wojciech.2349 08.07.17, 16:15 Teraz potrzebne jest nam ok. 16 mld. m^3 gazu, Wydobywamy ponad 4 mld. m^3. Gazoport w Świnoujściu to 5 mld. m^3 z możliwością rozbudowy o połowę. Musimy zbudować drugi gazoport. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wojciech.2349 bliźniaczy problem 08.07.17, 16:26 Polska wydobywa śladowe ilości ropy. I nie ma problemu z rurami, grymasami Kacapów,... . Dlaczemu? Ano dlatemu, że możemy sprowadzić i przetworzyć tej żółtej wody 2 razy więcej niż potrzebujemy. Luz blues. Odpowiedz Link Zgłoś
jabbaryt Re: Polska powinna natychmiast budować 2 gazoport 08.07.17, 18:41 Może najpierw rozbudujmy pierwszy. Po za tym ile kosztuje gaz LNG? I jak ta cena ma się do cen Gazpromu. Ale faktycznie jak mamy gazoporty to możemy wymuszać na Rosjanach obniżkę cen gazu poniżej cen LNG. Wystarczy że gazoport jest - działać może na ćwierć gwizdka. Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2349 Re: Polska powinna natychmiast budować 2 gazoport 08.07.17, 19:23 jabbaryt napisał: > ... ile kosztuje gaz LNG? I jak ta cena ma się do cen Gazpromu. ----------------------------- Gazu LNG jest po sufit. A Gazrurka kompinuje jak sprzedać śnieg. Uuups nie śnieg chodzi o gaz. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Polska powinna natychmiast budować 2 gazoport 08.07.17, 19:37 Wojtuś, ile kosztuje LNG z transportem i przeładunkiem, a ile gaz z rury? Co Trump obiecał Putinowi za to, że Polska będzie kupować gaz w USA, artykuł piąty? Czy może oddanie w zarządzanie serwerów wyborczych? Jakaś rekompensata przecież musiała być. -- PiS nie robi, tylko mówi, a jak robi, to odwrotnie, niż mówi - Piq Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2349 Re: Polska powinna natychmiast budować 2 gazoport 08.07.17, 19:52 LNG to rynek klienta, a rynek rury to klient, który nie może może wybierać. Poniał? Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Polska powinna natychmiast budować 2 gazoport 09.07.17, 13:37 A cena, Wojtuś, cena? Po to wybór, by cena była niższa, po to dodatkowe wielkie nakłady na gazoport. Jeszcze mowa o uniezależnieniu od szantażu wstrzymaniem dostaw. Oczywiście, jest to jakieś zabezpieczenie, jednak nawet w czasach ostrej konfrontacji z Zachodem, nigdy nie było blokady dostaw ropy i gazu z Rosji. Dlatego cena. Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2349 Re: Polska powinna natychmiast budować 2 gazoport 09.07.17, 13:49 buldog2 napisał: > A cena, Wojtuś, cena? ------------------------------------- Dobre pytanie "cena". Wtedy, gdy płaciliśmy Kacapii prawie 600$ za gaz, w Jankeslandii cena wynosiła 80$. No dobra, cena lokalna. Jednak w tym czasie Kitajce pertraktowali z Kacapami na temat cen z rury Niemoc Syberii. Kitajec zaśpiewał 200$. Ergo. Kacap nawet śnieg będzie sprzedawał najdrożej. Odpowiedz Link Zgłoś
europitek Re: Polska powinna natychmiast budować 2 gazoport 09.07.17, 21:14 buldog2 napisał: > nigdy nie było blokady dostaw ropy i gazu z Rosji Masz zaniki pamięci krótkotrwałej? To cofnij się o rok lub dwa, gry Rosja próbowała zablokować dostawy gazu z Polski na Ukrainę poprzez niewykonywanie minimalnych dostaw konkraktowych do Polski. Z tego też powodu została pozwana do arbitrażu o odszkodowanie dla PGNiG. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Polska powinna natychmiast budować 2 gazoport 09.07.17, 22:56 Żadnych zaników. Rosja 10 lat temu wstrzymała dostawy gazu przez Ukrainę, kiedy ta kradła gaz dla Europy. Normalne, innego wyjścia nie miała, jednocześnie maksymalnie zwiększała dostawy przez Białoruś. Na miejscu każdego dostawcy zrobiłbym to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2349 Re: Polska powinna natychmiast budować 2 gazoport 09.07.17, 23:28 W dokumentach Gazrurki nie ma info o kradzieżach. Konfabuluj dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Polska powinna natychmiast budować 2 gazoport 10.07.17, 22:15 Wojtuś, Dobrze wiesz, że nie konfabuluję, rozmawialiśmy o tym prawie 10 lat temu i pewnie wciąż można to znaleźć. Polskie media mówiły wtedy, że Ukraina gaz "podbiera". -- PiS nie robi, tylko mówi, a jak robi, to odwrotnie, niż mówi - Piq Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2349 Gazprom przyznał, że Ukraińcy nie kradli gazu 10.07.17, 22:50 Michaił Korczemkin z East European Gas Analysis poinformował, że Gazprom przyznał w swoich oficjalnych dokumentach, iż zimy 2012 roku Ukraina nie podprowadzała rosyjskiego gazu za pomocą swojego systemu przesyłowego. www.cire.pl/item,64812,1,0,0,0,0,0,korczemkin-gazprom-przyznal-ze-ukraincy-nie-kradli-gazu.html Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa2016 Re: Polska powinna natychmiast budować 2 gazoport 08.07.17, 19:38 Stany dostarczają Europie 20 miliardów metrów sześciennych gazu, Rosja 180 miliardów z tendencja wzrostową, cena gazu zza oceanu jest o 50 dolarów wyższa plus do tego horrendalne koszty przewozu. Europejskie firmy wraz z rosyjskimi firmami budują drugą nitkę rurociągu i już prowadzi sie rozmowy o trzeciej, wiec nie rozumie sensu prowokatorskiego wątka gdyż o konkurencji wybudowania terminali w Polsce nie ma tu mowy tylko jest mowa o wolnym rynku bez zagrożenia konkurentów, liczby mówią same za siebie Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2349 Re: Polska powinna natychmiast budować 2 gazoport 08.07.17, 20:04 Tik-taczko, gdyby śnieg był towarem, to ten z Kacapii byłby najdroższy. Spad na drzewo. Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa2016 Re: Polska powinna natychmiast budować 2 gazoport 08.07.17, 22:05 Wojciech naruszasz w całym zakresie etykę forum siejąc nienawiść jak i ubliżasz jawnie na forum. Forum jest do wyrażania jak i wymiany zdań, informacji a nie platformą do siania nienawiści!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2349 Re: Polska powinna natychmiast budować 2 gazoport 08.07.17, 22:17 No dobrze poprawię się. Śnieg byłby bardzo drogi. Odpowiedz Link Zgłoś
europitek Re: Polska powinna natychmiast budować 2 gazoport 09.07.17, 00:18 W końcu roku w Stanach ruszy drugi gazoport, więc możliwości dostaw do Europy wzrosną i będzie też wewnątrzamerykańska konkurencja, która w kolejnych 2-3 latach dalej wzrośnie. Ten drugi gazoport będzie na wschodnim wybrzeżu USA, więc będzie bliżej i taniej. W tymtamacie nic nie zdziałasz, ponieważ decyzje kierunkowe zostały już podjęte. Obrzydzanie nierosyjskiego gazu to już zabieg jałowy, bez realnych konsekwencji dla przyszłych zdarzeń z tej dziedzinie. Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa2016 Re: Polska powinna natychmiast budować 2 gazoport 09.07.17, 00:30 Trump wraz z Putinem wyjaśnili miedzy sobą ze żaden dla żadnego nie jest konkurentem w tej sprawie wiec po co te prowokacje na wątku? Trump zdaje sobie sprawę ze tej ilości którą dostarcza jedna nitka bałtyckiego rurociągu i tej ceny nie może zagwarantować Europie, w czym widzicie tu problem? Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa2016 Re: Polska powinna natychmiast budować 2 gazoport 09.07.17, 00:40 Polska chce kupować gaz zza oceanu żaden jej nie stoi na przeszkodzie, żaden nie chce zakazywać "bogatemu" jego woli jak i wyboru. :-), :-) Odpowiedz Link Zgłoś
europitek Re: Polska powinna natychmiast budować 2 gazoport 09.07.17, 21:19 Nareszcie, choć z oporami, zaczynasz rozumieć, że "klient nasz pan"... i nie kupi "fury" rosyjskiego gazum bo nie chce. Namawianie go do tego jest zajęciem beznadziejnym. Odpowiedz Link Zgłoś
pijatyka Bzdura - jeden wystarczy, żeby... 08.07.17, 19:59 ...kacapy były już grzeczne. Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2349 Re: Bzdura - jeden wystarczy, żeby... 08.07.17, 20:20 pijatyka napisała: > ...kacapy były już grzeczne. ----------------- Idioto. Kacap walczy gdy ma na jakimś polu przewagę 1:10. Trzeba skasować to pole. Zaorać. Odpowiedz Link Zgłoś
pijatyka Re: Bzdura - jeden wystarczy 09.07.17, 01:50 To zbuduj 10 gazoportów, przygłupie - i niech se stoją. A co, nie stać nas? Dobry temat do jakichś polnischewitze Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2349 Re: Bzdura - jeden wystarczy 09.07.17, 14:32 pijatyka napisała: > To zbuduj 10 gazoportów, przygłupie - i niech se stoją. > > A co, nie stać nas? -------------------- Dobrze kompinujesz niewiasto. Gazu jest na świecie na jakieś 300-400 wiosenek. Odpowiedz Link Zgłoś
europitek Re: Bzdura - jeden wystarczy, żeby... 09.07.17, 00:08 Nie wystarczy, ponieważ graniczna przepustowość polskiego gazoportu to 10 mld m3 rocznie - już po rozbudowie o nowe palniki i trzeci zbiornik. Taka ilość gazu nas uszczęśliwi, ale chodzi jeszcze o oddziaływanie na sytuację innych krajów regionu. Dopiero możliwości rzędu 20-25 mld m3 będą realną siłą w skali regionu... i po to ma powstać "Baltic Pipe". Dopiero połączone siły instalacji polskich, chorwackich i litewskich będą odgrywały istotną rolę w skali regionu. Odpowiedz Link Zgłoś
ola.z.opola A po co te karly - Chorwacja i Litwa? 09.07.17, 00:47 Polska jest najwazniejsza i Polska powinna zarzadzac gazami dla calej Europy! Ameryka sie pod nas podporzadkuje! Przy dwudziestu gazowych polskich portach, nikt nam nie podskoczy i nikt laski nie ma prawa robic. I nie wspominam tutaj o armii WOT ministra Macierewicza (gdyby jakies dasy, albo ale)! Turkom tez moglibysmy sprzedawac. Polska musi byc potega gazowa (jak kazde inne na naszym miejscu mocarstwo) - chyba sie ze mna zgodzisz? Teraz, kiedy pan prezydent Duda oswoil juz Trumpa i pokazal mu miejsce w szeregu. Odpowiedz Link Zgłoś
europitek Re: A po co te karly - Chorwacja i Litwa? 09.07.17, 20:52 Aleś Ty rusofobka! Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: kuuuuutko rzekne,klasykiem 08.07.17, 21:09 wojciechu.2349 :Do roboty......albo "cus" stoi na przedszkodzie? Odpowiedz Link Zgłoś
jorl Re: Polska powinna natychmiast budować 2 gazoport 09.07.17, 16:34 wojciech.2349 napisał(a): > Musimy zbudować drugi gazoport. Zbudujce sobie nawet dwa nastepne drogi w2345. I moze trzeci malutki. Ale mam prosbe, za swoje pieniadze. Bo ten pierwszy to glownie za moje sobie zbudowaliscie. Subwencje unijne, na ta druga polowe pozyczki z banku w ktorym sa moje oszczednosci. Przeciez do gazoportu praktycznie wszystko musiecie zaimportowac, sami tego zaprojektowac i wyprodukowac nie potraficie. Zyjcie za swoje. Dobra propozycja? Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2349 Re: Polska powinna natychmiast budować 2 gazoport 09.07.17, 17:34 jorl napisał: > wojciech.2349 napisał(a): > > > Musimy zbudować drugi gazoport. > > Zbudujce sobie nawet dwa nastepne drogi w2345. I moze trzeci malutki. Ale mam p > rosbe, za swoje pieniadze. Bo ten pierwszy to glownie za moje sobie zbud > owaliscie. Subwencje unijne, na ta druga polowe pozyczki z banku w ktorym sa mo > je oszczednosci. > Przeciez do gazoportu praktycznie wszystko musiecie zaimportowac, sami tego zap > rojektowac i wyprodukowac nie potraficie. > > Zyjcie za swoje. > > Dobra propozycja? -------------------- Bardzo dobra propozycja. Polska nie zrezygnowała z odszkodowań wojennych. Nie ma takiego dokumentu. Odpowiedz Link Zgłoś
jorl Re: Polska powinna natychmiast budować 2 gazoport 09.07.17, 17:47 wojciech.2349 napisał(a): > Polska nie zrezygnowała z odszkodowań wojennych. > > Nie ma takiego dokumentu. A oddacie Ziemie Zachodnie i Polnocne? Ale prosze, zadajcie kasy, przeciez to takie typowo polskie. Sami nic zrobic nie potraficie. A zadaniami kasy doprowadzicie do sojuszu rosyjsko-niemieckiego. Macie wprawe w osiaganiu odwrotnosci tego co chcieliscie osiagnac. Chcieliscie aby Polacy w Anglii mogli dalej ciagnac socjale a dostaliscie Brexit. I zamiast miec w Unii sojusznika do jej psucia i kase dla waszych oszustow na Wyspach nie macie ani jednego ani drugiego. Tak trzymac! Mi sie to podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2349 Re: Polska powinna natychmiast budować 2 gazoport 09.07.17, 17:52 Niemcy nigdy nie spłacają swoich długów. To tak ad vocem. Odpowiedz Link Zgłoś
jorl Re: Polska powinna natychmiast budować 2 gazoport 09.07.17, 18:40 wojciech.2349 napisał(a): > Niemcy nigdy nie spłacają swoich długów. > To tak ad vocem. Typowe polskie klamstwo. Np. przed paru laty Niemcy splacily ostatnia rate kontrybucji za 1 Wojne Swiatowa. A wiec chodzby dlatego Twoje twierdzenie ze nigdy jest klamstwem. Dodam ze ta kontrybucja nie byla nawet dlugiem a kradzieza, mimo to Niemcy ja splacili. I wg mojego zyciowego doswiadczenia Polacy bardzo chetnie staraja sie kase pozyczyc i potem nie splacic. Jak ja od Polaka slysze pozycz kase to wiem ze on mysli daj kase. Bo splacic zamiaru i tak nie ma. Chyba ze sila sie z takiego wymusi splate. To macie we krwi. Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2349 Re: Polska powinna natychmiast budować 2 gazoport 09.07.17, 19:32 Francuzi i Żydzi wymusili od Was odszkodowania, Cofnęliście swoimi zbrodniami wiele krajów o dziesięciolecia. Zapłać to. Odpowiedz Link Zgłoś
jorl Re: Polska powinna natychmiast budować 2 gazoport 09.07.17, 19:37 wojciech.2349 napisał(a): > Francuzi i Żydzi wymusili od Was odszkodowania, wojciech.2349 napisał(a): > Niemcy nigdy nie spłacają swoich długów. No wiec jak drogi w2345? Naklamales z tym nigdy? Tak po polsku? Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2349 Re: Polska powinna natychmiast budować 2 gazoport 09.07.17, 19:46 Ja wiedziałem, o spłatach odszkodowań i terminach za 1 WŚ dla Francji. Kiedy spłacicie Polskę i Białoruś? A dlaczego Białoruś, to na pewno debilu kumasz. Odpowiedz Link Zgłoś
jorl Re: Polska powinna natychmiast budować 2 gazoport 09.07.17, 19:54 Odpowiadasz na: wojciech.2349 napisał(a): > Ja wiedziałem, o spłatach odszkodowań i terminach za 1 WŚ dla Francji. To co z tym nigdy naklamales prawda?iWy w Polsce juz naczej nie umiecie jak klamac. Zwlaszcza jak chcecie kase zajumac. > A dlaczego Białoruś, to na pewno debilu kumasz. nerwy puszczaja, prawda drogi w3456? Jak Polakowi przylapanym na klamstwach, normalne. Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2349 Re: Polska powinna natychmiast budować 2 gazoport 09.07.17, 20:04 Nie odpowiedziałeś dlaczego Białoruś. Odpowiedz Link Zgłoś
jorl Re: Polska powinna natychmiast budować 2 gazoport 09.07.17, 20:21 wojciech.2349 napisał(a): > Nie odpowiedziałeś dlaczego Białoruś. I g..o mnie to obchodzi. Wasza polska pokretna logika jest nie do odcyfrowania. I do tego jest niepotrzebna do odycfrowania. Jak ja wypowiedzi waszych politykow, te glupio madre slysze, to jest dla mnie jasne ze jestescie juz nieuleczalni. Musice dostac w d.. wtedy do was dotrze. Dyskusje sa niepotrzebne, zawsze bedziecie chcieli drzec sie o kase. Tak jak z Anglia i Brexitem. Chcieliscie miec kase z socjali dla swoich ziomkow i dostaliscie Brexit. Tak sie was do pionu ustawia. I jak bedziecie dalej w Unii skakac dostaniecie znowu kopniaka. Bedziecie mogli sie zalic do us..ej smierci ale bolec bedzie bolalo. Odpowiedz Link Zgłoś
jorl Re: Polska powinna natychmiast budować 2 gazoport 09.07.17, 19:59 wojciech.2349 napisał(a): > Cofnęliście swoimi zbrodniami wiele krajów o dziesięciolecia. A wy razem z USA cofneliscie o dziesieciolecia Irak. Tacy w polskich mundurach w Kerbali wymordowali dobrze ponad tysiac tamtejszych mieszkancow. Kiedy zaplacicie za to? No i kiedy USA zaplaci z cofanie krajow o dziesieciolecia? W Koreii USA wymordowalo 20% ludnosci. Teraz ostatnio Twoj szef cofnal o dziesieciolecia Libie. A Ty ich popierasz a wiec plac tez. Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2349 Re: Polska powinna natychmiast budować 2 gazoport 09.07.17, 20:10 jorl napisał: > wojciech.2349 napisał(a): > > > Cofnęliście swoimi zbrodniami wiele krajów o dziesięciolecia. > > > A wy razem z USA cofneliscie o dziesieciolecia Irak. Tacy w polskich mundurac > h w Kerbali wymordowali dobrze ponad tysiac tamtejszych mieszkancow. ------------------- Mordowaliście 1 tys. Cyganów i 10 tys. Żydów dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
jorl Re: Polska powinna natychmiast budować 2 gazoport 09.07.17, 20:15 wojciech.2349 napisał(a): > Mordowaliście 1 tys. Cyganów i 10 tys. Żydów dziennie. Wy mordowaliscie Arabow. A wasz szef juz masowo. Mordowanie jest mordowaniem. Jako ze jestescie slabi wymordowaliscie mniej. Kiedy zaplacicie? A kiedy wasz szef zaplaci? Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2349 Re: Polska powinna natychmiast budować 2 gazoport 09.07.17, 20:26 Jorl, cieszę się, że nie mieszkasz w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
jorl Re: Polska powinna natychmiast budować 2 gazoport 09.07.17, 20:38 wojciech.2349 napisał(a): > Jorl, > cieszę się, że nie mieszkasz w Polsce. Nareszcie sie w czyms zgodzilismy drogi w3456. Bo ja tez sie ciesze ze w Polsce nie mieszkam. I to bardzo sie ciesze! Odpowiedz Link Zgłoś
czizus Re: Polska powinna natychmiast budować 2 gazoport 10.07.17, 13:31 wojciech.2349 napisał(a): > -------------------- > Bardzo dobra propozycja. > Polska nie zrezygnowała z odszkodowań wojennych. > > Nie ma takiego dokumentu. Wojtek, zapomnij o jakichś wojennych odszkodowaniach. Ten temat jest już zakończony i nie ma najmniejszego sensu powoływać się na brak jakiegoś nic nie znaczącego dokumentu. I po co angażujesz się w jakąś absurdalną dyskusję z tym polskojęzycznym(jak ktoś go określił) kacapem. To czystej krwi kacap. On tylko mieszka i pracuje w Niemczech, korzystając chwilowo z niemieckiej ale i polskiej cywilizacji. Ale w każdej chwili Niemcy mogą go deportować do Rosji bo już wiedzą jakie szkody czyni w Niemczech rosyjska V Kolumna. Odpowiedz Link Zgłoś
europitek Re: Polska powinna natychmiast budować 2 gazoport 09.07.17, 21:05 A konsultowałeś tę propozycję z zarządem "swojego" banku? Bo może tak wyjść, że dzięki takim układom dostałeś lepsze odsetki od "swoich pieniędzy". Lepiej nie zniechęcać pptencjalnych kredytobiorców "swojego" banku, bo oni go żywią. Posdobnie jest z innymi kwestiami okołogazoportowymi: firmy zachodnie go zaprojektowały, dostarczyły półfabrykaty i częściowo zmontowały. Chyba nie sądzisz, że robiły to w ramach leninowskich subbotników. Czyli zachodnie dotacje w dużej części wróciły na Zachód i może nawet częśc naszego własnego wkładu też tam powędrowała. Inaczej mówiąc, gadaj zdrów. Odpowiedz Link Zgłoś
jorl europ 09.07.17, 21:21 europitek napisał: > A konsultowałeś tę propozycję z zarządem "swojego" banku? Bo może tak wyjść, że > dzięki takim układom dostałeś lepsze odsetki od "swoich pieniędzy". Jak oddacie. A ja was Plakow znam, najpierw bedziecie dlug rolowac a na koncu wywrocicie kieszenie i powiecie, nie mam, nie oddam, bankructwo. Jak Grecy. > Posdobnie jest z innymi kwestiami okołogazoportowymi: firmy zachodnie go zaproj > ektowały, dostarczyły półfabrykaty i częściowo zmontowały. Chyba nie sądzisz, ż > e robiły to w ramach leninowskich subbotników. Czyli zachodnie dotacje w dużej > części wróciły na Zachód i może nawet częśc naszego własnego wkładu też tam pow > ędrowała. Powedrowaly na Zachod. OK. To drogi europ zrobimy miedzy nami taki uklad. Ty mi bedziesz dawal kase, cos jak subwencje, a ja Ciebie za ta kase zatrudnie abys mi chalupe sprzatal, ogrod plewil, sciany malowal, szambo wywozil. Przeciez Ty lubisz sie pocic i pracowac wiec o co chodzi? Kasa wraca do Ciebie, ta ktora mi darowales. Kiedy taka umowe zawieramy drogi europ? Mi sie cholernie ona podoba. Kazdy ma to co lubi, ja mam chalupe posprzatana, ogrodek ladny, sciany czyste, szambo regularnie wywozone za friko tak naprawde a Ty lubisz pracowac i mozesz sie wyzywac w tym co lubisz. Odpowiedz Link Zgłoś
amg10 Ile gazoportow maja Niemcy ?? 09.07.17, 20:12 I ile tego LNG Niemcy importuja rocznie ?? Od kogo i za ile ?? Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Ile gazoportow maja Niemcy ?? 09.07.17, 23:17 Ha, ha, jak dotąd ani jednego. Nie znają się na dobrych interesach i dlatego tak słabo gospodarczo ciągną:-).. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Polska powinna budować 100 gazoportów 09.07.17, 23:11 Im więcej Polska ich zbuduje, tym bardziej Trump podniesie cenę, co już nawet teraz Polsce obiecał. A wtedy pozostanie Polsce litewska droga robienia "interesów": Litwa na złość Rosji wynajęła pływający gazoport i ściąga gaz z krajów, gdzie jest najdrożej a następnie zmusza przedsiębiorstwa - via przepisy prawne - by ten gaz po bajońskich cenach kupowały. Polska siłą rzeczy pójdzie podobną drogą, ku wielkiej uciesze USA i E. Zachodniej, bo: - nie dość , że gaz będzie drogi i US-firmy zarobią nadzwyczajną kasę, której w warunkach rynkowych bez antyrosyjskiej polityki, nie mają szans zarobić; - to jeszcze przemysł polski z powodu wysokich kosztów nie będzie konkurencyjny, co z kolei ucieszy Niemcy i parę innych kajów E. Zach. Tak trzymać, bystrzaki- topielcy! Odpowiedz Link Zgłoś
czizus Re: Polska powinna budować 100 gazoportów 10.07.17, 14:56 eva15 napisała: > Polska siłą rzeczy pójdzie podobną drogą, ku wielkiej uciesze USA i E. Zachodni > ej, bo: > > - nie dość , że gaz będzie drogi i US-firmy zarobią nadzwyczajną kasę, której w > warunkach rynkowych bez antyrosyjskiej polityki, nie mają szans zarobić; > > - to jeszcze przemysł polski z powodu wysokich kosztów nie będzie konkurencyjny > , co z kolei ucieszy Niemcy i parę innych kajów E. Zach. > > Tak trzymać, bystrzaki- topielcy! > Kacapskie brednie. Im więcej gazu w Europie tym niższa cena a wiedzą to dzieci w przedszkolu. Gazoport w Świnoujściu, w Chorwacji, w Holandii, . . . . . , ale i ewentualna rura z Danii do Polski mocno wpłyną na obniżkę ceny. Już nie wspominam o budowanych łącznikach gazowych pomiędzy różnymi krajami naszego regionu co umożliwi swobodny przepływ gazu w różnych(pożądanych kierunkach) i jednocześnie oddali rosyjski terroryzm gazowy. Warto też dodać, że to początek drogi i będzie coraz lepiej. Dobre czasy dal Gazpromu to już historia. Odpowiedz Link Zgłoś
kylax4 I nazwać go imieniem Jana Pawła II...... 10.07.17, 15:28 podobnie jak pierwszy imienia Kaczyńskiego Lecha...... PS: Sam pomysł jest dobry. Odpowiedz Link Zgłoś