borrka 26.10.20, 23:58 Majdan się szykuje. Jeśli dziewczynom się uda, to chwd wirusom. Zobaczyć upokorzenie kulawego pokurcza, bezcenne. Warte każdej chwili spędzonej na domo. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eva15 Re: A w jednym kraju środkowo europejskim... 27.10.20, 00:07 No bezcenne... Jeśli rząd miałby upaść i do władzy dojść dziejsza opozycja, to rezultat będzie następujący: - przepisy aborcyjne zostaną mocno złagodzione - co akurat słuszne, tu jestem z opozycją d'ac·cord, - wcześniej czy później, raczej wcześniej, będzie uznanie homomałżeństw, - za tym pójdzie adopcja dzieci przez homo, - Polska otworzy szeroko wrota dla nowych cennych obywateli, ku głębokiemu zadowoleniu EU, która natychmiast sypnie kasę, - na ulicach będzie tak samo postępowo jak na Zachodzie, pójdą w ruch noże i inne metody przekonywania do uroków multi-kulti. Będzie fajnie i nowocześnie. Odpowiedz Link Zgłoś
1.melord Re: A w jednym kraju środkowo europejskim... 27.10.20, 00:53 Nawet gdyby doszlo do upadku polskiego Rzadu (zdarza sie na swiecie z roznych powodow) i miala by dojsc do wladzy tzw.opozycja...wlasciwie KTO? Jesli Schetyna,Trzaskowski,Kidawa,Kosiniak ,Grodzki-Koperta i podobne indywidua bez zadnego programu naprawy/reform itd ,oprocz wieloletnich prob utopienia Kaczora hehe....to strach sie bac Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: A w jednym kraju środkowo europejskim... 27.10.20, 23:35 1.melord napisał(a): > Nawet gdyby doszlo do upadku polskiego Rzadu (zdarza sie na swiecie z roznych p > owodow) i miala by dojsc do wladzy tzw.opozycja...wlasciwie KTO? > Jesli Schetyna,Trzaskowski,Kidawa,Kosiniak ,Grodzki-Koperta i podobne indywidua > bez zadnego programu naprawy/reform itd ,oprocz wieloletnich prob utopienia Ka > czora hehe....to strach sie bac Owszem, strach się bać. Ale EU odetchnie wreszcie z ulgą i sypnie kasę, którą teraz próbuje Polsce za karę zabrać. Kara jest m.in. za brak postępu ws. multi-kulti. Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: A w jednym kraju środkowo europejskim... 27.10.20, 04:12 eva15 napisała: > - Polska otworzy szeroko wrota dla nowych cennych obywateli, ku głębokiemu zado > woleniu EU, która natychmiast sypnie kasę, Nie, Ewciu, tego nie będzie, bo opozycja doskonale wie jakie są nastroje społeczne. Jest jeszcze jedna sprawa. Tak jak większość Polaków oni podróżują po Europie i widzą co się dzieje. Sympatia do "uchodźców" to jedno ale spokój w dzielnicy jest ważniejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Malkontenciku, jesteś w mylnym błędzie 27.10.20, 19:53 malkontent6 napisał: > Nie, Ewciu, tego nie będzie, bo opozycja doskonale wie jakie są nastroje społec > zne. Jest jeszcze jedna sprawa. Tak jak większość Polaków oni podróżują po Eu > ropie i widzą co się dzieje. Sympatia do "uchodźców" to jedno ale spokój w dzi > elnicy jest ważniejszy. Malkontenciku, jesteś w mylnym błędzie, jak mawia klasyk :-). Polska daleko od USA, podróż długa i droga, urlop krótki.... Ja jestem w PL kilka razy w roku i widzę, jak zachodni postęp przeorał umysły młodych, wykształconych z dużych miast, oni multi-kulti uważają za nowoczesne, są już przeprogramowani. Ale - przede wszystkim niektóre miasta są tak postępowe, że najchętniej chciałyby prowadzić własną politykę imigracyjną niezależnie od W-wy. Prym wiedzie w tym Gdańsk. Elity i decydenci już w 2017 r. pokazały, że chcą być multi-kulti: 30 czerwca prezydenci 11 polskich miast zrzeszonych w Unii Metropolii Polskich, podpisali w Gdańsku deklarację o współdziałaniu "w obszarze migracji wewnętrznych i zewnętrznych". "Przez wieki Polska była krajem wieloetnicznym i wielokulturowym, przyjmującym nowych przybyszów, gościnnym dla ludzi innych narodowości, ras czy religii" - napisano w dokumencie. Czytaj więcej na: www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Kontrowersje-wokol-gdanskiej-deklaracji-ws-przyjmowania-uchodzcow-n114522.html#tri Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Malkontenciku, jesteś w mylnym błędzie 30.10.20, 19:01 eva15 napisała: > Ale - przede wszystkim niektóre miasta są tak postępowe, że najchętniej chciały > by prowadzić własną politykę imigracyjną niezależnie od W-wy. Prym wiedzie w ty > m Gdańsk. Elity i decydenci już w 2017 r. pokazały, że chcą być multi-kulti: > > > 30 czerwca prezydenci 11 polskich miast zrzeszonych w Unii Metropolii Polski > ch, podpisali w Gdańsku deklarację o współdziałaniu "w obszarze migracji wewnęt > rznych i zewnętrznych". "Przez wieki Polska była krajem wieloetnicznym i wielok > ulturowym, przyjmującym nowych przybyszów, gościnnym dla ludzi innych narodowoś > ci, ras czy religii" - napisano w dokumencie. Manipulujesz informacjami tak jak Ci sie podoba. Polityka imigracyjna nie leży w kompetencji władz samorzadowych, niezależnie od tego jak szerokie kompetencje maja samorządy. Obowiązuje tu prawo krajowe, i władze samorządowe mogą przyjmować jedynie tych imigrantów którzy uzyskali odpowiedni status imigracyjny od administracji państwowej. W kompetencji władz samorządowych natomaist leży, ułatwianie lub utrudnianie integracji na poziomie lokalnym imigrantom którzy uzyskali legalizację pobytu od administracji państwowej, a nie samorzadowej. Nie ma tu mowy o żadnej "własnej polityki imigracyjnej", bo samorzady nie mają ku temu żadnych narzędzi. Mącisz wiec wode kijem Evciu. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Malkontenciku, jesteś w mylnym błędzie 31.10.20, 04:34 Głowa w doopie to i nie zrozumialo. eva napisala: jak zachodni postęp przeorał umysły młodych, wykształconych z dużych miast, oni multi-kulti uważają za nowoczesne, są już przeprogramowani. i ti jest sedno jej wypowiedzi baranie bmc. A cytowana deklaracja jest przykladem przeorania umysłów. Twój umysł też jest zdrowo przeorany i to widać. Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: Malkontenciku, jesteś w mylnym błędzie 30.10.20, 19:02 eva15 napisała: > Malkontenciku, jesteś w mylnym błędzie, jak mawia klasyk :-). Wiem. :) > Polska daleko od USA, podróż długa i droga, urlop krótki.... Jak zwykle masz rację... jak zwykle nie do końca. Dzięki internetowi jesteśmy w blisim kontakcie z Polską. COVID sprawił, że bardzo rozwinęliśmy wirtualne spotkania przez Skype i ZOOM. Kilka w każdym tygodniu. Rozmawiamy głównie z ludźmi naszego pokolenia ale zdarzają się kontakty z dziećmi rodzeństwa i znajomych. Młode pokolenie jest bardzo nowoczesne i postępowe ale jednocześnie inteligentne. Czują sympatię do "migrantów" ale zamachy bombowe w Londynie, Barcelonie, Paryżu i Brukseli wywołuje różne refleksje. Ci ludzie naprawdę potrafią logicznie myśleć. Syn znajomych pracuje w EU w Brukseli i był tam w dniu zamachów. Krewni kogoś innego mieszkali w Londynie w czasię tych pamiętnych zamachów w komunikacji miejskiej. Zabójstwo polskiego kierowcy w Berlinie też odpowiednio ocenili. Każdy akt terroru w Europie Zachodniej powoduje zniany nastrojów w Polsce. Oczywiście nadal są szaleńcy, którzy chcą integracji z Afryką i Bliskim Wschodem ale powoli zaczyna im brakować argumentów. > 30 czerwca prezydenci 11 polskich miast zrzeszonych w Unii Metropolii Polski > ch, podpisali w Gdańsku deklarację o współdziałaniu "w obszarze migracji wewnęt > rznych i zewnętrznych". "Przez wieki Polska była krajem wieloetnicznym i wielok > ulturowym, przyjmującym nowych przybyszów, gościnnym dla ludzi innych narodowoś > ci, ras czy religii" - napisano w dokumencie. > > Czytaj więcej na: > www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Kontrowersje-wokol-gdanskiej-deklaracji-ws-przyjmowania-uchodzcow-n114522.html#tri Ewciu, to było 3 lata temu a tych sprawach zmiany są bardzo szybkie. Zwróć uwagę, że Tusk mówił kiedyś jak to on się świetnie czuje w multietnicznej Brukseli... po zamachach w tym mieście trochę zmienił ton. Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Malkontenciku, jesteś w mylnym błędzie 30.10.20, 22:29 Polska t.zw. opozycja to tragedia. Polskę sprzedadzą w trymiga. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Malkontenciku, jesteś w mylnym błędzie 31.10.20, 00:27 Rozumiem twoje argumenty, ale wierz mi, moi przyjaciele i znajomi tzw. "wykształceni z dużych miast" i dobrze zarabiający, tłumaczyli mi nie 3 lata temu, lecz aktualnie, byłam w Polsce we wrześniu, że biednym uchodźcom należy pomagać, bo Polakom swego czasu też pomagano. Moje uwagi o prawdziwym charakterze tych uchodźców są zbywane BEZ słów, tak między wierszami podejrzeniem o rasizm i ksenofobię. Podkreślam - mam do czynienia z bardzo (formalnie) wykształonymi ludźmi, zajmującymi (oni lub ich dzieci) wysokie stanowiska w swoim środowisku. Oni należą do decydentów różnych szczebli. . Gdy patrzę na dzisiejsze uliczne protesty tychże młodych, wykształconych z dużych miast, nie mam żadnych złudzeń. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Malkontenciku, jesteś w mylnym błędzie 31.10.20, 00:31 Co do tych specjalistów którzy popracowali w Brukseli i pożyli na Zachodzie, to pewnie masz rację. Tylko pomyśl - ilu ich jest? Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: Malkontenciku, jesteś w mylnym błędzie 31.10.20, 03:39 eva15 napisała: > Co do tych specjalistów którzy popracowali w Brukseli i pożyli na Zachodzie, to > pewnie masz rację. > Tylko pomyśl - ilu ich jest? Więcej niż ci się wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: Malkontenciku, jesteś w mylnym błędzie 31.10.20, 03:38 eva15 napisała: > Rozumiem twoje argumenty, ale wierz mi, moi przyjaciele i znajomi tzw. "wykszta > łceni z dużych miast" i dobrze zarabiający, tłumaczyli mi nie 3 lata temu, lecz > aktualnie, byłam w Polsce we wrześniu, że biednym uchodźcom należy pomagać, bo > Polakom swego czasu też pomagano. Moje uwagi o prawdziwym charakterze tych uch > odźców są zbywane BEZ słów, tak między wierszami podejrzeniem o rasizm i ksenof > obię. Podkreślam - mam do czynienia z bardzo (formalnie) wykształonymi ludźmi, > zajmującymi (oni lub ich dzieci) wysokie stanowiska w swoim środowisku. Oni nal > eżą do decydentów różnych szczebli. . > > Gdy patrzę na dzisiejsze uliczne protesty tychże młodych, wykształconych z duży > ch miast, nie mam żadnych złudzeń. Ewciu, moja rodzina i znajomi to też w zasadzie tylko "młodzi (i starzy) wykształceni z dużych miast". Wiele osób zawszy patrzyło na świata na zasadach poprawności politycznej ale od pewnego czsu to się zmienia. Oni zmieniają zdanie właśnie po kolejnych ekscesach "uchodźców". Te zmiay są powolne ale zachodzą. Córka mojego kolegi ze studiów też była bardzo postępowa ale w jej przypadku przełomem był zamach na polskiego kierowcę w Berlinie i śmiertely w skutkach rajd po kiermaszu bożonarodzeiowym. Takie tragedie robią wrażeie a ludziach. Ona ma teraz córkę w wieku mojej wnuczki i zaczya się bać o jej przyszłość. Polacy teraz dużo podróżują i widzą zmiany w Europie Zachodniej. Ja jestem optymistą. Odpowiedz Link Zgłoś
1.melord Re: Malkontenciku, jesteś w mylnym błędzie 31.10.20, 10:22 >"wykształceni z dużych miast" i dobrze zarabiający, tłumaczyli mi nie 3 lata temu, lecz aktualnie, >byłam w Polsce we wrześniu, że biednym uchodźcom należy pomagać, bo Polakom swego >czasu też pomagano. owszem pomagano... roznica jest taka,ze nasze dzieci sa zintegrowane w 95%(Urodzone w Polsce) a wnuczki w 100% bez wzgledu do jakiego kraju emigrowalismy. Ci z Azji,Afryki ciezko sie integruja ,znaczna czesc wcale. Mlodzi i"wyksztalceni" w Polsce tego nie zrozumieja, dopoki nie rusza do EU za chlebem Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Malkontenciku, jesteś w mylnym błędzie 31.10.20, 04:27 To jest święta prawda. Do 1939 roku Polska byla wielokulturowa i wieloetniczna. Z tym, ze Polska nie przyjmowala nowych przybyszów. Oni nie przybyli, to Polska przybyla tam gdzie mieszkali. Odpowiedz Link Zgłoś
europitek Re: Malkontenciku, jesteś w mylnym błędzie 01.11.20, 01:23 felusiak1 napisał: > Oni nie przybyli, to Polska przybyla tam gdzie mieszkali. No niezupełnie, bo przedwojenna Polska wróciła na swoje dawne miejsce, które zajmowała przez kilkaset lat. Mniej lub bardziej oni wszyscy byli u siebie, choć niekoniecznie zdawali sobie z tego sprawę. Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: Malkontenciku, jesteś w mylnym błędzie 01.11.20, 02:08 felusiak1 napisał: > Polska nie przyjmowala nowych przybyszów. Oni nie przybyli, to Polska przybyla tam gdzie mieszkali. > Za wyjątkiem Żydów, którzy się do Polski sprowadzili. Odpowiedz Link Zgłoś
amunicyjny1 Re: Malkontenciku, jesteś w mylnym błędzie 01.11.20, 10:57 malkontent6 napisał: > felusiak1 napisał: > > > > Polska nie przyjmowala nowych przybyszów. Oni nie przybyli, to Polska pr > zybyla tam gdzie mieszkali. > > > > Za wyjątkiem Żydów, którzy się do Polski sprowadzili. > > I których chcieliśmy wyekspediować na Madagaskar I byli pewni niewierni na kresach. Za czorta nie chcieli nauczyć się żegnać w drugą stronę Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Malkontenciku 31.10.20, 04:29 No popacz ty się. Do mnie nigdy nie napisała felusiaczku co najwyżej fallusie. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Felusiaczku, 31.10.20, 14:15 felusiak1 napisał: > No popacz ty się. Do mnie nigdy nie napisała felusiaczku co najwyżej fallusie. Nie bądź zazdrosny:-). Obiecuję poprawę! Odpowiedz Link Zgłoś
j-k czyli: - zamienil stryjek siekierke na kilek... 27.10.20, 14:49 eva15 napisała: > No bezcenne... Jeśli rząd miałby upaść i do władzy dojść dziejsza opozycja, to > rezultat będzie następujący: > > - przepisy aborcyjne zostaną mocno złagodzione - co akurat słuszne, tu jestem z > opozycją d'ac·cord, > - wcześniej czy później, raczej wcześniej, będzie uznanie homomałżeństw, > - za tym pójdzie adopcja dzieci przez homo, > - Polska otworzy szeroko wrota dla nowych cennych obywateli, ku głębokiemu zado > woleniu EU, która natychmiast sypnie kasę, > - na ulicach będzie tak samo postępowo jak na Zachodzie, pójdą w ruch noże i in > ne metody przekonywania do uroków multi-kulti. > Będzie fajnie i nowocześnie. czyli: - zamienil stryjek siekierke na kilek... i dlatego tez sie nie pale do powrotu do wladzy PO. a te cholerna ustawe anty-aborcyjna mozna spokojnie obejsc: ginekoolodzy w sasiadujacych z Polska krajach z radoscia czekaja na nowe klientki. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Jasiu, jesteś również w mylnym błędzie 27.10.20, 23:26 j-k napisał: > czyli: - zamienil stryjek siekierke na kilek... i dlatego tez sie nie pale do p > owrotu do wladzy PO. I słusznie. > a te cholerna ustawe anty-aborcyjna mozna spokojnie obejsc: > > ginekoolodzy w sasiadujacych z Polska krajach z radoscia czekaja na nowe klientki. Nie, to nie chodzi o "klientki", bo kobiety w trudnych, dramatycznych decyzjach nie powinny być degradowane do roli klientek, które nie będąc obsłużonymi w jednym sklepie, pójdą do innego. Trywializujesz poważny problem moralny i etyczny. Rzecz w czym innym: trzeba w Polsce zmienić usankcjonowaną w latach 90. przez lewicę (SLD i Kwaśniewskiego) Konstytucję w odniesieniu do tego zapisu. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Nie jestem w mylnym błędzie, Evelein. 29.10.20, 16:07 tylko ocieralem sie troche o "elyty" - te z poznego PRL-u i te z wczesnej RP. i nigdy nie pisze o zyczeniach (typu: "to trzeba zrobic") tylko o tym - co jest mozliwe do zrobienia. durnie napisanej (glownie przez Kwasniewskiego) Konstytucji nie da sie dzisiaj zmienic. mozna tylko zaganiac ten obecny Rzad do naroznika, by nie dac mu sie szarogesic. Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Jasiu, jesteś również w mylnym błędzie 30.10.20, 22:32 trzeba w Polsce zmienić usankcjonowaną w latach 90. przez lewicę (SLD i Kwaśniewskiego) Konstytucję Ot to! O to właśnie się Jarkowi rozchodzi. On jest dobrym graczem. Teraz da hasło do zmiany konstytucji i prawo aborcyjne jeszcze raz zaktualizują. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k nie da sie dzis zmienic Konstytucji. 31.10.20, 14:25 boomerang napisał: > Ot to! O to właśnie się Jarkowi rozchodzi. On jest dobrym graczem. Teraz da has > ło do zmiany konstytucji i prawo aborcyjne jeszcze raz zaktualizują. nie da sie dzis zmienic Konstytucji. oPOzycja dobrze wie, ze PiS chcialby zmienic Konstytucje i zapisac sobie jeszcze wiecej Wladzy - wiec sie na to nie zgodzi. PiS bedzie tylko Konstytucje po swojemu "naciagac"... Odpowiedz Link Zgłoś
wtop.ek Re: A w jednym kraju środkowo europejskim... 27.10.20, 22:00 Addamski jakoś dziwnie zapomniała, że obecna opcja rządząca w Polsce wpuściła do kraju więcej obywateli krajów islamskich niż jakikolwiek inny rząd wcześniej. Swoją drogą czym się różni Ahmed na niemieckim zmywaku od Addamskiej na niemieckim zmywaku? Odpowiedz Link Zgłoś
lubat Re: A w jednym kraju środkowo europejskim... 27.10.20, 22:11 Jeden mój znajomy mawiał o takich wtopach: idiot fortepianowicz:) Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: A w jednym kraju środkowo europejskim... 27.10.20, 02:20 Dawej Rafeł, dawej! Odpowiedz Link Zgłoś
1.melord kolejny powod do zadymy w jednym kraju środkowo eu 27.10.20, 03:36 Trybunal Konstytucyjny nie stanowi prawa.....rozstrzyga spory Odpowiedz Link Zgłoś
czizus Re: kolejny powod do zadymy w jednym kraju środko 27.10.20, 08:49 1.melord napisał(a): > Trybunal Konstytucyjny nie stanowi prawa.....rozstrzyga spory Raczej bada czy jakaś ustawa czy przepis jest zgodny z konstytucją. Tyle tylko, że ten wyrok TK otwiera drogę do całkowitego zakazu aborcji a to jest średniowiecze i barbarzyński cios w zdrowie i prawa kobiet. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Trybunal Konstytucyjny - nie mial tu wyjscia 27.10.20, 14:52 musial wydac taki wyrok ale to nie Trybunal Konstytucyjny jest tu winien - tylko blednie napisana Konstytucja i jej tworcy na czele (niestety) z "lewicowcem" - a tak naprawde politycznym lawirantem - Aleksandrem Kwasniewskim. Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: Trybunal Konstytucyjny - nie mial tu wyjscia 27.10.20, 16:34 Chile wie Jak to sie robi z Konstytucja, Helga Odpowiedz Link Zgłoś
yurek_1111 Re: Trybunal Konstytucyjny - nie mial tu wyjscia 27.10.20, 16:35 j-k napisał: > musial wydac taki wyrok > > ale to nie Trybunal Konstytucyjny jest tu winien - tylko blednie napisana Konst > ytucja i jej tworcy > > na czele (niestety) z "lewicowcem" - a tak naprawde politycznym lawirantem - Al > eksandrem Kwasniewskim. Brawo jotka za glos rozsadku, wiekszosc wypowiadajacych sie na forum i protestujacych w Polsce, nie ma pojecia co mowi i robi bo im nienawisc do PISu i "szefuncia zoliborskiego" zdrowy rozsadek przyslania... Gdzie jest wasaty "obronca konstytucji" ,paradujacy w koszulce z napisem "KonsTYtucJA" , powinien stanac naprzeciw protestujacym kobietom i wymagac przestrzegania praworzadnosci i podporzadkowania sie przepisom Konstytucji ... Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Trybunal Konstytucyjny - nie mial tu wyjscia 27.10.20, 17:33 Już pisałem, ze konstytucja felerna. Odpowiedz Link Zgłoś
1.melord zaden wyrok.. 27.10.20, 23:56 j-k napisał: > musial wydac taki wyrok od wyrokow sa sady,TK jedynie orzeka czy byla,obecna, przyszla ustawa jest zgodna z Konstytucja Na podstawie takiego orzeczenia Rzad,Sejm,Senat, Prezydent decyduja co dalej... > jest tu winien - tylko blednie napisana Konstytucja i jej tworcy > na czele (niestety) z "lewicowcem" - a tak naprawde politycznym lawirantem - Al > eksandrem Kwasniewskim. z tym absolutnie sie zgadzam dodam jedynie ,ze podobnie jak Kodeks Karny jest podatna interpretacji btw.nie zauwazylem w mediach opinii wybitnego znawcy Konstytucji prof.Bolka W. Konstytucja RP weszła w życie 17 października 1997. Złożona jest z preambuły i 13 rozdziałów obejmujących 243 artykuły. wiec dla w/w intelektualisty to male piwo,nosi ja codziennie wypisana na podkoszulce Odpowiedz Link Zgłoś
yurek_1111 Re: A w jednym kraju środkowo europejskim... 27.10.20, 13:11 felusiak1 napisał: > Dawej Rafeł, dawej! Wolanie "dawaj Rafal, dawaj!" , swiadczy o braku rozeznania wolajacego w sytuacji istniejacej w warszawskim ratuszu, wolajacy mialby wieksze szanse dostac to o co wola, gdyby wolal "dawaj Rabiej, dawaj"... Ale czego wymagac od osoby ktora nie kryje ze jej oczekiwania co do rozwoju sytuacji, nie opieraja sie na chlodnej kalkulacji "strat i zyskow ", a sa wypadkowa osobistych animozji i personalnych niecheci, tak charakterystycznych dla polskich Januszow.... borrka: Majdan się szykuje. Jeśli dziewczynom się uda, to chwd wirusom. Zobaczyć upokorzenie kulawego pokurcza, bezcenne. Warte każdej chwili spędzonej na domo. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: A w jednym kraju środkowo europejskim... 27.10.20, 17:30 napisałem: Dawej Rafeł, dawej a nie Dawaj Rafał, dawaj! w odpowiedzi na wpis borrki, ktory kazdy wpis kończy tym hasłem. To on ma siekerę pod łóżkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: A w jednym kraju środkowo europejskim... 30.10.20, 22:36 dawaj, dawaj - to po rusku, a w tym borrka jest dobry Odpowiedz Link Zgłoś
europitek Re: A w jednym kraju środkowo europejskim... 01.11.20, 00:54 To zależy, gdzie będzie akcent. Odpowiedz Link Zgłoś
czizus Re: A w jednym kraju środkowo europejskim... 27.10.20, 09:14 PIS udowadnia na każdym kroku swoją gigantyczną niekompetencję, . . . . dosłownie we wszystkim. W zasadzie do czego się nie dotknie to knot!! W sprawie aborcji działał od wielu lat kompromis który był do przyjęcia i o którym pozytywnie wyrażał się również śp. L. Kaczyński. Ale nie, trzeba było to rozwalić i to teraz w czasie pandemii!! To co prawda jak na razie tylko wyrok TK ale on mocno utrudnia jakiekolwiek zmiany ustawy aborcyjnej a nowej nie napiszą, tym bardziej że część PIS-owskiego oszołomstwa jest dumna z tego wyroku.. Do tego dochodzą obstrukcyjne, absurdalne i szkodliwe działania Kościoła Katolickiego, jednoznacznie wspierającego we wszystkim PIS. Nie dziwi bunt kobiet, nie dziwi ostra krytyka KK, . . . . . zupełnie nie radzącego sobie z problemami w rzeczywistym świecie ale wtranżalającego się bezczelnie we wszystkie dziedziny życia. To już nie jest mój kościół! Brawo kobiety, jestem z wami! Być może ta sytuacja w końcu uświadomi Polakom, w szczególności młodym co to takiego PIS, co może przełożyć się na wywaleni PIS-u w kolejnych wyborach na śmietnik historii. To może być ta jedyna pozytywna strona obecnego zamieszania aborcyjnego. Ps. Absurd sytuacji polega na tym, że J. Kaczyński nie wie co to takiego jest kobieta i jednocześnie wymyśla jak je ukarać. Odpowiedz Link Zgłoś
de_oakville Re: A w jednym kraju środkowo europejskim... 27.10.20, 11:18 czizus napisał: > Nie dziwi bunt kobiet, nie dziwi ostra krytyka KK, . . . . . zupełnie nie radz > ącego sobie z problemami w rzeczywistym świecie ale wtranżalającego się bezczel > nie we wszystkie dziedziny życia. To już nie jest mój kościół! Jak z tego wynika w Polsce mnostwo rzeczy "stoi na glowie". Kaplan powinien byc "sluzacym" Bogu i ludziom, powinien byc "doradca duchowym" dla tych, ktorzy sa wierzacy o odczuwaja potrzebe chodzenia z wlasnej woli do kosciola. Tak jest w kosciele ewangelickim. Nie powinien uwazac sie za "pana i wladce", ktory sprawuje calkowita wladze nad ludzkimi duszami i sumieniami. A kosciol w Polsce, obawiam sie, tak wlasnie widzi swoja role. I jesli sie to nie zmieni, to beda miec sytuacje calkowicie przeciwna do tej przez siebie oczekiwanej. Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: A w jednym kraju środkowo europejskim... 27.10.20, 18:25 Kierownictwo PiS zdaje sobie sprawę z tego, że polskie społeczeństwo się zmienia. Dlatego robi wszystko, by ich ustawodawstwo i obsada sądów (głównie SN i TK) funkcjonowały, gdy PiS już straci władzę. Wygrali ostatnie wybory do Sejmu ale losy prezydentury wisiały na włosku. Za 5 lat ktoś taki jak Andrzej Duda nie będzie miał szans. Kościół miał szanse być autorytetem religijnym a nawet moralnym. Niestety zaczęli się bawić w politykę i teraz traci popularność w szybkim tempie. Oni ciągle rozumują w stylu "Nieważne czy Polska będzie bogata czy biedna, ważne, żeby była katolicka". Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: A w jednym kraju środkowo europejskim... 27.10.20, 23:40 Malkontenciku, poczciwy. Kościół najbardziej bawił się w politykę za komuny i był głównym filarem jej obalenia. Jakoś nikomu to wtedy nie przeszkadzało. Wręcz przeciwnie - był wspierany moralnie, medialnie i finansowo przez Zachód. Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: A w jednym kraju środkowo europejskim... 30.10.20, 19:05 eva15 napisała: > Kościół najbardziej bawił się w politykę za komuny i był głównym filarem jej obalenia. Masz rację. Ludzie byli im wdzięczni za pomoc w obaleniu komuny. Teraz komuny już nie ma. Jest demokracja. Niczego obalać nie trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: A w jednym kraju środkowo europejskim... 31.10.20, 00:15 A to twoim zdaniem komuna była jedynym wrogiem Kościoła? A jeśli tak, to czemu Kościół upada w kapitaliźmie tzw. demokracji niż miało to miejsce za komuny? Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa2016 Re: A w jednym kraju środkowo europejskim... 28.10.20, 00:04 Malko6, trzeba zrozumieć cele "wielkiej" :-) unii i wykorzystywanie każdej okazji by podważyć nacjonalne państwa, nacjonalne rządy które są zadrą w oku do budowy pewnej politycznej idologii. Odpowiedz Link Zgłoś
wtop.ek Re: A w jednym kraju środkowo europejskim... 28.10.20, 11:27 "Nacjonalne rządy"??? W jakim to języku, nataszka? Odpowiedz Link Zgłoś
europitek Re: A w jednym kraju środkowo europejskim... 28.10.20, 00:50 czizus napisał: > Ale nie, trzeba było to rozwalić i to teraz w czasie pandemii!! I z tym się zgodzę całkowicie. Można mieć różne pomysły na różne tematy, ale moment ich realizacji jest tak samo ważny jak one. Ruszenie tego tematu (w inicjatywy posłów PiSu) było głupie jak na okoliczności towarzyszące, bo było oczywiste, że będą protesty i jakieś duże grupy będą wiecować. Ten wyrok w tym momencie czasu zaskutkuje ;prawdopodobnie wzrostem liczby zakażeń, których i bez tego jest za dużo. Generalnie taka prowokacja na dzień dzisiejszy to polityczna głupota i brak odpowiedzialności. Odpowiedz Link Zgłoś
amunicyjny1 Re: A w jednym kraju środkowo europejskim... 29.10.20, 16:29 europitek napisał: > Generalnie taka prowokacja na dzień dzisiejszy to polityczna głupota i brak odp > owiedzialności. Raczej objaw geniuszu Zadziałało - od tygodnia nie mówi się o rozpadającej się służbie zdrowia, o karetkach krążących godzinami z jednym chorym. Odpowiedz Link Zgłoś
europitek Re: A w jednym kraju środkowo europejskim... 30.10.20, 18:19 amunicyjny1 napisał(a): > Raczej objaw geniuszu > > Zadziałało - od tygodnia nie mówi się o rozpadającej się służbie zdrowia, > o karetkach krążących godzinami z jednym chorym. Politykierom może się tak wydawać, że to świetna "przykrywka", dzięki której da się odwrócić uwagę od innych spraw. To jednak tak nie zadziała, ponieważ odłożone w czasie skutki epidemiczne jeszcze mocniej przygniotą rząd. Ludzie mogą być głupi, ale rząd nie może. Jeśli wykazuje się taką głupotą, nadaje się tylko "na makulaturę". Odpowiedz Link Zgłoś
amunicyjny1 Re: A w jednym kraju środkowo europejskim... 30.10.20, 18:30 europitek napisał: > amunicyjny1 napisał(a): > > Raczej objaw geniuszu > > > > Zadziałało - od tygodnia nie mówi się o rozpadającej się służbie zdrowia, > > o karetkach krążących godzinami z jednym chorym. > > Politykierom może się tak wydawać, że to świetna "przykrywka", dzięki której da > się odwrócić uwagę od innych spraw. To jednak tak nie zadziała, ponieważ odłoż > one w czasie skutki epidemiczne jeszcze mocniej przygniotą rząd. Obyś miał racje Ludzie mogą by > ć głupi, ale rząd nie może. Jeśli wykazuje się taką głupotą, nadaje się tylko " > na makulaturę". To założą następną partie, a ludzie mają krótką pamięć.Polska scena polityczna, to ci sami ludzie od xx lat Odpowiedz Link Zgłoś
amunicyjny1 Re: A w jednym kraju środkowo europejskim... 30.10.20, 18:53 Dzisiejsze ogłoszenie zamknięcia cmentarzy to.....rewelacja umysłowa....Na moim [jechałem obok] tłum babć....żeby zdążyć....Debile j...Nie można było wcześniej ogłosić, na ostatni dzień...zamiast rozłożyć w czasie... No ludzie..... Odpowiedz Link Zgłoś
europitek Re: A w jednym kraju środkowo europejskim... 30.10.20, 23:28 amunicyjny1 napisał(a): > Nie można było wcześniej ogłosić, na ostatni dzień... > zamiast rozłożyć w czasie... No ludzie..... Wtedy tłumy byłyby przez kilka dni, a tak znajdzie się sporo zaskoczonych, którzy nie zdążyli przed blokadą. Moim zdaniem takich decyzji w ogóle nie należy podejmować z wyprzedzeniem, bo ono obniża ich skuteczność. Podobnie było z wyprzedzającym ogłoszeniem ograniczenia w działalności knajp. Wyszedłem wieczorem z psem, a w pobliskiej knajpie tłum jak nigdy (oczywiście bezmaseczkowy), żeby tylko zdążyć zaimprezować przed blokadą. Taka epidemia to nie jest stan do głaskania się po główkach tylko do twardych, szybkich i bezwzględnie egzekwowanych nakazów. Ludziska mają prawo być durne i z tego prawa masowo korzystają, ale władza państwowa nie. Odpowiedz Link Zgłoś
yurek_1111 Re: A w jednym kraju środkowo europejskim... 31.10.20, 13:52 "Ludzie mogą być głupi, ale rząd nie może. Jeśli wykazuje się taką głupotą, nadaje się tylko "na makulaturę"." I tu Polska ma najwiekszy problem, rzad do doopy, a madrzejszych formacji politycznych, zdolnych do lepszego rzadzenia nie ma.... Odpowiedz Link Zgłoś
europitek Re: A w jednym kraju środkowo europejskim... 01.11.20, 01:15 Taki mamy rząd, jaki sobie wybraliśmy. Do pewnego momentu się sprawdzał lepiej niż wcześniejsza konkurencja, bo miał sensowny plan społeczno-gospodarczy i go realizował. Ale przyszły czasy i tematy, które ich przerosły, bo nie byli w stanie zdobyć się na myślenie inne niż dotychczas. Na pocieszenie trzeba zauważyć, że prawie wszystkie rządy świata zawaliły sprawę, bo były niewolnikami przymusu myślenia kategoriami ekonomiczno-politycznymi. Odpowiedz Link Zgłoś
yurek_1111 Re: A w jednym kraju środkowo europejskim... 01.11.20, 18:10 "Taki mamy rząd, jaki sobie wybraliśmy" Rzadu ludzie nie wybieraja ... "Do pewnego momentu się sprawdzał lepiej niż wcześniejsza konkurencja, bo miał sensowny plan społeczno-gospodarczy i go realizował" W/g mojej opinii, rownia pochyla PISowskiego rzadu zaczela sie gdy Morawiecki zostal premierem, Morawiecki to czlowiek systemu i byly bankster czesto widywany w jarmulce ... "Na pocieszenie trzeba zauważyć, że prawie wszystkie rządy świata zawaliły sprawę, bo były niewolnikami przymusu myślenia kategoriami ekonomiczno-politycznymi." Marna pociecha... Odpowiedz Link Zgłoś
amunicyjny1 Re: A w jednym kraju środkowo europejskim... 01.11.20, 18:28 yurek_1111 napisał: > "Taki mamy rząd, jaki sobie wybraliśmy" > > Rzadu ludzie nie wybieraja ... > > "Do pewnego momentu się sprawdzał lepiej niż wcześniejsza konkurencja, bo miał > sensowny plan społeczno-gospodarczy i go realizował" > > W/g mojej opinii, rownia pochyla PISowskiego rzadu zaczela sie gdy Morawiecki > zostal premierem, Morawiecki to czlowiek systemu i byly bankster czesto widywan > y w jarmulce ... > > "Na pocieszenie trzeba zauważyć, że prawie wszystkie rządy świata zawaliły spra > wę, bo były niewolnikami przymusu myślenia kategoriami ekonomiczno-politycznymi > ." > > Marna pociecha... Rozsądne Odpowiedz Link Zgłoś
europitek Re: A w jednym kraju środkowo europejskim... 02.11.20, 01:33 yurek_1111 napisał: > "Taki mamy rząd, jaki sobie wybraliśmy" > > Rzadu ludzie nie wybieraja ... A danym wypadku wybierali, bo było jasne, że Morawiacki będzie dalej premierował, a i paru innych zostanie w składzie z porzedniej kadencji. > W/g mojej opinii, rownia pochyla PISowskiego rzadu zaczela sie gdy Morawiecki > zostal premierem, Morawiecki to czlowiek systemu i byly bankster czesto > widywany w jarmulce ... I taki gość był potrzebny do prowadzenie danej polityki gospodarczej, bo rozumie jak ten system działa i jak to można wykorzystać. Dodatkowo ma też zalety międzynarodowe, bo byłemu prezesowi dużego banku nie da się sensownie stawiać pewnych rodzajów zarzutów, a to w kontaktach z unijną biurokracją jest plus. > "Na pocieszenie trzeba zauważyć, że prawie wszystkie rządy świata zawaliły > sprawę, bo były niewolnikami przymusu myślenia kategoriami ekonomiczno- > politycznymi." > > Marna pociecha... Nie tak bardzo jak się to wydaje. Naszego stanu nam ona nie polepsza, ale przynajmniej mamy święty spokój ze strony naszych unijnych soudruhov, bo nie wyróżniamy się w tłumie. Gdyby polski rząd przeciągnął wiosenny lockdown jeszcze miesiąc, jak należało to zrobić, a następnie utrzymywał jakąś formę blokady granic i zniechęcał ludzi do wyjazdów to przy tamtym poziomie zakażeń w Polsce Bruksela by się zaryczała na śmierć, że nie wykazujemy należytej "europejskiej solidarności", że porzucamy Unię itp. "złote myśli". Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: A w jednym kraju środkowo europejskim... 30.10.20, 19:46 W tej sytuacji pozostaje już tylko zmiana konstytucji, bo jakkolwiek nie zostałaby napisana nowa ustawa aborcyjna, przy tym zapisie konstytucji, zawsze będzie kwestionowana pod względem zgodności z art. 36 Konstytucji. Ten będący efektem kompromisu z lat 90. zapis, jest tak ogólny że jakakolwiek nowelizacja ustawy aborcyjnej, będzie w świetle ostatniego wyroku TK, kwestionowana. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: A w jednym kraju środkowo europejskim... 30.10.20, 19:47 bmc3i napisał: > W tej sytuacji pozostaje już tylko zmiana konstytucji, bo jakkolwiek nie został > aby napisana nowa ustawa aborcyjna, przy tym zapisie konstytucji, zawsze będzie > kwestionowana pod względem zgodności z art. 36 Konstytucji. Ten będący efektem > kompromisu z lat 90. zapis, jest tak ogólny że jakakolwiek nowelizacja ustawy > aborcyjnej, będzie w świetle ostatniego wyroku TK, kwestionowana. > Artykułem 38, nie 36. Odpowiedz Link Zgłoś
amunicyjny1 Re: A w jednym kraju środkowo europejskim... 30.10.20, 19:57 bmc3i napisał: > W tej sytuacji pozostaje już tylko zmiana konstytucji, bo jakkolwiek nie został > aby napisana nowa ustawa aborcyjna, przy tym zapisie konstytucji, zawsze będzie > kwestionowana pod względem zgodności z art. 36 Konstytucji. Ten będący efektem > kompromisu z lat 90. zapis, jest tak ogólny że jakakolwiek nowelizacja ustawy > aborcyjnej, będzie w świetle ostatniego wyroku TK, kwestionowana. > Ojej, to już nie będziemy mogli iść na wasze wojenki.... Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: A w jednym kraju środkowo europejskim... 30.10.20, 20:51 amunicyjny1 napisał(a): > Ojej, to już nie będziemy mogli iść na wasze wojenki.... Mógłbyś włożyć trochę wysiłku i choć raz coś z sensem napisać. Odpowiedz Link Zgłoś
amunicyjny1 Re: A w jednym kraju środkowo europejskim... 30.10.20, 21:08 bmc3i napisał: > amunicyjny1 napisał(a): > > > > Ojej, to już nie będziemy mogli iść na wasze wojenki.... > > > Mógłbyś włożyć trochę wysiłku i choć raz coś z sensem napisać. Po co? Na głupie stwierdzenia odpowiedz starczy Mam ci wkleić z 10 interpretacji koncepcji ochrony życia? Bez problemu, i wszystkie oparte na Art. 38, każda inna...a tytuły same profesorskie,górna półka Tylko komu, tobie?Po co, nie masz zielonego pojęcia o tym.Może jeszcze wejdziemy na ochrona życia w aktach międzynarodowych i ponadnarodowych...? Daj spokój Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: A w jednym kraju środkowo europejskim... 30.10.20, 21:38 amunicyjny1 napisał(a): > Mam ci wkleić z 10 interpretacji koncepcji ochrony życia? Bez problemu, i wszy > stkie oparte na Art. 38, każda inna...a tytuły same profesorskie,górna półka > > Tylko komu, tobie?Po co, nie masz zielonego pojęcia o tym.Może jeszcze wejdziem > y na ochrona życia w aktach międzynarodowych i ponadnarodowych...? Daj spokój I co z tego? Mógłbym wybrać 10 wyroków sadowych w jakichkolwiek sprawach i każdy z kilkoma glosami do niego, a każda inna. i każda napisana przez jakiegoś profesora. Mam Ci napisać że nie masz zielonego pojęcia o tym? Wiesz w ogóle co to jest glosa? Odpowiedz Link Zgłoś
amunicyjny1 Re: A w jednym kraju środkowo europejskim... 30.10.20, 21:44 bmc3i napisał: > I co z tego? Byś tu nie wygłaszał teorii, o rzeczach o których nie masz pojęcia Możesz głosić sympatie polityczne, światopogląd.Ale wykładnie konstytucji, daruj sobie i nam [Polakom] Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: A w jednym kraju środkowo europejskim... 30.10.20, 21:53 amunicyjny1 napisał(a): > bmc3i napisał: > > > > I co z tego? > > > Byś tu nie wygłaszał teorii, o rzeczach o których nie masz pojęcia > Możesz głosić sympatie polityczne, światopogląd.Ale wykładnie konstytucji, daru > j sobie i nam [Polakom] Napiszę Ci wobec tego, że nie rozumiesz czytanego tekstu w języku polskim. Napisałem własną opinię. Do niej też nie mam prawa? Nawet w przypadku gdybym go nie miał, to ja przynajmniej rozumiem, ze czyjakolwiek "interpretacja" jest tylko prywatną opinią jej autora. A między opinią moją, a opinią profesora, istnieje tylko i wyłącznie różnica wiarygodności. Odpowiedz Link Zgłoś
amunicyjny1 Re: A w jednym kraju środkowo europejskim... 30.10.20, 22:14 bmc3i napisał: A między opinią moją, a opinią profesora, istnieje > tylko i wyłącznie różnica wiarygodności. I tak i nie.Różnica polega na tym, że opinia obojętnie przez kogo wydana, będzie skażona światopoglądem Bez różnicy kto ją wyda, a którą wyciągnie się z szuflady, to wyłącznie kwestia frakcji rządzącej Więc zarzut-teza, że 'bez zmiany konstytucji'' nic nie da się zrobić,nie ma racji bytu Z taką interpretacją, wojsku niepotrzebna [nielegalna] jest broń. Oczywiście, jest artykuł o obronie ojczyzny,ale jest tam coś o zabijaniu? Niema, to regulują ustawy i KKW.Konstytucja jest nadrzędna,więc co?Łamiemy ją ustawami?. Podobnie z aborcją Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: A w jednym kraju środkowo europejskim... 30.10.20, 22:24 amunicyjny1 napisał(a): > bmc3i napisał: > A między opinią moją, a opinią profesora, istnieje > > tylko i wyłącznie różnica wiarygodności. > > I tak i nie.Różnica polega na tym, że opinia obojętnie przez kogo wydana, będzi > e skażona światopoglądem > Bez różnicy kto ją wyda, a którą wyciągnie się z szuflady, to wyłącznie kwestia > frakcji rządzącej > Więc zarzut-teza, że 'bez zmiany konstytucji'' nic nie da się zrobić,nie ma rac > ji bytu Szkoda że nie zaczytowałeś dalszej czesci zdania. > Z taką interpretacją, wojsku niepotrzebna [nielegalna] jest broń. Oczywiście, j > est artykuł o obronie ojczyzny,ale jest tam coś o zabijaniu? Niema, to regulują > ustawy i KKW.Konstytucja jest nadrzędna,więc co?Łamiemy ją ustawami?. Podobnie > z aborcją Indecipherable nonsense. Wojsko nie służy do bojowego używania na terytorium kraju, chyba ze w obronie kraju. Na pewno nie słuzy zabijaniu obywateli RP. Konstytucja nie daje na to zgody, a ochrone życia obywateli i innych osob na terytorium RP gwarantuje konstytucja. Twój wywód nie ma wiec jakichkolwiek logicznych podstaw. Odpowiedz Link Zgłoś
amunicyjny1 Re: A w jednym kraju środkowo europejskim... 30.10.20, 22:29 bmc3i napisał: > amunicyjny1 napisał(a): > > Szkoda że nie zaczytowałeś dalszej czesci zdania. > Wyjaśniłem > > Z taką interpretacją, wojsku niepotrzebna [nielegalna] jest broń. Oczywiś > cie, j > > est artykuł o obronie ojczyzny,ale jest tam coś o zabijaniu? Niema, to re > gulują > > ustawy i KKW.Konstytucja jest nadrzędna,więc co?Łamiemy ją ustawami?. Po > dobnie > > z aborcją > > > Indecipherable nonsense. Wojsko nie służy do bojowego używania na terytorium kr > aju, chyba ze w obronie kraju. Na pewno nie słuzy zabijaniu obywateli RP. Konst > ytucja nie daje na to zgody, a ochrone życia obywateli i innych osob na terytor > ium RP gwarantuje konstytucja. Twój wywód nie ma wiec jakichkolwiek logicznych > podstaw. > Nie mój,to Garlicki [wykładowca prawa konstytucyjnego] Odpowiedz Link Zgłoś
amunicyjny1 Re: A w jednym kraju środkowo europejskim... 30.10.20, 22:41 Na pewno nie słuzy zabijaniu obywateli RP. Konst > ytucja nie daje na to zgody, Który artykuł? a ochrone życia obywateli i innych osob na terytor > ium RP gwarantuje konstytucja Artykuł 38.....? No i jak tu wojsko ma kogoś zabić....A może stara dobra ustawa z 1967, w tym pomaga...? Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: A w jednym kraju środkowo europejskim... 30.10.20, 22:58 amunicyjny1 napisał(a): > bmc3i napisał: > > > Szkoda że nie zaczytowałeś dalszej czesci zdania. > > > Wyjaśniłem > > > > Z taką interpretacją, wojsku niepotrzebna [nielegalna] jest broń. O > czywiś > > cie, j > > > est artykuł o obronie ojczyzny,ale jest tam coś o zabijaniu? Niema, > to re > > gulują > > > ustawy i KKW.Konstytucja jest nadrzędna,więc co?Łamiemy ją ustawam > i?. Po > > dobnie > > > z aborcją > > > > > > Indecipherable nonsense. Wojsko nie służy do bojowego używania na terytor > ium kr > > aju, chyba ze w obronie kraju. Na pewno nie słuzy zabijaniu obywateli RP. > Konst > > ytucja nie daje na to zgody, a ochrone życia obywateli i innych osob na t > erytor > > ium RP gwarantuje konstytucja. Twój wywód nie ma wiec jakichkolwiek logic > znych > > podstaw. > > > > Nie mój,to Garlicki [wykładowca prawa konstytucyjnego] lepiej zebyś zacytował wiec Garlickiego dosłownie, bo w Twojej wersji nie ma to sensu. A sam profesor Garlicki jest nie tyle "wykładowcą prawa konstytucyjnego", lecz specjalistą w zakresie praw człowieka i byłym sędzią Europejskiego Trybunału Praw Człowieka w Strasbourgu. Autorem najlepszego polskiego komentarza do Europejskiej Konwencji Praw Człowieka i Podstawowych Wolności, którym zmiażdżył wcześniejsze komentarze a ich autorom z tytułami profesorskimi udowodnił że nie wiedzą o czym mówią. Odpowiedz Link Zgłoś
amunicyjny1 Re: A w jednym kraju środkowo europejskim... 30.10.20, 23:11 A moje pytania? lepiej zebyś zacytował wiec Garlickiego dosłownie, bo w Twojej wersji nie ma to sensu Co niema sensu...Że konstytucja zabrania zabijać... Czy że ustawy dopuszczają to? Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: A w jednym kraju środkowo europejskim... 31.10.20, 00:07 amunicyjny1 napisał(a): > A moje pytania? > lepiej zebyś zacytował wiec Garlickiego dosłownie, bo w Twojej wersji nie ma to > sensu > Co niema sensu...Że konstytucja zabrania zabijać... Czy że ustawy dopuszczają t > o? Twoje pytania sa bez sensu. Bo konstytucja (art. 37) stanowi że ochronie przez Konstytucje podlega kazdy kto znajduje sie pod władzą konstytucji RP - nie inni. Wojsko (art. 26) służy ochronie niepodległości państwa i niepodzielności jego terytorium oraz zapewnieniu bezpieczeństwa i nienaruszalności jego granic (nie innym), Wojsko nie moze zostac wykorzystane w innych celach, a więc broń wojska o której mowisz, może być wykorzystana wyłącznie przeciwko tym którzy nie podlegają polskiej konstytucji - czyli wojskom ewentualnego najeźdźcy. Jako nie podlegający polskiej konstytucji - wojska najeźdźcy nie podlegają ochronie polskiej konstytucji, ergo nie podlegają ochronie życia zapisanej w artykule 38 konstytucji. Odpowiedz Link Zgłoś
amunicyjny1 Re: A w jednym kraju środkowo europejskim... 31.10.20, 00:41 bmc3i napisał: > Twoje pytania sa bez sensu. To nie odpowiadaj i tyle > . Wojsko (art. 26) Art. 26. Siły Zbrojne Rzeczypospolitej Polskiej służą ochronie niepodległości państwa i niepodzielności jego terytorium oraz zapewnieniu bezpieczeństwa i nienaruszalności jego granic. Siły Zbrojne zachowują neutralność w sprawach politycznych oraz podlegają cywilnej i demokratycznej kontroli. Tyle Wojsko nie moze zostac wykorzystane w innych celach, a więc broń wojsk > a o której mowisz, może być wykorzystana wyłącznie przeciwko tym którzy nie pod > legają polskiej konstytucji - czyli wojskom ewentualnego najeźdźcy. Gdzie mogę przeczytać o tym? Jako nie po > dlegający polskiej konstytucji - wojska najeźdźcy nie podlegają ochronie polski > ej konstytucji, ergo nie podlegają ochronie życia zapisanej w artykule 38 konst > ytucji. W artykule nic nie ma o tym? Na jakiej podstawie zabijaliśmy w Afganistanie i paru innych miejscach? Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: A w jednym kraju środkowo europejskim... 31.10.20, 02:44 amunicyjny1 napisał(a): > bmc3i napisał: > > > > . Wojsko (art. 26) > > Art. 26. > > Siły Zbrojne Rzeczypospolitej Polskiej służą ochronie niepodległości państwa i > niepodzielności jego terytorium oraz zapewnieniu bezpieczeństwa i nienaruszalno > ści jego granic. > Siły Zbrojne zachowują neutralność w sprawach politycznych oraz podlegają cywil > nej i demokratycznej kontroli. > > > Tyle I dalej nie widzisz art 26 ust 1? > > Wojsko nie moze zostac wykorzystane w innych celach, a więc broń wojsk > > a o której mowisz, może być wykorzystana wyłącznie przeciwko tym którzy n > ie pod > > legają polskiej konstytucji - czyli wojskom ewentualnego najeźdźcy. > > Gdzie mogę przeczytać o tym? W art. 26, 37 i 38 > Jako nie po > > dlegający polskiej konstytucji - wojska najeźdźcy nie podlegają ochronie > polski > > ej konstytucji, ergo nie podlegają ochronie życia zapisanej w artykule 38 > konst > > ytucji. > > W artykule nic nie ma o tym? Na jakiej podstawie zabijaliśmy w Afganistanie i p > aru innych miejscach? Na podstawie art. 5 traktatu, w zwiazku z art. 87, 88 i 91 konstytucji oraz art 116 i 117 tejże, także w zwiazku z parokrotnie juz przywoływanym art 37. Odpowiedz Link Zgłoś
de_oakville "Kanapka z czlowiekiem" 28.10.20, 11:18 Przypomniala mi sie piosenka Jacka Kaczmarskiego sprzed lat pt. "Kanapka z czlowiekiem" Jacek Kaczmarski "Kanapka z czlowiekiem" (fragmenty) "– Jakim prawem starcy ludojady Przyrządzają sobie tę kanapkę Wrzeszczę przygnieciony i bezradny Wciskam w tłuste masło łapki Jeszcze sokiem z cytryn mnie spryskują Żebym przed spożyciem skurczył się Przecież ktoś się musi za mną ująć Tak po prostu wszak nie zjedzą mnie! Drgnął mój chleb Unosi dłoń go wzwyż Boże! Czuję dech Zgłodniały widzę pysk! Może To jest żart! Czy śmiać się mam czy łkać?! Patrzę W lśnienie warg Co zaczynają drgać! Nagle Otchłań ust I zębów biała grań! Woni Zgniłej chlust! Ruchomą widzę krtań! Bronię Się co sił! Wtem trzask i mrok mnie skrył! (...) – Masło świetne Chleb wspaniały Człowiek z lekka Był zgorzkniały" Odpowiedz Link Zgłoś
de_oakville Re: jeden taki mały tchórz wezwał brunatnych do o 29.10.20, 10:55 > mam też drugie pytanie do komunofaszystów: > dlaczego katolikom potrzeba jest aż prawnego zakazu aborcji? Czy sami z siebie > nie są w stanie trzymać się swoich wartości? Potrzebują do tego kija? W niektorych krajach przesadna abstynencja ma na celu zrownowazenie przesadnego wyuzdania, do ktorego jest sklonna spora czesc spoleczenstwa. Boja sie, ze jak spuszcza niektorych ludzi "ze smyczy" to wtedy bedzie totalna anarchia, kompletne wyuzdanie oraz "Sodoma i Gomora". Tak dzialo sie w czasie rewolucji pazdziernikowej (rosyjskiej), kiedy "ciemnyl lud" przestal sie bac, ze "utemperuje" go car - nie bylo juz cara. "Utemperowali" go wiec na nowo komunisci, zeby trzymac wszystko w ryzach i pod swoimi rzadami. Brak zaufania do narodu i wiary ze wystarczy ludziom ich wlasnego rozsadku, bo to przeciez "ciemny lud", cechuje jak widac niektorych rzadzacych po dzis dzien. Ale to juz nie te czasy. "Dinozaury" nie pasujace do wspolczesnosci musza predzej czy pozniej odejsc do historii. Narodowcy i neofaszyci to sa rowniez "dinozaury" - pogrobowcy idei faceta z wasikiem, ktory mial wiedze w glowie przypominajaca sfermentowana sieczke. Jak mowi znane porzekadlo - "Kiedy umiera czlowiek dobry, to dobro umiera razem z nim. Kiedy umiera czlowiek zly, to zlo, ktore stworzyl, egzystuje jeszcze dlugo po jego smierci". Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 W końcu przyszło oczekiwane poparcie 29.10.20, 16:23 Nareszcie Konfa i PIS dostały mocne poparcie: Польша занялась любимым делом: бузит и бунтует По данным министерства внутренних дел Польши, демонстрации сопровождаются «возмутительными действиями, направленными против мест религиозного поклонения, такими как вторжения в церкви во время богослужений, осквернения религиозных символов, разрушения фасада храмов или оскорбления священнослужителей и верующих». Только в минувшие выходные полиция охраняла 386 костелов в связи с акциями протеста. Зафиксированы 22 попытки сорвать служение месс и 79 повреждений стен церквей. Задержаны 76 человек. Полиция и прокуратура проводят расследования по 101 возбужденному делу. Глава правящей партии «Право и Справедливость» (PiS) Ярослав Качиньский выступил с кратким видеообращением, сообщив, что нападения на костелы — это «совершенно новые события в истории Польши, по крайней мере, такого масштаба». Он призвал членов PiS и ее сторонников «защищать польские церкви», что является «долгом государства, но и долгом наших граждан». Подробности: regnum.ru/news/polit/3102279.html Polska zajęła się ulubionym zajęciem: rozpala i buntuje Demonstracjom towarzyszą "skandaliczne działania przeciwko miejscom kultu religijnego, takie jak ataki na kościoły podczas nabożeństw, bezczeszczenie symboli religijnych, niszczenie fasad świątyń czy znieważanie duchownych i wiernych". Tylko w ostatni weekend policja strzegła 386 kościołów w związku z protestami. Były 22 próby przerwania mszy i 79 uszkodzeń murów kościelnych. 76 osób zostało zatrzymanych. Policja i prokuratura badają 101 spraw, które zostały wszczęte. Szef rządzącej "Prawo i Sprawiedliwość" (PiS), Jarosław Kaczyński, wydał krótki komunikat wideo, w którym stwierdził, że ataki na kościoły są "zupełnie nowymi wydarzeniami w historii Polski, przynajmniej na taką skalę". Wezwał członków i sympatyków PiS do "obrony polskich kościołów", co jest "obowiązkiem państwa, ale także obowiązkiem naszych obywateli". Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: W końcu przyszło oczekiwane poparcie 29.10.20, 16:25 Siły porządku zapanują nad wichrzycielami Odpowiedz Link Zgłoś
j-k W końcu idzie oczekiwane poparcie 30.10.20, 17:10 buldog2 napisał: . Były 22 próby przerwania mszy i 79 uszkodzeń murów kościelnych. 76 osób zostało zatrzymanyc > Siły porządku zapanują nad wichrzycielami miejmy nadzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
amunicyjny1 Re: W końcu przyszło oczekiwane poparcie 30.10.20, 17:19 buldog2 napisał: > Siły porządku zapanują nad wichrzycielami > > Zawsze pisałem, dupy dzielą się na demokratyczne i nie demokratyczne, tylko w wiadomościach tv....Łukaszenka ma polewkę Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: jeden taki mały tchórz wezwał brunatnych do o 30.10.20, 16:41 adnie piszesz. Takie rwnitkie literki ale jest problem. Napisaleś "Faszystowskie tchorze pobili kobiety". Otóż po polsku, jesli faszystowskie tchórze to pobily a jesli pobili to powinno być faszystowscy tchorze. No. A kanarki już nakarmiles? Odpowiedz Link Zgłoś
amunicyjny1 Re: jeden taki mały tchórz wezwał brunatnych do o 30.10.20, 17:08 felusiak1 napisał: > adnie piszesz. Takie rwnitkie literki ale jest problem Co tu pisze...? > Otóż Jednak masz polską klawiaturę......KŁAMCZUSZKU... Odpowiedz Link Zgłoś
europitek Re: jeden taki mały tchórz wezwał brunatnych do o 30.10.20, 18:27 Albo mu ją wirus zaatakował i zmutowała. Pełno tego świństwa dookoła to i klawiaturze się dostało. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: jeden taki mały tchórz wezwał brunatnych do o 31.10.20, 04:45 Nie mam polskiej klawiatury. Korzystam z Polish Programmers. ś, ć, ń, ó, ł, ż to alt i litera a ź to alt x. Odpowiedz Link Zgłoś
europitek Re: jeden taki mały tchórz wezwał brunatnych do o 01.11.20, 00:53 To jest właśnie polska klawiatura, jakbyś tego nie wiedział. Odpowiedz Link Zgłoś
europitek Re: w jej rodzimym ruskim ;) 30.10.20, 18:21 > rozmowcem. Gość nie lubi LGBT? Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: A w jednym kraju środkowo europejskim... 30.10.20, 22:03 kurdupel wezwal do boju i sa skurwysyny na posterunku wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,26460701,wroclaw-nowe-nagranie-z-protestu-zamaskowany-mezczyzna-kopie.html#do_w=46&do_v=142&do_a=286&s=BoxNewsLink Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: czy Rosjanie oskarżeni 30.10.20, 22:39 Lenin się w mauzoleum przewraca widząc co ta Polsza wyczynia. Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa2016 Re: czy Rosjanie oskarżeni 01.11.20, 18:47 boomerang napisał: > Lenin się w mauzoleum przewraca widząc co ta Polsza wyczynia. Brak politycznego podloza na ktorym mozna by bylo sie oprzec w wypadku zmuszenia do ustapienia obecnego rzadu, grund krzyki i protesty czyli bez planu glowa o mur, polska specjalnosc? Przypuscmy ustepuje obecny rzad, wybory i co dalej? PO albo SLD? Francja i jej wydarzenia pozdrawiaja Polakow. Odpowiedz Link Zgłoś
amunicyjny1 Re: czy Rosjanie oskarżeni 01.11.20, 18:56 Porównywać sytuacje Francji i Polski....do tego, naprawdę.. trzeba rewolucyjnego łba Może chociaż jeden punkt styczny..... Odpowiedz Link Zgłoś
europitek Re: czy Rosjanie oskarżeni 02.11.20, 01:37 amunicyjny1 napisał(a): > Może chociaż jeden punkt styczny..... Mamy ładne hymny! A drugim że sprzedajemy im dużo żab i ślimaków. Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa2016 Re: A w jednym kraju środkowo europejskim... 01.11.20, 22:25 Obejrzalam migawki z Polski na Twitterze i widze ze porzadnie niektorym zamacili w glowie. Dokad zmerzaja, sa swiadomi swoich czynow? Nie sadze! Odpowiedz Link Zgłoś