Dodaj do ulubionych

alem sie zdziwil+

07.05.23, 01:31
Odezwalem sie z powodu przecztania kilku "odezw" na tym forum.
I zdziwienie mnie ogarnelo:
Jest tutaj kilku pajacow od historii,wychowanych na historii sienkiewiczowskiej i pijaku Zaglobie.
pisanej w odcinkach do gazety,
twierdzacych o zdradzie zydowskiej w czasach Potopu.
Oraz o wyniszczeniu Polski przez Szwedow.
A moze bylo w tym jednak cos pozytywnego?
Jezeli:
Nie przypominam sobie,by gdziekolwiek spotkalem wzmianke,ze
Radziwill,
Sobieski
Czy taki sobie Krol Leszczynski
Byli wyznania Mojzeszowego
Moze ich cos skusilo,jezeli woleli Szwedow od siebie samych?
Pozatem watpie by Stanislaw Poniatowki,bedac w mlodosci podsciolka rosyjskiej Niemki,byl wyznania Mojzeszowego.
Watpie rowniez,by ci,kto Polske do rozbiorow doprowadzil,do Jahwy sie modlili.
W historii polskiej,zarowno jak i rosyjskiek jest tyle falszu i przeinaczen.
Wiadomo,ze jest czysta jak lza.
Wiadomo rowniez,ze o wyjatkowosci mieszkancow tych krajaow moze swiadczyc co nastepuje:
kazdy czlowiek jest zapoczety z pomoca narzedzia meskiego,z wyjatkiem polakow i Russskich.
napoczeci sa jedni za pomoca banan,a czy drudzy -ogorka.
A moze naodwrot?
Stesknilem za slowem "patriota".

No,i na koniec:
Nie ukrywam, że było w tym trochę prywaty, ponieważ w Trylogii osiem razy występuje mój pradziadek Jerzy Sebastian Lubomirski,
który jako jedyny polski arystokrata podczas potopu nie zdradził króla i nie złożył hołdu Szwedom.

oraz
www.google.com/search?client=avast-a-3&q=zydowska+zdrada+w+czasach+potopu&oq=zydowska+zdrada+w+czasach+potopu&aqs=avast..69i57.18167j0j9&ie=UTF-8
Przepraszam,ze zabralem glos w tej materii.
Moze wystarczy juz Zydow czy zydow tworzyc glownymi bochaterami nieszczesc Polski?
Wszystkiego najlepszego!
Obserwuj wątek
    • a.jej.rkoniak Re: alem sie zdziwil+ 07.05.23, 02:18
      taaaak, historia to taka plotkarska "nauka".
      nikt ich nie tworzy "bochaterami"
      ale swoje za uszami mają, chociaż byli i pozytywni też
      POLSKICH arystokratów nie było, ja bym powiedział możnowładców
      ale moja znajomość historii ogranicza się do magazynów archeologicznych, pasjonuje mnie kultura materialna daaaawno temu
    • boomerang Re: alem sie zdziwil+ 07.05.23, 02:23
      . Moze wystarczy juz Zydow czy zydow tworzyc glownymi bochaterami nieszczesc Polski?

Ty od kopania węgla jesteś, a nie od wykopalisk historycznych.
      Żydzi byli bohaterami swojego własnego nieszczęścia, gdy za namową Niemców, aby przechytrzyć Polaków, dali się zamknąć a gettach, czyli w poczekalniach do komór gazowych.
      • a.jej.rkoniak Re: alem sie zdziwil+ 07.05.23, 02:51
        w kwestii gett ...
        w Sydney ruscy starozakonni mieszkają w dzielnicy Bondi, a mojżeszowi z RPA w St Ives.
        Bogobojni są i cały czas kombinują, jak swojego boga okpić. Mają cały szereg zakazów, a w celu ich obejścia instalują domniemamny eruv = udawany płot, w obrębie którego mogą robić więcej. Eruv w tym przypadku to drut rozciągnięty pomiędzy słupami Ausgrid (elektryczność) obejmujący sporą część dzielnicy, w tym koło domów gojów. I tu był problem, bo ci nie chcieli ... było wiele dyskusji w Kuringai Council, Land Court....
        ale ja o czym innym... ci z StIves poprosili tych z Bondi by się przeprowadzili do StIves, żeby było ich więcej żeby żyli między swoimi .... tp kto im te getta wymyśla?
      • bywszy2 Re: alem sie zdziwil+ 07.05.23, 09:15
        boomerang napisał:

> . Moze wystarczy juz Zydow czy zydow tworzyc glownymi bochaterami nieszczesc
        > Polski?

>
        > Ty od kopania węgla jesteś, a nie od wykopalisk historycznych.
        > Żydzi byli bohaterami swojego własnego nieszczęścia, gdy za namową Niemców, aby
        > przechytrzyć Polaków, dali się zamknąć a gettach, czyli w poczekalniach do kom
        > ór gazowych.

jestem od miedzi.To raz!
        a dwa:
        a tobie,przedstawicielowi chrystusa narodow,chyba w tej krolicsaej glowce cos sie popie...!
        Jestescie bochaterami(w historii wlasnej) wszystkich nieszczesc,ktorych pan bog wymyslil.
        A pozatym,to jest chamstwo,facet z narodu,ktorego szmalcowniki sie wywodzacy wymordowali okolo 200 000 zydow ma takie,odzywki.
        Niemiec by tak sprobowal.
        Dlatego was tak kochaja.
        A ja mysle,tacy za malo od Sowietow w dupe wam dali.
        Niczego was nie nauczyli.
        Ale kto wie?Co to bedzie?
        A pozatem was tez bardzo kochaja?
        weekend.gazeta.pl/weekend/7,177344,29556860,jestes-z-europy-wschodniej-naprawde-z-polski-ale-przeciez.html#s=BoxWeekSl-2-1
        Moze to wreszcie nauczy was szacunku do innych?
        • melikles Re: alem sie zdziwil+ 07.05.23, 09:43
          +
          • boomerang Re: alem sie zdziwil+ 08.05.23, 01:45
            to plus dodatni, czy ujemny? a może krzyżyk na drogę?
        • a.jej.rkoniak Re: alem sie zdziwil+ 07.05.23, 12:47
          z jednej strony szmalcownicy, z drugiej laureat nagrody Nobla, doskonały chemik. Jednocześnie pierwszy kryminalista wojenny, osobiście nadzorował gazowanie żołnierzy przeciwnika w czasie WW1. Oferował swoje usługi hitlerowcom, ale go nie chcieli. Za to posłużyli się jego wynalazkiem Cyklonem B do obniżenia populacji jego ziomali. Obecnie w Jerozolimie jest instytut naukowy jego imienia. Tak na wagę, to kto bardziej przyłożył rękę do Zagłądy? Szmalcownicy czy niemiecki Żyd naukowiec? Nobla dostał za syntezę związków azotu, a dokłądnie azotanu amonu używanego do produkcji materiałów wybuchowych z pominięciem embarga na saletrę z Ameryki Południowej.
          • polski_francuz Re: alem sie zdziwil+ 07.05.23, 13:28
            a.jej.rkoniak napisał(a):

"Obecnie w Jerozolimie jest instytut naukowy jego imienia. "

I w Berlinie. Poza tym przestan atakowac wroclawiaka, chemiku jeden, bo jego zwiazek sluzy tez do produkcji nawozow, ktore daly jesc i zyc wielu.

PF
            • a.jej.rkoniak Re: alem sie zdziwil+ 08.05.23, 02:16
              profesor, to bydle osobiście nadzorowało emisję gazów bojowych na linii frontu. Gdybyś miał wiedzę o skutkach działania chloru czy iperytu na organizm, to byś się nie zachwycał nawozem sztucznym. Zawsze można syntetyzować mocznik. Co z tego, że z Wrocłąwia? Jemu mało było WW1, koniecznie chciał pomagać budowę potęgi niemieckiej armii przed WW2. Jemu powinni nagrodę odbrać za całokształt.
              • polski_francuz Re: alem sie zdziwil+ 08.05.23, 09:24
                Moja wiedza o nim pochodzi z wikipedii. Gdzie pisza, ze nie potrafil sie dostosowac do rosnacego (i juz urzedowego) antysemityzmu Niemiec hitlerowskich i zmarl rok po dojsciu austriackiego scierwa do wladzy. Sam nie potrafie ocenic goscia. Ale, sadzac po nim, czy sadzac po tworcy watku, bycie starozakonnym nie jest latwe. Dodam jeszcze kilka slow o Wroclawiu. Poznalem troche swiat i moja Rodzina jest rodem z Litwy. I sadze, ze mialem szczescie spedzajac mlodosc we Wroclawiu. Stad me pozytywne sentymenta...

Pozdro

PF
                • boomerang Re: alem sie zdziwil+ 08.05.23, 09:39
                  > sadzac po tworcy watku, bycie starozakonnym nie jest latwe

Bywszyj nie jest starozakonnym.
                  • bywszy2 Re: wyjasniam+ 08.05.23, 10:25
                    boomerang napisał:

> > sadzac po tworcy watku, bycie starozakonnym nie jest latwe
                    >
                    > Bywszyj nie jest starozakonnym.

ззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззз
                    Bylem dumnym Zydem,ale nigdy zydem.
                    Teraz jestem dumnym Szwedem z zydowskimi korzeniami.
                    P.S.
                    W Szwecji Jude - wyznawca religii.
                    A wszyscy sa Szwedami.
                    Zycze powodzenia!
                • a.jej.rkoniak Re: alem sie zdziwil+ 08.05.23, 13:48
                  nie wiem, co jest w wiki, ale są lepsze źródła
                  zgadnij z jakiego powodu jego żona popełniła samobójstwo?
                  Zycie starozakonnego jest takie, jak sobie ułoży. Miałem w dziale dwu. Jeden, starszy z Węgier, żona z łodzi. Przeżyli, a on się nie obnosił ze swoją wiarą, chociaż był aktywny w środowisku. I tutejsi mu dokuczali. Był drugi, sporo młodszy. Na dzień dobry wparował do pomieszczenia i oznajmił, że jest z pochodzenia Żydem (z Polski, polskie nazwisko). Zebrani wzruszyli ramionami i już tej kwestii nie podnosili. Ten młody miał zwyczaj prowadziś syna do sklepiku w Polskim Klubie w Ashfield, kupował polskie wędliny. Miał wywalone na religię, ale identyfikował się z przodkami.
                  Też lubię Wrocłąw i wrocłąwianki. Za moich czasów RO ZSP z Wrocłąwia prowadziła turnusy filmowe w ośrodku w Mielnie. I ja tam byłem, miód i wino piłęm ..... Byliśmy w 2019 by zobaczyć miasto, posłuchać muzyki.
                  • polski_francuz RG a Jamno 08.05.23, 15:32

"Zycie starozakonnego jest takie, jak sobie ułoży. "

Ja mieszkalem w Melbourne w "zydowskiej" dzielnicy East St. Kilda i mialem sasiada Zyda, ktory w soboty sie tradycyjnie ubieral idac na ichnia msze. Ale dzielnica spokojna i dawalo sie zyc. Aha i gralem w tenisa z Zydem z rosji. Tez fajna chlopaka i odnowielem z nim kontak na ResearchGate

Za moich czasów RO ZSP z Wrocłąwia prowadziła turnusy filmowe w ośrodku w Mielnie. I ja tam byłem, miód i wino piłęm ..... Byliśmy w 2019 by zobaczyć miasto, posłuchać muzyki.

Ach Mielno, bylem kilka/nasie razy na koloniach w Uniestach. Jezioro Jamno ladne i chyba slodkowodne mimo polaczenia z Baltykiem:) Jak to mozliwe?

PF
                    • boomerang Re: RG a Jamno 08.05.23, 15:49
                      > mialem sasiada Zyda, ktory w soboty sie tradycyjnie ubieral idac na ichnia msze.

W szabas wychodził z domu? W którym roku to było, bo eruv został tam zainstalowany dopiero w 1997 roku.
                      • polski_francuz Re: RG a Jamno 08.05.23, 15:58
                        boomerang napisał:

" W szabas wychodził z domu? W którym roku to było, bo eruv został tam zainstalowany dopiero w 1997 roku."

End of nineteen eighties...

PF
                        • boomerang Re: RG a Jamno 09.05.23, 00:01
                          To ten Żyd w takim razie grzeszył spacerując w szabas po mieście i bóg to widział. Boga można obcyganić spacerując po terytorium objętym eruvem, czyli otoczonym drutem na palach. Wtedy bóg nie widzi. Dziś w okolicy St Kilda w Melbourne jest największy eruv na świecie, a w Sydney są dwa. Australijscy Żydzi są bardzo postępowi.
                          • polski_francuz Re: RG a Jamno 09.05.23, 09:19
                            boomerang napisał:

" To ten Żyd w takim razie grzeszył spacerując w szabas po mieście i bóg to widział. Boga można obcyganić spacerując po terytorium objętym eruvem, czyli otoczonym drutem na palach. Wtedy bóg nie widzi. Dziś w okolicy St Kilda w Melbourne jest największy eruv na świecie, a w Sydney są dwa. Australijscy Żydzi są bardzo postępowi."

"eruv" tp znaczy, ze dzielnica sie odizlolowala drutem? Trudno mi w to uwierzyc. A sobotnio-eleganckich Zydow bylo w East St. Kilda wielu. I pamietam jeszcze fajny park w ktorym gralem w tenisa i robilem jogging.

PF
                            • boomerang Re: RG a Jamno 09.05.23, 09:44
                              We Francji też są eruvy. Co ciekawsze zdaje się że nie ma w Szwecji, ale Bywszemu to niespecjalnie przeszkadza.
                              en.wikipedia.org/wiki/List_of_places_with_eruvin
                              • polski_francuz Re: RG a Jamno 09.05.23, 10:18
                                boomerang napisał:

" We Francji też są eruvy."

I w Krakowie tez:)

PF
                                • boomerang Re: RG a Jamno 09.05.23, 12:43
                                  w Krakowie nieczynny
                                  • bywszy2 Re:wyjasniam raz na zawsze+ 09.05.23, 13:48
                                    ten pan,o ktorym gadacie to nie byl Zyd,tylko zyd.
                                    Jak np.:nie Polak a katolik.
                                    Oprocz tego Zydem bylem w Polsce.
                                    Teraz jestem Szwedem.
                                    Poniewaz:jude - pan,ktory nie polega na sobie,a ma kogos,na ktorego zwala wszystkie swoje grzechy i nieszczescia - czyli Jahwe!
                                    Tak,jak wy na jego syna,zwanego Jezusem.
                                    A tutaj sa wszyscy Szwedzi roznych wyznan albo i bez.
                                    Jasne?!!!
                                    Pozatym mnie to nie przeszkadza,poniewaz wszystkie koscioly wszystkich wyznan mnie zwisaja.
                                    • polski_francuz Re:wyjasniam raz na zawsze+ 09.05.23, 14:12
                                      bywszy2 napisał:

"Pozatym mnie to nie przeszkadza,poniewaz wszystkie koscioly wszystkich wyznan mnie zwisaja."

Eh bywszyj, bywszyj...jakos trza Twoja zone napuscic bys sie wreszcie ustatkowal:)

PF
                                  • polski_francuz Re: RG a Jamno 09.05.23, 14:09
                                    boomerang napisał:

" w Krakowie nieczynny"

A ja zerknalem na plan Melbourne. Ulica glowna w St. Kilda to Balaclava i tam jest tez park Caufield. I ta ulica prowadzila do autostrady, ktora prowadzila do Monashu...eh stare dzieje, ktore zechcialy odzyc:)

PF
          • prze.nick Re: alem sie zdziwil+ 07.05.23, 14:20
            Sam oficjalny szef III Rzeszy był z rodu Rotszyldów.
            yogaesoteric.net/en/adolf-hitler-was-a-rothschild-evidence/
            "Meet the Real Hitler
            Alois Hitler, father of Adolf, was the illegitimate son of Maria Anna Schicklgruber and Baron Rothschild"

Czy teraz wiadomo dlaczego tak bardzo ktoś go od samego początku mocno finansował?
            Muszę przyznać, że google ostatnio mocno wiele informacji na ten temat ocenzurował ale wciąż są dostępne.

I kolejna ciekawostka - prawdziwy tatuś Stalina to bankier skoligacony z Rotszyldami - Maurice Ephrussi
            was-stalin-a-rothschild.blogspot.com
            • prze.nick Re: alem sie zdziwil+ 07.05.23, 14:27
              i skąd polski żyd wytrzasnął taką mapę w 1941/42?
              pl.wikipedia.org/wiki/Mapa_Gomberga
            • prze.nick Re: alem sie zdziwil+ 07.05.23, 15:22
              kolejna ciekawa informacja o prawdziwej rodzinie Stalina (w linii męskiej)
              en.wikipedia.org/wiki/Ephrussi_family
              "The Ephrussi family (French pronunciation: ​[ɛfʁysi]) is a Ukrainian Jewish banking and oil dynasty."
              "The progenitor, Charles Joachim Ephrussi (1792–1864), from Berdichev, made a fortune controlling grain distribution beginning in the free port of Odessa (then Russian Empire, now Ukraine) and later controlled large-scale oil resources across Crimea and the Caucasus. By 1860, the family was the world’s largest exporter of wheat."
              "During the 19th century, the family possessed vast wealth and owned many castles, palaces, and estates in Europe."
              "The family name is considered to be a variation of Ephrati, as a reference to "Ephraim" in 1 Samuel 1:1, a Hebrew family name attested in the 14th century in the Iberian Peninsula (modern Spain and Portugal) as Efrati and later in central Europe and Russia as Ephrati or Ephrussi."
              • prze.nick Re: alem sie zdziwil+ 07.05.23, 15:31
                i strona internetowa ze zdjęciem prawdziwego tatusia Stalina
                każdy może porównać czy istnieje podobieństwo fizyczne
                househistree.com/people/maurice-ephrussi
                • bywszy2 Re: alem sie zdziwil+ 07.05.23, 17:04
                  prze.nick napisał:

> i strona internetowa ze zdjęciem prawdziwego tatusia Stalina
                  > każdy może porównać czy istnieje podobieństwo fizyczne
                  > househistree.com/people/maurice-ephrussi

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
                  Podobienstwonpana ze S....synem jeszcze nie swiadczy,ze pan nim jest.
                  A moze?
                  • prze.nick Re: alem sie zdziwil+ 07.05.23, 17:21
                    co jest bywszy? przeżywasz dysonans poznawczy?! chciałbyś żeby wasze kłamstwa były jedyną ogólnodostępną wersją?
                    macie to chucpiarstwo we krwi ale to na większość nie działa
                    • bywszy2 Re: ktory z nich jest pan?+ 07.05.23, 17:31
                      prze.nick napisał:

> co jest bywszy? przeżywasz dysonans poznawczy?! chciałbyś żeby wasze kłamstwa b
                      > yły jedyną ogólnodostępną wersją?
                      > macie to chucpiarstwo we krwi ale to na większość nie działa

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
                      www.google.com/search?client=avast-a-3&q=portret+polskiego+alkoholika&tbm=isch&source=univ&fir=2k2f-G-YJ9wM8M%252CrOtCJvRtHTsGmM%252C_%253BW3IdghTcrlz9cM%252CXje9u2dplpMTdM%252C_%253BqXvxlKvu2iQoJM%252Cn0NjOlLJBX2qzM%252C_%253BGUaoK42WCDs1wM%252CrOtCJvRtHTsGmM%252C_%253BboyUzxm0dReX4M%252C6b3uGbt9ocwcFM%252C_%253BC4nocbDxd2glYM%252C7LQZe8uBfFRDGM%252C_%253BIw0g9J-pxqlb-M%252CIKZCJYWY4L8GpM%252C_%253BV21hXO5_XY-EwM%252ChUcNsrHnL5IXgM%252C_%253Bn0shmPCzWSQWRM%252C6b3uGbt9ocwcFM%252C_%253B2Hfa37Ez3Udv3M%252CrOtCJvRtHTsGmM%252C_&usg=AI4_-kSX2RTuPrXQ0aaSVJiMRyPQINuicg&sa=X&ved=2ahUKEwi4msqVw-P-AhUVRPEDHWzQDkUQ7Al6BAgeEEo&biw=1920&bih=977&dpr=1
                      • prze.nick Re: ktory z nich jest pan?+ 07.05.23, 17:35
                        a co to za cholernie długi link chazarku tu dałeś? takich nie otwieram :D
                        • bywszy2 Re: ktory z nich jest pan?+ 07.05.23, 17:37
                          prze.nick napisał:

> a co to za cholernie długi link chazarku tu dałeś? takich nie otwieram :D

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
                          nie otwierasz,bo citwoj mozdzek nie podola?
                          • prze.nick Re: ktory z nich jest pan?+ 07.05.23, 17:42
                            właśnie wychodzi z ciebie chazarska kultura :D
                            • bywszy2 Re: ktory z nich jest pan?+ 07.05.23, 17:52
                              prze.nick napisał:

> właśnie wychodzi z ciebie chazarska kultura :D

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
                              czy to moja wina,ze u niektorych mozdzek,jak u kury?
                              • prze.nick ty nic nie rozumiesz bywszy 07.05.23, 17:58
                                i masz zero kultury, wiedzy i ogłady
                                czego się spodziewasz na polskim forum?
                                że Polacy będą się kłaniali, słuchali twoich bredni i będą przepraszać?
                                nie mamy w odróżnieniu od was za co was przepraszać
                                dzięki nachalnemu promowaniu Grossa GW straciło już dawno siłę ekonomiczną i intelektualną
                                po prostu nie wiecie kiedy przestać
                                • bywszy2 Re: poniewaz+ 07.05.23, 18:07
                                  prze.nick napisał:

> i masz zero kultury, wiedzy i ogłady

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
                                  nie mam kultury i oglady,wiec proponuje pocalowac mnie w siedzenie.
                                  I przepraszac nie masz za co.!
                                  • prze.nick Re: poniewaz+ 07.05.23, 18:09
                                    proponować to sobie możesz w swoim lokalnych klubie LGBT
                                    • bywszy2 Re: poniewaz+ 07.05.23, 18:12
                                      prze.nick napisał:

> proponować to sobie możesz w swoim lokalnych klubie LGBT

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
                                      Zaczynasz spuszczac z tonu.
                                      propozycje ponawiam!
                                      • prze.nick Re: poniewaz+ 07.05.23, 18:17
                                        > wiec proponuje pocalowac mnie w siedzenie
                                        > Zaczynasz spuszczac z tonu.
                                        propozycje ponawiam!

nie rozumiesz po polsku?! proponować to sobie możesz w swoim lokalnych klubie LGBT

• prze.nick Re: poniewaz+ 07.05.23, 18:17
                                          proponować to sobie możesz w swoim lokalnym klubie LGBT
                                          • bywszy2 Re: jak wyzej!+ 07.05.23, 18:22
                                            prze.nick napisał:

> proponować to sobie możesz w swoim lokalnym klubie LGBT
                                        • bywszy2 Re: a jednak propozycje poanawiam!+ 07.05.23, 18:21
                                          prze.nick napisał:

> > wiec proponuje pocalowac mnie w siedzenie
                                          > > Zaczynasz spuszczac z tonu.
                                          > propozycje ponawiam!
                                          >
                                          >
                                          > nie rozumiesz po polsku?! proponować to sobie możesz w swoim lokalnych klubie L
                                          > GBT
                                          >
                                          • prze.nick Re: a jednak propozycje poanawiam!+ 07.05.23, 18:30
                                            ha ha ha
                                            ale nielot z ciebie i widocznie zbok
                                            kto z normalną orientacją zaproponuje komuś to co ty proponujesz?
                                            • bywszy2 Re: mimo wszystko ponawiam!+ 08.05.23, 00:38
                                              prze.nick napisał:

> ha ha ha
                                              > ale nielot z ciebie i widocznie zbok
                                              > kto z normalną orientacją zaproponuje komuś to co ty proponujesz?

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
                                              chce bys ty byl zadowolony!
                    • bywszy2 Re:no i co?+ 07.05.23, 17:34
                      prze.nick napisał:

> za Prezydenta Izraela

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
                      www.google.com/search?client=avast-a-3&q=polski+prezydent+alkoholik&tbm=isch&source=univ&fir=8KOxBxw2gJ7cDM%252Ch3l7JYrbzle50M%252C_%253BNAcQkKlsZITofM%252Ch3l7JYrbzle50M%252C_%253BqIe8siQ8I_sS8M%252CZkT9mwWWm48ExM%252C_%253BDRbhYg223O08LM%252CbHlIwhga5CnZiM%252C_%253BxE0PUxHgsk1psM%252CR5d94BUQkv-8mM%252C_%253BH19WGsEb6UBgHM%252C007GNdGBvPl5AM%252C_%253BDQNIgrlyawiW-M%252CkT_i2fQZ_7p5RM%252C_%253BCfnFLtuKPOAqvM%252CdfleJsBzytIgfM%252C_%253BzyncXB4Kw8fPuM%252Ch3l7JYrbzle50M%252C_%253BofEszRqg4i10sM%252Cbd5BeM-d_QsfMM%252C_&usg=AI4_-kSqxdMYg4aOEd2zkPFWu29aqh8-Jg&sa=X&ved=2ahUKEwjd_uPXw-P-AhVgXvEDHTMJBocQ7Al6BAgVEBM&biw=1920&bih=977&dpr=1
                      • prze.nick przepraszaj bywszy Polaków 07.05.23, 17:36
                        za zbrodnie w Koniuchach, Nalibokach i za zakłamywanie historii
                        • bywszy2 Re: przepraszaj bywszy Polaków 07.05.23, 17:40
                          prze.nick napisał:

> za zbrodnie w Koniuchach, Nalibokach i za zakłamywanie historii

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
                          Stwierdzilem,ze takim jak pan,za malo Dzierzynski i jego podopieczni w cztery litery dali.
                          • prze.nick Re: przepraszaj bywszy Polaków 07.05.23, 17:46
                            forum.gazeta.pl/forum/w,28,175902519,175902519,Engelking_czyli_powrot_pedagogiki_wstydu.html?p=175903328

Dzierżyński był wasz chazarku a jego rodzinka ukradła nazwisko razem z majątkiem zesłanego polskiego powstańca
                            prawy.pl/111575-Czy-Feliks-Dzierzynski-byl-Zydem
                            • bywszy2 Re: ?+ 07.05.23, 17:56
                              a skad pan wisz,ze jestes Wasz?
                              Czlowiek,jak kundel - para sie z kims sie da!
                              I pan z pewnoscia jest "sparowany"
                              Moze z tych tredowatych?
                              • prze.nick Re: ?+ 07.05.23, 18:00
                                Masowo wasi przejmowali od kacapskiego chana majątki Polaków po Powstaniu Styczniowym
                                Kradli również tożsamość
                                • bywszy2 Re: ?+ 07.05.23, 18:10
                                  prze.nick napisał:

> Masowo wasi przejmowali od kacapskiego chana majątki Polaków po Powstaniu Stycz
                                  > niowym
                                  > Kradli również tożsamość

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
                                  to panski przodek ukradl tozsamosc polaka.
                                  Zrob pan test DNK.
                                  A wyjdzie z tego,ze przodkien jest jakis goryl.
                                  • prze.nick Re: ?+ 07.05.23, 18:15
                                    > A wyjdzie z tego,ze przodkien jest jakis goryl.
                                    pudło gudłaju
                                    mam 100 procent R1a
                                    żydowskich dodatków genetycznych 0
                                    • bywszy2 Re: jak zwykle,falszywe wyniki.Ile pan zaplacil?+ 07.05.23, 18:24
                                      prze.nick napisał:

> > A wyjdzie z tego,ze przodkien jest jakis goryl.
                                      > pudło gudłaju
                                      > mam 100 procent R1a
                                      > żydowskich dodatków genetycznych 0
                                      • prze.nick Re: jak zwykle,falszywe wyniki.Ile pan zaplacil?+ 07.05.23, 18:31
                                        zazdrościsz? masz czego.
                                        • bywszy2 Re: jak zwykle,falszywe wyniki.Ile pan zaplacil?+ 07.05.23, 21:52
                                          prze.nick napisał:

> zazdrościsz? masz czego.

ze w Boga zydowskiego wierzysz?
            • bywszy2 innej odzywki od syna szmalcownika nie oczekiwalem 07.05.23, 17:01
              prze.nick napisał:

> Sam oficjalny szef III Rzeszy był z rodu Rotszyldów.
              > yogaesoteric.net/en/adolf-hitler-was-a-rothschild-evidence/
              > "Meet the Real Hitler
              > Alois Hitler, father of Adolf, was the illegitimate son of Maria Anna Schicklgr
              > uber and Baron Rothschild"
              >
              > Czy teraz wiadomo dlaczego tak bardzo ktoś go od samego początku mocno finansow
              > ał?
              > Muszę przyznać, że google ostatnio mocno wiele informacji na ten temat ocenzuro
              > wał ale wciąż są dostępne.
              >
              > I kolejna ciekawostka - prawdziwy tatuś Stalina to bankier skoligacony z Rotszy
              > ldami - Maurice Ephrussi
              > was-stalin-a-rothschild.blogspot.com
              • prze.nick sam jesteś szmalcownik i kłamczuch 07.05.23, 17:16
                I przepraszaj tu Polaków za wasze szmalcownictwo w 1939 roku
                naszeblogi.pl/49423-zydowscy-szmalcownicy-i-nie-tylko
                "Już we wrześniu 1939 r., gdy w Polsce toczyła się jeszcze kampania wojenna, żydowscy mieszkańcy wielu polskich miast i miasteczek witali uroczyście wkraczające oddziały Wehrmachtu. Tak było m.in. w Łodzi i Pabianicach, gdzie z inicjatywy miejscowych Żydów zbudowano nawet ukwiecone triumfalne bramy, a delegacje witały niemieckich żołnierzy chlebem i solą. Podobnie działo się na Kresach Wschodnich, 17 września 1939 r. zajętych przez Sowietów. W wielu kresowych miasteczkach równie triumfalnie Żydzi witali okupantów sowieckich. W ich zachowaniu była niejednokrotnie nie tylko radość z upadku polskiego państwa, ale i drwina z samych Polaków. Według relacji świadków mówili: „Już się wasza zasrana Polska skończyła" albo „chcieliście Polskę bez Żydów, a macie Żydów bez Polski". Ale na Kresach radość sporej części Żydów nie skończyła się tylko na powitaniu wkraczającej Armii Czerwonej. Jesienią 1939 r. setki kresowych Żydów zaangażowały się w kampanię propagandową przed zaplanowanymi na 22 października sowieckimi wyborami do Zgromadzeń Narodowych Zachodniej Ukrainy i Zachodniej Białorusi, które miały zadecydować o przyłączeniu tych terenów do Związku Sowieckiego. Zdecydowana większość ludności żydowskiej Kresów głosowała właśnie za ich przyłączeniem do Związku Sowieckiego. Porzucenie Polski i entuzjazm dla jej okupantów nie wyrażali jedynie komunizujący jeszcze przed wojną Żydzi. Nową optykę przyjmowali nader często przedstawiciele przedwojennej żydowskiej elity. Jakub Wygodski – w latach 1922–1930 poseł na Sejm RP i prezes gminy żydowskiej w Wilnie – już w październiku 1939 r. poparł likwidację przez Niemców i Sowietów państwa polskiego. Jasno wówczas deklarował, że „większość społeczeństwa żydowskiego wyraża zadowolenie, że do Wilna wkroczyli Litwini". Wygodski szybko stał się z własnego wyboru obywatelem Litwy Jokūbasem Vygodskism. Podobne stanowisko zajął Icchak Giterman, pochodzący z Ukrainy, a w latach 1926–1939 dyrektor krajowego oddziału organizacji charytatywno-pomocowej American Joint Distribution Commitee (AJDC). Gdy po kampanii wrześniowej znalazł się w Wilnie, publicznie pochwalił zabór Wilna przez Litwinów i wystąpił o litewskie obywatelstwo. Jesienią 1939 r. co najmniej kilka tysięcy Żydów z Wileńszczyzny porzuciło Polskę, stając się obywatelami Litwy. Ale Żydzi równie chętnie przyjmowali obywatelstwo sowieckie, zostawali też funkcjonariuszami nowej sowieckiej administracji. Oczywiście, że nie cała, nawet nie większość społeczności żydowskiej, jaka zamieszkiwała przedwojenną Polskę, wyrażała radość z powodu jej upadku i entuzjazm dla jej okupantów. Ale jesienią 1939 r. takie postawy wśród Żydów były nader częste. A był to dopiero początek wojny. [10]"
                • prze.nick Re: sam jesteś szmalcownik i kłamczuch 07.05.23, 17:16
                  I ciąg dalszy z zalinkowanej strony:
                  "Uzupełnienie:
                  W chwili wybuchu drugiej wojny światowej Warszawa była największym skupiskiem polskich Żydów. Społeczność warszawskich Żydów, której przewodził senator i prezes Adam Czerniakow, stanowiła zatem dla mniejszych skupisk polskiego żydostwa swego rodzaju model zachowania i postępowania wobec wojny z Niemcami. Trwająca cały wrzesień obrona stolicy, naturalna w takich warunkach współpraca i pojednanie mieszkańców miasta, Polaków i Żydów, była tym jedynym momentem, w którym żydowski senator Adam Czerniakow i polski poseł Stefan Starzyński mogli stworzyć podwaliny pod wspólny polsko-żydowski front walki przeciwko Niemcom: objąć strukturami podziemnego państwa także żydowskich mieszkańców Warszawy, a z czasem żydowską mniejszość narodową całej Polski, włączając tym samym polskich Żydów w czynną walkę Polaków z okupantem, która jeśli nawet nie zapobiegłaby zagładzie, to przynajmniej – przez zrodzoną w walce polsko-żydowską solidarność – w znacznym stopniu by ją utrudniła i spowolniła.

Ponieważ jednak walka z Niemcami o wyzwolenie Polski nie była „żydowską sprawą”, senator Adam Czerniakow, a za nim wszyscy polscy Żydzi, wybrali własną, żydowską drogę przetrwania, której cechą główną i najbardziej widoczną było podjęcie negocjacji i współpracy z niemieckim okupantem. Dokonany w pierwszych dwóch miesiącach wojny przez polskich Żydów wybór, odczytany przez Polaków jednoznacznie jako zdrada Polski, spowodował, że od tego momentu – poza wyjątkowymi sytuacjami – polskie wojenne drogi biegły już zupełnie innym torem niż drogi żydowskie.

Jak wynika z zapisków zawartych w prowadzonym przez Adama Czerniakowa Dzienniku, wszelkie formy kontaktu z polskimi władzami ustały już w połowie drugiego miesiąca wojny. Jednocześnie niemal wszystkie dni od momentu wkroczenia Niemców do Warszawy były polski senator Adam Czerniakow spędzał w siedzibie SS negocjując z niemieckimi władzami warunki współpracy (…) senator Adam Czerniakow, nie pomny parlamentarnej przysięgi, przyjął postawę cudzoziemską. Uznał, że ponieważ wybuchła właśnie wojna nie jest „żydowską sprawą”, szkoda tracić czas na zachowanie chociażby pozorów lojalności wobec przedstawicieli upadającej Polski – należy jak najszybciej nawiązać kontakt z okupującymi polskie ziemie Niemcami, których uznał za władze legalną i władną wydawać mu dyspozycje i rozporządzenia. Za przykładem Warszawy poszły wszystkie inne ośrodki żydowskiego życia. [11]"
                • bywszy2 Re: sam jesteś szmalcownik i kłamczuch 07.05.23, 17:35
                  Nie pierdziel,potomku szmalcownikow!
                  • prze.nick Re: sam jesteś szmalcownik i kłamczuch 07.05.23, 17:37
                    Potomku szmalcowników i komunistycznych zbrodniarzy, dlaczego nie ratowaliście Polaków w czasie II WŚ?
                    • bywszy2 Re: panie,odrozniaj pan Polakow od szmalcownikow+ 07.05.23, 17:41
                      prze.nick napisał:

> Potomku szmalcowników i komunistycznych zbrodniarzy, dlaczego nie ratowaliście
                      > Polaków w czasie II WŚ?
                      • prze.nick dlaczego żydzi nie ratowali Polaków w czasie II WŚ 07.05.23, 17:47
                        Wytłumacz bywszy
                        • bywszy2 Re: wytlumacze+ 07.05.23, 17:50
                          prze.nick napisał:

> Wytłumacz bywszy

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
                          Sa Polacy,ktorych wielu znam.
                          A sa ... jak pan.
                          • prze.nick nic nie tłumaczysz 07.05.23, 17:53
                            ponawiam pytanie - dlaczego Żydzi umawiali się w 1939 z Niemcami i Stalinem i nie ratowali Polaków?
                            • bywszy2 Re: no,odpowiem+ 07.05.23, 17:57
                              prze.nick napisał:

> ponawiam pytanie - dlaczego Żydzi umawiali się w 1939 z Niemcami i Stalinem i nie ratowali Polaków?
                              Chodzi panu o szmalcownikow?
                              • prze.nick nie odpowiedziałeś znowu 07.05.23, 18:01
                                Dlaczego w czasie II WŚ żydzi nie ratowali Polaków?
                                • bywszy2 Re: bo im sie nie chcialo+ 07.05.23, 18:04
                                  prze.nick napisał:

> Dlaczego w czasie II WŚ żydzi nie ratowali Polaków?
                                  • prze.nick nareszcie prawdę powiedziałeś bywszy 07.05.23, 18:09
                                    gratuluję
                                    • bywszy2 Re: nareszcie prawdę powiedziałeś bywszy+ 07.05.23, 18:13
                                      prze.nick napisał:

> gratuluję

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
                                      Gratulacje przyjmuje!
                                      • prze.nick Re: nareszcie prawdę powiedziałeś bywszy+ 07.05.23, 18:18
                                        ha ha ha
                                        • bywszy2 Re: nareszcie prawdę powiedziałeś bywszy+ 07.05.23, 18:20
                                          prze.nick napisał:

> ha ha ha

smiej sie,pajacu!
                                          • prze.nick Re: nareszcie prawdę powiedziałeś bywszy+ 07.05.23, 18:28
                                            śmieję się z pajaca
                                            • bywszy2 Re: nie peknij czasem+ 07.05.23, 21:46
                                              prze.nick napisał:

> śmieję się z pajaca

zzzzzzzz
                                              bo edzie jednym durniem mniej.
          • bywszy2 Re: metoda,a was "murzynow bija"+ 07.05.23, 16:59
            > z jednej strony szmalcownicy, z drugiej laureat nagrody Nobla,. Tak n> a wagę, to kto bardziej przyłożył rękę do Zagłądy? Szmalcownicy czy niemiecki Żyd naukowiec?

Fakirze,
            Po pierwsze tutaj mowa o zwalaniu wszystkich nieszczesc,ktore na Chrystusa Narodow- narodu ,i z ktorego szmaolcowniki sie wynurzyli,a ty mi tu nawijasz,kto bardziej.
            A pozatym po drugie:
            z powodzeniem mozesz twierdzic:z jednej strony wybitny malpiszon,przodek czlowieka,a z drugiej strony wynalazca ognia,potomkow tego malpiszona zabijajacy - kto z nich bardziej p5rzyczynil sie do zaglady wielu ludzi?
            Do k...nedzy,kiedy w koncu zaczniecie uczyc sie wlasnej historii,a nie upodabniac sie,podobnie jak wam podobni Rosjanie,parszywej wymyslonej swietosci?
            • prze.nick Re: metoda,a was "murzynow bija"+ 07.05.23, 17:11
              Ilu Polaków wybili twoi przodkowie z NKWD? I jeszcze masz czelność oskarżać Polaków o szmalcownictwo? Dziękuj Bogu, że Polacy nie przyłączyli się do Jewreja Hitlera bo by Stalin padł i chazarów już by nie było, w tym ciebie.
              Być może nie wypadlibyśmy na tym gorzej niż żywot w PRL.
              • bywszy2 Re: metoda,a was "murzynow bija"+ 07.05.23, 17:48
                prze.nick napisał:

> Ilu Polaków wybili twoi przodkowie z NKWD? I jeszcze masz czelność oskarżać Pol
                > aków o szmalcownictwo? Dziękuj Bogu, że Polacy nie przyłączyli się do Jewreja H
                > itlera bo by Stalin padł i chazarów już by nie było, w tym ciebie.
                > Być może nie wypadlibyśmy na tym gorzej niż żywot w PRL.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
                No,po pierwsze Dzierzynski,Mienzynski,Redens,Wyszynski i kazda swolocz im podobna,nie moga byc moimi przodkami.Nie ta wiara.Ja zwykly Zyd,a oni przewaznie szlachta.
                Moze pan jest ich potomkiem pozamalzenskim?Bo sadzac z pankich wyrazen,jest pan raczej takim kundelkiem niz rasowym ...!
                A po drugie,czy ten pan H. chcialby miec w towarzystwie swoim,takich ... jak pan?O to jest pytanie?
                • prze.nick Re: metoda,a was "murzynow bija"+ 07.05.23, 17:52
                  ty masz pewnie we krwi takie numery
                  www.focus.pl/artykul/tylko-nie-polaca-wstydliwa-historia-polakow-w-ameryce-poludniowej
                  a teraz przeproś w imieniu żydowskich alfonsów i prostytutek za psucie nam dobrego imienia
                  • bywszy2 Re: dobre imie+ 07.05.23, 18:03
                    prze.nick napisał:

> a teraz przeproś w imieniu żydowskich alfonsów i prostytutek za psucie nam dob
                    > rego imienia

No,jezeli pan zaczyna w tej materii,to:
                    Kto w tej materii wyrabia dobre imie potomkowi szmalcownikow
                    www.google.com/search?client=avast-a-3&q=polskie+prostytutki&oq=polskie+prostytutki+&aqs=avast..69i57.10210j0j4&ie=UTF-8
                    a jezeli to nie pasuje,to
                    www.google.com/search?client=avast-a-3&q=polskie+prostytutki+w+europie&oq=polskie+prostytutki+w+europie&aqs=avast..69i57.6751j0j9&ie=UTF-8
                    • prze.nick Re: dobre imie+ 07.05.23, 18:12
                      masz tu płaczko żydowska tekst Adama Mickiewicza
                      już ponad 200 lat widział jacy jesteście
                      wolnelektury.pl/katalog/lektura/ksiegi-narodu-polskiego-i-pielgrzymstwa-polskiego.html
                      Pewien Chrześcijanin mieszkał pod lasem, będąc gajowym. Ten ujrzał iż zbójca wykrada się z lasu i dąży ku karczmie, w któréj mieszkali żydzi, aby ich pobił i odarł. Rozbójnik rzekł do gajowego: pójdźmy razem na żydy, a podzielim się łupem ich.

Gajowy miał w ręku strzelbę, ale tylko nabitą śrótem na ptaszki, przecież rzucił się na rozbójnika, i ranił go; sam zaś był mocniéj zraniony, i porwali się za barki, i bili się długo, aż rozbójnik obalił gajowego, i podeptał, i myślił, iż go zabił. Ale sam będąc zraniony, nie mógł dla ujścia krwi iść na rozbój, i wrócił do lasu. Gajowy zaś zawlókł się do karczmy dla ratunku.

I rzekł żydom: oto spotkałem męża rozbójnika, i odpędziłem go, i zraniłem, ale skoro wyleczy się wróci; a jeśli tu nie wróci, tedy pójdzie łupić inne Żydy po karczmach. Wstańcie więc pojmajcie go, i zwiążcie; a jeśli boicie się, pomóżcie mnie, rozbójnik jest mąż dużéj ręki, ale iż osłabiony, pożyjem go.

Żydzi zaś widzieli z karczmy, co się stało, i wiedzieli, że ich obronił; ale obawiali się, aby nie prosił zapłaty.

Więc udali wielkie zadziwienie, pytając, skąd przychodzi, i czego żąda; starsi dali mu wódki i chleba; a bachury płakały, niby z litości.

I rzekli wszyscy: nie wierzymy, aby rozbójnik chciał nas zabijać; bywał tu u nas dawniéj, i pił wódkę, a nic nam złego nie zrobił.

Odpowiedział im gajowy: jeśli tu był, tém gorzéj dla was, bo obejrzał dom wasz, i skrzynie wasze, i obaczył, że w domu mieszkają żydzi, to jest, lękliwego i słabego serca Naród.

Na to rzekli znowu Żydzi: nie bluźń na Naród nasz; alboż nie z niego, nie z naszego Narodu był Dawid, który zabił Goliata, i Samson najmocniejszy z ludzi.

Odpowiedział im gajowy: człowiek jestem w księgach nieuczony, słyszałem od Plebana, że ów Dawid i Samson pomarli, i niepowstaną; radźcie więc o sobie.

Rzekli więc Żydzi: nie nasza rzecz lasy ze zbójców oczyszczać, jest na to urząd i wojsko; idź a powiédz im.

Odpowiedział gajowy: broniąc was, nie pytałem urzędu, i nie czekałem na wojsko.

Rzekli mu Żydzi: broniłeś sam siebie.

Odpowiedział gajowy: mogłem wżdy pomagać rozbójnikowi łupić was, albo iść z daleka za nim i milczéć, a podzieliłby się ze mną dobrem waszém. Mogłem też z domu nie wychodzić.

Rzekli mu Żydzi: broniłeś nas, bo spodziewałeś się zapłaty. Jakoż daliśmy tobie wódki i chleba, i opatrzyliśmy ranę, i damy ci jeszcze talar bity.

Odpowiedział im gajowy: Zapłaty waszéj nie chcę, a za chleb i wódkę, i leki, odeszlę pieniądze, skoro wrócę do domu mego.

Rzekli mu znowu Żydzi: biłeś się ze zbójcą, bo wiemy, żeś człowiek kłótliwy, i lubisz bój, i szukasz po lesie zwierza.

Odpowiedział im gajowy: gdybym szedł na bój, uzbroiłbym się lepiéj, wziąłbym kule i tasak; wyszedłbym albo pierwéj, albo potém; a widzieliście, żem nie wyszedł ani pierwéj, ani potém, ale w tę samą chwilę, kiedy ujrzałem męża rozbójnika idącego na was.

Więc Żydzi zadziwili się bardzo, i rzekli: powiedz tedy, a przyznaj się, dla czegoś to zrobił, co zrobiłeś; i jakie były myśli twe, bo człowiek dziwny jesteś!

Odpowiedział gajowy: tego jednego wam nie powiem, a choćbym powiedział, nie zrozumiecie, bo inny jest rozum żydowski, a inny chrześcijański; ale gdybyście się nawrócili do Chrześcijaństwa, zrozumielibyście sami postępowanie moje, nie potrzebując pytać się mnie. I to rzekłszy, wyszedł od nich.

Idąc zaś, jęczał dla ran.

A Żydzi mówili między sobą: chlubi się, że jest mężny, a jęczy; rany jego nie są ciężkie, i tylko jęczy, aby nam straszył dzieci.

Wiedzieli Żydowie, iż ciężko raniony był, ale czuli, iż źle zrobili, a chcieli sami w siebie wmówić, że nic złego nie zrobili. I gadali głośno aby sumnienie swe zagłuszyć.

XVI
                      • bywszy2 Re: czemu przytacz pan tekst zyda Mickiewicza?+ 07.05.23, 18:19
                        prze.nick napisał:

> masz tu płaczko żydowska tekst Adama Mickiewicza

wyborcza.pl/magazyn/7,124059,25455903,wieszcz-co-mial-farta-czyli-jak-adam-mickiewicz-stal-sie.html?disableRedirects=true
                        • prze.nick Re: czemu przytacz pan tekst zyda Mickiewicza?+ 07.05.23, 18:28
                          Mickiewicz żydem?! :D Znowu chcecie komuś ukraść tożsamość? Przeczytałeś w ogóle co o żydach napisał?
                          • bywszy2 Re: czemu przytacz pan tekst zyda Mickiewicza?+ 07.05.23, 21:47
                            prze.nick napisał:

> Mickiewicz żydem?! :D Znowu chcecie komuś ukraść tożsamość? Przeczytałeś w ogól
                            > e co o żydach napisał?

www.google.com/search?client=avast-a-3&q=mickiewicz+zyd&oq=mickiewicz+zyd&aqs=avast..69i57j69i60.9970j0j9&ie=UTF-8
        • boomerang Re: alem sie zdziwil+ 08.05.23, 01:30
          Z gazet wiedzę czerpiesz Bywszyj, wychowanku radzieckiego sierocińca.

> Moze to wreszcie nauczy was szacunku do innych?

Szacunku do kogo? Do Norwegów, którzy współpracowali z Hitlerem? Do Szwedów, którzy dla Hitlera surowce wydobywali? Do Żydów, którzy światu kit wciskają? Od Biblii wolę starsze książki - 200 lat starsze Dzieje Herodota, który Żydów nawet nie zauważył (dlatego go nie lubicie), 500 lat starszą Iliadę i Odyseję (tam też Żydów nie było, więc Homera nie czytujecie). Z chorego psychicznie pół-Araba Heroda uczyniliście sobie bohatera narodowego, bo wam świątynię wybudował (ta opisana w Biblii nie była wasza, tylko Fenicjan). O królestwie niebieskim, które wam proponował Jezus, wy chytrusy słyszeć nie chcieliście. Popełniliście więc zbiorowe samobójstwo w Masadzie, kończąc marzenia o królestwie na ziemi... i niech tak już zostanie.
          • bywszy2 Re: alez piepszysz+ 08.05.23, 02:11
            duzo wychlales?
            w towarzystwie krolikow?
            • boomerang Re: alez piepszysz+ 08.05.23, 03:11
              żona chrapie i nie możesz spać?
              • boavista4 Re: alez piepszysz+ 08.05.23, 03:19
                Nie chrapie, tylko odmawia różaniec! Bywszy wiedział co brał!
                • boomerang Re: alez piepszysz+ 08.05.23, 03:22
                  wyszła za ancykrysta to ma za swoje
                  • bywszy2 Re: a ona mnie kocha!wiedziala co brala!+ 08.05.23, 10:30
                    boomerang napisał:

> wyszła za ancykrysta to ma za swoje

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
                    w koncu:geolog!
                • bywszy2 Re: alez piepszysz+ 08.05.23, 10:28
                  boavista4 napisał(a):

> Nie chrapie, tylko odmawia różaniec! Bywszy wiedział co brał!

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
                  a nboawiscie dalej sie snia podwieczorki w konsulatach PRLu.
              • bywszy2 Re: lubie z ochlaptusami porozmawiac+ 08.05.23, 10:26
                boomerang napisał:

> żona chrapie i nie możesz spać?
    • petronella.kozlowska bywszy2 napisał: 07.05.23, 12:36
      pieprzysz kmiotku!
      • boavista4 Re: bywszy2 napisał: 07.05.23, 15:56
        <oj wpis usunęli! Pozdrowienia dla Catadupy ( Wodospadu Kłamstw)
    • yabbaryt Re: alem sie zdziwil+ 07.05.23, 16:51
      Większość cywilizowanych narodów Europy pogoniła tą faryzejską sektę ze swoich terytorium, no to towarzystwo to przybyło do Polski i nam napytało biedy i kłopotów. Teraz te cywilizowane narody Europy najchętniej opowiadają o polskiej nietolerancji i antysemityzmie. To był największy błąd polskich królów, że przyjęli ich tutaj i udzielili schronienia tym fanatykom i wrogom chrześcijaństwa.
      • caesar_pl Re: alem sie zdziwil+ 07.05.23, 17:05
        yabbaryt napisał:

> Większość cywilizowanych narodów Europy pogoniła tą faryzejską sektę ze swoich
        > terytorium, no to towarzystwo to przybyło do Polski i nam napytało biedy i kłop
        > otów. Teraz te cywilizowane narody Europy najchętniej opowiadają o polskiej nie
        > tolerancji i antysemityzmie. To był największy błąd polskich królów, że przyjęl
        > i ich tutaj i udzielili schronienia tym fanatykom i wrogom chrześcijaństwa.
        >
        Oni są sprytni, wyczuja zawsze czyjś słaby punkt. Dlatego było ich w Polsce tak dużo.To przecież nie jest normalne,by w Europie w dużym państwie aż 10% mieszkańców stanowili oni. Przypominam, ze w Niemczech Hitlerowskich Żydzi stanowili 0,8% mieszkańców.
        • bywszy2 Re: alem sie zdziwil+ 07.05.23, 17:28
          caesar_pl napisał:

> Oni są sprytni, wyczuja zawsze czyjś słaby punkt. Dlatego było ich w Polsce tak
          > dużo.To przecież nie jest normalne,by w Europie w dużym państwie aż 10% mieszk
          > ańców stanowili oni. Przypominam, ze w Niemczech Hitlerowskich Żydzi stanowili
          > 0,8% mieszkańców.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
          Kto przyszla Polske dla swiata odkryl?
          Alez oczywiscie!:
          Zyd sprytny!
          Abraszka syn Jaszki!
          A bylo to w czasach kiedy potomkowie kijowskich Polan,na Zachod przez najezdzcow wschodnich,wygnani nawzajem siebie w niewole sprzedawali.A rzadzil tam w tych czasach niejaki Piast niewiadomego pochodzenia.Czyli Chazar Mojzesz(pieszczotliwie Mosia,przez mame nazywany.A ciotka ze swierdlowska-tam wszystko na "ka" sie konczylo-Moska go zwala.Niemcy na Miesko go przinaczyli.A po polsku juz Mieszko zostal).
          No,i stad chytrusi w Polsce przyszlej sie znalezli.
          I bylo im,Slowianom,Germancom,litwinom i innym fajnie bylo.
          Dopoki Glodziowie ,Dziwisze i rydzyki wladze nie przejeli.
          No i wychowali takich ... jak moj przedmowca.
        • petronella.kozlowska durni Niemcy 07.05.23, 19:08
          caesar_pl napisał:

zapomniałeś że durni Niemcy zagarnęli w rozbiorach część Polski z..... Żydami

i to samo w 1870 roku z Alzacją i Lotaryngią

i zamiast 0,8% mieliby 0,2%
          • caesar_pl Re: durni Niemcy 07.05.23, 19:37
            Długo myślałeś koziodupie nad tą głupią odpowiedzią.
            • petronella.kozlowska durny szlezjerek caesar_pl napisał: 07.05.23, 22:28
              W połowie XVIII wieku cała Rzesza liczyła około 70 tys. Żydów.

Po rozbiorach Prusy liczyły 220 tys. Żydów, z tego 180 tys. na terenach polskich.

www.preussenchronik.de/thema_jsp/key=thema_juden+in+preu%25dfen.html

Anders verhielt sich die Verwaltung im Umgang mit den Juden in den ehemals polnischen Gebieten. Nach den beiden polnischen Teilungen 1793 und 1795 vergrößerte sich die Zahl der Juden unter preußischer Herrschaft schlagartig. 180 000 von insgesamt 220 000 lebten in den neuen Provinzen.

• prze.nick Re: durny szlezjerek caesar_pl napisał: 08.05.23, 06:43
                ale ci żydzi których mieli Prusacy to byli złodzieje pierwszorzędni
                pl.wikipedia.org/wiki/Veitel_Heine_Ephraim
                • petronella.kozlowska Re: durny szlezjerek caesar_pl napisał: 08.05.23, 10:31
                  prze.nick napisał:

matka córka kupca z Wiednia, ojciec z Altony wówczas duńskiej

• bywszy2 Re: durny szlezjerek caesar_pl napisał: + 08.05.23, 10:32
                  prze.nick napisał:

> ale ci żydzi których mieli Prusacy to byli złodzieje pierwszorzędni
                  > pl.wikipedia.org/wiki/Veitel_Heine_Ephraim

takim pridurkom,jak pancy nprzodkowie,rozum ukradli - i dlatego pan jakis niegdysiejszy.
        • yabbaryt Re: alem sie zdziwil+ 07.05.23, 20:59
          Niestety Polacy okazali się słabi głupi i naiwni. Przyjęliśmy ich, i dzięki temu przetrwali. Potem się rozmnożyli i rozpanoszyli i jeszcze mają do nas wieczne roszczenia, pretensje i oskarżenia. W reszcie Europy poznali się na nich i gnali w cholerę.
          • bywszy2 Re: alem sie zdziwil+ 07.05.23, 21:49
            yabbaryt napisał:

> Niestety Polacy okazali się słabi głupi i naiwni. Przyjęliśmy ich, i dzięki tem
            > u przetrwali. Potem się rozmnożyli i rozpanoszyli i jeszcze mają do nas wieczne
            > roszczenia, pretensje i oskarżenia. W reszcie Europy poznali się na nich i gna
            > li w cholerę
            .
            zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
            polacy dziela sie na Polakow i dupkow.
            Pan nalezy do tych drugich.
      • bywszy2 Re: alem sie zdziwil+ 07.05.23, 17:10
        yabbaryt napisał:

> Większość cywilizowanych narodów Europy pogoniła tą faryzejską sektę ze swoich
        > terytorium, no to towarzystwo to przybyło do Polski i nam napytało biedy i kłop
        > otów. Teraz te cywilizowane narody Europy najchętniej opowiadają o polskiej nie
        > tolerancji i antysemityzmie. To był największy błąd polskich królów, że przyjęl

>

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
        Chce pan powiedziec,ze ci krolowie byli glupolami?
        Nie smiem zaprzeczac,bo sie na glupotach nie znam.
        Większość cywilizowanych narodów Europy pogoniła tą faryzejską sektę ze swoich terytorium - ale przyjela wiare ich innej sekty.I w imie jej wymordowala milliony ludzi.
        • yabbaryt Re: alem sie zdziwil+ 07.05.23, 21:02
          ale przyjela wiare ich innej sekty.I w imię jej wymordowala milliony ludzi.
          Żydzi nie mordowali bo nie mogli a nie dlatego że nie chcieli. Mogli przez wieki co najwyżej kląć w bezsilnej złości. Ale jak się gdzieś dorwali do władzy jak np w sowieckiej Rosji to szybko pokazali na co ich stać.
          • bywszy2 Re: alem sie zdziwil+ 07.05.23, 21:50
            [i]yabbaryt napisał:

> ale przyjela wiare ich innej sekty.I w imię jej wymordowala milliony ludzi.[
            > /i]
            > Żydzi nie mordowali bo nie mogli a nie dlatego że nie chcieli. Mogli przez wiek
            > i co najwyżej kląć w bezsilnej złości. Ale jak się gdzieś dorwali do władzy jak
            > np w sowieckiej Rosji to szybko pokazali na co ich stać.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
            a slyszalem,ze i w Polsce szlacheckiej rzadzili.
            • boomerang Re: alem sie zdziwil+ 08.05.23, 06:44
              Dawid zamordował Goliata, co prawda z procy, ale zawsze.
              • bywszy2 Re: no wlasnie,on zawsze gora!!!+ 08.05.23, 10:33
                boomerang napisał:

> Dawid zamordował Goliata, co prawda z procy, ale zawsze.
          • prze.nick Re: alem sie zdziwil+ 08.05.23, 06:36
            mordowali i to nawet swoich (jak Mojżesz) i innych którzy im po drodze do celu (ziemi obiecanej) stawali
            w księdze Estery nawet się chełpią że podpuścili władcę Kserksesa i dzięki temu żydzi zamordowali 75 OOO ludzi
            do dzisiaj to świętują
            pl.wikipedia.org/wiki/Purim
            • boomerang Re: alem sie zdziwil+ 08.05.23, 06:41
              Kiedy Kali mordować to dobrze.
              • prze.nick Re: alem sie zdziwil+ 08.05.23, 06:44
                talmudyzm w najczystszej postaci
                www.salon24.pl/u/izaluka/1097063,prawo-zydowskie-o-gojach-czyli-jak-talmud-nakazuje-traktowac-nie-zydow
                • bywszy2 Re: przeciez to wzajemne?+ 08.05.23, 10:38
                  prze.nick napisał:

> talmudyzm w najczystszej postaci
                  > www.salon24.pl/u/izaluka/1097063,prawo-zydowskie-o-gojach-czyli-jak-talmud-nakazuje-traktowac-nie-zydow
            • bywszy2 Re: za ten cel warto mordowac+ 08.05.23, 10:37
              prze.nick napisał:

> mordowali i to nawet swoich (jak Mojżesz) i innych którzy im po drodze do celu
              > (ziemi obiecanej) stawali
              > w księdze Estery nawet się chełpią że podpuścili władcę Kserksesa i dzięki temu
              > żydzi zamordowali 75 OOO ludzi
              > do dzisiaj to świętują
              > <a href="pl.wikipedia.org/wiki/Purim" target="_blank" rel="nofollow">pl.wikipedia.org/wiki/Purim</a
              >
              zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
              a inni za to podsciolka dla cesarzowej rosyjskiej,pochodzenia niemieckiego,jak stas niejaki sie stawali.
      • melikles Re: alem sie zdziwil+ 07.05.23, 17:50
        Jaką sektę i kogo zaliczasz do "cywilizowanych" narodów?

yabbaryt napisał:

>
        • yabbaryt Re: alem sie zdziwil+ 07.05.23, 20:55
          No przecież współcześni żydzi wywodzą się od faryzeuszy i ważną częścią ich religii jest nienawiść do chrześcijaństwa.
          Cywilizowane narody które pozbyły się tych pijawek to np Anglicy. Przez 300 lat w Anglii nie było pojedyńczego żyda. Dzięki temu faktowi w Anglii powstała rodzima klasa średnia tj. handlowcy, bankierzy.
          • bywszy2 Re: alem sie zdziwil+ 07.05.23, 21:56
            yabbaryt napisał:

> No przecież współcześni żydzi wywodzą się od faryzeuszy i ważną częścią ich rel
            > igii jest nienawiść do chrześcijaństwa.
            > Cywilizowane narody które pozbyły się tych pijawek to np Anglicy. Przez 300 lat
            > w Anglii nie było pojedyńczego żyda. Dzięki temu faktowi w Anglii powstała ro
            > dzima klasa średnia tj. handlowcy, bankierzy.

wspolczesna historia mowi rowniez,ze pan i panu podobni od kundli sie wywodza.
            (Nie nadarmo brzmi polskie przeklestwo :"psia krew")
            I do cywilizowanych sami siebie zaliczaja.
            • boomerang Re: alem sie zdziwil+ 08.05.23, 06:49
              "psiakrew" to jest miód na serce przy przekleństwach, których ciebie uczono w radzieckim sierocińcu
              • bywszy2 Re: to nie jest przeklestwo!0+ 08.05.23, 10:41
                boomerang napisał:

> "psiakrew" to jest miód na serce przy przekleństwach, których ciebie uczono w r
                > adzieckim sierocińcu

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
                Wyraz psia krew odnosi sie do kundli,uwazajacych sie za kwiat cywilizacji.
                A to po to by znali swoje miejsce.
          • melikles Re: alem sie zdziwil+ 08.05.23, 13:58
            Benjamin Disraeli.
      • boavista4 Re: alem sie zdziwil+ 08.05.23, 03:22
        co tyz Ybbarat wygaduje! Dzięki temu ze króle ich adoptowały, cała Polska pachnie czosnkiem!
        • bywszy2 Re: alem sie zdziwil+ 08.05.23, 10:43
          boavista4 napisał(a):

> co tyz Ybbarat wygaduje! Dzięki temu ze króle ich adoptowały, cała Polska pach
          > nie czosnkiem!

dlatego niektorym zdrowko dopisuje?
          Aze w Polsce smierdzi?
          No to od takich jak pan.
          Trza czescie cztery litery podmywac.
        • melikles Re: alem sie zdziwil+ 08.05.23, 13:59
          A co ma do tego czosnek, durniu?
      • prze.nick Re: alem sie zdziwil+ 08.05.23, 07:22
        w czasie I WŚ kombinowali z zaborcami jak na terytorium Polski utworzyć własne państwo a teraz informacje o Judeopolonii nazywają spiskową teorią dziejów
        www.czasbochenski.pl/portal/felietony-opinie/judeopolonia-zydzi-przeciwko-niepodleglosci-polski/15103/
        • bywszy2 Re:nie pierdziel,Polski wtedy jeszcze nie bylo!+ 08.05.23, 10:44
          prze.nick napisał:

> w czasie I WŚ kombinowali z zaborcami jak na terytorium Polski utworzyć własne
          > państwo a teraz informacje o Judeopolonii nazywają spiskową teorią dziejów
          > www.czasbochenski.pl/portal/felietony-opinie/judeopolonia-zydzi-przeciwko-niepodleglosci-polski/15103/
    • tapatik Re: alem sie zdziwil+ 08.05.23, 07:13
      "Bohaterami", przez samo "h", bo oczy bolą.
      • 1.melord nie dajcie sie podpuszczac 09.05.23, 14:46
        przez bywszego-starego zydo-komunistycznego propagandziste.
        Zaczynal bodajze jako "1ja" ?? na poczatku lat 2000-wtedy byla jeszcze na FS "wolnoamerykanka"
        Skopany przez antysemitow za wierutne klamstwa,zniknal na rok czy cos, wrocil jako bywszy 1,pozniej bywszy2 by wlaczyc sie do "wojny" polsko- zydowskiej na FS specjalizujac sie w polskich szmalcownikach....zydowskich i istnienie Judenratow ignorowal.

Czesto swa antypolska propagande zaczyna(lub wkrotce wtraca) od Mieszka 1,ktory jak twierdzi byl pejsatym zydem o imieniu Mosze.Glupi Slowianie(jeszcze nie Polacy,ale wkrotce) zazarcie sie klocac kto ma zostac przywodzca(ksieciem),wzieli pierszego z brzegu ,ktorym byl Mosze-Mieszko (vide Bolek)

W nowym watku zarzucil przynete na okres Potopu,wiedzac i spodziewajac sie jobow...to go jeszcze b.podnieca i mobilizuje (zona nigdy go tak nie podniecala jak forumowy antysemityzm)

Dyskusja z nim to kopanie sie z oslem...kiedy zniknie bedzie czekal nawet pare miesiecy na haslo ZYD bez wzgledu dobry/zly-zaraz sie zjawia i zaczyna apiac od nowa ten sam tekst co 20lat temu.

ps. juz jeden krotki ostrzegawczy post wycieli, szFet moze czuc sie bezpieczny i dalej bruzdzic
        • bywszy2 Re: aty,melordzie nieskopany,nie podniecajsie+ 09.05.23, 17:52
          1.melord napisał(a):

> Czesto swa antypolska propagande zaczyna(lub wkrotce wtraca) od Mieszka
          > 1,ktory jak twierdzi byl pejsatym zydem o imieniu Mosze.Glupi Slowianie(jeszcze
          > nie Polacy,ale wkrotce) zazarcie sie klocac kto ma zostac przywodzca(ksieciem)
          > ,wzieli pierszego z brzegu ,ktorym byl Mosze-Mieszko (vide Bolek)
          >
          > W nowym watku zarzucil przynete na okres Potopu,wiedzac i spodziewajac sie jobo
          > w...to go jeszcze b.podnieca i mobilizuje (zona nigdy go tak nie podniecala jak
          > forumowy antysemityzm)

Piastem niewiadomego pochodzenia.
          Przeciez oddawna wiadomo,ze w mistycznych powiastakach Zyda i zyda sie ukrywa.
          Jak np.Mickiewicza.
          Pozatym,czy przyszli Polacy wzieli pierwszego z brzegu pejsatego Zyda na przywodce?
          Historie pan na glowie stawia.
          Mojsze,to byl maz odwazny.
          Maz z orezem i przywodca slynnym militarnym byl.
          To on ludnosc te(Polan),z pod Kijowa,wypedzona przygarnal i pod opieke swa wzial.
          A wraz z drugim pejsatym Abrasza ben Jasza(znany obecnie Ibrahim ibn Jakub) im cywilizacje Zachodnio-Europejska odkryl.
          Panie historie nie nalezy zaklamywac.
          A to,ze ksywe swoje zmienial,toz to mzasluga waszej filozydowskiej cenzury.
          Trzeba bylo przeciwnikow mylic.
          A pan,jak widze,oko urodzonego bezpieczniaka w genach ma.
          Nawet ja o ksywie "1ja" zapomnialem.A pan to wygrzebal.
          Gratuluje!!!
          A co do zony mojej,co mnie nie podnieca.
          Przyslij pan zdjecie swojej(na pelny wzrost).
          Jak nie krzywych konczyn,to moze sie podniece.
        • bywszy2 Re: nu,i tu mala uwaga+ 09.05.23, 18:06
          1.melord napisał(a):

> W nowym watku zarzucil przynete na okres Potopu

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
          panie,czemu pan tak sie podnieca?
          Ja,wychowany,na dzielach patryotycznych pana sienkiewicza,wyrazilem tylko ogromne zdziwienie i zaskoczenie,z tego,ze z olbrzymiego lona najprzednieszej i najpoteznieszej arystokracji narodowej tylko jeden mozny rod zachowal wiernosc Ojczyznie - rod Lubomirskich.Reszte mozna uwazac za zdrajcow Oczyzny.
          I to nie jest zadna zydowsko-komunistyczna propaganda,tylko swiadectwo przedstawiciela tego zacnego RODU!
          A wy mi tutaj od czasu do czasu przytaczacie jakichs maluczkich pejsatych zdrajcow na korzysc Szwedow.
          • a.jej.rkoniak Re: nu,i tu mala uwaga+ 10.05.23, 03:10
            a ponadto grafoman
    • boavista4 Re: alem sie zdziwil+ 09.05.23, 13:05

Nieopodal Bramy Śmierci w obozie Auschwitz-Birkenau stanęła budka/przyczepa z lodami i goframi. Oburzenia tą sytuacją nie kryją mieszkańcy Oświęcimia oraz władze Muzeum Auschwitz-Birkenau.

„Przyczepa ta jednak stoi poza wyznaczoną przez przepisy strefą ochronną Pomnika Zagłady, zatem, niestety, nie mamy na nią żadnego wpływu” – mówi rzecznik muzeum. Ale przedstawiciele referatu drogowego już wszczęli postępowanie w celu usunięcia budy z lodami.
      Powinno się też usunąć z terenu obozu, z oczywistych powodów, wszelkie ubikacje.
      • tapatik Re: alem sie zdziwil+ 09.05.23, 16:40
        boavista4 napisał(a):

>
        > Nieopodal Bramy Śmierci w obozie Auschwitz-Birkenau stanęła
        > budka/przyczepa z lodami i goframi. Oburzenia tą sytuacją nie
        > kryją mieszkańcy Oświęcimia oraz władze Muzeum Auschwitz-Birkenau.
        >
        > „Przyczepa ta jednak stoi poza wyznaczoną przez przepisy strefą
        > ochronną Pomnika Zagłady, zatem, niestety, nie mamy na nią żadnego
        > wpływu” – mówi rzecznik muzeum. Ale przedstawiciele referatu
        > drogowego już wszczęli postępowanie w celu usunięcia budy z lodami.
        > Powinno się też usunąć z terenu obozu, z oczywistych powodów,
        > wszelkie ubikacje.

Ludzie mają to do siebie, że potrzebują czasem ubikacji. Więc ubikacja na terenie muzeum mi nie przeszkadza, bo tę potrzebę fizjologiczną czasem ciężko "zaspokoić" w późniejszym czasie.

Potrzebę lizania lodów można powstrzymać.
        Przy muzeum może być restauracja albo bar, byle była w odpowiedniej odległości, tak aby turyści mogli coś zjeść po wyjściu z muzeum.
        • a.jej.rkoniak Re: alem sie zdziwil+ 10.05.23, 03:12
          a u nas w galerii/muzeum można lody zamówić w bufecie wewnątrz budynku
          • tapatik Re: alem sie zdziwil+ 10.05.23, 08:31

> a u nas w galerii/muzeum można lody zamówić w bufecie wewnątrz budynku

Masz na myśli galerię obrazów, czy centrum handlowe?

Czy to muzeum jest o holokauście?
            • a.jej.rkoniak Re: alem sie zdziwil+ 10.05.23, 12:50
              u nas mówi się shopping center, nie galeria
              galeria z obrazami
              w sydnejskim Muzeum Żydowskim nie byłem, czy mają bufet nie wiem, ale mają sklep z pamiątkami po Holokauście. W najbliższym otoczeniu klika knajp i barów, salon piękności przez ścianę.
              • boavista4 Re: alem sie zdziwil+ 10.05.23, 19:52