yabbaryt 13.05.23, 19:03 2 szt Mi8 1 szt Su 34 1 szt Su 35 W ciągu jednego dnia kilkadziesiąt kilometrów od granicy. Gęba mi się śmieje, tak sama z siebie Tekst linku Miejmy nadzieje że to nie był tylko nieszczęśliwy wypadek. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
caesar_pl Re: Fiu - fiu 13.05.23, 20:32 Rosjanie są wstrząśnięci wydarzeniami w obwodzie briańskim. "Takich strat nie było od marca ubiegłego roku" - pisze propagandowy kanał "Fighterbomber" Propaganda. Odpowiedz Link Zgłoś
wykrywacz_klamcow Re: Fiu - fiu 13.05.23, 22:32 caesar_pl napisał: > Rosjanie są wstrząśnięci wydarzeniami w obwodzie briańskim. "Takich strat nie b > yło od marca ubiegłego roku" - pisze propagandowy kanał "Fighterbomber" > Propaganda. A ty wiesz, że fighterbomber to ruski kanał na telegramie? 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
wykrywacz_klamcow Re: Fiu - fiu 13.05.23, 22:11 yabbaryt napisał: > 2 szt Mi8 > 1 szt Su 34 > 1 szt Su 35 > W ciągu jednego dnia kilkadziesiąt kilometrów od granicy. Gęba mi się śmieje, t > ak sama z siebie > Tekst linku > > Miejmy nadzieje że to nie był tylko nieszczęśliwy wypadek. > > I jeszcze Mi-28N też dzisiaj spadł nazistowska rosja rozpoczęła samounicestwienie Odpowiedz Link Zgłoś
yabbaryt Re: Fiu - fiu 13.05.23, 23:36 Mi-28N to na Krymie a ta kolejna czwórka to na przeciwnym końcu frontu. Wszyscy pytają co się stało? Odpowiedz Link Zgłoś
yabbaryt Re: Fiu - fiu 18.05.23, 10:22 Nic nie rozumiesz. Pytanie jest : jak broń dokonała takiego spustoszenia i to w sumie dość daleko od linii ukraińskich. Odpowiedz Link Zgłoś
wykrywacz_klamcow Re: Fiu - fiu 18.05.23, 10:26 yabbaryt napisał: > Nic nie rozumiesz. Pytanie jest : jak broń dokonała takiego spustoszenia i to w > sumie dość daleko od linii ukraińskich. > to były Aster 30 ale dla pokrzepienia ruskich serc niech będzie, że ruscy sami sobie je zestrzelili, mogą to zapisać np. na konto S-400 :P Odpowiedz Link Zgłoś
yabbaryt Re: Fiu - fiu 18.05.23, 10:50 Ale skąd to wiadomo? Jak już pisałem blogosfera militarna nie bardzo wie co sie stało. Tekst linku Odpowiedz Link Zgłoś
wykrywacz_klamcow Re: Fiu - fiu 18.05.23, 11:13 yabbaryt napisał: > Ale skąd to wiadomo? Jak już pisałem blogosfera militarna nie bardzo wie co sie > stało. > Tekst linku > układanka akcja była krótka - dwie minuty i spadła cała grupa: dwa Mi-8 oraz dwie suki, to właściwie wyklucza manpadsy, bo skoordynować zestrzelenie w tak krótkim czasie czterech obiektów nie jest tak prosto. Z filmików wynika, że śmigłowce strącone zostały dość dużymi rakietami od frontu - to też wyklucza manpadsy odległość od frontu incydentów wyklucza raczej buki, zostają S-300, patrioty i sampt. S-300 raczej bym wykluczył bo nie sądzę by było w stanie 4 cele praktycznie jednocześnie załatwić Patriot zbyt cenny by go ściągać pod sama granice i zbyt mało mobilny, zostaje SAMPT z rakietami Aster 30. zasięg Aster 30 ponad 100 km, więc nie musiał stać zbyt blisko i jest dość mobilny, by po akcji szybko się zwinąć i wrócić w bezpieczne rejony Odpowiedz Link Zgłoś
yabbaryt Re: Fiu - fiu 18.05.23, 16:11 To co piszesz jest logiczne. Tylko, Wolski bo jego głównie nasłuchuje, przypuszcza że jednak Ukraińcy nie podchodziliby tak blisko pod linie frontu z wyrzutniami. Stąd przypuszczenia o AMRAAM. No ale w sumie informacja o SAMPtach pojawiła się dwa dni temu więc jeszcze Wolski mógł nie zatrybić tego faktu. Alianci mają zwyczaj, że przesyłają nową broń, robią kacapom masakrę a dopiero potem ogłaszają że broń wysłali na Ukrainę. Odpowiedz Link Zgłoś
wykrywacz_klamcow Re: Fiu - fiu 19.05.23, 13:06 yabbaryt napisał: > To co piszesz jest logiczne. Tylko, Wolski bo jego głównie nasłuchuje, przypusz > cza że jednak Ukraińcy nie podchodziliby tak blisko pod linie frontu z wyrzutni > ami. Stąd przypuszczenia o AMRAAM. No ale w sumie informacja o SAMPtach pojawił > a się dwa dni temu więc jeszcze Wolski mógł nie zatrybić tego faktu. Alianci ma > ją zwyczaj, że przesyłają nową broń, robią kacapom masakrę a dopiero potem ogła > szają że broń wysłali na Ukrainę. > Wolski raczej tego nie ogarnia, takie tematy rozkminia Kamizela. Odpowiedz Link Zgłoś
yabbaryt Re: Fiu - fiu 18.05.23, 16:14 Generał Kevin Ryan ostrzega, że po tym, jak "niestrącalne" Kindżały okazały się klapą, to Władimirowi Putinowi została już tylko jedna karta w ręku - broń jądrowa. Putinowi kończą się sposoby, by tak eskalować wojnę, by zmusić Ukrainę i Zachód do poddania się - tłumaczy brytyjskiemu "Daily Mail" generał Kevin Ryan, były szef sztabu amerykańskich wojsk obrony kosmicznej i rakietowej. Zarówno jego inwazja lądowa, jak i ataki rakietowe nie dały mu zwycięstwa. A jeśli nie może osiągnąć swoich celów bronią konwencjonalną, to sięgnie prawdopodobnie po broń jądrową - dodaje ekspert z uniwersytetu Harvarda. Jak dodaje, siły konwencjonalne jasno pokazują, że nie są w stanie osiągnąc wyznaczonych celów. Dlatego Putin tak polega na broni jądrowej. A teraz, skoro pociski Kindżał zawiodły, to efektywność całej rosyjskiej broni strategicznej stoi pod znakiem zapytania - dodaje generał. Tłumaczy też, że zestrzelenie sześciu "niestrącalnych" pocisków Kindżał w jedną noc w połączeniu z wysokimi stratami sił lądowych i powietrznych może skłonić despotę z Kremla do użycia broni masowego rażenia. Ekspert: Fatalny wpływ na morale Rosjan Z kolei Alan Mendoza, dyrektor zarzadzający brytyjskiego think tanku Henry Jackson Society tłumaczy w "Daily Mail", że widok "cudownej broni", strącanej z nieba przez ukraińską obronę będzie miało fatany wpływ na, i tak już słabe, morale Rosjan. Ci żołnierze wiedzą, że bez ofensywnych zdolności sił powietrznych, ich straty będą gigantyczne - mówi. Odpowiedz Link Zgłoś
augustus_pl Re: Fiu - fiu 18.05.23, 21:30 Ten Generał Kevin Ryan to Bidenowski albo Trumpowski? Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: Fiu - fiu 19.05.23, 12:56 Ukrainska propaganda znowu w wysmienitej formie wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,29776581,szef-ukrainskiego-wywiadu-mowi-jak-rozpoznac-sobowtorow-putina.html#do_w=60&do_v=722&do_st=RS&do_sid=1015&do_a=1015&s=BoxNewsMT&do_upid=722_ti&do_utid=29776581&do_uvid=1684491003155 Odpowiedz Link Zgłoś
yabbaryt Re: Fiu - fiu 20.05.23, 10:38 wygląda na to, że kacapom udało się zlokalizować Patrioty z otwartych źródeł. No jak elementy systemu stoją w wielkim mieście to ktoś je może nagrać i puścić w eter. Żadne cudownych środków rozpoznania Rosjanie nie mieli. Natomiast nie wiele to pomogło. Lekkie uszkodzenia już naprawione. Kolejna fala ruskich rakiet i pocisków została zamieciona przez ukraińska obronę przeciwlotniczą. To najlepszy dowód. Odpowiedz Link Zgłoś
yabbaryt Re: Fiu - fiu 23.05.23, 12:25 Podaje za J. Wolskim: drugi RUS Su-35 był spadł na M.Czarnym. Ktoś ewidentnie poluje na najgroźniejsze RUS myśliwce. I to z sukcesem. Albo w okolicy Odessy pojawiły się SAMP/T "Mamba" lub Patriot (w co wątpię) albo nagle samoloty ukraińskie dostały długie ręce i lepszą świadomość syt. I tak szczerze to wątpię w takie sukcesy pilotów MiG-29 i Su-27 ;) Ale czyżby ktoś dostawał dane na bieżąco z AWACSa NATO nad Rumunią? He he he. Odpowiedz Link Zgłoś