Dodaj do ulubionych

Szkola vs. Covid

12.01.22, 08:54
Wielu nauczycieli zdecydowalo sie na poparcie strajku we francuskich szkolach zadeklarowanego przez zwiazki zawodowe na jutro (13 stycznia).

Staralem sie zrozumiec o co strajkuja? Zaczelem od czytania przepisow ministerstwa ktore sa dosc precyzyjne ale dosc skomplikowane i n.p. inny jest protokol dla zaszczepionych inny dla niekompletnie zaszczepionych inny dla uczniow >12 lat inny dla uczniow <12 lat. Co gorsze reguly postepowania zmieniaja sie ciagle i protokol sanitarny zmienil sie po raz trzeci w ciagu ostatnich dni. W koncu, jesli chodzi o poparcie spoleczne to jeszcze wczoraj ponad 70 % czytelnikow Le Figaro bylo przeciwko strajkowi a dzisiej juz tylko 53 %. A zatem spoleczenstwo zaczyna rozumiec i popierac strajkujacych.

Co nie gra? Ano brakuje chyba jasnej polityki wobec Covidu w szkolach i w glowach administracji szkolnej panuje nielad. Co robic? Czy trzymac szkoly otwarte czy je zamknac? Czy dzieci przechodza ciezka forme choroby wirusowej? itp, itd.

Pomijam tutaj aspekty sanitarne i medyczne. Ale chyba ta niejasnosc adminsitracji jest na rzeczy. Troche szkoda ministra EN, Blanquera, ktory mial dobra reputacje ale i on chyba niezbyt wie czego sie trzymac.

A rodzice? Ano nie zazdroszcze im sytuacji. Zamiast odprowadzic dzieci do do szkoly musza czytac ciagle zmieniajace sie przepisy, czasem musza zostac z dzieckiem w domu, jak szkole zamkna. Kiepska sytuacja.

Moze strajk doprowadzi do uproszczenia regul i do prob zrozumienia sytuacji sanitarnej przez adminstracje?

PF
Obserwuj wątek
    • boomerang Re: Szkola vs. Covid 12.01.22, 09:09
      >w szkolach i w glowach administracji szkolnej panuje nielad

Niech lepiej uważają na te głowy, bo Francja ma tradycje i te gilotyny mogą ponownie zostać uruchomione.
    • borrrka Znam na bieżąco w Rajchu 12.01.22, 09:15
      Moim zdaniem niekonsekwentna polityka, przynajmniej w Berlinówku.
      Należało zamknąć i dociągnąć do ferii w systemie on line.
      Kazali chodzić, ale w efekcie połowa (chyba więcej) zostaje w domu.
      Liczne wypadki wirusa w klasach, na szczęście przebieg łagodny.
      • boomerang Re: Znam na bieżąco w Rajchu 12.01.22, 09:28
        To do czego oni się posunęli żeby ratować system finansowy jest największą tragedią w historii cywilizowanego świata. Szykuje się rewolucja, o ile wojna jej nie uprzedzi.
        • szwampuch58 Re: Znam na bieżąco w Rajchu 12.01.22, 13:24
          Tymczasem:
          Dzisiaj
          Polska: pozytywnych 16,173 testow,684(*)
          BRD; pozytywnych 80,430 testow,384(*)
          Procent zaszczepionych
          Polska:54%
          BRD:72%
          • senioryta13 Re: Znam na bieżąco w Rajchu 12.01.22, 14:04

o co ci chodzi z tymi testami ?
            Powinienes tylko ubolewac, ze testow nie robi sie codziennie, WSZYSTKIM zakazonym,
            wtedy zainfekowanych byloby jeszcze wiecej.
            Co z tego ze dzisiaj zrobie test, jest negatywny, a jutro moge byc juz zarazona i przekazuje innym lokatora ?
            Jak czesto sie testujesz ?
            • szwampuch58 Re: Znam na bieżąco w Rajchu 12.01.22, 14:10
              Po prawdzie,,jeszcze ani razu ,objawow nie mialem wiec po " wuja"?
            • polski_francuz Re: Znam na bieżąco w Rajchu 12.01.22, 14:20
              senioryta13 napisał:

"o co ci chodzi z tymi testami ? "

W duzym stopniu chodzi o uzywanie do oceny wspolczynnika (nowe zakazenia/tydzien/10^5 obywateli) i ten wspolczynnik wylecial obecnie w kosmos (ponad 4000 w niektorych departamentach Francji). Dlaczego? Ano, w duzym stopniu dlatego, ze ludzie jadac do rodziny na swieta sie chcieli upewnic, ze nie sa chorzy. A trzeba pamietac, ze statystyki sa pomocne ale wpierw trzeba zrozumiec o co chodzi.

A wladze niezbyt rozumieja.

PF
              • senioryta13 Re: kompetencje 12.01.22, 14:45
                polski_francuz napisał:
                > A wladze niezbyt rozumieja.

U nas, w piatek, babcia z Sadu Najwyzszego, podala klamliwa wiadomosc, ze az 100 000 dzieci przebywa w szpitalach i duzo z nich jest pod wentylatorem. Inny, z 9 sedziow rowniez cos przekrecil.
                Sad Najwyzszy wlasnie debatuje, czy umocnic mandaty Bidena w sprawie wyrzucania niezaszczepionych z pracy.
                Bazujac , czy przekrecajac dane, lub posiadajac (z lenistwa) zbyt malo wiadomosci w temacie, wydaje jednak decyzje i decyduje o losach milionow. ,
                • senioryta13 R: zwyciestwo 14.01.22, 16:14
                  senioryta13 napisał:
                  > Sad Najwyzszy wlasnie debatuje, czy umocnic mandaty Bidena w sprawie wyrzucania
                  > niezaszczepionych z pracy.
                  > Bazujac , czy przekrecajac dane, lub posiadajac (z lenistwa) zbyt malo wiadomos
                  > ci w temacie, wydaje jednak decyzje i decyduje o losach milionow. ,

Jest decyzja Sadu Najwyzszego w USA.
                  Prezydencki nakaz Bidena o obowiazku szczepien jest sprzeczny z amerykanska konstytucja.
                  Agencja rzadowa “OSHA” nie moze, nie ma takiego prawa aby zmuszac ludzi do obowiazku szczepien.
                  Stosunek glosów to 6 : 3, trzech sedziów lewicowych, Breyer, Sotomayor (owa babcia o ktorej wspomnialam ) i Kagan uwaza ze panstwo moze cie zmusic do brania szczepionek.
                  Sąd zgodził się na wprowadzenie obowiązku szczepień dla części pracowników ochrony zdrowia.
                  (obowiązek szczepienia pracowników zakładów opieki zdrowotnej korzystających z dotacji federalnych w ramach programów Medicaid i Medcare.)
                  Biden wysyla wojsko do przeciazonych szpitali.
                  Oto, jakie mamy obecnie bezprawne rzady.
                  Pomimo, ze mandaty Bidena zostaly obalone, to CITI Bank, ma od dzisiaj zwalniac pracownikow.
              • boomerang Re: Znam na bieżąco w Rajchu 13.01.22, 21:31
                >ludzie jadac do rodziny na swieta sie chcieli upewnic, ze nie sa chorzy

Jeśli nie mają gorączki, to nie są chorzy. Zapomniany dziś test który nic nie kosztuje - pomiar temperatury ciała termometrem, który każda rodzina ma gdzieś na dnie szuflady. Termometr pokazuje 36.6 w skali Celsjusza, gdy się nie jest chorym.
                • vermieter Re: Znam na bieżąco w Rajchu 13.01.22, 23:08
                  boomerang napisał:

> Jeśli nie mają gorączki, to nie są chorzy.
                  Termometr pokazuje 36.6 w skali Celsjusza, gdy się nie jest chorym.

Niewiele ponad 25 % zarażonych covidem ma gorączkę, reszta to symulanci.

• boomerang Re: Znam na bieżąco w Rajchu 14.01.22, 03:36
                    wedle dzisiejszej medycyny to są chorzy bezobjawowo
        • senioryta13 Re: Znam na bieżąco w Rajchu 12.01.22, 14:08
          boomerang napisał:
          > To do czego oni się posunęli żeby ratować system finansowy jest największą trag
          > edią w historii cywilizowanego świata. Szykuje się rewolucja, o ile wojna jej nie uprzedzi.

Wczoraj ukazala sie ksiazka ""The Great Reset " --Glenn Beck
          mowi: to nie socjalizm, nie kapitalizm, ale FASZYZM,
          do 2030 ma byc wszystko pozamiatane, jesli...na to pozwolimy.
          Wyglada na ciekawa pozycje.
          • szwampuch58 Re: Znam na bieżąco w Rajchu 12.01.22, 14:16
            Hehehehe,foliarz z garcem na czerepie wyczul jak skubnac rodakow- debili...Ile chce za te wypociny ,30 dolcow?
            en.m.wikipedia.org/wiki/Glenn_Beck
            • senioryta13 Re: rada 12.01.22, 14:31
              szwampuch58 napisał:
              > Hehehehe,foliarz z garcem na czerepie wyczul jak skubnac rodakow- debili...Ile
              > chce za te wypociny ,30 dolcow?

masz szanse i ty sie wykazac, opisz krotko, "Swiat, w twoich oczach. "
              dalam ci juz nawet tytul, jest free, bierz klawiature i pisz.
    • senioryta13 Re: Szkola vs. Covid 12.01.22, 13:59
      polski_francuz napisał:
      > Moze strajk doprowadzi do uproszczenia regul i do prob zrozumienia sytuacji san
      > itarnej przez adminstracje?

tzn. ze trzymasz ze strajkujacymi, obwiniasz rzad za zaistniala sytuacje.
      U nas rzad , pod przewodnictwem Bidena, polecil otworzyc wszystkie szkoly. Zwiazki zawodowe w Chicago jednak sprzeciwily sie temu i w ostatni czwartek zamknely szkoly publiczne.
      Powod, 'biedni 'nauczyciele (czarni) boja sie covidu. Dzisiaj , pod presja, maja otworzyc.
    • felusiak1 Re: Szkola vs. Covid 12.01.22, 18:50
      Ano, ano.
      Nauczyciele nie bedą pracować bo ryzyko jest dla nich zbyt duże. Moga zachorować i rozsiewać. Faktycznie moga. Zatem rozszerzmy to na innych. Oni tez moga zachorować i rozsiewać.
      Pierwsi po nauczycielach elektrycy i gazownicy. Nie pracują. Nie ma pradu i gazu. Jest dostraczany jedynie do szpitali ale te są zamkniete bo lekarze i pielegniarki przestali pracować, zeby nie zachorować i nie rozsiewać.
      Teraz proszę LeFigaro o przeprowadzenie sondazu. aha, nie moga bo internet nie dziala, telefony nie dzialaja i przede wszystkim pracownicy nie przyszli do pracy bo moga zachorować i rozsiewać.
      A co z nauczycielami? Wylizują resztki wina z kieliszków i biegna do winnego sklepu a tam klódka na drzwiach. Też nie pracuje, zeby nie zachorować i nie rozsiewać.
      I wreszcie przejaw normalności. Nauczyciele wybijają szyby, wchodza do sklepu i kradna wszystkie wino. Teraz ciemność i zimnica nic im nie zrobi. Maja czym sie rozgrzewać.
    • engine8 Re: Szkola vs. Covid 12.01.22, 22:34
      Nauczyciele ktorzy maja w D edukacje pacjentow i lekarze ktorzy maja w D zdrwie pacjentow gdzie wymowka jest ich ryzyko zachorowania powinni byc wyrzucani z pracy.
      • engine8 Re: Szkola vs. Covid 12.01.22, 22:35
        Nauczyciele ktorzy maja w D edukacje dzieci
      • felusiak1 Re: Szkola vs. Covid 13.01.22, 23:40
        Napisalem wcześniej po angoelsku "Witaj w partii towarzyszu" i cenzorowi nie spodobalo sie.
        Zastanawiam sie dlaczego. Co go tak pod wlos poglaskalo?
        Ja wyrzucilbym wszystkich z pracy wlacznie z fryzjerami. Ale tego cenzora zostawilbym. Niech cierpi.
        • vermieter Re: Szkola vs. Covid 13.01.22, 23:47
          felusiak1 napisał:

> Napisalem wcześniej po angoelsku "Witaj w partii towarzyszu" i cenzorowi nie sp
          > odobalo sie.
          > Zastanawiam sie dlaczego. Co go tak pod wlos poglaskalo?
          > Ja wyrzucilbym wszystkich z pracy wlacznie z fryzjerami. Ale tego cenzora zosta
          > wilbym. Niech cierpi.
          >

dzisiejsi cenzorzy w niczym nie dorównują dawniejszym z Mysiej, eh, łza się w oku kręci na samo wspomnienie tych intelektualnych przekomarzeń
          • boomerang Re: Szkola vs. Covid 14.01.22, 03:25
            ty wiesz lepiej, bo z nimi wódkę piłeś
            • tuttifrutti1234 Re: Szkola vs. Covid 14.01.22, 09:21
              boomerang napisał:

> ty wiesz lepiej, bo z nimi wódkę piłeś

a ty za mną łaziłeś esbeku
              • boomerang Re: Szkola vs. Covid 14.01.22, 10:51
                ty Vermieter po wytrzeźwieniu to się zawsze zamieniasz w Tuttifrutti.
                • vermieter Re: Szkola vs. Covid 14.01.22, 17:03
                  boomerang napisał:

> ty Vermieter po wytrzeźwieniu to się zawsze zamieniasz w Tuttifrutti.

mylisz się, nigdy nie trzeźwieję bo nigdy nie jestem pijany
                  • szwampuch58 Re: Szkola vs. Covid 14.01.22, 19:15
                    Echt,wpolczuje
        • engine8 Re: Szkola vs. Covid 13.01.22, 23:57
          Ja ze swoimi fryzjerami nie mam problemu - Strzyga i gola bez masek.
          • boomerang Re: Szkola vs. Covid 14.01.22, 03:31
            a mnie zakaz wstępu do fryzjera jest na rękę, mogę sobie teraz bezkarnie być taki bitels www.youtube.com/watch?v=BSt3_XssLrg
          • polski_francuz Re: Szkola vs. Covid 14.01.22, 07:44
            engine8 napisał(a):

"Ja ze swoimi fryzjerami nie mam problemu - Strzyga i gola bez masek. "

Moje fryzjerki strzyga z maskami. Ale sa niezle i sympatyczne:)

PF
            • boavista4 Re: Szkola vs. Covid 14.01.22, 09:55
              a na lotnisku
          • jorl9 Re: Szkola vs. Covid 14.01.22, 18:32
            engine8 napisał(a):

> Ja ze swoimi fryzjerami nie mam problemu - Strzyga i gola bez masek.

Ja tez nie mam problemu z moim fryzjerem. Od czasu lockdownu poczatek 2020 strzyge moj leb sam. Od paru lat mialem maszynke elektryczna do tego ale sadzilem ze bede durnie ostrzyzony, zamknieci fryzjerzy mnie zmusili do samoobslugi w tym zakresie i sie okazuje ze idzie! Nastawiam na ca. 2mm i jade. Raz na tydzien. Oczywiscie wlosow mam malo, lysina, ale sa tez, w koncu testosteronu wiecej jak normalny facet i dlatego, ale mogloby byc tez zle. A nie jest. Pytam moja qrwe/kochanke jak wygladam z tylu, mowi jak od prawdziwego fryzjera i tak to fryzjerzy stracili mnie jako klienta na zawsze. Kawalek inflacji co mi zje moje oszczednosci te na fryzjera a wiec wlasciwie zadna strata.
            Pozytyw z corony zawsze jakis.
            • boomerang Re: Szkola vs. Covid 14.01.22, 18:49
              a testy na poziom testosteronu sobie robisz?
    • senioryta13 Re: Szkola vs. Covid 14.01.22, 16:22
      Szkoly w Chicago, w srode, pod presja zostaly w koncu otwarte, ale...
      niektore klasy, majac zajecia w szkole , byly prowadzone nadal przez komputer, z tym , ze tym razem dzieci byly w szkole, a nauczyciele nadal w domu .
      Z braku nauczycieli, jest rekrutacja mlodziezy w wieku nawet 18 lat, ktora ukonczyla tylko gimnazjum na stanowisko nauczyciela.
      Fajnie zapowiada sie przyszlosc czarnej biedoty. Bezprawie cala geba.
      • boomerang Re: Szkola vs. Covid 14.01.22, 18:48
        rapować nauczą się sami

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka