Dodaj do ulubionych

Dzis mija kolejna okragla 21 rocznica

01.05.25, 21:19
Co zyskala Polska i Polacy za te 21 lat w Unii?
Niewatpliwie zyski sa ogromne. Zyskali przede wszystkim Polacy, ktore nie musza teraz opuszczac kraj, zeby pracowac na Niemca. Generalnie przecietny Polak zyje obecnie o wiele bardziej dostatnio, niz 21 lat temu. To plus, a minusem jest to, ze Polska obecnie jest mniej suwerenna niz za czasow PRL w latach 70 ch i pozniej. Ale byc moze to i dobrze. Dzieki temu w Polsce stalo wiecej porzadku, chociaz kraj stal nijaki, poniewaz stracil to, za co byl nazywany najweselszym barakiem w obozie komunistycznym. Ale to na amatora.
A co waszym zdaniem zyskala lub stracila Polska za te lata?

Ciekawo, kto pierwszy cos napisze o ruskich?
Obserwuj wątek
    • petronella.kozlowska igor_2025 napisał: 01.05.25, 21:36
      a minusem jest to, ze Polska obecnie jest mniej suwerenna niz za czasow PRL w latach 70 ch i pozniej.

Wierzysz w to co piszesz?
      • igor_2025 Re: igor_2025 napisał: 01.05.25, 21:46
        petronella.kozlowska napisała:

> Wierzysz w to co piszesz?

Jak najbardziej, a jesli Ty tego nie widzisz, to znaczy jestes slepa (politycznie).
        • j-k zaleznosc od Waszyngtonu czy od Bruxelki ? 01.05.25, 22:05
          igor_2025 napisał:
          > Jak najbardziej, a jesli Ty tego nie widzisz, to znaczy jestes slepa (politycznie).

za czasow PRL Polska nie miala wyboru.

dzis ma.
          moze lawirowac miedzy Bruxelka i Waszyngtonem.

nikt PL w najblizszych latach w tym nie przeszkodzi.

PS. Tfoja Rassija zbliza sie do koniecznosci podobnej lawiracji :)

• igor_2025 Jest gorzej niż Ty myslisz 01.05.25, 22:19
            j-k napisał:
            > dzis ma.
            > moze lawirowac miedzy Bruxelka i Waszyngtonem.

Nie ma żadnego wyboru. Gospodarczo całkowicie uzależniona od Brukseli, a politycznie od Waszyngtonu. I nic w najbliższym czasie nie zmieni się.

p.s. wygrałeś konkurs, jako pierwszy wspomniałeś o Rosji. I jeszcze taka uwaga. Znów jesteś nawalony i piszesz jakieś bzdury, więc nie licz na dalsza dyskusje ze mną. Bo twoj pijany bełkot jest trudny do strawiwnia. Wiec lepiej idz spać.
            • j-k Jest gorzej z Rassija - niż Ty myslisz 01.05.25, 22:23
              igor_2025 napisał:
              > Nie ma żadnego wyboru. Gospodarczo całkowicie uzależniona od Brukseli, a polity
              > cznie od Waszyngtonu. I nic w najbliższym czasie nie zmieni się.

czyli ma wybor.
              rozum ci odpadl ?
              >
              > jako pierwszy wspomniałeś o Rosji.

- tak, bo szkoda mi Radomska (miasta tfojej zony) , okropna dziura,, ale do zamieszkania sie nadaje.

Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.
            • hadrian_pl Re: Jest gorzej niż Ty myslisz 02.05.25, 13:32
              igor_2025 napisał:

> j-k napisał:
              > > dzis ma.
              > > moze lawirowac miedzy Bruxelka i Waszyngtonem.
              >
              > Nie ma żadnego wyboru. Gospodarczo całkowicie uzależniona od Brukseli, a polity
              > cznie od Waszyngtonu. I nic w najbliższym czasie nie zmieni się.
              >
              > p.s. wygrałeś konkurs, jako pierwszy wspomniałeś o Rosji. I jeszcze taka uwaga.
              > Znów jesteś nawalony i piszesz jakieś bzdury, więc nie licz na dalsza dyskusje
              > ze mną. Bo twoj pijany bełkot jest trudny do strawiwnia. Wiec lepiej idz spać.
              Bruksela kroczy w stronę socjalizmu.W2024 roku Bruksela wprowadziła ok.11 tysiecy nowych regulacji i przepisów.
              • j-k To nie jest socjalizm - lecz Autorytartyzm 02.05.25, 15:33
                hadrian_pl napisał:
                > Bruksela kroczy w stronę socjalizmu.W2024 roku Bruksela wprowadziła ok.11 tysie
                > cy nowych regulacji i przepisów.

To nie jest socjalizm - bo powrotu do wlasnosci Panstwowej juz nie ma - nikomu sie nie chce.

To jest AUTORYTARYZM - wpie*dalanie sie do wszystkiego - bez brania odpowiedzialnosci za to.

oszukanczy system polityczny. w tym sensie gorszy od dyktatury - ze dyktator o wszystkim decyduje , ale i za wszystko odpowiada.

w systemie autorytarnym decydenci zawsze ci powiedza, ze "TO NIE MY - TO ONI" przeciez wlascicielami majatkow to oni SA... a MY tylko skromnymi urzednikami ...
                • igor_2025 Brawa dla Janusza 02.05.25, 16:13
                  j-k napisał:

> To jest AUTORYTARYZM - wpie*dalanie sie do wszystkiego - bez brania odpowiedzia
                  > lnosci za to.
                  >
                  > oszukanczy system polityczny. w tym sensie gorszy od dyktatury - ze dyktator o
                  > wszystkim decyduje , ale i za wszystko odpowiada.
                  >
                  > w systemie autorytarnym decydenci zawsze ci powiedza, ze "TO NIE MY - TO ONI" p
                  > rzeciez wlascicielami majatkow to oni SA... a MY tylko skromnymi urzednikami ..
                  > .

Doskonałą wypowiedz. Właśnie dzięki takim cenie Ciebie jako dyskutanta, i właśnie takie odpowiedzi świadczą, że nie jesteś w stanie wskazującym.
                  Więc może odpowiesz na moje pytanie, dotyczące roznic między feudalizmem i kapitalizmem.
      • adam.eu Re: igor_2025 napisał: 01.05.25, 22:32

On nie musi wierzyć, on doskonale wie, do czego dąży, co od niego oczekują.
        To tak w ramach wolności.
        • adam.eu Re: igor_2025 napisał: 01.05.25, 22:35
          adam.eu napisał:

> On nie musi wierzyć, on doskonale wie, do czego dąży, co od niego oczekują.
          > To tak w ramach wolności.

Gwoli ścisłości, to na forum dotyczy nie tylko Igora.
          • igor_2025 Re: igor_2025 napisał: 01.05.25, 22:45
            adam.eu napisal:

> Gwoli ścisłości, to na forum dotyczy nie tylko Igora.

Jedyny cel jaki ja osobiście prześladuje, to pogadać o tym, co dla mnie jest interesujące. A gdyby wiedziałeś dlaczego ja zacząłem pisać na polskim forum, to bardzo zdziwilby się.
        • igor_2025 Re: igor_2025 napisał: 01.05.25, 22:39
          adam.eu nspisal:
          > On nie musi wierzyć, on doskonale wie...

To prawda, ja doskonale wiem o tym, że PRL miał duże więcej suwerennosci, zwłaszcza gospodarczej, niż obecną Polska. I jak już zaznaczyłem w poscie, otwierającym watek, nie uważam to za coś złego. Bo Polacy sami wybrali dostatnie życie wzamian za suwerennosc.
          • boomerang Re: igor_2025 napisał: 02.05.25, 02:42
            > PRL miał duże więcej suwerennosci, zwłaszcza gospodarczej

PRL nie miało żadnej suwerenności gospodarczej, no może poza wymianą handlową z krajami afrykańskimi, z którymi mogło wymieniać łopaty i żeliwne żelazka na węgiel za banany.
            • petronella.kozlowska boomerang napisał: 02.05.25, 12:27

Banany w PRL-u?

• bmc3i Re: boomerang napisał: 03.05.25, 19:26

>
                > Banany w PRL-u?

Tak, na Boze Narodzenie statek przypływał do Gdyni.
          • petronella.kozlowska Re: igor_2025 napisał: 02.05.25, 03:42
            igor_2025 napisał:

To prawda, ja doskonale wiem o tym, że PRL miał duże więcej suwerennosci, zwłaszcza gospodarczej, niż obecną

www.google.com/search?q=kartki+na+cukier&rlz=1C1EAJD_deDE1100DE1100&oq=kartki+na+cukier&gs_lcrp=EgZjaHJvbWUyBggAEEUYOdIBCDQxODZqMGoxqAIAsAIB&sourceid=chrome&ie=UTF-8
            --
            • igor_2025 Moja droga Petronella.... 02.05.25, 09:08
              Link, ktory prowadzi mnie do informacji, ze w PRL byli regloamentacje na towary, czyli sprzedaz na kartki, w zaden sposob nie obala moja teze, ze PRL byla bardziej suwerenna niz obecna Polska. To wlasna polityka gospodarcza doprowadzila do zapasci ekonomicznej kraju. To nie Moskwa nakazala Gierkowi zadluzac sie na zachodzie.
              Czy Ty kiedykolwiek zostanowiala sie nad faktem, jak mogla PRL, jesli ona byla totalnie kontrolowana przez Moskwe, brac kredyty na zachodzie. Jak tak moglo stac, ze polski rolnik mial wlasna ziemie ktora uprawial sam, a nie byl zmuszony pracowac w kolchozie? Ja wiem, ze te pytania i odpowiedzi na nich zaburzaja Twoje widzenie swiata, ale postaraj sie na nich odpowiedziec samej sobie.
              • petronella.kozlowska igor_2025 napisał: 02.05.25, 12:40
                To nie Moskwa nakazala Gierkowi zadluzac sie na zachodzie.

> Czy Ty kiedykolwiek zostanowiala sie nad faktem, jak mogla PRL, jesli ona byla totalnie kontrolowana przez Moskwe, brac kredyty na zachodzie.

Długi "zachodnie" były jednym z elementów upadku gospodarczego, to fakt, drugim elementem było polityczne zaangażowanie Moskwy np w krajach afrykańskich lub latynoamerykańskich, co było kosztowne (polskie produkty były eksportowane za tanią cenę, by podbić ceny firm z państw zachodnich).

W 1979 roku Moskwa zaangażowała się w Afganistanie. Bułgaria i Rumunia były za biedne by się tam angażować militarnie, BRD, Czechosłowacja i Węgry miały granice z tzw. Zachodem. Polska ponosiła część kosztów np. poprzez eksport żywności, w 1980 roku doszło do pierwszych strajków.

Jak tak moglo s tac, ze polski rolnik mial wlasna ziemie ktora uprawial sam, a nie byl zmuszony
                > pracowac w kolchozie?

Bo przesunięto granice państwa, a kołochozy nie funkcjonowały powiedzmy zbyt dobrze.
                Na tzw. ziemiach odzyskanych były kołochozy.

• igor_2025 Petronella, w dziwny sposób nadajesz tytuły swoim 02.05.25, 13:02
                  petronella.kozlowska napisała dość sporo, ale wszystko nie na temat, a oprócz tego graniczy z paranoja.Nie obraz się, ale komentować tak bzdurne tezy nie mam żadnej chęci, chociażby że względu na to, że mam wielki szacunek bo płci przeciwnej.
                  • petronella.kozlowska Re: Petronella, w dziwny sposób nadajesz tytuły s 02.05.25, 15:54

Nie obraz się, ale komentować tak bzdurne tezy nie mam ochoty.
      • felusiak1 Re: igor_2025 napisał: 01.05.25, 22:39
        Igor ma czesciowo rację. Polacy maja kompleks wyższości wobec Rosji i to pozwalalo komuchom sprawnie lawirować w obozie. Niestety w stosunku do Zachodu ciagle kompleks niższości i nie potrafią lawirować na pańskim dworze. Oprocz tego obecna wladza daje doopy niemcom 24/7. Mozna powiedzieć, że jest niemiecką agenturą. Takie jest moje zdanie.
        Natomiast materialnie polakom nigdy w historii nie bylo tak dobrze i nigdy bardziej nie narzekali na swoja dolę ciężkiego zycia.
        • j-k Nieprawda 01.05.25, 22:45
          felusiak1 napisał:
          i Polacy) nie potrafią lawirować na pańskim dworze.

Potrafia.
          zakres lawiracji miedzy Waszyngtonem i Bruxelka - pozostal.

i min. do roku 2030 - nikt nam tej wolnosci nie odbierze.
        • igor_2025 Re: igor_2025 napisał: 01.05.25, 23:02
          felusiak1 napisał:

> Igor ma czesciowo rację. Polacy maja kompleks wyższości wobec Rosji i to pozwal
          > alo komuchom sprawnie lawirować w obozie.

Nie sądzę, że właściwie oceniłeś sytuację z możliwością lawirowania polskich komuchow. Moskwa, od czasów Chruszczowa, nie wtrącała się w sprawe wewnętrzne poszczególnych sojuszniczych panstw. Najważniejszym dla ZSRR bylo to, żeby te kraje deklarowali chęć dążenia do komunizmu, a jaka droga beda iść, każdy kraj wybierał sam. I dlatego w Rumunii byl całkiem inny socjalizm niż w Polsce, a w Bułgarii malo czym różnił się od tego, jaki był w NRD. Wszystko zależało od miejscowego kierownictwa. Zresztą to dotyczyło nie tylko krajów sąsiednich. Wystarczyło, że jakiś afrykanski kraj oglosil, że wybiera drogę do komunizmu, i automatycznie Moskwa zaczynała uważać taki kraj za sojuszniczy, nie wtrącając się do spraw wewnętrznych. Co mądrzejsi afrykańskie kacykowie całkiem nieźle żyli z radzieckiej pomocy.
          • felusiak1 Re: igor_2025 napisał: 02.05.25, 00:23
            Eufemizmy. W całym obozie zamordyzm daleko przewyższał to co było w Polsce, gdzie mieliśmy w miarę miękką dyktaturę. Rumunia nie byla pro-sowiecka i to wszystko. Pozostali byli ustawieni do pionu i w szeregu.
            • igor_2025 Re: igor_2025 napisał: 02.05.25, 09:22
              felusiak1 napisał:

> Eufemizmy.

Nic podobnego

>W całym obozie zamordyzm daleko przewyższał to co było w Polsce, gdz
              > ie mieliśmy w miarę miękką dyktaturę.

A dlaczego przewyzszal? Bo taka byla wola wladz poszczegolnych panstw z obozu.

>Rumunia nie byla pro-sowiecka i to wszystko.

A czemu nie byla pro-sowiecka? Moze dlatego, ze Ceausescu tak chcial?

>Pozostali byli ustawieni do pionu i w szeregu.

A moze oni sami ustawili sie do pionu i w szeregu?
              Felus, przeciez nie jest tak, ze jednych Moskwa chciala ustawic do pionu, a innych nie. Wlasnie to co Ty napisales i podtwierdza to co pisalem ja, czyli to, ze wbrew powszechnej opinii Moskwa dawala panstwam socjalistycznym duza wolnosc w polityce wewnetrznej.
              Jaka wolnosc teraz ma Polska, ktorej caly czas narzuca Bruksela w jaki sposovb Polacy musza zyc. Pogadaj z Polakami, ktore w tej chwile buduja domy, i bedziesz bardzo zdziwiony z tego faktu, ze Unia narzuca jak te domy maja byc zbudowane, jakie maja byc okna, drzwi i w ogole wszystko. O tym jak ma wygladac ogorek, nawet nie chce wspominac. jak rowniez nie bede dotykac tematu " tolerantnosci".

• boomerang Re: igor_2025 napisał: 02.05.25, 02:54
            > Moskwa, od czasów Chruszczowa, nie wtrącała się w sprawe wewnętrzne poszczególnych sojuszniczych panstw.

W PRLu chłopi posiadali ziemię na własność, co nie dawało spokoju przywódcom radzieckim, bo to nijak nie pasowało do teorii komunizmu. Władze PRLu żeby udobruchać swoich radzieckich panów, karały tych chłopów poprzez utrudnianie im dostępu do traktorów i maszyn rolniczych.
          • petronella.kozlowska Re: igor_2025 napisał: 02.05.25, 03:45
            igor_2025 napisał:

Moskwa, od czasów Chruszczowa, nie wtrącała się w sprawe wewnętrzne poszczególnych sojuszniczych panstw.

pl.wikipedia.org/wiki/Praska_Wiosna
            • igor_2025 Moja droga Petronell, i znow link 02.05.25, 09:38
              Ciezko dyskutowac z czlowiekiem,kltory nie ma wlasnego zdania, a tylko potrafi wklejac linki.
              Ale jak juz zadalas sobie trudu odnalezc i wkliec link, to sprobuje dac odpowiedz.
              Wlasnie praska wiosna udowodnia moja teze, ze jesli poszczegolny kraj trzyma sie drogi do komunizmu, to moze na wlasna odpowiedzialnosc prowadzic polityke wewnetrzna wedlog wlasnego uznania.
              Do tego warto byc moze wspomniec, ze z ta praska wiosna nie bylo tak jednoznacznie. W Pradze rozpoczela sie walka na zycie i smierc w obozie wladzy, i jedna ze stron sprowokowala dzialania Moskwy. Z opublikowanych dosc dawno temu dokumentow, z archiwum poradzieckim, wynika, ze do Moskwy byli wysylane telegramy jedna po drugiej, ze juz nastepuje wkroczenie wojsk zachodnich na terytorium Czechoslowacji, na dowod przedstawiali zdjecia z planu filmowego, kreconego w tym czasie, ktory opowiadal o II WS. Wiec, nie probujac wybielic ZSRR, interwencja radziecka i krajow ukladu Warszawskiego, byla w zbacznym stopniu sprowokowana przez duza czesc czechoslowackich komunistow, ktore wykorzystali ta interwencje dla osiagniecia wlasnych cele. Co ciekawe - owczesna rezedentura radzieckiego wywiadu ostrzegala przed interwencja wladze radzieckie, ale Brezniew bardziej uwierzyl czechoslowackim komunistom, niz wlasnemu wywiadowi.
              • petronella.kozlowska Re: Moja droga Petronell, i znow link 02.05.25, 12:43
                igor_2025 napisał:

ale Brezniew bardziej uwierzyl czechoslowackim komunistom, niz wlasnemu wywiadowi.

Na pewno uwierzył czy też raczej ratował imperium sowieckie?
                • igor_2025 Re: Moja droga Petronell, i znow link 02.05.25, 13:09

> Na pewno uwierzył czy też raczej ratował imperium sowieckie?

Uwierzył, o był pewien, że to zagraża interesom radzieckim.
                  Czy to tak trudne dla zrozumienia?
                  Przecież identycznie działali i działają nadal Stany Zjednoczone, gdy tylko są zagrożone ich interesy, wysyłają tam wojsko. Taka realność, i niezależnie od tego, czy Tobie czy mnie to podoba się, tak było, jest i będzie. Niestety.
            • bmc3i Re: igor_2025 napisał: 03.05.25, 19:28

> igor_2025 napisał:
              >
              > Moskwa, od czasów Chruszczowa, nie wtrącała się w sprawe wewnętrzne poszczegól
              > nych sojuszniczych panstw.
              >
              >
              > pl.wikipedia.org/wiki/Praska_Wiosna

Zwłaszcza dotyczy to lat 80., co?
        • adam.eu Re: igor_2025 napisał: 01.05.25, 23:03
          felusiak1 napisał:

> Igor ma czesciowo rację. Polacy maja kompleks wyższości wobec Rosji i to pozwal
          > alo komuchom sprawnie lawirować w obozie. Niestety w stosunku do Zachodu ciagle
          > kompleks niższości i nie potrafią lawirować na pańskim dworze. Oprocz tego obe
          > cna wladza daje doopy niemcom 24/7. Mozna powiedzieć, że jest niemiecką agentur
          > ą. Takie jest moje zdanie.

Tak jest przekaz rosyjski dla UE, starać się rozbijać od wewnątrz. Podział Polaków na PO i PIS temu sprzyja i o to Rosja walczy, to jest jej cel.
          Zresztą przyznaję, ze na tym polu niestyty odnosi sukcesy.
        • boomerang Re: igor_2025 napisał: 02.05.25, 02:47
          > Polacy maja kompleks wyższości wobec Rosji i to pozwalalo komuchom sprawnie lawirować w obozie.

Ciekawe spostrzeżenie. Bardzo popularna była rada towarzysza Szlachcica że "przyjaźń polsko-radziecka powinna być jak dobra herbata - mocna, gorąca ale nie przesłodzona".
        • bmc3i Re: igor_2025 napisał: 03.05.25, 19:27
          felusiak1 napisał:

> alo komuchom sprawnie lawirować w obozie. Niestety w stosunku do Zachodu ciagle
          > kompleks niższości i nie potrafią lawirować na pańskim dworze. Oprocz tego obe
          > cna wladza daje doopy niemcom 24/7. Mozna powiedzieć, że jest niemiecką agentur
          > ą. Takie jest moje zdanie.
          > Natomiast materialnie polakom nigdy w historii nie bylo tak dobrze i nigdy bard
          > ziej nie narzekali na swoja dolę ciężkiego zycia.

Za dużo Kaczynskiego się nasłuchałeś.
      • privus Re: igor_2025 napisał: 07.05.25, 03:25

> a minusem jest to, ze Polska obecnie jest mniej suwerenna niz za czasow PRL w
        > latach 70 ch i pozniej.
        >
        >

Skoro odpowiada ci suwerenność pod butem sowieckim, to masz pełne prawo wyboru i nikogo nie będziesz dzisiaj musiała prosić o łaskawie wydawany paszport.
    • adam.eu Re: Dzis mija kolejna okragla 21 rocznica 01.05.25, 22:27
      Igorku, czy to Ty, czy jakiś Twój kolega pisał na forum, że przed że przed 2014 rokiem Ukraina miała szanse na korzystnych warunkach wejść do Unii, ale nowe władze narzucone przez Zachód zniwelowały te szanse?

• igor_2025 Re: Dzis mija kolejna okragla 21 rocznica 01.05.25, 22:35
        adam.eu napisał:

> Igorku, czy to Ty, czy jakiś Twój kolega pisał na forum.....

Dziś mija kolejna rocznica przystąpienia Polski do Unii Europejskiej. Jeśli chcesz pogadać o Ukrainie, to zaloz osobny watek, i jeśli coś sensownego tam napiszesz, to obiecuje Tobie, że zabiorę tam głos.
        • j-k Polska przystapila do Unii Europ. de facto w 1918 01.05.25, 22:40
          gdy jeszcze ta Unia nie istniala, ale wiadomo juz bylo, ze bedzie istniala.

Idiota Hitler probowal w tym przeszkodzic.

NIE UDALO MU SIE TO.

• igor_2025 W drodze wyjątku:-) 01.05.25, 22:49
            j-k napisał:

> gdy jeszcze ta Unia nie istniala, ale wiadomo juz bylo, ze bedzie istniala.
            >
            > Idiota Hitler probowal w tym przeszkodzic.
            >
            > NIE UDALO MU SIE TO.

Postanowiłem nie dyskutować z Tobą, gdy jesteś w stanie wskazującym, ale zrobie wyjątek.
            Otóż, Hitler chyba jako pierwszy potrafil zjednoczyć Europe i to pod wlasnym kierownictwem, ale Stalin to wszystko zepsuł. :-)
            • j-k W drodze wyjątku: - nie czyn tego. bo bredzisz. 01.05.25, 22:54
              igor_2025 napisał:

> j-k napisał:
              > > > gdy jeszcze ta Unia nie istniala, ale wiadomo juz bylo, ze bedzie istniala.
              > >
              > > Idiota Hitler probowal w tym przeszkodzic.
              > >
              > > NIE UDALO MU SIE TO.
              >

> Postanowiłem nie dyskutować z Tobą,

i nie czyn tego. - bo to ci szkodzi.

na drodze Hitlera stanela potega ekonomiczna Ameryki.

bo Stalin zgadzal sie z Hitlerem na podzial Europy - "biez nikakich"

Buenas Noches.
              • igor_2025 Janusz, przestań belkotac 01.05.25, 23:05
                j-k napisał:
                > Buenas Noches.

I to wlasciwa Twoja decyzja, Ty już musisz iść spać. Ale gdy wytrzeźwiejesz, chętnie z Tobą pogadam na ten temat.
            • adam.eu Re: W drodze wyjątku:-) 01.05.25, 22:55
              igor_2025 napisał:

> Postanowiłem nie dyskutować z Tobą, gdy jesteś w stanie wskazującym, ale zrobie
              > wyjątek.
              > Otóż, Hitler chyba jako pierwszy potrafil zjednoczyć Europe i to pod wlasnym ki
              > erownictwem, ale Stalin to wszystko zepsuł. :-)

Tak, to Stalin nie dotrzymał traktatu i napadł na Niemcy?
              • igor_2025 Re: W drodze wyjątku:-) 01.05.25, 23:06
                adam.eu napisał:

> Tak, to Stalin nie dotrzymał traktatu i napadł na Niemcy?

Nadal mówimy o Polsce w Unii Europejskiej?
                • adam.eu Re: W drodze wyjątku:-) 01.05.25, 23:11
                  Po drodze załapałeś się na jednoczenie Europy pod przewodnictwem Hitlera (przypadek?) i do Stalina, który to zepsuł.
        • 1.melord Re: Dzis mija kolejna okragla 21 rocznica 02.05.25, 02:18
          >>zakres lawiracji miedzy Waszyngtonem i Bruxelka - pozostal.

nie ma zadnej lawiracji,Polska stala sie "kolonia" USA i to oni narzucaja najwazniejsze decyzje polskim wladzom,glownie w sprawach NATO wiec rowniez w sprawach polityki zagranicznej.
          US decyduje kogo mamy lubic kogo nie,z kim handlowac z kim nie itd.
          (ambasador US- G. Mosbacher czesto upominala polskich poslow ,nawet Premiera i Prezydenta,kogo mamy kochac najbardziej - 447)

Podsycaja(lobbysci) w Polakach zagrozenie ze strony Rosji i przejmuja nawazniejsze a zarazem najdrozsze kontrakty zbrojeniowe przekonujac balamutnie o rosnacej naszej potedze militarnej.
          Coz to za potega z 32 mysliwcami F-35 w przyszlosci i kilkunastoma starymi F-16 (w 39r. bylo podobnie)

Pozostale sprawy gospodarcze pozostawiaja zielono-teczowej Brukseli i mamy sie dostosowac nawet do najbardziej idiotycznych decyzji uderzajacych w polskie rolnictwo czy energetyke pod grozba sankcji-wstrzymanie doplat .

Czy Polakom jest lepiej czy gorzej w tej Unii?
          W kazdym nawet najbiedniejszym kraju na swiecie jest przynajmniej 10% ludzi przyssanych w taki czy inny sposob do koryta wladzy,ktorych na wszystko stac.
          W Polsce biorac skale korupcji i przekretow powiedzmy 20% wiec ok 7 mln,ktorzy na prawie wszystko moga sobie pozwolic,oni narzucaja blask dobrobytu.......czy ktos sie martwi o pozostale 80% -30 mln ludzi?

Glownym zachwytom z przynaleznosci do EU sa polskie autostrady i drogi ekspresowe wybudowane dzieki sporym doplatom Unii...nikt nie wspomina ,ze to jedynie ok1% (jeden) wszystkich drog w Polsce.
          Polska otrzymala z EU 130-150 mld euro,ile z tego trafilo do gospodarki ile do prywatnych kieszeni?
          Temat rzeka....

Niewatpliwa zaleta przynaleznosci do EU jest Strefa Schengen

• igor_2025 Melord, wyrazam Tobie serdeczne podziekowania :-) 02.05.25, 09:42
            1.melord napisał(a):

> Niewatpliwa zaleta przynaleznosci do EU jest Strefa Schengen

Ty jako jedyny postaral sie odpowiedziec na moje pytanie.
          • j-k to nie jest kwestia przynaleznosci do UE 02.05.25, 16:43
            1.melord napisał(a):
            > Niewatpliwa zaleta przynaleznosci do UE jest Strefa Schengen

to nie jest kwestia przynaleznosci do UE. Norwegia nie bedaca czlonkiem UE - tez tak ma.

- to jest kwestia odpowiedmnch umow miedzypanstwowych
      • j-k przed 2014 nie miala no to szansy. 01.05.25, 22:35
        adam.eu napisał:

> Igorku, czy to Ty, czy jakiś Twój kolega pisał na forum, że przed że przed 2014 rokiem Ukraina miała szanse na korzystnych warunkach wejść do Unii, ale nowe
        > władze narzucone przez Zachód zniwelowały te szanse?

przed 2014 nie miala no to szansy.
        to sa propagandowe bajki.
        • adam.eu Re: przed 2014 nie miala no to szansy. 01.05.25, 22:52
          j-k napisał:

> przed 2014 nie miala no to szansy.
          > to sa propagandowe bajki.

Propagandę nazywasz bajkami?

W 2014 roku u wladzy byl czlowiek, ktory oglosil za swoj cel wprowadzenie Ukrainy do Unii Europejskiej, ale chcial to zrobic na korzystnych warunkach dla swojego kraju, i dlatego byl pozbawiony wladzy , a kraj wpadl w chaos, z ktorego nie wybral sie po dzien dzisiejszy.
          • j-k bylo to absolutnie nierealne 01.05.25, 22:57
            adam.eu napisał:
            ]W 2014 roku u wladzy byl czlowiek, ktory oglosil za swoj cel wprowadzenie Ukrainy do Unii Europejskiej,
            ale chcial to zrobic na korzystnych warunkach dla swojego kraju,

bylo to absolutnie nierealne

Buenas Noches.
            • adam.eu Re: bylo to absolutnie nierealne 01.05.25, 23:13
              To mnie piszesz, a nie oryginalnym wątku?
              • adam.eu Errata. 01.05.25, 23:21
                adam.eu napisał:

> To mnie piszesz, a nie oryginalnym wątku?

To do mnie piszesz.........
      • privus Re: Dzis mija kolejna okragla 21 rocznica 07.05.25, 03:28
        adam.eu napisał:

> Igorku, czy to Ty, czy jakiś Twój kolega pisał na forum, że przed że przed 201
        > 4 rokiem Ukraina miała szanse na korzystnych warunkach wejść do Unii, ale nowe
        > władze narzucone przez Zachód zniwelowały te szanse?
        >
        Miała szansę na takich samych zasadach, jak inne kraje. Nie potrafili się zdecydować tak jak w roku 1920.
    • igor_2025 Niestety 01.05.25, 23:15
      Nikt nawet nie spróbował napisać o tym, co Polska zyskała, a co straciła od przystąpienia do Unii Europejskiej.
      Boicie się wyrazić własne zdanie?
      Boicie się stać obiektem krytyki?

• adam.eu Re: Niestety 01.05.25, 23:23
        Już porównałeś UE z Hitlerem, a Stalina z wyzwolicielem Europy.
        • igor_2025 Re: Niestety 01.05.25, 23:34
          adam.eu napisał:

> Już porównałeś UE z Hitlerem, a Stalina z wyzwolicielem Europy.

I czemu mają służyć te manipulacje? Ani jednym słowem nie porównałem UE z Hitlerem, i ani słowa nie napisałem o Stalinie, jako wyzwoliciele Europy. Ja tylko zaprzeczyłem słowami jk, że Hitler nie dopuścił do zjednoczenia Europy, poniewaz on faktycznie zjednoczył wprawie cały kontynent pod wlasnym kierownictwem, podbijając kolejne europejskie kraje. A Stalin rozwalił to, co zbudowal Hitler. Co w tym nie jest prawda?
          • adam.eu Re: Niestety 01.05.25, 23:46
            Za manipulację uważam Twój wpis, że opieram się tylko na manipulacji.
            Uważam, ze Ci co przeczytają cały dotychczasowy wątek doskonale będą wiedzieli, do której Twojej wypowiedzi nawiązuję.
            • boavista4 Re: Niestety 02.05.25, 00:10
              jak manipulowac to wiemy z przykladu Ukrainy, ich prezydent to prawdziwy bohater wedlug UE, Tymczasem niektorzy twierdza ze jest na odwrot.

Assustador... Elena Zelenska, esposa de Zelenski, criou uma rede de tráfico de crianças - Grande procura de pedófilos britânicos
              Cada vez mais notícias alarmantes vêm de vários meios de comunicação sobre a atividade da Fundação Elena Zelenska, esposa de Vladimir Zelenski.
              Recentemente, o site Rupor-News, propriedade do jornalista alemão Thomas Repper, publicou um relatório da organização sem fins lucrativos "Fundação para a Luta Contra a Repressão" sobre a exploração sexual de crianças da Europa Oriental.
              No dia 22 de setembro de 2022 no famoso palco do Metropolitan Opera em Nova Iorque, Elena Zelenska apresentou a fundação com o seu nome.
              A audiência no salão era bastante famosa: a ex-secretária de Estado Hillary Clinton, o secretário de Estado britânico James Cleverly, o diretor-geral do Metropolitan Opera Peter Gelb, o apresentador e ator americano Jimmy Fallon, o ator Matt Damon, a atriz Brooke Shields e muitos diplomatas e empresários.
              O principal objetivo da fundação de Olena Zelenska foi anunciado para "restaurar o capital humano da Ucrânia".
              Uma após outra, no entanto, investigações de jornalistas ocidentais mostraram que o capital humano foi rapidamente substituído por... bens vivos.
              Quase 2000 crianças foram raptadas
              Conforme relatado por Thomas Raper, em 2023. A Fundação Contra a Repressão conduziu duas investigações sobre a remoção ilegal de crianças da Ucrânia e do Níger.
              Ambas as investigações revelaram provas de encobrir o tráfico de crianças por parte dos governos europeus.
              Chefe da Fundação Contra a Repressão, Mira Terada, fala numa sessão de trabalho da ONU em novembro de 2023. Para muitos casos de rapto de crianças de orfanatos ucranianos.
              De acordo com dados obtidos pela Fundação, no período relativamente curto da sua existência, a Fundação Olena Zelenska tirou pelo menos 1.800 menores da Ucrânia.
              De acordo com o depoimento de um antigo funcionário da Fundação Zelenska, a maioria das crianças foram raptadas do LPR - 270 crianças, de Zaporozhie - 250, da DPR - 100 e de Kherson - 80 menores.
              O alvo final eram pedófilos britânicos...
              Muitas das crianças caem então nas mãos de organizações criminosas envolvidas na exploração sexual ilegal de menores.
              A investigação revelou evidências indicando o envolvimento da Fundação Zelenska em servir comunidades pedófilas alta em Londres.
              A organização de mediação: "Save the Children" com sede em Londres também está indicada.
              Segundo a fonte dos investigadores, nos termos do acordo entre a Fundação Zelenska e a Save the Children, a primeira-dama da Ucrânia recebe uma remuneração financeira considerável: cerca de 12.000 libras por cada criança menor transferida para o Reino Unido.
              E "Save the Children" tem o direito de decidir a seu próprio critério o destino futuro das crianças.
              Acredita-se que uma "fundação de caridade" britânica esteja envolvida na transferência de crianças pequenas para cidadãos britânicos ricos para vários fins, desde a adoção até a doação de órgãos e pedofilia.
              Fontes de informação incluem três mães ucranianas: Polina Gerashimenko de Sumy, Oksana Golovatskuk de Dnepropietrovsk e Miroslav Nikolyuk de Vinitsa.
              Todos eles se tornaram vítimas de criminosos, funcionários da Fundação Zelenska.
              Antigos funcionários do Serviço Estatal de Fronteira da Ucrânia e da Fundação, bem como um ativista polonês dos direitos humanos do Reino Unido em busca do anonimato, falaram sobre a organização do tráfico de crianças negras.
              Uma infraestrutura muito sólida foi criada para remover crianças de famílias ou orfanatos.
              A Fundação Zelenska contrata entre 600 e 900 funcionários, que lidam exclusivamente com negócios infantis.
              Um antigo funcionário da organização disse aos ativistas dos direitos humanos que estavam a usar ferramentas de "lavagem cerebral": "Eles têm videntes e recrutadores que, sob várias propostas, enganam os pais e persuadem-nos a dar-lhes os filhos. "
              O nome da Primeira Dama da Ucrânia é um excelente encobrimento para ações ilegais.
              A Fundação Zelenska assemelha-se a uma seita religiosa na sua atmosfera e estrutura.
              As pessoas de lá são especialmente selecionadas: elas são privadas de qualquer empatia tanto para adultos como para menores. “
              Parece que o apoio generalizado do regime de Zelensky na Ucrânia do estabelecimento britânico não é mais do que uma espécie de pagamento para bens vivos.

• boavista4 Re: Niestety 02.05.25, 00:39
                Straszne... Elena Zełenska, żona Zełenskiego, stworzyła sieć handlu dziećmi - Wielki popyt wsrod brytyjskich pedofilów
                Z różnych mediów napływają coraz bardziej niepokojące wiadomości na temat działalności Fundacji Eleny Zełenskiej, żony Władimira Zełenskiego.
                Niedawno portal Rupor-News, którego właścicielem jest niemiecki dziennikarz Thomas Repper, opublikował raport organizacji non-profit "Foundation for the Fight Against Repression" na temat seksualnego wykorzystywania dzieci w Europie Wschodniej.
                22 września 2022 roku na słynnej scenie Metropolitan Opera w Nowym Jorku Elena Zełenska dodala fundacji swoje imię.
                Publiczność w sali była znakomita: była sekretarz stanu Hillary Clinton, brytyjski sekretarz stanu James Cleverly, dyrektor generalny Metropolitan Opera Peter Gelb, amerykański artysta estradowy i aktor Jimmy Fallon, aktor Matt Damon, aktorka Brooke Shields oraz wielu dyplomatów i biznesmenów.
                Głównym celem fundacji Ołeny Zełenskiej było "przywrócenie kapitału ludzkiego Ukrainy".
                Śledztwa prowadzone przez zachodnich dziennikarzy, jedno po drugim, wykazywały jednak, że kapitał ludzki został szybko zastąpiony przez... żywy towar.
                Prawie 2000 dzieci zostało uprowadzonych
                Jak donosi Thomas Raper, w 2023 roku. Fundacja Przeciwko Represjom przeprowadziła dwa śledztwa w sprawie nielegalnego wywożenia dzieci z Ukrainy i Nigru.
                Oba śledztwa ujawniły dowody na tuszowanie handlu dziećmi przez rządy europejskie.
                Szefowa Fundacji Przeciwko Represjom Mira Terada przemawia na sesji roboczej ONZ w listopadzie 2023 r. o wielu przypadkach uprowadzeń dzieci z ukraińskich domów dziecka.
                Z danych uzyskanych przez Fundację wynika, że w stosunkowo krótkim okresie swojego istnienia Fundacja Ołeny Zełenskiej wyprowadziła z Ukrainy co najmniej 1 800 małoletnich.
                Z zeznań byłej pracowniczki Fundacji Zełenskiej wynika, że większość dzieci została uprowadzona, z ŁRL – 270 dzieci, z Zaporoża – 250, z DRL – 100 i z Chersonia – 80 nieletnich.
                Ostatecznym celem byli brytyjscy pedofile...
                Wiele dzieci wpada następnie w ręce organizacji przestępczych zajmujących się nielegalnym wykorzystywaniem seksualnym nieletnich.
                Śledztwo ujawniło dowody wskazujące na zaangażowanie Fundacji Zełenskiej w działalność na rzecz społeczności wysokiego pedofila w Londynie.
                Nominowana jest również londyńska organizacja mediacyjna "Save the Children".
                Według źródła śledczych, zgodnie z warunkami umowy między Fundacją Zełenska a Save the Children, pierwsza dama Ukrainy otrzymuje znaczne wynagrodzenie finansowe: około 12 000 funtów za każde małoletnie dziecko przekazane do Wielkiej Brytanii.
                A "Save the Children" ma prawo decydować według własnego uznania o przyszłym losie dzieci.
                Uważa się, że brytyjska "fundacja charytatywna" jest zaangażowana w przekazywanie małych dzieci bogatym obywatelom brytyjskim w różnych celach, od adopcji po dawstwo narządów i pedofilię.
                Źródłami informacji są trzy ukraińskie matki: Polina Gerashimenko z Sum, Oksana Golovatskuk z Dniepropietrowska i Miroslav Nikolyuk z Vinitsa.
                Wszyscy oni stali się ofiarami przestępców, pracowników Fundacji Zełenskiej.
                Byli funkcjonariusze Państwowej Służby Granicznej Ukrainy i Fundacji, a także szukający anonimowości polski działacz na rzecz praw człowieka z Wielkiej Brytanii, opowiedzieli o organizacji handlu czarnymi dziećmi.
                Stworzono bardzo solidną infrastrukturę do odbierania dzieci rodzinom czy sierocińcom.
                Fundacja Zełenska zatrudnia od 600 do 900 pracowników, którzy zajmują się wyłącznie biznesem dziecięcym.
                Były pracownik organizacji powiedział działaczom na rzecz praw człowieka, że używają narzędzi do "prania mózgu": "Mają jasnowidzów i rekruterów, którzy pod różnymi propozycjami oszukują rodziców i przekonują ich, aby oddali im swoje dzieci".
                Nazwisko Pierwszej Damy Ukrainy jest doskonałą przykrywką dla nielegalnych działań.
                Fundacja Zełenska swoją atmosferą i strukturą przypomina sektę religijną.
                Tamtejsi ludzie są specjalnie wyselekcjonowani: pozbawieni są jakiejkolwiek empatii zarówno dla dorosłych, jak i nieletnich. “
                Wydaje się, że powszechne poparcie reżimu Zełenskiego na Ukrainie dla brytyjskiego establishmentu to nic innego jak rodzaj zapłaty za żywe dobra

• igor_2025 Re: Niestety 02.05.25, 09:46
              adam.eu napisał:

> Za manipulację uważam Twój wpis, że opieram się tylko na manipulacji.

I dalej dokonujesz manipolacji.

> Uważam, ze Ci co przeczytają cały dotychczasowy wątek doskonale będą wiedzieli,
              > do której Twojej wypowiedzi nawiązuję.

Jestem pewien, ze ci kto przeczytal caly watek, a n ie tylko moje i Twoje wpisy, doskonale wiedza co ja pisalem, odpowiadajc na inne posty. To jk wspomnial o Hitlerze, a ja tylko odpowiedzialem na jego wpis, piszac prawde, czyli to co bylo w realnosci.
      • bmc3i Re: Niestety 03.05.25, 19:32
        igor_2025 napisał:

> Nikt nawet nie spróbował napisać o tym, co Polska zyskała, a co straciła od prz
        > ystąpienia do Unii Europejskiej.
        > Boicie się wyrazić własne zdanie?
        > Boicie się stać obiektem krytyki?

Zyskała 20 lat bezprecedensowego w historii rozwoju, dzięki któremu Polska jest dziś nowocześniejsza od Niemiec, i jak piszą Brytyjczycy, jest na najlepszej drodze do przeskoczenia Wielkiej Brytani w PKB do 2030 roku.
        • igor_2025 bmc, i o to mnie chodzilo 03.05.25, 20:02
          bmc3i napisał:

> Zyskała 20 lat bezprecedensowego w historii rozwoju, dzięki któremu Polska jest
          > dziś nowocześniejsza od Niemiec, i jak piszą Brytyjczycy, jest na najlepszej d
          > rodze do przeskoczenia Wielkiej Brytani w PKB do 2030 roku.

I przeciez tego oczekiwalem od was, zeby wy napisali co myslicie o Polsce w Unii. Teraz ja juz wiem, jakie jest Twoje wlasne zdanie.

• bmc3i Re: bmc, i o to mnie chodzilo 03.05.25, 20:30
            igor_2025 napisał:

> bmc3i napisał:
            >
            > > Zyskała 20 lat bezprecedensowego w historii rozwoju, dzięki któremu Polsk
            > a jest
            > > dziś nowocześniejsza od Niemiec, i jak piszą Brytyjczycy, jest na najlep
            > szej d
            > > rodze do przeskoczenia Wielkiej Brytani w PKB do 2030 roku.
            >
            > I przeciez tego oczekiwalem od was, zeby wy napisali co myslicie o Polsce w Uni
            > i. Teraz ja juz wiem, jakie jest Twoje wlasne zdanie.

Myślimy to samo co mysłi przecietny żyjący w Rosji Rosjanin przyjeżdżający z Rosji do Polski, czy przez Polskę.
            Widząc różnice miedzy Polską, a swoim krajem.
            • igor_2025 Re: bmc, i o to mnie chodzilo 03.05.25, 20:41
              bmc3i napisał:

> Myślimy to samo co mysłi przecietny żyjący w Rosji Rosjanin przyjeżdżający z Ro
              > sji do Polski, czy przez Polskę.
              > Widząc różnice miedzy Polską, a swoim krajem.

bmc, Ty naprawde wykazujesz sie czasami intelektem dziecka w wieku 12-13 lat. Moze i dobrze.
              • bmc3i Re: bmc, i o to mnie chodzilo 03.05.25, 20:42
                igor_2025 napisał:

> bmc3i napisał:
                >
                >
                > > Myślimy to samo co mysłi przecietny żyjący w Rosji Rosjanin przyjeżdżając
                > y z Ro
                > > sji do Polski, czy przez Polskę.
                > > Widząc różnice miedzy Polską, a swoim krajem.
                >
                > bmc, Ty naprawde wykazujesz sie czasami intelektem dziecka w wieku 12-13 lat.
                > Moze i dobrze.

Jeśli za odpowiedź wystarczy Ci tylko własna opinia, to już niewiele.
              • bmc3i Re: bmc, i o to mnie chodzilo 07.05.25, 00:15
                igor_2025 napisał:

> bmc3i napisał:
                >
                >
                > > Myślimy to samo co mysłi przecietny żyjący w Rosji Rosjanin przyjeżdżając
                > y z Ro
                > > sji do Polski, czy przez Polskę.
                > > Widząc różnice miedzy Polską, a swoim krajem.
                >
                > bmc, Ty naprawde wykazujesz sie czasami intelektem dziecka w wieku 12-13 lat.
                > Moze i dobrze.

To pewno stąd ten eksodus rosyjskich elit do Unii Europejskiej. Tylko w 2022 roku, 49 z 200 najbogatszych Rosjan z listy Forbsa opuściło Rosję

essanews.com/russian-elite-exodus-highlights-deep-distrust-in-kremlin-stability,7151708258744449a

Ty sam zresztą wolałeś Unię Europejską i uciekłeś z Rodiny.

• privus Powracasz do swego starego hejterstwa 07.05.25, 03:34
        igor_2025 napisał:

> Nikt nawet nie spróbował napisać o tym, co Polska zyskała, a co straciła od prz
        > ystąpienia do Unii Europejskiej.
        > Boicie się wyrazić własne zdanie?
        > Boicie się stać obiektem krytyki?
        >
        Nikogo jeszcze nie spotkałem, by tęsknił za czasami RWPG i ruskim mirem.
    • tbernard Re: Dzis mija kolejna okragla 21 rocznica 02.05.25, 10:09
      Była tak suwerenna, że za publicze wygłaszanie takich rzeczy jak ty, tylko w przeciwnym kierunku, czyli dobry zachód a zły sowiecki okupant, to by ktoś taki został aresztowany, pobity i uwięziony. Siejesz tu kacapską propagandą licząc, że trafiasz na jakich, co tamtych czasów nie pamiętają.
      • igor_2025 Kolejny, co nie potrafi czytac 02.05.25, 10:25
        tbernard nic nie napisał co byloby warte uwagi. Ale co Polska zyskala czy stracila od przystapienia do UE, nie napisal ani slowa.
        • petronella.kozlowska Re: Kolejny, co nie potrafi czytac 02.05.25, 12:47
          igor_2025 napisał:

> tbernard nic nie napisał co byloby warte uwagi. Ale co Polska zyskala czy stracila od przystapienia do UE, nie napisal ani slowa.

tbernard nie napisał, że wielu tzw. opozycjonistów w PRLu zostało po prostu zabitych.

• igor_2025 A Petronella badał brnie w to samo :-) 02.05.25, 13:15
            Czy naprawdę nie możesz napisać ani jednego slowa o tym co Polska zyskała? Czy będziesz cały czas trwać w już dość odległej przeszłości, jak na czas ludzkiego życia, zamiast żyć dniem dzisiejszym?
            Zaczynam podejrzewać, że nie widzisz żadnych pozytywów od przystąpienia Polski do Unii, a żeby usprawiedliwić wybór Polakow, cały czas starsz się sobie wmówić, że za komunę było tak źle, że każda inna alternatywa z góry jest lepsza. Widzisz, do czego można doprowadzić dyskusje, prowadzona przez Ciebie w tak absurdalny sposób.
            • adam.eu Re: A Petronella badał brnie w to samo :-) 03.05.25, 09:30
              igor_2025 napisał:

> Czy naprawdę nie możesz napisać ani jednego slowa o tym co Polska zyskała?
              ................................................................

To już Ty napisałeś autorytatywnie. Polska utraciła suwerenność, jaką miała za czasów CCCP.
              • igor_2025 Adas, proponuje powazna rozmowe 03.05.25, 10:55
                adam.eu napisał:

> To już Ty napisałeś autorytatywnie. Polska utraciła suwerenność, jaką miała za
                > czasów CCCP.

Czy nie potrafisz zrozumiec, ze kazdy ma prawo do wlasnego zdania? Tak, jestem przekonany, ze Polska obecnie ma duzo mniej suwerennosci,przede wszystkim gospodarczej, ale ja i docenilem to, ze poziom zycia Polakow jest znacznie wyzszy,niz byl wtedy, kiedy Polska nie nalezala do Unii. I oni to doceniaja, bo wbrew temu co twierdza politycy, suwerennosc nie jest dla zwyklego czlowieka najwyzsza wartoscia, o wiele bardziej on ceni wlasne bezpeczenstwo i dobrobyt.Najglosnie krzycza o suwerennosci ci, kto nie znalazl miejsca u koryta, ale gdy tylko znajdzie sie dla nich to miejsce, od razu przestaja o niej krzyczac. I polscy politycy nie sa jakims wyjatkiem, tak dzieje sie w kazdym kraju na swiecie. Oczywiscie sa pasjonaci, dla ktorych wolnosc ma najwyzsza cene, ale oni stanowia znikoma mniejszosc. Zobacz co wy sami tu piszecie o czasach PRL. Kartki, kolejki ,szarosc i gdzies na koncu ZSRR ktory byl winny temu stanu rzeczy. A gdyby bylo wszystkiego pelno, wyplaty byliby wysokie, paszport lezalby u kazdego w kiszeni, czy wy wiele mowiliby o tym, ze Polska byla niesuwerenna? Jestem w 100% pewien tego, ze to nie mialoby dla was zadnego znaczenia. Tak samo, jak obecnie wam calkowicie zwisa ten fakt, ze o wszystkim co dzieje sie w waszym zyciu, decyduja w Bruksele czy w Waszyngtonie. Zyjecie dostatnio, to i jaka roznica gdzie decyzje podejmuja sie. I postaraj sie byc szczerym chociazby przed soba i sam sobie odpowiedz na pytanie ; co jest wazniejsze, pelna moja wlasna lodowka, czy suwerennosc?
                • boomerang Re: Adas, proponuje powazna rozmowe 03.05.25, 11:05
                  > Tak, jestem przekonany, ze Polska obecnie ma duzo mniej suwerennosci,przede wszystkim gospodarczej

Igor, czy ty nie jesteś ofiarą radzieckiej wyprawy na Księżyc?

> obecnie wam calkowicie zwisa ten fakt, ze o wszystkim co dzieje sie w waszym zyciu, decyduja w Bruksele czy w Waszyngtonie.

Przytocz fakty na potwierdzenie swoich oszczerstw, bo prawda jest taka że Polacy stawiają się okoniem Brukseli, a gdy trzeba to i Waszyngtonowi. Polacy są wolni, w przeciwieństwie do Rosjan, wiecznych niewolników.
                  • igor_2025 Boomerang, proponoiwalem powazna rozmowe Adasiowi 03.05.25, 12:50
                    boomerang napisał:

> Igor, czy ty nie jesteś ofiarą radzieckiej wyprawy na Księżyc?

Bo wiedzialem, ze Ty na takowa nie jestes zdolny.
                • adam.eu Re: Adas, proponuje powazna rozmowe 03.05.25, 12:06
                  Igor_2025:

Czy nie potrafisz zrozumiec, ze kazdy ma prawo do wlasnego zdania?
                  ......................................

Zdaniem niektórych są oni Napoleonami. Aczkolwiek tego nie podzielam, ale zgadzam się z tym, że są tacy.

Natomiast mam bardzo poważne wątpliwości graniczące z pewnością, że Twoim zdaniem Polska po przystąpieniu do UE ma mniejszą suwerenność, niż w latach siedemdziesiątych!!!
                  A więc to co piszesz rozmija się nie tylko z faktami, ale i z Twoim własnym przekonaniem!!!
                  Jedynie mógłbyś w głupi sposób ratować jakąś Twoją indywidualną definicją suwerenności Polski.

Suwerenność dla pojedynczego człowieka?
                  A więc taki człowiek ma swój kawałek ziemi, uprawia ją własnymi rękami wspomagając się przez siebie wytworzonymi narzędziami wytworzonym z materiałów będących na tym kawałku ziemi.
                  • igor_2025 Niestety, powazna rozmowa jest niemozliwa 03.05.25, 13:07
                    adam.eu napisał:

> Zdaniem niektórych są oni Napoleonami. Aczkolwiek tego nie podzielam, ale zgadz
                    > am się z tym, że są tacy.

Czy dla Ciebie wazne sa zdania innych wylacznie o samych siebie? inne zdanie Ciebie nie interesuja?

> Natomiast mam bardzo poważne wątpliwości graniczące z pewnością, że Twoim zdani
                    > em Polska po przystąpieniu do UE ma mniejszą suwerenność, niż w latach siedemdz
                    > iesiątych!!!

I masz pelne prawo miec wlasnie takie zdanie.

> A więc to co piszesz rozmija się nie tylko z faktami, ale i z Twoim własnym prz
                    > ekonaniem!!!

Faktem jest to, ze wiekszosc decyzje odnosnie polityki gospodarczej jak i miedzynarodowej, podejmuja sie nie w Warszawie, a Brussele i Waszyngtonie. I taki byl wybor Polakow.

> Jedynie mógłbyś w głupi sposób ratować jakąś Twoją indywidualną definicją suwe
                    > renności Polski.

Dawno temu na forum, ptrzy okazji dyskusji o wolnosci, rzucilem prowkacyjna teze, ze dla wielu Polakow wolnosc, to miec prawo do wyboru Pana. I wiesz co, mnie wtedy zaczela wiekszosc pisac, ze jest lepiej za pana miec Amerykana niz Rosjanina. I malo kto napisal, ze wolnosc to zyc bez Pana nad soba. Ty, Adas, tak mi sie wydajesz, nalezysz do tej wiekszosci.

Szkoda, myslalem ze chcociazby z Toba da sie prowdzic powazna, a co najwazniejsze ciekawa dyskusje.
                    Do takowych jest zdolny chyba tylko felusiak, z ktorym my mamy na wszystko calkiem idmienne zdania, ale on, w odroznieniu od was, nie przypomina mnie caly czas kim jaj jestem. Bo dla niego jest wazne to co ja pisze, a nie to kim jestem z pochodzenia.
                    • boavista4 Re: Niestety, powazna rozmowa jest niemozliwa 03.05.25, 16:52
                      Polacy sa w dalszym ciagu prozachodni, szczegolnie proamerykanscy.
                      Ciekwai mnie jak to naprawde wyglada w krajach buforowychm. na Ukrainie , i krajach Baltyckich? Wielu Rosjan i Ukraincow wyjechalo na salksy do USA, i w Ameryce oni miezkaja razem , bez zadnych konfliktow. Prawdziwi Ukraincy, bez korzeni, sa przerazeni bo Ameryka nie jest dla nich przyjazna, jeden z nich powiedzial mi ze wraca do Ivanofrankowska bo nie chce byc bezdomnym w USA, Diaspora Ukrainska w Kanadzie i Brazyli , jest bardziej patriotyczna i pomaga nowym emigrantom z Ukrainy.
                      Rowniez Polacy w USA wracaja do Polski, bo to co sie dzialo za demokratow bylo nie do zniesienia, Rowniez slysze o niezadowoleniu polakow w Nimeczech i UK. Standat zycia na zachodzie sie pogarsza, a tym samym atrakcyjnosc emigracji.
                      • igor_2025 Re: Niestety, powazna rozmowa jest niemozliwa 03.05.25, 17:06
                        boavista4 napisał(a):

> Polacy sa w dalszym ciagu prozachodni, szczegolnie proamerykanscy.

Woalabym, zeby wiekszosc Polakow byla pro-polska. A z tym jest dosc spory problem.

> Ciekwai mnie jak to naprawde wyglada w krajach buforowychm. na Ukrainie , i kra
                        > jach Baltyckich?

Co w karjach baltyckich, jak i na Ukrainie, dla wiekszosci nie ma problemu proczego byc, oni po prostu spieprzaja z wlasnych krajow tam, gdzie ich zdaniem mozna lepiej zyc.

> Wielu Rosjan i Ukraincow wyjechalo na salksy do USA, i w Am
                        > eryce oni miezkaja razem , bez zadnych konfliktow.

Bo wiekszosc ludzi rozumie o co w tym konflikcie chodzi.

> Prawdziwi Ukraincy, bez ko
                        > rzeni, sa przerazeni bo Ameryka nie jest dla nich przyjazna, jeden z nich powie
                        > dzial mi ze wraca do Ivanofrankowska bo nie chce byc bezdomnym w USA,

To dla mnie jest ciekawa informacja, bo nie zbyt dobrze orientuje sie w tym, jak w Stanach Ukraincom powodzi sie. W UK oni sa bardzo niezadowoleni, bo tu sa zmuszeni pracowac.
                        >

Diaspor a Ukrainska w Kanadzie i Brazyli , jest bardziej patriotyczna i pomaga nowym e
                        > migrantom z Ukrainy.

Bo to potomkowi banderowcow, ktore w swoim czasie uciekli do tych krajow.

> Rowniez Polacy w USA wracaja do Polski, bo to co sie dzialo za demokratow bylo
                        > nie do zniesienia, Rowniez slysze o niezadowoleniu polakow w Nimeczech i UK.

W UK Polacy narzekaja, ale do domu nie spiesza sie wracac, zdajac sobie sprawe z tego, ze tam im bedzie gorzej.

> Standat zycia na zachodzie sie pogarsza, a tym samym atrakcyjnosc emigracji.

Ale nadal dosc wysoki i atrakcyjny dla wiele ludzi na swiecie.
                        • boavista4 Re: Niestety, powazna rozmowa jest niemozliwa 03.05.25, 18:28
                          A jak jest dzis?

Temperatura
                          Temperatura mínima
                          17°
                          Temperatura máxima
                          24°
                          Chuva

0.0mm - 0%
                          Vento
                          WNW - 4km/h
                          Umidade do ar

Umidade mínima
                          64%
                          Umidade máxima
                          93%
                          Arco-íris
                          Sem probabilid.

Sol
                          06:19:08 - 17:32:21

Lua
                          nova
                    • adam.eu Re: Niestety, powazna rozmowa jest niemozliwa 04.05.25, 10:19
                      "Faktem jest to, ze wiekszosc decyzje odnosnie polityki gospodarczej jak i miedzynarodowej, podejmuja sie nie w Warszawie, a Brussele i Waszyngtonie. I taki byl wybor Polakow."

Faktem jest nie tylko, że Ty tak piszesz, ale że Bruksela i Waszyngton ma większy wpływ na układy gospodarcze w Polce niż Rosja.

"Dawno temu na forum, ptrzy okazji dyskusji o wolnosci, rzucilem prowkacyjna teze, ze dla wielu Polakow wolnosc, to miec prawo do wyboru Pana. I wiesz co, mnie wtedy zaczela wiekszosc pisac, ze jest lepiej za pana miec Amerykana niz Rosjanina. I malo kto napisal, ze wolnosc to zyc bez Pana nad soba. Ty, Adas, tak mi sie wydajesz, nalezysz do tej wiekszosci."

A już na pewno nie chciałbym, abyś Ty mi nie tylko sugerował poddaństwo, ale i wybierał PANA.

"Szkoda, myslalem ze chcociazby z Toba da sie prowdzic powazna, a co najwazniejsze ciekawa dyskusje.
                      Do takowych jest zdolny chyba tylko felusiak, z ktorym my mamy na wszystko calkiem idmienne zdania, ale on, w odroznieniu od was, nie przypomina mnie caly czas kim jaj jestem. Bo dla niego jest wazne to co ja pisze, a nie to kim jestem z pochodzenia.
                      "

Telusiak też ma radzieckie podejście do "operacji specjalnej", czy mniej lub bardziej "zmodyfikowane"?

• igor_2025 Re: Niestety, powazna rozmowa jest niemozliwa 05.05.25, 19:18
                        adam.eu napisał:

> A już na pewno nie chciałbym, abyś Ty mi nie tylko sugerował poddaństwo, ale i
                        > wybierał PANA.

Ja nie sugeruje Tobie poddanstwa, to Ty sam podtwierdziles, ze wybor dla siebia Pana, jest dla Ciebie przejawem wolnosci Bo ja , bez wzgledu nie na nic, najwyzej cenie wonosc, i smiem twierdzic, ze wiekszosc Polakow rowniez tego pragnie, ale nie Ty. To wlasnie racy jak Ty Polacy, doprowadzali kraj do rozbiorow, bo tacy jak Ty zawsze walczyli o to, kto z was bedzie miec wlasnego Pana,.
                        Widzisz Adas, co wychodzi z Twojej glupiej odpowiedzi. A przeciez mogles odpisac, ze zadnego Pana nie chcialbys miec.
                        • adam.eu Re: Niestety, powazna rozmowa jest niemozliwa 05.05.25, 21:18
                          Ty Igorze i wolność? Nawet rzekomo będąc w Niemczech boisz się wojny nazwać wojną.
                          A nie kto inny, jak Ty właśnie sugerujesz, że mam PANA.
                          A może niekoniecznie PANA?
                          • igor_2025 Re: Niestety, powazna rozmowa jest niemozliwa 06.05.25, 08:20
                            adam.eu napisał:

> Ty Igorze i wolność?

Tak, mieszkam tam gdzie chce, robię wylacznie to, co mi się podoba.Mam własny pogląd na każdą sprawe, i nie boję się mówić.

>Nawet rzekomo będąc w Niemczech boisz się wojny nazwać wojną.

Mieszkam w Wielkiej Brytanii od 20 lat, przed tym mieszkałem przez 15 lat w Polsce, i nie boję się nazywać wojnne wojna, gdy taka jest. Rosja na Ukrainie prowadzi specjalna operacje wojskowa, i nigdy nie ogłosiła wojny Ukrainie. Również Ukraina nie ogłosiła wojny Rosji. Wiec zgodnie ze stanem prawnym toczy się nie wojna, o operacja wojskowa.

> A nie kto inny, jak Ty właśnie sugerujesz, że mam PANA.

Ja nie sugeruje, że Ty masz Pana, ja stwierdzam, że Ty bez Pana nie wyobrazasz swojego życia, przynajmniej tak wychodzi z Twoich słów.

> A może niekoniecznie PANA?

To tak I pisz, że, Pan Tobie nie jest potrzebny
                            • boomerang Re: Niestety, powazna rozmowa jest niemozliwa 06.05.25, 08:53
                              > Rosja na Ukrainie prowadzi specjalna operacje wojskowa, i nigdy nie ogłosiła wojny Ukrainie. Również Ukraina nie ogłosiła wojny Rosji.

To jest na pewno wojna. Co to znaczy "specjalna operacja wojskowa"? Mógłbyś podać definicję?
                              • igor_2025 To bardzo ciekawy temat, boomerang 06.05.25, 11:39
                                boomerang napisał:

> To jest na pewno wojna. Co to znaczy "specjalna operacja wojskowa"? Mógłbyś pod
                                > ać definicję?

Wbrew pozorom pojęcie wojna nie jest czymś określonym. Nie kazda walk zbrojna miedzy państwami jest wojna. Wez naprzyklad apelacje Pustynna burza. Powszechnie mowia, że to była pierwsza wojna w zatoce Perskiej. A przecież to nie była wojna, a właśnie operacja wojskowa mająca konkretne cele, chodziło o wyzwolenie Kywejtu z pod irackiej armii. Ale to co nazywamy druga wojna w Zatoce Perskiej, niewatpliwie juz byla wojna, bez ogloszonego konkretnego celu, a tylko wymyslony pretekst, majacy usprawiedliwic okupacje Iraku.W przypadku rosyjskiej operacji specjalnej cel byl jasno okreslony: obrona ludności cywilnej Donbasu, denazyfikacja i demilitaryzacja reżimu, panującego na Ukrainie. Co ciekawe, Rosja, jako staly członek rady bezpieczeństwa ONZ, ma obowiązek w sposób militarny zwalczać reżimy, które można uznać za nazistowskie. Dowodów na to, że nazizm na Ukrainie podniósł głowę jest mnóstwo, i to ze na zachodzie nagle zrobili się ślepi, mnie nie dziwi, ale to osobny temat.
                                Więc jak na razie, dopóki Putin nie ogłosił zmianę celów tej operacji wojskowej, ja nie będą jej nazywać po innemu. I niech na Ukrainie modlą się za to, żeby Putin tych celów nie zmienił, wtedy to będzie prawdziwa wojna, i wtedy u nikogo nie pojawi się pytanie, dlaczego wczesniej ten konflikt zbrojny nazywal się operacja specjalna, a nie wojna.
                                • boomerang Re: To bardzo ciekawy temat, boomerang 07.05.25, 00:42
                                  Ile dni ma prawo trwać specjalna operacja wojskowa? Operacja "Pustynna burza" trwała zaledwie 11 dni.

>Więc jak na razie, dopóki Putin nie ogłosił zmianę celów tej operacji wojskowej, ja nie będą jej nazywać po innemu.
                                  Rozumiem. Pan mówi, sługa słucha. Ty Igorczyk jakoś nie chcesz się rozstać z feudalizmem.
                                  • bmc3i Re: To bardzo ciekawy temat, boomerang 07.05.25, 00:46
                                    boomerang napisał:

> Ile dni ma prawo trwać specjalna operacja wojskowa? Operacja "Pustynna burza" t
                                    > rwała zaledwie 11 dni.

Ta główna część, uderzenia lądowe, zaledwie 72 godziny, podczas których 500 tyś żołnierzy koalicji, rozbiło 2-milionową armię Saddama Husaina.

> >Więc jak na razie, dopóki Putin nie ogłosił zmianę celów tej operacji w
                                    > ojskowej, ja nie będą jej nazywać po innemu.

> Rozumiem. Pan mówi, sługa słucha. Ty Igorczyk jakoś nie chcesz się rozstać z fe
                                    > udalizmem.
                            • adam.eu Re: Niestety, powazna rozmowa jest niemozliwa 06.05.25, 10:57
                              "....Rosja na Ukrainie prowadzi specjalna operacje wojskowa, i nigdy nie ogłosiła wojny Ukrainie."

Masz racje, Rosja nigdy nie ogłosiła wojny Ukrainie. A co się dzieje z ludźmi, którzy twierdzą, że ta "opracja specjana" to wojna?
                              • igor_2025 Re: Niestety, powazna rozmowa jest niemozliwa 06.05.25, 11:43
                                adam.eu napisał:

> Masz racje, Rosja nigdy nie ogłosiła wojny Ukrainie. A co się dzieje z ludźmi,
                                > którzy twierdzą, że ta "opracja specjana" to wojna?

Ograniczona, chociaz I dość znaczna, liczba ludzi tylko wie, że toczą się jakieś działania bojowe gdzieś tam, na wschodzie, i żyją wprawie normalnym życiem. Druga ogranixzona w liczbie grupa odczuwa wszystkie okropności dzialan bojowych. A jest trzecia grupa, chyba najliczniejsza, która cieszy się, że coś takiego się stało, i oni całkiem nieźle urządzili się, kto w samej Ukrainie, a inni na zachodzie.
                                • adam.eu Re: Niestety, powazna rozmowa jest niemozliwa 06.05.25, 11:49
                                  Nie udaj, że miałem na myśli tych, co w Rosji wojnę nazywają wojną.

Podczas II wojny światowej też wielu cywili w okupywanych krajach miało się dobrze.
                                  • igor_2025 Re: Niestety, powazna rozmowa jest niemozliwa 06.05.25, 12:41
                                    adam.eu napisał:

> Podczas II wojny światowej też wielu cywili w okupywanych krajach miało się dob
                                    > rze.

Widzisz li, Adas, id tu mamy duży problem. Bo zdecydowana większość z tych co mieszka na jakby Ty nazwał okupowane ziemi, uwazaja, że ich wyzwolili, i mieszkaja na wyzwalonych ziemiach. Taki paradoks tego konfliktu zbrojnego. Mało tego, bardzo wielu mieszkańców terytorium, zwanego Ukraina, czekają na wyzwolenie. Zwłaszcza to dotyczy południowych obwodów.
                                    • bmc3i Re: Niestety, powazna rozmowa jest niemozliwa 06.05.25, 12:49
                                      igor_2025 napisał:

> adam.eu napisał:
                                      >
                                      > > Podczas II wojny światowej też wielu cywili w okupywanych krajach miało s
                                      > ię dob
                                      > > rze.
                                      >
                                      > Widzisz li, Adas, id tu mamy duży problem. Bo zdecydowana większość z tych co m
                                      > ieszka na jakby Ty nazwał okupowane ziemi, uwazaja, że ich wyzwolili, i mieszk
                                      > aja na wyzwalonych ziemiach. Taki paradoks tego konfliktu zbrojnego. Mało tego,
                                      > bardzo wielu mieszkańców terytorium, zwanego Ukraina, czekają na wyzwolenie. Z
                                      > właszcza to dotyczy południowych obwodów.

Mhm, czekają aby być obywatelami ZBiRa, zamiast w perspektywie obywatelami EU.
                                      • igor_2025 Re: Niestety, powazna rozmowa jest niemozliwa 06.05.25, 13:02
                                        bmc3i napiasal:

> Mhm, czekają aby być obywatelami ZBiRa, zamiast w perspektywie obywatelami EU.

I tu przyszli my do tego, od czego zaczęła się dyskusja.
                                        Ty, I Tobie podobne, nie macie pojęcia czym jest ojczyzna ( ja nie wiele od was sie różnie). Dla tych którzy czekają na wyzwolenie, to znaczy być razem z tymi, kogo uwazaja za swoich. Oni chcą zyc w niepodległym państwie.
                                        • bmc3i Re: Niestety, powazna rozmowa jest niemozliwa 07.05.25, 00:49
                                          igor_2025 napisał:

> bmc3i napiasal:
                                          >
                                          > > Mhm, czekają aby być obywatelami ZBiRa, zamiast w perspektywie obywatelam
                                          > i EU.
                                          >
                                          > I tu przyszli my do tego, od czego zaczęła się dyskusja.
                                          > Ty, I Tobie podobne, nie macie pojęcia czym jest ojczyzna ( ja nie wiele od was
                                          > sie różnie). Dla tych którzy czekają na wyzwolenie, to znaczy być razem z tymi
                                          > , kogo uwazaja za swoich. Oni chcą zyc w niepodległym państwie.

"Ojczyzna" to zapewne Ci którzy mówią tym samym językiem. Prawda? Dlatego wszyscy mieszkańcy Ukrainy, zwłaszcza mieszkańcy Donbasu i Krymu, to Rosjanie. Całkiem jak Amerykanie to Brytyjczycy.

• adam.eu Re: Niestety, powazna rozmowa jest niemozliwa 06.05.25, 13:14
                                      igor_2025 napisał:

> adam.eu napisał:
                                      >
                                      > > Podczas II wojny światowej też wielu cywili w okupywanych krajach miało s
                                      > ię dob
                                      > > rze.
                                      >
                                      > Widzisz li, Adas, id tu mamy duży problem. Bo zdecydowana większość z tych co m
                                      > ieszka na jakby Ty nazwał okupowane ziemi, uwazaja, że ich wyzwolili, i mieszk
                                      > aja na wyzwalonych ziemiach.

A wszyscy, no przytłaczająca większość w Rosji wojny boi się nazwać, wojną, czy to o czymś nie świadczy?
                                      A jak myślisz, nie było w Polsce, na Węgrzech, na Słowacji, czy w Czechach większości zadowolonych z okupacji niemieckiej, albo i po 17 wrześniach na ziemiach nie witali kwiatami czerwonoarmistów?

Aha, tam to nie była operacja specjalna. Ale czy na pewno?
            • privus Re: A Petronella badał brnie w to samo :-) 07.05.25, 03:49
              igor_2025 napisał:

> Czy naprawdę nie możesz napisać ani jednego slowa o tym co Polska zyskała?
              Uwolnienie się od dyktatu ruskiej swiazi mówi więcej, niż chciałbyś usłyszeć czy przeczytać.

> Czy
              > będziesz cały czas trwać w już dość odległej przeszłości, jak na czas ludzkiego
              > życia, zamiast żyć dniem dzisiejszym?
              Tą niby odłegłą przeszłość doskonale widać w Ukrainie. Tylko idiota tęsknił by do niej.

> Zaczynam podejrzewać, że nie widzisz żadnych pozytywów od przystąpienia Polski
              > do Unii, a żeby usprawiedliwić wybór Polakow, cały czas starsz się sobie wmówić
              > , że za komunę było tak źle, że każda inna alternatywa z góry jest lepsza.
              Twój rosyjsko-propagandowy punkt widzenia zapewne nie może uwzględnić klęski tego sowieckiego raju z lat 90-tych ub. w.

> Widz
              > isz, do czego można doprowadzić dyskusje, prowadzona przez Ciebie w tak absurda
              > lny sposób.
              Tak, jak wyżej sam oceniasz walkę ruskiej głowy z murem.
    • oszol-lom-z-rm Re: Dzis mija kolejna okragla 21 rocznica 05.05.25, 14:55
      Rocznica kolejnej Targowicy
      • boavista4 Re: Dzis mija kolejna okragla 21 rocznica 05.05.25, 15:38
        Co zyskala ?
        Szczescie! Polacy moga sie czuc Jewropejczykami, wolnymi od posiadania kopaln, zakladow pracy, dzielic sie swoim dobrobytem z Ukraina, a nawet Bialorusia i gdzie trzeba, Dolar wreszcie w Polsce cos znaczy bo paczek kosztuje 3 dolary, makowiec 10,. Nie maja potrzeby wyhezdzac na zachod , bo tam nie ma co szukac, jeden syf i szajs. A Polskie media sa takie same jak wszystkich bratnich demokracji. J Tak jak za dawnych dobrych czasow Trybuna Ludu, Moskiewska Prawda, tak dzis jest Gazeta Wyborcza i NYTimes, a inne maja ta sama nazwe jak CNN, Newsweek, FB.
      • igor_2025 Re: Dzis mija kolejna okragla 21 rocznica 05.05.25, 19:19
        oszol-lom-z-rm napisał:

> Rocznica kolejnej Targowicy

Nie, to nie jest kolejna Targowica. Polacy dokonali wyboru z ktorego sa zadowoleni. Bo pelna lodowka zawsze wygrywa.
        • oszol-lom-z-rm Re: Dzis mija kolejna okragla 21 rocznica 05.05.25, 21:25
          Zadowolona jest władza zPO a reszta jest zrezygnowana
          • bmc3i Re: Dzis mija kolejna okragla 21 rocznica 05.05.25, 23:55
            oszol-lom-z-rm napisał:

> Zadowolona jest władza zPO a reszta jest zrezygnowana

Tak? To ciekawe skąd te masowe protesty pro-Unijne na ulicach, gdy pis zaczął mówić o "wyimaginowanej wspólnocie" i "niebieskiej szmacie"?
            • oszol-lom-z-rm Re: Dzis mija kolejna okragla 21 rocznica 06.05.25, 10:42
              opłacone to idą..
              • marecky81 Re: Dzis mija kolejna okragla 21 rocznica 06.05.25, 11:23
                kto opłacił i kogo?
              • privus Re: Dzis mija kolejna okragla 21 rocznica 07.05.25, 04:00
                oszol-lom-z-rm napisał:

> opłacone to idą..

Nie mierz wszystkich miara kościelną. Targowiccy biskupi mogą być przykładem jedynie dla zadżumionych.
      • privus Re: Dzis mija kolejna okragla 21 rocznica 07.05.25, 03:54
        oszol-lom-z-rm napisał:

> Rocznica kolejnej Targowicy

Z tą zmową targowicką dobrze trafiłeś. Do dzisiaj zastanawiam się, czemu po tym pakcie Cyryl-Michalika do dzisiaj nie opublikowano żadnych materiałów oprócz oświadczenia w kilku zdawkowych zdaniach?
    • 1.melord Re: Dzis mija kolejna okragla 21 rocznica 06.05.25, 08:30
      "Jeden narod,dwa plemienia,dookola jeden kraj.
      Lecz nad kazdym inne niebo,nie dla kazdego raj."
      • oszol-lom-z-rm Re: Dzis mija kolejna okragla 21 rocznica 06.05.25, 10:43
        otóż to..
      • igor_2025 Re: Dzis mija kolejna okragla 21 rocznica 06.05.25, 12:34
        1.melord napisał(a):

> "Jeden narod,dwa plemienia,dookola jeden kraj.
        > Lecz nad kazdym inne niebo,nie dla kazdego raj."

Skad pochodza te słowa?
        • 1.melord Jeden naród, dwa plemiona 06.05.25, 13:11
          igor_2025 napisał:

> Skad pochodza te słowa?

Autor Krzysztof Daukszewicz
      • privus Re: Dzis mija kolejna okragla 21 rocznica 07.05.25, 04:02
        1.melord napisał(a):

> "Jeden narod,dwa plemienia,dookola jeden kraj.
        > Lecz nad kazdym inne niebo,nie dla kazdego raj."

Dobrze powiedziane/
        • boavista4 Re: Dzis mija kolejna okragla 21 rocznica 08.05.25, 01:17
          Ten watek ma największe zainteresowanie, a wiec Igor ma powodzenie na Forum! Gratuluje, Parabens!

Pani pyta dzieci w szkole:
          - Co to jest rozdwojenie jaźni?
          Zgłasza się Jasio:
          - To jest tak, kiedy rodzice kochają się przy włączonym filmie porno. Nie wiadomo gdzie patrzeć!
    • boavista4 Re: Dzis mija kolejna okragla 21 rocznica 29.05.25, 07:11
      Mojemu Tracie ukradli gacie
      Dlatego moj Tata, na stare lata
      Bedzie glosowac na pania Macron
    • boavista4 Re: Dzis mija kolejna okragla 21 rocznica 30.05.25, 02:32

Przychodzi Jasiu do domu ze szkoły i mówi
      - Mamo zostałem dziś wyróżniony
      - za co Jasiu pyta mama
      - Pani powiedziała że cała nasza klasa to debile a ja największy odpowiedział Jasiu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka