Gość: dana33 IP: *.broadband.actcom.net.il 24.10.04, 20:02 co oznacza dla naszych forumowiczow polskich pojecie "ojczyzna"? mozecie to wytlumaczyc lub opisac? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gaucio [...] IP: 5.5R* / *.red.bezeqint.net 24.10.04, 20:16 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PP Re: ciekawa jestem baaardzo, IP: 207.7.203.* 24.10.04, 20:57 gaucio, opisales dokladnie swoj gatunek robactwa. Rodzi sie toto w Polsce, Europie, wokol swiata i widzi trawke polska, rosyjska,....ale to nie ich trawka.. Une wszystkie chcom zrobic alija i zyc w miejscu ciemnosci i zbrodni, otoczonym wysokim plotem, ktorego falista linia przypomina pomarszczony odbyt mojego psa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaucio Re: ojczyzna ty glisto IP: *.red.bezeqint.net 24.10.04, 21:07 to nie moja to twoja ja tylko cien Gucia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: ciekawa jestem baaardzo, IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.10.04, 20:49 Polska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gerard Bardzo ladnie. Ale Polska juz w Unii i co dalej? IP: *.detroit-19rh15rt.mi.dial-access.att.net 26.10.04, 05:06 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polit Re: Biedajstwo IP: *.dialin.kamp-dsl.de 24.10.04, 20:51 Mamusia encyklopedi nie kupila?Przyjedz do mnie mozesz poszukac sobie w Brockhaus Enzyklopädie tylko wyszoruj sobie dobrze lapki bo wydanie jest w skorze.Z doswiadczenia tez mozesz juz nie wiedziec bo teraz jak dobrze liczylem jest to twoja czwarta ojczyzna.Te poprzednie byly BEEEEEEEEE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: Biedajstwo IP: *.broadband.actcom.net.il 24.10.04, 20:55 no i prostak kupil sobie encyklopedie w skorze, hihi, i pochwalil sie, nowobogacki. i to jest wszystko, co ma do powiedzenia na temat pojecia "ojczyzna". duzo ma do powiedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 p.s. do prostaka IP: *.broadband.actcom.net.il 24.10.04, 20:57 liczyc tez nie umiesz. israel to moja druga. i ta pierwsza tez nie byla nigdy beee. dla ciebie widac byla, bo zwiewales. i akurat do niemcow. ale rozumiem, ze to wszystko dla tej encyklopedii w skorze. jezuuuuuu, gdzie ty znajdujesz takie typki???? Odpowiedz Link Zgłoś
moskowit Re: Dannoczka.... 24.10.04, 21:15 Duszka Ty moja, nu co Ty politruka nie rozumiesz? OJ CZY ZNAjde jakkas prace na czarno???? Wszystko jedno gdzie!!!! Nu sama wied' ponimajesz? Wot! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: Dannoczka.... IP: *.broadband.actcom.net.il 24.10.04, 21:53 ty mnie moskowit skazy, czy ja objazana imjet encyklopedie w skorze? w normalnej, takiej oprawionej w tekturke a potem ladnym papiurkiem, to nic nie znajde? a jak myslisz, moze politruk (w deche przezwanko!!) powinien jeszcze rzucic oczkiem w slownik? ja cusik tak dumaju, ze on sam nie umie myslec, przeciez wyraznie napisalam, co to pojecie ZNACZY DLA FORUMOWICZOW, a nie co napisane w encyklopedii, nie? o skorze to wogole nie pomyslalam.... :) Odpowiedz Link Zgłoś
moskowit Re: Dannoczka.... 24.10.04, 22:12 Nu dorogaja, z politrukami to jest tak.... Kiedys lapali knigi Marksa, Lenina, Stalina, czy jakiegos innego oberpolita.... Nu a teraz ci oberpolity nie wiedza na kim sie maja wzorowac.... tzn. wiedza, ale w koranie o ojczyznie nic nie ma, a samemu pomyslec..... Nu czto Ty w samom diele??? Dlatego, jak tylko zarobia cosik, to szybko kupuja encyklopedie w skorze.... nu sama ponimajesz, przeciez trzeba sie popisac przed innymi ober..., a i na polce dobrze wyglada.... Nu praw wied' ja? Wot! Dannoczka.... encyklopedie w skorze? Ten politruk ze szwabii nadaje.... Oh Bog Ty moj!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: Dannoczka.... IP: *.broadband.actcom.net.il 24.10.04, 22:17 :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polt Re:E rusek IP: *.dialin.kamp-dsl.de 24.10.04, 22:32 Ja jestem ze SLASKA a nie z Rusow.U nas lektura obowiazkowa byl Sienkiewicz a nie Majewski czy inny piewca konsomolski. Lenina czytalem w calosci z dobrej i nie przemuszonej woli dopiero w 1982.Ty moskowiczan moze ty stales na stopniach pociagu jak w 1981 jechalem tranzytem przez Ukraine. No i opowiem ci takie wydarzenie: W Przemyslu dostalismy deklaracje zeby tam wpisac zloto futra itp . Ruskiego oficera zapytalem sie z "glupia frant"" Zolotoje zuby maiej zeny toze" to uslyszalem tylko warkniecie" Nie zartujcie" do teraz robie sobie z tego jaja-oj przepraszam moze to ty byles tym oficerem bo teraz jestes tez przebierancem. Odpowiedz Link Zgłoś
moskowit Re:Ej, politruk! 25.10.04, 00:36 Durak ty, politruk.... Nu jest mi przykro, ze ty z przymusu musiales Sienkiewicza czytac :( Ja przeczytalem dlatego, ze mialem chec, jak zreszta wiele innych.... Naszych klasykow tez.... Nu, ze Lenina w calosci przeczytales, to cie podziwiam(!!!!), bo dokonales czegos, czego sam Lenin nie dokonal ;) Mysle, ze on by takiej cierpliwosci nie mial, ale ty.... Nu ja tiebia ponimaju, politruk.... A z tymi zlotymi zebami.... To jak ty uwazasz, co ci ten ruski oficer mial powiedziec? Skad on mial wiedziec z kim ma doczynienia? Przeciez to byla wasza domena..... Nu sam rozumiesz.... "encyklopedia w skorze", nu i teraz te "zolotoje zuby" (widze, ze pamiec tez tracisz, mowi sie: 'zolotyie').... odrazu widac, ze ze szwabii piszesz.... Nawet twojego nicku nie musze widziec..... Nu praw wied' ja? Wot! Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re:Ej, politruk! 25.10.04, 13:56 zartujesz sobie z ludzi powaznych,ja tez te same klopoty mialem jak mnie zmuszano do nauki tego jezyka.Z koncowkami-sdielanyje czy sdielanoje,krasnyje czy krasnoje.A Dziela Zebrane Lenina to czesto byla jedyna lektora na obozowej polce np. w Bialolece.Nie sadzisz,ze polit chcial ci cos dac do zrozumienia wspominajac ten 82r.I skad sie w Niemczech znalazl.Czapki z glow panowie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polit [...] IP: *.dialin.kamp-dsl.de 25.10.04, 19:16 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re:Do Krystian71 25.10.04, 20:31 tylko na wesolo!!! Zabieraja glos w sprawach o ktorych pojecia nie maja i niczego uszanowac nie potrafia Gdzie bylo to Zaborze? Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz1948 Re:Do Krystian71 25.10.04, 23:22 Zabrze - Zaborze.Ludzie z czestochowskiego i katowickiego. Widzisz ze sie ciesza ze moga klupac palcami po klawiaturze.Dziwi mnie tylko jedno ze rodzice nie powiedzieli im co to bylo PRL. Moze sie wstydza ze w tym czasie siedzieli pod lozkiem i bali sie kichnac.Pozdrowienia polit Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re:Do Krystian71 26.10.04, 09:03 pozdrowienia Grzesiu Ci co najwiecej klepia na tym forum,akurat doskonale zdaja sobie z tego sprawe, jakies wyrzuty sumienia chca pokryc swoja gadanina Ja pod kombatanctwo sie nie podszywam i tez jakis kompleks u siebie zaobserwowalem,chyba mlodszego brata,tak to sie nazywa w psychologii :)))) Takiego co patrzyl z przerazeniem,jak brat cieple kalesony i szczoteczke do zebow pakowal.Z przerazeniem,ale i taką straszna zazdroscią:))) Uchylam kapelusza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polit Re:Przyznaj sie- nie bede bil! IP: *.dialin.kamp-dsl.de 25.10.04, 19:05 Ty byles tym oficerem?Bo on tez mial taki zezarty przez alkohol pysk? A Lenin to przeciez byl wasz klasyker.Dawali go wam w odcinkach i z komentarzem aby wam sie w lebach nie poprzekrecalo.To co pisze do ciebie nie odnosi sie do NArodu Rosyjskiego ktory to narod zawsze szanuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polit Re: Do Danki IP: *.dialin.kamp-dsl.de 24.10.04, 22:18 Juz ci sto razy mowilem ze nie uciekalem tylko wyjezdzalem.Poprostu nie jestem takim cwaniaczkiem jak ty. A jak okreslisz twoj pobyt w przepieknej Austri czy Paryzu na " Przelecialo z wiatrem".Ty w rzeczywistosci nie masz zadnych zachamowan moralnych, a wiesz o tym ze moralnosc jest ilorazem inteligencji. Jezeli cos zostalo ci pod peruka ze szkoly to mnie zrozumiesz.A Ty mnie rozumiesz BARDZO DOBRZE tylko brak ci dosc czesto konceptu zeby sie odgryzc i zastepujesz ten koncept swoja klozetowa elokwencja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: Do Danki IP: *.broadband.actcom.net.il 24.10.04, 22:23 politruku, ja w austrii to bylam jeszze "przy mamie", ale jak tylko zdobylam zawod, to zabralam nogi i wyjechalam z tego pieknego kraju. bo austria to piekna akurat na 2 tygodnie wakacji. poogladac i wsjo. ani nie prosilam tam o obywatelstwo, ani nie chcialam tam nigdy zostac. wykorzystalam te lata na nauke i dobrze mi to zrobilo. a co do moralnosci, to lepiej nie wlaz na ten temat, politrucy nigdy nie byli znani z wysokiej moralnosci... klozetowa elokwencja? to cus nowego. ale nie wiem, czy znajde to w mojej encyklopedii nie oprawionej w skore... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sp;lit Re: Do Danki IP: *.nas31.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 25.10.04, 01:54 Na "krzywy ryj" , oczywiscie , austriackiego podatnika ,... Rozbrajajaca szczerosc zydowki ,... Zio-nazisci nie zabrali cie na drugi dzien charter'em do Promised Land ? Second clas citizen :) ============================================================================== wykorzystalam te lata na nauke i dobrze mi to zrobilo. Zwlaszcza ci co dali noge do Israel'a , na oko ok. 200 tys '53-'56, powojennych stalinowskich oprawcow - Tylko z Polski ,... Ty w drugiej turze '68 , z taty :) ============================================================================== politrucy nigdy nie byli znani z wysokiej moralnosci... uklony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 do rozlupanca IP: *.broadband.actcom.net.il 25.10.04, 07:54 pisalam juz tu pare razy, ze ja nie wyjechalam w 68. ja wyjechalam w 67. i to po 7 latach czekania na paszport w polsce ludowej. Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: do rozlupanca 25.10.04, 13:59 a moj ojciec nigdy nie dostal paszportu,dopiero w 89r Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sp'lit [...] IP: *.nas32.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 26.10.04, 00:58 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: do rozlupanca IP: *.jazo.org.il 26.10.04, 08:39 przede wszystkim, rozlupancu, to ja ci nic nie musze udawadniac. a po drugie to co mam ci udowodnic? ze wyjechalam w 1967? nu, rutch mir den buckel runter, rozlupancu, za glupis dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . [...] IP: *.range81-157.btcentralplus.com 24.10.04, 22:45 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . A CO ten Niemiaszek z "przyrzeczenia obywatelstwa" IP: *.range81-157.btcentralplus.com 24.10.04, 22:30 moze ci powiedziec? Ze ojczyzna jego tam, gdzie mu wyzszy socjal dadza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polit Re: Co u was bieda IP: *.dialin.kamp-dsl.de 24.10.04, 22:40 A co to jest socjal? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . To to, dla czego Polaczki korzystaja z IP: *.range81-157.btcentralplus.com 24.10.04, 22:50 "przyrzeczenia obywatelstwa", moze po hitlerowsku pisze sie to "sozial" - TY wiesz lepiej, bo z AUTOPSJI - ja zas tylko z artykulow w The Times. PS: slowo w j. angielskim nieznane, stosuje sie "benefit" lub "dole" Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Ojczyzna Zydow 24.10.04, 22:57 Bezrobotni Żydzi wracają do Ameryki Łacińskiej (PAP) 21-12-2003, ostatnia aktualizacja 21-12-2003 17:29 21.12.Tel Awiw (PAP/EFE) - Ponad 1.000 argentyńskich i urugwajskich Żydów, spośród tych, którzy w ciągu ostatnich dwóch lat skorzystali z prawa do osiedlenia się w Izraelu i wyjechali do tego kraju, powróciło do Ameryki Łacińskiej z powodu panującego w Izraelu bezrobocia - podał w niedzielę izraelski dziennik "Maariw" Argentyńscy Żydzi w wypowiedziach dla dziennika mówią, że "wolą być biedni w kraju, w którym się wychowali i którego język rozumieją, to jest w Argentynie" Do Izraela, w nadziei na znalezienie pracy, wyemigrowało w ciągu ostatnich dwóch lat z Argentyny, pogrążonej w kryzysie finansowym, 7.164 Argentyńczyków żydowskiego pochodzenia. Trafili na najgłębszą recesję w 53-letniej historii Państwa Izrael, podczas gdy Argentyna powoli zaczyna wychodzić z głębokiego kryzysu. (PAP) ik/ ro/ lop/ Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Ojczyzna Zydow 24.10.04, 22:59 newsweek.redakcja.pl/archiwum/artykul.asp?Artykul=10750&Strona=1 Anton Nosik miał 24 lata, kiedy w 1990 r. zaczął rozpadać się Związek Radziecki. Z dyplomem lekarza w kieszeni wyruszył do Izraela - podobnie jak 900 tys. innych rosyjskich Żydów - szukać swojej ziemi obiecanej. Zarobki w Rosji wynosiły wtedy około 10 dolarów, w Izraelu zaś czekało mieszkanie, kilkusetdolarowa zapomoga i możliwość znalezienia pracy. W Jerozolimie młody lekarz założył firmę informatyczną Jerusalem's Sharat Communications. Wiodło mu się nieźle, ale kilka miesięcy temu postanowił spakować walizki i wrócić do Moskwy. Dostał propozycję pracy - na kierowniczym stanowisku w Ramblerze, jednym z wiodących portali internetowych w Rosji. - Podjąłem decyzję bez wahania - wyjaśnia Nosik. - Użytkowników Internetu w Rosji jest dzisiaj ponad trzy razy więcej niż wszystkich mieszkańców Izraela. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: Ojczyzna Zydow IP: *.broadband.actcom.net.il 24.10.04, 23:14 nu i co z tego gini??? wszystkim wolno jechac tam gdzie lepiej zarabiaja, tylko israelczykom nie? a moze tak, gini, powiesz nam tutaj, dlaczego ty wyjechalas z polski??? no i jeszcze nie odpowiedzialas na temat tego watku: jak ty tlumaczysz pojecie "ojczyzna"??? Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Ojczyzna Zydow 24.10.04, 23:18 Gość portalu: dana33 napisał(a): > nu i co z tego gini??? wszystkim wolno jechac tam gdzie lepiej zarabiaja, tylko > > israelczykom nie? Alez wolno, wolno, zdaje sie, ze Polakom z tego powodu stawiany jest jakis zarzut, bo zdaje sie Polakom nie wolno. a moze tak, gini, powiesz nam tutaj, dlaczego ty wyjechalas z > > polski??? no i jeszcze nie odpowiedzialas na temat tego watku: jak ty > tlumaczysz pojecie "ojczyzna"??? Wyobraz sobie, ze nie mam obowiazku odpowiadac na zadne pytania. Jestem na forum dyskusyjnym, a nie na przesluchaniu , tobie zdaje sie ciagle sie to myli paniusiu . Wiec wbij sobie do glowki raz na zawsze , to jest forum, mamy wolnosc slowa, i nie masz prawa nikomu nic narzucac, ani niczego wymagac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z daleka Re: Ojczyzna Zydow IP: 5.5R* / *.inter.net.il 24.10.04, 23:23 gini, gini, zaloz sobie papiloty, bo zwoje ci sie zupelnie wyprostowaly. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rachelka Re: Ojczyzna Zydow IP: *.twcny.rr.com 24.10.04, 23:26 Gość portalu: z daleka napisał(a): > gini, gini, zaloz sobie papiloty, bo zwoje ci sie zupelnie wyprostowaly. a ty z daleka spytaj papuge jak lepiej blysnac intelektem lub humorem,czasem od zwierzatek mozna sie wiele nauczyc,szczegolnie od papug. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z daleka Re: Ojczyzna Zydow IP: *.inter.net.il 24.10.04, 23:31 Przepraszam Rachelci. Papuga jest zarezerwowana dla powazniejszych spraw. Takie drobne jak ty i gini to zalatwiam sam, ze tak powiem z marszu. Ps. Tobie papiloty tez by nie zaszkodzily. Mie boli, zaszkodzic nie moze i daje nadzieje( jedyna). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rachelka Re: Ojczyzna Zydow IP: *.twcny.rr.com 24.10.04, 23:37 Odpowiadasz na : Gość portalu: z daleka napisał(a): > Przepraszam Rachelci. Papuga jest zarezerwowana dla powazniejszych spraw. Takie > > drobne jak ty i gini to zalatwiam sam, ze tak powiem z marszu. > Ps. Tobie papiloty tez by nie zaszkodzily. Mie boli, zaszkodzic nie moze i daje > > nadzieje( jedyna). nu tozto ja wiem,ze odpowiedzi do mnie i gini zalatwiasz z marszu dlatego dalam ci dobra rade,jak z ta fizyka. ucz sie ucz z daleka, bo jak ty bedziesz madry to i twoi sasiedzi skorzystaja. co do papilotow to pudlo,natura obdarzyla mnie badzo hojnie i w ilosc i w krecone(wlosy tj). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z daleka Re: Ojczyzna Zydow IP: 5.5R* / *.inter.net.il 24.10.04, 23:51 wszystkie zwoje poszly we wlosy. To sie widzi. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Ojczyzna Zydow 24.10.04, 23:57 Gość portalu: z daleka napisał(a): > wszystkie zwoje poszly we wlosy. To sie widzi. Masz na mysli pana ambasadora?Moze i masz racje, pewnie w pejsy mu sie te zwoje powkrecaly. Nie czepiaj sie do mnie za swojego ambasadora. Postawcie go pod sad i rozstrzelajcie za to, ze takie informacje do polskiej prasy podaje, i pania Helene Luczywo, za to, ze takie brzydkie ksiazki jakiejs zakazanej pisarki reklamuje. I pozniej gini to wyciaga na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z daleka Re: Ojczyzna Zydow IP: *.inter.net.il 25.10.04, 00:10 Szkoda dla ciebie kazdej sukundy. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Ojczyzna Zydow 25.10.04, 00:24 Gość portalu: z daleka napisał(a): > Szkoda dla ciebie kazdej sukundy. Dla Mnie?Czy dla pana ambasadora Ci szkoda?Ja tu wlasciwie niewiele pisalam, chcialam Ci zwrocic uwage, podawalam za gazeta i panem ambasadorem pewne dane, ale jak zwykle, ambasador zawinil gini chca powieszic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: Ojczyzna Zydow IP: *.broadband.actcom.net.il 25.10.04, 07:43 wlasnie gini. nie wiele pisalas i zupelnie nie na temat. pare dni temu zarzucalas mi, ze nikt z nas zydow nie pisze tu na zaden inny temat. wprawdzie pisalismy i to duzo razy, ale konczylo sie wlasnie tak jak teraz: wpadala jakas gini lub jeden z jej kolezkow i zaczynali wjezdzac na zydow, zmieniajac temat. ty wlasnie tak zrobila i tym razem. nie stac cie na zadna odpowiedz na zadane pytanie, ktore nie ma nic wspolnego z zydami, ale ma cos wpolnego z nami wszystkimi. nie tylko ze nie odpowiedzialas, nie potrafilas nawet zmilczec. musialas, ale to musialas znow zjechac na temat zydow. nu, bylas i jestes zero. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: Ojczyzna Zydow IP: *.broadband.actcom.net.il 25.10.04, 07:40 ty rozumiesz z daleka, ona nie antysemitka i nie bluzga.... "pewnie w pejsy mu sie te zwoje powkrecaly." po chwilce namyslenia to sa dwie i tylko dwie wersje: 1. albo gini antyemitka i bluzga, albo 2. gini skonczona idiotka, i nie rozumie co to antysemityzm i bluzki w obu przypadkach masz oczywiscie racje, szkoda kazdej sekundy na nia. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: z daleka 24.10.04, 23:34 Gość portalu: z daleka napisał(a): > gini, gini, zaloz sobie papiloty, bo zwoje ci sie zupelnie wyprostowaly. Ja Ci cytuje artykul z gazety, dane sa podawane przez urzednikow izraelskich, a Ty masz do mnie pretensje , wez sie zastanow czlowieku troszke. Przestan sie obrazac na fakty ,tylko przyjmij je do wiadomosci . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z daleka Re: z daleka IP: 5.5R* / *.inter.net.il 24.10.04, 23:44 Ja sie Gini na fakty sie nie obrazam. Fekty nie przejmuja sie ani mna, ani toba: ja sie po prostu nabijam z twjej infantylnej filozofii. Dogadujesz, docinacz,szperasz po gazetach i weszycz niczym pies mysliwski, a na proste pytanie, dlaczego wyjechalas i osiedlilas sie w Belgi, odpowiadasz niczym urazona dziewica, ze demokracja gwarantuje ci prawo nieodpowiadania . Ty jestes normalna? Nie. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: z daleka 24.10.04, 23:49 Gość portalu: z daleka napisał(a): > Ja sie Gini na fakty sie nie obrazam. Fekty nie przejmuja sie ani mna, ani > toba: ja sie po prostu nabijam z twjej infantylnej filozofii. Dogadujesz, > docinacz,szperasz po gazetach i weszycz niczym pies mysliwski, a na proste > pytanie, dlaczego wyjechalas i osiedlilas sie w Belgi, odpowiadasz niczym > urazona dziewica, ze demokracja gwarantuje ci prawo nieodpowiadania . Ty jestes > > normalna? Nie. Ja po prostu duzo czytam, i trafiam na ciekawe artykuly, mialam nadzieje na jakas dyskusje z Wami, ale o jakiej dyskusji moze byc mowa. To jest forum publiczne i nie mam zamiaru opowiadac o swoich sprawach prywatnych,calemu swiatu . Od opowiadania o sobie to jest tu taki jeden. Odpowiedz Link Zgłoś
moskowit Re: Ojczyzna Zydow 25.10.04, 00:42 Nu z daleka, drug moj.... Przeciez musisz jej najpierw powiedziec, w jakim kolorze te papiloty maja byc.... Co Ty nie wiesz, jak to jest w Belgii? Nu sam ponimajesz? Wot! Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Ojczyzna Zydow 25.10.04, 01:15 moskowit napisał: > Nu z daleka, drug moj.... > Przeciez musisz jej najpierw powiedziec, w jakim kolorze te papiloty maja > byc.... > > Co Ty nie wiesz, jak to jest w Belgii? > > Nu sam ponimajesz? Wot! > Moskowitz a Zydzi to te swoje pejsy w papiloty jakiego koloru zawijaja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: Ojczyzna Zydow IP: *.broadband.actcom.net.il 24.10.04, 23:34 alez gini zlotko, ja nie wymagam i nie oczekuja i nic mi sie nie wydaje. ja po prostu pisze do ciebie w tonie, w jakim ty do mnie. nic tylko zarzucasz i chcesz udowodnic, jak to tutaj zle, i kazdy chce wyjechac i wogole, wiec sie tak pytam i ciebie, jak zarzucasz, to spojrzyj sie najpierw na siebie. a to, ze nie odpowiadasz, to tez mi juz duzo mowi... Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Dana 24.10.04, 23:41 Gość portalu: dana33 napisał(a): > alez gini zlotko, ja nie wymagam i nie oczekuja i nic mi sie nie wydaje. ja po > prostu pisze do ciebie w tonie, w jakim ty do mnie. nic tylko zarzucasz i > chcesz udowodnic, jak to tutaj zle, i kazdy chce wyjechac i wogole, wiec sie > tak pytam i ciebie, jak zarzucasz, to spojrzyj sie najpierw na siebie. a to, ze > > nie odpowiadasz, to tez mi juz duzo mowi... Dana , moje spraswy osobiste, to sa moje sprawy .Ja sie tu nikomu spowiadac nie mysle, a myslec to sobie mozesz co chcesz, ja ci nie moge zabronic.Ja jak juz napisalam temu panu z daleka , nie wymyslam sobie czegos tam tylko cytuje informacje z gazet . "Według najnowszych danych biura statystycznego w 2003 r. Izrael na co najmniej rok opuściło ponad 27 tys. obywateli - o blisko 10 tys. więcej niż przed wybuchem arabskiej intifady w połowie lat 90. W dodatku dane te mogą być dość nieprecyzyjne. - Bo wielu wyjeżdżających z Izraela nie jest w stanie powiedzieć, czy np. jedzie do USA na dwa lata studiów, czy też zostanie tam na zawsze - mówi Dawid Peleg, ambasador Izraela w Polsce. " Zwroc uwage , ze tutaj wypowiadal sie pan ambasador Izraela w Polsce, wiec nie czepiajcie sie do mnie za to co on mowi gazetom. Napisz do niego, zwyzywaj go od antysemitow i islamistow, a mnie daj spokoj . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . [...] IP: *.range81-157.btcentralplus.com 24.10.04, 23:00 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aki [...] IP: *.protonet.pl 24.10.04, 23:02 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re:Ojczyzna Zydow w Izraelu?? 24.10.04, 23:03 vvOozie napisał: No masz rację Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Dlaczasz do gini? Gratuluje...etyki! IP: *.range81-157.btcentralplus.com 24.10.04, 23:05 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aki Re: Dlaczasz do gini? Gratuluje...etyki! IP: *.protonet.pl 24.10.04, 23:08 nie zwracam sie per "kurwo" do swoich adwersarzy i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . OK, bedzie "stara kurtyzano" ;) IP: *.range81-157.btcentralplus.com 24.10.04, 23:29 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aki kurtyzano =eufemizm poprzedniego IP: *.protonet.pl 24.10.04, 23:41 okreslenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . A "stara streczycielka" - nie lepiej? IP: *.range81-157.btcentralplus.com 24.10.04, 23:45 Odpowiedz Link Zgłoś
rattler [...] 25.10.04, 02:54 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: Ojczyzna Zydow IP: *.broadband.actcom.net.il 24.10.04, 23:12 wlasnie, gini. policja israelska pracuje nad tym, zeby odstawic do granicy wszystkich nielegalnie pracujacych w israelu polakow, zeby nasi emigranci mieli prace. tu wrocilo troche ponad 1000 zydow, a w israelu jest okolo 10000 polakow pracujacych na czarno.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polit Re: No jasnie podswiecony! IP: *.dialin.kamp-dsl.de 24.10.04, 23:23 No to dlaczego piszesz jak co nie wiesz? A gdzie mozna znalezc slownik do jezyka hitlerowskiego, z checia kupie ale jezeli nie jest drozszy jak20 Euro. Juz licze jak Zyd, ile bede mogl na aukcji na tym zarobic. Cholera jutro ide sobie zmienic krew bo juz mysle jak Zyd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Klemperer- JEZYK III RZESZY. Mowisz, jakbys sie IP: *.range81-157.btcentralplus.com 24.10.04, 23:32 w.w. na pamiec wyuczyl... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sp;lit Re: A CO ten Niemiaszek z "przyrzeczenia obywatel IP: *.nas31.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 25.10.04, 02:12 Right on , kropa , emigracja ruskich zydow wlasnie na to liczy i zamiast do Promised Land prawie pol miliona wyladowalo na utrzymaniu niemieckiego podatnika ,... Aha , tam nie tylko nie placisz za wyksztalcenie , ale placa tobie tobie i zapewniaja dach nad glowa ,... Raj dla zyda , zmora dla niemieckiego podatnika . uklony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pklit Re: Biedajstwo IP: *.dialin.kamp-dsl.de 24.10.04, 22:38 Ale sobie kupilem tylko po to zebys nie mogla powiedziec na mnie prostak,a w skorze zeby dzieci tez cos z tego mieli.Z powodu tej inwestycji nie biora oni karabinu do reki tylko steteskop i strzykawke. Co boli cie jeszcze ten brak mozliwosci obejrzenia w encyklopedi co to jest OJCZYZNA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: Biedajstwo IP: *.broadband.actcom.net.il 24.10.04, 22:58 alez politruku, dlaczego ma mnie bolec? nie mam brockhausa, mam britannica, i nie w skorze, ale w normalnej okladce. nic nie gorsza od brockhausa. nu, a moje tymczasem maja karabin, a potem to co zechca. a karabin to dobrze, ze maja, bo inaczej to by nie mieli ojczyzny, ty farsztejst? git. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: totyle Re: ciekawa jestem baaardzo, IP: *.176.168.115.Dial1.Phoenix1.Level3.net 24.10.04, 21:42 Nu dana ty wiesz co to ojczyzna.To ziemia twojego ojca-jak sama nazwa wskazuje. Nu dana a ty masz ojca tylko nie wiesz gdzie. Jest jeszcze nu dana matkowizna-to tam gdzie twoja matka byla czy jest.Nu dana to takie proste a ty tego nie wieszz?. Zyd mowi natomiast ze ziemia czy ojczyzna jego tam gdzie jego grob-prawda?. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: ciekawa jestem baaardzo, IP: *.broadband.actcom.net.il 24.10.04, 21:59 nu, nu, od 8 wieczorem jest tu 11 wpisow. z tego 5 moich i moskowita. z pozostalych 5 2 prawidlowe odpowiedzi. michal odpowiedzial jednym slowem i zawarl w tym absolutnie wszystko, kol hakavod!!! i nawet moj ulubieniec tozero, dal prawidlowa odpowiedz, nu, ale mnie zadziwil, widac ze sie doucza. jakby jeszzce zostawil te idiotyczne zapytania.... nu, ale dostaje nagrode, bo odpowiedzial prawidlowo: a wiec, tozero, moj ojciec niestety nie zyje juz od 11 lat. jest pochowany w haifie, tak ze wiem dokladnie, gdzie jest. moja mama na szczescie jeszcze jest z nami. ojczyzna zyda, to erec israel ve yerushalaim. nu, o tyle jestem od ciebie lepsza, tozero, ze mam dwie ojczyzny. chyba oczywiscie, ze uwazasz niemcy za twoja ojczyzne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Piekne, Borrka. I prawdziwe,ale mozna odpowiedziec IP: *.range81-157.btcentralplus.com 24.10.04, 22:58 takze i poezja - bo TO SIE CZUJE: "I am your native land who bred No driven heart, no driven head; I fly a flag in every sea Round the old Earth, of Liberty! I am the Land that boasts a crown; The sun comes up, the sun goes down Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: O to sie nie pyta. IP: *.broadband.actcom.net.il 24.10.04, 23:00 ach tak? bo tu niektorzy to nie wiedza. jak widzisz, duzo odpowiedzi nie ma. wiekszosc sprawdzila w encyklopedii, bo sami nie umieja powiedziec we wlasnych slowach. wysoki poziom forumowiczow, musze przyznac. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: O to sie nie pyta. 24.10.04, 23:01 Mimo braku oficjalnych danych eksperci przypuszczają, że dzisiaj więcej Żydów wyjeżdża z Izraela, niż do niego emigruje. Bo chociaż niełatwo jest być Żydem w Rosji i innych krajach Europy Wschodniej, to wielu imigrantom jeszcze trudniej odnaleźć się w Izraelu. Bywa, że przybysze z Rosji traktowani są jak obywatele drugiej kategorii. Wielu z nich wykorzystało "żydowskość" tylko po to, żeby się wyrwać z biedy w swoich krajach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . To tak jak polskie qrwy i zlodzieje wykorzystali IP: *.range81-157.btcentralplus.com 24.10.04, 23:04 swiete imie "Solidarnosci", by sie na Zachodzie "na uchodzce" zalapac...Polska wolna, a oni...jakos nie powracaja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aki wielkie mecyje IP: *.protonet.pl 24.10.04, 23:04 tacy z nich byli żydzi jak z naszych niemcy wyjeżdzający do bundesrepublik ot co Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: wielkie mecyje 24.10.04, 23:07 O i tu sie mylisz, chcac sie osiedlic w Izraelu, trzeba sie wykazac papierami do drugiego pokolenia zdaje sie. Nie masz papierka, nie dostajesz obywatelstwa.Ostatnio rabiny pojechaly az do Indii sprawdzac Indusow zydowskosc, takze moze juz niedlugo Indusi zmienia ojczyzne na Izrael, jak tylko rabini potwierdza ich zydowskosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aki Re: wielkie mecyje IP: *.protonet.pl 24.10.04, 23:13 nie w tym rzecz jakie papierki trzeba miec do izraela a jakie do niemiec.papierek zawsze da sie załatwic. do niemiec wyemigrowało wielu "niemców" z polski a do izraela wielu "zydów" z całego swiata.ani jedni ani drudzy czesto nie mieli nic wspolnego ze swoją nową ojczyzna mimo jakis istniejacych na papierkach więzów krwi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . To twoje "lewe" zydowskie papiery z rynku w Pcimiu IP: *.range81-157.btcentralplus.com 24.10.04, 23:31 nie przeszly? I dlatego w Belgii siedzisz i na Zydow psioczysz? Teraz wszystko jasne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: O to sie nie pyta. IP: *.broadband.actcom.net.il 24.10.04, 23:20 nie jestem taka pewna gini, ze wiecej wyjezdza niz przyjezdza. i tez nie bardzo sie dziwie, bo nie jest latwo teraz w israelu, dzieki twoim ulubiencom. ale co wlasciwie chcialas powiedziec? a ty dlaczego nie wracasz do polski, juz nie komunistycznej? wolnej i demokrtycznej? w sklepach wszystkiego w brod, jak w europie? i politruk tez nie wraca, i spolicik nie wraca i tozero nie wraca.... wiesz gini, lepiej sie nie zapedzaj. kazdy wyjechal z jakiegos powodu i nikt nie wraca, tez z jakiegos powodu. nie rzucaj sie na innych, jak ty sama nie taka patriotka... Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: O to sie nie pyta. 24.10.04, 23:30 Gość portalu: dana33 napisał(a): > nie jestem taka pewna gini, ze wiecej wyjezdza niz przyjezdza. Jak zwykle wiesz lepiej wszystko. i tez nie bardzo > > sie dziwie, bo nie jest latwo teraz w israelu, dzieki twoim ulubiencom. ale co > wlasciwie chcialas powiedziec? A co pisal kolega moskowic na temat Polakow?Po co znow sie wypowiadazsz za wszystkich Zydow? a ty dlaczego nie wracasz do polski, juz nie > komunistycznej? wolnej i demokrtycznej? w sklepach wszystkiego w brod, jak w > europie? i politruk tez nie wraca, i spolicik nie wraca i tozero nie wraca.... > wiesz gini, lepiej sie nie zapedzaj. kazdy wyjechal z jakiegos powodu i nikt > nie wraca, tez z jakiegos powodu. nie rzucaj sie na innych, jak ty sama nie > taka patriotka... Ja juz ci napisalam, moje sprawy to sa moje sprawy , nie wiesz o mnie nic kompletnie ani o nikim z nas, kazdy gdzies pracuje, mieszka, jedni na stale inni okresowo, Tobie nic do tego, tu nie przesluchanie. Zacznij od swojego podworka. Ja jak na razie sie na nikogo nie rzucam, ataki idiotyczne jak zwykle zaczely sie ze strony twoich przyjaciol, co to belki we wlasnym oku nie widza, ale zdzblo w cudzym tak . Ty zalozylas idiotyczny watek z zamiarem dokopania emigracji polskiej to i walnal w ciebie rykoszetem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Poki co, to wali w "folsdojczy" i stare kurtyzany. IP: *.range81-157.btcentralplus.com 24.10.04, 23:36 Aki, borrka - poza wszelkimi zarzutami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: O to sie nie pyta. IP: *.broadband.actcom.net.il 24.10.04, 23:39 widzisz gini, sprawy zydowskie i israelskie to moje sprawy. nie chcez, zeby sie wtracali do ciebie, nie wtracaj sie do innych, farsztejst? dlugo trwalo, ale git. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: O to sie nie pyta. 24.10.04, 23:45 Gość portalu: dana33 napisał(a): > widzisz gini, sprawy zydowskie i israelskie to moje sprawy. nie chcez, zeby sie > > wtracali do ciebie, nie wtracaj sie do innych, farsztejst? dlugo trwalo, ale > git. .Moje sprawy osobiste to sa moje sprawy , a tutaj jest forum swiat, Izrael panstwo jak kazde inne, Zydzi narod jak kazdy inny, choc wybrany ponoc, i bede sobie pisac co bede chciala.Cenzurowac idz sobie na jakies zydowskie forum, tu juz obsada adminska jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: O to sie nie pyta. IP: *.broadband.actcom.net.il 24.10.04, 23:50 ok, gini, pisz dalej, ja ide spac, bo juz odpowiedz na moje pytanie w pierwszym poscie dostalam. 3 osoby, ktore umialy logicznie odpowiedziec. ty nie jestes jedna z nich. dobranoc. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: O to sie nie pyta. 24.10.04, 23:54 Gość portalu: dana33 napisał(a): > ok, gini, pisz dalej, ja ide spac, bo juz odpowiedz na moje pytanie w pierwszym > > poscie dostalam. 3 osoby, ktore umialy logicznie odpowiedziec. ty nie jestes > jedna z nich. dobranoc. Mam nadzieje, ze przynajmniej wyslesz jakiegos maila do tego ambasadora, i poislesz mu paru kretynow i antysemitow. dobranoc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polit Re: A co sloneczko oslepilo? IP: *.dialin.kamp-dsl.de 24.10.04, 23:45 Danusiu " kpisz czy o droge pytasz" wiesz dobrze ze z powodu sklepow nie wyjechalem.Miler tak tak ten zlodziej z Lodzi i jego kompania jest dalej przy wladzy.Z drugiej strony Swiat jest taki piekny ze nie ciagnie mnie do polski aby spotkac tam takich jak Ty.Kup sobie w koncu ta encyklopedie zebyz mogla sobie w koncu poczytac co to jest ojczyzna , wolnosc czy demokracja,bo skad masz to wiedziec jak zyjesz w takim kraju jak Izrael ze po buleczki mosisz leciec szybko i z karabinem pod pacha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: A co sloneczko oslepilo? IP: *.broadband.actcom.net.il 24.10.04, 23:48 politruk bleibt politruk, nie ma dwoch zdan. co za glupota, ze mnie spotkasz w polsce. nawet w israelu mnie nie spotkasz... ale glupoty piszesz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polit Re: A co sloneczko oslepilo? IP: *.dialin.kamp-dsl.de 25.10.04, 00:02 To mnie ucieszylo. Wyobraz sobie ze wychodzisz z samolotu czy auta i tu straszne.Ale jestes w 100% pewna ze cie w tym zyciu nie spotkam? Danus przyrzec mi to na wszystkie swietosci. Prosze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . [...] IP: *.range81-157.btcentralplus.com 24.10.04, 23:48 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
moskowit Re: Nu Dannoczka.... 25.10.04, 01:11 Czy Ty nie rozumiesz, o co jej chodzi? Nu pojmi, ona grund chce tylko wybadac, bo tam we Flamandrii jakas taka dziwna partia zaczyna miec duze znaczenie.... Jesli dobrze pamietam, to Vlaams Blok sie nazywa.... i moze tam muslimow nie lubia, bo za duzoich zaczyna byc..... Wiec ona chce sie zorientowac, jakie papiery potrzeba, zeby zakamuflowac sie, na wszelki wypadek.... Nu sama ponimajesz? Wot! z daleka poradzil jej, zeby papiloty zalozyla, ale moze ona nie wie, ze te na glowie sie zaklada..... Odpowiedz Link Zgłoś
gini [...] 25.10.04, 01:17 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . [...] IP: *.range81-156.btcentralplus.com 25.10.04, 01:17 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: Nu Dannoczka.... IP: *.broadband.actcom.net.il 25.10.04, 07:48 hmmm, cos w tym jest, moskowit... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rachelka Re: ciekawa jestem baaardzo, IP: *.twcny.rr.com 24.10.04, 23:15 danus ja ci powiem dla mnie ojczyzna znaczy to samo co dla ciebie,tylko nazwa ojczyzny jest inna,jak rowniez metody jakimi ja bronie-reszta to samo. nu szykuj ty sie na przygode,beczke powiekszam i juz przypomina arke noego,wraz z ekwipunkiem i bungee linka,powinnysmy przetrwac. jeden warunek- rzadna kropa nie jedzie,to sa party poopers a my wesole dziewczynki,tylko ty jakies takie powazne dyskusje znowu wijesz i duzo powaznych komediantow tu pisze,a co poniektorzy to nawet rabotajut magikom a ruki u nich swabodny:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: ciekawa jestem baaardzo, IP: *.broadband.actcom.net.il 24.10.04, 23:42 nie wiem rachelciu, czy to samo dla ciebie czy dla mnie. w mojej pierwszej ojczyznie, ktora ja kocham, mnie nie kochaja. i tez nie chca mnie tam. w mojej drugiej, ktora tez kocham, kochaja mnie. i chca mnie. nawet bardzo. mialam napisac, w jakim miesiacu najlepiej na te nasza niagarska wyprawe.. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rachelka Re: ciekawa jestem baaardzo, IP: *.twcny.rr.com 24.10.04, 23:47 e danus ja mieszkalam w wielu panstwach i wszedzie,gdzie nie bylam to czastke mego serca i duszy zostawilam. czy bylam tam kochana nie wiem,ale jak wracam to zawsze cos odnajduje wiec zalezy jak sie do czegos nastawiasz. chyba nie masz takich zlych wspomnien z polski jak tu przedstwaiasz,tylko niepotrzebnie wbijasz wszedzie kliny,bez tego byloby znacznie latwiej. a co do niagary to najlepsza wlecie,troche cieplej na dworze no i mozna w bikini paradowac po wodzie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aki kobity? chcecie sie w beczce IP: *.protonet.pl 24.10.04, 23:55 spuścic z niagary? ok napiszemy po fakcie o tym na forum swiat.a to sie niektórzy ucieszą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rachelka Re: kobity? chcecie sie w beczce IP: *.twcny.rr.com 25.10.04, 00:03 no my albo w beczce albo bugngee jumping,to ja ja namawiam,ale nie wiem czy ja maz pusci,jeszcze rachelka ja na zle manowce sprowadzi i wtedy co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: kobity? chcecie sie w beczce IP: *.broadband.actcom.net.il 25.10.04, 07:35 rachelcia, tylko spokojnie, juz maz sprowadzil.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: kobity? chcecie sie w beczce IP: *.broadband.actcom.net.il 25.10.04, 07:34 ty sie tak nie ciesz, aki, rachelcia postarala sie o DOBRA beczke.... :) ja zalatwiam fotografa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gucio [...] IP: 66.120.210.* 24.10.04, 23:59 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stranger Re: ciekawa jestem baaardzo, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.04, 23:50 Katechizm polskiego dziecka - Kto ty jesteś? - Polak mały. - Jaki znak twój? - Orzeł biały. - Gdzie ty mieszkasz? - Między swemi. - W jakim kraju? - W polskiej ziemi. - Czym ta ziemia? - Mą ojczyzną. - Czym zdobyta? - Krwią i blizną. - Czy ją kochasz? - Kocham szczerze. - A w co wierzysz? - W Boga wierzę. - Coś ty dla niej? - Wdzięczne dziecię. - Coś jej winien? - Oddać życie. Władysław Bełza (1847 - 1913), autor powyższego wiersza, był postromantycznym poetą,współzałożycielem Macierzy Szkolnej i Towarzystwa Literackiego imienia Adama Mickiewicza.Pisał wiersze w duchu patriotycznym (w tym dla dzieci np. cytowany "Kto ty jesteś? - Polak mały") oraz gawędy, m.in. o Mickiewiczu. W dzisiejszych czasach zapewne zostałby obrzucony obelgami przez ludzi eleganckich i przyzwoitych jako typowy reprezentant polskiej zaściankowości, kołtunerii i szowinizmu. Na szczęście ich nie doczekał... głupawy rechot "europejczyków", wyśmiewających polskie tradycje, polską historię i w ogóle wszystko co polskie - bolałby go bardziej, niż ucisk zaborcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z daleka Re: ciekawa jestem baaardzo, IP: 5.5R* / *.inter.net.il 25.10.04, 00:03 panie obcy(nieznajomy). W. Belza, bylby zachwycony twoja wypowiedzia, ale pewnie spytal by cie, dlaczego tak dumny Polak, tak brzydko siebie nazywa, i do do tego po europejsku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stranger Re: ciekawa jestem baaardzo, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 00:34 No cóż - Z swoimi poglądami na forum gazety mającej jednoznaczną konotację polityczną jestem rzeczywiście "Obcym" vel "stranger". Nie czuję się Obcym w moim kraju a jednocześnie coś nie tak. To nie mój świat, to nie moje wyobrażenia w nim panują, nie moje poglądy i wartości. Dlatego "stranger" a nie "Obcy" choć jednocześnie "Obcy" A co powiesz o takim wierszu? Ziemia rodzinna Całym mym sercem, duszą niewinną, Kocham tę świętą ziemię rodzinną, Na której moja kołyska stała, I której dawna karmi mnie chwała. Kocham te barwne kwiaty na łące, Kocham te lany kłosem szumiące, Które mnie żywią, które mnie stroją, I które zdobią Ojczyznę moją. Kocham te góry, lasy i gaje, Potężne rzeki, ciche ruczaje; Bo w tych potokach, w wodzie u zdroja, Ty się przeglądasz Ojczyzno moja, Krwią użyźniona, we łzach skąpana, Tak dla nas droga i tak kochana! Czy tak mówi współczesny Polak? Może tak a może nie. Czas pokaże czy zdadzą egzamin. A ty? Czy umiesz znaleźć się we współczesnym świecie? Modernista czy "Obcy"? Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: ciekawa jestem baaardzo, 25.10.04, 00:42 victorian.fortunecity.com/bacon/483/HEMAR/TEKSTY/1029.HTM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Tak, tak..."byc Polakiem w Polsce". Nie - w BELGII IP: *.range81-156.btcentralplus.com 25.10.04, 00:45 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Zly poeta, dobre intencje...I tak, Bogu dzieki, ze IP: *.range81-157.btcentralplus.com 25.10.04, 00:09 swe rymowanki dla dzieci pisal (co zreszta nie ksztaltuje w dzicku dobrego smaku). A nie lepiej by bylo tak, Polaku: Źle, źle zawsze i wszędzie, Ta nić czarna się przędzie: Ona za mną, przede mną i przy mnie, Ona w każdym oddechu, Ona w każdym uśmiechu, Ona we łzie, w modlitwie i w hymnie... * Nie rozerwę, bo silna, Może święta, choć mylna, Może nie chcę rozerwać tej wstążki; Ale wszędzie - oj wszędzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: Zly poeta, dobre intencje...I tak, Bogu dziek IP: *.broadband.actcom.net.il 25.10.04, 07:37 no prosze, jeszcze jedna swietna odpowiedz na moje pytania. ale wy cytujecie tu poetow, a ja pytalam sie o WASZE uczucia.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: ciekawa jestem baaardzo, IP: *.broadband.actcom.net.il 25.10.04, 07:32 to jest ladne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jojo [...] IP: *.ny325.east.verizon.net 25.10.04, 00:21 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jojo Re: ciekawa jestem baaardzo, IP: *.ny325.east.verizon.net 25.10.04, 00:34 poza tym,Ojczyzna dla mnie bedzie tylko ta ziemia,na ktoorej mnie mamka z tatka poczeli i wycvhowali!!!To tyle !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: totyle-toja Re: ciekawa jestem baaardzo, IP: *.176.6.64.Dial1.Phoenix1.Level3.net 25.10.04, 01:09 Jojo jak piszesz totyle to nawet sens ma.Pisz jeszcze mniej a zaczne cie w koncu czytac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Doloz i ty jakis wiersz... Tez da sie czytac ;) IP: *.range81-156.btcentralplus.com 25.10.04, 01:11 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: ciekawa jestem baaardzo, IP: *.broadband.actcom.net.il 25.10.04, 07:45 nu, jojo, to tez moze byc. tylko co sie dzieje w przypadku, jak mamke z tatka wzielo np w pociagu???? :) Odpowiedz Link Zgłoś
bam_buko [...] 25.10.04, 00:56 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Nie wal w bambus; wlaz na bambus - tam twoj dom IP: *.range81-156.btcentralplus.com 25.10.04, 00:59 i twoja ojczyzna, smrodzie! Jestem tu jedynym - poza Cepem - ktory tu zareagowal z sensem: poezja. Odpowiedz Link Zgłoś
bam_buko [...] 25.10.04, 01:17 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . KTO olewa? Nie olewa nawet taki dick jak ty: IP: *.range81-156.btcentralplus.com 25.10.04, 01:25 www.funegreets.com/insults/insdickhead.htm Odpowiedz Link Zgłoś
bam_buko [...] 25.10.04, 01:28 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . A co? Cep nie taki durny, by ciebie, gnoju, brac IP: *.range81-156.btcentralplus.com 25.10.04, 01:33 sobie za adwokata...BEZ OBDIORU, TRASH! www.funegreets.com/insults/inskissass.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rachelka [...] IP: *.twcny.rr.com 25.10.04, 02:59 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . [...] IP: *.range81-156.btcentralplus.com 25.10.04, 03:10 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
rattler Re: Lepiej byc "wycieraczka polska" nizli ARABSKA 25.10.04, 03:17 3-cia rano , a ty na krzesle przed PC - Zaczynam sie zastanawiac , po co cie kopac , robisz to elokwentnie sam podkreslajac to Greenwich time zone :) Morritz narazie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . [...] IP: *.range81-156.btcentralplus.com 25.10.04, 03:23 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cep A tu jeden taki nie-Polak tak napisał: IP: *.aster.pl 25.10.04, 00:30 VIKTOR DYK: ZEMĚ MLUVÍ Tvrdá matka byla jsem tobě. Těžce chléb jísti dala. Nehýčkala jsem robě, muže jsem zraňovala. Když prohlédly poprvé tvé oči vyjevené, smutný se obzor před tebou šířil. Mluvila jsem o ráně zasazené, které čas neusmířil. Na nás oba padal těžký stín, matka tvrdá byla jsem, ty tvrdý syn. Nepozdvihl jsi pro mne rámě. S láskou jsi nepomyslil na mě. Když vítr zahučel, zapraštěl mráz, neslyšel jsi můj hlas. A já přec mluvila, vidouc tvou psotu, bídu, jež věčně tě štve. A z úst mých zamlklých zaznělo tu: Vezmi si své. Těžké břímě nosím. Přichází radost, nebo děs? Slyšíš mne dnes? Matka, syna prosím. Haj si mne. Braň si mne. Neoslyš matky. Haj si mne. Braň si mne. Ať shoří statky, pole ať udupou, zničí. Zítra zas símě vzklíčí. Chystala jsem ti úděl, děcko. Úděl jsem tobě chystala. Chraň si mne. Haj si mne. V moci tvé všecko: aby ztroskotala loď, anebo přistala. Neoslyš slova varující: Neprodej úděl za čočovici. Třeba mne opustíš, nezahynu. Ale víš, kolik sem přijde stínů? Kolikrát pěst bude potomek zatínat a syn tvůj kolikrát bude tě proklínat? Nezahynu, věčna jsem, ale žít budu s trapným úžasem: kterak jsi zapomněl dědičný na díl? Kterak jsi váhal a kterak jsi zradil? Jak možno kletý čin provésti vědomky? Sebe jsi zradit moh. Ale své potomky? Dokavád dýchal jsi, proč ses vzdal? Čeho ses bál? Co je to smrt? Smrt znamená jít ke mně. Tvá matka země otvírá náruč: možno bys jí zhrd? Pojď, poznáš, jak je náruč země měkká pro toho, který splnil, co čeká. Prosím tě, matka tvá: Braň si mne, synu! Jdi, třeba k smrti těžko jdeš. Opustíš-li mne, nezahynu. Opustíš-li mne, zahyneš! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jojo Re: A tu jeden taki nie-Polak tak napisał: IP: *.ny325.east.verizon.net 25.10.04, 00:39 czytalem to z problemami.ale zauwazylem ze autor bardzo musi swojej mamy ojca ziemie kochac,chwala mu za to i pzdr.!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cep Re: A tu jeden taki nie-Polak tak napisał: IP: *.aster.pl 25.10.04, 19:21 Zaimponowałeś mi, Jojo - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sp;lit Re: ciekawa jestem baaardzo, IP: *.nas31.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 25.10.04, 01:27 Kazde miejsce na ziemi , gdzie mozesz zyc z godnoscia , zapracowac na zycie , za wlasna prace zapewnic , wlasny dach nad glowa , zyc pod nim bezpiecznie i zgodzie z sasiadami , wychowac dzieci , nie zebrajac u przyjaciol i okradajac sasiadow - O mordowaniu niewinnych , kobiet i dzieci , nie wspominam ,... Ferszteist ? Git ! uklony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbalansowany Re: ciekawa jestem baaardzo, IP: *.mel.dialup.connect.net.au 25.10.04, 04:19 A ja troche nie na temat, ale blisko. Mam znajomego kumpla zyda, ktory ma sklep jubilerski w city. Jak jestem w poblizu i mam troche czasu to wpadam do niego na pogawedke. Wpadlem w sobote, zaczelismy gadac, gdy weszla jakas para starszawych ludzi i zaczela ogladac co w sklepie, a ja kontynuowalem pogawedke z kumplem. Po chwili facet slyszac nas mowiacych po polsku podszedl i dolaczyl sie do rozmowy. Okazalo sie ze jest polskim zydem mieszkajacym na stale w Izraelu, odwiedza wlasnie rodzine zony. Rozgadal sie strasznie w stylu naszego forumowego Fredzia, Bredzia i fredziowa polszczyzna.Mnie wzial tez za zyda i byl raczej szczery. A co powiesdzial brzmialo mniej wiecej tak: Byli czasy, byli (czyli opowiesc zyda rodem z Polski) My wyjechali z ta niedobra Polska Choc nie cierpieli my glodem W urzedzie ja pracowal, i brat moj i szwagier Ze wspomne mimochodem Zastrzelil ja trocha polskich faszystow Z AK i podobnych formacji Bo chcial ja widziec Polske szczesliwa By duzo bylo cywilizacji Kierowca przyjezdzal pod dom i zabieral Podwozil do samego biura Dzis autobusem gdy musze gdzies gdzies jechac Od rana cierpnie mi skora Ja placil za wszystko uczciwe pieniadze Zlotowki sie nazywali Dzis bulke chce kupic, a w sklepie wolaja Dawaj 50 szakali Ja w Eretz dzis rente taka tam dostaje Co glupie gojstwo mi buli Jak wspomne Minca, Swiatle, czy Bermana To nawet sie czlowiek rozczuli A wszystko to wine tego kpa Gomulki Choc nasza zesmy mu dali A Ochabowi tyz jej rodziona sioste I tak nas w.....li Polapal sie Wieslaw ze hucpa odchodzi Wywalil nas z Polski ciupasem Dzis tylko bomby wkolo wybuchaja Za Warszawa tez tesknie czasem Ze gojstwo to gnojstwo Wiadoma to sprawa Krzywe chodniki - pan wie No ja bym tam jeszcze i dzisiaj wrocil Ale kto mnie tam jeszcze chce? Niestety to jego babsko zaczelo go ciagnac za rekaw by isc do dalszych sklepow i nie moglismy kontynuowac rozmowy, z azpowiadala sie interesujaco. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: ciekawa jestem baaardzo, IP: *.broadband.actcom.net.il 25.10.04, 07:52 twoja definicja, split, nie jest zla. tylko widzisz, czasem, zeby miec takie miejsce, musisz o nie walczyc. a w walce gina ludzie. jak dobrze pamietam, to polska wiele razy walczyla o swoja wolnosc, zeby zapewnic swoim obywatelom wlasnie zycie w godnosci i dach nad glowa. ameryka tez, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teresa Re: ciekawa jestem baaardzo, IP: *.uni.opole.pl / *.uni.opole.pl 25.10.04, 08:59 OJCZYZNA MOJA to ta ziemia droga, Gdziem ujrzał słońce i gdziem poznał Boga Gdzie ojciec, bracia i gdzie matka miła w polskiej mnie mowie pacierz uczyła OJCZYZNA MOJA - to praojców sława SZczerbiec Chrobrego, cecorska buława To duch rycerski,szlaczetny a męski To nasze wielkie zwycięstwa i klęski. *************************************** I cóż powiedzą tomy słowników, Lekcje historii i geografii Gdy tylko o NIej mówić potrafi Krzak bzu kwitnący i śpiew słowików Choć Jej granice znajdziesz na mapach Ale o treści ,co je wypełnia Powie ci tylko księżyca pełnia I mgła nad łąką, i liści zapach Pytasz sie ,synu ,gdzie jest i jaka? W niewymierzonej krainie leży. Jest w każdym wiernym sercu Polaka Co o Nią walczył, cierpiał i wierzył. W szumie gołębi na starym rynku W książce poety i na budowie, W codziennej pracy, w życzliwym słowie Znajdziesz Ją w każdym dobrym uczynku. ************************************* To słowa M.Konopnickiej i A. Słonimskiego Tak czuję,choć własnymi słowami nie potrafilabym tak pięknie opisać własnych uczuć. Pozdrowienia T.M Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: ciekawa jestem baaardzo, IP: *.broadband.actcom.net.il 25.10.04, 09:33 dzieki, teresko. nie znalam tych wierszy.... :) Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: ciekawa jestem baaardzo, 25.10.04, 14:40 Ojczyzna maja to te ciche pola ktore od wieku zdeptala niewola To te kurhany,te smetne mogily Co jej swobody obroncow przykryly Ojczyzna moja -to ten duch narodu Co zyje trudem wsrod glodu i chlodu To ta nadzieja,co sie w sercach swieci Praca u ojcow ,a piosnka u dzieci to jeszcze dwie zwrotki z tego samego wierszyka Tereniu,z podrecznika mojejgo pradziadka,jeszcze sprzed 18r( o niewoli wspomina),i podpisanego Jan Sawa,to byl zdaje sie pseudonim Konopnickiej Serdecznie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaucio Re: ciekawa jestem baaardzo, IP: 5.5R* / *.red.bezeqint.net 25.10.04, 14:57 cos ty krist nastalgija ? po co to tobie ? ty prosto glista w dupie .co szuka OJCZYZNE Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: ciekawa jestem baaardzo, 25.10.04, 15:03 to nie bylo wiktorku do ciebie,sa uczucia tobie niedostepne Tys sie juz popisal ,pierwszym wpisem w watku,skomentowal Niech mi PP wybaczy naruszenie praw autorskich,ale dla takich jak ty nie chce mi sie wysilac,wiec ci jego post jeszcze tu przykleje Re: ciekawa jestem baaardzo, Autor: Gość: PP IP: 207.7.203.* Data: 24.10.2004 20:57 + dodaj do ulubionych wątków skasujcie post + odpowiedz cytując + odpowiedz gaucio, opisales dokladnie swoj gatunek robactwa. Rodzi sie toto w Polsce, Europie, wokol swiata i widzi trawke polska, rosyjska,....ale to nie ich trawka.. Une wszystkie chcom zrobic alija i zyc w miejscu ciemnosci i zbrodni, otoczonym wysokim plotem, ktorego falista linia przypomina pomarszczony odbyt mojego psa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaucio Re: muj biedny krist IP: 5.5R* / *.red.bezeqint.net 25.10.04, 15:15 ja tylko cien Gucio .cien dobra bez nienawisci ,ja radze nie narzucam ,prosze cie wruc z kad przyszedlesz czyli ? Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 slepy soliterku(nieuzbrojony) 25.10.04, 15:29 cos ci jeszcze napisze,wez awiomarin bo wiem,ze zwymiotujesz Ponad Wisly pasmem dlugim ponad Sanem ,ponad Bugiem W nadniemenskich puszcz dolinie z jednej piersi piosnka plynie Od Warszawy do wzgorz Lwowa Jedno serce,jedna mowa Od Wisztynca do Nieklania- Jedno serce do kochania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaucio Re: znam jeszcze co ty nieznasz IP: 5.5R* / *.cust.bezeqint.net 25.10.04, 15:41 Bogu Rodzica Dziewica Bogiem slawienna Maryja zyszci nam spusci nam KIRY [alejkum] dalej dopisz Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: znam jeszcze co ty nieznasz 25.10.04, 15:54 nieladnie slowa piesni i modlitwy przekrec,w domu nie nauczyli? Juz cie kiedys pytalem,czy ciebie aby w beciku mama pod boznica nie podrzucila. A Kyrie eleison -znaczy Panie, zmiluj sie-zajrzyj do Bibli,Psalm 122 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaucio Re: znam jeszcze co ty nieznasz IP: 5.5R* / *.cust.bezeqint.net 25.10.04, 15:57 cos tam brakuje. co? krist 71 Odpowiedz Link Zgłoś
marysia04 danie 25.10.04, 09:44 opowieść pewnego emigranta "Nie bój się, nie zabraknie, to krajowa czysta, ja widzisz przed wojną byłem komunista, bo ja chciałem być kimś, bo ja byłem Żyd, a jak Żyd nie był kimś, to ten Żyd był nikt. Może stąd dla świata tyle z nas pożytku, że bankierom i skrzypkom nie mówią: ty Żydku. Ja bankierem nie byłem, ani wirtuozem, wojnę w Rosji przeżyłem oswoiłem się z mrozem i na własnych nogach przekroczyłem Bug, razem z Armią Czerwoną jako politruk. Ja byłem jak Mojżesz, niosłem prawa nowe, na których się miało oprzeć odbudowę. A potem mnie lojalnego komunistę, przekwalifikowali na manikiurzystę, ja kocham Mozarta, Bóg to dla mnie Bach, a tam gdzie pracowałem tylko krew i strach. Spałem dobrze przez ścianę słysząc ludzkie krzyki, a usnąć nie mogłem przy dźwiękach muzyki. W następstwie października, tak zwanych wydarzeń, już nie byłem w urzędzie, byłem dziennikarzem, ja znałem języki, nie mnie uczyć jak pisać wprost to co łatwiej można pisać wspak. Wtedy myśl się zrodziła niechcący być może żem się z krajem tym związał jak mogłem najgorzej. Za tę hańbę zasługi Warszawa czy Kraków, Gomułka mam powiedział Polska dla Polaków, już nie dla przybłędów Pospolita Rzecz Wiesław jak faraon popędził nas precz. I szli profesorowie, uczeni, pisarze, pracownicy urzędu, szli i dziennikarze. W Tel Awiwie właśnie zza rogu z rozpędu, wpadłem na byłego kolegę z urzędu i pod Ścianę Płaczu iść mi było wstyd, czy ja komunista, czy Polak, czy Żyd? Nie uymiałem jak on chwały czerpać teraz z tego, że się z bankruta robi bohatera. Wyjechałem, przeniosłem się tutaj do Stanów, mówią: czym jest komunizm ucz Amerykanów, powiedz im co wiesz, co na sumieniu masz, a odkupisz grzechy i odzyskasz twarz. A ja przecież nie umiem nawet ująć w słowa JAK WYGLĄDA TO COM NISZCZĄC BUDOWAŁ I tam sam sobie zgotowałem zgubę, meloman nie skrzypek, nie bankier a ubek, oficer polityczny, nie ruskij gieroj, ani syjonista, ani też i goj, Jak ja powiem Jehowie: za mną Jahwe stań z tą Polską związanym pępowiną hańb /Jacek Kaczmarski/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: danie IP: *.broadband.actcom.net.il 25.10.04, 10:27 dzieki, marysiu. mysle, ze dobrze byloby, zeby ci co nas tak "przygarneli i goscili" te to przeczytali.... Odpowiedz Link Zgłoś
klejnocik.pl Re: danie 25.10.04, 19:15 dzięki ci Dano, że tu jesteś klejnociku.il Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: danie IP: *.broadband.actcom.net.il 25.10.04, 19:23 nu, teraz nie bede spac cala noc tylko myslec.... :) Odpowiedz Link Zgłoś
klejnocik.pl Re: danie 25.10.04, 20:01 Gość portalu: dana33 napisał(a): > nu, teraz nie bede spac cala noc tylko myslec.... :) :)))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: danie IP: *.broadband.actcom.net.il 25.10.04, 22:28 a co ty sie podsmiechujesz, klejnociku-sadystko???? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
klejnocik.pl Re: danie 25.10.04, 22:32 Gość portalu: dana33 napisał(a): > a co ty sie podsmiechujesz, klejnociku-sadystko???? :))) czyi izaak nie znaczy smiech :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żaba Re: danie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.10.04, 22:37 ty ją serio komplementujesz? z ciekawości pytam, żeby wiedzieć Odpowiedz Link Zgłoś
klejnocik.pl Re: zabie 25.10.04, 23:09 Gość portalu: żaba napisał(a): > ty ją serio komplementujesz? z ciekawości pytam, żeby wiedzieć nu nie widzialas zabo chyba klejnociku nigdy klejnociki sie komplementuje jedynie na aukcji klejnotow nu ale gdzie tam zabie na takie aukcje chodzic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: danie IP: *.broadband.actcom.net.il 25.10.04, 23:16 aha, izaak znaczy ten co sie smieje....hm.... wiesz cus nie cus o nas..... nu, pewnie jestem juz zmeczona, bo nikak nie przychodzi mi nic do glowy.... ale przyjdzie moze jutro rano... :) tylko chalierka, spac nie bede mogla.... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbalansowany Re: danie IP: *.mel.dialup.connect.net.au 26.10.04, 02:23 Danale Wielu z nas ta piosenke zna na pamiec !!! Powiem ci kulisy jej powstania. Kaczmarski spedzil noc w N Yorku wlasnie z tym zydem (i paru flaszkach czystej) i jest to autentyczny poetycki "zapis" tej rozmowy. Dodam jescze ze Kaczmarski tez mial czesc rodziny pochodzacej od "waszych" i na "antysemitnika" sie nie nadaje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: danie IP: *.jazo.org.il 26.10.04, 08:38 sluchaj, zafajdancu, cusik nie zrozumiales, jak zwykle, i piszesz zeby pisac. nigdzie nie napisalam, ze kaczmarski antysemita. mimo twoich kretynskich twierdzen, nie w kazdym widze antysemite. nic tam nie bylo antysemickiego, natomiast ty do antysemita do kwadratu, znany i udekumentowany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbalansowany Re: danie IP: *.mel.dialup.connect.net.au 26.10.04, 08:48 Ja zrozumialem, ale jako udekumentowany i znany antysemita chcialem oszczedzic ci wstydu gdybys w przyszlosci, przypadkiem chciala zrobic z niego mojego pogladowego kolege. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: danie IP: *.jazo.org.il 26.10.04, 09:01 ty i na teraz i na przyszlosc mysl wiecej. przyda ci sie. Odpowiedz Link Zgłoś
marysia04 Re: danie 26.10.04, 09:04 a ty się tym nie zajmuj, to oszczędzisz sobie czasu, a mnie fatygi Odpowiedz Link Zgłoś
marysia04 Re: danie 26.10.04, 09:07 przepraszam, wygłupiłam się, odebrałam to do siebie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 do marysi IP: *.jazo.org.il 26.10.04, 09:11 tez moja wina, bo powinnam napisac do kogo. ale nic, zdarza sie w najlepszych rodzinach, nie? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marysia04 danie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 08:57 ta piosenka nie jest ani anty ani pro, bo ona jest wprost. Dana pytała o ojczyznę, to jej coś przypomniałam, ale każdy to rozumie widać na swój sposób, albo jak mu wygodniej, co stwierdzam ze smutkiem M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: danie IP: *.jazo.org.il 26.10.04, 09:03 nie smuc sie marysiu. zrozumialam na wprost i dlatego napisalam, zeby inni to przeczytali. tez na wprost. nu, ale wiesz, nie kazdemu dano. a australijskiemu to juz nie dano nawet krztynki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbalansowany Re: danie IP: *.mel.dialup.connect.net.au 26.10.04, 09:41 A kto i co daje? Nu i oczywiscie za ile? Odpowiedz Link Zgłoś
klejnocik.pl Re: ciekawa jestem baaardzo, 25.10.04, 19:09 Gość portalu: dana33 napisał(a): > co oznacza dla naszych forumowiczow polskich pojecie "ojczyzna"? > mozecie to wytlumaczyc lub opisac? dla mnie pojęcie "ojczyzna" to mój nik klejnocik.pl ile mnie trzeba cenić ten tylko się dowie, kto....mnie zna :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: ciekawa jestem baaardzo, IP: *.broadband.actcom.net.il 25.10.04, 19:12 wow, przeciez cenic powinni cie wszyscy!!!! to jak ja mam cie cenic, jak nie wiem kto ty???? Odpowiedz Link Zgłoś
klejnocik.pl Re: ciekawa jestem baaardzo, 25.10.04, 19:23 Gość portalu: dana33 napisał(a): > wow, przeciez cenic powinni cie wszyscy!!!! to jak ja mam cie cenic, jak nie > wiem kto ty???? wystarczy ze wiesz jak masz cenić własną ojczyznę klejnociku.il :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ABE Jak sie tego nie czuje, to sie tego nie wie IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 25.10.04, 23:34 A po za tem - CURIOSITY KILLED THE CAT Odpowiedz Link Zgłoś