Dodaj do ulubionych

Nadmierny temperament

13.04.22, 10:51
Znam wielu pochodzacych z Ukrainy wroclawiakow. Z niektorymi studiowalem razem. I pamietam ich, niekiedy nadmierny, temperament. I ten temperament, gorujacy nad rozsadkiem, widac bylo w decyzji premiera Ukrainy by nie przyjmowac prezydenta Niemiec - Steinmeiera. Dlaczego? Ano bo Steinmeier jako minister SZ Niemiec byl bardzo przyjacielski z Rosja.

A ruskie teraz morduja Ukraincow i oni takich "przyjaciol" nie chca. Tyle, ze Steinmeier jest obecnie prezydentem Niemiec i jako prezydent chce Ukraine odwiedzic. Poza tym juz uznal, ze sie pomylil w "zbyt przyjacielskiej" polityce wobec ruskich. I odmowa jego przyjecia nie jest zatem w interesie Ukrainy, ale raczej w interesie ruskich mordercow masowych.

Ale coz, Ukraina to jeszcze mlody kraj i mlody narod i sie jeszcze uczy. Jaka nauka jest tu przydatna? Ano, w polityce nie ma przyjaciol ale sa interesy.

PF
Obserwuj wątek
    • donvito52 Re: Nadmierny temperament 13.04.22, 11:54
      To nie błąd, to Wiel-błąd ...
      Zagrały chyba emocje, zabrakło doświadczenia i doradców. Jak sądzę.
      Także grzech pychy ... my ( Ukraińcy ) jesteśmy sumieniem świata i może mówić prawdę w oczy. A dyplomacja nie na tym polega ... chyba ...
    • de_oakville Re: Nadmierny temperament 13.04.22, 12:20
      Powinien byl go przyjac. Jako prezydenta bardzo waznego i wplywowego kraju. Nie zdziwilo by mnie, gdyby nie chcial przyjac Schrödera czy Depardieu. Niemcy i Japonia powinny w najblizszej przyszlosci zajac miejsce w Radzie Bezpieczenstwa ONZ. A Rosja powinna je opuscic.
      • polski_francuz Prawdziwa twarz 13.04.22, 14:42
        de_oakville napisał:

" A Rosja powinna je opuscic."

Ano, Putin pokazal swoja prawdziwa twarz. My Polacy, dosc dobrze ruskich znamy i nas pewnie nie zaskoczyl. Ale, temu swiatu wokol nas czyli Europie czy Ameryce Polnocnej opadly szczeki ze zdziwienia: jak mozna "tak sobie", bez zadnego powodu atakowac sasiada?

Wyglada to jak atak pijacki przed budka z piwem. I pewnie pijak cos sobie mysli zanim zaatakuje. Ale po atakim ataku to nikogo juz nie interesuje i nie zainteresuje.

PF
        • senioryta13 Re: Prawdziwa twarz 13.04.22, 15:21
          polski_francuz napisał:
          > Ano, Putin pokazal swoja prawdziwa twarz. >.....Ale, temu swiatu wokol nas czyli Europie >czy Ameryce Polnocnej opadly szczeki ze >zdziwienia:

Putin pokazal swoja prawdziwa twarz juz o wiele wczesniej. Dlaczego chcesz usprawiedliwiac przywodcow Europy czy Ameryki?
      • j-k nie ma takiej opcji 13.04.22, 15:30
        de_oakville napisał:
        Niemcy i Japonia powinny w najblizszej przyszlosci zajac miejsce w Radzie Bezpieczenstwa ONZ

- a Brazylia ? Wielki , ludny kraj...

> A Rosja powinna je opuscic.

- nie ma takiej opcji. Rosja jest panstwem-zalozycielem ONZ.
        • europitek Re: nie ma takiej opcji 13.04.22, 18:43
          Nie rosja tylko ZSRR.
          • j-k Rosja. 13.04.22, 19:27
            europitek napisał:
            > Nie rosja tylko ZSRR.

nie cuduj.
            Rosja jest prawnie uznanym spadkobierca ZSRR.

a dla Mlodzi przypominam, ze ZSRR nazywal sie do konca roku 1922: - "Rosja radziecka"
            • europitek Re: Rosja. 13.04.22, 20:31
              j-k napisał:
              > europitek napisał:
              > > Nie rosja tylko ZSRR.
              >
              > nie cuduj.

Nie ma ustawowego zakazu cudowania!

> Rosja jest prawnie uznanym spadkobierca ZSRR.

Ja jestem prawnym następcą mojego ojca, ale nim nie jestem i w związku z tym nie przysługują mi wszystkie prawa, które on miał. Jestem również prawnym następcą mojego wuja, ale nie mogę być członkiem organizacji kombatanckich na jego miejsce.
    • petronella.kozlowska Re: Nadmierny temperament 13.04.22, 13:40
      Steinmeiera powienien był zaprosić, w końcu Niemcy którzy znani są z przewrotności zmieniły swoją politykę w stosunku do Rosji o 180 stopni.

Jeżeli chodzi o "nadmierny, temperament" to według tego ponad połowa forumowiczów na czele ze szwampuchem i caesarem.pl pochodzi z Ukrainy.
      • peace2u Re: Nadmierny temperament 13.04.22, 14:03
        Barwy Górnego Śląska są takie same jak Ukrainy.
        • szwampuch58 Re: Nadmierny temperament 13.04.22, 14:23
          Prawidlowa kolejnosc,dobrze prawisz gorolu piwo ci sie nalezy
          • peace2u Re: Nadmierny temperament 13.04.22, 14:27
            Zawsze dobrze prawię Niemiaszku.
            Z piwem masz rację. Kiedyś mieliśmy dobre lokalne Rybnickie. Do browarów w Tychach i Żywcu też blisko było.
            • peace2u Re: Nadmierny temperament 13.04.22, 14:28
              A czeskie mocno przereklamowane moim zdaniem.
            • szwampuch58 Re: Nadmierny temperament 13.04.22, 15:03
              Niestety,przewaznie belkoczesz
              • peace2u Re: Nadmierny temperament 13.04.22, 15:42
                Ty cały czas.
          • buldog2 Re: Nadmierny temperament 13.04.22, 15:24
            Przecież to ten złodziej PISowski, ten co zawsze!
            Zaraz Ci napisze "W PISie nie ma złodziei, ja należę do PISu, więc nie jestem złodziejem".
            • peace2u Re: Nadmierny temperament 13.04.22, 15:41
              Znowu bezwstydny kłamczuchu przypełzłeś?
      • polski_francuz Rozne role 13.04.22, 14:35
        petronella.kozlowska napisała:

" Jeżeli chodzi o "nadmierny, temperament" to według tego ponad połowa forumowiczów na czele ze szwampuchem i caesarem.pl pochodzi z Ukrainy. "

Jak sama wiesz: forum jest anonimowe i to wyzwala u tych czy innych przeswiadczenie, ze mozna pisac co sie chce. A nigdy nikt sie nie dowie, kto to napisal.

Poza tym ani szwampuch ani cezar nie pelnia odpowiedzialnosci politycznej. A tu wlasnie o odpowiedzialnosc chodzi. I rola prezydenta nie jest juz rola w filmie...

PF

• europitek Re: Nadmierny temperament 13.04.22, 18:54
      polski_francuz napisał:
      > Jaka nauka jest tu przydatna? Ano, w polityce nie ma przyjaciol ale sa interesy.

Jaki interes ma Ukraina w przyjmowaniu prezydenta mało przyjaznego kraju?
      /samo przyznanie się do błędów, które doprowadziły do wojny i zniszczenia Ukrainy to znacząco za mało, żeby puścić te błędy w niepamięć.
      Macrona spotkałoby to samo. Obaj mają pierwszą zapłatę za "format normandzki" i wieloletnie popieranie rosji. Ukraina już doświadczyła "pomocy" tych państw i widocznie ma jej szczerze dosyć.
      Swoją dobrą radę trzeba było ogłosić Ukrainie w 2015.
      • szwampuch58 Re: Nadmierny temperament 13.04.22, 19:07
         13.04.22, 19:03

Rzecznik Zelenskiego twierdzi dzisiaj( w polskich mediach ani slowa) ze to nieprawda z odmowa prezydyntowi Niemiec....czyli on w Warszawie klamal jak bura suka????...ja pierdykam w co sie bawią Ukraina...i polskie media????
        • europitek Re: Nadmierny temperament 13.04.22, 20:48
          szwampuch58 napisał:
          > Rzecznik Zelenskiego twierdzi dzisiaj( w polskich mediach ani slowa) ze to niep
          > rawda z odmowa prezydyntowi Niemiec....czyli on w Warszawie klamal jak bura suk
          > a????...ja pierdykam w co sie bawią Ukraina...i polskie media????

W polityce i dyplomacji niekoniecznie wszystko idzie wedle metodologii "kawy na ławę". Zamiast wydawać zakaz wjazdu można stwierdzić, że "my bardzo chętnie, ale nie w tej chwili".
          Taka postawa Kijowa wcale by mnie nie zdziwiła po potraktowaniu wystąpienia Zieleńskiego w Bundestagu "per noga". Już nawet nie wspominając o kwestii pomocy.
          • szwampuch58 Re: Nadmierny temperament 14.04.22, 09:45
            Chcesz kawe na lawie...Ukraina lze jak bura suka
            • europitek Re: Nadmierny temperament 14.04.22, 16:24
              W tej sprawie wcale nie musi, bo zamiast oficjalnej odmowy można było Niemca "zniechęcić" nieoficjalnie. Takie wizyty zawsze są wcześniej uzgadniane bez publicznych deklaracji, które robi się dopiero, gdy już wszystko jest dogadane.
      • polski_francuz Wejscie do EU 13.04.22, 20:24
        europitek napisał:

"Jaki interes ma Ukraina w przyjmowaniu prezydenta mało przyjaznego kraju?/samo przyznanie się do błędów, które doprowadziły do wojny i zniszczenia Ukrainy to znacząco za mało, żeby puścić te błędy w niepamięć."

Ukraina chce pojsc za swymi emigrantami i wejsc do Europy. A w Europie pierwsze i drugie skrzypce graja Niemcy i Francja.

A wiec trzeba sie z nimi ukladac. We wlasnym interesie.

PF
        • europitek Re: Wejscie do EU 13.04.22, 20:38
          Co nie znaczy, że koniecznie trzeba chodzić pod ich dyktando. Zresztą granie tych "skrzypiec" wygląda coraz słabiej, a w kwestii ukraińskiej to jakby się one w ogóle gdzieś schowały za szafę. Niemiecki prezio próbował zza niej wyleźć, ale nie do końca mu się to udało.
        • felusiak1 Re: Wejscie do EU 13.04.22, 21:55
          Pierwsze i drugie skrzypce falszują a w jednym brakuje strun.
    • lubat Re: To nie nadmierny temperament... 13.04.22, 19:56
      ... tylko Amerykańce przeczołgują Giermańców. Zieliński jest tylko aktorem grającym przypisaną mu rolę, ale reżyseruje ją ambasada USA.
      Jeśli by wszystko poszło po myśli Amerykanów, to głównym przegranym tej wojny amerykańsko - rosyjskiej będą właśnie Niemcy. A największym wygranym Chiny.
      • polski_francuz Re: To nie nadmierny temperament... 13.04.22, 20:21
        lubat napisał:

" ... tylko Amerykańce przeczołgują Giermańców. Zieliński jest tylko aktorem grającym przypisaną mu rolę, ale reżyseruje ją ambasada USA."

Eh, ljuby, ljuby, Amerykance wszystkiemu winni a Ukraine trza wyzwolic od neonazis. A jak lysawy blondyn atomowke odpali to dla pokoju i w walce o prawe klimatu, he?

PF
        • europitek Re: To nie nadmierny temperament... 13.04.22, 20:51
          No przecież! Nie wiedziałeś, że radziecko-rosyjskie atomówki mają właściwości przeczyszczające... zwłaszcza powietrze?
      • felusiak1 Re: To nie nadmierny temperament... 13.04.22, 21:56
        Ciekawa teza. Czy mógłbyś wytlumaczyć jak doszedles do takiej konkluzji.
        • europitek Re: To nie nadmierny temperament... 14.04.22, 02:47
          Flaszka na głowę... i samo to pcha się na klawiaturę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka