Dodaj do ulubionych

Pistoletu się nie przestraszy - o Teresie Borcz

IP: *.kuso.bmj.net.pl / *.bmj.net.pl 03.11.04, 11:41
Jaka to Krakowianka która tylko tu skonczyła studia !!!!!! czy każdy co
kończy jakieś studia w Krakowie to już nabywa takie prawa????
Obserwuj wątek
    • Gość: Mary Re: Pistoletu się nie przestraszy - o Teresie Bor IP: 62.211.15.* 03.11.04, 19:22
      jakie to ma teraz zanczenie? Krakowianka czy nie zawsze Polka!
    • Gość: sp;lit Re: Pistoletu się nie przestraszy - o Teresie Bor IP: *.nas32.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 03.11.04, 20:38
      O ya ! 25 lat i nie odwiedzila rodziny i nie zaprosila rodzicow , to tez taki
      zwyczaj ?

Na pogrzeb ojca nie przyjechala , to tez taki zwyczaj ? Ostatnia rozmowa z
      matka , 2 lata temu z okazji smierci ojca , to tez taki zwyczaj ?

5 lat on tu w ojczyznie zony , zona tam z tesciowka , to tez taki zwyczaj ?

Kobieto obudz sie , ku#wa , twoja corka byla wiezniem , a nie , ze to taki
      zwyczaj ,...

Tak jej tam bylo dobrze , ze trzymal ja pod kluczem , zeby przypadkiem mu nogi
      nie dala , jak by miala okazje - Na ten temat wypowiadalo sie tu kilka
      Amerykanek , nakrecono filmy ,...

===============================================================================
      To taki zwyczaj, że jak mąż wyjeżdża za granicę, żona zostaje w kraju
    • Gość: Magda Re: Pistoletu się nie przestraszy - o Teresie Bor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.04, 18:17
      W USA jeden z popularnych "Polish jokes": Dlaczego Polacy lubią chodzić we
      dwóch? Bo jeden umie czytać, drugi pisać. "Polacy" z Ktrakowa, może też
      znajdźcie sobie kolegę który umie czytać, zanim coś napiszecie? Jeśli chcecie
      wygłaszać opinie na temat polskości, poczytajcie sobie najpierw głośno
      Konstytucję. 1) P. Teresa ma obywatelstwo i polskie, i irakijskie, i należy jej
      się ochrona prawna ze strony państwa polskiego (w świetle zarówno prawa
      międzynarodowego i polskiego). 2) Obywatel Polski ma prawo poślubić osobę
      dowolnej narodowości, mieszkać gdzie tylko ma ochotę, i wyznawać dowolną
      religię. Polak-muzułmanin nie jest gorszym Polakiem niż katolik. Dziwne, że
      teraz niektórzy półanalfabeci rozważają, czy p. Teresa jest Polką, Krakowianką,
      czy nie. Oczywiście, że jest Polką, tak, jak była nią Maria-Skłodowska Curie,
      która większość życia spędziła za granicą, wyszła za cudzoziemca, i nie wróciła
      ani jako wdowa, ani później, do Niepodległej. Chcecie przyznać, że to
      Francuzka? Takim samym Polakiem był gen. Józef Bem, który przeszedł na Islam, i
      nikt nie mówi, że przestał być bohaterem narodowym. Nawiasem mówiąc, świetność
      kultury naszego kraju skończyła się właśnie w epoce Kontrreformacji, kiedy z
      kraju wielowyznaniowego i stanowiącego wówczas rzadki przykład tolerancji
      zaczął się stawać krajem czysto katolickim. Co do zmartwień o okup, to 1) do
      ratowania życia obywatela państwo jest ZOBOWIĄZANE, 2) kwota jest znikoma w
      porównaniu z różnymi bezzasadnymi, a ponoszonymi wydatkami, 3) jakoś nie widać,
      by kwoty łożone w związku ze zobowiązaniami powstałymi wskutek naruszenia
      Konstytucji wzbudzały wasze protesty (choćby finansowanie religii w szkołach-
      nawet inicjatorzy przyznają, że wprowadzenie jej tam było bezprawne, twierdzą
      jedynie, że nie ma się czego czepiać, "bo przecież nic strasznego się nie
      stało". A jeszcze o różnicy międy Brytyjczykami i Polakami: Kena Bigleya
      rodzina też prosiła o powrót, i on też stwierdził, że nie boi się zostać w
      Iraku. Jego rodacy walczyli z własnym rządem o lepsze starania jego uwolnienia,
      nikt nie stwierdził "Jaki tam z niego Anglik?" - byłby słusznie uznany za
      barbarzyńcę. Cóż, mamy często złudzenia co do kraju, który jest naszą ojczyzną -
      czy tą z urodzenia, czy z wyboru. To tylko dobrze o kimś świadczy. Wszędzie są
      i dobrzy ludzie, i zbrodniarze. Widocznie i tam tych pierwszych jest tyle, że
      p. Teresa nie chciała się z nimi rozstawać. A czy dla was ktoś zaryzykowałby
      pozostać w Polsce, gdyby wybuchła tu wojna, i musiałby takie ryzyko podjąć?!
      • Gość: wanda Re: Pistoletu się nie przestraszy - o Teresie Bor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.04, 19:32
        Brawo Madziu !
      • krystian71 Re: Pistoletu się nie przestraszy - o Teresie Bor 06.11.04, 20:26
        a ja tylko cichutko,n/t tego tzw polish jokes
        25 lat temu taki sam slyszalem na temat milicjantow
        Wywod dobry,ale po co tym niby polish joke podparty?
        • Gość: Magda Re: Polish joke IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.04, 22:42
          Większość kawałów znanych nam jako kpinki z milicjantów to tłumaczone "Polish
          jokes", zwłaszcza ten o wkręcaniu żarówki na pewno nie pochodzi z Polski. Za
          przytoczony głowy nie dam, ale to wielce prawdopodobne. A zaczęłam od niego, bo
          lubimy, prawdopodobnie z powodu kompleksów, dołożyć innym nacjom. Sam przyznaj,
          ile widziałeś niegodnego zachowania naszych Internautów, wyzwisk pod adresem
          Arabów, właśnie przy okazji komentowania spraw Iraku. Czy nie kusi, by
          przypomnieć, jak i nas inni widzą?
          • krystian71 Re: Polish joke 06.11.04, 22:50
            Magdziu dziecko drogie,skad ci przyszlo do glowy,ze to polscy internauci takie rasistowskie posty wysylaja.Posiedz tutaj dluzej,poczytaj-a sama na to wpadniesz.To nie jest zgodne z polska natura,tradycja i wychowaniem domowym.
            A jesli ktos chodzi do kosciola,to tez od ksiedza by dostal po glowie za takie wypowiedzi
            I dziecinko,a propos kawalow-jest wlasnie odwrotnie-wiekszosc z nich egzystowala w szeptanej formie jeszcze w czasach glebokiej komuny,a nawet okupacji
            Jak znajde opracowanie tego zabawnego tematu,to ci podesle link
            • Gość: Magda Re: Polish joke IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.04, 23:15
              Wysylaja, oj, wysylaja. Poczytalam tego sporo, nie tylko na Gazecie, zwlaszcza
              na wp, i cos mnie trafia, kiedy i na Gazecie znajduje podobne. Co do
              wychowania, masz stary zludzenia. Tak sie sklada, ze ucze w dobrym LO, gdzie
              trafia mlodiez na pewno nie z domow SWIATLEJSZEJ czesci spoleczenstwa. Szkoda,
              ze nie masz okazji z wieloma z nich porozmawiac, nie pouczalbys tak latwo
              dziecinki. Co do ksiezy, to na pewno za szeroki temat, by go tak zbyc jednym
              zdaniem. A przybieranie tonu protekcjonalnego (dziecinko), kiedy sie z kims nie
              zgadzamy, jest na pewno gorsze niz licentia poetica w sprawie Polish jokes.
              Chetnie sprawdze, jek to z tym kawalkiem bylo. Nawiasem mowiac, Polish jokes
              nie sa nowsze niz wymienione przez Ciebie epoki, dziecinka dobrze pamieta, i
              sama je szeptala, i wowczas tez krazyly sluchy, ze nie jestesmy oryginalni. Ale
              sprzeciw komunie wydawal sie wart plagiatu.
              • krystian71 Re: Polish joke 06.11.04, 23:26
                Alez Magdziu droga,wybacz jesli cie urazilem,bo nie taki byl moj zamiar
                Bylem pewien,ze cos wspolnego ze szkola masz,ale jak ci napisze,ze na wyzsze klasy ogolniaka cie ocenilem,to sie znowu obrazisz
                A mi chodzilo tylko o niewinnosc uczuc i umyslu
                Bo tylko to usprawiedliwia taka diagnoze ,ze Polacy takie ohydne niehumanistyczne teksty plodza
                Nie zauwazasz tu polskojezycznych autorow?
                Pozdrawiam
                Aha i ps
                Napisalas,ze w ogolniaku uczysz-to chyba ciekawe zajecie i warto wsrod mlodziezy experyment zrobic,sprawdzajac co oni maja do powiedzenia w interesujacej nas sprawie i co wiedza na temat
                Dobranoc
                • Gość: Magda Żydokomuna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.04, 23:59
                  Nie wiesz, że najgorszą obelgą jest komuś zarzucić niewinność umysłu? Jeśli
                  nie, to chyba Cię nie obrażę, jeśli napiszę, że sporej niewinności wymaga
                  doszukiwanie się wszelkiego zła w "polskojęzycznych" autorach? Miło się zaczęło
                  rozmawiać, ale to chyba nie ta bajka... Tylko "polskojęzyczni" piszą świństwa o
                  obcych, MY jesteśmy dobrzy, nasze wychowanie w domach, księża, i całe
                  środowisko jest uosobieniem tolerancji... Oj, święta naiwności... Do oceniania
                  się lepiej nie zabieraj.
                  • kropekuk Madziu, jest nas kilku: ja - Anglik, pewien Turek 07.11.04, 01:25
                    wczoraj czy przedwczoraj pojawil sie Francuz oraz stale bywa kilku Czeczenow.
                    Wszyscy polskojezyczni niewatpliwie, niemniej nie to Krystian mial na mysli.
                    • Gość: sp;lit Re: Madziu, jest nas kilku: ja - Anglik, pewien T IP: *.nas32.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 07.11.04, 01:29
                      Zacznij kochac siebie ,... U siebie - Idz sie zdrzemnij ,...

uklony
                • Gość: margaret USA Re: Polish joke IP: 5.3.1R4D* / 136.2.1.* 22.11.04, 19:34
                  MAGDA MA RACJE, CZY SIE TO KOMUS PODOBA, CZY NIE. !!!
              • Gość: sp;lit Re: Polish joke IP: *.nas33.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 07.11.04, 01:14
                Na temat p. Teresy , teoretycznie masz racje , ... Oficjalnie nie zrzekla sie
                polskiego obywatelstwa (przypuszczam) i ten fakt zobowiazuje polskie wladze
                wsparcia jej w chwili potrzeby ,...

Praktycznie , zastanow sie , jak jej moga pomoc ? Jakakolwiek interwencja
                polskich przedstawicieli jest skazana na niepowodzenie , na szalce jest
                ultimatum ludzi zdecydowanych na wszystko , tych samych , dla ktorych
                dekapitacja barana na rozen , czy czlowieka , dla religijnej czy
                nacionalistycznej idei , jest (ktory jest po drugiej strony barykady) kwestia
                sumienia , dla ciebie i banalem dla niego ,... Nie zapominaj , ze pertraktujesz
                z religijnym fundamentalizmem i fanatykami .

Jesli polskie wladze nie mialy zamiaru spelnic swego obowiazku wobec obywatela
                to powinne byly sie powstrzymac od jakichkolwiek komentarzy na jej temat i
                negocjowac poza kulisami ,...

Dziwny zbieg okolicznosci - Krotko po zadaniach porywaczy , polskie wladze daly
                do zrozumienia , ze po okreslonym czasie , przed umownym terminem , zabieraja
                polskich chlopcow do domu ,...

Na koniec - Jesli wypowiadasz sie na temat , polish jokes , badz przygotowana ,
                ze dostaniesz w "pape" ,... Dostalas od kristian ,... Next time , my dear ,
                zaopatrz sie w grubsza skore i nie placz jak cie ktos z rodakow na obczyznie
                kopnie w tylnia czesc rozrywkowa w rewanzu , za kopanie rodakow ,...

Na koniec , obowiazkiem pedagoga jest ksztalcenie naszych naj , a nie bawienie
                sie w politrukow ,... Ucz ! Pranie mozgow zostaw politykom ,...

uklony
                • Gość: Magda Spóźniona odpowiedź IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.04, 23:30
                  Nie zauważyłeś, że nie pisałam ani słowa o reakcji władz państwowych, a jedynie
                  komentarz do wypowiedzi ludzi, którzy zupełnie bezinteresownie wylewają kubły
                  pomyj pod adresem osoby, którą spotkało nieszczęście i znalazła się w sytuacji,
                  jakiej najgorszemu wrogowi nie należy życzyć? Religijny fanatyzm znam dość
                  dobrze, i na pewno nie wyrażałam się z lekceważeniem o tym problemie.
                  OBOWIĄZKIEM PEDAGOGA JEST WRZASNĄĆ, GDY KTOŚ KOPIE LEŻĄCEGO, I TO, I TYLKO TO
                  ROBIŁAM, na pewno nie prałam nikomu mózgu. Cymbały, czy myślicie, że każdy, kto
                  nie lubi s...syństwa, jest naiwny? Jeszcze raz radzę, przed zabraniem do
                  pisania (szczególnie polemiki), znaleźć sobie kumpla, który umie czytać i
                  wytłumaczy, co napisał przedmówca.
                  • Gość: sp;lit Re: Spóźniona odpowiedź IP: *.nas31.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 11.11.04, 00:34
                    I tu sie mylisz my dear - Obowiazkiem pedagoga jest edukacja oparta na faktach
                    a nie twoja interpretacja ,... Podatnicy placa ci za edukacje mlodych umyslow a
                    nie za szokowa terapie ,(od tego sa shrinks) Po tym poscie przestaje sie dziwic
                    dlaczego twoi maturzysci maja problemy z przeczytaniem swiadectwa matury i z
                    tabliczka mnozenia , ktora ja , dzieki moim rodzicom znalem na pamiec majac 4
                    latka ,...

uklony

OBOWIĄZKIEM PEDAGOGA JEST WRZASNĄĆ, GDY KTOŚ KOPIE LEŻĄCEGO, I TO, I TYLKO TO
                    ROBIŁAM,
                    • Gość: Magda Do rzeczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.04, 23:21
                      Szanowny adwersarzu, pedagodzy mają wiele różnych obowiązków. Ja rzeczowo
                      skomentowałam twoje mętne wywody, podając pokrótce, co pisałeś nie na temat, a
                      co było twoją fantazją odnośnie mojej wypowiedzi, ty natomiast nie przytaczasz
                      ani jednego przykładu błędnego rozumaowania z mojej strony, ilustrującego
                      którąkolwiek z miażdżących (według ciebie) dla mnie tez. To wspaniale, że
                      umiesz tabliczkę mnożenia, ale sprawiasz wrażenie, że na tym (czyżby w wieku 4
                      lat?) twoja edukacja się zakończyła. Następne nadużycie - dear na pewno nie dla
                      ciebie nie jestem, i to z kolei ilustruje twój poziom kulturalny. Co do moich
                      maturzystów, nie znasz ich, mogę cię zapewnić, że ww. problemów nie mają. Jeśli
                      nawet mi nie wierzysz, elementarna logika nie powinna ci pozwolić tak napisać -
                      dopóki nie mógłbyś przedstawić choć jednego, który ma. Właściwie można by słowo
                      po słowie dokonać rozbioru logicznego twojej pisaninki, ale szkoda na to czasu.
                      • Gość: sp;lit Re: Do rzeczy IP: *.nas30.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 12.11.04, 02:39
                        Thank You , barwna reprymenda , niestety , wypociny niektorych maturzystow and
                        up , tych z dyplomami , magistrow , and up , na tym forum potwierdzaja
                        statystyke i utwierdzaja mnie w przekonaniu , ze pedagog nie powinien wtykac
                        nosa w shock therapy , a robic to , za co mu placa podatnicy .

Bledne rozumowanie z twojej strony , (jak juz dopominasz sie zeby ci wytknac)
                        polega na tym ze wtykasz noska poza wyznaczony ci margines ,... Twoim , my dear
                        obowiazkiem , za ktory ci placa jest obiektywne przekazywanie wiadomosci ,
                        popartych faktami historycznymi , a nie twoja interpretacja ,...

"My dear" , odbierz to ze swiadomoscia , ze swiadomie zostawiam ci margines na
                        dyskusje , gdybym nie dysponowal odrobina cierpliwosci i tolerancji , zgnoil
                        bym cie w poprzednim poscie ,...

I na koniec , apropo's elokwencji twoich maturzystow i twojej , jesli masz
                        jakies obiekcje , mozesz je przekazac w kilku jezykach ,... Preferuje polski ,
                        pozniej angielski , niemiecki i mysle , ze po hiszpansku tez cie skopie ,...

Jesli chodzi o logike , to twoj tor myslenia nie ma z nia nic wspolnego , a
                        moja pisaninka obnaza jej brak w twoich wywodach ,...

Na koniec my dear , zanim zaczniesz oceniac czyjs poziom kultury w dyskusji na
                        temat twojego postu , przeanalizuj poziom tego co napisalas ,...

uklony

==============================================================================

Właściwie można by słowo po słowie dokonać rozbioru logicznego twojej
                        pisaninki, ale szkoda na to czasu.
                        • Gość: Magda No comments. Te wypociny na nie zasługują. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.04, 21:03
                        • Gość: Magda No comments - korekta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.04, 21:04
                          nie X 2
                          • Gość: sp;lit Re: No comments - korekta IP: *.nas31.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 12.11.04, 23:52
                            Zadna niespodzianka i zadna strata ,... Dlatego moja corcia chodzi do prywatnej
                            chrzescijanskiej szkoly i nie musze sie matwic , ze jakis geniusz od terapii
                            wtrzasowej nie posle moja pupilke z suszarka do wlosow do wanny z woda ,... :)

uklony

==============================================================================
                            nie X 2 ,... OBOWIĄZKIEM PEDAGOGA JEST WRZASNĄĆ, GDY KTOŚ KOPIE LEŻĄCEGO, I TO,
                            I TYLKO TO ROBIŁAM,
                            • Gość: Magda Kompleksy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.04, 12:44
                              Ale się, biedaczysko, starasz mieć ostatnie słowo, choćby bez wartości. Na
                              przyszłość rada: Nie ujawniaj tak swoich kompleksów. Śmieszne chwalić się,
                              dorosłemu, jaki to był mądry w wieku 4 lat. Śmieszne, jw., chwalić
                              się "kopaniem" w kilku językach (Gdybyś jeszcze nie wiedział, języki służą do
                              czegoś innego. Porozumiewania się). Śmieszne, pienić się przez kilka dni nie
                              podając ani jednego rzeczowego argumentu, za to obrażając przeciwnika, i
                              przypisując mu wymyślone przez siebie poglądy i działania, obciążając go swoimi
                              traumatycznymi, najwyraźniej, doświadczeniami z innymi przedstawicielami tego
                              zawodu, a na dodatek statystyką nie będącą przemiotem niniejszych rozważań. Nie
                              dziwię się, że córcię chronisz w prywatnej szkole chrześcijańskiej. Trudno
                              spojrzeć światu wprost w oczy, choćby i temu, że nikt z nauczycieli nie posyła
                              swoich wychowanków (choćby ci byli na tyle niemądrzy, by posłuchać) z suszarką
                              do wanny z wodą. Może niepotrzebnie tak się troszczysz? Wychowankowie
                              prywatnych szkół chrześcijańskich często myślą bardziej krytycznie o
                              świętościach rodziców i częściej podają w wątpliwość zastane wartości niż inni.
                              Kończąc, może inna hydrometafora - za kilka lat możesz się obudzić... mając
                              córkę wolnomyślicielkę, której tatko nie zakrzyczy, ani nie "skopie" jej
                              poglądów? Szczerze ci tego życzę. Farewell!
                              • Gość: sp;lit Re: Kompleksy IP: *.nas30.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 14.11.04, 18:01
                                My dear , przypominam ci ze moja jedyna obiekcja bylo ,... Wy macie uczyc a nie
                                aplikowac terapie wtrzasowa , przestan sie mazac i daruj sobie tyrady na moj
                                temat , bo ja jestem poza systemem , posylajac dziecko do Christian Academy .

W dzisiejszych publicznych szkolach program naucznia dyktuje political
                                correctness i self-interest zwiazkow zawodowych a nie interes ucznia . Dla
                                twojej wiadomosci - 61% bialych pedagogow i 67% kolorowych , posyla dzieci do
                                prywatnych szkol (wymowna statystyka) w Stanach placi za edukacje podobnie jak
                                ja . Pozostalych mozesz podzielic na dwie grupy ,... Jakis procent mieszka w
                                excluzywnych dzielnicach , gdzie rodzice maja wplyw na program nauczania i maja
                                szkoly w ktorych ucza a nie szokuja , pozostalych poprostu nie stac , albo im
                                nie zalezy .

Inn ciekawym fenmenem w Stanach (z roku na rok popularniejszym) , jest nauka w
                                domu tz. Homeschooling , ktore jest niczym innym jak reakcja rodzicow na to co
                                ty tutaj propagujesz zamiast uczyc .

Nie zapominaj w dzisiejszym konkurencyjnym swiecie twoje dzieci niedlugo beda
                                musialy konkurowac o stanowisko pracy z dziecmi z Azji , gdzie (Chiny , India ,
                                Japonia , Korea , plus) edukacje dzieci traktuje sie powaznie i nie ma miejsca
                                ani czasu na bullshit shock-therapy czy outcome-base-education . Pomysl !!!

uklony

www.thejubileeacademy.org/
                                homeschooling.about.com/?once=true&
                              • Gość: maturzysta Re: Kompleksy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.04, 19:42
                                Daj sobie spokój, Magda. Gościu ma uraz na temat nauczycieli. Szkoda twojego
                                czasu.
                                • Gość: sp;lit Re: Kompleksy IP: *.nas31.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 15.11.04, 00:20
                                  Skoncz najpierw mature , maturzysto , studia i pokaz mi co potrafisz ,...

Po jednym twoim wpisie , z takim attitude , nie wroze ci nic ponad srednia ,
                                  znaczy sie zbieranie tulipanow w Holandii , czy przecinkowy wyrab lasow w
                                  Schwarcwald na poludniu Niemiec ,...

Madzia wie what I'm talking about , ciebie zycie nauczy ,... Madzia robi
                                  wszystko , zeby miala zapewniona egzystencje od kolebki do trumny , co jest
                                  godne podziwu , to ze Madzia czy jej podobne potrafili cie zaprogramowac po ich
                                  shock therapy , to inna sprawa ,...

Wasza ignorancja i lekcewazace spojrzenie na dzisiejsza realnosc w dzisiejszym
                                  kapitalistycznym swiecie , w ktorym jestescie juz 15 lat , jest szokujaca , nie
                                  mniej niz jej terapia ,...

Kiedys dostaniesz dyplom , maturzysto , bedziesz gotowy przewrocic Swiat do
                                  gory nogami , dziekujac tym , ktorzy ci to umozliwili ,... Rodzicom i
                                  podatnikom , i wszystko cacy , gdyby na drodze do twojej kariery ze swiezym
                                  dyplomem nie stal jakis odpowiednik z Indii , ktory sie uczyl i nie tracil
                                  czasu na terapie Magdy , posiada wiecej wiadomnosci niz ty i jest gotowy je
                                  sprzedac za 3/4 minimum stawki EU ,... Think about it Maturzysto ,...

uklony
                              • Gość: Paula do Magdy IP: 5.5.* / 80.58.35.* 14.11.04, 23:10
                                Magda ale Ty beznadziejna jestes!!!!! a podobno dojrzala, doswiadczona,
                                elokwentna, wyedukowana, z kultura osobista na wysokim poziomie... itd itd itd
      • Gość: Alfred. brawo Magda. Im wiecej Polakow tym lepiej. IP: *.detroit-19rh15rt.mi.dial-access.att.net 06.11.04, 21:08
        Czy chca czy nie chca. Jak sie urodzil Polak to ma byc takim. Ahmed, ktory
        sprzedaje daktyle przy Sukiennicach tez Polak, bo ma obywatelstwo. Do tego
        Krakowianin bo mieszka w Krakowie. A, ze przy okazji islamista, knujacy jak tu
        wysadzic tryptyk w NMP to nie ma znaczenia. Teresa tez nagle Polka choc przez
        trzydziesci lat nia nie byla. Gdyby tak Zagloba uslyszal, ze bisurman to dobry
        Polak to chyba by padl na miejscu.
        • Gość: Magda Re: brawo Magda. Im wiecej Polakow tym lepiej. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.04, 22:56
          Myśl logicznie. Ma obywatelstwo - Polak. Chce wysadzić tryptyk - na pewno zły
          Polak. Sprobuje - niech idzie siedziec. Z panią Teresą nie jesteś na ty, nie
          mów jej po imieniu. Cały czas była Polką, z nie nagle sobie przypomniała -
          poczytaj jednak Konstytucje, jak nie umiesz, popros kogos. Ciekawe, jak Zagoba
          skomentowalby Bema. Autorytet z niego dla wszystkich praworzadnych jak jasna
          cholera!
          • krystian71 Re: brawo Magda. Im wiecej Polakow tym lepiej. 06.11.04, 23:02
            i ciagle jestes przekonana,ze z Polakiem rozmawiasz?
            • Gość: Magda Z kim mam przyjemność? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.04, 23:49
              A co to ma do rzeczy?
            • Gość: Alfred. Skad ma wiedziec, ze jestes Achmed. Kryjesz IP: *.detroit-19rh16rt-20rh15rt.mi.dial-access.att.net 07.11.04, 01:07
              przeciez swoje sympatie dosc czesto.
          • Gość: Alfred. Masz znane socjologii nieodroznianie kryteriow IP: *.detroit-19rh16rt-20rh15rt.mi.dial-access.att.net 07.11.04, 01:15
            obywatelstwa i narodowosci. Mylisz ciagle obie sprawy. Polak to narodowosc,
            obywatel polski to przynaleznosc panstwowa. Polacy istnieli pofdczas zaborow
            chociaz byli obywatelami Rosji, Austro-Wegier i Niemiec. Przynaleznosc panstowa
            ani narodowa nie gwarantuje zadnej spojnosci celow wszystkich ludzi
            spelniajacych oba kryteria. Wielu Polakow uznawano za zdrajcow narodu polskiego
            podczas zaborow i podczas wolnosci. Nie patrz wiec na sprawe Teresy Borcz tak
            jednoznacznie.
            • Gość: Magda Kryteria i ich rozróżnianie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.04, 23:15
              Nie wiem, do kogo kierujesz tą wypowiedź. Tu nie miejsce na rozprawy
              socjologiczne, i trochę śmiesznie wygląda, gdy ktoś traktuje to forum jako
              okazję do popisu na poziomie egzaminu z I roku swojej specjalności. Chyba jest
              jasne, że państwo ma obowiązki w stosunku do OBYWATELI, a zapatrywania na
              narodowość to inna, o wiele szersza, sprawa. Jeśli jednak wynikają z nich
              postawy skrajnie ksenofobiczne, też jest to temat, na który można chcieć
              powiedzieć parę słów. Oczywiście, że przynależność państwowa czy narodowa nie
              gwarantuje (czy to aby właściwe słowo - brzmi tu absurdalnie?) spójności celów.
              Zauważ jednak, że są postawy i poglądy, na które każdy przyzwoity człowiek
              powinien zareagować, i wyrazić niezgodę. A każdy w miarę rozumny czytelnik wie
              o czym mowa, niekoniecznie mając podany tytuł: "Rozważania na temat
              obywatelstwa", "j.w., na temat narodowości". Tym właśnie różni się rozmowa ze
              studentem/młodym asystentem od rozmowy z profesorem, że ten pierwszy popisuje
              się znajomością definicji, które są elementarzem, a on, biedaczek, jeszcze
              ciągle jest pod ich wrażeniem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka