Dodaj do ulubionych

A może naczelnik nie zrozumiał o co chodzi?

28.03.22, 11:45
Prezydent Zeleński skomentował plan naczelnika.
Tak z grubsza dał do zrozumienia, że to on rządzi w Ukrainie i on podejmuję decyzje.

Tekst linku
Obserwuj wątek
    • tuttifrutti1234 Re: A może naczelnik nie zrozumiał o co chodzi? 28.03.22, 11:57
      tak z grubsza to widać, że jesteś komentatorem audycji radiowych
    • szwampuch58 Re: A może naczelnik nie zrozumiał o co chodzi? 28.03.22, 12:06
      U Wolakow standardowo: to nie my to oni
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,28271215,slowa-zelenskiego-czarna-polewka-dla-propozycji-kaczynskiego.html#do_w=155&do_v=418&do_st=RS&do_sid=718&do_a=718&s=BoxNewsImg5
      • ivergon dementi po 2 tygodniach, nie udało się to się 28.03.22, 12:56
        rżnie głupa, a gdyby się udało przekonać do tego NATO, czy jaka konstelacja by do tego była, to byłby wielki sukces Zelenskiego. Nikt nie chce być ojcem nieudanych projektów, czyli klasyczne wypieranie się ojcostwa.

ps. nie jestem fanem ostatnich nawet 30 lat rządów eurolemigów do których zaliczam i PiS, to mocno zmarnowany czas jeśli chodzi o polski przemysł i zbrojenia, patrz Korea Południowa, która 40 lat temu miała PKB niewiele większy od Polski, co już tu pisałem.
        • szwampuch58 Re: dementi po 2 tygodniach, nie udało się to się 28.03.22, 13:39
          Tam sie pracuje a nie jak u nas solidanosciuchy tylko pyskuja kto nas wspomorze bo my obalili komune i dali wam papieza
          • calcinus Re: dementi po 2 tygodniach, nie udało się to się 28.03.22, 14:56
            Ale wspomorze gdańskie, czy zachodnie?
            • dunajec1 Re: dementi po 2 tygodniach, nie udało się to się 29.03.22, 01:38
              Czepiasz sie literowek, kazdemu sie to zdarza.
    • borrrka Bohater w Kijowie 29.03.22, 09:04
      Oglądałem z podziwem ciamkanie naczelnika w Kijowie.
      Z podziwem, bo nie sądziłem, że odważy się kiedykolwiek tam pojechać.
      Naczelnik zawsze był nad wyraz ostrożny, więc musiały nim kierować bodźce silniejsze, niż wrodzony strach.
      Inaczej mówiąc - silniejszy strach spowodował, iż naczelnik kulom się nie kłaniał.

Naczelnik spróbował odzyskać inicjatywę w problemie ukraińskim, który zupełnie wymknął się mu z rąk - sprawa uchodźców ukraińskich przestałą być domeną pisich nieudaczników, choć jest dziś najważniejsza w odbiorze społecznym.
      Z jednej strony "dobrze", bo mniej pytają o nieszczęsne, wirtualne lotnisko, czy kanał przez mierzeję.
      Z drugiej, w świadomości powszechnej winno być, że to naczelnik "daje" pomoc humanitarną i że każdy materac na sali gimnastycznej to od naczelnika.
      Tak jak pińćset daje.
      A tu zaistniał nowy obszar, gdzie pisich nie ma.
      • polski_francuz Podobienstwa i roznice 29.03.22, 09:14
        borrrka napisał:

"A tu zaistniał nowy obszar, gdzie pisich nie ma. "

Tez granica na wschodzie, tez uchodzcy, tez miliardowe koszty a jaka roznica w podejsciu spolecznym. Ktos, jakos musi zaczac uczyc Polakow, ze i Kurdowie i Syryjczycy to tez ludzie.

Ale juz moze inna wladza.

PF
        • borrrka Na marginesie "wyprawy kijowskiej" naczelnika 29.03.22, 09:50
          Poruszyłeś poważny temat.
          Ponieważ moim celem jest ośmieszanie pisowskich niedojd, proponuję załóż temat o stosunku Bolandczyków do imigrantów.
          To może być temat potencjalnie na 200 "głosów" i gwarantuje moje liberalno-konserwatywne uczestnictwo.

A w tym skromnym wątku ograniczę się do naczelnikowego szczerbca.:)
          • borrrka PS. Serio 29.03.22, 09:55
            Sam mam ochotę na niepoprawną politycznie dyskusję o imigrantach!
            • polski_francuz Przejecie paleczki 29.03.22, 10:22
              borrrka napisał:

" Sam mam ochotę na niepoprawną politycznie dyskusję o imigrantach!"

Mam niezly zasuw, malo czasu i przekazuje Ci paleczke.

Pozdro

PF
        • lubat Re: Podobienstwa i roznice 29.03.22, 10:38
          polski_francuz napisał:

> Tez granica na wschodzie, tez uchodzcy, tez miliardowe koszty a jaka roznica w
          > podejsciu spolecznym. [/url] Ktos, jakos musi zaczac uczyc Polakow, ze i Kurdow
          > ie i Syryjczycy to tez ludzie.

No i co z tego, że to też ludzie? Czy Ty wpuszczasz każdego ludzia do swojego domu?
          Państwo, tak jak każda prywatna osoba, ma prawo decydować, kogo wpuszcza do siebie, a komu tego odmawia.
          • borrrka Trzy aspekty 29.03.22, 11:06
            Są trzy aspekty:
            1. Prawny - uciekinier winien zostać w pierwszym bezpiecznym kraju, a tym dla Ukraińców jest Bolanda.
            Dla Arabów z granicy - Białoruś.
            2.Sentymentalno-moralny - zaszłości historyczne.
            Bolanda nie kolonizowała Arabów, Ukraińców trochę tak.
            3.Pragmatyzm.
            Ukraińcy stanowią idealny materiał na imigranta w Polsce i to mamy sprawdzone od paru lat.
            Uchodźcy arabscy wyjechaliby do Rajchu pierwszym pociągiem z Sokółki.
            • szwampuch58 Re: Trzy aspekty 29.03.22, 12:14
              Ale jeden wielki minus:
              Prawosławni i protestanci....tego katolicki:Janusz" nie toleruje
          • polski_francuz Rasisizm i czwarta wladza 29.03.22, 12:34
            lubat napisał:

" No i co z tego, że to też ludzie? Czy Ty wpuszczasz każdego ludzia do swojego domu? Państwo, tak jak każda prywatna osoba, ma prawo decydować, kogo wpuszcza do siebie, a komu tego odmawia."

Ach, ljuby, ljuby czasy sie zmienily. Kobiety sa rowne mezczyznom a kolorowi sa rowni bialasom. Jesli uwazasz, ze nie sa to badz gotow nosic latke rasiststy. Kto chce takiej latki? Jak nie wpuszczasz kolorowych a wpuszczasz Ukraincow (z pragmatyzmu i historii opisanych ponizej przez borke) to jestes rasista.

I tu dotykamy innego problemu. Putin rozumie wszystko bardzo dobrze w manipulowaniu, oklamywamiu kompinowaniu itd, itp. Ale nie rozumie wladzy opinii publicznej. Ktorej nie ma Rosji ale, ktora jest wszedzie indziej. I tak atak na Ukraine pogorszyl obraz Rosji na dlugo. A obraz medialny to dzisiaj znaczy tez pieniadze i ekonomia.

Co do tematu wpuszczanie czy nie, to moje rozwiazanie jest inzyniersko-pragmatyczne. Stworz reguly postepowania i sie ich trzymaj. W tych regulach, kolor skory nie moze grac roli. Chyba ze jestes rasisista i ze jest gotow nosic te latke.

Ale to juz inna dyskusja.

PF
            • j-k ja jestem i od zawsze o tym pisze, no i ? 29.03.22, 14:17
              polski_francuz napisał:
              Jesli uwazasz, ze nie sa to badz gotow nosic latke rasiststy.
              > Kto chce takiej latki? Jak nie wpuszczasz kolorowych a wpuszczasz Ukraincow (z
              > pragmatyzmu i historii opisanych ponizej przez borke) to jestes rasista.

ja jestem (do tego - bialym) i od zawsze o tym pisze, no i ?
              • polski_francuz Re: ja jestem i od zawsze o tym pisze, no i ? 29.03.22, 14:21
                j-k napisał:

" ...no i ?"

No to ruszam juz jutro do Niemiec by to skorygowac. Zaczynam od Saksonii tam jest pomoc "wielkodusznych" najbardziej potrzebna.

PF
            • europitek Re: Rasisizm i czwarta wladza 30.03.22, 17:24
              polski_francuz napisał:
              > Ach, ljuby, ljuby czasy sie zmienily. Kobiety sa rowne mezczyznom a kolorowi
              > sa rowni bialasom.

I właśnie dlatego można ich nie wpuszczać tak samo jak białasów.

> Jak nie wpuszczasz kolorowych a wpuszczasz Ukraincow
              > (z pragmatyzmu i historii opisanych ponizej przez borke) to
              > jestes rasista.

A jak wpuszczasz kolorowych a nie wpuszczasz Ukraińców to kim/czym jesteś?
              Poza tym, nie wpuszczając kolorowych byłbyś rasistą, gdybyś ich nie wpuszczał ze względów rasowych. Dla przykładu, obrona granicy z Białorusią nie kwalifikuje się do "rasizmu", ponieważ wśród nachodźców są również biali i wszyscy są traktowani jednakowo.
    • szwampuch58 Re: A może naczelnik nie zrozumiał o co chodzi? 01.04.22, 09:42
      natemat.pl/amp/404105,wadim-tyszkiewicz-kaczynskiemu-sni-sie-czerwony-guzik
    • borrrka Słońce narodu znowu nadaje 01.04.22, 10:36
      Przeczytałem sugestie naczelnika, demiurga, czy jak tam wolicie.
      Po głębokim (bo któż dorasta) namyśle podsumuję:
      Królowa Bona umarła!
      Naczelnik na gwałt chce zaistnieć w sferze polityki międzynarodowej i co powie, to bardziej oczywiste.
      Poprzedni "plan" został totalnie odrzucony i skrytykowany, więc jest nowy.
      Tak pozbawiony konkretów, że chyba nikt nie podejmie polemiki:)

Tekst linku
      • europitek Re: Słońce narodu znowu nadaje 01.04.22, 19:55
        Sorki, ale ja tu nie widzę żadnego nowego planu. Że sankcje są dziurawe to chyba każdy widzi kto się interesuje tematem.
        • europitek Re: Słońce narodu znowu nadaje 01.04.22, 19:58
          I małe uzupełnienie. We fragmencie jego wypowiedzi, który "jednym uchem" usłyszałem w TVP znalazło się wyraźne stwierdzenie o zamachu smoleńskim dokonanym przez Rosję.
    • szwampuch58 Re: A może naczelnik nie zrozumiał o co chodzi? 03.04.22, 11:28
      Kacze wolskie Duce grzmi:
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,28294936,kaczynski-w-die-welt-beszta-niemcy-nie-maja-zadnych-moralnych.html#s=BoxOpImg1

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka