Dodaj do ulubionych

Rozwod bez orzekania o winie

21.08.23, 20:01
8000zl , duże miasto. Bez orzekania o winie, dziecko.Mam wrażenie że kwita zawyzona a może nie.
Mecenas nie daje jednoznacznej odpowiedzi nt kwoty może 5 .000może 8.000 bo moze druga strona bedzie blokowala rozwod, nie wiadomo...
Serio tego się wcześniej nie ustala tzn stałej kwoty.
ALIMENTY: czy mecenas nie bajdurzy o kwocie 3-4 tys.
Zarobki ojca 7.000netto plus dochód z wynajmu ok 9000 ale to do podziału z żoną .
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: Rozwod bez orzekania o winie 21.08.23, 20:07
      Po co adwokat do rozwodu bez orzekania o winie?!
      • primula.alpicola Re: Rozwod bez orzekania o winie 21.08.23, 20:10
        Triss, idź do wątku Prawda czy wyzwanie i się ustosunkuj. Forum CZEKA😁
        • panna.nasturcja Re: Rozwod bez orzekania o winie 21.08.23, 23:48
          I to jak czeka! smile
      • daniela34 Re: Rozwod bez orzekania o winie 21.08.23, 20:13
        Bo to bez orzekania o winie to jest chyba na razie tylko stanowisko pani. Nie wiadomo co na to pan skoro: "bo moze druga strona bedzie blokowala rozwod, nie wiadomo..."
        • alicjamagdalena Re: Rozwod bez orzekania o winie 21.08.23, 20:15
          No właśnie. Takie są ceny?
          • daniela34 Re: Rozwod bez orzekania o winie 21.08.23, 20:20
            W dużym mieście 5000 za rozwod bez winy? Tak, może być.
        • turbinkamalinka Re: Rozwod bez orzekania o winie 21.08.23, 23:32
          Daniolo czy ty używasz poczty? czy mogłabym do ciebie napisać w jednej krótkij sprawie?
          • daniela34 Re: Rozwod bez orzekania o winie 21.08.23, 23:43
            Używam gazetowej choć rzadko. Pisz to jutro odpiszę smile
            • turbinkamalinka Re: Rozwod bez orzekania o winie 21.08.23, 23:53
              Napiszę jutro. Odpiszesz kiedy bedziesz mogła. Nie śpieszy sięsmile
      • alicjamagdalena Re: Rozwod bez orzekania o winie 21.08.23, 20:14
        Bo nie wiadomo czy ostatecznie pan mąż nie będzie chciał blokować a wtedy trzeba tą winę udowadniać.
    • ichi51e Re: Rozwod bez orzekania o winie 21.08.23, 20:14
      Jedno dziecko? Imho duzo
      • ichi51e Re: Rozwod bez orzekania o winie 21.08.23, 20:14
        Dużo tych alimentów! O cenie za usługę się nie wypowiadam bo nie mam pojecia czy to dużo mało.
        • alicjamagdalena Re: Rozwod bez orzekania o winie 21.08.23, 20:16
          Też wydaje mi się że dużo. Żadnych prywatnych szkół, drogich sportów.
          • kk345 Re: Rozwod bez orzekania o winie 21.08.23, 22:14
            Dlaczego mam wrażenie, że to neksia sonduje sytuację?
            • alicjamagdalena Re: Rozwod bez orzekania o winie 21.08.23, 23:22
              W tym układzie nie ma raczej neksi i nexta wink
      • bistian Re: Rozwod bez orzekania o winie 21.08.23, 22:31
        ichi51e napisała:

> Jedno dziecko? Imho duzo

Może dziecko upośledzone? Ja bym żałował dziecięcia, niż z tym walczył. smile
    • daniela34 Re: Rozwod bez orzekania o winie 21.08.23, 20:17
      Ale WIADOMO, że to będzie bez winy? Druga strona wyraziła na to gotowość? Czy to jest tylko stanowisko pani? Jeśli znam stanowisko drugiej strony to umawiam się na stałą kwotę. Jeśli nie, to określam kwotę minimalną (jesli będzie bez winy) I sposób określenia kwory końcowej (kwotowo, procentowo, za rozprawy - to różnie, zależy od klienta).
      Alimenty na jedno dziecko spore, ale to zależy od potrzeb dziecka, więc skąd mam wiedzieć.
      • alicjamagdalena Re: Rozwod bez orzekania o winie 21.08.23, 20:24
        A czy postawienie sprawy że od 5do 8 ale przy ciągnięciu za język mecenas mówi że to że będzie bez orzekania to może być jej zadruga więc 8.000
        • daniela34 Re: Rozwod bez orzekania o winie 21.08.23, 20:32
          alicjamagdalena napisała:

> ale przy ciągnięciu za język mecenas mówi
          > że to że będzie bez orzekania to może być jej zadruga więc 8.000

Rozumiem że "zasługa" nie "zadruga" - no tak też może być. Zdarza się, że do rozwodu bez orzekania o winie dochodzi się długo i wymaga to od adwokata nakładu pracy. Niechże ta "koleżanka" może porozmawia z mężem jak on to widzi, bo może faktycznie jej ten prawnik do rozwodu niepotrzebny i załatwią to sami.
    • thank_you Re: Rozwod bez orzekania o winie 21.08.23, 20:18
      W Wawie bez orzekania od 5 k wzwyz
      Sprawa o alimenty - tez dobre 8 k, jesli chcesz wziąć harpie wink
      • ewka.n Re: Rozwod bez orzekania o winie 21.08.23, 20:29
        thank_you napisała:

> Sprawa o alimenty - tez dobre 8 k, jesli chcesz wziąć harpie wink

Honorarium harpii powinno być uzależnione od wysokości wyrwanych alimentów, jak na amerykańskich filmach. Korzystne dla wzrostu populacji harpii, ich drapieżności i dla dobra dziecka wink
        • ichi51e Re: Rozwod bez orzekania o winie 21.08.23, 20:31
          Lepiej nie w naszych warunkach
          • ewka.n Re: Rozwod bez orzekania o winie 21.08.23, 20:37
            ichi51e napisała:

> Lepiej nie w naszych warunkach

A właśnie w naszych lepiej, bo nie ma np. jakiejś tam Düsseldorfer Tabelle tylko "możliwości zarobkowe", więc sky is the limit, a dobro dziecka jest przecież bezcenne smile
            • alpepe Re: Rozwod bez orzekania o winie 21.08.23, 20:50
              Nie wiesz, co mówisz kobieto o tej tabeli. To nie takie proste.
        • eriu Re: Rozwod bez orzekania o winie 22.08.23, 00:01
          A ja mam takie pytanie z ciekawości: czym realnie uzasadnisz wydatki 8 tysięcy miesięcznie na dziecko przy dochodach 16 tysięcy ze strony ojca tylko? Dziecko ma mieć utrzymany poziom życia i zabezpieczony byt. Czyli państwo wydawali połowę kasy na dziecko przy takich dochodach bez prywatnych szkół?
          • daniela34 Re: Rozwod bez orzekania o winie 22.08.23, 00:12
            Taka uwaga: alimenty nie zawsze są w wysokości 50% kosztów utrzymania dziecka. Zwykle to jest więcej, w zależności od wieku dziecka oraz czasu, jaki ojciec (bo to ojca najczęściej dotyczy) spędza z dzieckiem. Więc te 8 tysięcy to raczej nie.
            Oczywiście to nadal jest dużo i pytanie, czy faktycznie rodzice dotąd tyle na dziecko wydawali.
            • thank_you Re: Rozwod bez orzekania o winie 22.08.23, 00:20
              Yyy czy tylko ja zrozumiałam, ze chodzi o wynagrodzenie a nie o kwotę alimentow? uncertain
              • daniela34 Re: Rozwod bez orzekania o winie 22.08.23, 00:26
                Komu chodzi? Ja zrozumiałam, że eriu wzięła proponowane przez adwokata alimenty (3-4 tysięcy), przemnożyła razy dwa i wyszło jej przy maksymalnych alimentach 8000 kosztów utrzymania dziecka.
                Natomiast osobno 8000 (od 5-8 tys) ma wynosić wynagrodzenie adwokata
                • thank_you Re: Rozwod bez orzekania o winie 22.08.23, 00:44
                  Hmm, ale 7 k (zarobki ojca) plus 9 k (dochod wspólny z wynajmu) a gdzie dochod matki, skoro państwo „WYDAWALI”?
                  Zreszta to w sumie nie ma znaczenia, ja zrozumiałam, ze 8 k to honorarium, Eriu byc moze poleciała skrótem i podzieliła alimenty po połowie. 🤪 Dla sprawy i tak bez znaczenia.
                  Ostatnio sprawa o alimenty i ustalenie pobytu dziecka przy matce - 14 k w promocji plus 800 za każde posiedzenie. wink
                  • danaide2.0 Re: Rozwod bez orzekania o winie 22.08.23, 13:21
                    Ojciec mojego dziecka nie chciał kupić dziecku smartfona do kontaktów więc zawiesiłam kontakty (bo mój sprzęt miał 7 lat i właśnie przestał się nadawać). Ojciec założył mi sprawę. Wszystko odbyło się na 1 posiedzeniu. Za tę sprawę akurat zapłacił 12 tys. (tak twierdził przy kolejnej sprawie - koszty ma!) i nakazano mu zapewnienie dziecku sprzętu.

Nie wiem, czy dla sprawy to bez znaczenia, ale o ile alicjamagdalena nie jest celebrytką, realne alimenty na dziecko są bliższe 1000-1500-2000 zł (przy założeniu, że jest to 50%).

I proszę mi tu nie pisać, że jeśli ojciec zarabia 12 tys netto to na pewno będą wyższe. Otóż - niekoniecznie.
          • thank_you Re: Rozwod bez orzekania o winie 22.08.23, 00:13
            My piszemy o honorarium dla mecenasa za prowadzenie sprawy a nie o kwocie alimentow;

Alimenty szacowane na 3-4 k (a ze sady rożnie orzekają to i tak moze sie zdarzyć).
    • panna.nasturcja Re: Rozwod bez orzekania o winie 21.08.23, 23:49
      Do rozwodu bez orzekania o winie nie był nam potrzebny adwokat w ogóle.
    • yoko765 Re: Rozwod bez orzekania o winie 22.08.23, 00:17
      No ja z z podobnego dostałam 1600
      • notatki Re: Rozwod bez orzekania o winie 22.08.23, 07:35
        Ja przy wyższych dochodach ex - 1200 i jeszcze musiałam szczegółowo uzasadniać wydatki na dziecko. Żeby było śmieszniej, to była kwota zaproponowana przez byłego męża, co zostało odnotowane w zawartym przez nas porozumieniu rodzicielskim. Rozwodziłam się z orzekaniem o winie bez adwokata. Alimentów nie widziałam na oczy ani raz.
        • alicjamagdalena Re: Rozwod bez orzekania o winie 22.08.23, 13:02
          Ma dochowy więc chyba komornik może ściągną skoro zarabia.
    • danaide2.0 Re: Rozwod bez orzekania o winie 22.08.23, 13:12
      Tak niechlujnego postu jeszcze nie widziałam. Nie zniżę się do podzielenia własnymi przemyśleniami/kwotami.
    • koronka2012 Re: Rozwod bez orzekania o winie 22.08.23, 13:58
      Pierwsza myśl jest taka: już nie czujesz się komfortowo z tym adwokatem = szukaj innego. Kwotę wynagrodzenia się negocjuje jeśli nie odpowiadają ci jego propozycja zgłoś swoje np. płatność za każdą dodatkową (>2) rozprawę itd.. możesz próbować zacząć temat sama, złożyć wniosek, a mecenasa wziąć w momencie kiedy by się okazało że są komplikacje. Trzeba też pamiętać że prawnicy są jedynymi bodaj usługodawcami którzy osobom fizycznym podają cenę NETTO. Więc do tych kwot, które podałaś należy zapewne doliczyć VAT.
      • ichi51e Re: Rozwod bez orzekania o winie 22.08.23, 14:05
        Chyba nie miałaś do czynienia z budowlańcami i rzemieslnikami - cena zawsze bez VAT zwłaszcza jak się okaże ze ma być paragon

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka