Dodaj do ulubionych

Na wschod od Odry

10.07.20, 18:52
Östlich von der Oder

Link do ciekawego filmiku pt.

"Byles w Zomo, byles w Ormo"

www.facebook.com/groups/2197847727181666/permalink/2410804259219344/?sfnsn=wa&d=w&vh=i
Obserwuj wątek
    • zeitgeist2010 Re: Na wschod od Odry 10.07.20, 19:13
      MOze nawet zdarze objerzec przed cisza wyborcza. Oder Neisse Grenze. Granica Przyjazni miedzy nowymi Niemcami i NOwa Polska.
      Walczymy o nia w niedzielnych wyborach. Idz i zaglosuj, jezeli jestes Polakiem.
      • de_oakville Jestem i nie jestem, zaleznie od punktu widzenia 13.07.20, 09:24
        zeitgeist2010 napisał:

> Oder Neisse Grenze. Granica Pr
        > zyjazni miedzy nowymi Niemcami i NOwa Polska.
        > Walczymy o nia w niedzielnych wyborach. Idz i zaglosuj, jezeli jestes Polakiem.

Jezeli bycie Polakiem ma polegac na pouczaniu innych, mowiacych tym samym jezykiem, co maja robic
        jako Polacy, albo co Polakowi przystoi, a co nie, to ja duchowo Polakiem nie jestem. Jestem Polakiem przede wszystkim z ciala, krwi i kosci. Z tym, ze dla mnie, nie jest to az tak bardzo wazna rzecz. Na pierwszym miejscu staram sie byc czlowiekiem. Na drugim miejscu dobrze wykonywac swoja prace. Na trzecim miejscu okreslaja mnie moje wszystkie hobby i zainteresowania. Dopiero daleko, daleko za tym, jestem z urodzenia Polakiem, Kanadyjczykiem z wyboru. I to w moim przekonaniu nie rozni mnie zupelnie od innych narodowosci - rozne narodowosci to tak jak rozne nazwiska np. Kowalski czy Malinowski, czyli bardzo niewielka roznica. Dziwi mnie, ze istnieja w Polsce politycy, ktorzy mowia ludziom, kto ma prawdziwa "polska dusze", a kto jej nie ma. Przypomina to bardzo mowienie o "niepoznawalnych glebinach duszy rosyjskiej". Kto tych ludzi "namaścił", zeby dac im prawo do wypowiadania sie na takie tematy? Nawet Papiez-Polak nie zabieral glosu w tych sprawach.
        Oni sie sami "namaścili". Nie widze zatem przeszkod, zebym i ja sie sam "namaścił" i uznal za samozwanczego "guru" w wypowiadaniu sie na ten temat. Mowie zatem, ze jest okolo 40 milionow "polskich dusz", kazda jest inna i kazda ma prawo do swoich wlasnych odczuc i pogladow. Przyjazn polsko-niemiecka? Przyjazn moze zaistniec pomiedzy indywidualnymi ludzmi, ale nie calymi narodami. Nietrudno jest byc zafascynowanym Niemcami i ich
        kultura. Niemcy mozna porownac do jednego z najwyzszych szczytow w lancuchu gorskim ludzkosci. Bylem i jestem nadal zafascynowany Niemcami. Ale gdyby w poblizu Polski na miejscu Niemiec byla Japonia, to bylbym z pewnoscia zafascynowany Japonia, wcale w nie mniejszym stopniu. Z tym, ze oba te kraje sa dla mnie w gruncie rzeczy calkowicie obce - "zwei wildfremde Länder" i nie jedyne na swiecie, ktorymi bylem i jestem zafascynowany.
        Mniej zdolna jest zafascynowac mnie np. Bialorus. Z punktu widzenia Niemiec Polska jest Bialorusia. Przyjazn wymaga rownorzednych partnerow, inaczej jest to dla jednej ze stron "milosc masochisty". Czy ludzie pokazani w tym filmiku moga odczuwac przyjazn do Niemiec czy innego obcego kraju? Oni nie sa nawet w stanie lubic wlasnych wspolrodakow. Wietnamczyk lub Mongol moze byc zafascynowany Japonia, ale od razu przypomni, ze Japonczycy podczas wojny "zabili duzo ludzi". I w Wietnamie i w Mongolii. Chetniej niz o przyjazni mowilbym raczej o braku wrogosci z mojej strony, o braku uprzedzen. I tak bylo u mnie zawsze, od urodzenia. Z przeciwnej strony nie zawsze. Los zetknal mnie przypadkowo z dwoma lub trzema starszymi niemieckimi kobietami, wychowanymi jeszcze za Hitlera, ktore nadal uwazaly mnie za "podczlowieka". Tolerujmy sie i miejmy do siebie szacunek. Ale bez zludzen.
        • kalllka Re: Jestem i nie jestem, zaleznie od punktu widze 13.07.20, 14:33
          ... zabierać głos/ w dyskusji, o polskości, a ferować wyrok- ktora polskość właściwa, to różne rzeczy.
          Rzecz, w sposobie dyskutowania
          Umiejętność „ogarnięcia„ argumentów, używanych w dyskusji , ale, a może lepiej-zwłaszcza, okoliczności ich powstania, to zadanie dla wytrawnego polityka- mówcy.
          Problem w tym, ze przemówienia -zabieranie głosu jest delegowane na pomocników. przygotowywane lub przeredagowywane przez doradców,asystentów...
          Śmiem twierdzić, przslychujac się polskim politykom, ze bredzą. Forma nad teścia.
          Z emfaza wyrzucają z siebie-
          nieprawidłowo sformułowane zdania. Np przenosząc akcent, z rzeczownika na podmiot, nicują jego logikę- znaczenie.

• zeitgeist2010 Re: do Kallika 17.07.20, 15:43
            kalllka napisała:

> "... zabierać głos/ w dyskusji, o polskości, a ferować wyrok- ktora polskość wła > ściwa, to różne rzeczy.
            > Rzecz, w sposobie dyskutowania > Umiejętność „ogarnięcia„ argumentów, używanych w dyskusji , ale, a może lepie> j-zwłaszcza, okoliczności ich powstania, to zadanie dla wytrawnego polityka- mó> wcy.
            > Problem w tym, ze przemówienia -zabieranie głosu jest delegowane na pomocników.> przygotowywane lub przeredagowywane przez doradców,asystentów... > Śmiem twierdzić, przslychujac się polskim politykom, ze bredzą. Forma nad teści> a.
            > Z emfaza wyrzucają z siebie- > nieprawidłowo sformułowane zdania. Np przenosząc akcent, z rzeczownika na pod > miot, nicują jego logikę- znaczenie. "
            >

>
            > Masz racje. Ale sa wyjatki. To KRzysztof Bosak, kandydat Konfederacji. ALe ma za maly poziom rozpoznawalnosci w porownaniu z Pisem I opozycja PO. Bosak ma spojny I konsekwentny przekaz. No ale wsrod pozytywnych tresci ma tez tresci ktore skazuja go na max 7%. Konfederacja jest
            1)za wystapieniem z UE,
            2)zakaz dla wojsk USA na terytorium Polski,
            3) dialog z Rosja
            4)otwarte krytykowanie zydow
            5)I przymusowa aborcja.
            >
            • zeitgeist2010 test 17.07.20, 15:45
              [url=<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="pl" dir="ltr">Przyznaję, że 49% z 67% Polaków błądzi we mgle. Część z nich jest poza granicą do której jeszcze się rozmawia. Pytam się tylko, po co bić pianę ? Przypomina mi to tę scenę: https://t.co/JTY9wafRWm</p>— Nagły atak Spawacza (@AtakNag) July 14, 2020</blockquote> <script async src="platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>]Tekst linku[/url]
            • kalllka Re: do Kallika 18.07.20, 22:47
              Bosak jest w dobrej formie i dobrze przygotowany politycznie. To wystarczy by nie przemknął jak meteoryt przez p. scenę polityczna. Zreszta, mam wrażenie, ze on nie uznaje sceny: sztywny jakby kij połknął / lub jak stara konserwa/ szybko otwiera się i reaguje na zmianę sytuacji- ripostuje.
              Ma jedna, niezwykła, jak na typowego polskiego polityka, cechę-umie słuchać i wyciągać poprawnie logiczne wnioski.
              Ma wiec przed sobą długa polityczną obecność i to jako lidera.
              Zaoczne skazywanie, wykluczanie Bosaka, na podstawie tzw euro statystyk, jest poważnym błędem.Tak strategicznym jak logicznym.
              Tak jak błędem, przeoczeniem, czy niechlujstwem było przypisanie < przymusowej aborcji> w deklaracje Konfederacji.

• zeitgeist2010 Re: Jestem i nie jestem, zaleznie od punktu widze 16.07.20, 08:27
          de_oakville napisał:

> zeitgeist2010 napisał:
          >
          > > Oder Neisse Grenze. Granica Pr> > zyjazni miedzy nowymi Niemcami i NOwa Polska. > > Walczymy o nia w niedzielnych wyborach. Idz i zaglosuj, jezeli jestes Pol> akiem.

>
          > Jezeli bycie Polakiem ma polegac na pouczaniu innych, mowiacych tym samym jezyk > iem, co maja robic
          > jako Polacy, albo co Polakowi przystoi, a co nie, to ja duchowo Polakiem nie je> stem. Jestem Polakiem przede wszystkim z ciala, krwi i kosci. Z tym, ze dla mni> e, nie jest to az tak bardzo wazna rzecz. Na pierwszym miejscu staram sie byc c> zlowiekiem. Na drugim miejscu dobrze wykonywac swoja prace. Na trzecim miejscu > okreslaja mnie moje wszystkie hobby i zainteresowania. Dopiero daleko, daleko z> a tym, jestem z urodzenia Polakiem, Kanadyjczykiem z wyboru. I to w moim przeko> naniu nie rozni mnie zupelnie od innych narodowosci - rozne narodowosci to tak > jak rozne nazwiska np. Kowalski czy Malinowski, czyli bardzo niewielka roznica.
          >
          <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

Bycie POlakiem z krwi I kosci to tricky business, bo nie wiemy jakie geny nosimy. Czasami drogowskazem jest nazwisko: Tuwim, Holownia, Miller, Braun, Zandberg, Sommer, Wildstein.

Odnosnie ludzi sa 1) aspekty pierwotne I niezmienialne oraz 2) wtorne, ktore daja sie wyuczyc.

Fakt, gdzie sie ktos urodzil, z jakich rodzicow, pierwszym jezyku matki, czasami rowniez dziadkow, w jakiej kulturze intelektulanej, szkole I literaturze pieknej sie wychowywal jest doznaniem pierwotnym I obiektywnym. = 1)

W moim przypadku byl to jez polski I rodzice polscy oraz terytorium kulturowe narodu polskiego.

W zwiazku z tym ja i ludzi podobni do mnie beda wybierali prezydenta Polski a nie Burkiny Fasu czy Papui Nowej Gwineri – na tym forum mamy przedstawicieli Papui nowej gwinei I ciekawe, czy oni w wyborach w Papui uczestnicza.

mnie osobiscie nikt nie namascil, czy podyktowal kryteria polskosci. Owe kryteria sa naturalne, wymienilem je powyzej. Ja osobiscie nie zmieniam przynaleznosci do reprezentacji narodowej. MOge natomiast zalozyc koszulke internacjonala w roznych klubach: Bayern München, Benfica Lisboa, Djurgården, czy Tottenham Hotspurs.

Jest oczywiscie mozliwe, ze ktos moglby osiagnac doswiadzenia I doznania dla 2). Np. Moglby nauczyc sie jezyka I kultury lnnych krajow I stac sie uczestnikiem ich wyborow. Ja mam takie doswiadczenie, bo jestem “wtornym” uczestnikiem dwoch innych narodow.

Nie zmienia to faktu , ze moim pierwotnym etosem jest Polska.

Dlatego odczuwam taka pogarde I niechec do ideologii Kaczynskiego, ktory pozwala sobie na “PiS-upartyjnienie” cech polskosci. Kaczynski jest freakiem, ktory nie zna swiata ani zycia codziennego ale genialnie trafil do dusz spolecznosci, ktora uformowana zostala przez PRL, przetrwala do dzis I rezonuje na prlowskie sygnaly. Starsi, wies, pld_wschodnia Polska.

Postraszyl ich Niemcami, gejami, Europa I dal to co znali z PRL-u. Dal im cos za nic. 500 plus I 13 I 14 emerytury. Skad “ludu pisowskiego” ma znac los Grecji????

Oni wiedza tylko to, co mowi im partyjna tv. Znowu powtorka z PRL-u.

Ciekawe, ze pokolenie 60 + z pld-wschodnich wsi glosuje na Dude a ich dzieci, masowa emigracja za kilka “dolcow” na zachod – na Trzaska.

Ciekawe ze ta pokoleniowa przepasc istnieje w rodzinie samego Dudy. Jego corka, wyksztalcona I obyta w Europie, jednoznaczie wypowiedziala sie krytycznie o nietolerancyjnej polityce ojca.

Niestety, wladza PiSu jest niezagrozona dopoki zyje Kaczynski. Trzaskowski zebral 48% glosow ale nie oznacza to, ze jest dobrym politykiem na pryszlosc. Trzaskowski to taki polski Obama. Nie ma determincji ani woli do wladzy nad partia I codziennej , znojnej walki politycznej w kraju. Jego marzenie to funkcja w UE albo ONZ. Zna jezyki I lubi cocktail parties I salony miedzynarodowe.

Opozycja jest slaba I bojazliwa. Nie ma odwagi reprezentowac dlugotrwalych I prawdziwych potrzeb panstwa , co oznacza gospodarke. Ale to juz ogromny temat na inne miejsce.
    • zeitgeist2010 Gosc Super Expresu. Prosze pytac. Wyjasnie 10.07.20, 19:35
      Wiem, ze zawislosci polityki polskiej moga sie stac niezrozumiale po jakims tam czasie w nowyhm kraju. Ja jestem super update. Prosze pytac. Wszystko wyjasnie.

• europitek Re: Gosc Super Expresu. Prosze pytac. Wyjasnie 10.07.20, 20:42
      Miły jesteś... I oblatany w stosowaniu kropek!
      Felusiak na prezydenta!!!
    • petronella.kozlowska Re: Na wschod od Odry 10.07.20, 20:42
      Trzy minuty prawdy o PO!

Vielen Dank.
    • felusiak1 Re: Na wschod od Odry 10.07.20, 20:47
      Widzę, ze wyborcze emocje udzielają się zamieszkalym od dawna za granicą. Myslę, ze po wilu latach człowiek powiniem wiedzieć gdzie jest jego dom.
    • szwampuch58 Re: Na wschod od Odry 10.07.20, 21:17
      a co jest ciekawego w zachowaniu zadupia Europy?
    • caesar_pl Re: brak zgody... 12.07.20, 21:59
      Mam nadzieje ze Dudy ostatnia kadencja bez zaleznosci od innych ,bedzie twardo rzadal reparacji od Niemcow,armii jankeskiej w Polsce,oraz na koniec kadencji Polexitu.Dopomoz mu Bog.
    • szwampuch58 Re: Na wschod od Odry 13.07.20, 10:15
      Wiocha wybrała, ciemnogród rządzi.
      • j-k Na wschod od Odry - miasta musza sie ogrodzic. 13.07.20, 10:58
        szwampuch58 napisał:

Wiocha wybrała, ciemnogród rządzi.

miasta, czyli jasnogród, musza sie ogrodzic - zeby sie uchronic przed ta PiSia zaraza ?
        • szwampuch58 Re: Na wschod od Odry - miasta musza sie ogrodzic 13.07.20, 11:31
          fotoforum.gazeta.pl/photo/1/me/lh/6w2o/xjnd6LIhb9795O07X.jpg
          • wtop.ek Re: Na wschod od Odry - miasta musza sie ogrodzic 13.07.20, 12:21
            A o jakie zasiłki chodzi?
            • j-k Re: Na wschod od Odry - miasta musza sie ogrodzic 13.07.20, 14:08
              wtop.ek napisał:
              > A o jakie zasiłki chodzi?

o te na Zachod od Odry.

pracuja na nie za Odra - a swojego Prezydenta emeryci im zabrali.
              • wtop.ek Re: Na wschod od Odry - miasta musza sie ogrodzic 13.07.20, 14:32
                A ty gdzie pracujesz?
                • j-k Na wschod od Odry - kobiety musza rodzic :) 13.07.20, 14:51
                  wtop.ek napisał:
                  > A ty gdzie pracujesz?

tez tam, ale moj kandydat na prezydenta w ogole nie startowal

- wiec moge obiektywnie pogratulowac wygranym i powspolczuc przegranym (poszturchujac ich z lekka :)
                  • denirus Re: Na wschod od Odry - kobiety musza rodzic :) 13.07.20, 15:21
                    W Rosji, gdzie w II turze wyborów prezydenta RP oddało głosy ponad 500 polskich obywateli, wyborcy popierali przeważnie Rafała Trzaskowskiego. W Moskwie zdobył on 226 głosów (w tym - jeden moj :-), podczas gdy na urzędującego prezydenta Andrzeja Dudę padło 89 głosów.

W Petersburgu na Andrzeja Dudę głosowało 16 wyborców, a na Rafała Trzaskowskiego - 47.
                    • szwampuch58 Re: Na wschod od Odry - kobiety musza rodzic :) 13.07.20, 16:03
                      nie pitol gupot
                      tiny.pl/7ds2x
                    • jorl Re: Na wschod od Odry - kobiety musza rodzic :) 13.07.20, 20:27
                      denirus napisał:

> wyborcy popierali przeważnie Rafała Trzaskowskiego. W Moskwie zdobył on 226 gło
                      > sów (w tym - jeden moj :-), podczas gdy na urzędującego prezydenta Andrzeja Dud
                      > ę padło 89 głosów.

Zauwazyles drogi denisku ze Ty mieszasz w dwoch roznych krajach i to takich najbardziej wrogich napewno jesli chodzi o Europe. Bo w Rosji i w Polsce. Nie przesilasz sie?
                      No i do tego wybierasz jakos looserow, i w Rosji i w Polsce. Swoj do swojego ciagne?
    • jorl Re: Na wschod od Odry 13.07.20, 14:16
      Ten filmik, tak uwazam i tak slysze w Polsce, jest PO ustawka wyborcza, conajmniej w sporym zakresie. Propaganda rzedwyborcza Trzaskowskiego. Tak w Polsce nie jest.
    • jorl Re: Na wschod od Odry 13.07.20, 17:00
      denirus napisał:

> [url=https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/wybory-prezydenckie-2020-dud
      > a-czy-trzaskowski-jak-polacy-glosowali-za-granica/p5eh7rv,79cfc278]W Rosji, gdz
      > ie w II turze wyborów prezydenta RP oddało głosy ponad 500 polskich obywateli,
      > wyborcy popierali przeważnie Rafała Trzaskowskiego. W Moskwie zdobył on 226 gło
      > sów (w tym - jeden moj :-), podczas gdy na urzędującego prezydenta Andrzeja Dud
      > ę padło 89 głosów.

Dosyc zrozumiale ze i Ty glosowales na Trzaskowskiego drogi denisku. Zreszta tez z innych krajow Europy nazwe to unijnej. Bo z Kaczynskim/Duda grozi Polexit a wtedy Twoj paszport polski nagle nie da Tobie uprawnien do jezdzenia do Unii. A tych co mieszkaja w w Unii czekalaby jeszcze wieksza katastrofa. Wyprowadzka do Polski tak jak niedlugo bedzie w Anglii po Brexicie.
      • jorl Re: Na wschod od Odry 13.07.20, 17:04
        jorl napisał:

> Dosyc zrozumiale ze i Ty glosowales na Trzaskowskiego drogi denisku. Zreszta te
        > z z innych krajow Europy nazwe to unijnej. Bo z Kaczynskim/Duda grozi Polexit a
        > wtedy Twoj paszport polski nagle nie da Tobie uprawnien do jezdzenia do Unii.
        > A tych co mieszkaja w w Unii czekalaby jeszcze wieksza katastrofa. Wyprowadzka
        > do Polski tak jak niedlugo bedzie w Anglii po Brexicie.

Ciekawe jak glosowano w Wielkiej Brytanii. Bo tam akurat Polexit juz nie ma takiego znaczenia, Polacy w W.B. maja juz Brexit, sa i tak w czarnej dziurze. Tam akurat mogli za Duda glosowac w wiekszosci, ale zobaczymy wyniki.
        No chyba ze po Brexicie Polacy z Anglii chca sie np. zwalic do mnie, do Niemiec. Br...

No ale Duda wygral, Polexit sie zbliza. Twoj glosik drogi denisku za malo. Twoj paszport polski moze sie zrobic nagle taki obgryziony bo juz tylko Polski a nie tez i unijny.
        • j-k belkot. - Polexitu - nie bedzie. 13.07.20, 18:54
          Beda tylko renegocjacje traktatu z Lisbony 1992
          • wtop.ek Re: belkot. - Polexitu - nie bedzie. 13.07.20, 19:44
            Lizbony.
            • j-k Nie ma ani Lisbony, ani Lizbony. 13.07.20, 23:18
              wtop.ek napisał:
              > Lizbony.

Nie ma ani Lisbony, ani Lizbony.

- jest tylko LISBOA.

a ja pisze Lisbona - bo tak sie u mnie pisze.
          • szwampuch58 Re: belkot. - Polexitu - nie bedzie. 13.07.20, 20:05
            Helga.....bo zadupie Europy tak chce?
          • jorl Re: belkot. - Polexitu - nie bedzie. 13.07.20, 20:18
            j-k napisał:

> Beda tylko renegocjacje traktatu z Lisbony 1992

OK, do Polexitu dosc daleko. Ale Brexit byl tez niedawno nie do pomyslenia a bedzie. I to twardy albo prawie twardy. Z tym ze Polacy wlasnie tacy dla ktorych bylby Polexit bylby katastrofa bo mieszkaja w roznych krajach Unii wola juz dmuchac na zimne mysle. Stad wynik glosowania.
            • j-k Polexitu - nie bedzie. - bedzie renegocjacja. 14.07.20, 00:55
              jorl napisał:
              Unii woli juz dmuchac na zimne, mysle.

Polexitu - nie bedzie. - bedzie renegocjacja.

J.K.
              ekonomista.
    • jorl Re: Na wschod od Odry 13.07.20, 17:09
      Acha, ja jorl naturalnie nie glosowalem. Mieszkam i mam obywatelstwo Niemiec wiec uwazam ze mimo ze gdzies tam lezy i u mnie, juz niewazny napewno, polski paszport, nie powinienem glosowac. I tego nie robe konsekwentnie. Nie moj cyrk, nie moje malpy.
      • engine8 Re: Na wschod od Odry 13.07.20, 20:51
        Ale ter malpy w nie swoim cyrku to obracasz?
        • j-k Lozkowo Na wschod od Odry 13.07.20, 23:22
          engine8 napisał(a):
          > Ale te malpy w nie swoim cyrku to obracasz?

w tym zakresie, ja mam i robilem tak samo.

i tu raz obronie Jörla.

Polki sa po prostu smaczniejsze w lozku od Niemek.
          • boomerang Re: Lozkowo Na wschod od Odry 13.07.20, 23:54
            E tam. Niemieckie smaczne też się znajdą, ale po pierwsze Johrl dla nich za biedny, a po drugie to on auslander, a one takich nie lubią.
            • jorl Re: Lozkowo Na wschod od Odry 14.07.20, 14:06
              boomerang napisał:

> E tam. Niemieckie smaczne też się znajdą, ale po pierwsze Johrl dla nich za bie
              > dny, a po drugie to on auslander, a one takich nie lubią.

E tam, drogi boom, i tu dziala PKB/leb. Jak sie duzo zarabia i ma sie dobre stanowisko, tym samym ma sie duzy osobisty PKB/leb w stosunku do tubylcow, to i tubylczynie w Niemczech lubia i takiego cudzoziemca.
              Ja wielokrotnie bylym napastowany, bo tak niekiedy az bylo, przez Niemki ktore uwazaly ze sa wieku pasujacym do mne czyli tak 10-15 lat mlodsze. Ale ja jestem popsuty juz na amen. Mlodkami, ale zeby nie bylo zawsze doroslymi. Obecna moglaby byc nawet wnuczka a nie corka. Tak lubie i przy tym zostane do konca moich dni kiedy bede jeszcze mogl. A jak nie bede mogla to zadnej baby i tak nie potrzebuje w mojej chalupie. Zreszta i teraz, wole umowic sie na spotkanie w hotelu, jedna doba, raz w tygodniu, reszte dni mam wolne. Nikt mi na lbie nie siedzi.
              A do sprzatania i gotowania baby nie potrzebuje, wole to sam zrobic.
        • boavista4 Re: Moze ktos napisze co to jest ta odra? 14.07.20, 01:22
          Ja slyszalem tylko o chorobie , ale w tym wypadku nic nie moze byc na wschod. Czy moze byc cos na wschod od Korona Wirus, albo zoltaczki? Na Wschod od Paraty jest Rio de Janeiro, a na zachod jest Sao Paulo,

Pewien człowiek, chcąc nauczyć swojego osła, by przestał jeść, nie dawał mu żadnego pożywienia. W końcu osioł zdechł z głodu, na co właściciel odparł: „Co za wielka strata. Akurat gdy udało mi się nauczyć go nie jeść, osioł zdechł” (Philogelos, IV/V w. n.e.).

• jorl Re: Na wschod od Odry 14.07.20, 09:34
          engine8 napisał(a):

> Ale ter malpy w nie swoim cyrku to obracasz?

Jasne, te obracam. Ale nie glosuje, to ich sprawa. Nawet za bardzo nie dyskutuje z taka, nie namawiam. Powtarzam, wasza sprawa, nie moje.

Widze ze zbiegli sie tutaj mieszkajacy daleko od Polski i zazdrosc wylazi z nich o moje dziewczynki. Bo ja mieszkam w najbardziej na Wschod wysunietym cywilizowanym miescie, 100km od Polski.
          Nic nie jest tak dobrego jak miec blisko kraj z duzo nizszym na leb PKB, tam sa kobiety duzo tansze i jescze do tego znac tam jezyk. Inni lataja do Tajlandii na podobne qrwy ale ja nie musze, mam obok.
          Dla mnie taniocha a jakosc dobra. I bezpiecznie. Wasz predzo, Trump, musial az wziasc za zone qrwe z Ostblocku aby ja do wyra dostac. A i tak ma gorzej jak ja bo mu fochy robi mimo grozby ze jej ojca wyrzuca z USA jak nie bedzie posluszna. Moje wtedy wypowiedzenie SMsem i nastepne.
          Wiem, wiem, slina po brodzie w tych Australiach i USA leci. Niech leci, trzeba bylo wiedziec dokad emigrowac no i oczywiscie duzo kasy zarabiac bo bez tego to tu mieszkajac nic z tego. Z dziewczynek w Polsce.
    • boomerang Re: Na wschod od Odry 14.07.20, 00:02
      Na wschód od Odry jest niemiecki Vaterland, chwilowo pod polską administracją. Każdy Niemiec wie że te ukradzione Niemcom ziemie muszą kiedyś wrócić do Macierzy.
    • boavista4 Re: Jorl, ta zniewaga krwi wymaga 14.07.20, 19:48
      Ty musisz sie tak wymondrzac , niemal jak Epstein, ponizac Pierwsza Dame, obrazac Polki. Poprostu jestes duren i twoj post powinien byc usuniety natychmiast. O wiele delikatniejsze posty sa usuwane, a ty osobiscie obrazasz kobiety, ktore nie wiele chca miec wspolnego z polityka. Stycz sie chamusiu prymitywny z miejscowosci 100 km na wschod od twojego namiotu.
      • boavista4 Re: Jorl, ta zniewaga krwi wymaga 14.07.20, 19:48
        wzywam wszystkich na FS do potepienia Jorla!!!
      • jorl Re: Jorl, ta zniewaga krwi wymaga 14.07.20, 20:27
        boavista4 napisał(a):

> Ty musisz sie tak wymondrzac , niemal jak Epstein,

Ja nie Epstein drogi boa4, on chyba, nie wiem dokladnie, jakies burdel mial ktory dawal do dyspozycji jakims tam ludziom. I jakby tez z niedoroslymi.
        Ja zawsze z doroslymi, >18l, w wypadkach watpliwych, juz bywalo, kazalem sobie dowod osobsty pokazac.
        Poza tym nie mam kumpli, nie mam przyjaciol, lubie tak, i dzialam tylko dla siebie jednego. Samotnik jestem i dobrze mi z tym, wiecej, doskonale.

> ponizac Pierwsza Dame,

A, Melania, chyba piejesz nad nia mam wrazenie drogi boa4? A co ona? Jest dokladnie taka sama grwa jak moje dziewczyny, przeciez chyba nie wierzysz ze z milosci za Trumpa wyszla. Jak wierzysz to masz IQ gdzies w okolicy temperatury pokojowej w skali celsjusza. Albo przymrozek juz.
        A to ze Trumpowi fochy strzela to juz zauwazylem. U mnie by dostala wypowiedzenia ze skutkiem natychmiastowym taka. Ale fakt, on sie musial ozenic aby ja bzykac, glupio bardzo wg. mnie. Ale kazdemu jego.

>obraz
        > ac Polki.

Ja moim dziewczynom, Polkom oferuje co nastepuje:
        1. dobry sex czyli i u niej orgazmy
        2. Kase
        3. Zadna przyszlosc a tylko terazniejszosc. Moze byc dluga ale tylko terazniejszoscia pozostaje.

Fakt, nie wszystkie z tych 80-100 co mialem, nie licze tych normalnych qrew z Agencj Towarzyskich, zdolaly skorzystac z orgazmow ale wtedy dosc szybko z takimi konczylem. Moj test byl, jak przyszla, czy jest wilgotna. Jak tak, OK, jak nie, dosc szybko SMS z wypowiedzeniem.

A dziewczyna z tego ma duzo. Spotkanie w hotelu, z lazienka, najczesciej dotad w zyciu w hotelu nie byla, jedzenie tez nie byle co z gara u niej, zadne dzieci wrzeszcza za sciana, warunki do sexu idealne. Do tego wie ze dostanie kase, duza dla niej, rachunki zaplaci, to pomaga na to aby byla wilgotna. Troski materialne, ten killer sexu weg.
        Tez nie bije w pysk jak czesto przezywaly w zyciu, jestem mily a ze wymagam, coz, na to sie godzily.
        Sam rozumiesz, ja naprawde nie widze ze te dziewczyny obrazam. One tez tak nie uwazaly.

> Poprostu jestes duren i twoj post powinien byc usuniety natychmiast.
        > O wiele delikatniejsze posty sa usuwane, a ty osobiscie obrazasz kobiety, kto
        > re nie wiele chca miec wspolnego z polityka. Stycz sie chamusiu prymitywny z m
        > iejscowosci 100 km na wschod od twojego namiotu.

He..he.. to sie nazywa emigracja do idealnego miejsca na Swiecie. Bo i duzy PKB, mozliwosc dla mnie miec jego tez duzy bo moj zawod akurat doskonaly w Niemczech, inzynier, zadowolony jestem z zycia ito naprawde.
        • boavista4 Re: Jorl, ta zniewaga krwi wymaga 14.07.20, 22:24
          jorl , kuz ci powiedzialem , to nie smiszne ani mondre. TGo jest poprostu ordynarne. zamiast pisac na FS idz na Westbahnhoff i tam mozesz kusic i oblizywac wargi.
        • senioryta13 Re: Jorl, ta zniewaga krwi wymaga 16.07.20, 12:59
          jorl napisał:
          > ... Spotkanie w hotelu, z lazienka, najczesciej dotad
          > w zyciu w hotelu nie byla, ...

hmmm, a skad wiesz , ze sa hotele bez lazienek , ze akurat to musiales podkreslic , to tak do ciebie niepodobne
          i twoich swiatowych opowiastek. masz tzw. tirowki ?

gdzie ty te swoje q... podrywasz, ze hotel dla nich to juz high live, nie czujesz obrzydzenia ?
          byle 'dziura' cie zaspokoi ? do tego corka lekarz , jakie ona morale dziedziczy po tatusku ?
          jest sie nad czym zastanowic...
          i to niby yntelygent pisze, szok.

---
          -caesar_pl: Polacy to zruszczeni Slowianie
          -boomerang: Póknij się w łeb, Cysorzu
          • boavista4 Re: ten watek jest nudny bo 18.07.20, 23:52
            Bo Tworca Lgarstw nie zabral glosu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka