Dodaj do ulubionych

Mam pytanie

05.04.18, 02:02
Czy w krajach w których mieszkacie przy głosowaniu w wyborach wymagane jest okazanie dowodu tożsamości?
Obserwuj wątek
    • monalisa2016 Re: Mam pytanie 05.04.18, 02:10
      Naturalnie że tak, nie tylko dowodu tożsamości ale też powiadomienia o wyborach dla łatwiejszego szukania na liscie wyborcow. Lokalizacja > Niemcy.
      • 1.melord Re: Mam pytanie 06.04.18, 04:41
        W Australii,konkretnie w Stanie NSW(Sydney) nie potrzeba ID
        jak jest w innych Stanach nie wiem (mysle,ze podobnie)
        wystarczy podac nazwisko i adres

na liste wyborcza trzeba sie zarejestrowac,karte przysylaja po zmianie zamieszkania....skad to biora?
        zmiana adresu ....przy kupnie,na prawie jazdy,rejestracji samochodu,moze nawet nowego podlaczenia pradu,gazu czy telefonu...?
        • monalisa2016 Re: Mam pytanie 06.04.18, 14:45
          1.melord napisał(a):

> na liste wyborcza trzeba sie zarejestrowac,...
          >
          Mam pytanie, jak to jest z tą rejestracją, każdy ma prawo do niej czy tylko osoby z obywatelstwem danego panstwa?
    • starywro-bel Re: Mam pytanie 05.04.18, 02:43
      W Stanach nie trzeba zadnego dokumentu, dlatego Felusiak moze glosowac.
    • polski_francuz Re: Mam pytanie 05.04.18, 05:41
      Niebezposrednio. Ma sie karte elektora na wiele wyborow. Aby ja dostac trza sie wylegitymowac.

PF
    • jabbaryt Re: Mam pytanie 05.04.18, 12:29
      w UK ludzie nie mieli żadnych dowodów. Musieli jednak donieść świadectwo meldunku.
    • bywszy2 Re: w Szwecji wystarczy + 05.04.18, 13:20
      pokazzac prawo jazdy lub podobne.
      W osrodku glosowania sa listy uprawnionych do glosowania.
      Jak glosuja przebywajacy za granica - nie wiem.
    • wojciech.2349 Re: Mam pytanie 05.04.18, 13:43
      W Polsce musisz mieć dowód osobisty lub paszport. Być może wystarczy prawo jazdy, ale nie jestem pewien.
      Ponadto musisz być na liście mieszkańców lub mieć kwit, że głosujesz poza swoim okręgiem z jakichś tam powodów.
      • wojciech.2349 Re: Mam pytanie 05.04.18, 13:45
        Jeszcze jedno. Możesz przyprowadzić 2 świadków potwierdzających, że nazywasz się Jan Nowak i jako Nowak wtedy głosujesz.
        • monalisa2016 Re: Mam pytanie 05.04.18, 13:54
          wojciech.2349 napisał(a):

> Jeszcze jedno. Możesz przyprowadzić 2 świadków potwierdzających, że nazywasz si
          > ę Jan Nowak i jako Nowak wtedy głosujesz.
          ................
          Uppss, coraz to lepiej: meldunek, prawo jazdy, swiadkowie, ... itd, a nie dowod tożsamosci? :-)
          Takich swiadków można nazbierać sobie dziesiatki. :-)
          • szwampuch58 Re: Mam pytanie 05.04.18, 14:25
            pono bedzie jeszcze lepiej w Wolsce, hehehe
            do dwoch rodzajow glosow(wazny i nie wazny) dolaczy glos prawie wazny oraz glos prawie niewazny
            • monalisa2016 Re: Mam pytanie 05.04.18, 14:33
              Cwansi moga przybierac "x" nazwisk i "x" swiadkow i glosowac w roznych lokalach wyborczych, tak mzna procedure swiadkow zrozumiec. :-)
        • enter2016 Bzdury, nic takiego nie ma 05.04.18, 14:47
          Każdy dokument, który zawiera informacje, kto go wystawił i który zawiera zdjęcie, imię i nazwisko, powinien wystarczyć - dodał.

Może to być na przykład paszport, prawo jazdy, legitymacja, a nawet karta miejska, która zawiera zdjęcie.

Inna sytuacja jest w przypadku, gdy wyborca stawi się do punktu wyborczego poza miejscem zameldowania bez zaświadczenia uprawniającego do głosowania. Jak wyjaśnił Kacprzak, wtedy nie otrzyma karty do głosowania, nawet jeśli będzie miał przy sobie dowód osobisty.

Aby głosować w wyborach musisz być na liście upoważnionych do głosowania w danym okręgu wyborczym oraz posiadać dokument potwierdzający tożsamość.
          • monalisa2016 Re: Bzdury, nic takiego nie ma 05.04.18, 14:51
            To w koncu obywatel Wojciech nie zna procedur wyborczych w kraju w ktorym mieszka? :-), :-)
    • malkontent6 Re: Mam pytanie 05.04.18, 14:08
      Nie, w kraju w którym mieszkam nie jest to powszechnie wymagane. Te sprawy regulowane są przez poszczególne stany. W moim stanie trzeba podać imię i nazwisko, adres i ostatnie 4 cyfry ubezpieczenia socjalnego (Social Security). Co jakiś czas pojawiają się sugestie aby wprowadzić obowiązek okazywania dowodu tożsamości wydanego przez władze ale sa one dyskredytowane jako objaw rasizmu.
      • monalisa2016 Re: Mam pytanie 05.04.18, 14:31
        Procedura głosowania w wyborach do parlamentu jest jednakowa w całych Niemczech, dowód tożsamości albo niemiecki paszport. Dla ułatwienia szukania na liscie obywateli uprawnionych do wyborów potrzebne jest (nie koniecznie) zawiadomienie o wyborach na którym jasno stoi napisane w którym okregu wyborczym ma prawo głosować oraz nr. pozycji wyborczej listy. Zawiadomienia/zaproszenia o wyborach są wysyłane daleko przed wyborami tak że wyborca ma czas zastanowienia się czy będzie w tym czasie w miejscu zamieszkania, a jak nie, ma prawo poprosić o wcześniejsze przysłanie mu list wyborczych by móc głosować za pomoca listu.
        • the-great-inuk A możliwości do przekrętów są. 05.04.18, 16:39
          monalisa2016 napisał(a):

> Procedura głosowania w wyborach do parlamentu jest jednakowa w całych Niemczech
          > , dowód tożsamości albo niemiecki paszport. Dla ułatwienia szukania na liscie o
          > bywateli uprawnionych do wyborów potrzebne jest (nie koniecznie) zawiadomienie
          > o wyborach na którym jasno stoi napisane w którym okregu wyborczym ma prawo gło
          > sować oraz nr. pozycji wyborczej listy.
          =================================
          Nu patrz pan pani! Te typki w moim obwodzie wyborczym tych przepisów nie znają. A od przeszło 40 lat biorę udział w wyborach. Legitymuję się wyłącznie zaproszeniem z ratusza. A możliwości do przekrętów są. Przed skrzynkami pocztowymi/lokatorskimi leżą zaproszenia z ratusza tych obywateli, mających politykę w głębokim poważaniu. Mógłbym je wszystkie pozbierać i wybory doszczętnie zmanipulować.

Ot, co....
      • gosc88 Listy wyborcze to dobra rzecz 05.04.18, 15:34
        malkontent6 napisał:

> Nie, w kraju w którym mieszkam nie jest to powszechnie wymagane.

Niech zgadne: ten kraj to USA. Zgadlem ?

Czy u was mie ma list wyborczych na ktorych sa dane obywateli uprawnionych do glosowania ?
        Inaczej mowiac: nie ma cie na liscie wyborczej - nie mozesz glosowac.
        • engine8 Re: Listy wyborcze to dobra rzecz 05.04.18, 17:34
          Dokladnie tak jak piszesz Sa takie listy i nie ma cie na liscie to nie glosujesz.

W Kaliforni np Przychodzic do swojego punktu glosowania, podajesz swoje nazwiko, imie ... znajduja cie na liscie i czytaja twoje nazwisko, imie i adres, Ty to potwierdzasz i podpisujesz a potem dostajesz karte do glosowania.

Jesli z jakiej przyczyny jestes na liscie ale dane sie nie zgadzaja- to trzebe miec ID

Mozesz sie tez zarejestrowac do glosowania przez poczte - dostajesz pakiet do domu wypelniasz i wysylasz poczta.. nikt nie sprawdza tozsamosci.
    • zeitgeist2010 W tym kraju musisz miec 18 lat 05.04.18, 16:22
      felusiak1 napisał:

> Czy w krajach w których mieszkacie przy głosowaniu w wyborach wymagane jest oka
      > zanie dowodu tożsamości?

i miec obywatelstwo tego kraju. 30 dni przed wyborami przychodzi na twoje miejsce zameldowania karta elektora z miejscem, gdzie jest twoja komisja wyborcza. Na miejscu musisz miec dokument tozsamosci. Prawojazdy, paszport albo dowod osobisty.

Poniewaz w tym kraju dosyc latwo jest otrzymac obywatelstwo – po 2 latach zamieszkania – i nie ma zadnych wymogow do znajomosci jezyka czy innej wiedzy obywatelskiej, teoretycznie kazda pokraka z bliskiego wschodu cyz pln Afryki moglaby wplynac na wynik wyborow. W praktyce nie ma to znaczeniaa, bo wiekszosc z nich ma wybory i inne obowiazki obywatelskie w d—pie.

Ale jest to fajna tradycja. Przed wejsciem do lokalu wyborczonego stoi szpaler przedstawicieli wszystkich partii, typowo mlodych seksownych dziewczyn, ktore usmiechaja sie do ciebie i
      wreczaja swoja liste kandydacka, liczac do ostatniej chwili na twoj glos.

Wiele rodzin idzie do lokali razem by potem zjesc obiad albo wypic kawe w kawiarni.
    • drizzlys Re: Mam pytanie 05.04.18, 17:35
      W stanie Washington nie glosuje sie osobiscie ale poczta. Przychodzi do domu koperta z karta glosowania, po wypelnieniu odsyla sie ja poczta lub wrzuca do specjalnych "skrzynek".

Oczywiscie, nalezy sie zajerestrowac aby te koperty byly wyslane do adresata. Rejestracja wymaga podania danych o sobie I mozna to zrobic tez poczta.
      • felusiak1 Re: Mam pytanie 05.04.18, 18:26
        a w jaki sposőb weryfikują obywatelstwo?
        • monalisa2016 Re: Mam pytanie 05.04.18, 19:10
          felusiak1 napisał:

> a w jaki sposőb weryfikują obywatelstwo?
          .....................
          Sądzę że pytanie dotyczy tylko tych krajów gdzie nieobywatele mogą brać udział w wyborach?
          Dowód osobisty albo paszport kraju zamieszkania jest dowodem tożsamosci jak i obywatelstwa jego.
          W Niemczech są uprawnione do głosowania w parlamentarnych wyborach tylko osoby z niemieckim obywatelstwem, tu uważam że jest to jak najbardziej prawidłowe.
        • engine8 Re: Mam pytanie 05.04.18, 20:06
          Chodzi Ci o Stany?
          Naturalizowanych obywateli sie zapisuje w dniu przysiegi i wiadomo ze sa obywatelami.
          Reszta jest weryfikowana w typowo amerykanski sposob - pytaja czy jestes obywatelem i kaza Ci to podpisac..
          Oczywiscie mozna klamac i napisac ze jestes i liczyc ze cie nie zweryfikuja ale... jak klamstwa tutaj sie nie toleruje
          i np niedawno ta w Teksasie co nielegalnie glosowala - dostala 5 lat.
          www.npr.org/sections/thetwo-way/2018/03/31/598458914/texas-woman-sentenced-to-5-years-for-illegal-voting

• monalisa2016 Re: Mam pytanie 05.04.18, 21:14
            engine8 napisał(a):

> Chodzi Ci o Stany?
            ...................
            Nie tylko o Stany, powyżej napisali formowicze że wystarczy wylegitymować się świadectwem meldunku, prawo jazdy z zdjeciem albo innymi możliwosciami ale nie są to żadne dowody tożsamości uprawniające do brania udziału w parlamentarnych wyborach. W koncu należało by się tu zapytać jak to jest w tych krajach, kto jest uprawniony w nich do głosowania.

Nawet w wyborach do europejskiego parlamentu jest zabronione pod groźbą kary podwójne głosowanie z racji posiadania podwójnego obywatelstwa, tylko raz można oddać głos.
          • drizzlys Re: Mam pytanie 05.04.18, 23:02
            Dokladnie tak jak napisales.

Glosy przychodza a 2 kopertami. Do jednej wklada sie wypelniony glos I te koperte do drugiej na ktorej sie podpisujesz ze to jestes tym kto ma prawo glosowac. Mysle ze bardzo latwo (?) jest potem sprawdzic kto glosowal (ale nie jak glosowal).

Karty do glosowania I obszerne materialy o kandydatach, inicjatywach itp przysylaja duzo wczesniej wiec mozna postudiowac I zastanowic sie na kogo/co glosowac.
            • monalisa2016 Re: Mam pytanie 05.04.18, 23:41
              Listownie głosowałam tylko raz i więcej nie powtórzę tego.
    • jk2007 w Rosji jest wymagane okazanie dowodu tożsamości 05.04.18, 18:54
      felusiak1 napisał:
      > Czy w krajach w których mieszkacie przy głosowaniu w wyborach wymagane jest okazanie dowodu tożsamości?
    • felusiak1 Zatem wszędzie trzeba okazać dowód potwierdzajacy 06.04.18, 02:35
      tożsamość. Wszedzie poza USA.
      W USA nie ma list uprawnionych do głosowania. Kazdy kto chce głosować musi zarejestrować się jako wyborca. Komisje wyborcze w każdym punkcie wyborczym maja listy zarejestrowanych ale w większości stanów nie legitymują wyborców. Kiedy mieszkałem w Nowym Jorku moje nazwisko było na liście, deklarowałem, że to ja i głosowałem. Gdyby ktoś podszył sie pode mnie to zagłosowałby a ja odszedlbym z kwitkiem.
      W Texasie, gdzie teraz mieszkam żadają dowodu tozsamości.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka