neceser 06.10.04, 15:20 Moze ktos pomoze mi liczyc? Chocby w ostatnich 55 latach? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
neceser Re: Ile Nobli zNauk Scislych Polacy w Polsce dost 06.10.04, 15:35 Nie ma chetnych? neceser napisał: > Moze ktos pomoze mi liczyc? Chocby w ostatnich 55 latach? Odpowiedz Link Zgłoś
moskowit Re: Ile Nobli zNauk Scislych Polacy w Polsce dost 06.10.04, 16:27 neceser napisał: > Nie ma chetnych? > Co znaczy nie ma chetnych? Czy Szanowna Pani ma na mysli chetnych do nagrody Nobla? Nu jestem swiecie przekonany, ze sa! A jesli chodzi o Polakow - zdobywcow nagrody nobla, to moze jest to tajemnica panstwowa? Moze dlatego nikt nie moze podac ;) Nu co nie moze tak byc? Odpowiedz Link Zgłoś
ukos Ilu Rosjan było inżynierami za cara? 06.10.04, 18:08 Aż do końca carskiej Rosji Polacy (15% ludności) stanowili tam 1/3 całej kadry inżynierskiej. Wśród pozostałych 2/3 większość stanowili Żydzi, Niemcy, Finowie i Bałtowie. No to może policzysz ileż to pozostaje na rodowitych Rosjan, tych "bogonośców", tak ponoć uduchowionych? Odpowiedz Link Zgłoś
moskowit Re: Ilu Rosjan było inżynierami za cara? 06.10.04, 18:18 Nu powiem Ci skos, ze mnie to zupelnie nie interesuje ilu car mial inzynierow;))) Ale dziekuje za informacje ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
ukos Może Cię to jednak zainteresuje 06.10.04, 19:19 To jest przecież ilustracja wyników Polaków i Rosjan w porównywalnych warunkach. Odpowiedz Link Zgłoś
moskowit Re: Może Cię to jednak zainteresuje 06.10.04, 23:55 Moze wytlumacz mi najpierw, dlaczego to ma mnie zainteresowac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: igor Tyle samo ile caly swiat Islamu. IP: *.detroit-19rh15rt.mi.dial-access.att.net 06.10.04, 15:36 Odpowiedz Link Zgłoś
fredzio54 Re: Ile Nobli zNauk Scislych Polacy w Polsce dost 06.10.04, 16:18 dostali z wodke :)))) i mercedesy krasc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Perry Re: Ile Nobli zNauk Scislych Polacy w Polsce dost IP: 160.79.164.* 06.10.04, 16:25 Krolowa nauk scislych jest matematyka. A Nobli w dziedzine matematyki nie ma. Zato Polska szkola matematyczna jest jedna z najslawniejszych na swiecie. Lukasiewicz, Saks, Banach, Zygmund, Kuratowski, Sierpinski, Borsuk, Janiszewski, Ulam, Mazurkiewicz, Minkowski, Wirszup, Kaplansky, Herstein,... Tak, ta lista zawiera Polakow wyznania mojzeszowego. Jak to sie komus nie podoba, to trudno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z daleka Re: Ile Nobli zNauk Scislych Polacy w Polsce dost IP: *.inter.net.il 06.10.04, 16:31 Polska szkola filmowa tez jest znana i ceniona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Perry Re: Ile Nobli zNauk Scislych Polacy w Polsce dost IP: 160.79.164.* 06.10.04, 16:33 Tak. Wlacznie z Aleksandrem Fordem, Romanem Polanskim i Ida Kaminska... Pod kazdym kamieniem syjamista czycha! Odpowiedz Link Zgłoś
moskowit Re: Ile Nobli zNauk Scislych Polacy w Polsce dost 06.10.04, 16:32 Nu Perryrazbojnik, moze z fizyki, z chemii.... Nu wez poszperj, moze kogos znajdziesz? Nu co za roznica, jakiego sa wyznania, jesli sa najslawniejsi na swiecie? Nu co, nie prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Perry Re: Ile Nobli zNauk Scislych Polacy w Polsce dost IP: 160.79.164.* 06.10.04, 16:37 Prawda! Ja sie nie znam ani na fizyce ani chemii. :-) Zato sporo z tych matematykow znalem osobiscie. Chodzi o to ze polscy ryczopatrioci nie uwazaja parchatych za Polakow. nawet kiedy ci parchaci sa wybitnymi naukowcami. A te forum jest niestety przepelnione takimi szowinistami, prostakami i poprastu kretynami... Priwiet moskowit. Do uslyszenia w poniedzialek. Odpowiedz Link Zgłoś
moskowit Re: Ile Nobli zNauk Scislych Polacy w Polsce dost 06.10.04, 17:21 Nu kakze tak Perryrazbojnik, tolko matematika i pielmieni? Niech sobie polscy ryczopatrioci nie uwazaja za Polakow tych naukowcow, wazne ze sa, a ich zazdrosc bierze..... Nu czto nie praw ja? Privet Tiebie toze, odpoczywaj przez weekend i pozdrow minirozbojnikow. Odpowiedz Link Zgłoś
perryzbojnik Re: Ile Nobli zNauk Scislych Polacy w Polsce dost 06.10.04, 17:35 moskowit napisał: > Nu kakze tak Perryrazbojnik, tolko matematika i pielmieni? Niet :-) jeszczio szachmaty! Tolko nie fizika i nie chimia. a pro jedu, to nie tolko pielmieni, jest' toze pirog s miasom i tort - Napolieon :-) Ty znajesz kak takoj tort napolieon piecz? Eto poczti stolko ze wozni skolko z pielmieniami. Toze mama mienia nauczila (z francuzkim napolieonom on mnogo obszczego nie imiejet :-) ) Odpowiedz Link Zgłoś
moskowit Re: Ej Perryszahmatist! 06.10.04, 17:42 W szahmaty ja toze igraju i syna nauczyl. Nu s himii ja, kak tolko mog, toze udieral ;))) Pierogi s miasom toze umieju dielat', a wot kak tort napolieon piecz, nie znaju, czort woz'mi.... Nu Ty mnie w poniedielnik raskazesz. Horoszo? Nu wsiego Tiebie horoszego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szwejk Re: Matematyka IP: *.gla.ac.uk 06.10.04, 19:06 Nie przesdzaj, medalu Fieldsa tez zaden polski matematyk nie dostal. Gość portalu: Perry napisał(a): > Krolowa nauk scislych jest matematyka. > A Nobli w dziedzine matematyki nie ma. > Zato Polska szkola matematyczna jest jedna z najslawniejszych na swiecie. > Lukasiewicz, Saks, Banach, Zygmund, Kuratowski, Sierpinski, Borsuk, > Janiszewski, Ulam, Mazurkiewicz, Minkowski, Wirszup, Kaplansky, Herstein, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Perry Re: Matematyka IP: 160.79.164.* 06.10.04, 19:30 Tez mi porownanie: Fields medal vs. nagroda Nobla. Fileds Medal przyznaja co cztery lata mlodym matematykom (ponizej lat 40) od 1950 roku. Wiekszosc medali przyznana Amerykanom lub obcokrajowcom pracujacym w aemrykanskich uniwersytetach Wiekszosc matematykow ktorych wymienilem mialo wiecej niz 40 lat w 1950 roku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szwejk Re: Matematyka IP: *.gla.ac.uk 06.10.04, 19:35 Pytanie bylo o ostatnie 55 lat. Moj argument to to, ze polska matematyka podupadla po II wojnie swiatowej, a od lat 70 sie wlasciwie nie liczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Perry Re: Matematyka IP: 160.79.164.* 06.10.04, 19:37 bezsprzecznie! Ale w historii rozwoju matematyki Polacy graja wazna role. Wazniejsza niz w fizyce lub chemii... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aki chętnie ja ci pomogę czemu nie....... IP: *.protonet.pl 06.10.04, 16:47 tylko i wyłacznie curie skłodowska dwukrotnie ale to było dawniej niż 55 lat wstecz. jej imie jest znane na swiecie do dziś i to szeroko choć nie zawsze wiadome jest iż była polką.a minęło od tego czasu chyba ok 90 lat.tak więc jej odkrycie i nagroda noblowska wyrzymały próbę czasu .nie o wszystkich laureatach obojętnie jakiej narodowości można tak będzie powiedziec po kilkudziesieciu latach. to dopiero zweryfikuje czas i przyszłe pokolenia.tak wiec mamy noblistkę z nauk scisłych i to o światowej renomie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: chętnie ja ci pomogę czemu nie...+.... IP: *.227-1-64736c10.cust.bredbandsbolaget.se 06.10.04, 17:07 Tak! A do Francji uciekla. Bo jej w Polsce nie pozwalano matematyki sie uczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: |v|rowa Re: chętnie ja ci pomogę czemu nie...+.... IP: *.caregroup.org 06.10.04, 17:12 To wtedy byla Polska? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aki Re: chętnie ja ci pomogę czemu nie...+.... IP: *.protonet.pl 06.10.04, 19:03 nie wtedy nie było polski.ale nagrody nobla dostają osoby i ew.organizacje(w przypadku pokojowych)a nie państwa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: chętnie ja ci pomogę czemu nie...+.... IP: *.z64-154-67.customer.algx.net 06.10.04, 19:07 Ale to bylo a propos "nauczania w Polsce", a nie tego kto nagrode otrzymal. Moznaby powiedziec, ze tym bardziej byla Curie wybitna, bo i bez ojczyzny dala sobie rade. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chala Teraz jest Polska, a nie ma Nobli. IP: *.rdu.bellsouth.net 06.10.04, 23:52 ani jednego od 80lat istnienia II i III RP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chala Polska jest Nobli nie ma. Dlaczego? IP: *.rdu.bellsouth.net 06.10.04, 23:53 ani jednego od 80lat istnienia II i III RP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: Polska jest Nobli nie ma. Dlaczego? IP: *.z64-154-67.customer.algx.net 06.10.04, 23:54 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=16445374&a=16451088 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: Ile Nobli zNauk Scislych Polacy w Polsce dost IP: *.z64-154-67.customer.algx.net 06.10.04, 18:34 A ilu Zydow w Izraelu? Jeden? Gdyby staczac sie do poziomu twoich argumentow, ktos moglby zauwazyc, ze przynajmniej na czesc naszej ojczyzny nazwano jeden z pierwiastkow. A nikt nigdy nie slyszal o 'izraelium' :o))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: INNA BAJKA ILU ZYDOW MA DRZEWKO W JEROZOLIMIE IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.10.04, 00:12 Odpowiedz Link Zgłoś