Dodaj do ulubionych

Zaskoczylo mnie

• j-k Zaskoczylo mnie - a mnie nie. 18.04.25, 18:32
      w Polsce pod zaborami do roku 1914 - tak Rosje (nie Rosjan) - nazywano.
      • boavista4 Re: Zaskoczylo mnie - a mnie nie. 18.04.25, 18:58
        JULIAN TUWIM
        Tiewnaja piewunnica
        Miłoj ni raduny!
        Zwoniestie, zagoriste
        Swietoładi struny!

Wjarkoti żurczałowo,
        Wjunica płaczewna,
        Grustiwie pieczałowo
        Tiewnaja słopiewna

"Nie ugowariwajem, no preduprieżdajem Was,
        gołłandskoje masło łuczszeje iz masł,

dlia sałatow, sousow i proczich jed.
        Знай, если эта вражья сила
        На бой зовет в порыве яром,
        То, значит, — где-то нефть забила,
        Запахло где-нибудь долларом,
        В каких-то кассах дело плохо,
        В каких-то банках пахнет крахом
        Или какой-нибудь пройдоха
        Сырье забрал единым махом!
        За их дела не стоит биться!
        Эй, в землю штык — и будь таков!
        И от столицы до столицы
        Кричи, что крови не пролиться!
        Паны! Ищите дураков!

• prze.nick Re: Zaskoczylo mnie - a mnie nie. 19.04.25, 11:42
        Mickiewicz napisał do przyjaciół Moskali a nie braci Rusinów,
        W Polsce przez wieki nazywano Ukraińców/Białorusinów Rusinami a oni nas Lachami.
    • igor_2025 I jak to moglo Ciebie zaskoczyc? 18.04.25, 18:42
      felusiak1 napisał:

> Wczoraj obejrzałem sobie video i dowiedziałem sie, ze ukraińcy nazywają ruskich
      > moskalami.

Moskal w jezyku ukrainskim, a nawet nie ukrainskim, a jezyku, ktory jest uzywany na zachodniej Ukrainie, ktora w swoim czasie byla wschodnimi kresami Polski, to polonizm, i zostal zapozyczony od Polakow. W innych regionach Ukrainy to slowo byc moze i bylo znane, ale nikomu do glowy nie przychodzilo nazywac Rosjan Moskalami. To slowo dla Ukraincow jest calkowicie obce, i zostalo narzucone przez banderocow w ostatnich latach.
      • j-k i wracamy do zrodel :) 18.04.25, 19:08
        igor_2025 napisał:

> Moskal w jezyku ukrainskim, a nawet nie ukrainskim, a jezyku, ktory jest uzywan
        > y na zachodniej Ukrainie, ktora w swoim czasie byla wschodnimi kresami Polski,
        > to polonizm, i zostal zapozyczony od Polakow. W innych regionach Ukrainy to slo
        > wo byc moze i bylo znane, ale nikomu do glowy nie przychodzilo nazywac Rosjan M
        > oskalami. To slowo dla Ukraincow jest calkowicie obce, i zostalo narzucone prze
        > z banderocow w ostatnich latach.

i wracamy do zrodel.

zabraliscie Polsce Lwow z okolicami i wzieliscie sobie na kark banderowcow.

glupota i zaborczosc Stalina. - macie - co chcieliscie.

bylo pozostawic Lwow z okolicami Polsce.

- my bysmy sobie z banderowcami dali rade.

• prze.nick Re: i wracamy do zrodel :) 19.04.25, 11:47
          Kolejne oszustwo Moskali z Ukrainą - dlaczego w czasie zaborów oddali rzekome ziemie ruskie Austrii?
          Sami Moskale śmiejąc się z nazwy Ukraina zapominają że ich nazwa Rosja to też sztuczny i dość późny (1721) twór.
          Nazwa Rosja pochodzi od greckiej nazwy Rusi!
          • privus Re: i wracamy do zrodel :) 20.04.25, 02:55
            Określenie Ruś wcale nie oznacza Rosji. Historia podaje istnienie w przeszłości Rusi Kijowskiej, Czerwonej i Białej oraz Ruś Czarna położona na terenie dzisiejszej Białorusi. Dlaczego księstwo moskiewskie po zagarnięciu tych Rusi przyjęła nazwę Rosji, to zupełnie inna sprawa.
            • prze.nick Re: i wracamy do zrodel :) 20.04.25, 14:46
              już samo przejęcie greckiej nazwy Rusi oznacza że Moskwa nie była żadną Rusią!
              • prze.nick Re: i wracamy do zrodel :) 20.04.25, 14:52
                poza tym kradzież nazwy znana jest bardzo dobrze z historii - np kradzież przez Niemców nazwy Prusy od ludu pokrewnego Litwinom.
                • j-k Ten problem zniknal :) 20.04.25, 16:29
                  prze.nick napisał:

> poza tym kradzież nazwy znana jest bardzo dobrze z historii - np kradzież przez
                  > Niemców nazwy Prusy od ludu pokrewnego Litwinom.

istotnie.

cale szczescie decyzja Aliantow z r. 1947 zlikwidowano Panstwo Pruskie

i ten problem kradziezy nazwy zniknal :)
                  • caesar_pl Re: Ten problem zniknal :) 20.04.25, 17:13
                    j-k napisał:

> prze.nick napisał:
                    >
                    > > poza tym kradzież nazwy znana jest bardzo dobrze z historii - np kradzież
                    > przez
                    > > Niemców nazwy Prusy od ludu pokrewnego Litwinom.
                    >
                    >
                    > istotnie.
                    >
                    > cale szczescie decyzja Aliantow z r. 1947 zlikwidowano Panstwo Pruskie
                    >
                    > i ten problem kradziezy nazwy zniknal :)

Amerykanie ukradli swoja nazwę Włochowi Amerigo Vespucci.he,he..
                    • j-k nieprawda:) To zrobili juz Hiszpanie :) 20.04.25, 17:51
                      caesar_pl napisał:
                      > Amerykanie ukradli swoja nazwę Włochowi Amerigo Vespucci. he,he..

nieprawda:) To zrobili juz Hiszpanie :) nazywajac Ziemie z Drugiej strony Atlantyku : A M E R I C A

Anglosasi zasiedlajacy pozniej te ziemie - tylko te nazwe przejeli .)
                      • caesar_pl Re: nieprawda:) To zrobili juz Hiszpanie :) 21.04.25, 21:25
                        j-k napisał:

> caesar_pl napisał:
                        > > Amerykanie ukradli swoja nazwę Włochowi Amerigo Vespucci. he,he..
                        >
                        >
                        > nieprawda:) To zrobili juz Hiszpanie :) nazywajac Ziemie z Drugiej strony Atlan
                        > tyku : A M E R I C A
                        >
                        > Anglosasi zasiedlajacy pozniej te ziemie - tylko te nazwe przejeli .)

Przejeli czyli ukradli.Tak jak Krzyżacy przejęli nazwe Prusy.Czyli jak tu jakis stwierdzil ze ukradli.
                • buldog2 Re: i wracamy do zrodel :) 26.04.25, 19:58
                  Lepiej powiedz co sam dzisiaj ukradłeś? PRZE.kanał to było wcześniej.
      • bmc3i Re: I jak to moglo Ciebie zaskoczyc? 19.04.25, 01:47
        igor_2025 napisał:

> felusiak1 napisał:
        >
        > > Wczoraj obejrzałem sobie video i dowiedziałem sie, ze ukraińcy nazywają r
        > uskich
        > > moskalami.
        >
        >
        > Moskal w jezyku ukrainskim, a nawet nie ukrainskim, a jezyku, ktory jest uzywan
        > y na zachodniej Ukrainie, ktora w swoim czasie byla wschodnimi kresami Polski,
        > to polonizm, i zostal zapozyczony od Polakow. W innych regionach Ukrainy to slo
        > wo byc moze i bylo znane, ale nikomu do glowy nie przychodzilo nazywac Rosjan M
        > oskalami. To slowo dla Ukraincow jest calkowicie obce, i zostalo narzucone prze
        > z banderocow w ostatnich latach.

A jak zostało narzucone? Batem? Sierpem i młotem?
        W ostatnich latach,. to żyjąc w Europie trzeba być aniołem-idiotą, aby nie zostać rusofobem.

• prze.nick Re: I jak to moglo Ciebie zaskoczyc? 19.04.25, 11:44
        Stalin nazwoził was Moskali milionami na wschodnią Ukrainę i nawet nie wiecie skąd was przywieźli.
    • mateusz572 Re: Zaskoczylo mnie 18.04.25, 19:36
      felusiak1 napisał:

> Wczoraj obejrzałem sobie video i dowiedziałem sie, ze ukraińcy nazywają ruskich
      > moskalami.
      >
      Możliwe, że także że identyfikują się z pierwszą Rzeczypospolitą, którą gloryfikował Adam Mickiewicz.
      • felusiak1 Re: Zaskoczylo mnie 18.04.25, 20:31
        Na video tak mówili na wschód od Czernichowa czyli daleko na wschód od Dniepru.
      • prze.nick Re: Zaskoczylo mnie 19.04.25, 12:04
        Białorusini z pewnością wolą Polaków od Moskali
    • oszol-lom-z-rm Re: Zaskoczylo mnie 19.04.25, 07:16
      A ruskie Ukraińców nazywają Ukrami lub ukropami
      • j-k i chacholami :) 20.04.25, 16:34
        oszol-lom-z-rm napisał:
        > A ruskie Ukraińców nazywają Ukrami lub ukropami

"Chachol - Kacap - dwa bratanki" :)

- i do bitki i do szklanki

. mozna by strawestowac znane polskie porzekadlo o Polaku i Madziarze...
        • prze.nick Re: i chacholami :) 20.04.25, 16:40
          żarty żartami ale Moskale zajmą miejsce Polaków jako największych wrogów UKraińców i to na wieki
          bajki putina o jednym narodzie i oczekiwania na powitanie kwiatami już poszły chyba też u Moskali w zapomnienie
          • bmc3i Re: i chacholami :) 20.04.25, 16:58
            prze.nick napisał:

> żarty żartami ale Moskale zajmą miejsce Polaków jako największych wrogów UKraiń
            > ców i to na wieki
            > bajki putina o jednym narodzie i oczekiwania na powitanie kwiatami już poszły c
            > hyba też u Moskali w zapomnienie

Potem Rosjanie narzekają ze całe narody w Europie, są "rusofobami".
          • j-k i to jest chyba jedyna korzysc 20.04.25, 17:17
            prze.nick napisał:
            > żarty żartami ale Moskale zajmą miejsce Polaków jako największych wrogów UKraiń
            > ców i to na wieki

i to jest chyba jedyna korzysc dla Polski z tej wojny.
      • buldog2 Re: Zaskoczylo mnie 26.04.25, 20:00
        PISowcy nazywają normalnych heterykami
    • privus Re: Zaskoczylo mnie 20.04.25, 02:45
      A co tu zaskakującego?
      Jest to dawny historyczny etnonim Rosjanina w języku polskim.
      • prze.nick Re: Zaskoczylo mnie 20.04.25, 15:18
        niekoniecznie stąd Rusini wzięli tę nazwę Moskwitów
        www.messon.fi/kiovalaiset.htm

Moksha People:
        The Moksha are a distinct ethnic group within the Volgaic branch of the Finno-Ugric peoples, mainly residing in Russia. They are known for their traditional culture and language, which is part of the Mordvinian language family.
        Moksel (in the context of Moscow):
        In historical texts, the term "Moksel" was used to describe the various tribes (including the Moksha) who lived in the area that is now the Moscow region and surrounding territories. These tribes, along with others like the Mer, Ves, Chud, and Mari, are considered to be among the foundational groups of the Russian people.

z Moksel wyszło w naszym języku Moskal

żeby dobić jeszcze Moskwitów to według najważniejszej ruskiej kroniki Nestora tereny Moskowii po raz pierwszy odebrali Ugrofinom Lachy czyli Polacy - plemię Wiatyczów
    • caesar_pl Re: Zaskoczylo mnie 20.04.25, 15:44
      Ruryk (staroruski: Рюрикъ[1] trl: Riurikъ, ukr./ros. Рю́рик, staronord. Hrœrikr[2]; ur. ok. 830, zm. 879) – według tradycji kronikarskiej przywódca oddziału Waregów (Wikingowie), który osiadł na zaproszenie zbuntowanej ludności przyszłego księstwa Nowogrodzkiego i został ich władcą około 862 roku. Uważany za założyciela państwa ruskiego[3][4] i protoplastę rodu Rurykowiczów[5], dynastii panującej w różnych państwach ruskich nieprzerwanie do śmierci cara Fiodora I.
      • prze.nick Re: Zaskoczylo mnie 20.04.25, 15:58
        bzdura - Michał Korybut Wiśniowiecki był ostatnim Rurykowiczem na tronie a nie Fiodor I
        hetman Ostrogski który pod Orszą rozwalił Moskwę w 1514 roku też był Rurykowiczem
        odnośnie tego kim byli Wikingowie to tez możemy się spierać. Coraz częściej w badaniach genetycznych wychodzi, że nie mieli pochodzenia "germańskiego"
        • prze.nick Re: Zaskoczylo mnie 20.04.25, 16:08
          www.national-geographic.pl/ludzie/mit-skandynawow-wikingow-obalony-przebadano-geny-442-pochowanych/
          • caesar_pl Re: Zaskoczylo mnie 20.04.25, 17:29
            prze.nick napisał:

> www.national-geographic.pl/ludzie/mit-skandynawow-wikingow-obalony-przebadano-geny-442-pochowanych/

W 2006 roku zaczęto przeprowadzać badania nad Y-DNA największych rosyjskich rodów skoligaconych z legendarnym Rurykiem, pod kierownictwem dr inż. Andrzeja Bajora. Okazało się, że dominuje tam haplogrupa N1c1, powszechna wśród Finów bałtyckich i na ziemiach, gdzie w przeszłości dominowała ludność mówiąca językami ugrofińskimi (Łotwa, północna Szwecja i Rosja). Wykryto też mutację DYS390=23, powszechnie występującą u Finów, Estończyków i Liwów, ale rzadkiej u Karelów i Wotów, czyli grup żyjących na terenie Rosji. Obecność haplogrupy R1a świadczy o skoligaceniu z rodami słowiańskimi. Badania nie wykazały istnienia haplogrupy R1, typowej dla ludów germańskich[18]. Fiński uczony Kalevi Wiik wysunął hipotezę, że region Roslagen, z którego miał się wywodzić protoplasta dynastii, do połowy I tysiąclecia n.e. był zamieszkany przez ludy ugrofińskie, na północ od terenów na których osiedlały się plemiona germańskie[19], więc Ruryk musiał być potomkiem mieszkającej tam fińskiej ludności. Estoński badacz Pekka Erelt przypuszcza, że wielką wodą, o której wspominała kronika Nestora, nie był Bałtyk lecz jezioro Pejpus, na zachód od którego mieszkało plemię Estów[20].

Ciekawe gdyby tak przebadali Mieszka i jego nastepcow?Tez jak Ruryk przybyl zza morza i podporzadkowal sobie ludnosc mieszkajaca na terenie Polski?
        • krabat01 Re: Zaskoczylo mnie 21.04.25, 21:52
          prze.nick napisał:

> bzdura - Michał Korybut Wiśniowiecki był ostatnim Rurykowiczem na tronie a nie Fiodor I

Ostatni car z dynastii Rurykowiczow . Link podac

• prze.nick Re: Zaskoczylo mnie 20.04.25, 16:02
        Nowogród był najprawdopodobniej, nieoficjalnie przyznają to sami historycy rosyjscy, częścią tzw Słowiańszczyzny zachodniej. Dlatego na przełomie XIV i XV wieku starał się zostać częścią Korony Polskiej. Świr zwany Iwanem Groźnym (w rzeczywistości było to 5 różnych władców) znany jest z sadystycznej rzezi Nowogrodu w XVI wieku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka