Dodaj do ulubionych

dolar - czas refleksji

31.03.23, 08:15
pomylilem sie ostatnio w/s dolarow. Myslalem, ze dolar sie umocni. Niestety ostatnie 2 tygodnie pokazaly, ze rzad USA i FED ani mysla wstrzymac sie od polityki dodruku. Nic dziwnego, ze dolar slabnie. Oni beda drukowac i dawac pieniadze kolesiom tak dlugo az wybuchnie tutaj rewolucja, albo taka inflacja, ze wybory wygra jakis kandydat niezalezny. Albo ich ktos pozabija. Juz za kilka godzin dowiemy sie o PCE a potem od Chicago PMI i nawet jesli dane beda zle - to dolar moze najwyzej lokalnie sie umocnic, a potem niestety kierunek wyznaczy mu trend srednioterminowy, czyli w dol. To bardzo przykre. Gdziekolwiek sie popatrzec, to sa ogromne opory na wykresach i prawde mowiac nawet zlotowka ze swoja astronomiczna inflacja wyglada lepiej od dolarow. I co bedzie dalej? Przyznaje, ze nie mam pojecia. Wprawdzie ciagle mam nadzieje, ze te dolary sie nagle umocnia, np. po zlych danych PCE jutro, ale to nie jest argument. Silna gospodarka powinna miec silna walute - sama z siebie, a nie spekulacyjna wydmuszke, ktorej kurs wyznacza ciagly dodruk pieniedzy. Co to za system gospodarczy, w ktorym instytucja federalna rozdaje pieniadze kolesiom, a obywatele musza placic za inflacyjne rozchwianie sie rynku? Sytuacja calkiem dojrzala do wielkiego wzrostu ceny zlota i srebra. Szkoda, ze rynek widzi to z takim opoznieniem. Na gieldzie spolki sa wyceniane na 5 lat naprzod - a w przypadku inflacji nie ma takich wycen, jest tylko reakcja na dodruk. To juz sie staje wrecz niebezpieczne. Nikt nie bedzie mogl zlego slowa powiedziec na swiatowa sytuacje polityczna, nie bedzie mozna nikogo obwinic - kiedy w USA wykonczymy sie sami przez kolosalna glupowe rzadzacych wladz monetarnych. To sa BARANY. Zloto w gore, srebro w gore, dolar w dol, inflacja w gore i te trendy ani mysla sie odwrocic. Mysle, ze w ciagu najblizszych 12 miesiecy pojawia sie biznesom takie straty, ze ludzie na swiecie oczy otworza ze zdziwienia, jak mozna tyle tracic pieniedzy. I na to wszystko ceny importu pojda w gore. A te barany dalej beda drukowac. Jedyna osoba, ktore bedzie sie z tego smiac - to bedzie Putin. Im biedniejsi obywatele w Ameryce - tym bardziej beda glosowac na swojego zbawiciela Trumpa, ktory z kolei jest wielbicielem Putina. W interesie Polski jest aby tego Trumpa wreszcie zamkneli do pudla na 10 lat, chocby za niezapiecie guzika od garnituru, lub za zle dobrany kolor butow. Obojetnie za co. Byle juz wiecej tej mordy w TV nie widziec. No, ale co zrobic, kiedy go tutaj wszyscy kochaja i po tej nowej aferze z oskarzeniem, to mu wzrastaja szanse na wybor? To jest wszystko jakas wielka paranoja. Ida ciezkie czasy. Niestety wydaje sie, ze w Polsce powinno sie od nowa tworzyc sily rakietowe i dywizje pancerne, bo z Trumpem USA niestety nie bedzie ani silne, ani perspektywiczne. Zmiana wladzy w USA = koniec wsparcia dla Ukrainy i ruscy we Lwowie. To sie moze obecnie wydawac niemozliwe, ale jak sami nie bedziecie produkowac amunicji, to nikt jej wam nie da ani nie pozyczy. Bedzie dokladnie tak jak w 39. Teraz bron i amunicja sa jeszcze bardziej potrzebne niz kiedykolwiek. Kryzysy sa przyjacielem wojny, a wszystko wskazuje na to, ze idzie do nas WIELKI KRYZYS. Szykujcie sie w Polsce na to. Sytuacja dolara po tym ostatnim bailoucie jest dramatyczna. Wiadomo bylo od 20 lat, ze ten dolar musi spasc, ale jesli on spadnie teraz, to bedzie tragedia na calym swiecie. Bez problemu moge sobie wyobrazic sytuacje w ktorej te dolary leca na pysk. Ale jak bedzie to zobaczymy. Na razie mamy ere kontroli dodruku i masowych manipulacji. Ciagle jeszcze ten system sie jakos trzyma. Byle do weekendu.

Obserwuj wątek
    • dorota_333 Re: dolar - czas refleksji 31.03.23, 10:21
      To prawda, dolar jest słabszy, niż zakładałam. Jeżeli ktoś ma pasywny pomysł na część portfela (proste przewalutowanie), to trzeba teraz rozważyć przesiadkę na CHF moim zdaniem. Piszę z punktu widzenia posiadającego aktywa złotowe, ale to się ogólnie stosuje.

Dwa wykresy (źródło: Stooq):

https://stooq.pl/c/?s=usdpln&c=1y&t=l&a=lg&svg

https://stooq.pl/c/?s=chfpln&c=1y&t=l&a=lg&svg

Dołączmy do rozważań euro:

https://stooq.pl/c/?s=eurpln&c=1y&t=l&a=lg&svg

Widać, że główne waluty (w stosunku do złotego) są teraz na poziomie wsparcia. Dalszy ruch zdecyduje o kierunku inwestycji.

PS. Przycinku, ponieważ nie ma moderacji na naszym Forum, to tą drogą mam prośbę - może przeczytasz. Chodzi o usunięcie trolla "monalisa2016", usuwanego już z innych forów. U nas czuje się jak w domu, czas to zmienić.

Tak w ogóle - forum bez moderacji w końcu nie będzie mogło funkcjonować, nie sądzisz?
    • czerwony_jak_jablko To polityai niszczenia USA przez administracje B. 31.03.23, 13:39
      przycinek.usa napisał:

> pomylilem sie ostatnio w/s dolarow. Myslalem, ze dolar sie umocni.

To ja, Kadi. Poprzedniego nicka mi niczyla GW. Tez polityka...

Nietrudno sie pomylic. Kto by pomyslal, ze rzad bedzie niszczyl od srodka wlasny kraj?
      Gospodarke, system finansowy, spoleczny, infrastrukture? System polityczny rowniez a do tego, co bardzo istotne, wlasna armie ? Kazdy karabil wyslany na Ukraine to jeden karabin mniej dla armii USA. Podobnie z kazda inna sztuka broni.
      A jednbak. Wiec zdewastowanie dolara to czesc wiekszej calosci. Dodatkowo mamy 2 ( lub1?) i 11 gospodarke swiata podpisujaca umowe o rozliczeniach bezposrednich bez dolara w srodku, czy to pomaga dolarowi?
      Dwa lata tej diabelskiej dzialalnosci za nami, nieco mniej przed nami. i nikt nie wie, c dalej. Zdroworozzsadkowi republikanie tak samo zreszta jak M.A.G.A. sa w rozsypce i nie domo, czy sie pozbieramy. A lewica nie cofnie sie przed niczym co widac bylo we czeartek po indictment Trumpa. Na szczescie nie dalismy sie sprowokowac jak w Jan.6. Ale to czysta polityka i nie mieszam - moze tuz przed 2024 wyloni sie inny, silny kandydat, chociaz zadanie bedzie mial niesamowicie trudne, by wyprowadzic USA z socjalistyczno- skorumpowanego bagna.
      Co do samego Trumpa to nie kompletnie nie zgadzam- przynajmniej zakonczy wojne w ciagu tygodnia. A co dalej, zobaczymy. Albo i nie . BTW, z Bidenem ani jego zadna popluczyna, USA tez nie bedzie ani silne, ani perspektywiczne. Sam od tego zaczales swoj watek?
      Duzo gadania i obiecanek, ale w konflikcie nie beda absolutni w niczym pomocni. Smutne i glupie, ze Polska przyklaskuje temu staremu idiocie. Kiedys sie przekonaja, jak malo byli swiadomi.

Ze strony technicznej mnie interesuje czas znacznie krotzy, bo musze dokonac duzych zakpow za PLN i to dosc szybko. Wiec kiedy ?
      • dorota_333 Re: To polityai niszczenia USA przez administracj 31.03.23, 14:54
        > musze dokonac duzych zakpow za PLN i to dosc szybko. Wiec kiedy ?

Patrz na wykres USD/PLN, który zlinkowałam powyżej. Nikt Ci nic lepszego nie poradzi, bo to wróżenie z fusów. Jak było błędne wejście w USD, to musi być wyjście smile

Dodam tylko dla porządku, że jeśli nawet USD osłabi się i przebije wsparcie, to poczekałabym na reakcję na przełamanie wsparcia, jakąś próbę powrotu do tych poziomów. Ale to wiesz, to elementarz.
        • czerwony_jak_jablko Re: To polityka niszczenia USA przez administracj 31.03.23, 15:36
          dorota_333 napisała:

>
          > Dodam tylko dla porządku, że jeśli nawet USD osłabi się i przebije wsparcie, to
          > poczekałabym na reakcję na przełamanie wsparcia, jakąś próbę powrotu do tych p
          > oziomów. Ale to wiesz, to elementarz.

USD generalnie idzie w gore kiedy spada "zainteresowanie ryzykiem", jkkolwiek glupio to brzmi. Cos sie dzieje, dolar w gore. Babcia Yellen zalewa dziure w bankowosci moja kasa= dolar w dol bo "rosnie bezpieczenstwo systemu i zainteresowanie ryzykiem".
          No, ajk jak ktos dostanie po dupsku to ucieka w dolara i mamy odwrot. Pasowalby jaki Black Swan smile zeby troche rozruszac to towarzystwo....
      • senioryta13 Re: To polityai niszczenia USA przez administracj 31.03.23, 15:08
        czerwony_jak_jablko napisał:

> Dwa lata tej diabelskiej dzialalnosci za nami, nieco mniej przed nami. i nikt
        > nie wie, c dalej. Zdroworozzsadkowi republikanie tak samo zreszta jak M.A.G.A
        > . sa w rozsypce i nie domo, czy sie pozbieramy. A lewica nie cofnie sie przed n
        > iczym co widac bylo we czeartek po indictment Trumpa. Na szczescie nie dalismy
        > sie sprowokowac jak w Jan.6. Ale to czysta polityka i nie mieszam - moze tuz p
        > rzed 2024 wyloni sie inny, silny kandydat, chociaz zadanie bedzie mial niesamow
        > icie trudne, by wyprowadzic USA z socjalistyczno- skorumpowanego bagna.
        > Co do samego Trumpa to nie kompletnie nie zgadzam- przynajmniej zakonczy wojne
        > w ciagu tygodnia. A co dalej, zobaczymy. Albo i nie .

Wysluchaj ostatniego przemowienia, rally w Waco, w Texasie. Nie bedziesz mial watpliwosci na kogo glosowac. Taki przywodca zdarza sie raz na stulecie. Orientuje sie we wszystkim, doradcow potrzebuje tylko od strony prawnej. Dwa wygrane impiczmenty to majstersztyk i profesjonalizm z najwyzszej polki. Druga strona zaprezentowala takie dno, ze trudno bylo taki plebs sluchac. Nienawisc ich zrzera do dzisiaj, dobro kraju i ludzi ich nie interesuje, 2 lata ich rzadow i kraj doprowadzony do upadku.
        No, ale moze zobacza T. w wiezieniu, to jest ich cel od 2016r. , a wtedy nikt im juz nie bedzie w niczym przeszkadzal.
        • czerwony_jak_jablko Re: To polityka niszczenia USA przez administracj 31.03.23, 15:27
          senioryta13 napisał:

> Wysluchaj ostatniego przemowienia, rally w Waco, w Texasie. Nie bedziesz mial w
          > atpliwosci na kogo glosowac. Taki przywodca zdarza sie raz na stulecie.

Ja nie bede juz na nikogo glosowal, bo wyejestrowalem sie z voters registration. Opuszcam USA, choc nie wiem kiedy, i nie chce to byc zrejestrowany jako voter. Nie jest to proces prosty.
          Teraz tylko pozostalo skasowanie prawa jazdy.
          • senioryta13 Re: To polityka niszczenia USA przez administrac 31.03.23, 15:34
            > . Opuszcam USA, choc nie wiem kiedy

A po ilu latach jesli mozna zapytac?

Kwiaty kupie na twoj tutaj powrot, niech stracewink
      • przycinek.usa Re: To polityai niszczenia USA przez administracj 31.03.23, 15:53
        ulegasz zludzeniu. Stary duren okazal sie byc calkiem dobrym prezydentem, kazdy karabin wyslany na Ukraine - to bezpieczniejsza Polska i to powinno byc glownym argumentem za tym, aby te karabiny wysylac. kolejnym argumentem jest to, ze na miejsce starych karabinow armia dostanie nowe. Tymczasem Trump okazal sie byc durniem, co wychodzi w kazdej jego decyzji i wszystkim, co widzielismy w TV. On po prostu nie umie ani myslec ani rzadzic. Mowie to z pozycji zapalonego konserwatysty, ktory uwaza Demokratow - tak jak ty - za szkodnikow, prostych zlodziei i szubrawcow, ktorzy rozmontowuja nam panstwo od srodka.
        • czerwony_jak_jablko Stary duren to tylko symbol... 31.03.23, 16:10
          przycinek.usa napisał:

> ulegasz zludzeniu. Stary duren okazal sie byc calkiem dobrym prezydentem,

Tak mi sie napisalo, bo przeciez nei bede za kazdym razem wymienial nazwisk osob, ktore rzada Stanami Zjednoczonymi. Zreszta w dyskusjach z ludzmi w PL to podwojny bezsens, oni tam ciagle mysla ze USA "rzdzi" Bidetsmile a nie Schummer, Waters, Cortez, Omar, Tlaib, Bowman i Pressley. Jakimi sa oni prezydentami, to sie jeszcze okaze, nic nie jest efektywnie zakonczone.
          Ja nie widze nic, procz przwracania sie na schodach, co mialoby przekonac mnie o tym ze Biden to "dobry president" . Poogladaj czasem FOX zamiasc NBC czy CNN smile

kazdy
          > karabin wyslany na Ukraine - to bezpieczniejsza Polska i to powinno byc glowny
          > m argumentem za tym, aby te karabiny wysylac. kolejnym argumentem jest to, ze n
          > a miejsce starych karabinow armia dostanie nowe.

Ten proces jest mi znakomicie znajomy. Budget, Requisition, RQ review, RFI, Solicitation, Solicitation Review, Supplier's Review etc. Kazdy etap przechodzi swoj approval process......
          Od zamowienia do dostawy to czas minimum 6 miesiecy. Jak pierdolnie w czasie tego procesu, to wtedy sie okaze, czy wlasciwym bylo wysylanie broni na zewnatrz kraju a przede wszystkim wypuszczanie jej poza jakakolwiek kontrole.

• mateusz572 Re: To polityai niszczenia USA przez administracj 31.03.23, 16:12
          przycinek.usa napisał:

> ulegasz zludzeniu. Stary duren okazal sie byc calkiem dobrym prezydentem, kazdy
          > karabin wyslany na Ukraine - to bezpieczniejsza Polska i to powinno byc glowny
          > m argumentem za tym, aby te karabiny wysylac. kolejnym argumentem jest to, ze n
          > a miejsce starych karabinow armia dostanie nowe. Tymczasem Trump okazal sie byc
          > durniem, co wychodzi w kazdej jego decyzji i wszystkim, co widzielismy w TV. O
          > n po prostu nie umie ani myslec ani rzadzic. Mowie to z pozycji zapalonego kons
          > erwatysty, ktory uwaza Demokratow - tak jak ty - za szkodnikow, prostych zlodzi
          > ei i szubrawcow, ktorzy rozmontowuja nam panstwo od srodka.

No wreszcie głos rozsądku zza oceanu, bo jak czytam Kadiego i w dodatku jeszcze moskiewskie trolle hasające po forum Polityka i Gospodarka to ręce, nogi i wara mi opadały.
          • czerwony_jak_jablko Ja sie w sumie ciesze ... 31.03.23, 16:24
            mateusz572 napisał:

>
            > No wreszcie głos rozsądku zza oceanu, bo jak czytam Kadiego i w dodatku jeszcze
            > moskiewskie trolle hasające po forum Polityka i Gospodarka to ręce, nogi i war
            > a mi opadały.

Gdy slysze tego typu opinie. Jak zdarzyles zauwazyc, nie jestem wielkim fanem Polski ani Polakow.
            Wiec to nawet OK, ze wy tam myslicie w ten sposob- ze Biden to prezydent i do tego dobry a USA to sojusznik Polski.
            Nie wiem czy doczekam innej niz nadmienial Przycinek, powtorki z 1939. "Widzialem Polske zdradzona", hehe, jak lkaliscie, ze Anglia, ze Francja smile
            Rosjanie beda potrzebowali sporo czasu, zeby sie podniesc po tej Ukrainie.
          • senioryta13 Re: To polityai niszczenia USA przez administracj 31.03.23, 18:44
            mateusz572 napisał:
            > No wreszcie głos rozsądku zza oceanu, bo jak czytam Kadiego i w dodatku jeszcze
            > moskiewskie trolle hasające po forum Polityka i Gospodarka to ręce, nogi i war
            > a mi opadały.

Fajnie wydaje sie cudze pieniadze.
        • senioryta13 Re: To polityai niszczenia USA przez administracj 31.03.23, 18:42
          przycinek.usa napisał:
          > Stary duren okazal sie byc calkiem dobrym prezydentem, kazdy
          > m argumentem za tym, aby te karabiny wysylac.

Wiekszych glupot nie slyszalam.
          To dla prezydenta Ameryki , Polska ma byc wazniejsza niz Amerykancy?
          L.Austin przyparty do muru, powiedzial , ze musimy zwiekszyc budget military podwojnie, tzn do 1.6 tryliona. Amerykanie beda pewnie zmuszeni pracowac w sobote I w niedziele, aby zapewnic Polsce bezpieczensteo.
          • czerwony_jak_jablko Na szczescie nie :) 31.03.23, 18:58
            senioryta13 napisał:

> dwojnie, tzn do 1.6 tryliona. Amerykanie beda pewnie zmuszeni pracowac w sobote
            > I w niedziele, aby zapewnic Polsce bezpieczensteo.

Nikt w Ameryce nie mysli powaznie o zapewnianiu Polsce bezpieczenstwa.
            Puste gest- owszem. To kosztuje tylko tyle i le paliwo do Airforce1 na przelot do Polski.
            Rzucili 10 000 zolnierzy, lotne brygady bardziej niz regularne wojskow w stalych bazach.
            W przypadku prawdziwego zagrozenia, inwazji, ataku z walizki etc, nikt nie bedzie tam z napastnikiem walczyl, tylko to wojsko sie natychmiast wycofa do Niemiec i juz.

• senioryta13 Re: Na szczescie nie :) 31.03.23, 19:31
              przecinek mial na mysli zwyciestwo Ukrainy, a to niestety nas (usa) kosztuje gruuuube piniadze, a Polska wtedy bedzie spala spokojnie.
              To, ze sie w Polsce nie beda bili, to jest oczywiste.
    • sendivigius Re: dolar - czas refleksji 31.03.23, 18:17
      przycinek.usa napisał:

Oni beda drukowac i dawac pieniadze
      > kolesiom tak dlugo az wybuchnie tutaj rewolucja, albo taka inflacja, ze wybory
      > wygra jakis kandydat niezalezny. Albo ich ktos pozabija.

Bzdura. Drukowanie jest dla zagranicy. Zapelnia konta i bielizniarki w Polsce i Paragwaju. Ile nie wydrukuja tyle wsiaknie.

Kiedys to sie skonczy gdy paleczke przejma Chiny, ale to jeszcze ze 20 lat. Bo Chiny jeszcze dlugo beda takie nieporeczne. Nikt ich nie rozumie, nikt nie mowi po chinsku. USA i dolar to jeszcze dlugo nasze stare dobre smiecie.

Co to za system gospodarczy, w ktorym instytuc
      > ja federalna rozdaje pieniadze kolesiom, a obywatele musza placic za inflacyjne
      > rozchwianie sie rynku?

Kapitalizm, przycinku. Wspierany demokracja. Proletariusze wszystkich krajów łączcie się.

• czerwony_jak_jablko Hm .... 31.03.23, 19:19
        sendivigius napisał:

>
        > Bzdura. Drukowanie jest dla zagranicy. Zapelnia konta i bielizniarki w Polsce i
        > Paragwaju. Ile nie wydrukuja tyle wsiaknie.
        >

To jakbym w Polska byl to mi podesla dolce? Bieliizniarke mam, gdzie mam sie zglosic po papier ?
        Please advise.
        • sendivigius Re: Hm .... 31.03.23, 21:23

Bieliizniarke mam, gdzie mam sie zg
          > losic po papier ?

Do kantoru albo do banku. Jesli pracujesz w PL, odejmij swoja place od placy robotnika amerykanskiego, to bedzie ta reszta ktora otrzymasz w dolarach. Czyli dostajesz np. 4000 PLN za ktore mozesz kupic jedzenie albo podobne i 2000 $ za ktore nic nie kupisz tylko wlozysz papierek do bielizniarki. Ale gdybys sprobowal cos za to kupic, to ci sie uda gdy bedziesz tak probowal sam, ale jesli sprobujecie wszyscy to skonczycie jak Korea Pn albo Kuba.
    • monalisa2016 Re: dolar - czas refleksji 31.03.23, 19:45
      Podsumuje, wszyscy z was piszacy na tym czy innym watku macie klapki na oczach i uszach, znaczy jednostronne ograniczenie wiedzy. Fakt jest faktem ze nastepuje odwrot w dotychczasowym handlu ale czy tylko od dolara? Nie tylko!!! od euro, ..., funta tez!!! System stosowany w zachodnich krajach stoi na "ostrzu noza" w ktora strone sie przewali i kiedy, tego dokladnie nie wiemy ale widzi sie dokladnie ze sa to najprawdopodobniej ostanie dni jego!!! Ten kryzys nie ominie nikogo, czy w Stanach, czy Europie, czy Australii, czy ...., nawet Rosji i Chin nie ominie. Niektore kraje przygotowaly sie do niego i tam przebiegnie on duzo slabiej bez wielkich znaczen na ich gospodarki ale u tych co zyli na kredyt drukiem pieniadza (EU, Stany, Wielka Brytania, Australia, Kanada) bedzie bardzo dotkliwy. Robienie Trumpa za kozla ofiarnego jest dalece nie na miejscu poniewaz ten kryzys byl w roku 2007/2008 nie przerobiony z wyciagnieciem wnioskow na przyszlosc tylko przesuniety na nastepne lata bezczynnosci. O tym ze zamoznosc, zasobowosc przesuwa sie z zachodu na wschod pisalo sie juz przed rokim 2008, co od tego czasu zrobiono? NIC, znaczy jeszcze go poglebiono!!!
      • monalisa2016 Re: dolar - czas refleksji 31.03.23, 20:17
        Szkoda ze nie znacie j. niemieckiego, glowny ekonomista (szef) Netfonds AG Folker Hellmeyer przedstawia nam super analize, po prostu zmienia sie centrum wladzy.

www.youtube.com/watch?v=G9PX_uTYXRw

Za czasow bycia prezydentem Stanow Donald Trump poprosil Jimmy Carter'a o porade i tu padlo pytanie: "co jest przyczyna ze Chiny rosna w gospodarcza sile?" Odpowiedz byla bardzo prosta " bo nie prowadzili zadnych wojen, pieniadze inwestowali w przyszlosc i przemysl". Jak widac Donald Trump wyciagnal z porady wnioski i wyciszal rozpoczete przez poprzednikow wojny, a co teraz sie dzieje? A co ciekawego i zaskakujacego Izrael idzie na odleglosc od obecnych Stanow i Bidena.
    • czerwony_jak_jablko Ile lat pozostalo panu $? 06.04.23, 13:48
      Obawiam sie ze bardzo niewiele.

www.msn.com/en-in/news/world/dumping-the-dollar-will-a-new-brics-currency-replace-the-us-currency-for-trade/ar-AA19rwlX
      • dorota_333 Re: Ile lat pozostalo panu $? 06.04.23, 14:35
        Chiny chcą zastąpić USA w roli światowego lidera, również swoją walutą. Indie (i Brazylia) chcą zaznaczyć swoją rosnącą (?) rolę i niezależność od USA. Pytanie, czy ten koncert życzeń jest realny.

1. Światowa waluta musi być podparta dominacją polityczną, militarną, ekonomiczną, naukową (to wszystko się wiąże). Na razie Chiny nawet zbuntowanego Tajwanu nie potrafią poskromić. Naukowo również nie dominują, ekonomicznie też (jeszcze) nie.

2. Współpraca Indii z Chinami to jest tak na złość USA, bo zbyt wiele dzieli te kraje. Łącznie z jakimiś zatargami granicznymi. Jeśli Chiny zdominują świat, to Indie ucierpią na tym jako pierwsze. Pewnie o tym wiedzą.

3. Brazylia to temat niewart wspomnienia. Dziadostwo.

Tak więc nie martw się, Kadi. Bronx chiński nigdy nie będzie.
        • czerwony_jak_jablko Re: Ile lat pozostalo panu $? 06.04.23, 15:04
          dorota_333 napisała:

> Chiny chcą zastąpić USA w roli światowego lidera, również swoją walutą. Indie (
          > i Brazylia) chcą zaznaczyć swoją rosnącą (?) rolę i niezależność od USA. Pytani
          > e, czy ten koncert życzeń jest realny.

Dominacja polityczna ??? Czyja??? USA? to kpina jakas czy na Prima Aprilis spozniony zart?
          Nie chce mi sie odpowiadac na wszystko ale sie usmmialem, jak ta mala Chinka sie wydzierala przed kmerami po zaanansowaniu spotkania Tsai i McCarty...nie wiem kto to byl, jaka komunistka rzadowa czy ktos z ambasady?

> 1. Światowa waluta musi być podparta dominacją polityczną, militarną, ekonomicz
          > ną, naukową (to wszystko się wiąże). Na razie Chiny nawet zbuntowanego Tajwanu
          > nie potrafią poskromić. Naukowo również nie dominują, ekonomicznie też (jeszcze
          > ) nie.
          >
          > 2. Współpraca Indii z Chinami to jest tak na złość USA, bo zbyt wiele dzieli te
          > kraje. Łącznie z jakimiś zatargami granicznymi. Jeśli Chiny zdominują świat, t
          > o Indie ucierpią na tym jako pierwsze. Pewnie o tym wiedzą.

Ta, maja wspolnego "wroga' za to. To zawsze dziala....
          >
          > 3. Brazylia to temat niewart wspomnienia. Dziadostwo.

12 gospodarka swiata. Ropa, wegiel, gaz, rudy zalaza i kilkudziesieciu metali, ogromne zasoby wodne, drewno etc. Partner idealny.

> Tak więc nie martw się, Kadi. Bronx chiński nigdy nie będzie.

Zdziwisz sie. Ale Bronx nie, za duzy syf.
        • czerwony_jak_jablko Jak to sie zmienia wszystko ... 08.04.23, 18:03
          dorota_333 napisała:

> Chiny chcą zastąpić USA w roli światowego lidera, również swoją walutą. Indie (
          > i Brazylia) chcą zaznaczyć swoją rosnącą (?) rolę i niezależność od USA. Pytani
          > e, czy ten koncert życzeń jest realny.
          >

Chiny buszuja sobie wokol Tajwanu jak chca, lamia linie ktorych podobno nie mieli przeplywac. Samoloty, okrety, lodzie, kajaki...wiesz ze to najwiekszy deployment w historii?
          A co do technoligii, to takie slodko naiwne. Pomijam uniwersytety, gdzie "studiuja" jak chca, ale przeciez oni bez zadnego problemu moga ich poupychac w kazdej firmie. CO nie? RASIZM< kurwa, przesladowanie smile
          Dzis wieczorem bedzie program o stopniu spenetrowania firm w USA przez CPP, az sie boje ogladac.
          Pozdrowienai z kraju idiotow, niewiele mniejszych od tych polskich.
          • senioryta13 Re: Jak to sie zmienia wszystko ... 08.04.23, 18:16
            > Dzis wieczorem bedzie program o stopniu spenetrowania firm w USA

Na ktorym kanale?
            • czerwony_jak_jablko Re: Jak to sie zmienia wszystko ... 08.04.23, 18:31
              U mnie 44, Fox, Dan Bangino, "Unfilered"
    • czerwony_jak_jablko Dolar a Taiwan? 08.04.23, 18:10
      Jak zachowa sie dolar w sytuacji, gdyby CHiny zaczely rznac Taiwan , na przyklad w przyszlym tygodniu?
      Gielda runie, a dolce ?
      Opinie:
      • dorota_333 Re: Dolar a Taiwan? 08.04.23, 20:14
        Nastąpi odwrót od ryzyka i poszukiwanie bezpiecznych aktywów. Dolar! smile
      • przycinek.usa Re: Dolar a Taiwan? 09.04.23, 16:37
        Trudna sprawa. Skoro import podrozeje, to deficyt wzrosnie i dolar moze na to zareagowac spadkiem. Ale czy tak bedzie, to trudno powiedziec. Ciekawe, czy Chiny zamkna nam rynek. I czy zwieksza tempo sprzedazy bondow? I ostatecznie kto kupuje takie ilosci zlota? Media u nas nic nie pisza o tych wydarzeniach na pierwszych stronach. Tego trzeba samodzielnie szukac w newsach. Totalna blokada informacyjna.
        • monalisa2016 Re: Dolar a Taiwan? 09.04.23, 19:51
          przycinek.usa napisał:

> Trudna sprawa.

Dla Stanow i dla europejskiej unii jest to bardzo, bardzo trudna sprawa, euro jest w koszyku dolara, oba zwiazki (Stany + EU) sa piekelnie zadluzone.

Skoro import podrozeje, to deficyt wzrosnie i dolar moze na to
          > zareagowac spadkiem. Ale czy tak bedzie, to trudno powiedziec.

Trudno jest obecnie cos przewidziec, gubernator Texasu cos tam majstruje nad dolarem pokrytym zlotem, skoro w tam wypali przylacza sie inne stany. Ale czy to pomoze Stanom w utrzymaniu hegemonii nad swiatem? Nie sadze, sprawa zabrnela za daleko z niezwykla arogancja Anglosasow jak i EU. Panstwa sie odwracaja, widzi sie dokladnie po traktowaniu politykow.

> Ciekawe, czy Chiny zamkna nam rynek. I czy zwieksza tempo sprzedazy bondow?

Chiny nie zamkna rynku ani Stanom, ani EU, export jest ich warunkiem przetrwania w obecnym czasie. US-bondy, nie sadze by w nie inwestowali, sadze ze wypowiedz bedzie jasna: "prosze placic za nasze towary nasza waluta czyli yuanem. Nalezy sie przyjrzec skad pochodza wielkie zasoby US-bondow w swiecie, ano tym ze za chinskie towary wyeksportowane do Stanow placili Stany dolarami a nie wymiana innych towarow. Co robili Chinczycy z nadwyzka dolarow? Ano inwestowali w US-bondy kasujac przy tym prowizje w sensie prozentow. Tu widzialo sie dokladnie ze amerykanska gospodarka nie funkcjonowala/nie funkcjonuje bo nie ma nic do zaproponowania swiatu a tym wlasnemu spoleczenstwu, USA zyly na krydycie, USA zyli na lasce swiata.

> I ostatecznie kto kupuje takie ilosci zlota?

Nie bez przyczyny, szykowali sie do zmany, wszystko mialo swoje przyczyny. Arogancja jak i glupota Anglosasow i EU byly bezgraniczna wobec innych i ta zmiana sie skonczy, znaczy nie bedzie mozliwosci okladania innych sankcjami, podkopywania innych, zmuszania do globalizmu, kazdy bedzie musial zyc na wlasny rachunek. Wszystko ma swoje plusy i minusy, nie chce zyc pod dyktatem chinskim, amerykanskim, unijnym ani rosyjskim, chce by unia byla zwiazkiem suwerennych krajow z wlasna niezalezna polityka jak i gospodarka z panstwowymi granicami i kontrola na nich.

> Media u nas nic nie pisza o tych wydarzeniach na pierwszych stronach. Tego trzeba samodzielnie szukac w newsach. Totalna blokada informacyjna.

Nic dziwnego, tak samo jest u nas.
          • monalisa2016 Re: Dolar a Taiwan? 09.04.23, 20:04
            Dodam, kazda dominacja ma swoj poczatek i jej koniec i tak wedlud dlugosci ich ery:

- hiszpanska trwala 110 lat (1530-1640)

- brytyjska trwala 105 lat (1815-1920)

- francuska trwala 95 lat (1720-1815)

- niederlandzka trwala 80 lat (1640-1720)

- portugalska trwala 80 lat (1450-1530)

- amerykanska (USA) ????
    • czerwony_jak_jablko Dzis odczyt inflacji...... 12.04.23, 16:46
      Podobno jest cooling. I oczywiscie, nizsza od oczekiwanej, co bylo oczekiwane. Oczywiscie.
      Benzyne na stacji dzis rano kolo mnie 12 centow w gore.
      Drobiazg, lato idzie.
      Entuzjastyczne krzyki analitykow zapowiadaly RALLY, FUTURES WAY UP itd.
      Tymaczem prawie 11 a w dupe dostal znow tylko dolar i to tyle dymu z malego ognia.
      Moze jeszcze rozdmuchaja rally?
      Warto zwrocic uwage na trading volume w ostatnich dniach. Polowa normalnego albo mniej. DIJA, Nasdaq. Same shit.
      • dorota_333 Re: Dzis odczyt inflacji...... 12.04.23, 20:16
        https://stooq.pl/c/?s=usdpln&c=1y&t=l&a=lg&svg&1681323225

To nie musi się utrzymać, ale bardzo słabo jest.
        • dorota_333 Re: Dzis odczyt inflacji...... 12.04.23, 20:16
          https://stooq.pl/c/?s=usdpln&c=1y&t=l&a=lg&svg&1681323225
          • obsvfrc Re: Dzis odczyt inflacji...... 12.04.23, 20:46
            Buahahaha !
            To czesc polityki nieszczenia kraju.
            Dolara przeciez nie zostawia, podczas metodycznego rozjebywania po kolei wszystkiego, co tu od wiekow stanowilo jakas watosc.
            Reszta swiata tez a wine, bo jak DXY byl 115 to marudzili nawet egipscy mechanicy samochodowi i rybacy z Maroka.
            No, to i mamy. Litosciwa administracja posluchala i po dobroci rozjebuja nam walute.
            Na KK tez kryka idzie, jakis gosc z FBI spierdolil, bo kazali mu raporty z niedzielnych mszy pisac smile
            Jak wydziel IV SB za PRL, kurwa.
            Kadi.
    • czerwony_jak_jablko Pozamiatane ? 13.04.23, 12:04
      Tak to wyglada?
      Zalatwiaja nam tu wszystko po kolei.
      Zaczynam powaznie watpic czy to sie jeszcze odbije w druga strone.
      Dolar wyraznie ich bolal, no to robia co moga.
      Kryste, co tu zostanie po rzadach tych debili ??
      • dorota_333 Re: Pozamiatane ? 13.04.23, 13:15
        Słabość dolara nie jest tak jednoznacznie zła. Daje przewagę w handlu zagranicznym, a to duży kawałek tortu. Rozumiem doskonale, że patrzysz na to z pozycji posiadacza aktywów w dolarach - i dlatego się wkurzasz; spójrz także szerzej.
    • czerwony_jak_jablko Umacnia sie PLN 13.04.23, 13:35
      Dolar tez slabnie, ale jak dolar idzie w dol do EUR o 0,20% a PLN idzie w gore o 0.60% to cos mi nie pasi ?
    • czerwony_jak_jablko A teraz cos na humor :) 13.04.23, 18:56
      "Z tego tez powodu rynek liczy, że Rezerwa Federalna zakończy cykl podwyżek stóp procentowych i zacznie je drastycznie obniżać już w drugiej połowie roku. Obecnie rynek terminowy wycenia szanse braku majowej podwyżki stopy funduszy federalnych na blisko 60%. Do końca roku rynek oczekuje obniżek łącznie o 75 pb. względem obecnych poziomów."

Pojszczac sie mozna ze smiechu smile
      Dopiero co FED rzucil bankom 300 mld, zaloze sie ze po cichu pompuja do obrotu pieniade o jakich nam sie nawet nie snilo, a tu prosze, obnizyc stopy smile Buahahaha smile A kadziedlo umarlemu moze ?

www.bankier.pl/wiadomosc/Spadki-na-Wall-Street-Zloto-blisko-rekordow-8517901.html
    • czerwony_jak_jablko Dolar w dol, gielda w gore ! Go China !!!!! 18.04.23, 14:12
      Super wiadomosci plyna ze swiata.

LONDON/SYDNEY (Reuters) - European stocks held near a 14-month high on Tuesday, following better-than-expected Chinese economic data, while Sterling rose after wage growth numbers also exceeded forecasts and supported expectations for a further Bank of England rate rise.

Silna chinska gospodarka to podtawa silnej, zjednoczonej Europy i USA.
      I chinski Taiwan oczywiscie.
    • czerwony_jak_jablko De-dolaryzacja i co ona oznacza dla USA? 18.04.23, 17:47
      The greenback’s share in global reserves slid last year at 10 times the average speed of the past two decades as a number of countries looked for alternatives after Russia’s invasion of Ukraine triggered sanctions, Jen and his Eurizon SLJ Capital Ltd. colleague Joana Freire wrote in a note. Adjusting for exchange rate movements, the dollar has lost about 11% of its market share since 2016 and double that amount since 2008, they said.
      The US currency now represents about 58% of total global official reserves, down from 73% in 2001 when it was the “indisputable hegemonic reserve,” the Eurizon pair said.

Brawwo. Juz niedlugo Jankes przekona sie jak to jest drukowac tryliony dolarow, ktorych nikt, nigdzie ne bedzie chcial nawet na rozpalke ogniska.
      finance.yahoo.com/news/dollarization-happening-stunning-pace-jen-082144378.html
      • szczurek.polny Re: De-dolaryzacja i co ona oznacza dla USA? 18.04.23, 19:08
        A o ile w tym czasie wzrósł udział rubla w oficjalnie raportowanych rezerwach? A jak sobie rubel radził w ostatnim roku? Saszka, masz jakieś dane na ten temat?

Dolar traci pozycję w światowym handlu i jako waluta rezerwowa, ale traci ją głównie na rzecz euro. Dla was wciąż to jest "kolektywny Zachód".

Od 2016 roku udział dolara w oficjalnych rezerwach spadł z 65,8% do tych 58,4% ale udział renminbi wzrósł zaledwie z 1,1% do marnych 2,7% - całą resztę tego "upadku" dolara przejęły waluty naszego kręgu kulturowego. Udziału rubla tradycyjnie agencje nie podały.
        • czerwony_jak_jablko Re: De-dolaryzacja i co ona oznacza dla USA? 18.04.23, 19:23
          szczurek.polny napisał:

> Od 2016 roku udział dolara w oficjalnych rezerwach spadł z 65,8% do tych 58,4%

To spadek o 10.79 %

> ale udział renminbi wzrósł zaledwie z 1,1% do marnych 2,7% -

To wzrost o 145.5%

całą resztę tego "
          > upadku" dolara przejęły waluty naszego kręgu kulturowego. Udziału rubla tradycy
          > jnie agencje nie podały.
          • lastboyscout Re: De-dolaryzacja i co ona oznacza dla USA? 18.04.23, 20:55
            Sluchaj Szczurka bo dobrze prawi.
            No chyba, ze jestes optymista co do Euro, jena, tak, tak jena! i juana.
            Aha ! Aby dostac pelen obrazek zloz to sobie z zadluzeniem a dokladnie nawet nie kosztem a z MOZLIWOSCIA jego obslugi i militarnej ochrony.

P.S.Zarobi ten kto najmniej straci ! wink
            • czerwony_jak_jablko Tylko ze to zupelnie nie o to chodzi. 18.04.23, 22:18
              Chodzi o to ze w nieodleglej historii na swiecie byly dwa kraje, ktore chcialy sie wyrwac z okowow dolara.
              USA mialy wtedy prezydenta, to byl Maly Bush.
              Maly Bush kazaj jedngo przyowdce tych krajow zabic kijami jak szczura w kanale.
              Drugiego kazal powiesic.
              I tak dokladnie sie stalo.
              A dzis?
              Kazdy robi, co chce bo prezydent USA nie ma tej czesci mozgu, ktora odpowada za kontrole fizjologii. Wiec- sra w nogawke spodni. A USA sa posmiewiskiem calego swiata. Tylko w jednym kraju w Europie Srodkowej ludzie mysla, ze maja w USA silnego sojusznika. To wynika stad, ze tam, w tym dalekim kraju, 37 milionow obyewateli jest pierdolonymi idiotami.
              • monalisa2016 Re: Tylko ze to zupelnie nie o to chodzi. 18.04.23, 22:42
                Czerwony jak jablko czegos nie rozumiesz, upadek dolara byl zaprogramowany juz przed Nixona, przy czym nie wolno tu zapomniec o roku 1913 kiedy sprzedano Stany, kto je sprzedal? smile Dzis ta instytucja jest bankrutem. A tym dajesz nedzny obraz zblizajac sie do deepstate (cytat z twojego postu) "Maly Bush kazaj jedngo przyowdce tych krajow zabic kijami jak szczura w kanale.
                Drugiego kazal powiesic.
                I tak dokladnie sie stalo.
                A dzis?"

Wlasnie tym postepowaniem zniszczyli sie Stany tak jak ich wasale. Swiat sie cierpliwie przygladal na barbarzenstwo i teraz wystawia im rachunek.
                • monalisa2016 Re: Tylko ze to zupelnie nie o to chodzi. 18.04.23, 22:57
                  Dodam, nie jestem za Chinami, ani za Rosja, ani za Bruksela ale zgadzam sie w 99% z wieloma wypowiedziami Prezydenta Donalda Trumpa, wolna interpretacja:

- nie bedziemy policjantem swiata
                  - zlikwidujemy instytucje ktora nas, znaczy Stany bankrutuje
                  - wladze oddamy w rece spoleczenstwa
                  - zlikwidujemy panstwo w panstwie, znaczy deepstate.
                • monalisa2016 Re: Tylko ze to zupelnie nie o to chodzi. 18.04.23, 23:19
                  Przed Nixonem uncja zlota kosztowala 34 dolary, ile dzis kosztuje? Tu jest dowod jak tracil dolar na wartosci stajac sie fiat-waluta. Do czego byla potrzebna fiat-waluta Stanom? Ano do prowadzenia wojenek i wyniszczaniu Stanow.
                  • szczurek.polny Re: Tylko ze to zupelnie nie o to chodzi. 19.04.23, 09:56
                    > Przed Nixonem uncja zlota kosztowala 34 dolary
                    We wrześniu 2022 roku uncję złota można było kupić za 95 tys. rubli. Teraz ta sama uncja kosztuje ponad 160 tys. rubli, parę dni temu było to prawie 170 tys. rubli. To jest ponad 42% utraty wartości w 7 miesięcy! Dwie najgorsze waluty w 2022 roku: argentyńskie peso i rosyjski rubel.

W ramach "dedolaryzacji" Putin ogłosił, że płatności za ropę i gaz będzie przyjmował wyłącznie w rublach. Ile się wam udało wytrwać? 7 miesięcy? 8 miesięcy? Od 1 stycznia 2023 roku Putin chyłkiem wycofał się z pomysłu handlowania wyłącznie w rublach i obecnie upadająca Rosja skamle o jakiekolwiek pieniądze w jakiejkolwiek walucie za ropę i gaz. Tak się kończą sny o potędze w konfrontacji z rzeczywistością.

Kto na świecie trzymałby swoje rezerwy w rublu, który potrafi stracić ponad 40% w 7 miesięcy (co daje 60% w skali roku)?

Pytałem Saszkę ale mi nie odpowiedział. Może ty wiesz: jaki jest udział rubla w światowych rezerwach walutowych? Bo rok temu to były szumne zapowiedzi, że "teraz to już cały świat będzie handlował nośnikami energii za ruble, co doprowadzi do upadku dolara i Stanów Zjednoczonych też".

Gdzie jest ten wasz rubel dzisiaj?
                    • obsvfrc Re: Tylko ze to zupelnie nie o to chodzi. 19.04.23, 13:51
                      Czerwony Reuter pisze inaczej.
                      www.reuters.com/markets/currencies/indias-oil-deals-with-russia-dent-decades-old-dollar-dominance-2023-03-08/
                      • monalisa2016 Re: Tylko ze to zupelnie nie o to chodzi. 19.04.23, 22:13
                        To sa ludzie odporni na fakty obsvfrc, do nich fakty nie docieraja. Dociera do nich wtloczona miedzy uszy ich urojona "prawda" i na to nic nie poradzisz chocbys niewiadomo ile linkow im podawal. Stajesz sie zaraz wyzwanym od ruskich agentow, onuc, ... itd. Na dole podalam wymowny link pochodzacy najprawdopodobniej z Banku Swiatowego albo MFW do inflacji w Rosji, zachecilam by porownal sobie z inflacja tak zwanego "kolektywnego zachodu" smile i co? Jako odpowiedz trele morele i nic konkretnego, a to mowi o jego intelektualnym stanie. smile

To jest tak, jak ktos nie ma wiedzy jakie warunki trzeba spelnic by kupic w Stanach dolara i ile on w koncowym handlowym efekcie kosztuje. Nie tylko Indie i Rosja sie zbuntowaly, zbuntowalo sie wiele krajow, chocby ostatnia wizyta prezydenta Brazylii Luli (Luiz Inácio Lula da Silva) w Chinach byla bardzo wymowna. A co ciekawe wrecz najsmieszniejsze, kto go posadzil na stolek prezydenta, a on w podziece wypial sie na niego, czyli na Joe B. z Stanow.smile

Tu, znaczy na forum panuje nienawisc nad zdrowym rozsadkiem albo wiedza. Na obiektywnosc nie ma tu miejsca!!!
              • lastboyscout Re: Tylko ze to zupelnie nie o to chodzi. 18.04.23, 23:28
                To ty znasz jakiegokolwiek rozumnego prezydenta na tym swiecie ?

A moze jeszcze znasz jakiegokolwiek prezydenta, ktory faktycznie rzadzi swoim krajem?

Rzady i my "wybierajacy" te "rzady" a nawet nasi oficjalni oligarchowie jestesmy jak malpy w cyrku.

My nie mamy zadnego znaczenia. Jak bardzo to niedawno sobie rozmawialismy mowiac o depopulacji.

P.S. Ale tych panow to chetnie bym zobaczyl w zyciu jak na ponizszych obrazeczkach wink
                • monalisa2016 Re: Tylko ze to zupelnie nie o to chodzi. 18.04.23, 23:40
                  Po przeczytaniu paru artykulow a szczegolnie w naszym wiodacym maistreamie donoszacym o pewnej firmie w pewnym panstwie ktora za pewna oplata potrafi wybrac kazdemu zainteresowanemu panstwu odpowiednie wladze. Jak wiemy nie bylo i nie jest to tajemnica szczegolnie widzialo sie to po Stanach. Tja, tja, co tu wiecej dodac. sad
        • monalisa2016 Re: De-dolaryzacja i co ona oznacza dla USA? 18.04.23, 20:41
          szczurek.polny tu masz obraz, porownaj go z tak zwanym "kolektywnym zachodem". Ten obraz mowi sam za siebie. smile

de.tradingeconomics.com/russia/inflation-cpi

Joe po urlopie w Irlandii wybral sie znowu na dwa tygodnie do domku na plazy w Delaware, co tam obchodzi go los Amerykanow? W maju koncza sie pieniazki, a tu nic, zadnego intersesu podniesieniu limitu kredytu USA.
    • czerwony_jak_jablko Francja 20.04.23, 04:23
      www.yahoo.com/finance/news/russia-iran-plan-gold-backed-100000752.html

i FED ani mysla wstrzymac sie od polityk
      > i dodruku. Nic dziwnego, ze dolar slabnie. Oni beda drukowac i dawac pieniadze
      > kolesiom tak dlugo az wybuchnie tutaj rewolucja, albo taka inflacja, ze wybory
      > wygra jakis kandydat niezalezny. Albo ich ktos pozabija. Juz za kilka godzin do
      > wiemy sie o PCE a potem od Chicago PMI i nawet jesli dane beda zle - to dolar m
      > oze najwyzej lokalnie sie umocnic, a potem niestety kierunek wyznaczy mu trend
      > srednioterminowy, czyli w dol. To bardzo przykre. Gdziekolwiek sie popatrzec, t
      > o sa ogromne opory na wykresach i prawde mowiac nawet zlotowka ze swoja astrono
      > miczna inflacja wyglada lepiej od dolarow. I co bedzie dalej? Przyznaje, ze nie
      > mam pojecia. Wprawdzie ciagle mam nadzieje, ze te dolary sie nagle umocnia, np
      > . po zlych danych PCE jutro, ale to nie jest argument. Silna gospodarka powinna
      > miec silna walute - sama z siebie, a nie spekulacyjna wydmuszke, ktorej kurs w
      > yznacza ciagly dodruk pieniedzy. Co to za system gospodarczy, w ktorym instytuc
      > ja federalna rozdaje pieniadze kolesiom, a obywatele musza placic za inflacyjne
      > rozchwianie sie rynku? Sytuacja calkiem dojrzala do wielkiego wzrostu ceny zlo
      > ta i srebra. Szkoda, ze rynek widzi to z takim opoznieniem. Na gieldzie spolki
      > sa wyceniane na 5 lat naprzod - a w przypadku inflacji nie ma takich
      >
      >
      >
    • przycinek.usa Idzie 3.82 do zlotego 20.04.23, 08:41
      Na wykresie tygodniowym przebiło szyje w formacji HS i mamy obecnie ruch umacniania się PLN względem USD do poziomu okoli 3.82

• czerwony_jak_jablko Re: Idzie 3.82 do zlotego 20.04.23, 11:48
        przycinek.usa napisał:

> Na wykresie tygodniowym przebiło szyje

Jak przebilo szyje, to juz trup sad

w formacji HS i mamy obecnie ruch umacni
        > ania się PLN względem USD do poziomu okoli 3.82
        >
    • przycinek.usa 4.17 24.04.23, 16:02
      przycinek.usa napisał:

> pomylilem sie ostatnio w/s dolarow. Myslalem, ze dolar sie umocni. Niestety ost
      > atnie 2 tygodnie pokazaly, ze rzad USA i FED ani mysla wstrzymac sie od polityk
      > i dodruku. Nic dziwnego, ze dolar slabnie. Oni beda drukowac i dawac pieniadze
      > wygra jakis kandydat niezalezny. Albo ich ktos pozabija.
      • kadilak Dolar lec na ryja. 24.04.23, 16:25

Ciekawostka jest ze nic nie stoi tak naprawde za umacnianiem sie PLN nie tylko do dolara ale i do innych walut.
        Procz oczywiscie naplywu pieniedzy na wojne na Ukrainie bo zakladam sie ze Polska niezle kosi na tym.

• przycinek.usa 4.15 26.04.23, 14:35
        To są spore ruchy. Zloty idzie w gore. Nie da się ukryć, ze militaryzacja działa - zatem kurs może iść dalej w gore. Spadek poniżej 4 wydaje się być zagwarantowany.
        • kadilak PiS zawdze pompuje PLN na lato. 26.04.23, 14:44
          przycinek.usa napisał:

> To są spore ruchy. Zloty idzie w gore. Nie da się ukryć, ze militaryzacja dział
          > a - zatem kurs może iść dalej w gore. Spadek poniżej 4 wydaje się być zagwarant
          > owany.

Watpie. PiS pompuje złotego przed sezonem letnim. Zeby sprzedawczyni z Biedronki mogla tanio polecieć do Hurghady do swojego habisia.
          USA dzis rzadza idioci wiec i dolar sie doczekal pewnej dewastacji, ale w Polsce rzadza jeszcze gorsze glaby. Tylko spokojnie. Wszyscy naokolo wysnuwaja dlugoterminowe analizy na przyszlosc w oparciu o to co sie stal owczoraj. taki glupi ten nasz swiat. To samo robiono w pazdierniku 22, kiedy to dolar mial is do 8 PLN. I pojdzie, ale jeszcze nie teraz. Swiat dzis stapa po bardzo ktruchym lodzie, to MUSI pierdolnac.
          A dolar pono slabnie przes First Republic, tak w Polsce pisza smile
          Komedia , jak Bozie kocham smile

• kadilak Dolar jest ciagle za duzo silny. 24.04.23, 17:42
      finance.yahoo.com/video/corporations-grapple-foreign-exchange-headwinds-151239695.html
      Placz niesie sie nadal po swiecie.
      Jak dolar zrowna sie z PLN, to mzoe sie uciasza, ale wczesniej - pewnie nie.
      Administracja Bidona jest bardzo czula na narzekania ucinionych, biedan Coca Cola traci tyle pieniazkow przez silego dolara, na pewno oslaba go jezcze i to sporo.
    • kadilak Zamiast narzekac 26.04.23, 20:54
      Zaladuj FRC jak ja dzis .

Za 28 000 USD......@ $5.63.
      :0)
      • dorota_333 Re: Zamiast narzekac 27.04.23, 09:26
        O, widzę, że znowu łapiesz spadający nóż smile Nie krytykuje tego, ale powiedz, jak Ci poszło w poprzednich takich akcjach. Bo czasem może sie udać.
        • kadilak Re: Zamiast narzekac 27.04.23, 13:48
          dorota_333 napisała:

> O, widzę, że znowu łapiesz spadający nóż smile Nie krytykuje tego, ale powiedz, ja
          > k Ci poszło w poprzednich takich akcjach. Bo czasem może sie udać.

Slabo. lekko pod kresa. Biorav pod wzglad, ze planuje duze zakupy, powinienem juz z tym dac spokoj.
          Z FRC wyskakuje, zaraz po otwarciu wszystko idzie do Zyda, bo krajem dzis rzadza jebnieci szalency.
          Nie ma sensu siedziec z zadnych equities.
          Lod moze w kazdej chwili pierdyknac- nwet dzisiaj.
        • kadilak 3500 na+ 27.04.23, 16:12
          dorota_333 napisała:

> O, widzę, że znowu łapiesz spadający nóż smile Nie krytykuje tego, ale powiedz, ja
          > k Ci poszło w poprzednich takich akcjach. Bo czasem może sie udać.

Popchnalem...qurvvy co pare munit haltujom trading, co za ....stwo?
          To ma byc wolny rynek? jak cos idzie w gore to nie widzialem jezcze zeby bylo on hold. a jak panika, to od razu.
          • przycinek.usa Re: 3500 na+ 30.04.23, 18:21
            TO DOSYC DZIWNA DECYZJA KUPOWAC BANK, KTORY WLASNIE UPADA
            • monalisa2016 Re: 3500 na+ 30.04.23, 18:32
              przycinek.usa napisał:

> TO DOSYC DZIWNA DECYZJA KUPOWAC BANK, KTORY WLASNIE UPADA

Zerknij na grafik, to dopiero poczatek.

twitter.com/domwh1te/status/1651206504169472000?
    • monalisa2016 Re: dolar - czas refleksji 27.04.23, 02:10
      Na refleksje w sprawie dolara jest juz za pozno, jak sobie przedstawimy jaka agresywna polityke narzucano swiatu w handlu tak zwanym petro-dolarem taki jest efekt koncowy. Dla przykladu dominacja dolara w handlu swiatowym stanowila:

- w roku 2001 stanowila 73%
      - z roku 2001 na rok 2020 zmiejszyla sie na 55%
      - w ostanich dwoch latach zmniejszyla sie do 47% z tendencja spadkowa
      - jaki prozent dolara jest obecnie w miedzynarodowym handlu, brak danych.

Jakie wyjscie?
      Zadnego, dolar jest zdany na fiat-walute w obrocie wewnwtrznym w Stanch ale nie w handlu miedzynarodowym. Tendencja: waluty narodowe oparte na odpowiednim fundamencie stanowiace baze, tak samo jak panstwa suwerenne, narodowe wypierajace narzucany przez big tech globalizm.
      • lastboyscout Re: dolar - czas refleksji 27.04.23, 02:33
        waluty narodowe oparte na odpowiednim fundamencie stanowiace baze, tak samo jak panstwa suwerenne, narodowe wypierajace narzucany przez big tech globalizm.

Jak to sie robi?
      • wykrywacz_klamcow bełkot bez wiedzy 27.04.23, 08:43
        monalisa2016 napisał(a):
        >Tendencja: waluty narodowe oparte na odpowiednim fun
        > damencie stanowiace baze, tak samo jak panstwa suwerenne, narodowe wypierajace
        > narzucany przez big tech globalizm.
        >

powtarzasz wtłoczone ci bzdury jak mantrę
        jakie państwa suwerenne i narodowe? a ty wiesz, że rosja nie jest państwem narodowym? i co teraz zrobisz swietłana?
        żeby wprowadzić na terenie rosji państwa narodowe to trzeba rosję rozparcelować na: państwo tatarskie, mongolskie, buriackie, czeczeńskie, jakuckie itp.
        żeby Niemcy były państwem narodowym to powinni deportować stamtąd wszystkich imigrantów, czyli także i ciebie, bo przecież ty swietłana nie jesteś narodowości niemieckiej tylko ruskiej...
        tak więc nie wiesz sama co mówisz, po prostu podsuwają ci ten bełkot a ty jak zwykle bezmyślnie to powielasz
        • dorota_333 Re: bełkot bez wiedzy 27.04.23, 09:24
          Ty w ogóle czytasz te brednie; przecież to ciągle ten sam bełkot.
    • kadilak Krwawa jatka na gildzie w USA 02.05.23, 16:54
      DJIA w dol 500. Zaraz wstrzymaja trading, w tym naszym "kapitalizmie".
      Konczy sie to dmuchanie pomalu? Czy bedziemy mieli rally i 1200 w gore?
      Dolar swiruje do euro, gora, dol, gora, dol a za to zloty w gore do wszystkich walut.
      Ma byc taniej w weekend za granica czy o co chodzi? Konczcie te harce bo mieszkanie musze kupic sad
      • dorota_333 Re: Krwawa jatka na gildzie w USA 02.05.23, 20:14
        Jatka?? Przesadzasz. Spójrz na wykres roczny, kilkuletni.
        • kadilak Re: Krwawa jatka na gildzie w USA 02.05.23, 20:22
          dorota_333 napisała:

> Jatka?? Przesadzasz. Spójrz na wykres roczny, kilkuletni.

Ale co z tego?
          Pompowanie trupa trwa od paru lat. Pewnie jak i w Polsce.Earnings podaja- z 20 duzych firm 18 w dupie , jedna ledwo ledwo a jedna ma straty mniejszeod szacowanych. I juz mielismy z tego poodou wielkie rally.
          I to ich "Rynki chca isc w gore". Buahahahaha. Chyba najglupszy koment jaki widzialem w temacie.
          Tak jakby leniwy, biedny golodupiec nagle stwierdzil ze chce by bogaty smile
          Dlatego nadejdzie moment krytyczny, wlasnie padly dwa kolejne banki..
          I co? I nic. Pewnie assets na Ebayu sprzedadza.
    • kadilak Jajca i smiechy sie koncza pomalu...? 02.05.23, 17:50
      Leca na ryja kolejne banki w USA! USA USA!
      Polityka marksizmu w gospodarce daje w koncu efekty.

PacWest (PACW) and Western Alliance (WAL) plunged Tuesday as investors remained convinced the worst is not yet over for troubled regional banks.
    • kadilak Te wykresy mi nie pasuja 09.05.23, 17:31
      Wyglada mi na manipulacje.
      Sztuczne umacnianie PLN?
      • szczurek.polny Re: Te wykresy mi nie pasuja 09.05.23, 20:22
        > Wyglada mi na manipulacje.
        Ale dlaczego? Przecież "Leca na ryja kolejne banki w USA! USA USA!". W Polsce nie lecą.
        • kadilak Re: Te wykresy mi nie pasuja 09.05.23, 20:27
          szczurek.polny napisał:

> > Wyglada mi na manipulacje.
          > Ale dlaczego?

A dlatego, ze euro sie oslabilo do USD znacznie bardziej nz PLN do USD.
          Chyba ze w EU juz banki leca dzis na ryja. Na razienic nie slyszalem.

Przecież "Leca na ryja kolejne banki w USA! USA USA!". W Polsce n
          > ie lecą.
    • kadilak Tu jest, dlaczego PLN sie umacnia. 11.05.23, 14:16
      A dokladniej, dlaczego Polska sztucznie pompuje PLN w gore.Krotko, prosto:

Szacunki NBP z 2019 r. wskazują, że umocnienie kursu o 10 proc. zbija inflację o ok. 0,4 pp. Jak wygasną efekty wcześniejszego osłabienia złoty, a ujawnią się efekty obecnego umocnienia, to kurs złotego będzie czynnikiem obniżającym inflację o ok. 1 pp.

Alternatywa byloby wstrzymanie rozdawnictwa , co przed wyborami nie wchodzi w gre.

Oczywiscie, procz zalewu hurra- fantastycznych info z frontu:

next.gazeta.pl/next/7,151003,29747678,zloty-najmocniejszy-od-ponad-roku-znaczaco-poprawily-sie-fundamenty.html#s=BoxOpMT
      next.gazeta.pl/next/7,151003,29748157,przecietne-wynagrodzenie-uroslo-jak-na-turbodrozdzach-ale-inflacja.html#s=BoxOpImg6

• dorota_333 Re: Tu jest, dlaczego PLN sie umacnia. 11.05.23, 14:43
        Wszystko się zgadza, ale nie widzę uzasadnienia dla twierdzenia, że "Polska pompuje PLN". To nie byłoby możliwe wbrew rynkom. Nie tą gotówką, jaką może rzucić NBP.

PLN umacnia się pewnie z powodów podanych w linku 1., brzmi to rozsądnie.

Oczywiście wróci do trendu spadkowego.
        • kadilak Re: Tu jest, dlaczego PLN sie umacnia. 11.05.23, 15:39
          dorota_333 napisała:

>
          > PLN umacnia się pewnie z powodów podanych w linku 1., brzmi to rozsądnie.

To znaczy co?
          Banki centralne pokazały, że są jakoś tam wrażliwe na to, co dzieje się w gospodarce i że są w stanie zmniejszyć tempo podwyżek stóp. I to wystarczyło

Zmniejszenie tempa podwyzek stop , a nawet jego zapowiedz, powinno natychmiast obnizyc wartosc danej waluty.

Chyba , ze to :

okazało się, że 'impreza jeszcze trwa'

Jeszcze trwa.
          • dorota_333 Re: Tu jest, dlaczego PLN sie umacnia. 11.05.23, 16:01
            "(...) spadła awersja do ryzyka, a to sprzyja takim aktywom jak złoty.

(...) Polski złoty pozostaje niewzruszony na problemy sektora bankowego w USA, a także Szwajcarii (Credit Suisse). - Gdy chwiały się banki w USA, to Europa na tym tle relatywnie błyszczała - zauważa Bartkiewicz. Poprawił się ogólny sentyment wobec europejskich aktywów, a złoty na tym zyskuje.

(...) poprawa tzw. terms of trade dla Polski (tj. relacja cen eksportu do cen importu; ceny importu zaczęły spadać względem cen eksportu). Z tym wiąże się ostatnia nadwyżka w bilansie płatniczym Polski, która w lutym zaskoczyła na plus i wyniosła blisko 2,6 mld euro, czyli ok. 12,3 mld zł (dane za marzec poznamy 15 maja). Oznacza to, że w ramach wszystkich transakcji więcej pieniędzy napływa do naszej gospodarki niż z niej wypływa. Innymi słowy - popyt na złotego rośnie, za to krajowi gracze potrzebują mniej dewiz. Nadwyżka w bilansie płatniczym w lutym była wiedziona przez najwyższą w historii danych nadwyżkę w handlu towarami.

(...) wysoki napływ bezpośrednich inwestycji zagranicznych do Polski".

Głównie to pierwsze m.zd.

CHWILOWO.
            • monalisa2016 Re: Tu jest, dlaczego PLN sie umacnia. 11.05.23, 19:26
              Dobra, dobra czym wytlumaczycie sztywny kurs zlotego w stosunku do upadlej hrywny? Polski system bankowy asekurowal system ukrainski (szukac nie bede ktory PL polityk to wyznal), nie jest to polityczna decyzja? Naplyw Inwestycji nie ma nic wspolnego z wartoscia pieniadza, tu graja inne czynniki role.Tak samo jest z importem i eksportem, nie podnosza wartosci pieniadza, czym silniejsza waluta tym mniejszy eksport a w imporcie odbija sie to na cenach powodujac inflacje. Zas inflacja jest sciaganiem nadmiernie wydrukowanego pieniadza z obiegu, czym panstwo zmniejsza swoje zadluzenie. To nie jest inflacja Putina jak wkladaja usilnie polscy rzadzacy miedzy uszy niezbyt swiatlemu spoleczenstwu.smile, smile
              • wykrywacz_klamcow Re: Tu jest, dlaczego PLN sie umacnia. 12.05.23, 13:22
                monalisa2016 napisał(a):

> Dobra, dobra czym wytlumaczycie sztywny kurs zlotego w stosunku do upadlej hryw
                > ny? Polski system bankowy asekurowal system ukrainski (szukac nie bede ktory PL
                > polityk to wyznal), nie jest to polityczna decyzja?

bzdury wyssane z brudnego ruskiego palucha to i źródła nie chce ci się szukać tongue_out
            • czerwony_jak_jablko A stopy ??? 12.05.23, 00:48

Na konkretnej parze tu sie rozstrzygnie bitwa
              Ktory jaszczomb pierwszy OOBNIZY.
              Macie wyzsze stopy ale wzsza 3 RAZY iflacje. A I tak nasz debil podniosl o 25 a wasz kretyn utrzymal.

Swiat nie potrafi operowac juz przy stopach wyzszych niz 0.
              Dlatego daje 90 ze wasz pierwszy obnizy, mimo 15% inflacji.
              Co bedzie dalwj to doskonale wiesz.
              W zwiazku z tym kupie nore najpoznij w 3 kwartale, bez wzgledu na kurs.

> wyniosła blisko 2,6 mld euro, czyli ok. 12,3 mld zł (dane za marzec poznamy 15
              > maja). Oznacza to, że w ramach wszystkich transakcji więcej pieniędzy napływa
              > do naszej gospodarki niż z niej wypływa. Innymi słowy - popyt na złotego rośnie
              > , za to krajowi gracze potrzebują mniej dewiz. Nadwyżka w bilansie płatniczym w
              > lutym była wiedziona przez najwyższą w historii danych nadwyżkę w handlu towar
              > ami.
              >
              > (...) wysoki napływ bezpośrednich inwestycji zagranicznych do Polski".
              >
              >
              > Głównie to pierwsze m.zd.
              >
              > CHWILOWO.
              • dorota_333 Re: A stopy ??? 12.05.23, 09:28
                > Dlatego daje 90 ze wasz pierwszy obnizy, mimo 15% inflacji.

Tak, zrobi to z powodów politycznych, bydlak.
                • kadilak Re: A stopy ??? 12.05.23, 13:23
                  dorota_333 napisała:

> > Dlatego daje 90 ze wasz pierwszy obnizy, mimo 15% inflacji.
                  >
                  > Tak, zrobi to z powodów politycznych, bydlak.

Wszystko wszyscy robia dzic z poowodow politvcznych i pazernosci.
                  Czyli jedno i to samo. Pazernosc politykow. Dzieczynki na granicy ruchane sa przez 100 facotow rowniez z powodow politycznych.
                  Nalany Ryj pewnie chce zademonstowac kolejny sukces narodowi: "silna zlotowka", cokolwiek to ma oznaczac. Pewnie zejdzie ponizej 4 na wszystkich walutach, byle do wyborow.

Jednak dalsze czekanie tez moze sie wiazac z ryzykiem. Dla mnie glownie dostepnosc mieszkan i posrednicy, ktorzy , kurvva ich mac, znowu przestali oddzwaniac i odpowiadac.
                • kadilak Re: A stopy ??? 25.05.23, 01:33
                  Buahahaha. Nie mowilem?
                  next.gazeta.pl/next/7,151003,29793117,rpp-obnizy-stopy-przed-wyborami-zeby-pomoc-pis-zaskakujaca.html
    • kadilak Debt ceiling blizej-= $ leci oczywiscie 15.05.23, 13:26
      Juz ustalone, jutro podpisuja. Triumf Ameryki. Wychodzi z kryzysu, ktory sama sztucznie wyprodukowala nam.
      Mogloby sie komu wydawac, ze jak podpisza podniesieniie to znak stabilizacji jakiejs czy cus. Oczywiscie nie, to tylko tyle znaczy ze dalej wydajemy. I ze dolar dostanie w dupe, inflacja poleci w gore etc.
      Jazda trwa.
      U mnie w robocie juz osiagnelismy przychody 35% sprzed Covidu. Wydatki na nowe kretynskie projekty , z tego co moge ocenic, wzrosly o jakies 350%.
      Republikanie znowu robia blad, bojac sie narazic centrum, wsadzaja nos w dupe lewakom i to sie zemsci na nich, idiotach (?) w wyborach 2024.
      Wczoraj ogladalem wywaid z nowym kandydatem, Larry Elder. Najprzytomniejszy z tej bandy i wrecz niebezpiecznie inteligentny. Ale co z tego, jak lod nie peknie do 2024 to pewnie i Biden bedzie w stanie wygrac ?
      • lastboyscout Re: Debt ceiling blizej-= $ leci oczywiscie 15.05.23, 16:10
        Pozyczka kosztuje, im wieksza tym wiecej.
        Druk kosztuje inflacje. Im wiekszy, tym wiecej.

W kazdym wariancie zaplaca za indolencje rzadzych na kazdym zapozyczonym szczeblu panstwowosci (??!!!^&^%$&^*&*&??!) i w kazdej dziedzinie zycia, ich niewolnicy, nazywani demokratycznymi wyborcami.

Pod koniec pozycznia czy druku nazywa sie to piramida.

Najciekawiej jest w emeryturach.
        Skladki emerytalne obecnych emerytow zostaly juz dawno unicestwione przy budowie ILUZJI dobrobytu.
        Winowajcy i beneficjencji sa juz w grobie ...

Teraz pozostaly wiec trzy zasadnicze opcje, ktore oczwiscie nie tkna nawet korporacji ?!(*^$$$?! sad

1) Podniesc wiek emerytalny mimo rozpoczecia skracania sie statystycznego zycia czlowieka oraz zalamania sie relacji platnikow do beneficjentow (w kazdej postaci)n a to oznacza prace do samej smierci i pozostawienie skladek emerytalnych na wyzsze cele rzadu niz emerytury ...

2) Obcinanie wysokosci emerytur (obecna kalkulacja to 30% za kilka lat), rownianie ich a nastepnie likwidajca poprzez ich poprzez zarekwirowanie i zastapienie kuponami zywnosciowymi i mieszkaniowymi.

3) Podniesienie podatku emerytalnego i zdrowotnego.

Najciekawszy jest ten ostatni wariant.

Obecnie opodatkowuje sie podatkiem emerytalnym i zdrowotnym dochod do okolo $150K a wysokosc emerytury ma niewiele wspolnego z wysokoscia wplat, zwlaszcza, ze wyzsze emerytury sa progresywnie opodatkowane.

Obecna propozycja mowi o podniesieniu tego limitu do $400K a wiec ukaranie wszystkich tych, ktorym jeszcze cos sie chcialo zrobic dla tego nierzadu za to, ze sie chcialo wiecej zarabiac.

Ale jest w tym wszystkim i dobra informacja: NIE MA PIENIEDZY.

No tak. Brak pieniedzy z druku, pozyczania i pustych kas emerytalnych oznacza ideale srodowisko antyinflacyjne = ludzie pracuja za grosze i maja grosze a wiec ceny spadaja !

Wniosek: zyska ten, kto najmniej straci ... wink

Swoja droga jestem ciekawy jak to wyglada u rzadowych?
        Jakie macie gwarancje indeksacji wysokosci emerytur i ubezpieczen zdrowotnych ?

A moze wiesz, jak to wyglada u nierzadowych , z emeryturami niepanstwowymi, tzn. unijni wszelkiej masci, zwlaszcza u tych, ktorzy weszli w uklad wczesniejszych emerytur?
        • kadilak Re: Debt ceiling blizej-= $ leci oczywiscie 15.05.23, 16:28
          lastboyscout napisał:

> Swoja droga jestem ciekawy jak to wyglada u rzadowych?
          > Jakie macie gwarancje indeksacji wysokosci emerytur i ubezpieczen zdrowotnych ?

U mnie to wyglada tak, ze jak mnie nie zabija i zdarze stad spierdolic, to i tak do konca zycia bede mial minumum podwojna srednia polska pensje. O reszte- nie dbam.
          Ubezpieczenei zdrowotne do 65 roku, potem Medicare. jebac to, w Polsce mam za darmo. Moze gorsze ale bez kolejki, skierowan i placenia ch...j wie ile .

> A moze wiesz, jak to wyglada u nierzadowych , z emeryturami niepanstwowymi, tzn
          > . unijni wszelkiej masci, zwlaszcza u tych, ktorzy weszli w uklad wczesniejszyc
          > h emerytur?

Wsyscy co poszli wczesniej PRZED Covidem wg mnie sie ujebali. A teraz? Moze i warto, jak zaproponuja komus dobry pakiecik?
          • lastboyscout Re: Debt ceiling blizej-= $ leci oczywiscie 15.05.23, 16:51
            Wszystko fajnie ale wlasnie staje sie norma (?!), ze wszelkie nowe, zlodziejskie prawa bezkarnie dzialaja wstecz niszczac po saddstawy jakiegokolwiek racjonalnego myslenia, planowania i resztek w wiary jakiekolwiek zasady i umowy.
            • kadilak Re: Debt ceiling blizej-= $ leci oczywiscie 15.05.23, 17:01
              lastboyscout napisał:

> Wszystko fajnie ale wlasnie staje sie norma (?!), ze wszelkie nowe, zlodziejski
              > e prawa bezkarnie dzialaja wstecz niszczac po saddstawy jakiegokolwiek racjonal
              > nego myslenia, planowania i resztek w wiary jakiekolwiek zasady i umowy.

Ale dlaczego? E, nie. Nie jest tak zle.
              Jak komu nie pasuja benefity, zdrowie, placi za duze skladki, placi krocie za szkole dla dzieci, narobil w pyde dlugow, i tak dalej, to zwasze jest wyjscie .
              Jedziesz Grayhoundem do Meksyku, wypierdalasz papiery w kubel i wracasz boso , gloly w dupe z jednym malym pleckiem przez Rio Grande.
              Zaplacimy ci ze wszystko. Mieszkanie, jedzenie, szkole dla dzieci, darmowe ubezpieczenie, operacje dupy, glowy i jader. Teraz NYC bedzie ich lokowal w niesprzednych ( bo za drogie) condominiach. Gdzie masz lepeij na swiecie ?
              Pomyslec tylko cza troche !!!!
        • lastboyscout Re: Debt ceiling blizej-= $ leci oczywiscie 16.05.23, 16:08
          Tutaj dodatkowy aspekt tego tematu:

Dzisiaj polowa nie ma z czego zyc, jutro ....

to oznacza prace do samej smierci i pozostawienie skladek emerytalnych na wyzsze cele rzadu niz emerytury ...

www.msn.com/en-us/money/retirement/bad-news-for-boomers-nearly-half-of-those-aged-59-are-too-broke-to-retire/ar-AA1bge1l?ocid=msedgntp&cvid=cd490b8353a04b4fbbe0a9ba2d6f2ad0&ei=15
          • kadilak Re: Debt ceiling blizej-= $ leci oczywiscie 16.05.23, 17:01
            22% pracujacych w USA ma odolozne na emeryture mniej niz 5000 dolarow smile
    • kadilak Kiedy "4". Jeszcze w maju? 16.05.23, 13:43
      gospodarka.sos.pl/rosnie-eksport-samochody-z-polskich-fabryk-hitem-zloty-szybuje-swietna-passa-trwa-2412144.html
       Polska ma  rzad patiotow zorientowanych na silna Polske, politycznie i gospodarczo.
      No i w obecnym klimacie, gdzie polski rzad  robi wszystko by kraj byl silny i zasobny, chocby sprowadza uchodcow ktorzy dzien po przyjezdzie zapierdalaja 16 / dobe . A Ameryka, gdzie waluta jest ten slabncy ciagle dolar prosze panstwa, sprowadza w tym samym czasie mordercow  z Wenezueli, ktorzy rzucaja z okiem darmowych, luksusowych hoteli darmowym zarciem w glowy przechodniow na chodnikach na dole, ktorzy to przechodnie im i i ch dzieciom te karme hojnie zafundowali  a  po nocach rzna sie nozami tak, ze kilkunastu co ranka laduje w szpitalach, za ktore to i ja placePolak w tym czasie  spokojnie patrzy w przyszlosc w dobrobycie, bo troskliwy rzad wlasnie podbil mu emeryture:  businessinsider.com.pl/prawo/praca/czternasta-emerytura-2023-czy-bedzie-wyplacana-na-stale/l4lw1jw?utm_medium=push&utm_source=browser&utm_campaign=push_push_go&utm_site=business_insider&utm_push_id=64635a8b794b79acb8ef8fc7Naj-smieszniejsze i tragiczniejsze jest to, ze te ten wybor i tu i tam zostanie podtrzymany- Polska wybierze madrze PiS a USA wybierze glupio lewice. No i tak to.
      BTW, Tusk wyzwal Kaczynskiego by podniosl 500 do 800? Prezes powinien to natychmiast zrobic, bez zastanowienia.
      • dorota_333 Re: Kiedy "4". Jeszcze w maju? 16.05.23, 15:34
        > Polska ma rzad patiotow zorientowanych na silna Polske, politycznie i gospodarczo.
        > Polska wybierze madrze PiS a USA wybierze glupio lewice. No i tak to.

Coraz zabawniej smile
        • kadilak Jada dalej z pompa PLN 22.05.23, 18:14
          dorota_333 napisała:

>
          > Coraz zabawniej smile

Dolce do Euro plasko, zmiany kosmetyczne, DXY prawie 104 czyli sie odbil troche ale widocznie a PLN w gore dalej o prawie 1%.
          Mowie wam kursanty, PiS ma fixum dyrdym zeby dobic do 4 a potem to juz chocby potop.
          • dorota_333 Re: Jada dalej z pompa PLN 22.05.23, 18:44
            To chyba Przycinek wymieniał poziom 3,75 jako docelowy osłabienia dolara. To bardzo nisko by doszedł, nie wydaje mi się.

Poziom 4PLN jest okrągły, a wbrew pozorom takie rzeczy mogą mieć znaczenie.
            • kadilak Re: Jada dalej z pompa PLN 22.05.23, 18:51
              dorota_333 napisała:

> To chyba Przycinek wymieniał poziom 3,75 jako docelowy osłabienia dolara. To ba
              > rdzo nisko by doszedł, nie wydaje mi się.

Przecienk ostro pchal w srebro kilkanascie lat temu, nawet posluchalem i kupilem jakies certyfikaty. 15 lat albo prawie 15 lat pozniej sa warte dokladnie tyle, ile wtedy.

> Poziom 4PLN jest okrągły, a wbrew pozorom takie rzeczy mogą mieć znaczenie.

Moga bo oni tak algorytmy ustawiaja...stop loss, stop sros , ci co sie lubuja w analizach wo pewne wiedza.

• dorota_333 Re: Kiedy "4". Jeszcze w maju? 01.06.23, 16:00
        > Polska ma rzad patiotow zorientowanych na silna Polske, politycznie i gospodarczo

Rzuć okiem na mój nowy wątek:

forum.gazeta.pl/forum/w,17007,176125678,176125678,Fuzja_Orlenu_z_Lotosem_czyli_najwieksza_afera_gos.html?p=176125678
        ...tam są szczegóły tego patriotyzmu.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka