Dodaj do ulubionych

A co słychać w Moskwabadzie ?

14.04.20, 12:12
Mamy tu z natury rzeczy dwie rzeczywistości - Moskwabad oficjalnie liczy coś około 12 mln, nieoficjalnie dwa razy tyle.
I to już nasuwa wątpliwości odnośnie wszelkich informacji o korona wirusie, bo tzw. czurki (imigrańci z Azji Centralnej), czy nawet Rosjanie z innych rejonów, na milicję, czy do szpitala nie pójdą.

No więc, część oficjalna jest zdumiewająco podobna do sytuacji w Polsce, nielegalna stanowi białą plamę.

Wprowadzono daleko idące ograniczenia, miejscami bardziej rygorystyczne, niż w Polsce. Z psem tylko 100 m od domu, po mieście po smesowym uzyskaniu przepustki na trasę.
Jak to wygląda w rzeczywistości ... nie wiem. Moi znajomi jak jeden mąż siedzą na daczach i pracują w systemie dacza-office.
Obserwuj wątek
    • stavros2002 Re: A co słychać w Moskwabadzie ? 14.04.20, 12:25
      W sąsiednim wątku wrzuciłem linki.

wyborcza.pl/7,75399,25865774,epidemia-koronawirusa-rozwija-sie-w-rosji-w-postepie-geometrycznym.html#s=BoxWyboLink

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,173952,25866728,moskwa-dziesiatki-karetek-w-kolejkach-do-szpitali-pacjenci.html#a=15&c=163&t=14&g=a&s=BoxNewsMT

Zajrzałem na forum rosja i świat. Tam zadziwiająca cisza Był wątek o pomocy dla Włoch, ale zamarł, kiedy zaczęły wychodzić szczegóły propagandy. Tradycyjnie ropa, gaz i Wiadomo Kto Za Tym Stoi :)))
      • borrka Moskwa, jak amerykański megapolis 14.04.20, 12:43
        Może być ciężko, choć miasto bogate.
        Trochę boję się scenariusza NYC.
        Boję sie, bo prywatnie Wańki dość lubię.
        Polityka, to coś innego.
        • jorl Re: Moskwa, jak amerykański megapolis 14.04.20, 12:53
          borrka napisał:

> Może być ciężko, choć miasto bogate.
          > Trochę boję się scenariusza NYC.
          > Boję sie, bo prywatnie Wańki dość lubię.
          > Polityka, to coś innego.

Nie badz hipokryta borrka, najchetniej chcialbys aby w Moskwie bylo jak w NY. Albo gorzej.
          Stadu i innych forumowiczow tez. Nie oszukujcie.
          A wlasciwe nic dziwnego ze ja maja. Bo w ostatnich paru tygodniach setki (>300?) tysiecy Rosjan powrocilo z zagranicy, oczywiscie glownie do Moskwy no i czesc zarazona.

Usmialem sie jak w mediach i polskich a i niemieckich, na tym forum oczywiscie tez, jak sie okazalo ze ten dyrektor szpitala u ktorego byl Putin zlapal koronke to wszyscy zaciskali kciuki ze Putin od niego ja dostal.
          Jakos powoli miny sie wydluzaja takim chociaz ciagle maja nadzieje ze moze jednak Putin chory.
          • j-k Moskwa, jak amerykański megapolis - istotnie 14.04.20, 15:36
            bo tak jest.
            ale jak w Moskwie beda chowac w masowych grobach - jak w aktualnie w NYC
            - to tez bedziesz nad tym plakal ?
            • amunicyjny1 Re: Moskwa, jak amerykański megapolis - istotnie 14.04.20, 16:04
              j-k napisał:

> bo tak jest.
              > ale jak w Moskwie beda chowac w masowych grobach - jak w aktualnie w NYC
              .
              A dlaczego nie NYbad.... ?
            • jorl Re: Moskwa, jak amerykański megapolis - istotnie 14.04.20, 16:33
              j-k napisał:

> bo tak jest.
              > ale jak w Moskwie beda chowac w masowych grobach - jak w aktualnie w NYC
              > - to tez bedziesz nad tym plakal ?

Ja looserami pogardzam. Niech sie wezma do roboty.
              Ale cos mi sie wydaje ze sie do roboty wzieli, tych co przyjechali, bo ci w koncu koronke pzywoza, a sa tego setki tysiecy, wsadzaja w kwarantanne. I cos slysze ze w smartfonach wsadzaja ludziom te appsy ktore ich sledza i tym samym mozna wiedziec z kim sie zarazony spotykal. A nie Gesundheitsamt dzwoni po nazwiskach kontaktow podanych przez kornkowcach.

Ale tez buduja szpital pod Moskwa dla chorych na koronke. Czas budowy 4 tyg, mysle ze powinien w tych dniach byc gotowy.

Tu widac jego budowe:
              www.youtube.com/watch?v=tURvpE15dDw
              A tu artykul. Oczywiscie zjadliwy ale prawde ze buduja ukryc nie moga wiec tez interesujacy:
              futurezone.at/digital-life/satellitenbilder-zeigen-bau-eines-500-betten-spitals-in-russland/400798151
              Chinczykow tez juz z Rosji wyrzucili, reszte wyrzucaja. Reszte z Syberii wlasnie przez granice do CHRlu wyganiaja.
              Mogliby nie sprowadzac Rosjan z Zachodu do Rosji aby miec mniej zakazen ale jednak to robia. Wiec maja takich.

Jakos mysle ze sobie duzo lepiej dadza rade.
              Ale ciekawe ze o tej budowie to w mediach jakos malo slychac.
              Moze to wierutne klamstwo z ta budowa szpitala? Moze to wiezienie dla Bojownikow o Wolnosc i Demokracje?
              Gdzie ten w_k? Kiedy to ruskie klamstwo wykryjesz? Przeciez to klamstwo jest, albo?
              • europitek Re: Moskwa, jak amerykański megapolis - istotnie 18.04.20, 02:35
                jorl napisał:
                > Mogliby nie sprowadzac Rosjan z Zachodu do Rosji aby miec mniej
                > zakazen ale jednak to robia. Wiec maja takich.

Nie mogli i nie chcieli, bo na Zachodzie mieszkają tysiące "synków" i "doczek".
          • kylax4 Re: Moskwa, jak amerykański megapolis 15.04.20, 13:11
            Putin jest wysportowany i zdrowo się odżywia. On akurat nie musi się obawiać tego wirusa.
            • synpoddanego Re: Moskwa, jak amerykański megapolis 16.04.20, 16:28
              Putina nie zalatwi virus, zalatwi go niska cena ropy naftowej. Juz dzis nerwowo obgryza paznokietki.
      • swiblowo Re: A co słychać w Moskwabadzie ? 14.04.20, 21:58
        Cisza, bo pewnie wszyscy jedza i odladaja amerykanskie seriale :)
        A co was interesuje? Mieszkam w Moskwie, to moge wam poopowiadac....
        • czizus Re: A co słychać w Moskwabadzie ? 14.04.20, 22:04
          swiblowo napisała:

> Cisza, bo pewnie wszyscy jedza i odladaja amerykanskie seriale :)
          > A co was interesuje? Mieszkam w Moskwie, to moge wam poopowiadac....
          >

No np. czy są duże obostrzenia życia codziennego i czy ludzie to realizują, czy szpitale są przygotowane na dużą liczbę chorych na wirusa, czy te dane które podają władze są faktycznie zgodne z rzeczywistymi danymi?
          • swiblowo Re: A co słychać w Moskwabadzie ? 14.04.20, 22:17
            Po kolei:
            - Nie bylo drastycznych ograniczen. Za wyjatkiem mieszkancow w wieku 65+
            Beda wieksze od jutra - wchodzi w zycie system "przepustek" tzw. QR - kodow, ktore mozna uzyskac rejestrujac sie na portalu miasta.
            Tym niemniej, ulice byly praktycznie puste, puste tramwaje, i tak pustego metra od 20 lat nie zdarzylo mi sie widziec :) - Ludzie sami sie zastosowali do tego czegos, co tu nazwali "samoizolacja".
            - Szpitale nie sa /nie byly przygotowane na duza liczbe chorych.
            -Danych nie moge sprawdzic, poniewaz nie licze chorych. Moga byc prawdziwe - testy to rzadkosc.
      • herr7 Re: A co słychać w Moskwabadzie ? 15.04.20, 09:25
        Forum Rosja i Świat to taki rezerwat, w którym trolle mogą wypisywać te swoje głupoty bez obawy, że ich ktoś skrytykuje. To co tam piszą jedynie pokazuje jak oderwani są od rzeczywistości i jak bardzo tej rzeczywistości się boją.
    • de_oakville Pamietam kilka "badow" z geografii 14.04.20, 12:59
      Z mapy dawnego ZSRR

[i[Leninabad
      Stalinabad
      Kirowabad[/i]

W Pakistanie

Islamabad

W Indiach

Allahabad

Gdyby Putin chcial sie sam pchac "na oltarze" i na pomniki (tak jak Stalin) to bylby pewnie rowniez i Putinabad
      • borrka Badów najwięcej w Rajchu Federalnym 14.04.20, 13:04
        Co druga wiocha z ambicjami nazywa się "Bad".

A w wypadku Moskwy, to ich własna ironia - dobrze wiedzą, co się dzieje na rynku pracy i w porannym metrze, gdzie Ruskiego trudno spotkać.
        Dominują byłe republiki, "stany" :)
        • de_oakville Re: Badów najwięcej w Rajchu Federalnym 14.04.20, 13:43
          Polska "odziedziczyla" tez kilka badów z dawnego Rajchu jak np. Bad Kudowa na Dolnym Slasku, Bad Polzin na Pomorzu itd. W Niemczech Worms (Wormacja) mialaby jeszcze smieszniejsza nazwe gdyby nazywala sie
          Bad Worms.
          • kalllka Re: Badów najwięcej w Rajchu Federalnym 14.04.20, 14:29
            A propo bad’ow / kąpielisk/ w nazwach miejscowości, Baden-baden przechodzi wszelkie-oksymoroniczne, pojęcie, a nawet hydro wzmocnienie. Ale jak to bywa- w niemieckojęzycznych transakcjach musi być ciśnienie.
            A my zdaje się mamy i nadal mamy tylko hydrozagadke! /świętej już pamięci, reżysera polskiego stardustu/ Andrzej Kondratiuka.
            Co, przy okazji obcojęzycznego żywca na wędkę, tez trzebaby podczepić aby zeżarło temat lepiej...
            • kalllka Re: Badów najwięcej w Rajchu Federalnym 14.04.20, 14:42
              Czy ktoś zauważył, np w Kanadzie, ze w moja notkę dotycząca bad’ow, a dokładnie w gadkę o hydro-wkradł się błąd gramatyczny?
              Jeśli, to wynalazca, w nagrodę, otrzyma maseczkę / nawilżająca oczywiście/
              • jorl Re: Badów najwięcej w Rajchu Federalnym 14.04.20, 16:35
                kalllka napisała:

> Czy ktoś zauważył, np w Kanadzie, ze w moja notkę dotycząca bad’ow, a dokładnie
                > w gadkę o hydro-wkradł się błąd gramatyczny?
                > Jeśli, to wynalazca, w nagrodę, otrzyma maseczkę / nawilżająca oczywiście/

Nie zauwazylem moze dlatego ze tylko co 3 slowo przeczytalem? A dlaczego tylko co 3 slowo? Bo czytanie co napisales jest strata czasu.
                Olewam Twoja nagrode.
          • jabbaryt Re: Badów najwięcej w Rajchu Federalnym 14.04.20, 15:49
            bad news
            • kalllka Re: Badów najwięcej w Rajchu Federalnym 14.04.20, 16:15
              przecieki
    • jk2007 Putin: Będziemy dalej pomagać innym krajom 14.04.20, 15:26
      Rosyjski przywódca zapewnił również, że Rosja będzie w dalszym ciągu wymieniać się doświadczeniami walki z koronawirusem z innymi krajami. „Nie pozostajemy obojętni wobec problemów, z jakimi z powodu pandemii zetknęły się inne państwa, staramy się pomóc, przede wszystkim tym krajom, które tego bardzo potrzebują” – oświadczyła głowa rosyjskiego państwa, zapowiadając dalszą współpracę w tym zakresie.
      W Rosji w ciągu ostatniej doby potwierdzono 2774 nowych przypadków zarażenia koronawirusem w 51 regionach. Łączna liczba zarażonych koronawirusem w kraju wynosi już 21 102 osoby. Chorobę pokonały 1694 osoby, wirus zabił 170 osób. Przeprowadzono ponad 1,4 mln testów.
      • czizus Re: Putin: Będziemy dalej pomagać innym krajom 14.04.20, 22:10
        jk2007 napisał:

> Rosyjski przywódca zapewnił również, że Rosja będzie w dalszym ciągu wymieniać
        > się doświadczeniami walki z koronawirusem z innymi krajami.

No nie, oczekujemy na dalsze spektakluralne działania pomocowe Rosji wobec świata: wobec Włoch, USA, . . . . . ! Czekamy z wypiekami na twarz na efekty. To jak w tych Włoszech? A taaaaasak potężna bateria pomocy, no i te chorągiewki z rosyjskimi flagami> Ha!, ha!, ha!
        Gogol, ale to warto przetworzyć i zrobić z tego materiał.Rosja uwielbia się ośmieszać i kompromitować, . . . . , trzeba ja w tym wesprzeć!
        • swiblowo Re: Putin: Będziemy dalej pomagać innym krajom 14.04.20, 22:20
          Tak z ciekawosci zapytam :
          A czym sie tak Rosja skompromitowala we Wloszech?
          • czizus Re: Putin: Będziemy dalej pomagać innym krajom 14.04.20, 22:57
            swiblowo napisała:

> Tak z ciekawosci zapytam :
            > A czym sie tak Rosja skompromitowala we Wloszech?

Kompletnie nie przydatnym sprzętem, nie przydatnymi urządzeniami, totalnie nie kompetentnymi lekarzami ,. . . . itd. Generalnie wg. włoskiej prasy jakieś 80% tej "pomocy" to chłam, do niczego nie przydatny. Ale to już wszyscy wiedzą, że była to tylko akcja propagandowa a nie pomoc, mająca na celu osłabić i podzielić UE. Nie wiedziałeś o tym?
            Cała prasa zachodnia o tym pisze!
            • swiblowo Re: Putin: Będziemy dalej pomagać innym krajom 14.04.20, 23:15
              To przykre.
              Ale gubernator Lombardii dziekowal.
              A jak La Stampa te procenty wyliczyla, ciekawe?
            • yurek_1111 Re: Putin: Będziemy dalej pomagać innym krajom 15.04.20, 15:44
              czizus napisał:

> swiblowo napisała:
              >
              > > Tak z ciekawosci zapytam :
              > > A czym sie tak Rosja skompromitowala we Wloszech?
              >
              > Kompletnie nie przydatnym sprzętem, nie przydatnymi urządzeniami, totalnie nie
              > kompetentnymi lekarzami ,. . . . itd. Generalnie wg. włoskiej prasy jakieś 80%
              > tej "pomocy" to chłam, do niczego nie przydatny. Ale to już wszyscy wiedzą, ż
              > e była to tylko akcja propagandowa a nie pomoc, mająca na celu osłabić i podzi
              > elić UE. Nie wiedziałeś o tym?
              > Cała prasa zachodnia o tym pisze!

Jezeli nawet tylko 20 % pomocy z Rosji bylo przydatne to przelicz to ilu Wlochom zycie uratowali....
              Kreatura jest ten ktory tego nie docenia...
              • czizus Re: Putin: Będziemy dalej pomagać innym krajom 16.04.20, 17:26
                yurek_1111 napisał:

> Jezeli nawet tylko 20 % pomocy z Rosji bylo przydatne to przelicz to ilu Wlocho
                > m zycie uratowali....
                > Kreatura jest ten ktory tego nie docenia...

Tyle, tylko że ta akcja Rosji to w 100% propaganda a nie żadna pomoc. Opisała to włoska La Stampa. Nie uratowali żadnego życia ani nie przyczynili się do takiego ratowania.
                Było głośno jak te ciężarówki z niepotrzebnym sprzętem ale za to z rosyjskimi flagami jechały z lotniska.
                Ale teraz jakoś cicho się zrobiło.
                Ale jak lubisz łykać kremlowską propagandę to twoja sprawa. Ja mam inne hobby i zpułnie nie podoba mi się wykorzystywanie wirusa do tak niecnych działań.
                • yurek_1111 Propaganda twoja i zurnalisty związanego z... 16.04.20, 19:20
                  czizus napisał:

> yurek_1111 napisał:
                  >
                  >
                  > > Jezeli nawet tylko 20 % pomocy z Rosji bylo przydatne to przelicz to ilu
                  > Wlocho
                  > > m zycie uratowali....
                  > > Kreatura jest ten ktory tego nie docenia...
                  >
                  >
                  > Tyle, tylko że ta akcja Rosji to w 100% propaganda a nie żadna pomoc. Opisała t
                  > o włoska La Stampa. Nie uratowali żadnego życia ani nie przyczynili się do tak
                  > iego ratowania.
                  > Było głośno jak te ciężarówki z niepotrzebnym sprzętem ale za to z rosyjskimi f
                  > lagami jechały z lotniska.
                  > Ale teraz jakoś cicho się zrobiło.
                  > Ale jak lubisz łykać kremlowską propagandę to twoja sprawa. Ja mam inne hobby
                  > i zpułnie nie podoba mi się wykorzystywanie wirusa do tak niecnych działań.
                  ×××××××

Jacopo Jacoboni, the author of the article, has worked before with the US think tank Atlantic Council, and worked on a report on Russian Trojan Horses in Europe that was published in 2017.

A mogłeś przytoczyć słowa podziękowania PM Wloch....
                  Nie mogłeś bo propagandzisz...

Asked whether Russia's aid to Italy had conditions attached, possibly including the Italian government supporting lifting EU sanctions on Moscow, Mr Conte hit back.

"The mere insinuation offends me deeply", he said. "It's an offence to the Italian government… and also to Vladimir Putin, who would never dream of using this as leverage."
                  www.bbc.com/news/world-europe-52224838PS.
                  A o pomocy z twojej ukochanej EU dla Wloch bądź innych członków EU coś słyszałes bo ja tylko bełkot przeprosinami zwany słyszałem, a przeprosiny nie pomogly uratowac żadnego człowieka...
                  • czizus Re: Propaganda twoja i zurnalisty związanego z... 16.04.20, 20:15
                    yurek_1111 napisał:

> A mogłeś przytoczyć słowa podziękowania PM Wloch....
                    > Nie mogłeś bo propagandzisz...

No nie, zaraza rozpłaczę się ze wzruszenia. To zwyczajowa grzeczność. Nie słyszałeś o czymś takim?

> A o pomocy z twojej ukochanej EU dla Wloch bądź innych członków EU coś słyszałe
                    > s bo ja tylko bełkot przeprosinami zwany słyszałem, a przeprosiny nie pomogly u
                    > ratowac żadnego człowieka...

Owszem, UE słabo zareagowała ale to dlatego, że służby zdrowia w poszczególnych krajach unijnych działają zupełnie niezależnie i są poza KE. Ale np. pomoc unijna dla ratowania skutków gospodarczych wirusa jest ogromna już teraz(np. Polska może liczyć na około 100 mld zł) a będą kolejne programy i cały kolejny budżet unijny. Więc nie można już teraz krytykować UE. Właśnie ta "pomoc" rosyjska miała na celu min. podzielić UE, pokazać jej "słabość", . . . . itd. Jak widać rosyjska propaganda jest jednak dość skuteczna.
                    Pomoc medyczna następowała indywidualnie pomiędzy poszczególnymi krajami unijnymi. Z Polski do Włoch poleciała grupa lekarzy i to na pierwszy front walki z wirusem, . . . . do szpitali i najciężej chorych. Niemieckie szpitale leczą Francuzów i Włochów, Czesi wysyłają maseczki do Hiszpanii, . . . . etc.

Ale powtarzam: jak odpowiada ci kremlowska propaganda to twoja sprawa. No są tacy, którzy ją uwielbiają.
                    • yurek_1111 Re: Propaganda twoja i zurnalisty związanego z... 17.04.20, 18:59
                      Już ci kiedyś pisałem, w czasach komuny byłby z ciebie politruk prima sort a na dzis tylko marny politruk....
                      Staraj się chociaż wątpię czy podolasz...
                      • czizus Re: Propaganda twoja i zurnalisty związanego z... 18.04.20, 10:05
                        yurek_1111 napisał:

> Już ci kiedyś pisałem, w czasach komuny byłby z ciebie politruk prima sort a na
                        > dzis tylko marny politruk....
                        > Staraj się chociaż wątpię czy podolasz...

Tak, tak, . . . masz racje. Polska utrudniała Rosji w tej pomocy Włochom i nie pozwoliła na przelot rosyjskich samolotów nad naszym terytorium.
                        Taką informację wyprodukowali ci sami którzy organizowali tę "pomoc". Rozumiem, że wierzysz w to tak samo jak w tę "pomoc". Wypada tylko pogratulować niezwykle inteligentnej konkluzji.

• europitek Re: Propaganda twoja i zurnalisty związanego z... 20.04.20, 15:32
                          czizus napisał:
                          > Polska utrudniała Rosji w tej pomocy Włochom i nie
                          > pozwoliła na przelot rosyjskich samolotów nad naszym terytorium.

Zaraz po ukazaniu się tej informacji był był polski oficjalny komunikat, że Rosja w ogóle nie zwracała się o zgodę na przelot. Tak więc prawdą jest, że jej nie dostała.
                          Nie prosiła to nie dostała.
                          • czizus Re: Propaganda twoja i zurnalisty związanego z... 27.04.20, 19:47
                            europitek napisał:

> Zaraz po ukazaniu się tej informacji był był polski oficjalny komunikat, że Ros
                            > ja w ogóle nie zwracała się o zgodę na przelot. Tak więc prawdą jest, że jej ni
                            > e dostała.
                            > Nie prosiła to nie dostała.

To wszystko już dawno wiemy, ale ja próbowałem wytłumaczyć yurkowi, że ta rosyjska pomoc dla Włoch miała taką samą wartość jak ta rosyjska informacja(kolportowana natychmiast przez wszystkie rządowe media) o braku zgody na przelot rosyjskich samolotów przez polskie terytorium(domyślnie - starali się o pozwolenie ale go nie dostali). Klasyczna rosyjska dezinformacja uderzająca w Polskę z bezczelnym wręcz chamskim wykorzystaniem dramatycznej walki Włochów z wirusem.
    • borrka Czukotka i Czeczenia 14.04.20, 16:21
      Dwa zalecane rejony.
      Czukotka wolna od korona wirusa, w Czeczenii znany demokrata Kadyrow gwarantuje porządek.
      Moskwabad najbardziej zagrożony.
    • borrka Bat'ka nie zasypia gruszek w popiele 14.04.20, 16:27
      My tu szalejemy z wirusem, a Bat'ka utargował ropę po ... Achtung! ... 4 baksy za bańkę urals.
      Kanclerska głowa.
      • jorl Re: Bat'ka nie zasypia gruszek w popiele 14.04.20, 16:36
        borrka napisał:

> My tu szalejemy z wirusem, a Bat'ka utargował ropę po ... Achtung! ... 4 baksy
        > za bańkę urals.
        > Kanclerska głowa.

Chcial, nie dostal
    • kylax4 Re: A co słychać w Moskwabadzie ? 14.04.20, 16:41
      Moskwa nie liczy 24 mln ludzi. Nieoficjalnie to może być góra 15 mln. Góra.
      • borrka Możesz wyjaśnić myśl? 14.04.20, 16:46
        Toć napisałem, że liczac legalnych i nielegalnych jest około 24 mln.
        • kylax4 Re: Możesz wyjaśnić myśl? 14.04.20, 22:23
          Nie ma takiej możliwości. W Pekinie jest circa 25 mln ludzi, a to miasto nieporównywalnie gęściej zaludnione, niż Moskwa.
          Cały zespół miejski Moskwy liczy jakieś 20 mln ludzi, ale to razem z wiochami dziesiątki kilometrów od miasta. Ciężko to nazwać mieszkańcami Moskwy....
          • borrka Liczyli nielegalnych? 14.04.20, 22:35
            Interesujące.
        • czizus Re: Możesz wyjaśnić myśl? 14.04.20, 22:43
          borrka napisał:

> Toć napisałem, że liczac legalnych i nielegalnych jest około 24 mln.
          >
          >
          >

Te rozważnia i ta niepeność - typowe dla III Świata. Tam też nigdy nic do końca nie wiadomo.

Ps. Nasz świat to jednak świat zachodni i warto o tym pamiętać. Rosja ma swoje plusy,ale . . . . . . to jednak dla nas Polaków, . . . . . . . generalnie obcy świat!
          Ameryka jest daleko, ale mam wrażenie, że Polacy znają znacznie lepiej Amerykę(USA) od Rosji. Dlaczego??? Bo tam jest wielu Polaków, emigrantów, . . . ale i tam jeżdzimy turystycznie, poznajemy lepiej ten fantastyczny kraj i po prostu zakochujemy się w nim , . . . tak jak i ja!!!
          A Rosja? To jakaś nieznana, wielka plama na mapie ale i nadzieja, że ta plama stanie się w końcu bardziej przyjazna. Kiedy? Nie mam pojęcia!
          • swiblowo Re: Możesz wyjaśnić myśl? 14.04.20, 22:47
            Bzdura.
            W Polsce nikt nie chce sluchac opowiesci o zyciu w Rosji.
            Polacy uwazaja, ze "wiedza lepiej", i ze Rosja to trzeci swiat z drewnianymi trotuarami :)
            • czizus Re: Możesz wyjaśnić myśl? 14.04.20, 23:09
              swiblowo napisała:

> Bzdura.
              > W Polsce nikt nie chce sluchac opowiesci o zyciu w Rosji.
              > Polacy uwazaja, ze "wiedza lepiej", i ze Rosja to trzeci swiat z drewnianymi tr
              > otuarami :)

Mylisz się. Ale wystarczy popatrzeć na mapę. Rosja to nie tylko Moskwa czy Petersburg ale i . . . . . . . . .!!!!! No właśnie. A co wiemy o tej prowincji, o tych wioskach, . . . etc.Gigantyczne zacofanie, potworna bieda, . . . etc.
              W Polsce wszystko wiemy, z grubsza prowincja również się rozwija, wioski są ładne, miasteczka małe również!! Bo mniejszy kraj? Owszem. Ale np. USA po których podróżowałem(jakieś 12000 km samochodem) to wielki kraj a tam są zadbane i cywilizowane zarówno wielkie miasta jak i prowincja w tym wioski. To taka zasadnicza różnica krajów zachodnich od tych z III Świata w tym Rosji. Nie tylko stolice ale i prowincja, małe miasteczka i wsie są na wysokim cywilizacyjnym poziomie. W Rosji jest bto gigantyczna przepaść - typowa dla krajów III ŚWIATA.
              • swiblowo Re: Możesz wyjaśnić myśl? 14.04.20, 23:18
                Przepasc jest.
                Fakt.
    • jk2007 ciekawe rozważania 14.04.20, 22:41
      na ten temat
      ne-skazu.livejournal.com/2997473.html#comments
      • denirus Re: ciekawe rozważania 15.04.20, 00:08
        Ciekawe..
    • swiblowo Re: Putin: Będziemy dalej pomagać innym krajom 14.04.20, 23:06
      :) I z Rzymu jada...nie tylko z Куршевеле :)
    • herr7 Re: A co słychać w Moskwabadzie ? 15.04.20, 09:58
      W Rosji mają kryzys. Kryzys polityczny, gdyż ludzie przekonali się, że Putinowi Rosja potrzebna jest jedynie do tego, żeby on i jego otoczenie mogło się bogacić. Reszta może zdechnąć. Poza tym, kiedy zaczął się kryzys z koronowirusem to Putin dał nogę i przebywa w jakimś bunkrze, udając że rządzi. No i są tego skutki: Kadyrow zamknął Czeczenię ignorując polecenie premiera Miszustina, podkreślając tym samym, że Czeczenia od Moskwy nie zależy. Mamy więc początki rozpadu Rosji, jak pod koniec rządów Gorbaczowa.
      Gospodarka Rosji jest od lat w stagnacji, a ludzie z roku na rok biednieją. Na dodatek ceny ropy upadły poniżej poziomu opłacalności. Putin na początku marca pokłócił się z Saudami o poziom wydobycia - Rosja miała wówczas ograniczyć wydobycie o niecałe pół miliona baryłek ropy. Kiedy ceny spadły i nikt nie chciał kupować rosyjskiej ropy Putin wybłagał pomoc u Trumpa. Skończyło się na tym, że Rosja będzie musiał ograniczyć wydobycie do 8 mln baryłek w dzień, co w praktyce oznacza, że jej eksport spadnie o połowę. Tym samym, Rosja pozbawiła się wpływów z ropy w swoim budżecie.
      • amunicyjny1 Re: A co słychać w Moskwabadzie ? 15.04.20, 10:00
        To kiedy padnie...?
        • denirus Re: A co słychać w Moskwabadzie ? 15.04.20, 12:22
          Rosja? - nie padnie.
          Wladza? - zmieni sie kardynalnie w ciagu 1,5 roku.
          • herr7 Re: A co słychać w Moskwabadzie ? 15.04.20, 12:33
            Nie wierzę. Stawka jest zbyt wysoka i obecna "elita" dobrowolnie nie odda władzy.
            • denirus Re: A co słychać w Moskwabadzie ? 15.04.20, 12:35
              Wewnatrz elity juz teraz trawa wojna o spadek po Pu.
              Pozostalo malo czasu i dlatego kazda grupa chce zdazyc ugrac jak najwiecej.
              • herr7 Re: A co słychać w Moskwabadzie ? 15.04.20, 12:43
                Ale co zmieni zastąpienia starzejącego się złodzieja młodszym wiekiem złodziejem? To że w rosyjskiej "wierchuszce" są tarcia mnie nie dziwi. Ale to są starcia pomiędzy gangsterami. Rosja się rozpadnie. To kwestia czasu, ale nie stu lat, tylko 5-10 lat.
                • denirus Re: A co słychać w Moskwabadzie ? 15.04.20, 13:03
                  W dzisiejszych czasach nie ma sensu planowanie na 10 lat. Swiat tak szybko sie zmienia ze zadne prognozy sie nie sprawdza. Za 10 lat to moze juz nie byc UE.
                  Gangsterzy nie sa zainteresowani w rozpadzie FR.
                  Wlasnie po to byl wybrany w 1999 roku PU, zeby nie dopuscic rozpadu. Bo RF to farma z 146 mln owieczek. I zeby miec z nich jak najwiecej welny, trzeba dbac o granice, porzadek, bezpieczenstwo. Kiedys mozna bylo tylko pompowac rope i gaz i nie liczyc sie z narodem. A przy obecnych cenach na weglowodory, najlepszy biznes to eksploatacja spoleczenstwa. Jak mawiaja Rosjanie: народ - это теперь современная нефть.
                  • herr7 Re: A co słychać w Moskwabadzie ? 15.04.20, 13:18
                    Ja niczego nie planuję, a jedynie przewiduję. Biorąc pod uwagę głupotę ludzi na Kremlu i ich niezdolność do działania to dziesięć lat to jedynie okres maksymalny. Prawdopodobnie rozpad dokona się znacznie szybciej. Zresztą pokazują to ostatnie wydarzenia w Moskwie. Wprowadzenie obecnego policyjnego reżimu nie związane jest z ograniczeniem epidemii wirusa, a strachem władzy przed wyjściem tysięcy ludzi na ulicę. A ludzie, jeżeli braknie im jedzenia lub pieniędzy na jego zakup i tak wyjdą na ulice. To dlatego Putin zwiał z Moskwy, gdyż on nigdy nie chciał i w istocie nie potrafi podejmować decyzji będąc w trudnej sytuacji. To dlatego też prosty rosyjski lud marzy o drugim Stalinie, który obecną wierchuszkę powiesi na drzewach wokół Kremla.
                    • denirus Re: A co słychać w Moskwabadzie ? 15.04.20, 13:43
                      Lud marzy o sprawiedliwosci, ale boi sie rozpadu kraju.
                      I dzieki temu strachowi, wladzy udaje sie kontrolowac jak na razie spoleczenstwo.

P.S.
                      Ja mam nadzieje ze kraj sie nie rozpadnie.
                      • herr7 Re: A co słychać w Moskwabadzie ? 15.04.20, 13:53
                        Ja też Rosjanom rozpadu ich kraju nie życzę. Ale moje życzenia oraz życzenia samych Rosjan niewiele znaczą. A tym jaki ma do nich stosunek ich własne państwo najlepiej pokazują zdjęcia ludzi zmuszonych stać w kolejce do metra w Moskwie. W końcu, nie trzeba było być geniuszem, żeby przewidzieć że do tego dojdzie po pojawieniu się tych głupich przepisów. Ale to pokazuje jacy głupcy Rosją rządzą. Oni mają Rosję i Rosjan za nic. Wyjście z tej opresji jest tylko jedno.
                        • denirus Re: A co słychać w Moskwabadzie ? 15.04.20, 14:09
                          No bo od lat na wysokie stanowiska byli awansowani "mierni ale wierni".
                          A teraz dziwota, ze od tych awansowanych "wiernych", oczekuja pracy jak od kompetentnych.
                          • kylax4 Re: A co słychać w Moskwabadzie ? 16.04.20, 19:40
                            Dokładnie jak w Polsce...."mierni ale wierni"...
          • synpoddanego Re: A co słychać w Moskwabadzie ? 16.04.20, 16:38
            ZSRR tez mialo tez mialo nie pasc
            a popatrz dziadek Reagan zalatwil sprawe raczej szybko. Tym razem bedzie to Arabia Saudyjska a dokladnie ceny ropy naftowej.
            • borrka Moim zdaniem, pozycja Putina słabnie od dawna 16.04.20, 16:43
              Zaraza i ropa dobiją go.
              Ale to nie oznacza jakiegoś upadku Rosji.
              • denirus Re: Moim zdaniem, pozycja Putina słabnie od dawna 16.04.20, 17:38
                A ja mysle ze to bedzie zdrowie..
              • buldog2 Re: Moim zdaniem, pozycja Putina słabnie od dawna 16.04.20, 22:12
                Można wymienić kilka źródeł oraz mechanizmów rozwoju niestabilności, które w sumie mogą zagrażać państwu:

- podział w elitach władzy,
                - postępująca archaizacja relacji społecznych, точно по Ахиезеру,
                - konfrontacja z gwałtownie wzmacniającą się opozycją postkomunistyczną,
                - gwałtowny spadek cen nośników energii i konflikt z saudyjskim księciem,
                - pogłębiający (przechodzącą w kryzys) recesję oraz destabilizację wpływ piskoronawirusa,
                - zderzenie oczekiwań materialnych społeczeństwa ze zmienioną sytuacją gospodarczą,
                - dobijanie przemysłu przetwórczego odziedziczonego po ZSRR,
                - desakralizacja władzy i samego WWP, po raz pierwszy od dziesięcioleci,
                - wchodzenie w dorosłe życie młodzieży protestującej w 2016,
                - skuteczny wpływ zagranicznych mediów, bardzo pomysłowo stymulujących konflikt (szczególnie jeden projekt pokazuje mistrzostwo autorów).

Może coś pominąłem, ale wydaje mi się, że spis w miarę kompletny.
                O każdym z wymienionych czynników można długo pisać.
                • borrka Aхиезер to za wysokie piętro dla mnie 16.04.20, 22:57
                  Co do reszty zgoda, ale zdestabilizują kamarylę Putina, już nie Rosję jako kraj i nie blok KGB-wojsko-ambasada chińska :)
                  Ale mogę się mylić - mój pradziadek do końca życia wierzył w gwiazdę Mikołaja II :)
                  • buldog2 Re: Aхиезер to za wysokie piętro dla mnie 17.04.20, 21:30
                    Odnośnie pierwszego wymienionego czynnika, podziałów w elitach władzy.
                    Tu:
                    my.pcloud.com/publink/show?code=XZ5VlCkZWAscyEBsEwjthJCQ6Pf08yA1aEcy

jest artykuł prof. Sergieja Małkowa, który w terminach matematycznych opisuje, co i tak wiemy, a mianowicie, że jak władza (centrum, osoba najważniejsza) słabnie, to zaczynają się żreć. Wartość pracy w tym, że dowodzi, że w systemie autorytarnym (drugim wg ichniej terminologii tzw. systemie dobra), jak władza słabnie, to muszą się żreć (nie dogadywać), innej możliwości w sumie nie ma. Różnica względem systemu zachodniego zasadnicza.

Otóż w naszym przypadku za podmiotami modelu prócz "graczy całościowych" obejmujących wszystko (Sztab Generalny, centrala czekistów, ministerstwa) są grupy interesów, tworzące się wg terytorialnej przynależności (ze względu na rozmiar Rosji). Kiedy "gracze całościowi" jako instrumenty władzy najwyższej słabną, znaczenia nabierają układy lojalności lokalnej naśladujące wcześniejszy model uniwersalny (uniwersalny) i powstają satrapie, tak jak w byłych republikach ZSRR (do tego wniosku można dojść, analizując lokalne stosunki bazowe, w większości identyczne, za wyjątkiem Pribałtiki). Perspektywa dosyć mroczna, ale jednoznaczna.
                    To tak, na marginesie.
                • herr7 Re: Moim zdaniem, pozycja Putina słabnie od dawna 17.04.20, 08:56
                  Putin to jest taki rosyjski Nikodem Dyzma. Jego popularność wynikała z faktu, że poziom życia w Rosji wzrósł w porównaniu do biedy, jaką Rosjanie mieli za Jelcyna. Ale wynikało to z wysokich cech ropy oraz państwowej propagandy działającej 24/7. Mnie zresztą od początku uderzało to, że kraj który dopiero co stał na krawędzi zdecydował się przeznaczyć ogromne zasoby na igrzyska i mistrzostwa świata w piłce kopanej, zamiast inwestować je w rozwój gospodarki. Wówczas mnie to dziwiło, gdyż trudno mi było uwierzyć, że władcy Kremla są aż tak głupi. Jakieś 10 lat temu zrozumiałem jednak, że głupota rosyjskiej elity jest właściwym wytłumaczeniem tego co zachodzi w Rosji. Pisałem wówczas, że rządy Putina i jego kamaryli doprowadzą kraj do upadku. I oto się spełnia. Putin jest nie tylko oderwany od rosyjskiego społeczeństwa. Putin stworzył system władzy mając na uwadze wyłącznie swoje własne interesy oraz jego otoczenia. Tyle, że ów system nie jest w stanie skutecznie działać, co widać obecnie. Ja serdecznie współczuję Rosjanom, gdyż znaleźli się sytuacji tragicznej. Rządząca Rosją sitwa jest zbyt słaba i zdemoralizowana żeby rządzić, ale nadal wystarczająco silna żeby tłumić bunt społeczeństwa. Tyle, że trudno jej będzie utrzymać kontrolę, kiedy głód zmusi ludzi do wyjścia na ulicę. I to jest przyczyna dlaczego Putin uciekł z Moskwy.
                  • buldog2 Re: Moim zdaniem, pozycja Putina słabnie od dawna 17.04.20, 21:32
                    Wyżej jest przekład polski. Jakby co, mogę dać link do tekstu oryginalnego albo jego kolejnej ulepszonej wersji.
                    • denirus Re: Moim zdaniem, pozycja Putina słabnie od dawna 17.04.20, 22:59
                      artykuł prof. Sergieja Małkowa

2011 rok!
                      Od tego czasu wiele sie dzialo..
                      • swiblowo Re: Moim zdaniem, pozycja Putina słabnie od dawna 17.04.20, 23:21
                        Czesc!
                        Nie gadaj, ze go czytales?? :))
                        • buldog2 Re: Moim zdaniem, pozycja Putina słabnie od dawna 18.04.20, 00:52
                          Nie tylko czytałem, ale i przetłumaczyłem (to mój przekład). Tej późniejszej wersji nie tłumaczyłem, bo nawet tej bardziej prostej nikt nie chciał komentować.
                          • buldog2 Re: Moim zdaniem, pozycja Putina słabnie od dawna 18.04.20, 00:54
                            A w ogóle, ПРИВЕТ!

ПРИВЕТ ВСЕМ НАСТОЯЩИМ, КОНЕЧНО УВАЖАЕМЫМ, ПАДОНКАМ!!! : ))
                      • buldog2 Re: Moim zdaniem, pozycja Putina słabnie od dawna 18.04.20, 07:57
                        Ale artykuł nie opisuje wydarzeń z tamtych lat, a proces społeczny, który jest taki sam niezależnie od czasu, w którym się dzieje.
                        • denirus Re: Moim zdaniem, pozycja Putina słabnie od dawna 18.04.20, 09:22
                          Owszem. Ale zycie podrzuca wydarzenia ktore kardynalnie wplywaja na kierunek zmian spolecznych.
                          • buldog2 Re: Moim zdaniem, pozycja Putina słabnie od dawna 21.04.20, 12:47
                            Różne czarne łabędzie (albo stada kaczek, jak teraz w Polsce) wyskakują, ale to wielka rzadkość, prawidłowości są na ogół zachowywane. I nie widać wpływu jakiegoś czynnika, który miałby zburzyć założenia modelu. Poczytaj dokładnie, mogę wkleić tekst rosyjski obu wersji prac.
    • jk2007 Rosja: dochody ludności spadły, bezrobocie wzrosło 15.04.20, 10:17
      i wysokie tempo wzrostu cen żywności.
      • amunicyjny1 Re: Rosja: dochody ludności spadły, bezrobocie wz 15.04.20, 11:44
        jk2007 napisał:

> i wysokie tempo wzrostu cen żywności.

Czyli dokładnie jak u nas
    • 1.melord Re: A co słychać w Moskwabadzie ? 15.04.20, 11:03
      borrka napisał:

> Mamy tu z natury rzeczy dwie rzeczywistości - Moskwabad oficjalnie liczy coś ok
      > oło 12 mln, nieoficjalnie dwa razy tyle.
      > I to już nasuwa wątpliwości odnośnie wszelkich informacji o korona wirusie, bo .........

Kumaty i swiatowy czlowiek z Ciebie,wiec oczekiwalbym inf. z krajow malo nam znanych(dla polskich pismakow-zupelnie)
      Np: co sie dzieje z wirusem w Brazzaville(Kongo) czy Antananarywa(Madagaskar)...u naszych czarnych braci...sorry ciemnych.
      Ebole olano choc tysiace padalo...to nas nie dotyczylo,ale coronavirus olac nie wypada?...to pandemia

Rosje i jej klopoty ze zbizajacym sie od 15 lat bankructwem(przynajmniej?) znamy od lat ,wszelkie zlo/kataklizmy jakie ja dotyka znamy z polskiej prasy na biezaco, wiec rowniez syf i malarie tam panujace ,dodatkowo miliony (ukrywane) zapadle na corone,zalewana przez muzulmanow,Syberia przez Chinczykow itd.itp.... z inf. prawie codziennych znamy rowniez.

cmo'n B zamiesc post ,ktory otworzy ludziom oczy na SWIAT(Kongo,Madgaskar jakas Papua?),jak na swiatowca przystalo to forum Swiat!!...Forum Rosja to osobne forum.
      Ukre,Rosje zostaw pismakom z polskich gazet i ch poprawnosci politycznej.
      chwacit
      • denirus Re: A co słychać w Moskwabadzie ? 15.04.20, 11:29
        A ja w Moskwie pracuje z domu. Nasza firma wyslala prawie wszystkich z biura.
        Od dzisiaj obowiazuje wszystkich moskwiczow auswais kontrolle.
        Z domu mozna wychodzic tylko ze smieciami, z psem (100 m od domu) i do najblizszego sklepu.
        Jesli chcesz gdzies pojechac (praca, przychodnia zdrowia, zakupy), to trzeba dostac pozwolenie z urzedu.
        Dostaje sie kod ktory trzeba pokazac przy wejsciu do metra. Wymyslono to zeby ograniczyc skupiska ludzi.
        Wyszlo tak ze z powodu sprawdzania tych przepustek, u wejsc do metra powstaly ogromne kolejki. Tlumy ludzi w przejsciach pod ziemia zarazali dzisiaj jeden drugiego. Za 2 tygodznie czesc z tego tlumu zachoruje na korona i trafi do szpitali. Ktos z nich umrze z powodu wirusa zlapanego dzis w metrze z powodu przepustek. Ciekawe czy ich pogrzeby beda na koszt miasta??
        • herr7 Re: A co słychać w Moskwabadzie ? 15.04.20, 11:50
          Za dwa tygodnie to głodni ludzie będą rabować sklepy.
          • jorl [...] 15.04.20, 11:55
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • buldog2 Re: A co słychać w Moskwabadzie ? 27.04.20, 18:42
            Dwa tygodnie już już, a nie widać żeby rabowali.
        • jorl [...] 15.04.20, 11:54
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • borrka Re: A co słychać w Moskwabadzie ? 15.04.20, 12:02
          Tylko dacza-office.
          Moi koledzy pracują na daczy, bo do Moskwabadu ciężko nawet wjechać: dziś taki korek na Warszawskim Szosse, że ludzie wysiadają i na piechotę do metra idą, a tam to dopiero...

Moskwa jest zbyt wielka na jakieś przepustki.
          Mają trudno
          • denirus Re: A co słychać w Moskwabadzie ? 15.04.20, 12:20
            Juz sa filmy na youtube z dzisiejszego dnia:
            15 kwietnia. Moskwa. Metro
            Ja sam jeszcze jezdzilem metrem tydzien temu. Nie bylo zadnych kolejek. Nie bylo tloku. Odstepy miedzy ludzmi po 1,5 metra. Przy wejsciu wcale nikt sie nie zatrzymywal. Nie bylo zadnego problemu z zachowaniem odleglosci. A dzisiaj - 2 policjantow przed drzwiami dlubie w nosie i ociezale oglada przepustki i sprawdza dokumenty. A w kolejce ponad 100 osob. Wszyscy chca pod ziemie bo na ulicy +5C.
            • amunicyjny1 Re: A co słychać w Moskwabadzie ? 15.04.20, 12:29
              denirus napisał:

> Juz sa filmy na youtube z dzisiejszego dnia:
              > [url=https://www.youtube.com/watch?v=l2p8ent9JA0]15 kwietnia. Moskwa. Metro[/ur
              > l]
              > Ja sam jeszcze jezdzilem metrem tydzien temu. Nie bylo zadnych kolejek. Nie byl
              > o tloku. Odstepy miedzy ludzmi po 1,5 metra. Przy wejsciu wcale nikt sie nie za
              > trzymywal. Nie bylo zadnego problemu z zachowaniem odleglosci. A dzisiaj - 2 po
              > licjantow przed drzwiami dlubie w nosie i ociezale oglada przepustki i sprawdza
              > dokumenty. A w kolejce ponad 100 osob. Wszyscy chca pod ziemie bo na ulicy +5C
              > .
              >

A daj link do tego ''powstaly ogromne kolejki. Tlumy ludzi w przejsciach pod ziemima'''
              • denirus Re: A co słychać w Moskwabadzie ? 15.04.20, 12:40
                Prosze bardzo:
                Metro w Moskwie 15.04
              • denirus Re: A co słychać w Moskwabadzie ? 15.04.20, 12:49
                Wszyscy juz o tym pisza!
            • jorl Re: A co słychać w Moskwabadzie ? 15.04.20, 12:33
              denirus napisał:

> Juz sa filmy na youtube z dzisiejszego dnia:
              > [url=https://www.youtube.com/watch?v=l2p8ent9JA0]15 kwietnia. Moskwa. Metro[/ur
              > l]
              > Ja sam jeszcze jezdzilem metrem tydzien temu. Nie bylo zadnych kolejek. Nie byl
              > o tloku.

Jako ze pracujesz z domu, tak pisales drogi deni, to znaczy ze jezdziles metrem lamiac prawo. W POlsce bys dostal mandat 30tys PLN za to.
              Dlatego wlasnie wprowadzono te Q Cody. Aby tacy oszusci jak Ty nie jezdzili metrem.

>Odstepy miedzy ludzmi po 1,5 metra. Przy wejsciu wcale nikt sie nie za
              > trzymywal. Nie bylo zadnego problemu z zachowaniem odleglosci.

A dzisiaj zapomnieli o tych odstepach? Nie, nie zapomnieli bo przedtem sie tez nie stosowali. Bo jakby sie stosowali to by dzisiaj sie stosowali. A tak to sie pchali jeden za drugim tak jakby przez to szybciej pojechaliby.

>A dzisiaj - 2 po
              > licjantow przed drzwiami dlubie w nosie i ociezale oglada przepustki i sprawdza
              > dokumenty. A w kolejce ponad 100 osob. Wszyscy chca pod ziemie bo na ulicy +5C

Ja stalem przed paru dniami do mojej poczty w Niemczech 0,5h. odstepy 2m, porzadnie. Zapisz sie za policjanta tam i pokaz jak sie dobrze pracuje i w nosie sie nie dlubie.

• kylax4 Re: A co słychać w Moskwabadzie ? 15.04.20, 13:24
        "Ebolę olano"? Skąd Ty wziąłeś te głupoty? Cały świat mobilizował się w 2014 roku, aby walczyć z epidemią w zachodniej Afryce, potem w Kongo.
        Dlatego mam już lekarstwa (REGN-EB3 oraz mAb114) skuteczne w ponad 90% przypadków Eboli w przypadku wczesnego podania, oraz szcepionkę rVSV-ZEBOV, pod nazwą handlową Ervebo, z 70%-99% skuteczności.
    • jorl Re: A co słychać w Moskwabadzie ? 15.04.20, 11:49
      czizus napisał:

> Mylisz się. Ale wystarczy popatrzeć na mapę. Rosja to nie tylko Moskwa czy Pete
      > rsburg ale i . . . . . . . . .!!!!! No właśnie. A co wiemy o tej prowincji, o t
      > ych wioskach, . . . etc.Gigantyczne zacofanie, potworna bieda, . . . etc.
      > W Polsce wszystko wiemy, z grubsza prowincja również się rozwija, wioski są ła
      > dne, miasteczka małe również!! Bo mniejszy kraj? Owszem. Ale np. USA po których
      > podróżowałem(jakieś 12000 km samochodem) to wielki kraj a tam są zadbane i cy
      > wilizowane zarówno wielkie miasta jak i prowincja w tym wioski. To taka zasadni
      > cza różnica krajów zachodnich od tych z III Świata w tym Rosji. Nie tylko stoli
      > ce ale i prowincja, małe miasteczka i wsie są na wysokim cywilizacyjnym poziomi
      > e. W Rosji jest bto gigantyczna przepaść - typowa dla krajów III ŚWIATA.

Bylem niejednokrotnie w Rosji, turystycznie, w ciagu ostatnich 12 lat. Roznymi metodami ale tez chyba w 2015r na normalnej, niemieckiej, wycieczce. Tam jedna Pani przewodnik, Rosjanka, w St. Petersburgu powiadziala ciekawa rzecz. W Rosji nie ma sensu miec wsi, malych miasteczek. Tam sa za duze odleglosci i za surowy, zimny klimat. Miasta, wieksze, sa duzo optymalniejsze bo dostarczenie energii infrastruktury w nich jest tansze. Do wsi cos dostarczac? Gaz, rury, drogi? Dla kilku ludzi? Ogromne glupie koszty. Europa to cos innego, historycznie, bo rolnictwo bylo zawsze indywidualne czyli male pola, 100ha to juz duze, wymagalo wsi. Chociaz i u mnie, w Niemczech tak naprawde to tez generuje koszty, niepotrzebne. Bo gdyby nie doplaty panstwowe to by powstaly i u mnie wielkie, >1000ha przedsiebiorstwa, zorganizowane jak przedsiebiorstwa kapitalistyczne takie by ekonomicznie chlopow wykosily. No ale chlopi glosuja wiec sie ich utrzymuje w sporym stopniu.
      W Rosji sa tez wsie, tez z czasow historycznych pozstale, sprzed rewolucji jeszcze w ZSRR nie zlikwidowane ktore teraz sa ekonomicznie kompletnie niepotrzebne.
      Bylem przed 3 laty 2tyg nad Bajkalem, zima. Rosjanie to organizowali to nie bylo biuro podrozy nemieckie, net. Bylo nas 3, ja i jedne malzenstwo z Niemiec. Ladowalem w Irkucku, tam samochod do Bajkalu, zwiedzanie np. kozackiej stanicy sprzed 200laty, potem kilka dni w prywatnym, zbudowanym juz w kapitalizmie malym osrodku wczasowym i wcieczki po okolicy. Przewodnik Rosjanin umiejacy doskonale po niemiecku. Tam przebiegala taka linia kolejowa, ciuchcia lokalna, pociag co 2 dni, atrakcja turystyczna raczej. Byl tunel zbudowany przez in. niemieckich przed 100laty, za cara. Jechalismy tez ja kawalek, spotkalismy tam mloda dosc pare Australijczykow. Tez obok nas byla wiocha rosyjska. Stare chalupy, rozpadajace sie. Zamieszkalych bylo chyba 5% z nich, niedaleko stala "dacza" dla kogos z Irkucka zapewne, ta byla nowa. Ci ludzie co w tej wiosce mieszkali nic nie robili, moze ogrodek po zimie na wlasne potrzeby. Akurat mieli jakies swieto w tym czasie jak bylem i slychac bylo nagle smiechy paru dzieciakow, po prostu do dziadkow przyjechaly wnuki z Irkucka. Ci dziadkowie napewno maja jakies male renty, wegetuja ale widac w kapitalizmie nie chca walczyc. Ich dzieci, w Irkucku juz tak. Moze nawet pracuja w HighTech fabryce samolotow tamze nie w Montowni im. Balcerowicza jak w Polsce.
      Takich wsi w Rosji jest mnostwo wymra dziadkowie i babcie tam chalupy sie rozpadna. Do konca.
      Pytanie czy rolnictwo wsi w Rosji nie potrzebuje? Jakos wyglada ze nie, tam maja ogromne przedsiebiorstwa i jak slychac produkuja zywnosci dosc dla siebie. Jak to organizuja jestem ciekawy, co z sila robocza do pracy ale dzisiaj w dobie mechanizacji ludzi potrzeba malo aby hodowac czy rosliny czy mieso.
      Oczywscie jak sie ta "moja" wioske kolo Bajkalu odwiedzi z kamera to syf. No ale co z tego ze syf? Mozna byloby tym dziadkom i babciom nie dac emerytury, jakby mieli z glodu umrzec by pognali do roboty do Irkucka np. ale ich sie zostawia aby spokojnie umarli w tych ruinach.
      Co do wsi polskich. Czuzis ja mam kochanke/qrwe mieszkajaca na wsi w Polsce. Tam czesc jest chlopstwa zyjacych dobrze z subwencji unijnych, czesc jezdzi do Samsuga do roboty TV dla nas skrecac, do Thule, skrecac dla nas wozki do roweru, bagazniki na samochody itd, czesc jezdzi sprzatac do Niemiec, ale jakos pala w piecach drzewem. Puszcza notecka niedaleko, gazu tam nie ma, pala drzewem. Ja jak bylem chlopakiem nedznie bylo ale palilismy w domu weglem, kiedys fakt drzewem, pilowalo sie go osobiscie ale potem weglem. Takie wsie sa w Polsce tez masowo, nie cuduj czuzis, ja wiem jak tam macie.
      Wracajac do miast w Rosji. Jak zwykle propaganda w Polsce, Moskwa Petersbug reszta walace sie chalupy. Dlatego widze ze sie Putin wqrwil i kazal pokazywac inne miasta, jak sie zmienily w ostatnim czasie. Juz pare linkow podalem, tu portal gdzie kilka miast w Rosji jest pokazanych. jak byloi jak jest teraz. Po kilkunastu latach.

www.youtube.com/channel/UCB-6CcjLh0b3Bo1yKXv3r2A

Kilka miast w Rosji pokazanych, ja wiem to namalowane tylko, lubicie sie tarzac w klamstwach wasze polskiej propagandy.

Wcale nie znaczy ze jest tam miod i mleko w tej Rosji ale kapitalizm wprowadzaja, maja przemysl o niebo lepszy jak w Polsce bo samo projektuja duzo tego co produkuja a nie to co w Polsce Montownie im. Balcerowicza.

Wystarczy.

• eva15 Re: A co słychać w Moskwabadzie ? 15.04.20, 12:50
        Swietny ten link do rosyjskich miast. Mało kto w Polsce zdaje sobie sprawę z ogromu przemian w Rosji. A te przemiany są niesamowite, zwłaszcza zważywszy gigantyczne rozmiary tego kraju.
        • denirus Re: A co słychać w Moskwabadzie ? 15.04.20, 13:40
          Wy ogladacie filmiki, a ja tu mieszkam :-)
          Od 7 lat realne dochody Rosjan spadaja. I to jest fakt przyznany przez Kreml.
          Spadek PKB zaczal sie jeszcze w 2013, przed sankcjami.
          Od 2008 roku moja pensja w $ tylko spada. I tak ma zdecydowana wiekszosc spoleczenstwa.
          Ilosc dolarowych miliarderow ciagle rosnie.
          Rozwarstwienie spoleczenstwa wzrasta i teraz jest to glowne zagrozenie dla wladzy.

A wy dalej ogladajcie filmiki...
          • eva15 Re: A co słychać w Moskwabadzie ? 15.04.20, 14:00
            Musisz płacić za mieszkanie, jedzenie etc w dolarach?

Kurs rubla do dolara zależny jest od cen ropy, ale dla zwykłych mieszkańców Rosji jest to bez praktycznego znaczenia w życiu codziennym.

Znaczenie ma natomiast siła nabywcza rubla, to czy za np. 100 rubli możesz kupić mniej czy więcej niż kilka lat temu, np.w 2013 r.
            • denirus Re: A co słychać w Moskwabadzie ? 15.04.20, 14:18
              Ponad polowa zywnosci w sklepach jest z importu, lub komponentow z importu - czyli drozeje.
              Podobnie z dodatkami zywnosciowymi dla trzody i drobiu. Podobnie z materialem nasiennym (chyba tak to sie nazywa) dla bydla. To samo w przemysle. Praktycznie wszystkie maszyny i linie produkcyjne - z importu.
              Czyli droze praktycznie wszystko, bo wszedzie sa komponenty z importu.
              I dlatego realne dochody spoleczenstwa spadaja juz 7 lat. I to sa dane oficjalne (podrysowane). Rzeczywistosc jest jeszcze gorsza.
              • amunicyjny1 Re: A co słychać w Moskwabadzie ? 15.04.20, 14:29
                denirus napisał:

> Ponad polowa zywnosci w sklepach jest z importu, lub komponentow z importu - cz
                > yli drozeje.
                > Podobnie z dodatkami zywnosciowymi dla trzody i drobiu. Podobnie z materialem n
                > asiennym (chyba tak to sie nazywa) dla bydla. To samo w przemysle. Praktycznie
                > wszystkie maszyny i linie produkcyjne - z importu.
                > Czyli droze praktycznie wszystko, bo wszedzie sa komponenty z importu.
                > I dlatego realne dochody spoleczenstwa spadaja juz 7 lat. I to sa dane oficjaln
                > e (podrysowane). Rzeczywistosc jest jeszcze gorsza.
                >
                >

To czego właściwie tam ''siedzisz''?
              • eva15 Re: A co słychać w Moskwabadzie ? 15.04.20, 14:34
                denirus napisał:

> Ponad polowa zywnosci w sklepach jest z importu, lub komponentow z importu - cz
                > yli drozeje.
                > Podobnie z dodatkami zywnosciowymi dla trzody i drobiu. Podobnie z materialem n
                > asiennym (chyba tak to sie nazywa) dla bydla. To samo w przemysle. Praktycznie
                > wszystkie maszyny i linie produkcyjne - z importu.

Jeśli rzeczywiście import jest aż tak ogromny, to ma to oczywiście efekt inflacyjny (wzrost cen).
                Aż trudno uwierzyć, że ponad połowa żywności pochodzi z importu...

• amunicyjny1 Re: A co słychać w Moskwabadzie ? 15.04.20, 14:39
                  Skoro tam ponoć siedzi, to bez problemu poda dane ichniego Gus -u,odnośnie Ponad polowa zywnosci w sklepach jest z importu, lub komponentow z importu
                  • denirus Re: A co słychać w Moskwabadzie ? 15.04.20, 14:55
                    Najpierw pan zadal podania linkow dla potwierdzenia ogromnych korkow w Moskwie z powodu wprowadzenia przepustek. (po co? moze pan sam znalezc!) Podalem kilka, jak rowniez inni dyskutanci.
                    Potem pana zainteresowal moj bilet do metra (po co???). Umiescile foto mojego biletu z obu stron.
                    Teraz pana interesuja jakies dane rosyjskiego GUS (pewnie РосСтат?).

Czy my jestesmy w sadzie? Moze wystarczy tego co napisalem?
                    Przeciez pan sam moze wszystko znalezc.
                    • amunicyjny1 Re: A co słychać w Moskwabadzie ? 15.04.20, 15:10
                      denirus napisał:

> Najpierw pan zadal podania linkow dla potwierdzenia ogromnych korkow w Moskwie
                      > z powodu wprowadzenia przepustek. (po co? moze pan sam znalezc!) Podalem kilka,
                      > jak rowniez inni dyskutanci..,

Nie korków, tylko ogromnych tłówów w metrze ,
                      > Potem pana zainteresowal moj bilet do metra (po co???). Umiescile foto mojego b
                      > iletu z obu stron.

Odróżniasz trojke, od zwykłego biletu do metra ? widać nie

> Teraz pana interesuja jakies dane rosyjskiego GUS (pewnie РосСтат?).
                      >

Bo napisałeś coś, co budzi duże wątpliwości, więc poproszono cie o dowód

> Czy my jestesmy w sadzie? Moze wystarczy tego co napisalem?
                      > Przeciez pan sam moze wszystko znalezc.
                      >
                      Za swoje słowa należy brać odpowiedzialność
                      I znalazłem , ale chciałem dać ci szanse na wycofanie się z kłamstwa lub niewiedzy
                • vermieter Re: A co słychać w Moskwabadzie ? 15.04.20, 14:40
                  nie wszystko co z importu musi być droższe, patrz węgiel kamienny. Importowany jest tańszy od rodzimego ze Śląska.
                  • denirus Re: A co słychać w Moskwabadzie ? 15.04.20, 14:44
                    Owszem, tak tez bywa, nawet czesto!
                    W Rosji ser z importu byl tanszy niz ruski, teraz po kontrsankcjach.
                    • amunicyjny1 Re: A co słychać w Moskwabadzie ? 15.04.20, 14:50
                      Może daj jednak kwit na te ponad 50 procent
                      • denirus Re: A co słychać w Moskwabadzie ? 15.04.20, 14:56
                        Juz odpowiedzialem Evie.
                        Z panem dyskusji na dzisiaj wystarczy :-)
                • denirus Re: A co słychać w Moskwabadzie ? 15.04.20, 14:42
                  "Aż trudno uwierzyć, że ponad połowa żywności pochodzi z importu..."

Albo calkowicie z importu, albo komponenty z importu. Czyli drozeje zawsze. Wiecej albo mniej.
                  Nawet chleb ma dodatki piekarnicze z importu. Linie produkcyje dla chleba - z importu.
                  Kasza gryczana - z gryki, a gryka opryskana herbicydem z importu.
                • denirus Re: A co słychać w Moskwabadzie ? 15.04.20, 15:04
                  Jeszcze dodam dla wyjasnienia sytuacji.
                  Rosja jest duzym eksporterem ziarna, ale jednoczesnie jmoprtuje tez sporo.
                  Sek w tym ze eksportuje "miekkie" gatunki pszenicy a importuje twarde. Wiekszosc makaronow w sklepach jest akurat z twardych gatunkow pszenicy. Czyli tez - z importu.
                  • jorl Re: A co słychać w Moskwabadzie ? 15.04.20, 18:14
                    denirus napisał:

> Jeszcze dodam dla wyjasnienia sytuacji.
                    > Rosja jest duzym eksporterem ziarna, ale jednoczesnie jmoprtuje tez sporo.
                    > Sek w tym ze eksportuje "miekkie" gatunki pszenicy a importuje twarde. Wiekszos
                    > c makaronow w sklepach jest akurat z twardych gatunkow pszenicy. Czyli tez - z
                    > importu.

No to czas najwyzszy ze Rosja nie bedzie exportowac ropy gazu a wtedy nie bedzie importowac zywnosci i maszyn. Czas najwyzszy, tak uwazam.

A moze drogi deni napisz co w pracy robisz? Nie jest tak ze jestes handlarzem, wlasnie cos zaimportuje i sprzedamw Rosji drozej? I wtedy drozenie $ to dla Ciebie katastrofa?

I jak jestes tak madry to przenies sie z handlu importem i zacznij budowac linie produkcyjne? Ja mieszkam w kraju, pracowalem 35+ lat budujac wlasnie takie maszyny albo ich komponenty i idzie. Czyzbys tego nie potrafil drogi deni? A przeciez takis madry.
                    Po prostu bardzo dobrze jest ze macie coraz mniej mozliwosci importu maszyn, zywnosci itd bo $ coraz drozszy wiec sie wezcie do roboty. Looserami to ja pogardzam.
                    Mieszkam w kraju w ktorym nie mamy gazu i ropy, linie technologiczne sami konstruujemy i budujemy, naprawde to idzie, tylko trzeba pracowac.
                    A wiec do roboty

• jorl Re: A co słychać w Moskwabadzie ? 15.04.20, 18:21
                      Dodam ze jak bylem, wspomnialem, w tym 2015 r na tej wycieczce to nasza moskiewska przewodniczka opowiadala jak to jak mlody chlopak nie podjedzie samochodem za conajmniej 1 milion rubli na randke z dziewczyna to moze sobie sam dobrze zrobic. On na niego nie spojrzy.
                      Za takie podejscie to nalezy sie wam sankcje na export ropy i gazu abyscie nie mogli kupowyc sobie tych samochodzikow i do roboty. Sami swoje zaprojektowac i wyprodukowac. Macie kapitalizm wolno wam. A jak nie poraficie to na piechote dymac.
                      • kylax4 Re: A co słychać w Moskwabadzie ? 16.04.20, 19:47
                        Jorel znowu szaleje.
                        Wszystkie państwa nie mogą mieć nadwyżek eksportowych. Tyle samo musi mieć deficyt.
          • amunicyjny1 Re: A co słychać w Moskwabadzie ? 15.04.20, 14:14
            denirus napisał:

> Wy ogladacie filmiki, a ja tu mieszkam :-)

Dwa tygodnie temu zmieniono ''wygląd biletów' do metra. Pamiętasz może co jest teraz napisane na jego ''lewej'' stronie. To taka ciekawa wyliczanka, mógłbyś ją przytoczyć
            • denirus Re: A co słychać w Moskwabadzie ? 15.04.20, 14:23
              Ja swoj bilet kupilem dawno (jakis rok temu) i moge go co miesiac doladowac.
              Jaki jest obecnie, nie mam pojecia.
        • de_oakville Re: A co słychać w Moskwabadzie ? 15.04.20, 13:42
          eva15 napisała:

> Swietny ten link do rosyjskich miast. Mało kto w Polsce zdaje sobie sprawę z og
          > romu przemian w Rosji. A te przemiany są niesamowite, zwłaszcza zważywszy gigan
          > tyczne rozmiary tego kraju.

Rosja jako kraj, z turystycznego i poznawczego punktu widzania, jest bardzo ciekawa i warta zwiedzenia. Rosja jako osrodek propagandy skierowanej na zewnatrz jest bardzo nieciekawa i niewarta zawracania sobie glowy.
    • vermieter Re: a co słychać w rosji? 3400 nowych przypadków 15.04.20, 14:42
      nie to co trump, lata po hameryce, ściska wszędzie dłonie i w ogóle jest piękny i wspaniały.
    • borrka To dość zabawne 15.04.20, 14:52
      Najwięcej do powiedzenia na temat Rosji mają trolle i ci, którzy tam nie byli, albo tylko turystycznie, co jest zerowym źródłem informacji.
      Mieszkałem 10 lat w Moskwabadzie i mam ciągle liczne związki, ale na miły Bóg, nie skusiłbym sie na tak autorytatywne oceny!
      • amunicyjny1 Re: To dość zabawne 15.04.20, 14:58
        rg.ru/2019/08/05/za-piat-let-rossiia-sokratila-import-prodovolstviia-na-tret.html

www.kommersant.ru/doc/4053105

Troche jakby inaczej to wygląda

Mieszkałem 10 lat w Moskwabadzie

Nawet nie byłeś w Rosji
      • denirus Re: To dość zabawne 15.04.20, 15:09
        Struktura importu FR
        Moze kogos zainteresuje, choc to 2-letniej dawnosci..
        • amunicyjny1 Re: To dość zabawne 15.04.20, 15:17
          denirus napisał:

> Struktura importu FR
          > Moze kogos zainteresuje, choc to 2-letniej dawnosci..
          >

raz strona jest pusta
          Dwa jak na ''mieszkańca Moskwy'', i ''technologii makaronów'' dajesz żałosne źródła.......

Postaraj się trochę.....za coś ci płacą chyba
          • buldog2 Re: To dość zabawne 18.04.20, 09:27
            Jaka pusta? U mnie się otwiera, są dane, wykresy itd. Wklejam kawałek:
            За 2018 год импорт товаров в Россию составил 238,2 млрд. долларов, что на 5% больше предыдущего года. В 2015 году после введения санкций импорт в Россию существенно сократился.

Наибольшую долю в структуре импорта занимают машины, оборудование и транспортные средства (47%). За 2018 год импорт данной продукции составил 112,6 млрд. долларов, в том числе:

механическое оборудование - 43,6 млрд. $;
            электрическое оборудование - 29,9 млрд. $;
            автомобили легковые - 7,3 млрд. $;
            автомобили грузовые - 2,0 млрд. $.
            части и принадлежности моторных транспортных средств - 9,0 млрд. $.

Второй по значимости статьей импорта является продукция химической промышленности и каучуки. Импорт данной продукции за 2018 год составил 43,5 млрд. долларов, в том числе:

пластмассы и изделия из них - 9,8 млрд. $;
            медикаменты - 8,1 млрд. $;
            парфюмерные и косметические средства - 3,3 млрд.$;
            шины и покрышки - 1,9 млрд. $;
            средства защиты растений - 0,9 млрд. $;
            каучуки - 0,4 млрд. $.

На третьем месте в импорте России занимают продовольственные товары и сельскохозяйственное сырье. Ввоз данной продукции в 2018 году составил 29,6 млрд. $, в том числе:

напитки алкогольные и безалкогольные - 2,68 млрд. $;
            свежее и мороженое мясо - 1,45 млрд. $ (по сравнению с 2017 годом импорт мяса в стоимостном выражении сократился на 30%);
            свежая и мороженая рыба - 1,27 млрд. $;
            цитрусовые - 1,23 млрд. $;
            бананы - 1,15 млрд. $;
            соевые бобы - 0,99 млрд. $;
            сыры и творог - 0,96 млрд. $;
            пальмовое масло - 0,75 млрд. $;
            яблоки - 0,72 млрд. $
            кофе - 0,59 млрд. $;
            чай - 0,50 млрд. $;
            масло сливочное - 0,43 млрд. $ (сокращение на 20% по сравнению с 2017 годом)
            молоко и сливки - 0,3 (сокращение на 42% по сравнению с 2017 годом)
            • amunicyjny1 Re: To dość zabawne 19.04.20, 10:34
              buldog2 napisał:

> Jaka pusta? U mnie się otwiera, są dane, wykresy itd. Wklejam kawałek:
              > За 2018 год импорт товаров в Россию составил 238,2 млрд. долларов, что на 5% бо
              > льше предыдущего года. В 2015 году после введения санкций импорт в Россию сущес
              > твенно сократился.
              >
              >

Niestety, u mnie otwiera się pusta strona
              Ale nie ma problemu, Jak potrafisz wskazać ponad 50 procentowy import żywności przez Rosję, to proszę
              • buldog2 Re: To dość zabawne 19.04.20, 13:16
                amunicyjny1 napisał:

Ale nie ma problemu, Jak potrafisz wskazać ponad 50 procentowy import żywności przez Rosję, to proszę

A czy ja napisałem coś o ponad 50 procentowym imporcie żywności przez Rosję, żebym musiał?
                Przypomnę, napisałem:
                Jaka pusta? U mnie się otwiera, są dane, wykresy itd. Wklejam kawałek:
        • denirus Re: To dość zabawne 15.04.20, 15:30
          Jesli kogos nie ma account na zen.yandex.ru.
          Jeszcze jeden link do importu FR
          • amunicyjny1 Re: To dość zabawne 15.04.20, 15:33
            Coraz bardziej zabawne , ''Moskwiczaninie'..'
          • yurek_1111 Dzięki denirus za info z pierwszej ręki... 15.04.20, 16:12

...O życiu i sytuacji w Moskwie i Rosji...
            Przekazuj wiecej na głupków nie zważaj...

denirus napisał:

> Jesli kogos nie ma account na zen.yandex.ru.
            > Jeszcze jeden link do importu FR
            >
            • denirus Re: Dzięki denirus za info z pierwszej ręki... 15.04.20, 16:26
              Zawsze do waszej dyspozycji :-)
    • denirus Re: Walka z wirusem w Moskwie 15.04.20, 21:19
      To jest kwintesencja niekompetencji rosyjskiej wladzy. Administracji Moskwy i policji.
      Wejscie do metra zablokowane przez policje i tlumy ludzi przed drzwiami. A przeciez wczoraj wszyscy ci ludzie swobodnie przechodzili w dozwolonych odstepach i nie zarazali jeden drugiego. A ilu z nich dzisiaj sie zarazilo? A ilu tej chroby nie przezyje?
      Ciekaw jestem czy amunicyjny to ogladal, bo to on dzisiaj zadal wideo potwierdzenia tych tlumow.
    • borrka Obchody 75-lecia przeniesione 16.04.20, 18:04
      Mają być "w tym roku".
      Więc sytuacja z wirusem poważna, bo to ważne święto w Rosji.
      • buldog2 Re: Obchody 75-lecia przeniesione 18.04.20, 09:29
        O tym już jakieś dwa tygodnie temu mówił Sołowiej, że dziś może być milion zarażonych (ten rząd).
    • jk2007 w Rosji nie musimy nakładać maseczkę na twarz 16.04.20, 21:39
      jak w Polsce.
      • stavros2002 Re: w Rosji nie musimy nakładać maseczkę na twarz 17.04.20, 07:42
        Ale musicie rejestrować każde wyjście z domu i uzyskiwać przepustkę.

Jak w Moskwie.
        • jk2007 Re: w Rosji nie musimy nakładać maseczkę na twarz 17.04.20, 09:00
          stavros2002 napisał:
          > Ale musicie rejestrować każde wyjście z domu i uzyskiwać przepustkę.

W S.Petersburgu nie musimy. Czesto spaceruje po plazy Zatoki Finskiej. Swieze powietrze uspokaja.
    • jk2007 Ministerstwo Sytuacji Nadzwyczajnych Rosji 17.04.20, 09:21
      nie zaleca używania maseczek na ulicach.
    • jk2007 „100 milionów maseczek do końca czerwca”: 17.04.20, 09:58
      Duda uruchomił projekt „Polskie szwalnie”.
      Dodam tylko gdy wczytałem się w maseczkowe przepisy, ich sensowność przestała być dla mnie do końca jednoznaczna. Maseczki bowiem trzeba nosić niemal wszędzie. Także na świeżym powietrzu, co zdaniem lekarzy jest bez sensu. Mało tego: takie obchodzenie się z maseczkami może być w pewnym sensie szkodliwe. Jeśli bowiem założymy maseczkę zaraz po wyjściu z domu, to do apteki czy sklepu – czyli tam, gdzie jest ona naprawdę potrzebna – dojdziemy już w atrapie maseczki. Bo obcując przez kilkanaście minut z naszym oddechem, maseczka straci swą magiczną, izolacyjną moc.
    • jorl Re: A co słychać w Moskwabadzie ? 17.04.20, 10:09
      herr7 napisał:

> wytłumaczeniem tego co zachodzi w Rosji. Pisałem wówczas, że rządy Putina i jeg
      > o kamaryli doprowadzą kraj do upadku.

Na innym forum jest taki LBS, siedzi w USA. Ten od lat chyba 15tu glosi wszem i wobec jak to w Polsce bedzie BUMM. Zagryza palucha kazdego poranka bo jak wlaczy komputer poczyta a tu jeszcze zadne BUMM w Polsce nie jest. Fakt, ostatnio nabral nadzieje na BUMM w Polsca za pomoca koronki i juz raczki zaciera.
      Ty drogi h7, "znamy" sie tez tak dlugo gdzies to samo tylko ze Ty o Rosji. Ciagle czekasz na BUMM. W Rosji. I znowu wlaczac kompa, czytasz, cholera dzisiaj jeszcze nie BUMM ale jutro juz napewno. I tez u Ciebie 15 lat to trwa, to czekanie na BUMM. I jak u LBSa nadzieja i w Tobie, bedzie w koncu to BUMM w Rosji.

LBS czeka na BUMM w Polsce bo ma w USA parszywe zycie wiec chce w koncu widziec ze jednak dobrze zrobil ze wyemigrowal mimo podlego zycia w USA, Ty drogi h7 czytasz w necie starych bezzebnych juz rosyjskich komunistow ktorzy chca BUMMem w kapitalistycznej Rosji udowodnic ze nie powinno sie w niej kapitalizmu wprowadzac. Zamist wiedziec ze ta komuna to jedno wielkie g.. bylo. Gospodarczo, conajmniej ta komna po Stalinie.
      I tak lata, dziesieciolecia leca i Tobie drogi h7 i LBSowi czekaniem na swoje BUMM.
      Powodzenia w czekaniu.
    • jorl Re: nie zmieniaj tematu ciurku 17.04.20, 10:13

> lepiej odpowiedz na pytanie dlaczego botoxman nie wyłazi z nory od trzech tygod
      > ni?

Samoizolacja drogi w_k.

Ale masz nadzieje ze Putin zdycha, prawda? Bo sie zarazil od tego dyrektora szpitala.
      Bedziemy mieli wtedy ladny pogrzeb. Trimna na lawecie, placzace kobiety jak za Stalina. Zamiast defilady Zwyciestwa, odwolana zapewne aby bylo miejsce na ten pogrzeb.
    • jk2007 Re: da, da sierioża :P 17.04.20, 10:35

> skoro jest tam u was tak bezpiecznie, to czym się tak denerwujesz,

Martwi mnie, że w Polsce opanował wszystkich marazm. Przyzwyczajamy się do głupoty.
    • jorl Re: A co słychać w Moskwabadzie ? 17.04.20, 15:21
      denirus napisał:

> Prosze bardzo:
      >www.youtube.com/watch?v=jfyiR6y5whA
      >

denirus napisał:

> Prosze bardzo:
      > www.rbc.ru/photoreport/15/04/2020/5e96a87b9a794719bb47f3c7?from=from_main

Cos podobnie, kolejki, jest w USA ale i roznice:

www.motherjones.com/food/2020/04/these-photos-show-the-staggering-food-bank-lines-across-america/?utm_campaign=Post%20aus%20Washington&utm_medium=email&utm_source=Revue%20newsletter
      Jakos nie zwazaja na odstepy ci na piechote. Ci w samochodach maja lepiej, fakt. Ale nie lepiej z czekaniem.

I znowu kolejki po zarcie w USA:
      :
      twitter.com/andrewrush/status/1244657465859457024

Tylko ze w USA czekaja po paczki z jedzeniem, w Rosji bo sa przepustki sprawdzane czy nie oszukuja jedzdzac.
      I w Rosji nastepnego dnia zaczeli sprawdzac nie przy wejsciu do metra a wyrywkowo na ulicy czy Rosjanie nie oszukuja z przepustkami. A w USA to jakos nie da sie zmienic chyba, prawda?

Ciekawe czy f1, e8, s13, m6 tez w tych kolejkach stoja?
      Jak tak opowiedzcie swoje doswiadczenia z tych kolejek, nie wstydzic sie.
      Ja stalem w kolejce na poczte 0,5h u mnie w Niemczech.
      • yurek_1111 Re: A co słychać w Moskwabadzie ? 17.04.20, 19:10
        "I w Rosji nastepnego dnia zaczeli sprawdzac nie przy wejsciu do metra a wyrywkowo na ulicy czy Rosjanie nie oszukuja z przepustkami"

Społeczeństwo oszustów czy władza wmawiająca ludziom ze im wierzy ale po zapewnieniu kontrolujaca czy aby nie kłamią....
        Cokolwiek wybierzesz złe będzie swiadczylo o sytuacji w Rosji....
        • denirus Re: A co słychać w Moskwabadzie ? 17.04.20, 23:09
          Komunisci z parlamentu Moskwy zadaja od mera miasta odwolania decyzji o kontroli przemieszczania sie.
          Przytaczaja wiele paragrafow prawa ktore byly naruszone przez ta decyzje Sobianina.
          • swiblowo Re: A co słychać w Moskwabadzie ? 17.04.20, 23:25
            No choc oni sie ruszyli....
            • denirus Re: A co słychać w Moskwabadzie ? 18.04.20, 09:26
              Bede dzisiaj zamawiac ausweis na przejazd do Babki, bo tam odbieram HDD dla mojego kompa.
              Zobaczymy jak to dziala :-)
              Juz sobie przygotowalem zolta gwiazde Dawida zeby przykleic na kurtce ;-)
              • jorl deni 18.04.20, 10:21
                denirus napisał:

> Bede dzisiaj zamawiac ausweis na przejazd do Babki, bo tam odbieram HDD dla moj
                > ego kompa.
                > Zobaczymy jak to dziala :-)

No prosze a wiec bez Ausweissa przed nimi lamales prawo drogi deni bo jezdziles metrem. I slusznie ze te Q Kody wam kazali miec.
                Bo oszukiwales przedtem a teraz juz duzo trudniej prawda?

> Juz sobie przygotowalem zolta gwiazde Dawida zeby przykleic na kurtce ;-)

To jak w Polsce, tam tez biegaja z Gwiazdami Dawida ci ktorym wolno wyjsc. Inaczej 30tys PLN kary.

Jakos nie widze Twojego komentarza na obrazki z USA ktore zamiescilem. Nie zauwazyles ich drogi deni?
                To jeszcze raz:

www.motherjones.com/food/2020/04/these-photos-show-the-staggering-food-bank-lines-across-america/?utm_campaign=Post%20aus%20Washington&utm_medium=email&utm_source=Revue%20newsletter
                Zwlaszcze interesuje mnie Twoja ocena z pierwszego zdjecia z tego linku z USA. I oczekuje wyjasnienie kto bedzie placil za smierc tych co sie w tych tlumach Amerykanow czekajacych na zarcie a nie zachowujacych odstepow 2m. No jak? Zamurowalo? Czy leb w piach?
            • buldog2 Re: A co słychać w Moskwabadzie ? 18.04.20, 09:45
              Pewnie w wielu przypadkach niezręcznie i z obejściem prawa, ale coś robią. To się chwali.
        • jorl Re: A co słychać w Moskwabadzie ? 18.04.20, 10:13
          yurek_1111 napisał:

> "I w Rosji nastepnego dnia zaczeli sprawdzac nie przy wejsciu do metra a wyrywk
          > owo na ulicy czy Rosjanie nie oszukuja z przepustkami"
          >
          > Społeczeństwo oszustów czy władza wmawiająca ludziom ze im wierzy ale po zapew
          > nieniu kontrolujaca czy aby nie kłamią....
          > Cokolwiek wybierzesz złe będzie swiadczylo o sytuacji w Rosji....

W Polsce za lazenie po dworze bez waznej przyczyny jest mandat 30tys PLN. I nawet sie one moga sumowac, jeden za jedno wyjscie "zarobil" mandat 3*30tys=90tys PLN. I nie ma zmiluj sie. Dostalo wielu az reszta ogony podkulila sie sie do zarzadzen zastosowala.
          Gdyby ne te mandaty to by zadne zarzadzenia by nie funkcjonowaly, wladze polskie znaja swoj oszukanczy, wg Twojej drogi y111 metody, narodek, dlatego takie mandaty.

W Wuhan spawali drzwi aby ludzie nie wychodzil, 30tys PLN mandat w Polsce jest jak zaspawanie drzwi. Tylko sie na spawaczach oszczedza.
    • jorl Re: A co słychać w Moskwabadzie ? 19.04.20, 10:13
      jorl napisał:

> denirus napisał:
      >
      > > Bede dzisiaj zamawiac ausweis na przejazd do Babki, bo tam odbieram HDD d
      > la moj
      > > ego kompa.
      > > Zobaczymy jak to dziala :-)
      >
      > No prosze a wiec bez Ausweissa przed nimi lamales prawo drogi deni bo jezdziles
      > metrem. I slusznie ze te Q Kody wam kazali miec.
      > Bo oszukiwales przedtem a teraz juz duzo trudniej prawda?
      >
      > > Juz sobie przygotowalem zolta gwiazde Dawida zeby przykleic na kurtce ;-)
      >
      >
      > To jak w Polsce, tam tez biegaja z Gwiazdami Dawida ci ktorym wolno wyjsc. Ina
      > czej 30tys PLN kary.
      >
      > Jakos nie widze Twojego komentarza na obrazki z USA ktore zamiescilem. Nie zauw
      > azyles ich drogi deni?
      > To jeszcze raz:
      >
      > www.motherjones.com/food/2020/04/these-photos-show-the-staggering-food-bank-lines-across-america/?utm_campaign=Post%20aus%20Washington&utm_medium=email&utm_source=Revue%20newsletter
      > Zwlaszcze interesuje mnie Twoja ocena z pierwszego zdjecia z tego linku z USA.
      > I oczekuje wyjasnienie kto bedzie placil za smierc tych co sie w tych tlumach A
      > merykanow czekajacych na zarcie a nie zachowujacych odstepow 2m. No jak? Zamuro
      > walo? Czy leb w piach?

No jak drogi deni? Leb w piach?
      Opowiedz kto bedze placil za trupy stojacych w tlumie Amerykanow za zarciem? Masz propozycje? Trump? Czy kto?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka