Dodaj do ulubionych

Zielono mi

19.04.21, 19:00
Niemiecka partia Zielonych wybrala swoja odpowiedz na tzw K-Frage czyli na tzw. "kanclerskie pytanie" czy, dokladniej, kto bedzie ich kandydatem w wyborach na kanclerza. Bedzie nia pani Analena Baerbock a nie jej kolega, wspolprzewodniczacy Zielonych Robert Habeck..

Habeck ma ponad 50 lat zas pani Baerbock okolo 40-tki. Jesli chodzi o sondaze, to pani Analena ma troche slabsze ale, jej sondaze rosna. W koncu, Zieloni wybrali kandydatke bez wielkich klotni, w odroznieniu od wyboru kandydata "czarnych" partii CDU i CSU (ktorego jeszcze nie ma), co im sie chwali.

Dlaczego wybrano kobiete? No coz, glowny powod, moim skromnym zdanie jest takie, ze kobiety sa "na fali". Czy pani Analena ma duze szanse by zostac kanclerka to trudno powiedziec.

Ale szanse ma.

PF

Obserwuj wątek
    • felusiak1 Re: Zielono mi 19.04.21, 19:47
      Ale szanse ma napisał polski francuz.
      Ma takie same szanse jak ja na romans z ladną i zgrabną 20 latką.
      Zastanawia, że ty o tym doskonale wiesz i mimo to wklejasz bzdetne bzdety.
      • polski_francuz Re: Zielono mi 19.04.21, 20:07
        felusiak1 napisał:

" Ma takie same szanse jak ja na romans z ladną i zgrabną 20 latką."

Wieksze.

PF
        • felusiak1 Re: Zielono mi 19.04.21, 20:31
          Masz coś z głową? Derszpigiel ci naszeptał? Zejdź na ziemię.
          Mniejszosciowy koalicjant nie ma najmniejszych szans na fotel kanclerski. Kropka.
          W najlepszym razie na krzeslo w ministerstwie spraw zagranicznych jak Joschka.
          Ale może się zdarzyć, że koalicjant nie bedzie potrzebny.
          W ostatnich wyborach CDU/CSU zabraklo 5 stolkow.
          • polski_francuz Re: Zielono mi 19.04.21, 21:41
            felusiak1 napisał:

W najlepszym razie na krzeslo w ministerstwie spraw zagranicznych jak Joschka. Ale może się zdarzyć, że koalicjant nie bedzie potrzebny. W ostatnich wyborach CDU/CSU zabraklo 5 stolkow.

Opinia publiczna dosc krytycznie ocenia administrowanie pandemia. I we Francji i w Niemczech. Niezbyt wiadomo jakie bdea wyniki wyborow.

PF
            • boomerang Re: Zielono mi 19.04.21, 23:16
              Opinia publiczna dosc krytycznie ocenia administrowanie pandemia.

Administrowanie pandemią udało się tylko w Chinach, bo tam rządzą marksiści. Pani Analena jest marksistką, co do tego nie ma wątpliwości, ale czy to wystarczy na nazistów?
            • felusiak1 Re: Zielono mi 20.04.21, 01:33
              Sądzisz, że zieloni zdobędą ponad 30% glosow?
              To, że publika ocenia krytycznie nie oznacza, ze jest zdania iż opozycja poradzilaby sobie lepiej.
          • eva15 Re: Zielono mi 20.04.21, 01:14
            Masz coś z głową? Derszpigiel ci naszeptał? Zejdź na ziemię.
            Mniejszosciowy koalicjant nie ma najmniejszych szans na fotel kanclerski. Kropka.
            W najlepszym razie na krzeslo w ministerstwie spraw zagranicznych jak Joschka.

Nie, niestety nie. Sytuacja w Niemczech jest taka, że zwycięstwo Zielonych wcale nie jest wykluczone, choć wydaje się nieprawdopodobne.

Najsilniejsza od początku istnienia NRD partia - CDU/CSU jest w stanie gnilnym (dzięki Merkel) i dzieje się to na oczach osłupiałego społeczeństwa. Zieloni mają absolutnie perfekcyjny PR . Z partii chaosu i awantur przekształcili się w partię powagi, odpowiedzialności i duchowych, emocjonalnych wizji. Niemcy kochają uduchowione wizjonerstwo. W końcu romantyzm szczególnie rozwinął się w Niemczech. Inny wizjoner - austriacki- właśnie Niemczech znalazł podatną glebę dla swych jakże szkodliwych majaków...

Zieloni ze standarami miłości przyrody są groźni i mają szansę swe groźby spełnić.
            • eva15 Re: Zielono mi 20.04.21, 01:17
              Sorry:

od początku istnienia BRD oczywiście.
              • boomerang Re: Zielono mi 20.04.21, 01:26
                ech, ten mieniecki BRuD

W końcu romantyzm szczególnie rozwinął się w Niemczech.

Fakt i przywłaszczył sobie też Wikingów.
                • de_oakville Re: Zielono mi 22.04.21, 12:48
                  boomerang napisał:

> ech, ten mieniecki BRuD

Ales "wystrzelil" z tym BRuDem. To bardzo zlosliwe nazwac BRuDem kraj, ktory zawsze slynal na calym swiecie z czystosci! I to nie tylko z czystosci fizycznej, ale rowniez i duchowej (uczciwosc, obowiazkowosc itd.). Jedynie paru skrzywionych psychicznie duchowych "brudasow" z wilgotnych okopow I-szej Wojny Swiatowej przejelo wladze w 1933 roku, bo nie mogli sie pogodzic z wlasna kleska. Ale oni to byl oczywiscie wyjatek (miejmy taka nadzieje).
                  A propos przywlaszczania sobie czegos. Pewna bardzo slynna brytyjska grupa rockowa "przywlaszczyla" sobie
                  nazwe "Zeppelin". Kiedy sie tworzyla, jeszcze bez nazwy, ktos z muzykow z innego zospolu zazartowal sobie
                  "wystrzelice w gore jak balon z ołowiu (a lead baloon)". Stad wpadli na pomysl, zeby sie nazwac
                  "ołowiany cepelin", poczatkowo "Lead Zeppelin", a pozniej wyrzucili "a" z "lead", zeby ktos zle nie przeczytal
                  ('li:d' zamiast 'led'). Nic dziwnego wiec, ze muzyka, ktora stworzyli otrzymala nazwe "ciezki metal".
                  • szwampuch58 Re: Zielono mi 22.04.21, 13:05
                    youtu.be/AAsUq2aIyr8Ano
                    • boomerang Re: Zielono mi 23.04.21, 01:26
                      i to jest właśnie najlepsze lekarstwo na pandemię!

Pandemii nadszedł kres.
                      www.youtube.com/watch?v=MN9YLLQl7gE
                  • boomerang Re: Zielono mi 23.04.21, 01:15
                    To bardzo zlosliwe nazwac BRuDem kraj, ktory zawsze slynal na calym swiecie z czystosci! I to nie tylko z czystosci fizycznej, ale rowniez i duchowej

Zapomniałeś o czystości rasowej.

No a Zeppelin był bardziej jajcarski od zwykłego balona, stąd na niego padło.
            • felusiak1 Re: Zielono mi 21.04.21, 19:53
              Myślisz, ze zieloni są w stanie zdobyć 30-35% głosów. Watpię. Ale jesli tyle zdobenda to oznaczać będzie szybszy koniec Europy.
              • szwampuch58 Re: Zielono mi 21.04.21, 19:58
                USA sie konczy,Europa sie skonczy...Felus gdzie spiedolisz,do Eskimosow biedaku???
                • buldog2 Re: Zielono mi 03.06.21, 11:33
                  F1 ma 100% racji.
                  • buldog2 Re: Zielono mi 03.06.21, 11:38
                    Tu: reddevol.com/articles/para_slov_o_zakate_evropyi
                    świetny komentarz w tym samym duchu ("Kilka słów o zachodzie (może: zmierzchu?) Europy")
                    Komentarze super, jak zwykle tam.

Wersji angielskiej tego artykułu nie ma (niektóre inne mają).
              • felusiak1 Re: Zielono mi 21.04.21, 21:07
                Wrócę do Stwórcy a szfambuc zostaniesz w rynsztoku gdzie twoje miejsce.
                • szwampuch58 Re: Zielono mi 21.04.21, 21:35
                  Strzelisz sie w leb ze swojej spluwy z nummerem czy bez numer?
              • eva15 Re: Zielono mi 22.04.21, 00:22
                CDU gnije na oczach narodu, jej stan jest fatalny. SPD jest w jeszcze gorszej
                kondycji, jej upadek jest dłuższy i jeszcze głębszy.

Jak słusznie zauważa AfD jedynym poważnym przeciwnikiem w Niemczech jest w tej chwili partia Zielonych. To naprawdę groźny przeciwnik, bardzo się skonsolidował, ma świetnych doradców, wie, jak uwodzić tłumy.
                Zieloni stali się medialnie bardzo dobrzy od ca 2 lat. Wymienili zramolałe, opętane ideologicznie władze, o brzydkim wyglądzie, straszące ludzi swym radykalizmem na młodych ładnych, prężnych, radosnych i niestraszących przywódców.
                Wilki przebrały się w owczą i w dodatku atrakcyjną skórę. Ładna Annalena B. zachwyca feministki oraz mężczyzn, Habeck to idol wielu kobiet - przystojny, rozmarzony, filozof (z wykształcenia). A że to bajkopisarz (nomem omen pisywał książeczki dla dzieci) to nic - ludzie lubią bajki.

Sytuacja jest groźna. Zieloni nie dostaną pewnie 30-35 % to chyba jednak niemożliwe. Ale jeśli dostaną 20-25 % ( a to niewykluczone) to zapewne będą 2. najsilniejszą partią po CDU, która mope zlecieć na jakieś 28-29%.
                Jeśli wszystko pójdzie jeszcze gorzej , to mogą mieć nieco więcej niż CDU. Wszystko zależy od tego, jak bardzo CDU będzie dalej upadać, a lewackie media chwalić Zielonych pod niebiosy, co cały czas robią.

Możliwe są 3 scenariusze:

1. rząd CDU w koalicji z Zielonymi
                2. rząd Zielonych w koalicji z CDU
                3. rząd Zielonych w koalicji z SPD i komunistami, czyli die Linke

To 3. jest najmniej prawdopodobne , ale nie jest niemożliwe. A na pewno jest to dla Zielonych wymarzone rozwiązanie..
                • eva15 Re: Zielono mi 22.04.21, 09:49
                  P.S. do wariantów 1. i 2. może nie wystarczyć 2 koalicjantów, to wtedy dokooptują na trzeciego przystawkę, czyli FDP, ale znaczenie FDP będzie marginalne.
                • szwampuch58 Re: Zielono mi 22.04.21, 12:06

1. rząd CDU w koalicji z Zielonymi..60%
                  2. rząd Zielonych w koalicji z CDU..39%
                  3. rząd Zielonych w koalicji z SPD i komunistami, czyli die Linke...1% prawdopodobienstwa
                  • eva15 Re: Zielono mi 23.04.21, 00:42
                    Jeśli spojrzeć na wybory w Baden-W. - dawnym MATECZNIKU CDU - gdy Zieloni mając możliwość stworzenia koalicji z czerwonymi chcieli o zrobić, to tylko upór Kretschmera ich od tego powstrzymał. Skoro tak, to czarno widzę wynik wyborów do Bundestagu.

W B-W rozsądny Kretschmer powstrzymał swoją partię przed kompletnym szaleństwem.
                    On ma tam na tyle władzy i wpływów w społeczeństwie, że okazał się skuteczny. W skali całego kraju Zieloni takiego człowieka nie mają.
                    • eva15 Re: Zielono mi 23.04.21, 00:57
                      Sorry, ten oberguru Zielony nazwy się Kretschmann.
                    • polski_francuz Re: Zielono mi 23.04.21, 08:06
                      eva15 napisała:

" ...to tylko upór Kretschmanna... "

Kretschmann jest juz 73 i jutrzejsza twarza Zielonych w Szwabii jest raczej Palmer, 48 lat burmistrz Tübingen. Troche nieobliczalny, ale szanowany przez starszych i mlodszych wyborcow.

Jak wiesz, duzo zalezy od lidera. I przyznam sie, ze Baerbok jest trudna do analizy. Jest bardzo mloda. Jak niegdys Macron we Francji. I brak doswiadczenia jest wada w dzisiejszych, trudnych czasach.

PF
                      • boomerang Re: Zielono mi 23.04.21, 08:53
                        a czy któryś z niemieckich polityków jest kowido-sceptykiem, w tym sensie że nie uznaje tej pandemii za fakt obiektywny ?
                        • polski_francuz Re: Zielono mi 23.04.21, 09:09
                          boomerang napisał:

" a czy któryś z niemieckich polityków jest kowido-sceptykiem, w tym sensie że nie uznaje tej pandemii za fakt obiektywny ? "

Palmer otworzyl miasto Tübingen a bary, restauracje byly otwarte i nie bylo lockdownu. Ale w tym tygodniu stopa zakazen wzrosla 3x i Palmer zapedalowal z powrotem. Jedynym morderca masowym swojego narodu jest Bolsanaro w Brazylii, ktory nie uznaje pandemii. Moze przyjdzie znow Lula i wywali za morde tego idiote.

PF

• boomerang Re: Zielono mi 23.04.21, 11:58
                            Niemcy są daleko w tyle - tak jak myślałem.

Kiedy przyjdą mnie zaszczepić, to najpierw będą musieli uporać się z moimi psami na bramie.
                • buldog2 Re: Zielono mi 03.06.21, 11:39
                  Może mogą stać się siłą.
                  Ale jaką wizję świata mają do zaproponowania.
              • petronella.kozlowska zdobędą 03.06.21, 12:00
                felusiak1 napisał:

> Myślisz, ze zieloni są w stanie zdobyć 30-35% głosów. Watpię. Ale jesli tyle zd
                > obenda to oznaczać będzie szybszy koniec Europy.
                >
          • petronella.kozlowska Re: Zielono mi 03.06.21, 07:38
            felusiak1 napisał:

> W ostatnich wyborach CDU/CSU zabraklo 5 stolkow.

O co ci chodzi z tymi stołkami?

pl.wikipedia.org/wiki/Wybory_parlamentarne_w_Niemczech_w_2017_roku
      • petronella.kozlowska Re: Zielono mi 19.04.21, 20:11
        Ta pani jest tak oddalona od kanclerstwa jak Arabia Saudyjska od budowy piewszego kościoła chrześcijańskiego.
      • kylax4 Re: Zielono mi 21.04.21, 18:56
        Czyli brakuje Ci pieniędzy? Gdybyś je miał, to miałbyś codziennie romans z inną 20 latką, czy tam 18 latką.
        • felusiak1 Re: Zielono mi 21.04.21, 19:51
          To nie bylby romans lecz zakontraktowana usługa.
          • boomerang Re: Zielono mi 22.04.21, 00:00
            Kajak się na stosunkach męsko-damskich nie zna bo u nich w nowoczesnym środowisku pod tęczową flagą seks jest za darmo.
            • vermieter Re: Zielono mi 22.04.21, 07:15
              boomerang napisał:

> Kajak się na stosunkach męsko-damskich nie zna bo u nich w nowoczesnym środowis
              > ku pod tęczową flagą seks jest za darmo.
              >

ty za to płacisz za seks nawet własnej żonie, bo z przyzwyczajenia kasuje forsę od każdego faceta z którym się pieprzy
              • felusiak1 Re: Zielono mi 22.04.21, 07:46
                dlaczego?
    • gerlalt Re: Zielono mi 22.04.21, 08:00
      Widziałem wywiad z tą panią i prowadzący ją ośmieszył. Typowa kobieta polityk czytaj idiotą.
      • polski_francuz Rola dziennikarza 22.04.21, 08:51
        gerlalt napisał(a):

" Widziałem wywiad z tą panią i prowadzący ją ośmieszył. Typowa kobieta polityk czytaj idiotą."

Co prawda nie znam tego wywiadu, ale rola dziennikarza jest raczej pokazania jak czy co rozmowca mysli a nie jego/jej osmieszanie. Dzisiejsi dziennikarze, probuje raczej swoj poglady polityczna narzucac. Czytalem taka analize o polskiej dziennikarce Monice Olejnik.

PF
      • eva15 Re: Zielono mi 22.04.21, 09:55
        Typowa kobieta polityk czytaj idiotą.

Wypisujesz seksistowskie głupoty. Namądrzejszym, najlepszym , najbardziej wykształconym i doskonałym retorycznie politykiem w Niemczech jest Sahra Wagenknecht. Ma wielki talent i mądrze poukładane w głowie. Niestety jest w beznadziejnie głupiej partii, co sama dobrze widzi i krytykuje.
        • polski_francuz Re: Zielono mi 22.04.21, 10:04
          eva15 napisała:

Namądrzejszym, najlepszym , najbardziej wykształconym i doskonałym retorycznie politykiem w Niemczech jest Sahra Wagenknecht. Ma wielki talent i mądrze poukładane w głowie.

Wow! Szkoda, ze juz nie jest wolna:)

PF.
          • eva15 Re: Zielono mi 22.04.21, 10:19
            A ty jesteś wolny?? :-).
            • polski_francuz Re: Zielono mi 22.04.21, 12:15
              eva15 napisała:

" A ty jesteś wolny?? :-)."

Duchem:)

PF
              • eva15 Re: Zielono mi 22.04.21, 12:37
                Czyli miłość platoniczna. To nie jest zabronione....
                • polski_francuz Re: Zielono mi 22.04.21, 16:53
                  Moze ja, rzeczywiscie, poznam. Bywam w TU Chemnitz. Ona tez. Coprawda, nie ten sam fakultet. Ale po tylu komplementach zadam sobie trud i poszukam:)

PF
                  • vermieter Re: Zielono mi 22.04.21, 19:55
                    nie pieprz krasnoludku, nie bywasz, nie ma wizyt
                  • eva15 Re: Zielono mi 23.04.21, 00:47
                    Ty masz poczucie nierzeczywistośc, czyli abstrakcyjnego humoru. Sahry W. już dawno tam nie ma, a ciebie nikt teraz tam nie wpuści, byś mógł iść jej śladami....
                  • boomerang Re: Zielono mi 23.04.21, 00:57
                    jak to fajnie wytarzać się w oparach megalomanii
      • vermieter Re: Zielono mi 22.04.21, 12:00
        gerlalt napisał(a):

> Widziałem wywiad z tą panią i prowadzący ją ośmieszył. Typowa kobieta polityk c
        > zytaj idiotą.

tylko widziałeś czy też słyszałeś? o którym wywiadzie mówisz?
        czytam jej ostatnią książkę: Die Selbstgerechten...
    • szwampuch58 Re: Zielono mi 02.05.21, 10:27
      27 % liderem w Niemczech
    • szwampuch58 Re: Zielono mi 07.05.21, 14:11
      Zieloni 26%
      CDU/CSU 23 %
      SPD 14%
      AfD12%
      FDP 11%
      • szwampuch58 Re: Zielono mi 11.05.21, 12:25
        O tych co maja 12%
        wyborcza.pl/7,179012,27067348,afd-i-kreml-sojusz-ktorego-nikt-juz-nie-ukrywa-die-welt.html#S.-K.C-B.5-L.1.maly
        • petronella.kozlowska Fajna fotka 03.06.21, 07:42
          szwampuch58

web.de/magazine/politik/putin-versteher-afd-linke-was-steckt-hinwendung-moskau-35092780
    • szwampuch58 Re: Zielono mi 02.06.21, 23:19
      Zielony Robert bredzi o dostawach broni dla ukrainskiej dziczy....efekt,natychmiastowy spadek sondazowy Zielonych
      • petronella.kozlowska Ekologiczny Habeck 03.06.21, 09:29

Artykuł z 2009 roku o Robert Habeck, panu z Zielonych, który nie pracował i 20 lat przygotowywał się na wysokie stanowisko polityczne. Pan sfotografował się przed swoją chatką ekologiczną.

orange.handelsblatt.com/artikel/61978
        orange.handelsblatt.com/wp-content/uploads/2019/06/robert-habeck-zitate-760x506.jpg

Artykuł i fotka zniknęły z internetu w kwietniu 2021 roku, ale ruch oporu zdążył je zarchiwizować

archive.ph/HzwOS
        • tuttifrutti1234 Re: Ekologiczny Habeck 03.06.21, 12:06
          petronella.kozlowska napisała:

>
          > Artykuł z 2009 roku o Robert Habeck, panu z Zielonych, który nie pracował i 20
          > lat przygotowywał się na wysokie stanowisko polityczne. Pan sfotografował się p
          > rzed swoją chatką ekologiczną.

twoim zdaniem tylko praca najemna na etacie się liczy, wszystko inne jest bee
          • petronella.kozlowska Re: Ekologiczny Habeck 03.06.21, 13:53
            tuttifrutti1234 napisał(a):

Zastanów się zanim coś napiszesz.
        • polski_francuz Re: Ekologiczny Habeck 04.06.21, 14:43
          petronella.kozlowska napisała:

"nie pracował i 20 lat "

Pisal ksiazki. To tez praca.

PF
    • szwampuch58 Re: Zielono mi 03.06.21, 14:05
      UE ostrzega Niemcy:Zrobcie wrescie cos z zanieczyszczonym powietrzem u was ....szansa Zielonych?
      • szwampuch58 Re: Zielono mi 03.06.21, 14:24
        next.gazeta.pl/next/7,168930,27160740,tsue-niemcy-winne-zanieczyszczenia-powietrza-w-miastach.html#do_w=52&do_v=221&do_st=RS&do_sid=604&do_a=604&s=BoxBizImg2
        • polski_francuz Wysoka jakosc sasiedztwa 03.06.21, 15:56
          szwampuch58 napisał:

Polacy sa jednak lepszym sasiasiadami niz Czesi. I nie rozkazali, wyrokiem TSUE, zatrzymac niemieckiego przemyslu.

Na kolana i dziekowac. Imigranci moga kleczec na dywaniku.

PF

• vermieter Re: Wysoka jakosc sasiedztwa 03.06.21, 16:52
            katolicy klęczą na gołej ziemi
          • szwampuch58 Re: Wysoka jakosc sasiedztwa 03.06.21, 19:41
            Szkoda tylko ze wlasny smrod w miastach,ulanki nadwislanskie maja w dooopie
    • caesar_pl Re: Zielono mi 03.06.21, 21:21
      www.fotosik.pl/zdjecie/2c819ec1c5e7b471
      Jeden wniosek się nasuwa - oni dążą do likwidacji Niemiec.
      frankgoeshisway.com/2019/07/16/226-gedichtrot-gruene-undeutsche-frank-sander-16-7-2019/
      Patriotyzm, miłość do ojczyzny wzbudza we mnie chęć rzygania, nigdy nie wiedziałem, co z Niemcami począć, do dziś nie wiem.Jest jasne ze te słowa podobają sie Turom, Arabom, Nachodzcom,Linken i innym podobnym zboczeńcom.
      • petronella.kozlowska Re: Zielono mi 04.06.21, 09:27
        caesar_pl napisał:

Dlaczego podajesz fałszywki?

correctiv.org/faktencheck/politik/2019/01/16/das-steckt-hinter-dem-angeblichen-zitat-von-ursula-von-der-leyen-cdu-zu-migrantenkindern/
        • petronella.kozlowska Fałszywe cytaty można zaskarżyć! 04.06.21, 09:31
          caesar_pl napisał:

www.nw.de/nachrichten/thema/22297537_Steinbach-darf-falsches-Kuenast-Zitat-nicht-mehr-verbreiten.html
          Dlaczego podajesz fałszywki?

• caesar_pl Re: Fałszywe cytaty można zaskarżyć! 04.06.21, 14:08
            Neue Westfälisch - tuba propagandowa Makreli.
            "Integration fängt damit an, dass Sie als Deutscher sich ihren Namen mal merken."
            Integracja zaczyna sie wtedy gdy jako Niemiec zaczniecie pamietac Islamskie nazwiska - powiedziala.Zeby zapamietac islamskie nazwiska,to trzeba sie dobrze natrudzic.
            Fünf Jahre später stellte Künast bei Facebook klar, dass sie gesagt habe: "Integration fängt damit an, dass Sie als Deutscher sich ihren Namen mal merken."
            Zielona Künast potrzebowala 5 lat,by sprostowac falszywy cytat Steinbach???
            • petronella.kozlowska Re: Fałszywe cytaty można zaskarżyć! 04.06.21, 16:23
              caesar_pl napisał:

Chodzi mit tylko o to, że podajesz fałszywe cytaty.
              • caesar_pl Re: Fałszywe cytaty można zaskarżyć! 05.06.21, 16:45
                Prawda,niepotrzebnie te brednie künastow,banditow,rotow,von laikow i innych glupkow ktos zatytulowal cytatami.Oni umieja tak owijac w bawelne,ze zaden typowy mieszkaniec Niemiec nie zorientuje sie o co w tresci chodzi.Ale mamy AfD,Steinbach,Curio,Carolin,Rogera Küppela i innych ktorzy "tlumacza"polityczny kretacki jezyk na jezyk przecietnego mieszkancy Niemiec.
        • caesar_pl Re: Zielono mi 04.06.21, 13:59
          Die von der Laik powiedziala:Ein Blick auf die demografische Entwicklung zeigt, wie sehr wir diese Kinder brauchen: In 20, 30 Jahren erwarten von diesen Kindern, dass sie innovativ und verantwortungsbewusst dieses Land tragen.“
          Przeciez to w skrocie to samo co "Imigranci to nasza przyszlosc" tylko rozwlekle powiedziane,by przecietny Niemiec nie pokapowal.Po za tym po co grzebiesz w niemieckich rezimowych mediach???
    • szwampuch58 Re: Zielono mi 04.06.21, 13:34
      Na dachach nowych domow musi byc obowiazkowo Solar energi elektrycznych,planuje obecny rzad niemiecki ,na remontowanych rowniez
    • jk2007 Re: Zielono mi 05.06.21, 18:17
      Wiadomo, ze Niemcy zrobili z Rosji mocarstwo. Teraz Niemcy patrza z nadzijeja na Rosje w walce przeciwko gruner.
    • szwampuch58 Re: Zielono mi 07.06.21, 15:02
      CDU wygrywa w NRD

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka