Dodaj do ulubionych

Wybory na Wegrzech!

08.04.18, 17:59
Czyzby Madziarzy poszli po rozum do glowy.....i do urn?
media2.faz.net/ppmedia/aktuell/3105962517/1.5532290/format8_3_breit/vor-einem-wahllokal-in.jpg
Obserwuj wątek
    • borrka Slaby wynik partii Orbana 08.04.18, 20:09
      Bylby dodatkowym ciosem w PiS.
      Dlatego śledze wybory węgierskie.
      Jeśli nie zdobedzie wiekszości konstytucyjnej, na którą liczył, jego polski protegowany odbieze to, jako porażkę.

Dużo ostatnio tych chmur nad Jarkiem, a i naczelnik sam kiepsko wygląda - jak Breżniew w fazie zomboidalnej.
      • szwampuch58 Re: Slaby wynik partii Orbana 08.04.18, 20:21
        Cios w te "mafie " Januszy zadamy sami gdy przykladem Wegrow ruszymy dooooopy do urn..... a lichy wynik Orbana to dobry sygnal
    • wojciech.2349 Re: Wybory na Wegrzech! 08.04.18, 20:51
      Bardzo wysoka frekwencja oznacza problem dla aktualnej władzy.
      Jak będzie - zobaczymy.

PS. W Polsce wysoka frekwencja oznacza problem dla SLD.
      • monalisa2016 Re: Wybory na Wegrzech! 08.04.18, 21:02
        Wynik juz jest, rozliczono 94% glosow (te 6% wiele juz nie zmieni)
        Orban (Fidesz-Partei) = 44,6%
        Lewica = 25,8%
        Jobbik-Partei = 20,8%

Skoro sie cos zmieni, zmieni sie po przecinku na drugiej pozycj, czyli w setnych.
        Borrka co ty czytasz albo skad czerpiesz wiadomosci o slabym wyniku Orbana? :-), :-))))
        • szwampuch58 Re: Wybory na Wegrzech! 08.04.18, 21:14
          Twoja bezczelnosc czy glupota.....co jest wieksze???....oto jest pytanie
          • monalisa2016 Re: Wybory na Wegrzech! 08.04.18, 21:26
            Glupio ci teraz z twoja opentana durnota orwellowskiej sieczki.:-)

Naszej pani wieje bardzo ostry wiatr w oczy i to nie tylko z jednej strony.
            web.de/magazine/politik/merkel-kritiker-kurswechsel-32904492

Wczorajsze medialne klamstwa ktore byly najprawdopodobniej wymuszone nie przyjda zugute/na korzysc ani mediom, ani wielkim partiom, a co mowic samej Merkel. Taka jest prawda, totalny strzal w wlasna stope!
        • monalisa2016 Re: Wybory na Wegrzech! 08.04.18, 21:19

Wynik juz jest, rozliczono 94% glosow (te 6% wiele juz nie zmieni)

Orban (Fidesz-Partei / KDNP) w roku 2018 = 44,6% /wynik z roku 2014 = 44,87% zmiana w stosunku 2018 = - 0,27%

> Lewica (MSZP) w roku 2018 = 25,8% / wynik z roku 2014 = 25,57% zmiana =- 0,23%

> Jobbik-Partei w roku 2018 = 20,8% / wynik z roku 2014 = 20,22% zmiana = + 0,58%

Borrka gdzie widzisz wielkie zmiany ze piszesz o slabym wyniku, Wegrzy jak widac stoja obydwoma nogami na ziemi i nie daja oglupic sie zachodniej propagandzie!

• szwampuch58 Re: Wybory na Wegrzech! 08.04.18, 21:18
        Wojciech potrafisz uzasadnic te teze z twojego"PS"
        Goscie z SLD nie istnieja przy malej frekwencji,co ich moze spotkac gorszego przy duzej????....kurna was bystrzakow nie wolno brac powaznie bo mozna oglupiec
        • wojciech.2349 Re: Wybory na Wegrzech! 08.04.18, 21:50
          Przeglądałem kiedyś wyniki sondażu lub głosowania w którym zostały podane przekroje wiekowe wyborców.
          Dla grup wiekowych wyborców 18-24 i 25-29 SLD to jacyś Marsjanie. Jeśli SLD znowu będzie musiał uzyskać 8%, to przy dużej frekwencji polegnie. Duża frekwencja jest robiona przez grupę młodych wyborców.

Ot taka mała obserwacja.

PS. Ciekawe czy do następnego Sejmu wejdzie PSL?
          • szwampuch58 Re: Wybory na Wegrzech! 10.04.18, 21:18
            o czy mi ty pitolisz,o przekrojach????.....hehehe ,przegladaj" swierszczyki "Wojciechu lepiej
    • borrka 2014 08.04.18, 20:53

• szwampuch58 Re: Potraficie czytac jeden z drugim? 08.04.18, 21:27
      ano potrafie,o godzinie 20:54 bylo jak byk z roku 2014
      • monalisa2016 Re: Potraficie czytac jeden z drugim? 08.04.18, 23:19
        Upps jestem juz spowrotem, szwapsiu ma racje, sprawdzilam ze zly link, ale byl zalinkowany w newstral jako najnowsza wiadomosc, teraz link zginal. Mimo tego Fidesz-Partei (konserwatywna partia) / KDNP / Viktor Orban wygral a jak mu zbraknie do rzadzenia wejdzie w koalicje z Jobbik-Partei (radykalna prawica), mapka z wegierskich mediow mowi sama za siebie:
        index.hu/belfold/2018/valasztas/2018/04/08/mandatumbecsles_valasztas_2018_parlament/

Bruksela, Merkel, Macron (2xM) beda sie "cieszyc" (sic!)

• monalisa2016 Re: Wybory na Wegrzech! 08.04.18, 23:38
      Orban bije rekord z roku 2014, cytat z Focus:

"Der EU-kritische Regierungschef Viktor Orban hat die Parlamentswahl in Ungarn gewonnen. Auf seine rechtsnationale Fidesz-Partei entfielen nach Auszählung von 64,5 Prozent der Stimmen 49,2 Prozent, teilte das Wahlbüro am späten Sonntagabend in Budapest mit."

Link (aktualny, spojrzalam na date :-))
      www.focus.de/politik/ausland/erste-teilergebnisse-orban-gewinnt-wahl-in-ungarn_id_8729407.html
      • monalisa2016 Re: Wybory na Wegrzech! 09.04.18, 00:01
        Frekfencja:
        index.hu/belfold/2018/valasztas/reszvetel/

Wyniki:
        index.hu/belfold/2018/valasztas/orszagos_listak/

Mandaty czyli podzial parlamentarny (siedzen w parlamencie) czyli jednym slowem wiekszosc parlamentarna dla FIDESZ-KDNP

index.hu/belfold/2018/valasztas/mandatumok/
        • yurek11111 To sie borrki i swintuchy pochlastaja... 09.04.18, 02:14

Orban wygral i ma wiekszosc w Parlamencie przy duzej frekwencji glosujacych co ponoc mialo zaowocowac kleska Orbana i Fideszu...
          Gratulacje i tak trzymac...
          Polak ,Wegier dwa bratanki.....😀

W niedzielnych wyborach rządząca na Węgrzech koalicja Fideszu i Chrześcijańsko-Demokratycznej Partii Ludowej (KDNP) zdobyła 133 miejsca w parlamencie, co oznacza większość 2/3 mandatów - wynika z danych Narodowego Biura Wyborczego po przeliczeniu 96,24 proc. głosów.
    • jerry1989 Re: Wybory na Wegrzech! 09.04.18, 07:56
      Hej!

szwampuch58 napisał:

> Czyzby Madziarzy poszli po rozum do glowy?

-tak. a myślałeś, że przeciw orbanowi te kolejki? ;)

pozdrawiam!
      • szwampuch58 Re: Wybory na Wegrzech! 09.04.18, 09:23
        Fakt tak myslalem,wyszlo inaczej co wcale nie oznacza ze 70 % frekwencji wyborczej w Polsce to wygrana mafii pisowskiej
    • borrka To znamienne zjawisko 09.04.18, 09:19
      Propagandystka "prawicy" zamieszcza stary link z 2014 i nawet nie czuje zażenowania, gdy złapano ją na "gorącym uczynku".
      Bo albo świadomie kłamie i manipuluje, albo nawet nie czyta zamieszczanych materiałów, idąc na efekt propagandowy - ilość zamieszczonego w internecie śmiecia.

Optowałbym za trzecią opcją: brakiem możliwości zrozumienia prostego tekstu pisanego.
    • ola.z.opola Co ubodlo cenzora-debila w moim komentarzu? 09.04.18, 09:32
      Pominelam milczeniem jego uposledzenie... i moze to potraktowal jako ignorowanie debila.
      Cenzor-debil zaczal prace w poniedzialek na tym niby forum, i znowu stalo sie ono gazecianym sciekiem GoWna wylacznie dla polskich debili!!!
    • wojciech.2349 Vox populi, vox Dei 09.04.18, 09:47
      Orban wygrał w cuglach i to przy rekordowej frekwencji.
      Brawo Madziarzy.
      • jabbaryt Re: Vox populi, vox Dei 09.04.18, 10:23
        No to lemingi sobie pomarzyły w niedzielę, przy porannej latte. Ale dziś poniedziałek, nowy tydzień, czas wracać na ziemię. Wczoraj Gazeta.pl pisała o tym, że wysoka frekwencja to zły znak dla Orbana, a zaraz obok artykulik, że Duda może się czuć zagrożony powrotem Tuska do polskiej polityki. No i w ogóle PISowi spada. No to ja czekam na wybory w Polsce i doczekać się nie mogę.
        • jabbaryt Re: Vox populi, vox Dei 09.04.18, 10:27
          A zapomniałem dodać. Panu Orbanowi i partii Fidesz gratuluje zwycięstwa, a PiSowi, życzę w następnej kadencji większości konstytucyjnej (ewentualnie razem z K15).
        • borrka A ja czekam na oddawanie kasy... 09.04.18, 10:27
          Co "się należy" :)
        • wojciech.2349 Re: Vox populi, vox Dei 09.04.18, 12:30
          Ja też uważałem, że wysoka frekwencja oznacza poważne kłopoty dla Orbana.
          No i mile się rozczarowałem.

Oby tak dalej.
      • borrka Ciekawe, czy wybory byly uczciwe? 09.04.18, 10:30
        Mam nadzieję, że w Polsce zawczasu zaprosi sie kontrolerów europejskich w duzych ilościach.
        • jerry1989 Re: Ciekawe, czy wybory byly uczciwe? 09.04.18, 11:00
          Hej!

borrka napisał:

> Mam nadzieję, że w Polsce zawczasu zaprosi sie kontrolerów europejskich w duzyc
          > h ilościach.

-o poparcie dla PiS w polskim społeczeństwie możesz być spokojny.

pozdrawiam!
          • borrka Będzie, jak będzie... 09.04.18, 12:19
            Ale chciałbym, by wybory były uczciwe.
            Jesli PiS mialby ponownie wygrac, wyemigruję .
            Więc to istotne dla mnie.
            • jerry1989 Re: Będzie, jak będzie... 09.04.18, 12:41
              Hej!

borrka napisał:

> Ale chciałbym, by wybory były uczciwe.

-a który z braci zasugerował tobie, że będzie inaczej-adam czy stefan?

pozdrawiam!
        • jabbaryt Re: Ciekawe, czy wybory byly uczciwe? 09.04.18, 12:24
          'Mam nadzieję, że w Polsce zawczasu zaprosi sie kontrolerów europejskich w duzych ilościach.'
          Też mam nadzieję, że tak sie stanie i cieszy mnie że czasami jednak się zgadzamy. Wierzę że tym razem obędzie się bez cudów nad urną, tak jak w poprzednich wyborach samorzadowych gdzie wyniki exit pools od wyników rzeczywistych różniły sie o jakieś 10-15% na niekorzyśc dla PiSu a na korzyść PSLu.
        • wojciech.2349 Re: Ciekawe, czy wybory byly uczciwe? 09.04.18, 12:28
          borrka napisał:
          > Mam nadzieję, że w Polsce zawczasu zaprosi sie kontrolerów europejskich w duzyc
          > h ilościach.
          ------------------------
          Za każdym razem jak Bruksela wtrąca się w wewnętrzne sprawy Polski PiS-owi natychmiast rośnie poparcie. Jestem za kontrolerami w dużych ilościach. Wtedy pójdzie do urn wyborczych młodzież akademicka.

PS. Poparcie dla Komorowskiego w miasteczkach akademickich wynosiło ok 6%.
          • borrka Jak pisalem wyzej... 09.04.18, 12:34
            Nie wyobrazam sobie życia w kraju, w który obywatele dobrowolnie wybierają PiS.
            To obraża moją inteligencję.

Ale emigrując, chcialbym podejmować decyzje w oparciu o wiarygodne wybory.
            • jerry1989 Re: Jak pisalem wyzej... 09.04.18, 12:43
              Hej!

borrka napisał:

> To obraża moją inteligencję.

-ponoć jest wiele typów inteligencji i można być geniuszem w jednej dziedzinie, a bezrozumnym lemingiem w drugiej.

pozdrawiam!
            • wojciech.2349 Re: Jak pisalem wyzej... 09.04.18, 12:45
              borrka napisał:
              > Nie wyobrazam sobie życia w kraju, w który obywatele dobrowolnie wybiera
              > ją PiS.
              ------------------------------------
              Wiesz doskonale co to jest korelacja danych.
              No to spójrz sobie na wyniki wyborcze i zobacz jak głosowały województwa w których były kiedyś PGR-y. Wystarczą mapki wyborcze.

Tam PiS zawsze przegrywał.
              Wnioski?
            • monalisa2016 Re: Jak pisalem wyzej... 09.04.18, 13:08
              borrka napisał:

> Nie wyobrazam sobie życia w kraju, w który obywatele dobrowolnie wybiera
              > ją PiS.

No coz masz pecha borracie.

> Ale emigrując, chcialbym podejmować decyzje w oparciu o wiarygodne wybory.
              >
              Idąc tropem twojego tekstu na tym wątku wybory będą wtedy wiarygodne jak odbędą się po twojej myśli a wynik ich będzie według twojego życzenia, innej możliwości, innego poglądu czy zapatrywania nie dopuszczasz do twojej świadomości, tu masz znowu jednym słowem pecha. :-)
              Swiat jest wielki i różnorodny, życzę znalezienia takiego kraju w którym będzie wszystko lecieć po sznureczku według twoich życzen.

PS.
              Gratuluję Węgrom rozsądku jak i świadomości panstwowej praworządności.
              .......
              Borratowi daję pomocną radę zapisania się na Seminar/kurs pod tytułem: poprawnego obejścia/zachowania się w konfliktowej sytuacji. :-), :-)

• jabbaryt Re: Jak pisalem wyzej... 09.04.18, 14:30
              Wolny kraj, wolny wybór. Szerokiej drogi jakby co.
    • wojciech.2349 to mi się nie podoba 10.04.18, 12:16
      Sytuacja przypomina mi jak po wyborach parlamentarnych w Polsce w 2007r Tusk wyczyścił wszystkie massmedia z opozycyjnych mu dziennikarzy.

fakty.interia.pl/raporty/raport-wybory-na-wegrzech-2018/aktualnosci/news-wegry-ostatnia-opozycyjna-gazeta-zamknieta,nId,2567492
      • szwampuch58 Re: to mi się nie podoba 10.04.18, 12:30
        a konkretnie co ci sie podoba,dyktatura tego gostka????
        o panu Tusku juz nie bede wspominac bo dyskusja z pisiorem nie ma najmniejszego sensu
        • xystos Re: to mi się nie podoba 10.04.18, 12:32
          10-IV-2010
          10-IV-2018

Smutna Rocznica
          rocznica zamachu
          w którym poległ
          mój Prezydent
          Ryszard Kaczorowski
          i wielu innych Dobrych Polaków

smutny dzień dla mnie
      • jabbaryt Re: to mi się nie podoba 10.04.18, 13:50
        Tusk zniszczył opozycjne 'Uważam Rze' ale nie wiele mu to pomogło:
        W pierwszym miesiącu sprzedaży tygodnik osiągnął trzecie miejsce w rankingu sprzedaży Związku Kontroli Dystrybucji Prasy wśród tygodników opinii, po Gościu Niedzielnym i „Polityce”.[18] W czerwcu 2011 roku „Uważam Rze” zdobył pozycję lidera w segmencie tygodników opinii.[19] W listopadzie 2012 roku (ostatni miesiąc kierowania redakcją przez Pawła Lisickiego) średnia sprzedaż tygodnika wynosiła około 126 tys. egzemplarzy. Miesiąc później sprzedaż spadła do około 64 tys. egzemplarzy, a styczniu 2013 do niecałych 30 tys. egzemplarzy."
        Teraz opozycyjnej prasy nikt nie nieszczy. Opozycyjne gazety wyją i szczują na polski rząd do woli. CBA nie włazi do redakcji. Normalnie zamordyzm.
        • szwampuch58 Re: to mi się nie podoba 10.04.18, 14:02
          nie bierzesz pod uwage ze po miesiacu czytelnicy zorientowali sie co to za "gooooooowno" i przestali kupowac te szmate?
          Oczywista oczywistosc wina Tuska pasuje ci doskonale,hehehehe
          • wojciech.2349 Re: to mi się nie podoba 10.04.18, 14:23
            Pa Szwam,
            dziennikarze konserwatywni przetrwali pracując czasami za frico lub prawie za frico.
            Matoł uważał, że jak skasuje opozycyjne media, to znikną sprawy. I to był błąd.

"Bul" z Wami lemingi.
          • jabbaryt Re: to mi się nie podoba 10.04.18, 20:46
            Masz rację miesiąc po odejściu Red. Lisickiego, czytelnicy zorientowali się że PO chce im wcisnąć goowno, no i sprzedaż spadła o połowę o 60 tys. Tak właśnie jest napisane w poprzednim moim poście.
            • szwampuch58 Re: to mi się nie podoba 10.04.18, 21:07
              Chwileczke,chcesz mi "wcisnoc" fakt ze po Lisickim(zreszta beznadziejnym wyznawca kaczyzmu) to gooooowno przejal pan Tusk....czy jak mam cie rozumiec?
              • wojciech.2349 Re: to mi się nie podoba 10.04.18, 21:29
                Przejął Hajdarowicz.
                Ciekawe są jego 2 ostatnie odznaczenia:
                1. Hiena Roku 2013
                2. Krzyż Kawalerski Orderu Odrodzenia Polski (2015)

To drugie nadane chyba w podzięce przez Bula Komorowskiego.
    • zeitgeist2010 Twarde Wegry 10.04.18, 19:30
      Mój ulubiony gawędziarz, erudyta, humorysta i analityk St. Michalkiewicz (ponoc lezy w szpitalu, pomodlmy sie za niego) z unikalna dla siebie swada tlumaczy sukces Orbana.

3 raz konstytucyjna wiekszosc. A zycie na Wegrzech nie jest luksusowe, bo Orban nie chce oddac majatku narodowego w rece miedzynarodowej finansjery.

CHodzi tu o zapis w konstytucji O Wegrzech jako Korony swietego Stefana (Istvan, Istvan!) zagranicy nic to nie mowi ale dla Madziarow znaczy to bardzo wiele.

Otoz korona swietego Stefana to jest inna nazwa Wegier Sprzed traktatu z Trianon. Traktat ten zostal Wegrom narzucony 4 czerwca 1920 roku Jako kara za uczestnictwo w I W sw po niewlasciwej stronie. Wegry utracily wowczas 2/3 terytorium!

Jest to dzien zaloby narodowej i rewanzyzmu. No bo przeciez polityka zagr decydowana byla w WIedniu a nie W Budapeszcie! Uzywajac tego terminu Orban daje sygnal do narodu co jest jego strategicznym celem. I dzieki temu to poparcie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka