Dodaj do ulubionych

Bohater i co dalej

16.12.16, 22:53
Przeczytalem wlasnie ksiazke o polskim lotniku Janie Zumbachu . Byl dwodca legendarnego dywizjonu 303 i zestrzelil na pewno 13 niemieckich samolotow. Tyle o nim wiedzialem zanim ksiazke przeczytalem.

I czytajac powoli opadala mi szczeka. Zumbach lubil latac. I jego bohaterstwo w czasie wojny glownie z tego wynikalo. Po wojnie stal sie przemytnikiem, kombinatorem, najemnikiem w Katandze i w Biafrze. I jego zachowanie niewiele mialo wspolnego z bohaterstwem. Bardziej z checia latanie, checia porozrabiania i zarobienia pieniedzy kombinowaniem.

Chyba dlatego jego pamietniki, ktore wyszly po francusku w 1973 dopiero teraz przetlumaczono na polski. Bo jeden z polskich bohaterow czasow wojny okazal sie niezbyt dobrym przykladem do nasladowania po jej zakonczeniu.

PF
Obserwuj wątek
    • lont12 Re: Bohater i co dalej 16.12.16, 23:11
      a o gwałceniu Angielek coś wspomina? no może nie przez siebie, ale przez któregoś z kolegów
      • bywszy2 Re: szceke trzeba by bylo mocniej czyms podwiazac+ 17.12.16, 11:48
        by bardziej nie opadla:
        piloci bywaja rozni
        ciekawostkihistoryczne.pl/2011/04/08/1934polscy-lotnicy-w-anglii-pijane-prymitywy-gwalciciele-i-zwierzeta/
        • szwampuch58 Re: szceke trzeba by bylo mocniej czyms podwiazac 17.12.16, 12:22
          takich " mitow" ulanki maja wiecej od Obrony Czestochowskiej poczynajac
          • malkontent6 Re: szceke trzeba by bylo mocniej czyms podwiazac 17.12.16, 18:06
            A golonkę podajesz na początku czy na końcu wigilii?
            • szwampuch58 Re: szceke trzeba by bylo mocniej czyms podwiazac 17.12.16, 18:40
              malkontent6 napisał:
              dokladnie w srodku bystrzak,hehehe, zadowolony glupcze?
        • polski_francuz Re: szceke trzeba by bylo mocniej czyms podwiazac 17.12.16, 12:23
          Trzeba mi szczeke podwiazywac, jak sie bije by bronic czci bohaterow z dywizjonu 303:)

PF
        • malkontent6 Re: szceke trzeba by bylo mocniej czyms podwiazac 17.12.16, 17:55
          bywszy2 napisał:

> piloci bywaja rozni

"Polski dywizjon to były raczej zwierzęta niż ludzie."

Mam dziwne skojarzenia z wyznaniami tej pani.

"Polacy w filmie są podstępnymi i brutalnymi gnębicielami"

pl.wikipedia.org/wiki/Heimkehr
          • lont12 Re: szceke trzeba by bylo mocniej czyms podwiazac 17.12.16, 21:45
            anglosaska feministka i niemiecki nacjonalista to idealna para w łóżku
    • karbat Re: Bohater i co dalej 17.12.16, 13:23
      polski_francuz napisał:

> I czytajac powoli opadala mi szczeka.

tak maja osoby , postacie totalnie infantylne .

osoby naiwne, karmiace sie mitami, bzdetami .
      widzace nie to co jest, bylo, ale to co chca widziec.

kazdy, ale to kazdy majacy troche zdrowego rozsadku wie,
      ze b. czesto rzeczywistosc rozni sie od wyobrazen . bajek ku pokrzepieniu serc .
    • de_oakville "Zum Bach" i "Von dem Bach" 17.12.16, 14:59
      Zawsze odczuwalem wielka sympatie do Zumbacha po przeczytaniu "Dywizjonu 303".
      Mial on szwajcarskie korzenie i dzielnie walczyl przeciwko Niemcom, swoim "pol-pobratymcom" jezykowym. Ten "Zum Bach", jaki by potem nie byl, przysluzyl sie Polsce dobrze, odwrotnie niz niejaki "Von dem Bach" (Zalewski).
      • polski_francuz Zum Lob 17.12.16, 17:28
        to on nie byl. Ale, i to prawda, mial szwajcarska dokladnosc: bo pamietniki restytuowal ze swoich ksiag lotow, ktore sumiennie prowadzil.

Co do aktywnosci "tanio kupic drogo sprzedac" to moze kierowala nim chec powrotu do stanu posiadanie swych dziadkow i rodzicow, z ktorych majatku Polska powojenna go okradla.

W koncu, i ja sam na wakacje do Bulgarii, zabieralem krem Nivea na sprzedaz w latach studenckich. Ale sprzedac nie sprzedalem w koncu machnelem rek a i rozdalem zachwyconym Bulgarow w przedziale pociagu:)

PF
        • starywro-bel Re: Zum Lob 17.12.16, 19:35
          ale ci sie pierdo-li!
        • lont12 Re: Zum Lob 17.12.16, 21:55
          na Żyda się nie nadajesz ;)
    • mara571 znasz los gen. Andersa, ktory po wojnie 17.12.16, 22:31
      zostal w W. Brytanii?
      I innych generalow, zolnierzy, ktorzy nie wrocili do Polski, bo tam na nich czekala ubecja?
      • malkontent6 Re: znasz los gen. Andersa, ktory po wojnie 18.12.16, 00:58
        Jeśli chodzi o polskich lotników walczących w Anglii, to przykład pułkownika Stanisława Skalskiego jest wymowny. Po wojnie wrócił do Polski, wkrótce został aresztowany za rzekome szpiegostwo i do 1956 roku siedział w więzieniu.
        • bywszy2 Re: znasz los gen. Andersa, ktory po wojnie 18.12.16, 08:19
          a potem w Kraju go prawdopodobnie nikomunisci okradli u do przytulka wsadzili.:
          www.google.se/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=okradli+gen.Skalskiego
      • polski_francuz Sluszna racja i co dalej 18.12.16, 08:59
        " I innych generalow, zolnierzy, ktorzy nie wrocili do Polski, bo tam na nich czekala ubecja?"

w Polsce czekala ich niedobra zmiana nawracania na podobanie sie Rosjanom. I tu pownienem dodac, ze powinnismy sie cieszyc z tego, ze mamy wreszcie wolna Polske.

Ale ta moja radosc jest dosc przytlumiona. Widze co sie w Polsce dzieje i dobrze wiem czym to sie raz skonczylo: rozbiorami.

Konkluzje? Chcialnym wierzyc, ze Polacy moga zyc jako niepodlegly Narod szanujac innych Polakow.

PF
        • lont12 Re: Sluszna racja i co dalej 18.12.16, 09:24
          Widze co sie w Polsce dzieje i dobrze wiem czym to sie raz skonczylo: rozbiorami.

Zgadza się. PO, Petru i Kijowski to dzisiejszy odpowiednik konfederacji targowickiej.
    • starywro-bel Re: Bohater i co dalej 18.12.16, 05:12
      p_f, zrob z niego ciekawy watek o bohaterstwie. Wiem, nie latwo jest zostac bohaterem, czasem jest o wiele latwiej zostac wpisanym w encyklopedie wiedzy. Na to miejsce tez trzeba sobie bardzo zasluzyc.

marucha.wordpress.com/2016/12/17/znany-krytyk-putina-pedofilem/
      • polski_francuz Dobre intencje i co dalej 18.12.16, 08:51
        " p_f, zrob z niego ciekawy watek o bohaterstwie"

Takie byly moje intencje. Ale watek jest taki, jak go chca sie wpisujacy. Ani troche lepszy...

PF

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka