,151003,21565779,gowin-w-ciagu-dwoch-trzech-lat-pojawia-sie-setki-autobusow.html#BoxBizLink
      • kylax4 Gowin jak typowy urzędas nie ma zielonego 30.03.17, 14:30
        pojęcia o gospodarce. Niech rząd nie przeszkadza, to polscy przedsiębiorcy sobie poradzą.
    • pijatyka Teraz Holandia 20.04.17, 03:03

next.gazeta.pl/next/7,151003,21661320,polskie-autobusy-podbijaja-swiat-tym-razem-kupia-je-holendrzy.html
      • 5magna Re: Teraz Holandia 20.04.17, 16:29
        Poczytajcie komentarze ludzi pod tym co on podal. Mozna sie dobrze usmiac....
        • wasyl_szuja Re: Teraz Holandia 20.04.17, 17:04
          Uśmiać to się można ze sprzedaży fregat, zamówionych wcześniej przez rosyjską flotę, Indiom z powodu braku ukraińskich istotnych komponentów ;)
          • 5magna Re: Teraz Holandia 20.04.17, 20:45
            Do przodu jezdzi ale wsteczny bieg tez chyba ma........

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka