Dodaj do ulubionych

Lubilem być "banderowcem"

25.06.17, 23:53
I teraz brakuje mi przepychanek z partyzantami Matuszki.
Polskiego konfliktu politycznego mam dość na co dzień, jestem mu zresztą coraz bardziej przeciwny.
Jasna gwiazda kremlofobii (nie rusofobii, na miły Bóg!) przygasła i szczo bude, pane prowidnyk zakierzonskoho kraju?

Mnie ostatnio tzw.wolny świat wkurza na równi z gensekiem Putinym!
A forum "Swiat" zrobilo sie ... niszowe.

Królestwo za nośny temat!
Obserwuj wątek
    • swiblowo Re: Lubilem być "banderowcem" 26.06.17, 00:18
      > Królestwo za nośny temat!

A ile dokladnie wynosi to "krolestwo"?
      • borrka Re: Lubilem być "banderowcem" 26.06.17, 00:23
        Moje krolestwo nie z tego swiata.
        Tzn. nie z forum Swiat:)
        • swiblowo Ech, znaczy sie to o tobie 26.06.17, 00:45
          www.youtube.com/watch?v=Rqf3J4ZOPCw
          • borrka Re: Ech, znaczy sie to o tobie 26.06.17, 00:52
            Wydaje sie, ze ... tak!
            Swietna piosenka, tak na marginesie.
            I tekst swietny.
            PS. "Выбираешь запой или спорт?"
            Zdecydowanie sport:)
            • borrka Czas na folklor Matuszki 26.06.17, 01:00
              Musze wrocic do ruskiej muzyki, bo przerzucilem sie ostatnio na ukrainska - intensywnie ucze sie ukrainskiego, niczym Kuczma w pierwszym roku prezydentury!
              Na poczatku, przez pomylke sluchalem poltawskiego surzyka:)
              • igor.1279 Byles boriska,boriskiem i pozostales sie :-) 26.06.17, 01:22
                borrka napisał:

> Na poczatku, przez pomylke sluchalem poltawskiego surzyka:)

Nie istnieje cos takiego,jak poltawski surzyk. To wlasnie na Poltawszczynie mozna uslyszec jezyk ukrainski w czystej postaci. Tylko na poltawszczynie jezyk ukrainski slucha sie z przyjemnoscia,i tylko tam on jest певучий,a nie szczekajacy,jak na zachodniej Ukrainie.
                Boriska,zeby ty nadal nie robil z siebie pajaca,zapamietaj,ze surzykiem posluguja sie mieszkancy tych obwodow,ktore granicza z Rosja. Poltawszczyna znajduje sie w centrum Ukrainy,i nawet w czasach radzieckich tam nie bylo nic nadzwyczajnego uslyszec українськu мовy.

p.s. Nie odpisuj,bo i tak moj wpis wywala,a wraz z nim i twoj.
                p.p.s. Ale jak masz ochote pogadac,to zapraszam na forum "Rosja i swiat".
                • borrka Re: Byles boriska,boriskiem i pozostales sie :-) 26.06.17, 01:34
                  Nie znasz sie, Igorku.
                  Rdzenna Ukrainka mi wytlumaczyla, ze w serialu z Poltawszczyny uzywaja surzyka.
                  • swiblowo Re: Byles boriska,boriskiem i pozostales sie :-) 26.06.17, 01:36
                    Borrka - kobiety klamia. Dziwne, ze o tym nie wiesz? Glupi jestes? :)
                  • borrka Re: Byles boriska,boriskiem i pozostales sie :-) 26.06.17, 01:37
                    Одного разу під Полтавою.
                  • swiblowo Re: Byles boriska,boriskiem i pozostales sie :-) 26.06.17, 01:38
                    www.youtube.com/watch?v=xfpkMO0xe9Y
                  • igor.1279 Re: Byles boriska,boriskiem i pozostales sie :-) 26.06.17, 01:46
                    borrka napisał:

> Nie znasz sie, Igorku.

Akurat na tym znam sie. W swoim czasie bardzo aktywnie uczylem sie jezyka ukrainskiego,zeby prowadzic jeden z programow na UT1,i tylko moje wybuchowe "G" wstalo mnie na drodze ku karierze w ukrainskiej telewizji.

> Rdzenna Ukrainka mi wytlumaczyla, ze w serialu z Poltawszczyny uzywaja surzyka.

Jest oczywistym,ze dla kazdej "rdzennej Ukrainki" ze Lwowa,kazdy kto nie szczeka jak ona,mowi na surzykie :-)

Przeczytaj to:

Среднеподнепро́вские го́воры (также среднеприднепровские говоры; укр. середньонаддніпрянські говірки, середньонаддніпрянський говір) — говоры юго-восточного наречия украинского языка, распространённые на территории центральной Украины (Черкасская область, Полтавская область, южная часть Киевской области и некоторые другие районы).

Среднеподнепровские говоры являются основой современного литературного украинского языка.

ru.wikipedia.org/wiki/Среднеподнепровские_говоры
                    p.s. jednak nie wytrzymales,i odpisales :-)
                    • borrka Re: Byles boriska,boriskiem i pozostales sie :-) 26.06.17, 01:49
                      Igorku, fakt ze na filmie mowia surzykiem, w niczym sie nie kloci z tym, co zamiesciles.
                      Posluchaj sam:
                      www.youtube.com/watch?v=KCKg6ThJgCY
                      • igor.1279 Re: Byles boriska,boriskiem i pozostales sie :-) 26.06.17, 02:07
                        borrka napisał:

> Igorku, fakt ze na filmie mowia surzykiem, w niczym sie nie kloci z tym, co zam
                        > iesciles.
                        > Posluchaj sam:

Widziszli,boriska,to co ty wkleiles,jest programem humorystycznym,a kazdy,kto troche interesuje sie wspolczesnym ukrainskim humorem,dobrze wie o tym,ze surzyk wykorzystuje sie po to,zeby osiagnac komiczny i komerczeski efekt. Miedzy innymi i Wierka Sierdziuczka (Andriej Danilko) gada na surzykie. Bo trzeba wiedziec,ze dzieki mieszance jezykow rosyjskiego i ukrainskiego jsurzyk jest nie tylko smieszny,a i zrozumialy jak na Ukrainiei,tak i w Rosji. A to kasa.

• borrka Re: Lubilem być "banderowcem" 26.06.17, 01:45
      Niedlugo sam ocenie. Dobrze mi idzie nauka. Szczegolnie audiobooki Bilinskiego:)
    • polski_francuz Egoisci i wrogowie 26.06.17, 08:09
      Forum zaczelo od poznawania sie emigrantow polskich, potem przeszlo na wojne bliskowschodnia animowane przez jedan kolezanke z Izraela by przejsc na wojne polsko-rosyjska. Przyznam sie, ze do pierwszej epoki mam jeszcze sentyment w drugiej wojnie staralem sie na poczatki siasc na barykadzie i brac udzialu ale choc mi sie nie udalo, to nie mam do owczesnych przeciwnikow forumowych "hard feelings" i poszedlbym z nimi do knajpy na piwo.

Inna sprawa z woja polsko-rosyjska. Tu mam "hard feelings" i do knajpy bym nie poszedl. Bardzo mnie rozczarowalo to, ze eva okazala sie uspionym agentem Putina. I moge sie tylko cieszyc, ze waltherr i wanka zanikli z forum.

I tak posumowujac moze Zydzi byli egoistami zapatrzonymi we wlasny pepek, to Rosjanie sa po prostu naszymi wrogami udajac przyjaciol i "braci".

PF
      • bywszy2 Re: Egoisci i wrogowie+ 26.06.17, 08:27
        polski_francuz napisał:
        > I tak posumowujac moze Zydzi byli egoistami zapatrzonymi we wlasny pepek, to Ro
        > sjanie sa po prostu naszymi wrogami udajac przyjaciol i "braci".
        >
        > PF
        <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
        Wypadalo by w tej klasyfikacji umiescil by pa gdzies Polakow.
      • borrka Brak lajtmotiwu 26.06.17, 09:16
        Fakt, ze forum jakoś przetrwalo wojne polsko-zydowska, jest niewatpliwym sukcesem zdrowego rozsądku.
        Z reguly konczy sie to tasiemcowymi wklejkami kolejnych "protokolów medrców Syjonu" i ja sie wypisuje.
        Zreszta czesto mam wrazenie, iz to konflikt "prawdziwych Polakow" z "prawdziwymi Zydami".

Paliwo "rosyjskie" wyczerpalo sie, gdy Polacy skoczyli sobie sami do gardel, a i dla Lubianki problemy polskie ustapily ukrainskim, tudziez ekonomicznym.

Nowego lajtmotiwu brak.
    • bywszy2 Re:Igor 1279?+ 26.06.17, 08:35
      Czy to nie jest ten sam nieslawnej pamieci ajgor z Ukrainy,udajacy Rosjanina,ktorego Rosjanie sie wyrzekli?
      Odznaczal sie tym,ze odmawial prawo jewriejowi z Ukrainy wypowiadac sie na temat Rosji.
      Ten temat uzurpowal dle siebie.
      Obecnie stworzyl towarzystwo wzajemnej adoracji,w ktorej holubi siebie i sobie podobnych.
      Musze przyznac,ze brakuje mnie jego kumpla,niejakiego Mongolczyka,rozgrzebujacego groby przeszlosci - udawal archeologa(przydal by sie teraz Macierewiczowi).
      Szczezl ten Mongolczyk - chyba sie spil w koncu doszczetnie.
      A szkoda.
      Przewyzszal intelektem ajgora.
    • jk2007 dobra wiadomość z Ukrainy 26.06.17, 13:07
      Выпускник петербургской семинарии отец Эдуард Кава стал епископом во Львове.
      Тридцатидевятилетний владыка Эдуард стал самым молодым католическим епископом в мире.
      gaudete.ru/bp-kava/
    • eva15 Re: Lubilem być "banderowcem" 26.06.17, 23:10
      Lubiłeś być banderowcem, a byłeś i jesteś świątą krową tego forum. Wpisy pod twoimi tekstami znikają, więc się nie dziw obłudnie, że "partyzanci Matuszki" są nieobecni.
    • wojciech.2349 Re: Lubilem być "banderowcem" 27.06.17, 00:04
      Zostań "kibolem".
      Warunek - musisz umieć zaśpiewać 4 zwrotki hymnu Polski.
    • danillko Jak to "lubiłeś"? Cały czas nim jesteś... 27.06.17, 20:46
      borrka napisał:

> I teraz brakuje mi przepychanek z partyzantami Matuszki.
      > Polskiego konfliktu politycznego mam dość na co dzień, jestem mu zresztą coraz
      > bardziej przeciwny.
      > Jasna gwiazda kremlofobii (nie rusofobii, na miły Bóg!) przygasła i szczo bude,
      > pane prowidnyk zakierzonskoho kraju?
      >
      > Mnie ostatnio tzw.wolny świat wkurza na równi z gensekiem Putinym!
      > A forum "Swiat" zrobilo sie ... niszowe.
      >
      > Królestwo za nośny temat!
      >
      >
      >

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka