Dodaj do ulubionych

Sa oznaki, że Trumpowi sie uda

07.04.25, 11:07
Jak mozna juz przeczytac w prasie,firmy przemysłowe, technologiczne i inne z Europy i Azji zaczęły ogłaszać po kolei plany przeniesienia lub rozszerzenia mocy produkcyjnych w USA. Na przykład tajwańska firma TSMC, największy producent chipów, przygotowuje się do wspólnego przedsięwzięcia z amerykańską korporacją Intel. Co więcej, udział TSMC w JV wyniesie tylko 20%, a Tajwańczycy będą zmuszeni przenieść technologię do USA i przeszkolić lokalny personel.

Niemieccy i japońscy giganci samochodowe również nie pozostają w tyle. Mercedes-Benz rozszerzy produkcję w swoim zakładzie w Alabamie. Audi otworzy produkcję w USA, gdzie będą montowane najbardziej poszukiwane modele samochodów. BMW od dawna działa na terytorium USA, ale w razie potrzeby może jeszcze bardziej zwiększyć obecność. Co więcej, 75% eksportu samochodów z Unii Europejskiej do USA przypada właśnie na te trzy niemieckie firmy. Jednocześnie japońska firma Nissan zamierza zmniejszyć moce produkcyjne w Fukuoce i przenieść je do USA. Japoński producent samochodów postanowił całkowicie zrezygnować z produkcji SUV-a Rogue w ojczyźnie.
Co ciekawe, praktycznie wszysci tak zwani eksperci od gospodarki, o tym nie wspominają, i piszą wyłącznie o zbliżającej się katastrofie juz w II kwartale bieżącego roku, przewidując spadek PKB w Stanach za 2025 rok o 0.3%. Przy tym wspominają, że spadek bedzie dotyczyć finansowego sektora amerykańskiej gospodarki.
Więc swoj cel, jakim jest ożywienie przemysłowej produkcji technologicznej, a także ostateczne uderzenie w "stare pieniądze" z Wall Street, Trump moze osiagnac. 

p.s. Założyłem już kolejny watek w tym samym temacie tylko po to, żeby pokazać ten problem z różnych stron. W jednym wątku to nie udałoby się.
Obserwuj wątek
    • boomerang Re: Sa oznaki, że Trumpowi sie uda 07.04.25, 12:00
      Ciekawie będzie wtedy gdy Trumpowi się uda, a Felusiakowi nie.
      • igor_2025 Re: Sa oznaki, że Trumpowi sie uda 07.04.25, 12:30
        boomerang napisał:

> Ciekawie będzie wtedy gdy Trumpowi się uda, a Felusiakowi nie.

Nie martw się o Felusie, on czlowiek nie głupio i radę sobie da bez,względu na to, czy uda się Trumpowi, czy nie. Na pewno nie trzyma wszystkich jajek w jednym koszyku. Nie wykluczyłbym, że ma na wszelki wypadek coś i w rosyjskich papierach.Przynajmniej tak poradziłbym jemu. 😀
    • mateusz572 Re: Sa oznaki, że Trumpowi sie uda 07.04.25, 12:02
      Ale co się uda?
      Jak na razie udało się wywołać wojnę handlową.
      Te twoje i jorłowa dywagacje o reindustrializacji to są knoty.
      Przypominam, że w PKB USA przemysł to kilkanaście procent.
      Lwią część stanowią usługi, także finansowe na których tak wieszacie psy.
      Popatrzymy co na to giełda amerykańska dzisiaj nam powie. Jak do tej pory leciała jak kamień w dół olewając bajki i mity Donalda Trumpa.
      Giełdy azjatyckie już zdążyły dać przykład, a ropa dalej leci na pysk.
      Jak twój idol z Kremla da sobie z ty radę?
      • igor_2025 Re: Sa oznaki, że Trumpowi sie uda 07.04.25, 12:44
        mateusz572 napisał:

> Ale co się uda?
        > Jak na razie udało się wywołać wojnę handlową.

Jak na razie wojnę ma tylko z Chinami, ale nie wątpliwości, że wkrotce dogadają się. Stany i Chiny zbyt od siebie uzależnione gospidarcza, więc ten kto wygra, pozostanie sgoły i bosy, jak i przegrany, ale ogłosi się zwycięzcom.

> Te twoje i jorłowa dywagacje o reindustrializacji to są knoty.

To nie są moje i jorlowi dywagacje, to plany Prezydenta USA. Nie wiadomo czemu większość z was uważa się od niego za mądrzejszych. Tylko czemu to on miliarder i prezydent, a nie jeden z was?

> Przypominam, że w PKB USA przemysł to kilkanaście procent.
        > Lwią część stanowią usługi, także finansowe na których tak wieszacie psy.

To zwykła piramida, która wcześniej lub później zawali sie. Na razie ona trzyma się na resursach całej planety, ale oni nie są bezkonieczne.

> Popatrzymy co na to giełda amerykańska dzisiaj nam powie. Jak do tej pory lecia
        > ła jak kamień w dół olewając bajki i mity Donalda Trumpa.

Giełdy to nic innego, gdzie robią kasę spekulatywna na wahaniach. Wiec każda okazja, nawet wiadomość o tym, że ktoś z bardzo ważnych dostał sraczke, wpływa na sytuację na giełdach.

> Giełdy azjatyckie już zdążyły dać przykład, a ropa dalej leci na pysk.

I to czy w pierwszy raz tak dzieje się. Ogłasza się coś, giełdy lecą na pysk, a później wszystko wraca do normy, za wyjątkiem ty h, kto panice poddak się.

> Jak twój idol z Kremla da sobie z ty radę?

Jak zwykle poradzi sobie znakomicie, co wywoła u Ciebie kolejny atak wściekłości.
    • szwampuch58 Re: Sa oznaki, że Trumpowi sie uda 07.04.25, 12:48
      Onuco capisz
    • 1.melord Re: Sa oznaki, że Trumpowi sie uda 07.04.25, 13:22
      skoro slychac skowyt lewakow na swiecie znaczy,ze Trumpowi udaje sie
      keep going...
      • igor_2025 Re: Sa oznaki, że Trumpowi sie uda 07.04.25, 14:04
        1.melord napisał(a):

> skoro slychac skowyt lewakow na swiecie znaczy,ze Trumpowi udaje sie
        > keep going...

Też tak odbieram. 😉
        • bmc3i Re: Sa oznaki, że Trumpowi sie uda 09.04.25, 05:47
          igor_2025 napisał:

> 1.melord napisał(a):
          >
          > > skoro slychac skowyt lewakow na swiecie znaczy,ze Trumpowi udaje sie
          > > keep going...

> Też tak odbieram. 😉

Zobaczysz czy będziesz tak odbierał, gdy skutkiem tej polityki swoje dochody stracisz. Pozostanie Ci powrót do matuszki Rasiji, ale czy Cię jeszcze przyjmie i kopiejkę zapewni, czy też jako zagranicznego agenta na Syberię wyśle? Tam przynajmniej jakiś wikt Ci zapewnią, miska kartoszek ze słoniną dziennie. Można żyć.

• igor_2025 Re: Sa oznaki, że Trumpowi sie uda 09.04.25, 10:24
            bmc3i napisał:

> Zobaczysz czy będziesz tak odbierał, gdy skutkiem tej polityki swoje dochody st
            > racisz.

Bmc,ja tak samo jak i Ty bardzo się martwię o dzień jutrzejszy, I z dużym niepokojem obserwuje to co robi Trump. Różni nas to, że ja uważam, że wcześniej niż później wszystko zawali się w sposób niekontrolowany. Bo nie jest czms normalym, zeby los calej planety zalezal od tego, czy jeden z krajów będzie importował, czy nie.
            • bmc3i Re: Sa oznaki, że Trumpowi sie uda 09.04.25, 13:14
              igor_2025 napisał:

> bmc3i napisał:
              >
              > > Zobaczysz czy będziesz tak odbierał, gdy skutkiem tej polityki swoje doch
              > ody st
              > > racisz.
              >
              >
              > Bmc,ja tak samo jak i Ty bardzo się martwię o dzień jutrzejszy, I z dużym niepo
              > kojem obserwuje to co robi Trump. Różni nas to, że ja uważam, że wcześniej niż
              > później wszystko zawali się w sposób niekontrolowany. Bo nie jest czms normalym
              > , zeby los calej planety zalezal od tego, czy jeden z krajów będzie importował,
              > czy nie.

igor_2025 napisał:

> 1.melord napisał(a):
              >
              > > skoro slychac skowyt lewakow na swiecie znaczy,ze Trumpowi udaje sie
              > > keep going...

> Też tak odbieram.

Z tego zamartwiania się to siwych włosów Ci przybyło.
              • igor_2025 bmc, wiesz co jest charakterystyczne? 09.04.25, 16:34
                bmc3i napisał:

> Z tego zamartwiania się to siwych włosów Ci przybyło.

Gdy takim jak Ty po prostu brak wiedzy i argumentów, przechodzicie na osobowości.
                Nu powiedz, na Boga, co Ciebie obchodzą moje włosy? Przecież piszą do Ciebie, ja nie pytam Ciebie nie o nic co nie jest związane z tematem dyskusji, bo to dla mnie nie jest ciekawe. Przecież ja nie pytałem Ciebie o to, co będziesz robić w tej czy innej sytuacji, bo co to mnie obchodzi. Mnie interesuje wyłącznie Twoje zdanie w temacie dyskusji.
                Więc dla mnie naprawdę jest ciekawe, co Ty sądzisz o tym, że jeden kraj, nawet tak ważny jak USA, jest wstanie wprowadzić chaos w światowej gospodarce, zamykając swój rynek dla innych krajów? Dla mnie sytuacja, w ktorej Stany maja deficyt handlowy w handlu zagranicznym w setki mld dolarow rocznie przez bardzo długi czas, jest chora I nie może sie skończyć dobrze.
                Z tym trzeba coś zrobić, i Trump ma odwagę sprobowac. Czu to jemu się uda, ja nie wiem, ale będę jemu kibicować.
                To taki mój punkt widzenia. A jaki Twoj?

• bmc3i Re: bmc, wiesz co jest charakterystyczne? 09.04.25, 17:21
                  igor_2025 napisał:

> bmc3i napisał:
                  >
                  > > Z tego zamartwiania się to siwych włosów Ci przybyło.
                  >
                  > Gdy takim jak Ty po prostu brak wiedzy i argumentów, przechodzicie na osobowośc
                  > i.
                  > Nu powiedz, na Boga, co Ciebie obchodzą moje włosy? Przecież piszą do Ciebie, j
                  > a nie pytam Ciebie nie o nic co nie jest związane z tematem dyskusji, bo to dl
                  > a mnie nie jest ciekawe. Przecież ja nie pytałem Ciebie o to, co będziesz robić
                  > w tej czy innej sytuacji, bo co to mnie obchodzi. Mnie interesuje wyłącznie T
                  > woje zdanie w temacie dyskusji.
                  > Więc dla mnie naprawdę jest ciekawe, co Ty sądzisz o tym, że jeden kraj, nawet
                  > tak ważny jak USA, jest wstanie wprowadzić chaos w światowej gospodarce, zamyka
                  > jąc swój rynek dla innych krajów? Dla mnie sytuacja, w ktorej Stany maja defic
                  > yt handlowy w handlu zagranicznym w setki mld dolarow rocznie przez bardzo dług
                  > i czas, jest chora I nie może sie skończyć dobrze.
                  > Z tym trzeba coś zrobić, i Trump ma odwagę sprobowac. Czu to jemu się uda, ja n
                  > ie wiem, ale będę jemu kibicować.
                  > To taki mój punkt widzenia. A jaki Twoj?

To jest model biznesowy. Amerykańska gospodarka zawsze była nastawiona głównie na rynek wewnętrzny, w przeciwieństwie na stawionych na rynki zewnętrzne Niemiec. Nie ma w tym żadnego trumpowego oszustwa przez inne kraje, ani też działania powodowanego tylko chęcią utrzymania dolara, jako waluty międzynarodowej. Stany Zjednoczone mają bardzo głęboki rynek o dużej sile nabywczej, dlatego są takim łakomym rynkiem dla innych państw, i dlatego też - z drugiej strony - dolar jest waluta międzynarodową.

Nie wiem jakie będą skutki obecnych działań Trumpa, ale mnie jako żyjącego w tym kraju, na pewno zabolą w kieszeń. Już wczoraj po raz pierwszy je odczułem. Niemiecka kawa w którą zwykle kupuję, kosztowała dotąd w lokalnym Lidlu $6,49 za paczkę 500 gram. Wczoraj po wprowadzeniu przez Trumpa 20% cła na kawę z EU, tą samą kawę musiałem kupić za $10 z groszami.

Niech sobie Trump wsadzi swój głupi czerep kibel i spuści wodę. W tej kolejności.
                  A najlepsze dopiero przed nami.
                  • senioryta13 Re: bmc, wiesz co jest charakterystyczne? 09.04.25, 17:48
                    bmc3i napisał:
                    > Niemiecka kawa w którą zwykle kupuję, kosztowała dotąd w lokalnym Lidlu $6,49 za
                    > paczkę 500 gram. Wczoraj po wprowadzeniu przez Trumpa 20% cła na kawę z EU, tą
                    > samą kawę musiałem kupić za $10 z groszami.
                    >
                    > Niech sobie Trump wsadzi swój głupi czerep kibel i spuści wodę. W tej kolejnoś
                    > ci.
                    > A najlepsze dopiero przed nami.

Do licha, cicho siedziales jak za Bidena zywnosc zdrozala 100%.
                    Jajka u mnie 87% taniej niz za Bidena. Ale nadal jeszcze drozsze jak byly przed Bidenem. Slysze, ze i benzyna tanieje.
                    Wiecej w kongresie takich Crockett, AOC, Omar, byla Harris, i im podobne. Daleko z takimi nie zajedziemy, upadamy coraz nizej.

• bmc3i Re: bmc, wiesz co jest charakterystyczne? 09.04.25, 18:01
                      senioryta13 napisał:

> bmc3i napisał:
                      > > Niemiecka kawa w którą zwykle kupuję, kosztowała dotąd w lokalnym Lidlu $
                      > 6,49 za
                      > > paczkę 500 gram. Wczoraj po wprowadzeniu przez Trumpa 20% cła na kawę z E
                      > U, tą
                      > > samą kawę musiałem kupić za $10 z groszami.
                      > >
                      > > Niech sobie Trump wsadzi swój głupi czerep kibel i spuści wodę. W tej ko
                      > lejnoś
                      > > ci.
                      > > A najlepsze dopiero przed nami.
                      >
                      > Do licha, cicho siedziales jak za Bidena zywnosc zdrozala 100%.

Średni wzrost cen żywności od stycznia 2021 do stycznia 2025 to 2,6% rocznie. Najwyższy wzros cen żywnosci zanotowano w 2022 roku, po ruskiej zbrojnej agresji na Ukrainę, i wynióśł wówczas 10,4%, co było najwyższym wzrostem od 1979 roku. W latach 2023 do 2025 wzrost cen oscylował wokół 2% W tym samym czasie 01.21-01.2025 żywność gotowa w sklepach wzrosła cenowo o 1,9%, żywność w restauracjach wzrosła o 3,7%

I to by było na tyle w kwestii "żywności która za Bidena zdrożała o 100%"

www.usinflationcalculator.com/inflation/food-inflation-in-the-united-states/

> Jajka u mnie 87% taniej niz za Bidena. Ale nadal jeszcze drozsze jak byly przed
                      > Bidenem. Slysze, ze i benzyna tanieje.

Pocieszę Cię, dynamiczny spadek cen paliw, zawsze niemal zawsze poprzedza kryzys gospodarczy, poza przypadkami spadku cen węglowodorów wywołanego jakąś wojną.

> Wiecej w kongresie takich Crockett, AOC, Omar, byla Harris, i im podobne. Dalek
                      > o z takimi nie zajedziemy, upadamy coraz nizej.

Spokojnie, będziesz miała okazję doświadczyć we własnej kieszeni Donalda Trumpa.
                      • senioryta13 Re: bmc, wiesz co jest charakterystyczne? 09.04.25, 18:15
                        bmc3i napisał:

> senioryta13
                        > > Do licha, cicho siedziales jak za Bidena zywnosc zdrozala 100%.
                        >
                        > Średni wzrost cen żywności od stycznia 2021 do stycznia 2025 to 2,6% rocznie. N
                        > ajwyższy wzros cen żywnosci zanotowano w 2022 roku, po ruskiej zbrojnej agresj
                        > i na Ukrainę, i wynióśł wówczas 10,4%, co było najwyższym wzrostem od 1979 roku
                        > . W latach 2023 do 2025 wzrost cen oscylował wokół 2% W tym samym czasie 01.21-
                        > 01.2025 żywność gotowa w sklepach wzrosła cenowo o 1,9%, żywność w restauracjac
                        > h wzrosła o 3,7%
                        >
                        > I to by było na tyle w kwestii "żywności która za Bidena zdrożała o 100%"

> <a href="www.usinflationcalculator.com/inflation/food-inflation-in-the-united-states/" target="_blank" rel="nofollow">www.usinflationca

Co ty mi bedziesz podsylal jakies linki, ja w sklepie widze ile co kosztuje i pamietam ile wydawalam wczesniej. Yellen tez ciagle powtarzala, ze inflacji nie ma, potem zmienila na temporary, a potem wreszcie przeprosila, ze inflacja jest i nigdzie nie odchodzi. Latwo sie dales oszukac.

> Spokojnie, będziesz miała okazję doświadczyć we własnej kieszeni Donalda Trumpa

To jest nieuniknione, po takiej gospodarce Bidena.

• bmc3i Re: bmc, wiesz co jest charakterystyczne? 09.04.25, 19:40
                          senioryta13 napisał:

> bmc3i napisał:

> > Spokojnie, będziesz miała okazję doświadczyć we własnej kieszeni Donalda
                          > Trumpa
                          >
                          > To jest nieuniknione, po takiej gospodarce Bidena.

Mam nadzieję że nie chorujesz, i nie bierzesz żadnych leków, nie musisz w związku z tym uczuwać jak inni likwidacji przez Trumpa bidenowskiego prawa ograniczającego ceny leków, skutkiem czego ceny np. insuliny juz skoczyły w górę o 600%
                          • senioryta13 Re: bmc, wiesz co jest charakterystyczne? 09.04.25, 21:55
                            bmc3i napisał:

> Mam nadzieję że nie chorujesz, i nie bierzesz żadnych leków, nie musisz w związ
                            > ku z tym uczuwać jak inni likwidacji przez Trumpa bidenowskiego prawa ogranicza
                            > jącego ceny leków, skutkiem czego ceny np. insuliny juz skoczyły

A teraz sprawdz, ile ten nasz lek i inne leki kosztuja w Stanach a ile w Europie.
                            Trump ma zamiar zrobic rowniez porzadek z cenami i w tej dziedzinie.
                            • bmc3i Re: bmc, wiesz co jest charakterystyczne? 09.04.25, 22:08
                              senioryta13 napisał:

> bmc3i napisał:
                              >
                              >
                              > > Mam nadzieję że nie chorujesz, i nie bierzesz żadnych leków, nie musisz w
                              > związ
                              > > ku z tym uczuwać jak inni likwidacji przez Trumpa bidenowskiego prawa ogr
                              > anicza
                              > > jącego ceny leków, skutkiem czego ceny np. insuliny juz skoczyły
                              >
                              > A teraz sprawdz, ile ten nasz lek i inne leki kosztuja w Stanach a ile w Europi
                              > e.
                              > Trump ma zamiar zrobic rowniez porzadek z cenami i w tej dziedzinie.

Ciekawy jestem co rozumiesz przez "zrobienie z tym porządku".Tilka tygodni temu, jakiś gość z Teksasu dzwoni do NPRu, wściekły i mówi że jeszcze niedawno płacił 8 dolarów za insulinę teraz nagle z dnia na dzień zrobiło się $90 za ten sam lek. Zrobienie z tym porządku, to w tym przypadku....?

Przed bidenowską ustawą, miesieczna dawka insuliny kosztowała 1000 dolarów, za tą samą insulinę tej samej amerykanskiej firmy, w Kanadzie ludzie płacili $100. Co oznacza zrobienie porządku? Wprowadzenie ceł eksportowych? Zeby w Kanadzie tez kosztowała 1000 dolarów?
                              • senioryta13 Re: bmc, wiesz co jest charakterystyczne? 09.04.25, 22:39
                                bmc3i napisał:

> > > Mam nadzieję że nie chorujesz, i nie bierzesz
                                > Przed bidenowską ustawą, miesieczna dawka insuliny kosztowała 1000 dolarów, za
                                > tą samą insulinę tej samej amerykanskiej firmy, w Kanadzie ludzie płacili $100.
                                > Co oznacza zrobienie porządku? Wprowadzenie ceł eksportowych? Zeby w Kanadzie
                                > tez kosztowała 1000 dola

...nie, aby w Stanach kosztowala przynajmniej tyle samo co w Kanadzie, a nawet taniej. To samo jest z Europie, za nasz lek placimy krocie, czyt. okradamy naszego podatnika, a firmy farmaceutyczne opuszczaja cene w Europie, bo inaczej Europa nie kupi.
                                • bmc3i Re: bmc, wiesz co jest charakterystyczne? 10.04.25, 01:45
                                  senioryta13 napisał:

> bmc3i napisał:

> > > > Mam nadzieję że nie chorujesz, i nie bierzesz
                                  > > Przed bidenowską ustawą, miesieczna dawka insuliny kosztowała 1000 dolaró
                                  > w, za
                                  > > tą samą insulinę tej samej amerykanskiej firmy, w Kanadzie ludzie płacili
                                  > $100.
                                  > > Co oznacza zrobienie porządku? Wprowadzenie ceł eksportowych? Zeby w Ka
                                  > nadzie
                                  > > tez kosztowała 1000 dola

> ...nie, aby w Stanach kosztowala przynajmniej tyle samo co w Kanadzie, a nawet
                                  > taniej. To samo jest z Europie, za nasz lek placimy krocie, czyt. okradamy nasz
                                  > ego podatnika, a firmy farmaceutyczne opuszczaja cene w Europie, bo inaczej Eur
                                  > opa nie kupi.

Administracja Trumpa cofnęła ustawę uchwaloną za prezydentury Bidena, która miała na celu ograniczenie cen leków. W szczególności Trump anulował rozporządzenie wykonawcze 14087, które wprowadzało modele obniżające koszty leków,

Wszystkim ma się żyć świetnie w USA, zwłaszcza korporacjom farmaceutycznym.
                  • igor_2025 Re: bmc, wiesz co jest charakterystyczne? 09.04.25, 18:20
                    bmc3i napisał:

> To jest model biznesowy. Amerykańska gospodarka zawsze była nastawiona głównie
                    > na rynek wewnętrzny,

I w tym Twój zasadniczy blad. Amerykańska gospodarka zawsze była nastawiona na produkcji towarów na rynek wewnętrzny. Co pozwoliło produkować rzeczy, na które równał się cały swiat. W sklepach sprzedawal się towar wyprodukowany w Stanach. Eksport przewyższał import. Był realny przemysł
                    . To typowy amerykański model biznesowy - wyprodukować i sprzedać z zyskiem. A jaki jest obecny? Kupić taniej gdzieś w swiecie i najlepiej na kredyt, I sprzedać u siebie.

> Nie ma w tym żadnego trumpowego oszustwa przez inne kraje,

A z tym trudno się nie zgodzić. Trumpa albo poniosło, albo boi się wskazać prawdziwych oszustów.
    • manhu Stare news-y 07.04.25, 14:29
      igor_2025 napisał:
      > Na przykład tajwańska firma TSMC, największy producent ch
      > ipów, przygotowuje się do wspólnego przedsięwzięcia z amerykańską
      Mało wiesz o tej sprawie, oto stare news-y:
      -11 września 2024 ithardware.pl/aktualnosci/tsmc_fabryka_arizona_wydajnosc-35059.html
      -9 sierpnia 2024 ithardware.pl/aktualnosci/tsmc_ma_problem_z_amerykanska_fabryka_ze_wzgledu_na_roznice_kulturowe_w_podejsciu_do_pracy-34430.html
      Tak więc to "zasługa" Bidena, Trump ma tu 0% udziału.

Owszem Trumpowi się uda. PRL i ZSRR też skutecznie chroniły swój rynek wycinając niemal do zera telewizory czy samochody z Zachodu.

Owszem fabryki przeniosą się do USA i będą produkować drogo na rynek USA. Ten syf nie trafi do Europy czy Azji, specjalne wysokie ceny tylko dla Amerykanów. Kwestia jest tylko czy nadal nie będzie taniej zatrudniać Chińczyków i płacić cła 60%, chyba nie. Oczywiście amerykański syf nie trafi za granicę, nienawiść do USA rośnie i bojkot. Kwestia jakie cła dostaną Nike czy Apple produkujące za granicą, że od USA ogromne, ale czy z Chin Tajwanu Wietnamu do UE większe czy takie jak obecnie. W końcu to globalne koncerny.
      • igor_2025 Re: Stare news-y 07.04.25, 14:44
        manhu napisał:

> Mało wiesz o tej sprawie, oto stare news-y:

I czytam tam coś takiego:

'Te problemy zmusiły TSMC do przesunięcia pełnej produkcji z 2024 roku na 2025 rok. "

Więc mam pelne prawo uznać to za zasługę Trumpa. Bo gdyby Tajwanczycy słuchali was, to na pewno wszystko odwolaliby.
        • igor_2025 Ja też umiem wklejać linków 😀 07.04.25, 14:54
          "President Trump on Monday said Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, the world’s largest chip manufacturer, will spend $100 billion in the United States over the next four years to expand its production capacity and bring its most advanced semiconductor processes to its operations in Arizona."

www.nytimes.com/2025/03/03/technology/tsmc-investment-trump.html

Czy wam, antytrumpistom i zwolennikami Sorrosa nie przychodzi do głowy, że Trump nie idiota, i potrafi coś splanować na podstawie znanych jemu faktów. Przeciez wy są nikim, i cena wam 3 grosza, ale uważacie się za najmądrzejszych. Czy wiecie tyle o tym co dzieje się na Swiecie, co Trump?

• j-k nieprawda, nie dlatego 07.04.25, 16:20
        manhu napisał:
        > Owszem Trumpowi się uda.
        PRL i ZSRR też skutecznie chroniły swój rynek wycinając niemal do zera telewizory czy samochody z Zachodu.

nieprawda - mnie dlatego . Trump rzeczywiscie ma na celu ochrone swojego rynku i miejsc pracy

powody w PRL i ZSRR na blokade importu samochodow i telewizorow z Zachodu byly zupelnie inne:

kraje te bardzo potrzebowaly dewiz i chodzilo o to by dewizy nie wyplywaly z kraju, lecz by wydawano je na krajowe produkty (np. materialy budowlane, meble...) ,
        tak aby rzady PRL i ZSRR mogly te przejete dewizy wydac na import tak potrzebnego know-how z Zachodu.

J.K.
        ekonomista
        • igor_2025 Re: nieprawda, nie dlatego 07.04.25, 18:37
          Nie będę wypowiadać się za PRL, ale w przypadku ZSRR dewizow nie brakowało- ropa i gaz płynęli szerokim strumieniem na zachod. Blokada importu tak zwanych towarów dla narodu z zachodu nosił raczej ideologiczny charakter.
          • j-k uscisle... 07.04.25, 19:04
            igor_2025 napisał:

> Nie będę wypowiadać się za PRL, ale w przypadku ZSRR dewizow nie brakowało- rop
            > a i gaz płynęli szerokim strumieniem na zachod. Blokada importu tak zwanych tow
            > arów dla narodu z zachodu nosił raczej ideologiczny charakter.

tak. ZSRR mial dewizy, ale dopiero od kryzysu paliwowego w latach 70..tych

wczesniej tez bylo krucho.

roznica byla jedna : w PRL mozna
            .
            bylo kupic francuskie perfumy (byly b. drogie, ale byly...)

Rosjanom pozostawala "Krasnaja Moskwa" :)
            .
            upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/58/Moscou_rouge_2016.jpg
            • igor_2025 Re: uscisle... 07.04.25, 21:31
              j-k napisał:

> roznica byla jedna : w PRL mozna
              > .
              > bylo kupic francuskie perfumy (byly b. drogie, ale byly...)
              >
              > Rosjanom pozostawala "Krasnaja Moskwa" :)

Zacznimi od tego, że te perfumy bardzo ładnie pachneli, i mieli wyjątkowa trwałość, ale nie trzeba mylić z wodą kolońska dla mężczyzn o tej samej nazwie.
              A po drugich, co jest dziwne, francuskie perfumy bez większych problemów w ZSRR mozna było kupic, i również jak w Polsce tanimi nie byli. Ale moja mama wolala Красную Москву, a siostra polskie Być moze, które w ZSRR sprzedawali się pod nazwą Может быть.
              • j-k нет, Игорь :) 07.04.25, 22:00
                igor_2025 napisał:
                a siostra polskie Być moze, które w ZSRR sprzedawali się pod nazwą Может быть.

нет, Игорь :)

pod nazwa "byc mozet":

co i po rosyjsku jest romantyczne.
                .
                romantino.ru/miraculum-byc-moze----%28%D0%B1%D1%8B%D1%82%D1%8C-%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D1%82---%29-duhi-cena.html#images-1
                • igor_2025 Aromat pamietam.. 07.04.25, 22:22
                  j-k napisał:

> pod nazwa "byc mozet":

A nazwę nie za bardzo. Bo nigdy nie przeglądałem się flakonu z perfumami.
    • caesar_pl Re: Sa oznaki, że Trumpowi sie uda 07.04.25, 16:11
      Trumpowi musi sie udac,w przedciwnym wypadku lewactwo lgbt i sodoma gomora opanuje Zachodni Swiat.
      • senioryta13 Re: Sa oznaki, że Trumpowi sie uda 07.04.25, 16:49
        caesar_pl napisał:

> Trumpowi musi sie udac,w przedciwnym wypadku lewactwo lgbt i sodoma gomora opan
        > uje Zachodni Swiat.

Nie ma innego wyjscia, pomimo, ze bedzie bolalo.
        Nie jestesmy osamotnieni, gielda w EU rowniez leci na leb na szyje, mysleli, ze im sie uda.

• bmc3i Re: Sa oznaki, że Trumpowi sie uda 09.04.25, 05:35
          senioryta13 napisał:

> caesar_pl napisał:
          >
          > > Trumpowi musi sie udac,w przedciwnym wypadku lewactwo lgbt i sodoma gomor
          > a opan
          > > uje Zachodni Swiat.
          >
          > Nie ma innego wyjscia, pomimo, ze bedzie bolalo.
          > Nie jestesmy osamotnieni, gielda w EU rowniez leci na leb na szyje, mysleli, ze
          > im sie uda.

Europa nie podnosi drastycznie ceł na towary importowane z całego świata, wiec gospodarka europejska przetrwa ten kryzys w znacznie lepszej kondycji niż amerykańska, chyba że skutkiem polityki Trumpa, gospodarka na całym świecie się zawali.
          • senioryta13 Re: Sa oznaki, że Trumpowi sie uda 09.04.25, 12:01
            bmc3i napisał:
            > Europa nie podnosi drastycznie ceł na towary importowane z całego świata, wiec
            > gospodarka europejska przetrwa ten kryzys w znacznie lepszej kondycji niż amery
            > kańska,

Europa podniosla cla na samym poczatku, zabezpieczyla sie przed importem, wolala wiecej exportowac niz importowac, wiec nagromadzila zapasy, co pozwoli jej to przetrwac. To co robi Trump to jest ostatnia szansa jaka nam zostala, aby sie wszystko nie zawalilo. Oby.

>chyba że skutkiem polityki Trumpa, gospodarka na >całym świecie się zawali.

Bez Trumpa i tak by wszystko runelo, a tak...moze sie uda.

• igor_2025 Re: Sa oznaki, że Trumpowi sie uda 09.04.25, 17:07
              senioryta13 napisał:

> Bez Trumpa i tak by wszystko runelo, a tak...moze sie uda.

I właśnie to jest dla wielu niezrozumiałe, że sytuacja w gospodarce nie tylko amerykańskiej, a można powiedzieć śmiało w swiatowej, jest chora, i łykaniem tabletek taka chorobę nie wyleczysz, tym bardziej że próbują od wielu lat, wrzucając pusty pienjadz, potrzebny zabieg chirurgiczny, I to bez 100% gwarancji powodzenia.
      • igor_2025 Re: Sa oznaki, że Trumpowi sie uda 07.04.25, 18:33
        caesar_pl napisał:

> Trumpowi musi sie udac,w przedciwnym wypadku lewactwo lgbt i sodoma gomora opan
        > uje Zachodni Swiat.

Już można powiedzieć opanowali. Teraz z tym trzeba walczyć, i nie fakt, że łatwo się uda.

• j-k Sa rowniez oznaki, że mu sie nie uda... 09.04.25, 17:44
      I pisze to bez zlosliwosci - gdyz uwazam, ze nie ma dzis jakichkoliwek podstaw do ocen

to co Trump wybral, to jest droga w nieznane

a dobrymi checiami - to jest pieklo wybrukowane.

jak na moj (ekonomiczny) gust - to Trump chce za duzo i za szybko.

Poczekajmy z ocena efektow do jesieni...
      • igor_2025 Jak najbardziej, Janusz :-): 09.04.25, 21:33
        j-k napisał:

> I pisze to bez zlosliwosci - gdyz uwazam, ze nie ma dzis jakichkoliwek podstaw
        > do ocen
        >
        > to co Trump wybral, to jest droga w nieznane
        >
        > a dobrymi checiami - to jest pieklo wybrukowane.
        >
        > jak na moj (ekonomiczny) gust - to Trump chce za duzo i za szybko.
        >
        > Poczekajmy z ocena efektow do jesieni...

Sądzę, że na efekty tak długo nie będziemy musieli czekać. Wszystko rozstrzygnie się do końca kwietnia - albo Trump ustąpi, i rynek uspokoi się, albo reszta świata i będziemy mieć również spokój. Jeśli nic nie rozstrzygnie się, to będzie ogromny bałagan. A na to nikt nie jest przygotowany.
        • boavista4 Re: Jak najbardziej, Janusz :-): 09.04.25, 22:07
          LEWICOWI PRACOWNICY UNIWERSYTETOW AMERYKANSKICH opuszczaja USA i przyjmuja posady w Knadzie . Czy ich miejscva zajma trolle z Forum Swiat? to pytanie mnie dreczy, bo tak chcialbym zegy Haga zaczal wykladac na Harvardzie, albo chociazby na Riker's Island University!
          Rowniez zatkalo mnie kiedy sie dowiedzialem sie ze Duda zawrzec koalicje z Mentzenem i Braunem! Czy to znaczy ze Duda jest dezerterem, albo sie ochrzcil? albo ze Braun przeszedl na Judaizm?
          Te wiadomosci sa wstrzasajace,
          a paczki nie sa gorace!
        • krabat01 Re: Jak najbardziej, Janusz :-): 09.04.25, 22:17
          igor_2025 napisał:

> j-k napisał:

> Sądzę, że na efekty tak długo nie będziemy musieli czekać. Wszystko rozstrzygni
          > e się do końca kwietnia - albo Trump ustąpi, i rynek uspokoi się, albo reszta świata i będziemy mieć również spokój. Jeśli nic nie rozstrzygnie się, to będzie
          > ogromny bałagan. A na to nikt nie jest przygotowany.

No Trump mial, ma dobre zamiary...
          Ale ten cyrk co odstawil dzisiaj , brak slow.
          Wystraczyl sie bo gielda zaczela troszke wyparowywac?

Oklada clami caly swiat, teraz zawiesza cla na 90 dni .
          Kopie sie z Chinami 50 % , 100 % ...120 %
          bo Chinczyk sie odgryza, nie slucha Trumpa.
          To zaczyna przypominac blazenade, a nie konsekwentna, przemyslana, policzona polityke celno- ekonomiczna kraju. Zobaczymy co dalej ..

• igor_2025 Re: Jak najbardziej, Janusz :-): 10.04.25, 10:42
            krabat01 napisał:
            > Ale ten cyrk co odstawil dzisiaj

W innym wątku o tym mozna pogadać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka