Dodaj do ulubionych

Rozbiór Ukrainy

04.05.22, 16:05
Koncepcja z maniakalnym uporem powraca w prasie radzieckiej.
Dziś od rana Lenta.ru informuje o zamiarach bratniej Polszi aneksji Lwowa i Wołynia.
Że to już praktycznie przesądzone.
I nie bez powodu na swoich mapach Polacy zaznaczają Lwów jako prastary gród polski.
Podobne zainteresowania przejawiają Węgrzy i Rumunia.
I jeśli jeszcze Rosja Matuszka sięgnie "po swoje", to koniec z Ukrainą.

Dlatego pisanie na forum o "federacyjnych" planach służy tym samym celom.
Jakaś pracowita czekistka przetłumaczy na radziecki i cel osiągnięty.
Już przerabialiśmy takie scenario.
Wiec proponuję ograniczyć tego typu dywagacje do niezwykle pożądanego wstąpienia Ukrainy do NATO i Unii.

Tekst linku
Obserwuj wątek
    • raphele2 Re: Rozbiór Ukrainy 04.05.22, 16:37
      Zamiast ograniczac takie dyskusje, mam lepsza propozycje: przekuc je na analogiczne plany podzielenia Rosji. Konstruktywne podejscie do problemu, nieprawdaz? Temat tez nie jest nowy - np. Chinczycy wykazuja zainteresowanie, wlacznie z publiczna TV. Wierze, ze strategia USA tez uzwglednia taki rozwoj wydarzen. Takze ich dzialania taktyczne wydaja sie przemyslane pod katem tego rodzaju celow dlugofalowych.
      • horpyna4 Re: Rozbiór Ukrainy 04.05.22, 17:16
        A ja mam jeszcze lepszy pomysł - niech Rosja zgłosi pretensje do Alaski i usiłuje ją odzyskać. Wprawdzie ją sprzedali, ale zawsze mogą coś wymyśleć - że było za tanio, albo że car wziął szmal do własnej kieszeni.

No przecież Alaska była ich, dlaczego jej nie chcą?
        • borrrka Ulubiona grupa muzyczna Putina Lube 04.05.22, 18:04
          Od dawna śpiewa o zwrocie Alaski
          • buldog2 Re: Ulubiona grupa muzyczna Putina Lube 23.07.22, 00:18
            No właśnie. : )
        • edico Re: Rozbiór Ukrainy 07.05.22, 21:00
          horpyna4 napisała:

> A ja mam jeszcze lepszy pomysł - niech Rosja zgłosi pretensje do Alaski i usiłu
          > je ją odzyskać. Wprawdzie ją sprzedali, ale zawsze mogą coś wymyśleć - że było
          > za tanio, albo że car wziął szmal do własnej kieszeni.
          >
          > No przecież Alaska była ich, dlaczego jej nie chcą?

Będzie to znowu sążnista pretensja do Polski, ponieważ Alaskę sprzedawał rosyjski generał z pochodzenia Polak a kupował amerykański generał - też Polak :)
          • europitek Re: Rozbiór Ukrainy 08.05.22, 16:49
            edico napisał:
            > Będzie to znowu sążnista pretensja do Polski, ponieważ Alaskę sprzedawał
            > rosyjski generał z pochodzenia Polak a kupował amerykański generał
            > - też Polak :)

Znów polski spisek antyrosyjski. Moskale to mają do nas pecha. Nawet taki Gierek spiskował jak zdobyć cichcem broń jądrową. Teraz jeszcze ten Smoleńsk. Gdyby lecieli do Berlina to nie byłoby sprawy, a tak...
            Ruscy to totalni pechowcy na tle polskim. Ich szczęście, że Niemcy im sporo pomagają, bo ten pech to już by Rosję dawno załatwił.
        • buldog2 Re: Rozbiór Ukrainy 23.07.22, 00:18
          Przecież o tym mowa od dawna, nawet piosenki o tym ułożono.
    • j-k Pomysl mi sie podoba i bylbym za... 04.05.22, 18:59
      gdyby te propozycje zlozyli w roku 1945-tym przy zakonczeniu II. WS

wtedy nikt by nie protestowal.
    • bmc3i Re: Rozbiór Ukrainy 04.05.22, 22:25
      Dokladnie to samo mówie. Beda cytowac ta dyskusje i udowadniać w ten sposób ze temat jest zywy i nosny w Polsce.
      • europitek Re: Rozbiór Ukrainy 08.05.22, 03:40
        A jakie to ma znaczenie? Przecież u siebie jedynie przekonują już przekonanych, a u nas pszeków to i tak nikt ich kombinowania nie bierze poważnie... no może ten co się urwał z politycznego kabaretu... no ten z muchą pod brodą.
        • bmc3i Re: Rozbiór Ukrainy 08.05.22, 05:24
          europitek napisał:

> A jakie to ma znaczenie? Przecież u siebie jedynie przekonują już przekonanych,
          > a u nas pszeków to i tak nikt ich kombinowania nie bierze poważnie... no może
          > ten co się urwał z politycznego kabaretu... no ten z muchą pod brodą.

Masz na myśli tego samego który podczas kampanii wyborczej 1989 roku, na wrocławskim rynku przekonywał, że wycofanie ruskich wojsk z Polski, spowoduje nieuchronny najazd Bundeswehry i zabór Ziem Odzyskanych?
          • europitek Re: Rozbiór Ukrainy 08.05.22, 16:43
            Akurat tej przepowiedni nie pamiętam, ale przypomniałem sobie jak się ten aktor nazywa - Korwin-Mikke, jeśli nie pomyliłem pisowni. Lubię jego występy w TV, bo zawsze jest coś do śmiechu.
            • bmc3i Re: Rozbiór Ukrainy 08.05.22, 18:30
              europitek napisał:

> Akurat tej przepowiedni nie pamiętam, ale przypomniałem sobie jak się ten aktor
              > nazywa - Korwin-Mikke, jeśli nie pomyliłem pisowni. Lubię jego występy w TV, b
              > o zawsze jest coś do śmiechu.

Bo jej w telewizji nie było. Ale ja miałem wtedy 18 lat, zbliżały się pierwsze wybory, w których mogłem wziąć udział, stawiłem się więc na wrocławskich starym rynku na wiecu wyborczym JKM. Imponowało mi wówczas to co mówił, ale gdy usłyszałem te tezy, że nie wolno wycofywać armii radzieckiej z Polski, bo Niemcy nas zaatakują, to aż usiadłem z wrażenia.
              • europitek Re: Rozbiór Ukrainy 16.05.22, 17:35
                bmc3i napisał:
                > Ale ja miałem wtedy 18 lat,

Na takich "małolatów" są obliczone różne ekstrawaganckie oświadczenia. Mój syn miał swego czasu podobnie (w jego przypadku była to JKM i PO), ale jak popracował i pożył na swoim to zmienił zdanie bez niczyjej pomocy.
                • bmc3i Re: Rozbiór Ukrainy 16.05.22, 17:45
                  europitek napisał:

> bmc3i napisał:
                  > > Ale ja miałem wtedy 18 lat,
                  >
                  > Na takich "małolatów" są obliczone różne ekstrawaganckie oświadczenia. Mój syn
                  > miał swego czasu podobnie (w jego przypadku była to JKM i PO), ale jak popracow
                  > ał i pożył na swoim to zmienił zdanie bez niczyjej pomocy.

Chyba pod koniec XIX wieku któryś z wielkich Polaków napisał "kto za młodu nie był socjalistą, ten nigdy nie będzie człowiekiem". Teraz to chyba się odwróciło, i powinno brzmieć "kto za młodu nie był liberałem...."
                  • europitek Re: Rozbiór Ukrainy 16.05.22, 20:51
                    bmc3i napisał:
                    > Chyba pod koniec XIX wieku któryś z wielkich Polaków napisał "kto za młodu nie
                    > był socjalistą, ten nigdy nie będzie człowiekiem". Teraz to chyba się odwróciło
                    > , i powinno brzmieć "kto za młodu nie był liberałem...."

Młodzi jeszcze nie wiedzą co to znaczy "być liberałem", więc łatwo łykają różne ładnie wyglądające frazy. Przede wszystkim są naiwni i wierzą w różne "kiełbasy wyborcze", ponieważ nie potrafią ocenić ich wykonalności i intencji polityków je proponujących.
                    Z kolei młodzieńcza lewicowość i idealizm to stan niejako naturalny dla większości ludzi. Ludzi jeszcze nie spaczonych przez przebywanie w nieprzyjaznym środowisku społecznym. Dopiero po zakończeniu edukacji i kilku latach samodzielnego życia mają zebrane własne doświadczenia pozwalające sensownie i chłodno oceniać tezy głoszone przez polityków.
                    • bmc3i Re: Rozbiór Ukrainy 17.05.22, 03:51
                      europitek napisał:

> bmc3i napisał:
                      > > Chyba pod koniec XIX wieku któryś z wielkich Polaków napisał "kto za młod
                      > u nie
                      > > był socjalistą, ten nigdy nie będzie człowiekiem". Teraz to chyba się odw
                      > róciło
                      > > , i powinno brzmieć "kto za młodu nie był liberałem...."
                      >
                      > Młodzi jeszcze nie wiedzą co to znaczy "być liberałem", więc łatwo łykają różne
                      > ładnie wyglądające frazy. Przede wszystkim są naiwni i wierzą w różne "kiełbas
                      > y wyborcze", ponieważ nie potrafią ocenić ich wykonalności i intencji polityków
                      > je proponujących.
                      > Z kolei młodzieńcza lewicowość i idealizm to stan niejako naturalny dla większo
                      > ści ludzi. Ludzi jeszcze nie spaczonych przez przebywanie w nieprzyjaznym środo
                      > wisku społecznym. Dopiero po zakończeniu edukacji i kilku latach samodzielnego
                      > życia mają zebrane własne doświadczenia pozwalające sensownie i chłodno oceniać
                      > tezy głoszone przez polityków.

Ja bym się nie czepiał tu polityków, bo to zupełnie inna sprawa. Politycy politykami, a idea których ludzie nie rozumieją, to inna rzecz. Często ludzie głosują na hasła, nie wiedząc co one oznaczają. Politycy te hasła zaś jedynie wykorzystują, wiedząc że ludzie nie mają na ich temat bladego pojęcia maja zas jedynie skojarzenia. Poza tym ludzie nie zadają pytań nawet sami sobie, a co dopiero politykom. Wystarczy spojrzeć na jakikolwiek wiec wyborczy w amerykańskim stylu, choćby na wiece Trumpa. Toż to msza z modłami, msza dla wiernych wyznawców, a nie dyskusja, nie mówiąc o dyskusji na temat programu kandydata.
                  • stefan4 Re: Rozbiór Ukrainy 16.05.22, 21:02
                    bmc3i:
                    > Teraz to chyba się odwróciło, i powinno brzmieć "kto za młodu nie był liberałem...."

Powinno brzmieć: ,,Kto za młodu nie był antysystemowy i bez sprzeciwu akceptował zastaną rzeczywistość...''
                    Z tymi socjalistami to chyba właśnie o to chodziło; ,,socjalista'' wtedy był synonimem ,,buntownika społecznego''.
                    • bmc3i Re: Rozbiór Ukrainy 16.05.22, 23:10
                      stefan4 napisał:

> bmc3i:
                      > > Teraz to chyba się odwróciło, i powinno brzmieć "kto za młodu nie był lib
                      > erałem...."
                      >
                      > Powinno brzmieć: ,,Kto za młodu nie był antysystemowy i bez sprzeciwu akceptowa
                      > ł zastaną rzeczywistość...''
                      > Z tymi socjalistami to chyba właśnie o to chodziło; ,,socjalista'' wtedy był sy
                      > nonimem ,,buntownika społecznego''.
                      >

Liberalizm to dziś z nurtem, a nie bunt.
    • de_oakville Re: Rozbiór Ukrainy 05.05.22, 01:32
      Ciekawe, ze naród rosyjski, ktory posiada wiekszy procent powierzchni lądów kuli ziemskiej od jakiegogokolwiek innego panstwa jeszcze sie dostatecznie nie "nachapał" lasow, pol i rzek i ciagle mu malo. Połasi sie na kazdego nowego "Kuryla". Pewnie sekret tego polega na tym, ze chca miec tereny zagospodarowane przez kogos innego - Japonczykow, Niemcow i innych zeby moc je pózniej eksploatowac przez lata, dopóki nie popadna w ruine przez ich wlasna "gospodarke". Potem, jak juz sa nic nie warte, oddaja je do ponownego zagospodarowania Estonczykom czy innym Finom, zeby nastepnie znowu chciec je podbic i korzystac z dorobku innych. Taki odwieczny "cykl pasożytniczy". A te ich wlasne tereny bardziej przypominaja Grenlandie albo Arktyke.
      Kto dzis w Europie mysli o rewizji granic i "rozbieraniu" innych panstw. Nie "mali" Dunczycy tylko "olbrzymi" Rosjanie. I chca jeszcze tym "zarazic" inne narody, na przyklad Polakow, ktore okreslaja czasami jako "bratnie". Nie zycze nikomu, zeby zamieszkal w kraju okreslanym przez Rosje jako "bratni". Oznacza to w przyszlosci "bratnia pomoc" i "oswobozdienie bratskich narodow". Czyli przylaczenie do "wiezienia narodow" jakim Rosja zawsze byla od czasow carskich po wspolczesne.
      • europitek Re: Rozbiór Ukrainy 08.05.22, 03:36
        de_oakville napisał:
        > I chca jeszcze tym "zarazic" inne narody, na przyklad Polakow,

Ja bym się nawet dał zarazić, ale pod warunkiem, że my bierzemy Krym z Sewastopolem.
        • buldog2 Re: Rozbiór Ukrainy 16.05.22, 20:15
          Uwaga, to region deficytowy. Zamieszkały w większości przez Rosjan.
          • europitek Re: Rozbiór Ukrainy 16.05.22, 21:01
            Gdyby był nasz to by to się zmieniło. Byłby to teren unijny a wojskowe labirynty wykute w skałach Sewastopola byłyby wielką atrakcją turystyczną dla całej Unii. Deficytowość by też zniknęła dzięki pogonieniu ruskiej oligarchii - już nikt nie ukradłby wodociągu długości 40 km.
            Co do miejscowych ruskich to poszczulibyśmy ich którymś z "timmermansów" i byłby spokój.
            • buldog2 Re: Rozbiór Ukrainy 16.05.22, 22:57
              Były też inne ciekawe pomysły na Krym. Ale robienie spokoju przy pomocy metod komunistycznych to robienie z siebie komunistów, tyle że pod inną nazwą.
              • europitek Re: Rozbiór Ukrainy 16.05.22, 23:51
                buldog2 napisał:
                > Ale robienie spokoju przy pomocy metod komunistycznych to robienie
                > z siebie komunistów, tyle że pod inną nazwą.

Sugerujesz, że "timmermansy" to komuniści? Tylko przefarbowani?
    • boavista4 Re: Rozbiór Ukrainy 05.05.22, 01:59
      a komu Stalin sprzedał zboże, dzięki czemu było miliony ofiar głodu w Rosji i na Ukrainie. A w Katyniu obok grobów polskich jest nawet więcej grobów ofiar obywateli sowieckich. A kto wydal rozkaz tej masowej rzezi? Oakville uprawia wybiórczą propagandę.
      • mrfunnyandnotso Re: Rozbiór Ukrainy 23.07.22, 12:02
        Sam uprawiasz propagandę i tworzysz własne fakty. Przeczytaj sobie historię "Holodomor" w Wikipedia. Tylko nie w rosyjskiej wersji, o ile taka istnieje.
        • stefan4 Re: Rozbiór Ukrainy 23.07.22, 12:38
          mrfunnyandnotso:
          > Przeczytaj sobie historię "Holodomor" w Wikipedia. Tylko nie w rosyjskiej wersji, o ile taka istnieje.

Nie sprawdziłeś, czy istnieje?! Przecież to tylko niewielki ruch palca.

- Stefan
    • 1.melord Re: Rozbiór Ukrainy 06.05.22, 02:09
      >>Koncepcja z maniakalnym uporem powraca w prasie radzieckiej.

powraca rowniez w prasie polskiej....w jakim celu?
      • melikles Re: Rozbiór Ukrainy 06.05.22, 07:01
        W które "prasie" polskiej?
        • 1.melord Re: Rozbiór Ukrainy 06.05.22, 09:55
          melikles napisał(a):

> W które "prasie" polskiej?
          >

pierwsza z brzegu...
          www.rp.pl/polityka/art36176071-nowy-przekaz-rosji-usa-i-polska-planuja-podzial-ukrainy
          • borrrka To krytyczna informacja n/t ruskiej propagandy 06.05.22, 11:10
            Chcesz powiedzieć, iż to rozważania podobne do kacapskiej Lenty?
            Sądzę, że mocno wątpię.
            • 1.melord Re: To krytyczna informacja n/t ruskiej propagand 06.05.22, 11:20
              borrrka napisał:

> Chcesz powiedzieć, iż to rozważania podobne do kacapskiej Lenty?
              > Sądzę, że mocno wątpię.

nie widze sensu rozwazania fikcji/spekulacji
              Lenty nie potrafie juz przeczytac,moj rosyjski jest bliski zeru...tak apropos
              • borrrka Proste 06.05.22, 11:24
                Polskie gazety, podobnie jak ja, informują o powtarzających się prowokacjach Łubianki.
                Lenta prowokuje.
                • europitek Re: Proste 08.05.22, 03:31
                  borrrka napisał:
                  > Polskie gazety, podobnie jak ja, informują o powtarzających się prowokacjach
                  > Łubianki.
                  > Lenta prowokuje.

Tak mnie jakoś ostatnio naszła refleksja, że mnie nikt nie sprowokował do niczego. Cóż, nikt nie jest doskonały.
                • j-k zaiste... 08.05.22, 23:52
                  borrrka napisał:
                  > Lenta prowokuje.

a w tak tani sposob - ze tylko ty na te prowokacje dajesz sie nabrac - co `
    • borrrka Nowy "trynd"? 06.05.22, 09:39
      Na radzieckich portalach internetowych najbardziej lubię czytać komentarze czytelników.
      Bo to głos ludu.
      I otóż w przeddzień dnia pobiedy, a więc już na daczy i pod wpływem, komentarze brzmią zgoła krytycznie wobec genialnego wodza i jego trupy.
      Jeszcze nie rozumiem "tryndu", więc śledzę, ale powszechna do niedawna wiara i akceptacja, jakby się kończy:
      Думаю начнут чюрок, которых в одной Москве можно миллион наловить в добровольцы.
      ( to odnośnie mobilizacji, której oficjalne czynniki przeczą).
      • stefan4 Re: Nowy "trynd"? 06.05.22, 11:07
        borrrka:
        > Na radzieckich portalach internetowych najbardziej lubię czytać komentarze
        > czytelników.
        > Bo to głos ludu.

Czy mógłbyś podać linki do tych miejsc, które warto poczytać? Też bym chętnie zajrzał...

- Stefan
        • borrrka Link do Lenta.ru 06.05.22, 11:19
          To kremlowska propagandowa szmata, ale dość tolerancyjna dla wpisów czytelników.
          Dość, bo jednak interweniują, gdy Ukraińcy prawdę piszą:)
          Jest opcja dodawania komentarzy i tam szukaj.

Tekst linku
          • stefan4 Re: Link do Lenta.ru 06.05.22, 12:05
            borrrka:
            > Tekst linku

Nie wchodzi: Server not found. To nie jest Twoja pomyłka w linku, nie wchodzi również od strony Google'a. Albo coś się akurat stało z Lentą, albo mój prowajder prowadzi cenzurę...

- Stefan
            • borrrka VPN potrzebny 06.05.22, 12:50
              Ja używam serwerów proxy spoza Europy (konkretnie Singapur).
              Europejskie często są blokowane na kierunku sowka.
              • bmc3i Re: VPN potrzebny 06.05.22, 15:25
                borrrka napisał:

> Ja używam serwerów proxy spoza Europy (konkretnie Singapur).
                > Europejskie często są blokowane na kierunku sowka.

Ze stanów też wchodzi.
    • borrrka Nagonka w sowku dotyczy też bratnich Węgier 06.05.22, 15:15
      Tylko reakcja trochę inna:
      Венгры ведут себя прилично и вполне достойны получить регион компактного проживания венгерского населения на территории бывш. Укарины при ее окончательном разделе. Там ситуация аналогична ДНР и ЛНР, районы компактного проживания венгерского населения - граждан Венгрии.

Orban ma dostać Zakarpacie jakby ... w nagrodę!
    • 1.melord Re: Rozbiór Ukrainy 07.05.22, 11:51
      Z indyjskiej prasy:

"Polish President Duda says Ukraine will become part of Poland "

"For decades, and may God give, for centuries. Ukraine is a brotherly state for Poland, and as Zelensky prophetically said, there will be no border between Poland and Ukraine. This border will no longer exist! So that we could live together on this land building and rebuilding our common happiness, our common strength that will allow us to repel any danger and any possible threat,”

Powiedzial tak......prawda czy fake?

ps.wkrotce lece do Polski,przepytam Dude osobiscie....
      • borrrka Głupota dziennikarza 07.05.22, 12:24
        I tyle.
      • stefan4 Re: Rozbiór Ukrainy 07.05.22, 12:27
        1.melord:
        > Powiedzial tak......prawda czy fake?

Niestety mamy durnia za prezydenta:

Słowa, które emituje, pozostają we w miarę poprawnym związku gramatycznym, ale słabo łączą się ze sobą logicznie, a jeszcze słabiej z rzeczywistością, do której mają się odnosić.

Może, skoro widział wokół same mundury nadziane pokornymi bezmyślantami, nie skumał, że słuchają go również cywile i że takie słowa pójdą w świat.

- Stefan
        • polski_francuz Re: Rozbiór Ukrainy 07.05.22, 12:37
          stefan4 napisał:

" Słowa, które emituje, pozostają we w miarę poprawnym związku gramatycznym, ale słabo łączą się ze sobą logicznie, a jeszcze słabiej z rzeczywistością, do której mają się odnosić."

Wysluchalem go. No coz co do granicy miedzy Polska a Ukraina, ktorej ma nie byc to jest perspektywa wstapienia Ukrainy do EU. Pewnie niezadlugo.

Co do Unii polsko-ukrainskiej to wspolna ekonomia jest zbyt slaba. Trzebaby jeszcze pare dziesiatek lat popracowac. No i przekonac Niemcow, by sie zgodzili.

Czy sie zgodza? Dosc watpie.

PF
          • stefan4 Re: Rozbiór Ukrainy 07.05.22, 12:45
            polski_francuz:
            > Wysluchalem go. No coz co do granicy miedzy Polska a Ukraina, ktorej ma nie byc
            > to jest perspektywa wstapienia Ukrainy do EU.

Być może to miał na myśli. Ale mówić, że nie będzie granicy między Polską a Ukrainą bez wspomnienia o Unii, w obecnej rzeczywistości może tylko ostatni matoł. Tam się toczy wojna o niepodległość Ukrainy, a nie o zmianę okupanta.

polski_francuz:
            > Co do Unii polsko-ukrainskiej to wspolna ekonomia jest zbyt slaba.

I w dodatku taka unia dwóch państw europejskich nie jest ani nam ani Ukraińcom do niczego potrzebna.

- Stefan
            • europitek Re: Rozbiór Ukrainy 08.05.22, 03:25
              stefan4 napisał:
              > i matoł. Tam się toczy wojna o niepodległość Ukrainy, a nie o zmianę okupanta.

A skąd wziąłeś, że to Polska "okupowałaby" Ukrainę, a nie odwrotnie? Na razie mamy właśnie to odwrotnie... i co ciekawe wszystkim bezpośrednio zainteresowanym to pasuje.

PS. Od dawna powtarzam, że wschodnie baby to straszna siła... i proszę, w dwa miesiące podbiły całą Polskę (z niewielką pomocą dzieci).
            • pijatyka Re: wojna nie o zmianę okupanta 22.07.22, 18:27

Nawet bez jakiejkolwiek okupacji wszelkie pomysły jakiejś unii polsko-ukraińskiej (poza strukturą UE) są poronione i służą wyłącznie kacapskiej propagandzie.
          • borrrka Jestem krytycznego zdania o p. Dudzie 07.05.22, 12:54
            Ale nie sądzę, by miał jakieś "wizjonerskie" plany.
            O Unii myślał.
            • bmc3i Re: Jestem krytycznego zdania o p. Dudzie 08.05.22, 05:28
              borrrka napisał:

> Ale nie sądzę, by miał jakieś "wizjonerskie" plany.
              > O Unii myślał.
              >

Jak się patrzy na jakąś wypowiedź z określonej perspektywy, to jak "przepowiednie" Nostradamusa - można dopasować do wszystkiego.
              • europitek Re: Jestem krytycznego zdania o p. Dudzie 08.05.22, 16:39
                Na tym polega wróżbiarstwo.
    • stach_79 Re: Rozbiór Ukrainy 16.05.22, 13:46
      To jest jakiś żart! Ukraina zostanie w obecnym rozmiarze i granicach. Polacy nie chcą żadnych ziem.
      • buldog2 Re: Rozbiór Ukrainy 16.05.22, 23:24
        To nie żart, to cienka prowokacja. To samo mówią inne portale, ogólnie rozsądne. Prikaz z góry i gorączka ggpedriotów.
    • buldog2 Re: Rozbiór Ukrainy 26.06.22, 19:55
      Pełna zgoda. Chyba nigdy o czymś takim (odbieraniu byłych ziem polskich) nie wspominałem.

A o tym, że Polska następna w kolejce, Lenta nie pisze?

Obecnie integralność Ukrainy zależy od dostaw broni i walki z korupcją i agenturą. Bo tej pomocy nie będzie, Amerykanie już się wkurzają.
    • petronella.kozlowska Re: Rozbiór Ukrainy 24.07.22, 09:43
      pl.wikipedia.org/wiki/Konstanty_Romanow_(1779%E2%80%931831)
      Konstanty Romanow (1779–1831)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka