api3 10.05.05, 11:33 gdzie można znaleźć normy krwi dla psa (15 lat,17kg). ??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
api3 Re: NORMY KRWI U PSA 10.05.05, 16:10 bardzo proszę o odp. jaka jest różnca między normami dla człowieka a dla psa. zrobiłam badania krwi i wszystkie wartości ma w granica ch ludzkiej normy poza krwinkami białymi, które są przekroczone o 10%. Odpowiedz Link Zgłoś
avasawaszkiewicz Re: NORMY KRWI U PSA 10.05.05, 23:11 Takie normy zna każdy lekarz weterynarii. Podam Ci niektóre z nich: erytrocyty - 5,5-8,0 mln/nl hemoglobina 12-18 g/dl hematokryt 37-55 % leukocyty 9-10 tys/nl trombocyty 200-580 tys/nl Nie wiele Ci pewnie pomogę ale mam nadzieję, że jednak pozdrawiam - ava Odpowiedz Link Zgłoś
api3 Re: NORMY KRWI U PSA 11.05.05, 10:38 mój pies ma takie wyniki: alt 40,2 u/l ast 28,3 u/l białko całk. 75,8 g/l bilirub. całk 2,5 umol/l fosfat alk. 325,7 u/l fosfor 1,42 mmol/l sód 146 mmol/l potas 5,5 mmol/l kreatynina 74 umol/l mocznik 6,1mmol/l WBC 25,1 G/L RBC 7,0 T/L HGB 10,7 MMOL/L HCT 51,7% MCV 68fL MCHC 20,6 mmol/l MCH 404G/L OB 17/56 ROZMAZ: PALECZKOWATE 6% SEGMENTY 80% KWASOCHŁ 4% MONOCYTY 1% LIMFOCYTY 9% WAPN 2,55 mmol/l SERDECZNIE DZIĘKUJĘ ZA POMOC I PROSZĘ O KOMENTAŻ DO W/W WYNIKÓW. PZDR.ANIA. Odpowiedz Link Zgłoś
avasawaszkiewicz Re: NORMY KRWI U PSA 14.05.05, 13:46 Bez konsultacji i kontaktu z psiakem nie powinno sie oceniać wyników krwi. Stąd moja diagnoza może być niesłuszna!!! Nie wiem nic na temat leczenia psiaka, jego rasy wieku, kondycji. Tutaj jednak mamy taki obraz: Nieznacznie podwyższone białko całkowite co jest wynikiem stanu zapalengo Podwyższony wynik fosfatazy alkalicznej i obniżony kreatyniny (być może podawane były jakieś sterydy?) WBC białe krwinki-są dwu krotnie podwyższone co prawdopodobnie spowodowane jest stanem zapalnym wywołany uszkodzeniem dziąseł. Ogólny wynik krwi nie najgorszy, z obrazem stanu zapalnego bez wykluczenia zmian nowotworowych. Pozostałe wyniki mieszczące się w granicach norm. pozdrawiam - ava Odpowiedz Link Zgłoś
api3 Re: NORMY KRWI U PSA 14.05.05, 17:04 rasa:sznaucer średni wiek 15lat waga:17,5kg kondycja: b.dobra zmiana nacieka dziąsło brzeżne w okolicy trzonowców szczęki od strony policzka i podniebienia. czy wyniki wskazują, że nacieka na kość szczęki? baaaaardzo dziękuję za komentaż.pozdrawiam ania. Odpowiedz Link Zgłoś
api3 Re: NORMY KRWI U PSA 11.05.05, 10:50 DODAM, że badanie krwii zostało wykonane na polecenie dr z powodu zmiany rozrostowej w przedsionku jamy ustnej, która pojawiła się pół roku temu, pbecnie obejmuje 3 zęby szczęki w odcinku bocznym. rośnie z dziąsła brzeżnego, jest twarda, często ulega mechanicznemu podrażnieniu i krwawi. pozdrawam, ania. Odpowiedz Link Zgłoś
api3 Re: NORMY KRWI U PSA 24.05.05, 17:50 Jutro jedziemy z naszym najukochanszym psem do doktora weterynarza do krakowa /tak poleciło nam kilku miejscowych wet./ Piesek choć wiekowy jest w bardzo dobrej kondycji , tylko ta zmiana przez którą spać nie mogę ,bo strasznie się martwię. Teraz martwię się ,że gdyby operacja się nie powiodła to mogę go stracić , wtedy serce mi pęknie. On sam nie przejmuje się swoim guzem w mordce... Może leiej poczekać aż będzie z nim gorzej to wtedy nie byłoby takiego dylematu... i takiego strachu.. Nie wyobrażam sobie że mogę wracać bez niego.... Odpowiedz Link Zgłoś