Dodaj do ulubionych

Pamietny rozwod

11.04.20, 09:26
Nie chce sie juz powtarzac z rocznicowymi watkami n/t tego co mnie w kraju ojczystym wkurza. Pozostanmy lepiej przy rocznicach, ktore sa troche smutne ale niekoniecznie. Ano 50 lat temu rozeszli sie Bitelsi. Rocznica pewnie smutna. Ale kazdy z nich pracowal dalej, dalej tworzyl. I by daleko nie szukac, John tworzac "Imagine" stworzyl jedna z najpiekniejszych, o ile nie najpiekniejsza piosenke i symbol calego pokolenie dzieci wojny - tych urodzonych w latach 40-tych, jak i on.

Do rozwodu Bitelsow przyczynila sie Yoko, ktora dla Johna byla jak jego mama, ktora wczesnie stracil. Yoko wszedzie za Johnem lazila i wkurzala innych czlonkow zespolu. A John byl juz przeciez zonaty z Cynthia, z ktora mial syna Juliana (tez muzyk ale co o nim malo slychac?). I Paul chcial pocieszyc Juliana i napisal piosenke Hey Jude..

Za manuskrypt slow tej piosenki jakis fan zaplacil wlasnie ponad 800 tys. €

Jaki stad wniosek? Ano nie ma tego zlego co by na dobre nie wyszlo!

PF
Obserwuj wątek
    • boomerang Re: Pamietny rozwod 11.04.20, 09:46
      Paul ożenił się ze starszą od siebie Żydówką, po tym jak młodsza od niego Żydówka/aktorka Jane Asher go rzuciła (znana z filmu Deep End Jerzego Skolimowskiego), po przyłapaniu Paula na bliskim kontakcie z inną kobietą, a John ożenił się z Japonką... no i gdzie tu rozwód? ;)
      • vermieter Re: Pamietny rozwod 11.04.20, 19:07
        Żydówka to jakaś odmiana kobiety? Może znasz różnice, jeżeli tak to podkreślasz?
        Ja słyszałęm dawno temu, że Żydówki mają waginę w poprzek i dlatego jak idą po schodach, to im cipa wydaje takie odgłosy: kłap, kłap, kłap...

P.S. Jeżeli wiesz czym się Żydówki różnią od innych kobiet, to napisz, a jeżeli nie ma różnic, to nie będziesz musiał na przyszłość podkreślać, że taki owaki ożenił się z Żydówką. OK?
        • boomerang Re: Pamietny rozwod 12.04.20, 04:40
          to w take raze tie powinienem napisać że John ożenił się z Japonką
          • vermieter Re: Pamietny rozwod 12.04.20, 22:37
            boomerang napisał:

> to w take raze tie powinienem napisać że John ożenił się z Japonką
            >

Lepiej nic nie pisz, większą przyszłość ma myślenie.
            • boomerang Re: Pamietny rozwod 12.04.20, 23:31
              Einstein to był Niemiec na emigracji w USA, głosi poprawna politycznie niemiecka urawniłowka.
    • de_oakville Re: Pamietny rozwod 11.04.20, 12:36
      W PRL-u zycie duchowe wielu z nas toczylo sie w zupelnie innym wymiarze niz zycie fizyczne. Z pewnoscia muzyka Beatlesow wzbogacala to zycie duchowe w najwiekszym stopniu. Ale byli rowniez inni. Na przyklad Drupi. Moja ulubiona piosenka Drupiego to "Sereno è". Pamietam, ze pojechalem kiedys z Warszawy do Bialegostoku w sprawach osobistych, zabawilem do wieczora, a potem spalem na dworcu z glowa na stoliku czekajac na poranny pociag powrotny do Warszawy. Kiedy sie obudzilem z glosnika leciala wlasnie "Sereno è".

www.youtube.com/watch?v=IGLPEafpBDo
      Po skonczeniu studiow jechalem rowniez w tamtym kierunku, zeby "wykreslic rok z kalendarza". Z glosnikow lecial wtedy polski przeboj, jakby specialnie skomponowany na te okazje pt. "Zegnaj lato na rok". A z przebojow zachodnich bardzo popularna byla wtedy piosenka Bonnie Tyler "It's a Heartache".

www.youtube.com/watch?v=h8VGQTtENSs
      • borrka A mnie z Rajchu pewna dobra niewiasta przywiozła 11.04.20, 12:46
        Footloose i dopiero by było, jak by się dowiedziała, że Lori Siger tak mi się podoba!
      • boomerang Re: Pamietny rozwod 11.04.20, 12:49
        Drupi? Czy to ten biedny makaroniarz, który nasze polskie dziewczyny wyjmował nam sprzed nosa na Fiata Mirafiori?
        • borrka Ragazzo di Napoli? 11.04.20, 12:52

• boomerang Re: Ragazzo di Napoli? 11.04.20, 13:07
            ot to
            • vermieter Re: Ragazzo di Napoli? 11.04.20, 19:18
              www.youtube.com/watch?v=8TinFG8qPCQ
              • vermieter Re: Ragazzo di Napoli? 11.04.20, 19:22
                i wersja uaktualniona:

www.youtube.com/watch?v=q-Fu5Da7glk
        • de_oakville "Fiat" i "yen" 11.04.20, 12:59
          boomerang napisał:

> Drupi? Czy to ten biedny makaroniarz, który nasze polskie dziewczyny wyjmował n
          > am sprzed nosa na Fiata Mirafiori?

We couldn't issue any fiat that prevented Drupi from having the yen for Polish girls.

Dowiedzialem sie niedawno, ze "fiat" to po angielsku "dekret, ustawa" (autorytarna), a "yen" to silne pragnienie czegos. Do tej pory fiat kojarzyl mi sie tylko z marka wloskiego samochodu a yen z japonska waluta.
          • polski_francuz Re: "Fiat" i "yen" 11.04.20, 13:30
            FIAT=Fabrica Italiana Automobile Torino:) Ale Ye..to Azjaci zerzneli od Bitelsow. Bylo Ye, ye a oni dodali n i wyszedl yen.

Nieladnie, nieladnie!

PF
          • engine8 Re: "Fiat" i "yen" 11.04.20, 20:55
            No a podstawowa definichja fiata to
            "a formal authorization or proposition; a decree."

dlatego pieniadze w obiegu wydane przez rzad i oparte jedynie na przyrzeczniu rzadowym zamiast zlocie czy czyms innym...nazywa sie Fiat Money. Takie jak nasz Dolar ...

I dlatego Fiat zawsze mi sie kojarzyl z tym ze Firma go sprzedajae na zasadzie....
            "Niniejszym oznajmiamy i obiecujemy ze to tot bedzie jezdzic " i to nie jest niczym poparte..
            • boomerang Re: "Fiat" i "yen" 12.04.20, 00:00
              Fiat nigdy się w Australii nie przebił, bo ta nazwa ludziom przeszkadzała.
              • engine8 Re: "Fiat" i "yen" 12.04.20, 01:05
                W stanach byl ale sie wycofal z ryku w polowie lat 80-tych.
                Teraz jak Kupili Chryslera to znow wprwadzili alfe ( hi -end) i fiata 500. I koncem ubieglego roku znow czytalem naglwki "Fiat is Dead again in US"
                Alfa ( Stelvio, Giulia i Spider czyli Mazda) tez sie nie sprzedaja.....bo na wyglad i parametry ma dobre ale cena wysoka i reputacja jaka kiedys mial Jaguar - jak kupujesz to upewniej sie ze masz przyjaciela mechanika (jak nie masz to bedziesz miel) i miej zapasowe auto jak twoje bedzie w serwisie... Spider jest Ok ale ludzie jednak wola Mazde pomimo ze jest drozsza.
      • polski_francuz Re: Pamietny rozwod 11.04.20, 13:32
        To bylo pewnie w zimie. W lecie by Cie obudzilo Azurowe Niebo

PF
        • de_oakville Re: Celentano 11.04.20, 22:09
          polski_francuz napisał:

> To bylo pewnie w zimie. W lecie by Cie obudzilo Azurowe Niebo

Celentano - czesto slyszalem jego nazwisko i wiedzialem, ze jest slawny. Ale nie kojarzylem osoby z piosenkami - oczywiscie Azurowe Niebo pamietam dobrze, bo czesto lecialo w radiu. Celentano powrocil do mojej swiadomosci calkiem niedawno podczas ogladania serialu o Annie German, dobrze moim zdaniem zrobionego przez Rosjan przy wspolpracy Polakow. Pokazane jest w nim, jak Anna German spotkala Celentano na festiwalu w San Remo.
          Czytalem niektore wpisy w tym watku, sam nie wyobrazam sobie jak mozna nie lubic Beatlesow. Ale to mozliwe - niektorzy nie moga patrzec na "seafood", slimaki, malze, osmiornice itp., ktore sa dla mnie przysmakiem. Samo slowo "slimak" powoduje, ze robi im sie niedobrze. Nie maja natomiast nic przeciwko swini (wieprzowina). Ja tez nic nie mam, jestem jak widac "omnivorous".
          • boomerang Re: Celentano 11.04.20, 23:57
            Pokazane jest w nim, jak Anna German spotkala Celentano na festiwalu w San Remo.

Stojąc obok Germanówny, Celentano z pewnością nie speszył się różnicą wzrostu, bo on taki mały chuligan był.
          • polski_francuz Re: Celentano 12.04.20, 09:09
            Adriano jest wiecej niz piosenkarzem. Jest osobistoscia we Wloszech. Czesto ogladam jego koncert w Berlinie w 1994. Adriano slucha jak publicznosc spiewa jego piosenke o chlopaku z via Gluck. Zastanowilem sie dlaczego jest osobistoscia? Ano chyba Wlosi widza sie w nim jak w lustrze: z ich slabosciami i z ich silnymi stronami:

PF
    • felusiak1 Re: Pamietny rozwod 11.04.20, 18:47
      Nigdy nie lubiłem Beatlesów i do dzisiaj nie lubię ale mialem bitelsówki a potem dzwony i wreszcie szwedy i szwedkę. Nigdy nie mialem degolówki. Aha i długie wlosy i walkę o ich zachowanie. I po co to było? Teraz mam krótkie.
      • boavista4 Re: Podzielam zdanie Felusia 11.04.20, 19:05
        tyz nie libilem Beatlesow, i wszystko co po nich przyszlo. Lubilem Armstronga , Elle, Piaff, Marize, Mariaci, i coraz bardziej lubie muzyke klasyczna. Tylko z muzyka klasyczna moge pracowac i mazyc,
        • vermieter Re: Podzielam zdanie Felusia 11.04.20, 19:10
          o czym wtedy mażysz? ;)
      • vermieter Re: Pamietny rozwod 11.04.20, 19:11
        Szwedki nosiło w cywilu Stasi w NRD.
      • engine8 Re: Pamietny rozwod 11.04.20, 20:16
        Teraz jak fryzjerzy zamknieci to mam nadzieje ze sobie kucyka uchowam :)
      • caesar_pl Re: Pamietny rozwod 11.04.20, 20:27
        Szef Frakcji Zielonych w Bundestagu powinien pojsc twoja droga.
        www.dw.com/image/18080743_403.jpg
        I taki oto zaniedbany niedorajda chce rzadzic powaznym panstwem.
        • felusiak1 Re: Pamietny rozwod 11.04.20, 20:44
          Bыглядит как Жерар Депардье
          • caesar_pl Re: Pamietny rozwod 11.04.20, 21:08
            Tylko ze ten Zielony ciaprok po za wielkim pyskiem nie ma zadego dorobku zyciowego,zadnych sukcesow.
            • felusiak1 Re: Pamietny rozwod 11.04.20, 22:02
              Jak to nie ma sukcesów. Stał się znany nawet tu na forum Świat czyli jest światowej slawy celebryta. Założę się że uczęszcza na kastingi i iwenty.
        • senioryta13 Re: Pamietny rozwod 12.04.20, 17:41
          caesar_pl napisał:

> Szef Frakcji Zielonych w Bundestagu powinien pojsc twoja droga.
          > www.dw.com/image/18080743_403.jpg
          > I taki oto zaniedbany niedorajda chce rzadzic powaznym panstwem.

nasz Biden, kiedys wygladal podobnie
          www.google.com/search?q=young%20biden%2C%20long%20heir&tbm=isch&#imgrc=iA-uMtvWKSnVwM
          ---
          -caesar_pl: Polacy to zruszczeni Slowianie
          -boomerang: Póknij się w łeb, Cysorzu
      • boomerang Re: Pamietny rozwod 12.04.20, 00:35
        Nigdy nie lubiłem Beatlesów

Był wybór. Obok grzecznych Beatlesów, byli niegrzeczni Rollingstonsi, ale generalnie brytyjska fala rocka była krytykowana przez ZMS i partię. Cieplej wyrażano się w radio i gazetach o zaangażowanych społecznie amerykańskich pieśniarzach - Pete Seeger, Woody Guthrie, Joan Baez, Bob Dylan - jakby łudząc się że szanse na rewolucję proletariacką są większe w USA niż w Wielkiej Brytanii, a już całkiem gorąco propagowano tych z czarnym odcieniem skóry - Ray Charles, Louis Armstrong, Ella Fitzgerald, ale nie Chuck Berry. Zupełnym nieporozumieniem był ogólnoświatowy lans Elvisa Presleya, wyśpiewującego banalne teksty szansonisty, acz z dobrym głosem.
        • boomerang a ja lubiłem Beatlesów 12.04.20, 04:18
          choćby za to że wymietli z rynku Presleya
          • de_oakville a ja lubiłem tez Presleya 12.04.20, 13:02
            Bylo u nas w pewnej "pipidowce" kino, w ktorym od czasu do czasu lecialy dobre amerykanskie westerny i nie tylko. A przed spektaklem odpowiedni nastroj stwarzala muzyka Presleya wydobywajaca sie z glosnikow. Nie tylko zreszta Presleya, choc glownie anglojezyczna, na przyklad rowniez Engelbert Humperdinck. Przez to wszystko mozna sie bylo poczuc prawie jak w Las Vegas, przynajmniej na czas pobytu w kinie.
        • senioryta13 Re: Pamietny rozwod 12.04.20, 18:10
          boomerang napisał:

> Zupełnym nieporozumieniem był og
          > ólnoświatowy lans Elvisa Presleya, wyśpiewującego banalne teksty szansonisty, a cz z dobrym głosem.

Pana Presleya to bardzo prosze nie zaczepiac Ok ?
          ;)

www.youtube.com/watch?v=yTwJvVTQ6-0&list=RDufS8-zW3Ugg&index=3
          www.youtube.com/watch?v=zLmsZC45-m8
          www.youtube.com/watch?v=2e3CFIHCe8M
          www.youtube.com/watch?v=TrOE5gMtDEg
          www.youtube.com/watch?v=MT3P7p-WNSY---
          • boomerang Re: Pamietny rozwod 12.04.20, 23:41
            No proszę, zaśpiewał nawet Beatlesów, a ci nigdy Presleya nie zaśpiewali.
    • krzy-czy Re: Pamietny rozwod 11.04.20, 21:56
      przed bitelsówkami były buciki pt.TWISTERKI.
      zaczął szewc śliwka z marszałkowskiej, później podłapało to szewstwo z rutkowskiego,
      a w końcu bazar ciuchy.na pieruńsko śliskim plastiku to badziewie było.
      • felusiak1 Re: Pamietny rozwod 11.04.20, 22:04
        Po bitelsowkach były obowiazkowe breki i sztruksy.
        • boomerang Re: Pamietny rozwod 12.04.20, 00:43
          były też okropne buty o nazwie "szkoty"
    • senioryta13 Re: Leonard Cohen 12.04.20, 18:18
      ...Halleluja
      www.youtube.com/watch?v=YrLk4vdY28Q
      ---
      • vermieter Re: Leonard Cohen 12.04.20, 22:34
        Czy wypada puszczać clip z Żydem na Wielkanoc?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka