18.12.21, 05:06
Senator Kennedy zadaje to samo pytanie nominatce na sędziego federalnego (pozycja dożywotnia) +/- 20 razy. +/-20 razy otrzymuje nieodpowiedź i w końcu zadaje pytanie o ulubiony kolor. Odpowiedź brzmi "Niebieski".
Prawdziwa uczta. Kandydatka wije się jak węgorz w oliwie. Nie mogę znaleźć niczego podobnego wśrod nominatow republikańskich. Moze niestrudzony bumcyk podrzuci.

Obserwuj wątek
    • boomerang Re: Uczta 18.12.21, 05:57
      czy tu nie chodzi o odstrzelenie Bidena w imieniu sprawiedliwości społecznej?
    • vermieter Re: Uczta 18.12.21, 06:07
      Jaka uczta? Podobnie bawiliśmy się w liceum, 50 lat temu. Kilka osób przygotowało się bardzo szczegółowo na lekcję i zadawało dociekliwe pytania panu profesorowi. Gdy ten nie potrafił odpowiedzieć, to zabierał głos inny uczeń, odpowiedział wyczerpująco i postawił kolejne pytanie. Mieliśmy trochę ubawu na lekcji.

Na marginesie, sędzia nie musi znać wszystkiego na pamięć, wystarczy że wie, gdzie szukać. Na rozprawach sądowych widać ustawione przed sędzią potrzebne kodeksy.

Gdyby zadać jakieś pytanie senatorowi, też by nie znalazł gotowej odpowiedzi.
    • vermieter Re: Uczta 18.12.21, 06:13
      W Niemczech Helmut Kohl nie potrafił udzielić odpowiedzi na proste pytania komisji dochodzeniowej parlamentu, nic nie pamiętał, ale niedługo potem napisał i wydał pamiętniki. Pomroczność jasną też wszyscy pamiętamy.
      • felusiak1 Re: Uczta 18.12.21, 07:09
        komrade vermieter przecież nie macie najmniejszego pojecia jakie pytanie zadal Kennedy to po co wpieprzacie się?

Ale z litości ujawnię wam pytanie powtorzone +/-20 razy.

"Czy pani zdaniem powinniśmy przebaczyć kryminaly akt aby zadośćuczynić sprawiedliwości spolecznej"
        • boomerang Re: Uczta 18.12.21, 07:38
          kryminalny akt czyli po prostu przestępstwo
          • tuttifrutti1234 Re: Uczta 19.12.21, 15:29
            boomerang napisał:

> kryminalny akt czyli po prostu przestępstwo

nie poprawiaj mistrza, kryminaly akt to nie jest po prostu przestępstwo, to jest akt kryminaly
        • tuttifrutti1234 Re: Uczta 19.12.21, 15:31
          felusiak1 napisał:

> komrade vermieter przecież nie macie najmniejszego pojecia jakie pytanie zadal
          > Kennedy to po co wpieprzacie się?
          >

wiem o co chodzi, o przebaczenie kryminalnego aktu
          • felusiak1 Re: Uczta 19.12.21, 22:59
            Look at you. Smart boy.
    • yabbaryt Re: Uczta 18.12.21, 07:13
      Dla mnie ten dialog jest zupełnie bez sensu. Pani kandydatka powinna uciąć tą dyskusje i zbyć gostka prostym tekstem typu: 'Jako sędzia zamierzam się kierować istniejącym stanem prawnym a nie tym w co ja wierzę. Moja wiara w tym przypadku jest sprawą osobistą i odmawiam odpowiedzi na tak głupie pytania. Kropka'. Pan senator i jego intelekt nie zrobił na mnie dobrego wrażenia, ale oczywiście mówię tu na podstawie tylko tgo krótkiego dialogu.
      • boomerang Re: Uczta 18.12.21, 07:42
        Jak widzisz ta kandydatka prezydenta Bidena, pomimo że profesorem prawa jest, jest cholernie słaba... kilka lat wcześniej próbował jej bezskutecznie Obama. Senator John Kennedy to nie z tych Kennedych - demokratów.
        • tuttifrutti1234 Re: Uczta 19.12.21, 15:24
          boomerang napisał:

> Jak widzisz ta kandydatka prezydenta Bidena, pomimo że profesorem prawa jest, j
          > est cholernie słaba...

i ty, trollus pospolitus forumus, potrafisz to ocenić
      • felusiak1 Re: Uczta 18.12.21, 08:05
        Znaczy nie ogladaleś co znaczy, ze nawet gdybyś obejrzal to i tak nie zrozumialbyś. Ta pani +/-20 razy mówila "Jako sędzia zamierzam się kierować istniejącym stanem prawnym" na co senator grzecznie mowil, ze on to już wie ale chcialby wiedzieć kim jest. I nie udalo sie z niej wydusić. Pani kqandydatka potrzebuje 51 glosow a te rozmowy to faktycznie rozmowa o pracę. Myślisz, ze kiedy starasz sie o pracę to mozesz uciąć dyskusję?
        • yabbaryt Re: Uczta 18.12.21, 08:25
          Z tego co zrozumiałem to pani ta brnela w wersję że każdy przypadek jest indywidualny. Bez sensu zresztą. Co do rozmów o pracę to ja pracowałem w dwóch amerykańskich korpo i nikt nie pytał mnie w co ja wierzę tylko o to co ja potrafi i co chcę robić.
          • felusiak1 Re: Uczta 18.12.21, 10:12
            Ciężko się z tobą rozmawia. Ta pani nie brnęla lecz celowo unikala odpowiedzi na proste pytanie.
            Jak myslisz dlaczego? Pan senator doskonale wie, ze ta pani zna prawo z kazdej strony, jest profesorem prawa zatem nie chodzi o kwalifikacje. To o co chodzi? Zastanów się. Aha i zapoznaj się z terminem british common law. To powinno rozjaśnić.
            • vermieter Re: Uczta 18.12.21, 12:23
              z tobą nie należy dyskutować, bowiem ściągasz do swojego poziomu,
              udajesz alfę i omegę, znasz się na medycynie, na polityce, nawet na prawie,
              ułaskawiasz ludzi, którzy nie zostali jeszcze skazani,
              cieszysz się, że dorosły senator zachowuje się jak dziecko na etapie pięciu tysięcy pytań na minutę, na każdą odpowiedź ma gotowe następne pytanie, a czemu, a po co, a dlaczego....

odnośnie przeprowadzania rozmów kwalifikacyjnych, to krążą legendy o zadawanych głupich pytaniach, ten krótki film jest dobrą ilustracją
              • engine8 Re: Uczta 18.12.21, 18:42
                A slyszales moze powiedzenie ze nie ma glupich pytan?

A ten senator dal jej 20 szans aby powiedziala prawde jak ona jako osoba to widzi poniewaz bedac sedzia bedzie rowniez osoba myslaca i jej osobiste pogady zawsze beda wpywac na jej decyzje - kwestia w jakim stopniu..
                I mysle ze po tej sesji sluchacze wiedza doskonale jakie ma poglady bo ja w koncu "wpuscil w maliny i sie odkryla wlasnie ulubionym kolorem.
                W koncu to intratna posada na reszte zycia i tu trzeb buc ostroznym.

• engine8 Re: Uczta 18.12.21, 18:52
                  A jakby byla sprytna to powiedzialaby ze jej ulubionym kolorem jest fiolet.
                  • vermieter Re: Uczta 18.12.21, 18:57
                    i w ten sposób dowiedzieliśmy się na czym polega ... rządzenie(?) w USA, nawet polski chłopek roztropek lepiej by sobie poradził
                    • engine8 Re: Uczta 18.12.21, 21:50
                      Wyscie sie towarzyszu agencie niczego nie dowiedzieli ani niczego nie nauczyli.
                      Bo jak byscie byli pojetni i choc troche myslacy to byscie zauwazyli ze ten polski chlopek roztropek co tu przybyl z gola dupa i praktycznie bez znajomosci jezyka w polowie zycia sobie lepiej poradzil i radzi od bardzo wielu tych tu urodzonych i wychowanych. I on sobie zdaje sprawe ze swoich ulomnisci ora z tego co potrafi oraz z tego na czym sie nie zna i gra tylko w gry w ktorych ma szanse na wygranie.
                      Wam zas towarzyszu jakos zycie nie wyszlo i jedynie co wam na starisc zostalo to parszywa geba ktora zieje nieuleczalna chyba nianawiscia do wszytkich.
                  • senioryta13 Re: Uczta 18.12.21, 21:14
                    engine8 napisał(a):

> A jakby byla sprytna to powiedzialaby ze jej ulubionym kolorem jest fiolet.

A mnie nawet post wycieto z powodu tego koloru, a niektorzy go bagatelizuja.
      • yurek_1111 Re: Uczta 19.12.21, 06:45
        yabbaryt: Dla mnie ten dialog jest zupełnie bez sensu. Pani kandydatka powinna uciąć tą dyskusje i zbyć gostka prostym tekstem typu: 'Jako sędzia zamierzam się kierować istniejącym stanem prawnym a nie tym w co ja wierzę. Moja wiara w tym przypadku jest sprawą osobistą i odmawiam odpowiedzi na tak głupie pytania. Kropka'

"I’m not asking your opinion as a judge. I’m asking your opinion as a person, as a law professor. I’ll stipulate, with all of you, that you’re all going to be fair and unbiased. Now, do you think misbehavior and illegal acts should be forgiven in the name of social justice?” Kennedy pressed."

"Nie pytam o twoje zdanie jako sędzi.
        Pytam o opinie jako osoby, jako profesor prawa. Wymagam od was wszystkich i zakładam że wszyscy będziecie sprawiedliwi i bezstronni. Czy uważasz, że niewłaściwe zachowanie i czyny nielegalne powinny być wybaczane w imię sprawiedliwości społecznej?” naciskał Kennedy .

Po tak postawionym pytaniu są tylko dwie możliwe odpowiedzi, albo "tak uważam" lub "uważam że nie" ,ale kandydatka nie odważyła się na jednoznaczną odpowiedź ...

Tu jest całość, można przetłumaczyć googlem...

news.yahoo.com/biden-nominee-dodges-sen-kennedy-222933898.html
        • vermieter Re: Uczta 19.12.21, 07:22
          yurek_1111 napisał:

Czy uważasz, że niewłaściwe zachowanie i czyny nielegalne powinny być wybaczane w imię sprawiedliwości
          > społecznej?” naciskał Kennedy .
          >
          > Po tak postawionym pytaniu są tylko dwie możliwe odpowiedzi, albo "tak uważam"
          > lub "uważam że nie" ,ale kandydatka nie odważyła się na jednoznaczną odpowiedź

Tak może laik odpowiedzieć. Sędzia uwzględnia wszystkie okoliczności. Wymiar kary nie jest jednoznacznie określony, zawsze jest od - do. Nie istnieją dwa identyczne przestępstwa, nie istnieją dwaj równi sprawcy, mimo wielu wspólnych cech. Społeczne poczucie sprawiedliwości kieruje się moralnością, nie ma to nic wspólnego z sądownictwem.
          • yurek_1111 Re: Uczta 19.12.21, 18:01
            vermieter:Tak może laik odpowiedzieć. Sędzia uwzględnia wszystkie okoliczności.

W pierwszej części senator Kennedy wyraźnie zaznaczył że pyta ją jako człowieka i oczekuje odpowiedzi bez odwoływania sie do powiązań z zawodem sędziowskim:
            "Nie pytam o twoje zdanie jako sędzi.
            Pytam o opinie jako osoby, jako profesor prawa.",
            pomimo tego Traum nie udzieliła jednoznacznej wypowiedzi ...

vermieter:Społeczne poczucie sprawiedliwości kieruje się moralnością, nie ma to nic wspólnego z sądownictwem.

Tak własnie wypowiada się laik , społeczne poczucie sprawiedliwości kieruje sìę nie tylko moralnością , która jest tylko jedną ze składowych wpływających na odczucie spolecznego poczucia sprawiedliwości, a całe sądownictwo , cały system gradacji kar, osądzania i wymierzania kar za czyny niedozwolone ,zbudowany jest w oparciu o społeczne poczucie sprawiedliwości czyli sądownictwo jest jak najbardziej ze spolecznym poczuciem sprawiedliwości powiązane....
            Na koniec tylko dodam ze komuś przeszkadzała sprawiedliwość w podstawowym znaczeniu , więc wymyšlono pojęcie "sprawiedliwości społecznej" , dodając potem jeszcze pojęcie " rasowej sprawiedliwości społecznej " i problemy w temacie
            "sprawiedliwości " się zaczęły.....

Polecam :

dorzeczy.pl/kraj/168089/rasowa-sprawiedliwosc-spoleczna.html
            • vermieter Re: Uczta 19.12.21, 18:28
              bez przesady, tak uważa ułamek społeczeństwa, zdecydowana większość ocenia "na zdrowy rozum", mam do czynienia z tym na co dzień, znajomość prawa jest nikła, mówię o Polsce i Niemczech,
              w tym co piszesz jest pomieszane z poplątanym
              już kiedyś na tym forum napisałem, że obowiązują nadal z niewielkimi zmianami kodeksy sprzed 100 lat, a społeczeństwo się zmienia

P.S. nie polecaj takiej lektury, no może felusiakowi czy "francuzowi",
              • yurek_1111 Re: Uczta 19.12.21, 18:38
                Wszystkim lekture prof. Chodakiewicza polecam , chociaż wiem że wnioski z lektury będą różne....
                Mőgłbyš sprecyzować czemu propozycja "takiej" lektury ci nie odpowiada...
              • felusiak1 Re: Uczta 19.12.21, 23:06
                I tu jest problem. Komrade vermieter nie ma najmniejszego pojecia co to jest british common law, jak funkcjonuje itd. Do tego nie rozumie pytania i nie jest w stanie pojac dlaczego jest istotne i dlaczego kandydatka wiła sie ja wegorz w oliwie (!). vermieter nie wie jaka jest rola sedziego sadu apelacyjnego i dlaczego w tym kontekscie brak odpowiedzi jest odpowiedzia a kandydatka jest niebezpieczna. I wreszcie pojecie sprawiedliwość spoleczna jest jak gumowy worek.
                • vermieter Re: Uczta 20.12.21, 03:07
                  felusiak1 napisał:

> I tu jest problem. Komrade vermieter nie ma najmniejszego pojecia co to jest br
                  > itish common law, jak funkcjonuje itd. Do tego nie rozumie pytania i nie jest w
                  > stanie pojac dlaczego jest istotne i dlaczego kandydatka wiła sie ja wegorz w
                  > oliwie (!). vermieter nie wie jaka jest rola sedziego sadu apelacyjnego i dlacz
                  > ego w tym kontekscie brak odpowiedzi jest odpowiedzia a kandydatka jest niebezp
                  > ieczna. I wreszcie pojecie sprawiedliwość spoleczna jest jak gumowy worek.
                  >

założyłeś wątek żeby ośmieszyć kandydatkę Bidena, wkleiłeś wydeło, wykorzystałeś czas i trochę się przygotowałeś, ale nie do końca i niedokładnie. I teraz pokazujesz jaką masz przewagę.
                  W odróżnieniu od systemu prawnego w większości krajów na kontynencie europejskim (civil law), kraje angielskojęzyczne mają tzw. common law. Pokazałeś, że jesteś amatorem, bowiem prawnicy nie mówią British common law. Wiem co to jest ogólnie common law, szczegóły są mi niepotrzebne, nie mam do czynienia z tym systemem. W Europie mówi się w kontekście amerykańskich orzeczeń o precedensach lub ironicznie o sądach: Einspruch, Euer Ehren! Pytanie tak zrozumiałem, jak je przetłumaczyłeś. Po amatorsku, sądzę że posłużyłeś się jakimś guglem. Opis "kandydatka wiła się jak węgorz w oliwie" wywołuje uśmieszek politowania, nie ma nic wspólnego z powagą przesłuchania. Rolę sędziego apelacyjnego znam bardzo dobrze, oczywiście nie w USA, miałem w rodzinie w Polsce panią sędzię sądu apelacyjnego, a w Niemczech ten termin został zastąpiony, rolę sądów apelacyjnych pełnią w zależności od rodzaju sprawy sądy wyższej instancji. Na tym mogę zakończyć, nie wiem co masz na myśli pisząc "kandydatka jest niebezpieczna", może podrapać, opluć?
                  Chciałeś tanio zabłysnąć, osiągnąłeś efekt odwrotny od zamierzonego.
                  Wiesz już co to jest akt kryminalny po polsku?
    • boomerang Re: Uczta 18.12.21, 21:17
      stanowczo za bardzo go dowartościowujesz
    • boomerang Re: Uczta 19.12.21, 08:12
      a tak łatwo jest odpowiedzieć na to pytanie które on pani profesor zadał...
      przestępstwo należy bezwzględnie karać podług istniejącego prawa, czyli reguły, ale w każdej regule są wyjątki, więc może się okazać że jakiś tam niewielki procent przestępstw może zostać zakwalifikowanych do gatunku popełnionych w imieniu sprawiedliwości społecznej. Definicja sprawiedliwości społecznej to jest zupełnie inne zagadnienie. Generalnie odpowiedź na pytanie senatora Johna Kennedy'ego powinna brzmieć NIE. Wyjątki tylko potwierdzają regułę.
      • vermieter Re: Uczta 19.12.21, 08:55
        jakie przestępstwa wolno popełnić w imieniu sprawiedliwości społecznej? przy niedzieli chętnie bym coś popełnił, tak dla relaksu.
        Pytam poważnie. Im dłużej wątek wisi, tym więcej mądrości się pojawia. felek nawet do anatomii sięgnął.
        • boomerang Re: Uczta 19.12.21, 09:03
          Wszystkie rewolucje były popełniane w imieniu sprawiedliwości społecznej.. zgilotynowanie Ludwika XVI i jego żony i zamknięcie ich małoletniego syna w klatce były popełnione w imieniu sprawiedliwości społecznej, zamordowanie rosyjskiego cara i jego żony wraz z ich dziećmi to też była sprawiedliwość społeczna i tak samo atak Niemiec na Polskę w 1939.
          • tuttifrutti1234 Re: Uczta 19.12.21, 15:26
            boomerang napisał:

> Wszystkie rewolucje były popełniane w imieniu sprawiedliwości społecznej.. zgil
            > otynowanie Ludwika XVI i jego żony i zamknięcie ich małoletniego syna w klatce
            > były popełnione w imieniu sprawiedliwości społecznej, zamordowanie rosyjskiego
            > cara i jego żony wraz z ich dziećmi to też była sprawiedliwość społeczna i tak
            > samo atak Niemiec na Polskę w 1939.

tylko tyle? myślałem, że jest więcej aktów kryminalnych, które można wybraczyć
            • senioryta13 Re: zrob korekte i przepros 19.12.21, 18:59
              tuttifrutti1234 napisał(a):
              > tylko tyle? myślałem, że jest więcej aktów kryminalnych, które można wybraczyć

I co nauczycielu, innym wytykasz a sam przykladu nie dajesz.
            • boomerang Re: Uczta 19.12.21, 22:09
              Wcale nie napisałem że te przykłady które podałem są wybaczalne. Francuzi i Rosjanie dokonali przestępstw jako zwycięzcy, więc przestępcy nie zostali ukarani. Niemcy przegrali więc spotkała ich kara.
      • senioryta13 Re: Uczta 19.12.21, 14:53
        boomerang napisał:
        >Za a tak łatwo jest odpowiedzieć na to pytanie które on pani profesor zadał...

Takich kwiatow jest znacznie wiecej.
        Jednak, nie do pobicia jest nominacja Pani Omarovej, urodzonej w bylym zwiazku radzieckim . Ukonczyla universytet w Moskwie, ubostwia marxizm i miala zarzadzac wszystkimi bankami w ameryce.
        Cale szczescie, ze po sprzeciwie, jej nominacja zostala wycofana.
        • tuttifrutti1234 Re: Uczta 19.12.21, 16:15
          senioryta13 napisał:

> Takich kwiatow jest znacznie wiecej.

ale twoje są nie do pobicia

P.S. w języku polskim określamy to terminem "kwiatki" nie kwiaty, to tak na marginesie
    • szwampuch58 Re: Uczta 06.01.22, 13:34
      Dobre bo polskie....Smacznego ulanki nadwislanskie
      next.gazeta.pl/next/7,172392,27972577,przerazajacy-raport-nik-o-zywnosci-najwiecej-salmonelli-w-ue.html#do_w=52&do_v=221&do_st=RS&do_sid=602&do_a=602&s=BoxBizImg3
      • engine8 Re: Uczta 06.01.22, 17:35
        O k jak ja przezyje bez polskiej kielbasy.. ej way...ey.. way
        • szwampuch58 Re: Uczta 06.01.22, 17:38
          Tylko polska salmonele wpiedalaj,umrzesz patriotycznie,hehehehe

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka