Dodaj do ulubionych

Niemcy uwielbiają statystyki

15.05.17, 12:36
Co pozwala przeanalizować trendy wyborcze i przyjrzeć się wyborom w Nadrenii jako pewnemu prognostykowi przed wyborami federalnymi. Wniosek jest raczej jednoznaczny - Merkel idzie po kolejne zwycięstwo. SPD słabnie, FDP nabiera powoli sił a Zieloni i Die Linke to margines. Zwłaszcza Zieloni wydają się być w ciężkim kryzysie, a o Partii Piratów można zapomnieć. Natomiast AfD jak zwykle poniżej oczekiwań, miał być wynik dwucyfrowy, skończyło się na nieco ponad 7%. Też margines, solidny, ale tylko margines. Zbyt mały by być choć języczkiem u wagi. Pogarsza się też postrzeganie tej partii. Dwie ciekawostki nadreńskich wyborów to po pierwsze przegrana SPD pomimo bardzo dobrych notowań Hannelore Kraft zwłaszcza w porównaniu do Armina Lascheta, druga to fakt, że ewentualna koalicja CDU - FDP będzie miał 100 głosów w miejscowym Landtagu. Dokładnie tyle, ile wynosi bezwzględna większość, ale bez żadnego marginesu bezpieczeństwa.
Obserwuj wątek
    • szwampuch58 Re: Niemcy uwielbiają statystyki 15.05.17, 12:44
      Nie wiem czy uwielbiaja statystyki ale z reszta twojego wpisu sie zgadzam.
    • j-k Niemcy uwielbiają statystyki - oj nie zawsze... 15.05.17, 14:47
      w tym konkretnym wypadku masz racje, ale nie zawsze tak jest...

statystyki, ktore pokazuja, ze 60 % Niemcow jest przeciw naplywowi imigrantow, sa skrzetnie ukrywane...
      wspomniano, gdzies o tym polgebkiem - ale ogolnie sa nieoficjalne "wytyczne"
      - by o tych statystykach
      nie mowic i nie pisac...
      • szwampuch58 Re: Niemcy uwielbiają statystyki - oj nie zawsze. 15.05.17, 22:18
        www.bz-berlin.de/data/uploads/2017/05/leaders_19_1494864597-768x432.jpg
        nie mowic nie pisac na razie obowiazuje w Wolsce,stary wrog Merkel trafia na nowego wroga Macrona do tego Hiszpanie cus belkotaja o radykalnym wzmocnieniu strefy euro. Kurna jak tu zyc,bystrzaki?
        wyborcza.pl/7,75399,21814713,hiszpania-chce-osobnego-rzadu-i-budzetu-strefy-euro-jak-macron.html#BoxGWImg
    • j-k AfD... 15.05.17, 15:41

żeby podbudować elektorat AfD

moj wlasny syn wlasnie go podbudowal...
      - i to bez zadnej mojej namowy w tym kierunku :)
    • j-k a belkot odpowiedzial belkotem... 16.05.17, 14:52
      przyjaciel_klamcow nabajdurzył:
      > a jak kiedyś ci z AfD bedą mieli choć trochę realnej władzy odwdzięczą się wam
      > imigrantom i otworzą ponownie KL

alesz to nie moj problem, hloopcze...
      ja za pare lat wracam na emeryture do kraju, a syn jest juz tu urodzony,
      wiec imigrantem nie jest...
      I sam sobie AfD wybral...
      - a gdy AfD bedzie kiedys uczestnczyc we Wladzy - to ty bedziesz sie o to martwil
      - a nie ja :)

Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka