Dodaj do ulubionych

Ukraiński Boeing rozbił sie w Iranie

08.01.20, 08:44
twitter.com/i/status/1214756225293979648

Dość nowy 737 - 800
Wszyscy zginęli - 177 0sób, głównie Irańczycy
Obserwuj wątek
    • borrka Wersja ukraińska 08.01.20, 08:51
      Ambasada ukraińska wyklucza atak terrorystyczny, ale są różne podejrzenia.
      Np. pomyłkowe zestrzelenie.
      Widać jedno - samolot palił się w powietrzu.
    • borrka Nowy samolot po przeglądzie 08.01.20, 14:35
      Będzie wiele spekulacji, bo pojawiają się już nawet teorie, że to Radzieccy...
      Czarna skrzynka w rękach Iraku i nie wydadzą, więc będą wątpliwości co do uczciwości odczytu.
      Patrząc na listę pasażerów można stwierdzić, iż niemal sami Irańczycy, najwyżej z obcym obywatelstwem.
      • vermieter Re: Nowy samolot po przeglądzie 08.01.20, 14:47
        Mylisz Iran z Irakiem. Czarne skrzynki są w Iranie, zgodnie z międzynarodowymi przepisami Iran jest zobowiązany do zbadania przyczyn katastrofy. Zastrzeżenia do uczciwości odczytu można by mieć, gdyby skrzynki trafiły do Boeinga. Dosyć już nakręcili w ostatnich katastrofach.

• taniarada Re: Nowy samolot po przeglądzie 08.01.20, 14:56
          vermieter napisał(a):

> Mylisz Iran z Irakiem. Czarne skrzynki są w Iranie, zgodnie z międzynarodowymi
          > przepisami Iran jest zobowiązany do zbadania przyczyn katastrofy. Zastrzeżenia
          > do uczciwości odczytu można by mieć, gdyby skrzynki trafiły do Boeinga. Dosyć j
          > uż nakręcili w ostatnich katastrofach.
          >
          Tak było w Smoleńsku gdy skrzynki trafiły w ruskie łapy.Naiwny jesteś człowieku .Lub kogoś tu bronisz. Podejrzenia ekspertów cytowanych przez najpoczytniejszy niemiecki dziennik wzbudza fakt, że irańskie władze bardzo szybko uznały, że przyczyną tragedii była usterka techniczna.
          • amunicyjny1 Re: Nowy samolot po przeglądzie 08.01.20, 15:25
            taniarada napisał(a):

> Tak było w Smoleńsku gdy skrzynki trafiły w ruskie łapy

Czyli Iran nie może wydać ich w łapy USA, bo to producent owych skrzynek. O to ci chodzi?
            • vermieter Re: Nowy samolot po przeglądzie 08.01.20, 15:53
              Na tle ostatnich katastrof z udziałem boeinga i mataczenia przed komisjami lotniczymi usa, boeing i usa to dwa różne pojęcia.
              • amunicyjny1 Re: Nowy samolot po przeglądzie 08.01.20, 15:59
                Tak, a kto badał by skrzynki LM?
            • taniarada Iran już to zgłosił że nie wyda 08.01.20, 19:55
              amunicyjny1 napisał(a):

> taniarada napisał(a):
              >
              >
              > > Tak było w Smoleńsku gdy skrzynki trafiły w ruskie łapy
              >
              > Czyli Iran nie może wydać ich w łapy USA, bo to producent owych skrzynek. O to
              > ci chodzi?
              > Można wątpić w międzynarodową komisję.Podobnie było w Smoleńsku.Tu były sprzeczne informacje.Brzoza ,wina pilotów oraz Błasik w kabinie.Jedno co łączy te wypadki to nigdy nie będzie to wyjaśnione.Chyba że Amerykanie mieli w tym czasie satelity w tym okręgu Iranu.
              >
              • amunicyjny1 Re: Iran już to zgłosił że nie wyda 08.01.20, 20:22
                Co nie zostało wyjaśnione ? Niestety, cały ten lot, był jednym wielkim polskim bajzlem, i pretensje możemy mieć wyłącznie do siebie
            • engine8 Re: Nowy samolot po przeglądzie 08.01.20, 21:21
              A sami bez pomocy amerykanskiej pewnie moga miec klopty z odczytaniem wszystkiego?
          • 1.melord Re: Nowy samolot po przeglądzie 09.01.20, 00:07
            vermieter napisał(a):

>> Tak było w Smoleńsku gdy skrzynki trafiły w ruskie łapy

chcialbym przypomniec lub poinformowac,ze robity Tupolew w Smolensku mial 3(trzy) "czarne" skrzynki...dwie fabryczne i jedna dodatkowa zainstalowana przez Polske.
            Ta trzecia-polska natychmiast zostala zabrana do Polski gdzie dokonano odczytu bez ingerencji Rosji.
            Zapisane parametry pokrywaly sie z kopia zapisow z pozostalych skrzynek bedacych w rekach Rosji
      • borrka W rękach Iranu, oczywiście 08.01.20, 15:16

• vermieter Re: nie bezzasadne teorie 08.01.20, 14:49
      Już kilka godzin temu napisałem, że na tobie można polegać. Przez skromność usunąłeś te pochwały.
    • taniarada Re: da, da sasza - fakty są okrutne 08.01.20, 15:07

> rosja dostarczyła Iranowi następujące systemy przeciwlotnicze: S-300, Tor, Panc
      > ir i któryś z nich został użyty do zestrzelenia Boeinga
      > wiem, że to nie w smak sowieckim, ale takie są skutki bratania się z terrorysta
      > mi saszka :P
      >
      > Skrzynki najlepiej wysłać do Moskwy i poczekać 10, ... 20 lat ...
    • borrka Gry mocarstw 08.01.20, 18:11
      Tak określił komentator TVN24 (Maciej Wierzyński) wydarzenia w Iranie.
      Zapewne, ale w wyniku tych gier, do ziemi poszło, może przypadkiem, 170 parę osób.
      Bo ocena wydaje się ewoluować w kierunku zestrzelenia nówki Boeinga przez ... kogoś.
      I mocno zanosi się, że nieprędko poznamy sprawcę.
      • magna20000 Re: Gry mocarstw 08.01.20, 18:48
        Jedyna rakieta zestrzelona przez USA,,,
        • amunicyjny1 Re: Gry mocarstw 08.01.20, 18:59
          Amerykanka OPL. nie zareagowała na ostrzał
          • 1.melord Re: Gry mocarstw 09.01.20, 00:18
            amunicyjny1 napisał(a):

> Amerykanka OPL. nie zareagowała na ostrzał
            >

zalozony obowiazek obrony przed iranskimi rakietami ma miec baza anty-rakietowa w Redzikowie...niestety nie ukonczona,wiec rakiety lecialy nie zagrozone.
            Radary obslugujace "Patrioty" sledzily /byly wycelowane w inny sektor,podobnie jak w Arabii Saud. pare tyg.temu
    • felusiak1 Dlaczego nie doczytacie. Z czystej ciekawości 09.01.20, 00:32
      Boeing nie jest producentem czarnych skrzynek. Te najprawdopodobniej są produkcji Honeywell.
      Od odczytywania są rzadowe organy. W USA dane odczytywane bylyby przez NTSB.
      Zatem obiegajaca media wiadomość, ze Iran nie wyda skrzynek Boeingowi jest bzdura.
      W wypadku trudności z odczytem odpowiednia aparature ma tez francuska agencja.
      Problem w tym czy Iran jest wiarygodny i czy odczytane dane nie bedą podrasowane.
      Mogę zrozumieć, ze nie chca wyslać do USA ale mogliby do Francji. Ciekawe czy to zrobia?
      W samolotach jest masa podzespolów, których nie produkuje Boeing albo Airbus jak silniki, podwozie, avionika, czujniki.......
    • szwampuch58 Re: Ukraiński Boeing rozbił sie w Iranie 09.01.20, 10:14
      "W samolocie ukraińskich linii lotniczych UIA, który rozbił się wkrótce po starcie z Teheranu znajdowało się 82 Irańczyków, 63 Kanadyjczyków, 11 Ukraińców (w tym dwóch pasażerów i dziewięcioro członków załogi), a także dziesięciu Szwajcarów, czterech Afgańczyków, trzech Niemców i trzech Brytyjczyków. 138 z nich miało przesiąść się w Kijowie do samolotu, który leciał do Toronto."
    • szwampuch58 Re: znaleziono resztki rakiety rosyjskiego system 09.01.20, 12:48
      Tja,a tym czasem:
      "Według kanadyjskich kręgów bezpieczeństwa zachodnie agencje wywiadowcze nie mają dowodów na to, że ukraiński samolot pasażerski w Iranie został zestrzelony przez pocisk. Według wstępnej oceny służby wywiadowcze przyjęły, że maszyna uległa awarii z powodu wady technicznej."
      ale mozesz dalej grzebac w internecie w poszukiwaniu gupot,wszak wiado mo ze do czubkow nic nie dociera
    • szwampuch58 Re: internet ma? 09.01.20, 13:21
      otopress.pl/2020/01/09/iran-katastrofa-samolotu-czy-zestrzelenie/
      Przypomne ci mysl znanego Polaka
      www.temysli.pl/upload/images/large/2014/03/0_0_0_647155875.jpg
    • senioryta13 Re: Ukraiński Boeing rozbił sie w Iranie 09.01.20, 13:33
      wczoraj, w BBC, expert wypowiadal sie, ze samolot z jednym silnikiem moze leciec dalej, a tu widac bylo, ze wybuch nastapil w powietrzu i zaraz potem spadl, tak sie nie dzieje przy awarii.
      • calcinus Re: Ukraiński Boeing rozbił sie w Iranie 09.01.20, 22:24
        Samolot z dwoma uszkodzonymi silnikami może lecieć, a nwet wylądować bez ofiar.
      • karbat Re: Ukraiński Boeing rozbił sie w Iranie 10.01.20, 18:23
        senioryta13 napisał:

> wczoraj, w BBC, expert wypowiadal sie, ze samolot z jednym silnikiem moze lecie
        > c dalej, a tu widac bylo, ze wybuch nastapil w powietrzu i zaraz potem spadl, t
        > ak sie nie dzieje przy awarii.

bedziesz miec okazje leciec palacym sie samolotem ..
        bedziesz mial okazje pozniej poopwiadac , gdzie dolecisz , jak wyladujesz …
        i to bedzie wiarygodne .

ekspert BBC .. oczywiscie, wioe o czym mowi , lecial tym samolotem .. .
        on lecial kilkoma samolotami palacymi sie w powietrzu , wiec wie, o czym bzdurzy
    • borrka Newsweek podejrzewa 09.01.20, 18:03
      Omyłkowe zestrzelenie przez Irańczyków, którzy pójdą w zaparte, by nie płacic odszkodowań.
      • felusiak1 Re: Newsweek podejrzewa 09.01.20, 23:14
        Tu nie o odszkodowania chodzi lecz o twarz. To w gruncie rzeczy reżim podobny w swojej psychice do sowieckiego.
        • amunicyjny1 Re: Newsweek podejrzewa 10.01.20, 09:29
          felusiak1 napisał:

> Tu nie o odszkodowania chodzi lecz o twarz. To w gruncie rzeczy reżim podobny w
          > swojej psychice do sowieckiego.

Każdy reżim działa na tych samych zasadach, w USA także, To żadne odkrycie
          • felusiak1 Re: Newsweek podejrzewa 10.01.20, 10:28
            Jak zwykle pie.rdolisz farmazony
            • amunicyjny1 Re: Newsweek podejrzewa 10.01.20, 10:44
              felusiak1 napisał:

> Jak zwykle pie.rdolisz farmazony

Wyraziłeś swoje zdanie, i tyle. Ja mam swoje
              • czizus Re: Newsweek podejrzewa 10.01.20, 11:05
                amunicyjny1 napisał(a):

> felusiak1 napisał:
                >
                > > Jak zwykle pie.rdolisz farmazony
                >
                >
                > Wyraziłeś swoje zdanie, i tyle. Ja mam swoje

To nie jest twoje zdanie a zdanie napisane na Kremlu.

Trolle kremlowscy nie maja swojego zdania.
                • amunicyjny1 Re: Newsweek podejrzewa 10.01.20, 11:08
                  czizus napisał:

> amunicyjny1 napisał(a):
                  >
                  > > felusiak1 napisał:
                  > >
                  > > > Jak zwykle pie.rdolisz farmazony
                  > >
                  > >
                  > > Wyraziłeś swoje zdanie, i tyle. Ja mam swoje
                  >
                  > To nie jest twoje zdanie a zdanie napisane na Kremlu.
                  >
                  > Trolle kremlowscy nie maja swojego zdania.

Zawsze myślałem że od tego są ci z Łubianki. Ale pewnie wiesz co piszesz
                  • czizus Re: Newsweek podejrzewa 10.01.20, 11:15
                    amunicyjny1 napisał(a):

> czizus napisał:

> > To nie jest twoje zdanie a zdanie napisane na Kremlu.
                    > >
                    > > Trolle kremlowscy nie maja swojego zdania.
                    >
                    > Zawsze myślałem że od tego są ci z Łubianki. Ale pewnie wiesz co piszesz

Faktycznie, nikt od ciebie nie może być lepiej zorientowany, to Łubianka. Ale Łubianka chyba podlega pod Kreml, . . . . . . więc można by ten Kreml jakoś tam zaakceptować. Zgodzisz się?
                    • amunicyjny1 Re: Newsweek podejrzewa 10.01.20, 12:08
                      czizus napisał:

>
                      > > czizus napisał:
                      >
                      > > > To nie jest twoje zdanie a zdanie napisane na Kremlu.
                      > > >
                      > > > Trolle kremlowscy nie maja swojego zdania.
                      > >
                      > > Zawsze myślałem że od tego są ci z Łubianki. Ale pewnie wiesz co piszesz
                      >
                      > Faktycznie, nikt od ciebie nie może być lepiej zorientowany, to Łubianka. Ale
                      > Łubianka chyba podlega pod Kreml, . . . . . . więc można by ten Kreml jakoś ta
                      > m zaakceptować. Zgodzisz się?

Nie, nie zgodzę się
                      • czizus Re: Newsweek podejrzewa 10.01.20, 15:21
                        amunicyjny1 napisał(a):

> . Ale
                        > > Łubianka chyba podlega pod Kreml, . . . . . . więc można by ten Kreml ja
                        > koś ta
                        > > m zaakceptować. Zgodzisz się?
                        >
                        > Nie, nie zgodzę się

No dobra, nich będzie Łubianka. Przecież najlepiej wiesz kto jest twoim pracodawcą.
                        • amunicyjny1 Re: Newsweek podejrzewa 10.01.20, 15:34
                          No widzisz, także pytaj jak czegoś ie wiesz
            • amunicyjny1 Re: Newsweek podejrzewa 10.01.20, 11:05
              felusiak1 napisał:

> Jak zwykle pie.rdolisz farmazony

Wstałeś o 3 nad ranem by to napisać.....Czy jednak Rzeszów ?
              • senioryta13 Re: Newsweek podejrzewa 10.01.20, 12:56
                amunicyjny1 napisał(a):

> Wstałeś o 3 nad ranem by to napisać.....Czy jednak Rzeszów ?

i ty to piszesz ? jako guru powinienes juz dawno wiedziec , ze On dopiero kladzie sie spac, jest 12.28 am

---
                -caesar_pl: Polacy to zruszczeni Slowianie
                -boomerang: Póknij się w łeb, Cysorzu
              • felusiak1 Re: Newsweek podejrzewa 10.01.20, 18:28
                Chłopaku amunicyjny, nie wstaję o trzeciej nad ranem, ja jeszcze nie poszedlem spać.
                Gwoli scisłości napisalem o 3:28 czyli prawie wpol do czwartej.
                Napomknałęs o Rzeszowie. Nie lubisz tego miasta? Czy są jakieś inne miasta których nie lubisz?
                • amunicyjny1 Re: Newsweek podejrzewa 10.01.20, 19:19
                  felusiak1 napisał:

> Chłopaku amunicyjny, nie wstaję o trzeciej nad ranem, ja jeszcze nie poszedlem
                  > spać.
                  > Gwoli scisłości napisalem o 3:28 czyli prawie wpol do czwartej.
                  > Napomknałęs o Rzeszowie. Nie lubisz tego miasta? Czy są jakieś inne miasta któr
                  > ych nie lubisz?

Będziesz dyskutował o pół godziny? Jak mnie pamieć nie myli tam są dwie strefy

A że tak napisałem, dziwnie taki wpis wygląda o 3 nad ranem
                  -Tak po drugie, nie pisz do mnie chłopaku,
                  Po trzecie, przeszkol naszą sinioritke ze stref czasowych,niech nie robi z siebie idiotki
                  borrka napisał:

> Ty nie znasz historii Polski w "polskiej" wersi i to jest najbardziej znamienne
                  • felusiak1 Re: Newsweek podejrzewa 10.01.20, 20:12
                    Jest 6 stref. Tym wpisem przeszkalam ciebie.
                    A Rzeszów?
                    • amunicyjny1 Re: Newsweek podejrzewa 10.01.20, 20:29
                      felusiak1 napisał:

> Jest 6 stref. Tym wpisem przeszkalam ciebie.

W Texasie.......?
                  • karbat Re: Newsweek podejrzewa 10.01.20, 20:15
                    > felusiak1 napisał:

> > Chłopaku amunicyjny, nie wstaję o trzeciej nad ranem, ja jeszcze nie posz
                    > edlem spać.
                    > > Gwoli scisłości napisalem o 3:28 czyli prawie wpol do czwartej.
                    > > Napomknałęs o Rzeszowie. Nie lubisz tego miasta? Czy są jakieś inne miast
                    > a których nie lubisz?

Rzeszow , Kielce … nie to , zeby te miasta, ludzi tam mieszkajacych dyskredytowac ..
                    ale ten Rzeszow, Kielce wychodza z niektorych , jak .. sloma z butow, … chlopaku , -
                    nawet hameryka nie pomoze .

• senioryta13 Re: Newsweek podejrzewa 10.01.20, 20:30
                    amunicyjny1 napisał(a):

> Po trzecie, ..

mea culpa, mea culpa, a to wszystko dlatego, ze moj komputer pokazuje mi 3 godz. spoznienia, (zawsze,
                    -juz poddalam sie) nie wiem dlaczego.
                    w tym przypadku przeliczanie czasu z polskiego na texanski przez moj, do latwych nie nalezy, nie posadzalam cie, o znajomosc wyzszej matematyki.
                    Najwazniejsze, ze prawidlowy czas felusiaka zostal ustalony, nocny marek z niego.

---
                    • amunicyjny1 Re: Newsweek podejrzewa 10.01.20, 20:40
                      senioryta13 napisał:

>
                      > > Po trzecie, ..
                      >
                      > mea culpa, mea culpa, a to wszystko dlatego, ze moj komputer pokazuje mi 3 godz
                      > . spoznienia, (zawsze,
                      > -juz poddalam sie) nie wiem dlaczego.
                      > w tym przypadku przeliczanie czasu z polskiego na texanski przez moj, do latwy
                      > ch nie nalezy, nie posadzalam cie, o znajomosc wyzszej matematyki.
                      > Najwazniejsze, ze prawidlowy czas felusiaka zostal ustalony, nocny marek z nieg
                      > o.
                      >
                      > ---
                      > -caesar_pl: Polacy to zruszczeni Slowianie
                      > -boomerang: Póknij się w łeb, Cysorzu

Temu post wyglądał dziwnie
    • polski_francuz Re: no to im się nie udało 10.01.20, 10:47
      "próba zachowania twarzy kosztowała życie ponad dwustu Irańczyków"

Wojna to wojna. Lepiej jej nie zaczynac. Bo zawsze niewinni placa.

PF
    • borrka Sądzę, iż wątpliwości dotyczą jedynie pytania: 10.01.20, 11:38
      Celowo, czy przypadkiem.
      Osobiście uważam, że to tragiczny wypadek.
      Imponuje mi spokój strony ukraińskiej, najbardziej w końcu zainteresowanej.
      Mułłom nie wierzę w nic.

Wszystko razem wskazuje, iż czlowiek nie dorasta do swej technologii - to najsłabszy element systemów obronnych.
      • szwampuch58 Re: Sądzę, iż wątpliwości dotyczą jedynie pytania 10.01.20, 12:13
        " czlowiek nie dorasta do swej technologii"
        systemy obronne to pikus przy "majsterkowaniu" na atomach
        • senioryta13 Re: Sądzę, iż wątpliwości dotyczą jedynie pytania 10.01.20, 12:52
          szwampuch58 napisał:

>> " czlowiek nie dorasta do swej technologii"

> systemy obronne to pikus przy "majsterkowaniu" na atomach

no to jestesmy w domu, wreszcie zrozumiales o co w tym wszystkim chodzi na B.W.

---
          • szwampuch58 Re: Sądzę, iż wątpliwości dotyczą jedynie pytania 10.01.20, 13:14
            "podziwiam" twoj blyskotliwy umysl ale musisz mi pomoc zrozumiec jak te twoje zwoje umyslowe polaczyli Bliski Wschod z Czernobylem........i nie pitol tu mi o arabskiej technologi jadrowej
            • senioryta13 Re: Sądzę, iż wątpliwości dotyczą jedynie pytania 10.01.20, 14:18
              szwampuch58 napisał:
              > "podziwiam" twoj blyskotliwy umysl ale musisz mi pomoc zrozumiec jak te twoje z
              > woje umyslowe polaczyli Bliski Wschod z Czernobylem........i nie pitol tu mi o
              > arabskiej technologi jadrowej

wyjasnij w takim razie pierwszy, co twoje zwoje umyslowe mialy na mysli jak twoje paluszki pisaly :
              > " systemy obronne to pikus przy "majsterkowaniu" na atomach. "
              zaznaczam, ze caly czas jestesmy na B.W.

---
            • taniarada Re: Sądzę, iż wątpliwości dotyczą jedynie pytania 10.01.20, 17:30
              szwampuch58 napisał:

> "podziwiam" twoj blyskotliwy umysl ale musisz mi pomoc zrozumiec jak te twoje z
              > woje umyslowe polaczyli Bliski Wschod z Czernobylem........i nie pitol tu mi o
              > arabskiej technologi jadrowej
              >
              Ja też jestem pełen podziwu dla twoich zdolności ocen katastrof lotniczych.Dochodzimy pomału do stwierdzenia.Że w Bagdadzie rakieta TOR strąciła Boeinga .A w Smoleńsku Tupolewa rakieta Brzoza.Tu i tam czarne skrzynki nadają się na złom.Siema .
              • karbat Re: Sądzę, iż wątpliwości dotyczą jedynie pytania 10.01.20, 18:15
                taniarada napisał(a):

> Dochodzimy pomału do stwierdzenia.Że w Bagdadzie rakieta TOR strąciła Boeinga .A w
                > Smoleńsku Tupolewa rakieta Brzoza.Tu i tam czarne skrzynki nadają się na złom.S
                > iema .

hehehe , dochodzimy do wniosku …
                z aktywnosci , kraj , przerzucony na swiat …
                do jakich wnioskow dochodziles na fk , kazdy moze sprawdzic - jarek , jarek , jarek . - pis uar
              • szwampuch58 Re: Sądzę, iż wątpliwości dotyczą jedynie pytania 10.01.20, 18:28
                obojetnie do czego tam dochodzisz,maszeruj bez mojej osoby....no i krzyz ci na droge
                • karbat Re: Sądzę, iż wątpliwości dotyczą jedynie pytania 10.01.20, 19:47
                  szwampuch58 napisał:

> obojetnie do czego tam dochodzisz,maszeruj bez mojej osoby....no i krzyz ci na
                  > droge

jesli by toto pisalo we wlasnej osobie ..
                  toto pisze dochodzimy do wniosku, czyli
                  toto pisze za mnie, za ciebie .. h wie w czyim imieniu

jesli tego nie zauwazyles ;)
                  • szwampuch58 Re: Sądzę, iż wątpliwości dotyczą jedynie pytania 10.01.20, 20:46
                    we wlasnej osobie toto pisze dochodzimy?????....nie znam tego jezyka wolskiego dokladnie,sorry
      • europitek Re: Sądzę, iż wątpliwości dotyczą jedynie pytania 10.01.20, 17:48
        borrka napisał:
        > Celowo, czy przypadkiem.
        Przypadkiem byłoby wtedy, gdyby trafili w co innego niż celowali. W tym przypadku nie ma ma "przypadku", lecz jest błąd. Prawdopodobnie na niższym szczeblu dowodzenia jakiś nerwusik spanikował i podjął błędne decyzje.

> Mułłom nie wierzę w nic.
        A jak mówią "Allah jest wielki!"?

> Wszystko razem wskazuje, iż czlowiek nie dorasta do swej technologii -
        > to najsłabszy element systemów obronnych.
        To zależy od egzemplarza człowieka. W niedalekiej przeszłości bywało odwrotnie niż piszesz... i ludzkie wątpliwości ratowały nas przed tragedią.
      • engine8 Re: Sądzę, iż wątpliwości dotyczą jedynie pytania 10.01.20, 20:13
        Tak czytam czy ktos napisze ze moze to amerykanie zrobili? A tu nikt nie wierzy w mozliwosci amerkanskiego wojska? :)

• europitek Re: Sądzę, iż wątpliwości dotyczą jedynie pytania 11.01.20, 00:12
          engine8 napisał(a):
          > Tak czytam czy ktos napisze ze moze

Jak Ci tak zależy to na specjalne życzenie mogę napisać.
          • gosc88 europitek'u dobrze przywaliles 11.01.20, 00:49
            europitek napisał:

> Jak Ci tak zależy to na specjalne życzenie mogę napisać.

enginowi. Chyba V8 sie niepozbiera.
    • polski_francuz Wczesna analiza 10.01.20, 12:05
      " Czy nie uważasz, że ta sytuacja pokazuje chory system w Iranie? Zaćmienie nienawiścią sięgnęło takiego stopnia, że nie patrzyli zupełnie na koszty swoich działań."

Z analiz, ktore czytalem wynika raczej ze Iranczycy maja kilka armii i, przede wszystkim, kilku dowodcow. I ktorzy niekiedy sobie robia kolo piora na koszt ofiar. Byc moze, zatem, winnym jest tak dobrze nam znany, balagan.

Dodajmy, ze jakis czas temu i w tym regionie Amerykanie zestrzelili samolot pasazerski. Jak widac, nie tylko Iranczycy i Polacy sa samoltowymi balaganiarzami. Przez ktorych cierpia niewinni.

PF
    • senioryta13 Re: Ukraiński Boeing rozbił sie w Iranie 10.01.20, 20:11

spekulacjom nie ma konca, dodam tez i swoja.

czytajac , ze zginal prawie sam kwiat mlodziezy iranskiej lub pochodzenia iranskiego, naszla mnie mysl....
      to przeciez sa/byli synowie i corki bylych 'zdrajcow' narodu iranskiego , nadarzyla sie wiec okazja aby
      ich ukarac i innym dac nauczke.
      To ze momentalnie skierowali podejrzenie na awarie silnika, rowniez jest podejrzane. Tysiace ludzi/opozycja obecnego rzadu siedzi w wiezieniach, za co ?
      Nie sadze, aby latwo bylo wyjechac z Iranu i zrzec sie obywatelstwa. Wiec tak przy okazji pozbyli sie niewdziecznikow, moze nikt nie zauwazy ?
      • czizus Re: Ukraiński Boeing rozbił sie w Iranie 10.01.20, 20:23
        senioryta13 napisał:

> Nie sadze, aby latwo bylo wyjechac z Iranu i zrzec sie obywatelstwa. Wiec tak p
        > rzy okazji pozbyli sie niewdziecznikow, moze nikt nie zauwazy ?

Nie żartuj. Czego nikt nie zauważy???? To prawie na pewno była pomyłka, ale poczekajmy na wyniki badań. Mam nadzieję, że Iran w tej już oczywistej sytuacji przyzna się do winy i nie pójdzie w zaparte jak debilna kacapia w przypadku zestrzelenia malezyjskiego Boeinga nad Ukrainą.
        • senioryta13 Re: Ukraiński Boeing rozbił sie w Iranie 10.01.20, 20:34
          czizus napisał:

> To prawie na pewno była pomyłka...

nieraz te oczywistosci sa bardzo zagmatwane, czy w wiezieniach opozycja znalazla sie tam przez przypadek ?

---
      • amunicyjny1 Re: Ukraiński Boeing rozbił sie w Iranie 10.01.20, 20:36
        senioryta13 napisał:

> Nie sadze, aby latwo bylo wyjechac z Iranu i
        Bardzo łatwo, Kwestia wizy

zrzec sie obywatelstwa.
        o wiele łatwiej [taniej] niż niż w USA,
        • senioryta13 Re: Ukraiński Boeing rozbił sie w Iranie 11.01.20, 12:22
          amunicyjny1 napisał(a):

> > Nie sadze, aby latwo bylo wyjechac z Iranu i
          > Bardzo łatwo, Kwestia wizy

nie bede z toba polemizowac, ale kraj , gdzie ludziom wylacza sie internet , opozycje wtraca do wiezienia i nie
          tylko, dla mnie wladza w takim kraju jest podejrzana.

---
    • felusiak1 Re: znaleziono resztki rakiety rosyjskiego system 10.01.20, 20:17
      Rosja nic do tego nie ma. Nie wiadomo kiedy i gdzie wykonano zdjecie.
      Ja chcę zobaczyć poszycie kadluba z dziutami po szrapnelach.
    • engine8 Re: Ukraiński Boeing rozbił sie w Iranie 11.01.20, 06:07
      I przyznali sie... znaczy sie Iran..
      Jak Trrump powiedzial - przez pomylke...
      Ale oczywiscie wina Ameryki bo to oni zrbili to zamieszanie...
      • gosc88 Re: Ukraiński Boeing rozbił sie w Iranie 11.01.20, 07:22
        engine8 napisał(a):

> I przyznali sie... znaczy sie Iran..
        > Jak Trrump powiedzial - przez pomylke...
        > Ale oczywiscie wina Ameryki bo to oni zrbili to zamieszanie...

Jak spojrzysz na chronologie wydarzen to masz racje. Gdyby nie chec zemsty Iranu na Amerykanach za zabojstwo iranskiego generala to nie byloby omylkowego strzalu iranczykow w ten ukrainski smolot.
        • calcinus Re: Ukraiński Boeing rozbił sie w Iranie 11.01.20, 11:58
          gosc88 napisał:

> engine8 napisał(a):
          >
          > > I przyznali sie... znaczy sie Iran..
          > > Jak Trrump powiedzial - przez pomylke...
          > > Ale oczywiscie wina Ameryki bo to oni zrbili to zamieszanie...
          >
          > Jak spojrzysz na chronologie wydarzen to masz racje. Gdyby nie chec zemsty Iran
          > u na Amerykanach za zabojstwo iranskiego generala to nie byloby omylkowego strz
          > alu iranczykow w ten ukrainski smolot.

Jak spojrzysz na chronologię, to winny jest Chomeini.
        • engine8 Re: Ukraiński Boeing rozbił sie w Iranie 13.01.20, 03:32
          Czyli Iranczycy sraczki dostali i wpadli w panike?
          • gosc88 Re: Ukraiński Boeing rozbił sie w Iranie 13.01.20, 05:42
            engine8 napisał(a):

> Czyli Iranczycy sraczki dostali i wpadli w panike?

Aaaaa, jesli jestes tego ciekaw to najlepiej zapytaj Iranczykow o to osobiscie - bij zabij - ja nie wiem.
      • amunicyjny1 Re: Ukraiński Boeing rozbił sie w Iranie 11.01.20, 07:53
        engine8 napisał(a):

> I przyznali sie... znaczy sie Iran..
        > Jak Trrump powiedzial - przez pomylke...

Zamieszanie, to raczej eufemizm
      • 1.melord Re: Ukraiński Boeing rozbił sie w Iranie 11.01.20, 08:23
        engine8 napisał(a):

niestety TAK
        Trump mordujac Sulejmana dal sygnal do odwetu Iranczykow i kolejnych tego konsekwencji

na razie to spekulacje dot.Boeinga......awaria/zestrzelenie
        Zastanawia jednak fakt,ze ktos raptem w nocy filmuje rakiete trafiajaca tego boeinga.NY times szybko potwierdza publikuje nagranie,satelity amerykanskie potwierdzaja rowniez wystrzelenie dwoch rakiet??
        Dziwne,ze te super sprawne amerykanskie satelity nie zauwazyly znikniecia malezyjskiego samolotu MH370 dwa razy wiekszego...no prawie

Poczekajmy spokojnie na odczyt "czarnych" skrzynek i ekspertow od tych spraw
        • engine8 Re: Ukraiński Boeing rozbił sie w Iranie 11.01.20, 09:45
          Tak trudno wykumac że wszystko co Iran miał w tym momencie i mogło zrobić szkode było skrupulatnie obserwowane?

• engine8 Re: Ukraiński Boeing rozbił sie w Iranie 11.01.20, 06:08
      Zwlaszcza jak dostal 2 rakiety w tylek...
      • borrka Re: Ukraiński Boeing rozbił sie w Iranie 11.01.20, 10:17
        Myślę, że rodziny poszkodowanych różnie definiują winnych.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,25585691,iran-przyznal-sie-do-zestrzelenia-ukrainskiego-samolotu-rezultat.html#s=BoxMMtTi
    • borrka Dobrze, ż choć sieę przyznali 11.01.20, 10:15
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,25585691,iran-przyznal-sie-do-zestrzelenia-ukrainskiego-samolotu-rezultat.html#s=BoxMMtTi
    • taniarada Re: Ukraiński Boeing rozbił sie w Iranie 11.01.20, 11:57
      Przecież dla ludzi z IQ wyższym od numeru buta było to oczywiste od samego początku.Wystarczyło 2 dodać do dwóch. Logika wydarzeń i dedukcja. Okazuje się, że dla zbyt wielu to znienawidzona wyższa matematyka.
      I co wy teraz wszyscy, lewacy, zaprzańcy i ruskie onuce. Wchdzić pod stół i odszczekiwać swoje kłamstwa oraz pomówienia. Nigdy już stamtąd nie wychodzić.
    • borrka Są podejrzenia, że zestrzelono celowo 12.01.20, 15:18
      W ramach walki o władzę w Iranie.

www.tokfm.pl/Tokfm/7,103086,25588402,zestrzelanie-samolotu-przez-iran-ktos-probowal-wykonac-te.html#s=BoxOpImg5
    • caesar_pl Re: Ukraiński Boeing rozbił sie w Iranie 12.01.20, 21:10
      Eksperci znaleźli dowody, że była to rakieta. Z ogromną wiarygodnością możemy określić nazwę tej rakiety, wiemy, kiedy irańskie władze ją kupiły, i wiemy, od kogo ją kupiły - oświadczył sekretarz ukraińskiej Rady Bezpieczeństwa i Obrony (RBNiO) Ołeksij Daniłow. Dodał, że "zdjęcia z miejsca katastrofy wskazują, że rakieta trafiła w kabinę pilota".
      Ciekawe czy byla to rakieta amerykanski prezent czy rosyjski prezent?
      • felusiak1 Re: Ukraiński Boeing rozbił sie w Iranie 12.01.20, 21:35
        Jesli byla kupiona to nie byl to prezent. Po polsku nieponimajsz towariszcz
        • caesar_pl Re: Ukraiński Boeing rozbił sie w Iranie 12.01.20, 21:51
          Cwaniak,jak Iran da rady legalnie kupic rakiete?A do tego nie daj Boze amerykanska????
    • caesar_pl Re: da, da sierioża 12.01.20, 21:53
      Zacydowalem psiaku wypowiedz ukrainska z ONETu czy Wirtualnej Polski tp.wiec zamelduj sie u nich.
    • caesar_pl [...] 12.01.20, 22:54
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka